FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
impaler 10.12.07 11:50
« Re: Posledný pokus
A k tomu, že se písm. c) odvolává "SÚČASNE !!!!" na písmena a) a b):
"jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla"
To je tam kvůli definici tažného vozidla (tedy max. 8 lidí bez řidiče atd.), ne soupravy. Povšimni si absence údaje 750 kg.
A pokud ti to nestačí, tak si místo nabubřelého vyřvávání vlastní blbosti zajdi sem:
[odkaz]
Je tam taková přehledná tabulka ve třech světových jazycích. Odkazuje na směrnici 91/439/EHS, jež je provedena do vnitrostátního práva zákony, které tady vztekle cituješ. -
impaler 10.12.07 11:39
Jozefe, tak ještě jednou a polopatě. Pepek mě omluví, ale soudím, že sázka nebude.
Není pravda, co tvrdíš, totiž že nikdy nesmíš tahat víc než 750 kg. Smíš, a to za podmínek vymezených v písm. c).
Tvůj omyl spočívá v předpokladu, že písmena musí platit všechna současně. To je blbost, tak nás tady neškol ze čtení zákonů. Podle této logiky by auto muselo být zároveň traktor, že (písm. b)). Proč by asi pak bylo v písmeně a) uvedeno, že smíš připojovat vozík do 750 kg, aniž by upozornili na nutnost odečíst tuto hmotnost od hmotnosti auta. To by mohli napsat v písm. a), že auto smí mít 3500 kg, tečka. Dál by bylo písm. c) pro soupravy a omezení na 3500 kg celkem.
Jenže zákon, který čteme spolu a přece každý jinak, jasně píše v písmeně a), co se smí. Neumíš to sečíst, nebo co? V písmeně c) se nepíše nic o variantě z písm. a), tj. auto podle definice a vozík do 750 kg, ani o její platnosti se tam nic nepíše. Píše se tam o ostatních kombinacích, tj. vozík nad 750 kg. Můžeš ho mít, ale nesmí to celé mít víc než 3500, plus - tebou citovaná podmínka - "maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla". Prostě ten vozejk může mít max. přípustnou hmotnost vyšší, než 750 kilo, ale ne moc, musí zůstat lehčí než tažné vozidlo bez posádky a nákladu. Tím se podle mého myslí, že s řidičákem B nemůžeš tahat stopětkou vozík s nosností dvě tuny, i kdyby byl prázdný. -
Jozef0351 10.12.07 10:45
DR: Čo sa týka diaľničných známok napísal som to jasne už v sobotu. Žiadne auto N1/M1 samo o sebe problém nemá. Treba si dávať pozor čo zapojíte za dodávky a veľké osobné autá ktoré môžu mať v súprave z vp. sk B+E viac ako 3,5 t.
Čo sa týka vodičáku sk. B si mimo. Nauč sa čítať zákony. Nauč sa čo je paragraf, čo je odstavec a čo je písmeno.
Jeden paragraf 81, jeden odstavec 4 a písmená "a" až "c" hovoria jasne a nemožno ich vytrhávať z kontextu.
a- obmedzuje "auto" na celkovú hmotnosť 3,5 t a vozík za ním na 750 kg. NIKDY nesmieš ťahať viac ako 750 kg.
b- obmedzuje traktory a pracovné stroje na 3,5 t ale NEOBMEDZUJE hmotnosť prípojného vozidla. Preto tieto vozidlá nie su súčasťou písmena "a" ale sú uvedené samostatne v písmene "b".
c- hovorí o jazdných súpravách. Odvoláva sa jasne a jednoznačne na písmena "a" aj "b" (autá aj traktory)SÚČASNE !!!! ich obmedzuje na celkovú hmotnosť 3,5 t.
Auto nesmie ťahať podľa bodu "a" viac ako 750 kg a súčasne nesmie byť celková hmotnosť súpravy podľa bodu "c" viac ako 3,5 t A nesmie ťahať vozík s celkovou hmotnosťou vyššou ako je jeho pohotovostná hmotnosť.
Traktor môže ťahať podľa písmena "b" koľko chce ale bod "c" ho obmedzuje na hmotnosť súpravy do 3,5 t. Umožňuje mu ale ťahať väčšie zariadenie ako 750 kg pokiaľ nemôže vážiť viac ako je jeho pohotovostná hmotnosť.
Paragraf 81, odstavec 10 ( B+E) umožňuje šoférovať vozidlá uvedené v odstavci 4 ( žiadne obmedzujúce písmeno ) ale aj súpravy obmedzené písmenom "c" v odstavci 4.
V tomto prípade je zákon jedno jednoznačný. Stačí mať elementárne znalosti v čítaní zákonov.
Pokiaľ májú Pepek a spol. iný, novší zákon, tak o ňom neviem. Asi ani oni keď ho nedokážu uviesť >:D -
"-- skrytý --" 10.12.07 08:46
Tak nejdřív ještě jednou pro karavanisty o dálničních známkách [odkaz] bod 21.
A teď pro grafomany.
Já jsem tak nějak podvědomě čekal, že z toho zase bude přehlídka tvrdohlavé hlouposti a nechápavosti.
Dneska už fakt dostaně řidičák asi každý ...
