FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 03.12.07  14:47

« Re: ESP

Já si hlavně myslím, že pokud najezdíš 30 tis km na hraně adheze, tak doufám, že tě nepotkám, jinak bych mohl být na hraně agrese :-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 03.12.07  13:57

To DIM: Předchozí auta se takhle nechovala. Proto se ptám. Je to okamžik, kdy jakoby chtělo do smyku, ale neustřelí, jen se zhoupne do boku a změní se chování auta (např. reakce na natočení volantu). MK II když šlo do smyku, tak mu ustřeloval zadek a přesně jsem věděl co se děje. Jezdím ročně 25-30tis.km to by mělo stačit. ;-)

OK. Kašlu na to, beru to tak, že tam to škubnutí je a že tím auto říká, že jsem na hraně adheze.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 03.12.07  11:47

Já myslím že je to tím, že jsi málo vyježděný a moc vypsaný :-)
  • « 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 03.12.07  11:28

Milý polokutile, odpovím ti. To leknutí pochází od toho, že nemáš čisté svědomí.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 03.12.07  11:00

No, podle FMC je EDS integrované v ESP a ASR a taky je pravda, že při jízdě po sněhu do kopce přibržďování hnaných kol fungovalo, ale je to asi jen v určitém rozsahu. Pokud je jedno kolo na ledu, tak to nezvládne. :-!

Ale jinak se na sněhu s MK V s TDCI a ESP jezdí hůř jak s MK II s benzínem. Může to být rozdílem v motoru i v hmotnost nebo průměrem kol. Je pravda, že se benzín na sněhu mnohem lépe ovládá než TDCI.

A ještě k tomu zásahu ESP. Když prudce projíždím zatáčku, tak auto najednou skokově změní charakteristiku a nakloní se. Co to může být. Vždycky se leknu. Kontrolka ESP při tom nebliká.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 03.12.07  10:08

Mondeo, aspoň moje, elektronickú uzávierku diferenciálu ( EDS )nemá. Nemá to ani Kutil preto sa nepohne z miesta keď stojí jedným kolesom na ľade.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.12.07  09:30

Tak jsme teda mataer ale mam pocit ze to ze se pri protaceni kola presune sila na druhe ma na starosti EDS ktere funguje do nejake rychlosti pak uz prebira funkci ASR ktera ma upira kroutici moment motoru. ( vypada to jako ze ubira plyn) ale pokud je aktivni EDS tak kontrolka ESP nesviti, rozsvicuje se az kdyz se aktivuje ASR. Rikam jsme amater ale mel jsme pocit ze to funguje takhle.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 03.12.07  08:04

Aký to bol šmyk neviem, iba som cítil ako zadné ľavé koleso zabrzdilo. Mal som pocit ako keď sa šmýkaš na snehu a zrazu sa ľavé zadné koleso dostane na pevný podklad. Také trhnutie. Je možné že ESP pribrzdilo iné koleso v dôsledku čo zabralo ľavé zadné. Podstatné je že to bolo pekne cítiť.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.12.07  23:40

Jozef0351: "V pravotočivej zátačke pri rýchlosti cca. 100 km / h auto asi išlo do pretáčavého šmyku, to som necítil, ale jasne som cítil ako keby ľavé zadné koleso zaflekovalo."

Nejak mi to nesedi. Bud to nebol pretacavy smyk, alebo to nebolo lave zadne koleso. Pre pretacavom smyku nema zadna naprava dostatok adhezie a pribrzdenie zadneho kolesa situaciu este zhorsi (skuste pri pretacavom smyku zatiahnut rucnu brzdu). Zadne koleso sa pribrzduje pri nedotacavom smyku, aby sa nesymetricky brzdenim natocilo auto potrebnym smerom a aby sa presunom taziska dopredu zlepsila adhezia prednej napravy.

Viac informacii napriklad tu:
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 02.12.07  18:57

Samozrejme že sa musí pretáčať pokiaľ nemá uzávierku diferenciálu. Ale netočí sa ako u auta bez ASR.
  • « 00 Reagovat !

foto sybokcz

sybokcz 02.12.07  18:24

Tak zrovna u tohohle se kolo protacet bude, pac nemas aktivni rozdelovani tociveho momentu. Kolo se bude tocit protoze elektronika nedovoli motoru zhasnou. Popisu jak se to deje u me (nikoliv mondea, tam ASR nemame): pokud kola proklouznou, brzda pribrzdi protacejici se, pokud je moc kluzky povrch tak jedno kolo stoji a druhe se trhave protaci, motor se toci na hranici zhasnuti (me jeste ubira vykon), ale auto stoji.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 02.12.07  17:17

Je to pekne cítiť ako pribrzdí koleso keď sa aktivuje ESP. V pravotočivej zátačke pri rýchlosti cca. 100 km / h auto asi išlo do pretáčavého šmyku, to som necítil, ale jasne som cítil ako keby ľavé zadné koleso zaflekovalo. Autom trhlo akoby narazilo na pevnú prekážku a ďalej išlo ako po koľajniciach. Dosť ma to prekvapilo lebo som to nečakal. Dovtedy keď som chcel aktivovať esp na suchej ceste tak sa mi to nedarilo. Niekedy bolo cítiť ako sa auto mierne šmýka do strany, gumy pišťali a ESP nič. Je to cítiť aj na snehu ako ESP pribrzďuje koleso. Ale nie je to také intenzívne a vtedy auto uteká do strany. Akurát nespravíš hodiny a snaží sa v rámci možnosti držať zvolený smer.
    ASR funguje len pri pridávaní. To musíš cítiť že sa ti prešmykujú predné kolesá keď pridáš plyn. Jedine ak v zátačke pridáš plyn tak asi funguje aj ESP aj ASR. To mám najradšej
    :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 02.12.07  17:03

ASR aj ESP má jednu kontrolku. Pri prešmykovaní kolies je aktívne ASR, pri šmyku ESP.
    Pokiaľ sa ti jedno koleso pretáča a druhé stojí tak nemáš aktívne ASR.
  • « 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 02.12.07  16:57

jak poznáš ,že ubírá plyn,nebo že přibržďuje? Otačky motoru nejdou nahoru, ale jestli auto přibržduje nebo jen ubírá na výkonu nepoznáš. Nebo jo? Dnes jsem sjížděl z D2 sjezd u Břeclavy krásná zatáčka 2xlomená . Kontrolka ESP se mohla potrhat jak svítila,ale nevím jestli to zasahoval protiprokluz,nebo už se auto přetáčelo a zasáhlo ESP. někde jsem četl že v mondeech byly potíže s čidly Esp.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 02.12.07  16:16

To Jozef0351: Snažil jsem se v zimě vycouvat a jedno kolo se protáčelo a druhé stálo. Tak jsem to otočil a bylo to stejné, jedno kolo stálo a druhé se protáčelo. Jako by ASR nefungovalo. Ale pokud auto jelo a já chtěl přidat (v rychlosti do 30km/h), tak motor nereagoval na plyn a začalo blikat ESP. Takže ubírá plyn i pod 30km/h.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 02.12.07  14:41

« Re: OT: invaze do prahy

To pepek: Našel jsem mail z FMC, kde je přímo uvedeno, že mi dávají 4letou záruku jako kompenzaci za problémy které s vozem byly. Už mě to s tebou přestává bavit. Pořád píšeš výmysly, ale nejsi schopen doložit ani jeden. Když doložím něco já, tak jako by jsi byl slepý a hluchý a pořád si meleš svou. To že bylo Mondeo ve skladu 1/2 roku jsem se dozvěděl až z nějakého fóra po 3 letech užívání. A je úplně jedno zda bylo uloženka nebo ne, protože většina závad byla způsobena výrobou nebo konstrukcí a ne uložením ve skladu.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 02.12.07  13:17

100 % pribrzďuje aj pri veľkej rýchlosti. Osobne som to vyskúšal pri cca. 100 km / h na suchej ceste. Pekne bolo cítiť ako výrazne pribrzdilo ľavé zadné koleso. Plyn uberá ASR a nie ESP pri rozbehu. Resp. znižuje KM na pretáčajúcom sa kolese.
    ESP je aktívne od určitej rýchlosti. Pri nízkej rýchlosti sa na snehu neaktivuje.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.12.07  13:00

v nizké rychlosti tak do 30 kmh to přibrzdí protáčející kolo a nad 30 elektronycki ubere plyn
  • « 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 01.12.07  23:27

Ale polokutile, moc dobře jsi věděl, že Mondeo bylo staré půl roku, a ne nějaké 3měsíce. Ostatní věci zase zkresluješ - ta záslepka také nebyla tím hlavním důvodem. Zavzpomínej a nedělej z ostatních hlupáky
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  23:12

To RADEK1: Minulou zimu jsem jel na Peklo v Jizerkách a bylo tak 10-15cm mokrýho sněhu. Jel jsem za II (je to dost kopec) a i když jsem měl plyn na podlaze, tak auto stále zpomalovalo ale drželo směr. Bál jsem se že to chcípne a tak jsem ESP vypnul. V tu chvíli ale auto dostalo smyk, jedno kolo začalo hrabat a byl konec. Takže kombinace ESP, TCS a EDS nějak funguje. Zkoušel jsme i losí test s ESP i bez a kontrolku jsem nerozblikal. Hlavně by mě zajímalo, zda to při prokluzu přibržďuje prokluzující kolo nebo jen ubere plyn. ESP by mělo hlídat rotaci podle osy, pohyb vozu a poměry otáčení kol, nastavení volantu a plynu. A pokud má pocit, že auto jde do smyku, tak přibržďuje zadní kola. Je to tak i u Mondea?
  • « 00 Reagovat !

foto RADEK1

RADEK1 01.12.07  20:44

Pokud nejsou pneumatiky schopny přenést točivý moment na vozovku a začnou prokluzovat tak je přibrzdí ASR . Auto zrychluje jen tak ,aby nedocházelo k prokluzu kol. Přitom bliká kontrolka ESP.Dle mých zkušeností ESP vypíná i ASR .Jen ESP jsem zatím nevyzkoušel. Včera jsem řádil na sněhu a když jsem čekal na pomoc ESP tak nepřicházela . Auto se už přetáčelo a ESP tomu jen přihlíželo. Protiprokluz funguje. Tak nevím.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  19:57

« ESP

Ahoj, jak funguje přesně ESP? Dnes bylo bláto a auto nechtělo zrychlovat. ESP neblikalo, ale auto i pod plynem nezrychlovalo. Když se aktivuje ASR tak bliká kontrolka ESP nebo ne? Pokud vím, tak je u Mondea združené ESP, ABS, TCS, EBA, EBD, EDS, IVD. Tlačítko ESP vypíná všechno? Co ukazuje kontrolka ESP?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  19:50

To pepek: Třeba, že by bylo moje staré Mondeo bourané. Nebo že jsem věděl, že Mondeo byla 3 měsíční uloženka. Nebo že byla nabídka na výměnu auta od FMC. Nebo že jsem místo výměny auta volil raději prodlouženou záruku. Myslím, že každý z tvých příspěvků obsahuje lež.

- Mondeo jsem kupoval jako hotové ze skladu, ale o stáří jsem nic nevěděl.

- Mondeo nebylo nikdy bourané, akorát jsem byl jednou vytlačený ze silnice, ale autu se nic nestalo.

- FMC mi sice výměnu nabídlo [odkaz] , ale pak zase nabídku stáhlo:

Vážený pane,
    formulace slečny Vlčkové není přesná, pokud uvádí slovo "výměna", jedná se poněkud o zavádějící slovo. Opět však opakuji, že ze strany Ford Motor Company s.r.o. nedošlo ke schválení k odstoupení od smlouvy, což je jediný případ, kdy by bylo možné vrácení Vašeho vozu a nabídce nového vozu na náklady Ford Motor Company s.r.o. Jiný postup Vám tedy skutečně nabídnout nemůžeme.

- Prodlouženou záruku na 4roky jsem dostal za to, že ve výrobě zapoměli dát nějakou záslepku do podběhu a polovička auta se vyplavila.

Nechci se opakovat. Píšeš tady nesmysly a ještě prudíš. Ale sám si svoje tvrzení ani jednou nedokázal doložit.
  • « 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 01.12.07  15:13

Teď jsi zmatený z informací, viď polokutile :-! A jakou lež jsem kde napsal o Mondeu, jímž jezdíš? Dolož to fakty a ne tvými obvyklými výmysly
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  13:50

To Jozef0351: Bohužel neprodám, není vyřešená příjezdová cesta (restituce) a pozemek není stavební. ;-\ Takže v lepším případě se už ani na chatu autem nedostanu. Sice mám u pozemku veřejnou komunikaci, ale ta je jen 50metrů dlouhá a končí na soukromém pozemku přes který jezdím dál až na silnici. 8-s A byť se v okolí staví domy, tak to moc lukrativní není protože cena za 1m2 stavebního pozemku není ani 1000Kč a protože je pozemek malý a nestavební, tak by to nebylo ani na Mondeo. :no:
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  13:41

« Re: Teče mi do auta.

To Kafe: Tak jsem teda auto umyl :-) aby se ti nezdálo, že je v něm bordel a koukal jsme i na to těsnění. Tak tam je, ale protože při výrobě nedodrželi výrobní technologii, nedolehá a dostává se tam špína. Navíc těsnění je jen na dolní straně dveří a špína se dostává zepředu. U zadních dveří je na dolní hraně dveří boule tmelu (chyba výroby) a ta těsnění odklápí a vytváří mezeru kterou se tam dostává špína.
  • « 00 Reagovat !

foto Jozef0351

Jozef0351 01.12.07  12:22

Pekne sa to tu rozbehlo >:D .
    Kutil, ty ani netušíš aké máš šťastie. Kúpil si za boura chatu na lazoch a teraz sa nachádza v lukratívnej stavebnej lokalite. Predaj ju a zo zisku si kúp poriadne auto a chatu niekde na samote. Ešte ti aj niečo ostane.
    Ináč u nás sa už za komančov hovorilo "za peníze v Praze dum". Nikdy to nebol zapadákov.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.12.07  11:15

Kutil: u 80-90% zboží v hypermarketech se ceny stanovují jednotné pro celou ČR. Ten zbytek je doplňkový sortiment braný lokálně z místních zdrojů, popř. vyráběný na místě z místních surovin, tam se cena lišit bude. Podílel jsem se na stavbě velké části obchodů jednoho ze tří největších řetězců, cosi o tom vím.

O platech nemá cenu s tebou diskutovat, v praze jsou opravdu výrazně vyšší , než u srovnatelných profesí jinde v ČR - platí "čím menší město, tím nižší platy - za stejnou práci!!!". [odkaz] Zkus pochopit, že v praze žije/pracuje víc než 10% celé populace ČR - přitom praha zabírá jen 0,63% z celé plochy ČR. Průměrná hustota zalidnění pro celou ČR je 130 obyvatel/km˛. V praze je to 2 416 obyvatel/km˛. Cizince do toho netahej, nejsou jenom v praze, ale v praze holt je proně víc pracovních míst Na třeboňsku je zase víc pracovních míst pro rybáře. Průměrnou mzdu to nijak nezkresluje, prostě v praze si můžeš výrazně víc vydělat i díky tomu, že tam jsou lepší pracovní pozice - což neznamená, že na těch lepší pozicích pracují lepší/kvalitnějíš lidé, než ve zbytku republiky, spíš právě naopak. Aby ses v třebíči dostal na místo s platem sto tisíc, už musíš sakra něco umět, v praze to bere kdejaká podržtaška.

Víc o tom s tebou diskutovat nebudu, jednak toto téma je o autech, druhak diskuze s tebou jsou plýtváním časem. Pro statní to snad nebyly nezajímavé informace, ale dál už bych se opakoval a ty bys to stejně nepochopil.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  10:52

Re DIM: No vidíš a přesto jsou v Praze místa, kde máš kolem sebe lesík a vodopád a není to vůbec na okraji města. :-) A ani za 20let se to tam ani trochu nezměnilo. To jen proto, že tam nejdou stavět nové domy a nové komunikace.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.07  10:46

Hele pepek, co ty jsi za člověka? Tváříš se jako když mě znáš, ale přitom tady tvrdíš nesmysly o mém autě, jenom umíš prudit, chytáš se drobností a překrucuješ co píšu. My se známe? Nevím, že bych se stýkal s lidma tvého ražení. Na základě čeho usuzuješ, že mě znáš, že můžes tvrdit, že znáš moje auto, víš jaké na něm byly opravy...

O tom Tescu jsem psal jenom jako informaci o rozdílech cen v Praze a mimo Prahu. Jestli je cena o 10% vyšší nebo nižší mě nezajímá, ale pokud bych šel do důsledků, tak jen na té housce, pokud bys denně koupil 4 housky dělá ročně 1450Kč. Pokud bude denní nákup pro 4lidi 600Kč a rozdíl cen 10%, tak je to ročně 21900Kč a to už tak málo není. :-)

Myslím, že toto téma patří na jiné fórum a že s autama nemá nic společného takže zkuste někdo jiné téma, třeba vyšší cena nafty jak benzínu. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 30.11.07  22:27

Milý polokutile, tak si kup v Kralupech v Tescu košili, na záda si dej levný batoh a zakousni si k tomu levnou housku a říkej si, že jsi oproti Praze ušetřil 231Kč. A v neděli do Kralup vyvez na výlet celou rodinu a můžete za oběd ušetřit společně třeba i 10Kč, COŽ ZVLÁŠTĚ U TEBE VYPLATÍ.
    btw. Příští Mondeo si kup v Kralupech v Tescu, protože tam dostaneš ještě větší slevu, než bys dostal jinde.
    Opravdu je někdy neuvěřitelné, jakým lidem se dávají diplomy 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 30.11.07  20:29

To DR: Já nejsem přesvědčený, ale nakupuju v Tescu v Praze i v Kralupech. Houska která stojí v Praze 4,90 stojí v Kralupech 3,90. Batoh v Kralupech 450Kč, v Praze 650Kč, košile Kralupy 190Kč, Praha 220Kč atd. Ale hádat se nebudu.

A pokud vím tak průměrný plat je 21tis a i v Praze na něj nedosahuje hodně lidí. Je to o tom, že pár lidí v republice bere platy hodně přes 100tis (hodně z nich jsou cizinci) a ty pak zkreslují průměrný plat. Proti loňsku průměrný plat stoupnul ale přitom na něj nedosahuje více lidí.

Ona totiž pro ty cizince na managerských místech platí takové pravidlo, že mají v ČR stejný plat jaký by měli doma. :-!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.11.07  20:06

Kutile, jestli jsi přesvědčený, že tesco v kralupech je o 10-15% levnější než tesco v praze, tak nemá smysl ti cokoliv vysvětlovat, jako ostatně skoro vždycky. V praze jsou platy 10-20% nad průměrem, ve zbytku republiky 10-20% pod průměrem, tzn. v praze jsou platy o 20-40% vyšší než ve zbytku republiky. Životní náklady jsou vyšší pouze v položce "bydlení", jinak jsou se zbytkem republiky srovnatelné.

Ale jestli tě to uklidní, zedníci chybí všude. A naopak úředníků je IMHO všude nadbytek.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 30.11.07  15:36

..... a ty zákony tvoří v Praze.... a ještě k tomu valaši :-)

Kup si statek na Vysočině, tam je klid.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 30.11.07  15:33

Nevím jak je to tam kde bydlíte, ale v Praze je to o těžké korupci. Není to o komunistech ale o tom, že zákony tvoří ti, co je využívají. A ti si je upraví k obrazu svému. Prostě Kocourkov. Pojdme téma ukončit, nemá to smyls.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 30.11.07  15:29

Park město soukromníkovi nechtělo prodat a to pole majitel prodal developerské společnosti jako celek za 80mil.

To víš, že jsem se snažil oboje koupit. :-(
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.11.07  15:28

Zlati komunisti!
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 30.11.07  15:25

tak jsi měl to pole a park koupit ty. A nebo se podívat do územních plánů....
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 30.11.07  15:15

To DIM: Mě vadí jen to, že i když se pro mě v Praze nic nezměnilo, tak mi zastavují park okolo domu i pole za chatou. Chápal bych, kdyby se stavělo na zelené louce, ale zahušťování je průšvih. Další problém je v tom, že se staví domy, ale komunikace zůstávají stejné jak před 10ti lety. A dnes má každá rodina 2auta. Prostě není možné postavit místo parku dům ale silnici nechat. Developer shrábne velké peníze a do komuniací a infrastruktury nedá ani korunu.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 30.11.07  14:57

Nejvíce mě vždycky pobaví ti, kteří chtějí žít ve městě ale současně mít před domem srnky !!!! A pak píšou petice za zachování původního rázu krajiny. Kutile nemůžeš chtít bydlet ve městě, notabene hlavním, ale mít kolem sebe lesík s vodopádem.

A v Ostravě jsou teď taky zácpy jak cyp :-)

Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…