Tak si pro mě a za mě udělejte B+E i na malý vozík do 750kg, plaťte mýto i za auto, za které ho vůbec platit nemusíte, ale přestaňte tyhle hlouposti vnucovat všem ostatním. Zákony buď neznáte, nebo jim nerozumíte, ale pořád budete mlít ty své nesmysly.
Až oleowr1 spolu s jozefem0351 pochopí, že auto do 3500kg + vozík do 750kg se podle § 81 4a) ještě vůbec nepovažuje za soupravu (ve smyslu silničního zákona) a proto lze aplikovat 3500+750=4250kg bez ohledu na § 81 4c), tak to asi půjdu bouchnout šampaňské. Jen abych dřív nezemřel na sešlost věkem. -
Jozef0351 10.12.07 08:42
Impaler: Naozaj nerozumiem. Myslím, že keď bod "c" obmedzí bod "a" a "b" tak to obmedzenie platí. Ťažko sa budem obhajovať tým, že som skončil čítanie zákona alebo vyhlášky pri bode "a". 8-s
Ak platí nejaká novšia smernica o ktorej neviem tak ju uveď. Ale DR sa oháňal autoškolou takže operoval zákonom ktorý platí dávno a nie možno mesiac. -
Jozef0351 10.12.07 08:37
JOB: Staré autá a aj niektoré novšie to tak majú ako píšeš. Nie je na tom ale nič nelogické. Npr. Mondeo utiahne 1800 kg ale vzhľadom na motor, brzdy atď. nemôžeš spolu vážiť viac ako ako 3495 kg. Takže máš tu možnosť odtiahnuť si npr. jachtu alebo veľký karavan do Chorvátska ak nenaložíš auto doplna. Aj tak ti v podstate nikdo nezabráni naložiť do auta alebo na vozík viac ako je povolené, čo sa často aj deje. Je to na vodičovi. Keby to Mondeo malo povolený vozík len do 1330 kg a pritom zvládne až 1800 kg, tak by ťa zbytočne obmedzovali. Robili by z teba automaticky podvodníka ktorý naloží vozík aj auto doplna. Takto ti zákonodarcovia veria že si rozumný a zaťažíš súpravu len do povolenej maximálnej hmotnosti >:D
-
impaler 09.12.07 23:39
Tož dobré cvičení. :-)
Tvrdím, že pravdu má DR a Pepek. Hledal jsem odkazy a nebudu je sem dávat, dokud zaslepení grafomani nepřijmou veřejně sázku. Mohou taky hledat a pak mohou přiznat porážku.
Hledání nechť se omezuje na právní předpisy, výklady z pera autoklubů jsou pro policii a soud jaksi irelevantní.
Nápověda: je v tom logika. Trvalo mi to, ale myslím, že jsem to pochopil tak, jak to zákonodárce myslel a jak to autor předpisu i veřejně vykládá. Ale to už napovídáme příliš...
-
JOB 09.12.07 21:36
Ještě loni jsem na vlaszní oči někde četl to co tu prezentuješ , ale bohužel se mi to nedaří nalézt a tak mám podezření jestli nedošlo v této oblasti ke změnám.Mě osobně je to jedno protože má jak E tak i C ale spíše mě ničí konkrétní případ ze začátku diskuze týkající ce mondea které má napsanou max. váhu vozu pak max. váhu vleku a součet těchto dvou se liší s max. váhou soupravy. To mi příjde jako bludy uředníka. Mám Omegu kde je maximálka auta 2245kg, maximálka bržděného přívěsu je 1900kg a maximálka soupravy je tedy logicky 4145kg ;-) -
pepek 09.12.07 20:10
Slovenský příteli, pokud neumíš číst, tak nechoď na český server. Jasně jsem napsal, že ti dám relevantní odkaz, až přijmeš sázku a dopředu se zavážeš ke všem závazkům z ní vyplývajících.
btw. Ten druhý odkaz je snad jednoznačný a jasný. Toho Danielse si dej sám, třeba se ti rozjasní mysl a pochopíš -
Jozef0351 09.12.07 19:45
« Re: Max. přípustná hmotnost soupravy-pro ty, co mají tažné!
Pepek a spol.: Na také stupídnosti sa naozaj nedá normálne reagovať. Buď čítať vieš alebo nie. Nižšie máš niekoľko odkazov ktoré to jasne vysvetľujú. Ten slovenský je dokonca priamo od zdroja. Žiadne domnienky ako tie tvoje. Ak máš iné info tak to sem daj. Ak nie tak sa aj s nechápavými kolegami v tichosti pouč. Už som hrubý ale na tie vaše stupídne domnienky sa nedá ináč reagovať. Ak nerozumieš po slovensky, Olewr1 ti to už vysvetlil po česky. Ten bod "C", ktorý dopĺňa bod "A" a "B" je rovnaký aj v slovenčine a jasne hovorí že pre sk. "B" môže byť jazdná súprava max. hmotnosti podľa TP 3500 kg. Je jedno či toľko vezieš alebo nie. ŽIADNYCH 4250 !!!! Vozík s CELKOVOU hmotnosťou 750 kg môžeš s vp sk. "B" ťahať iba ak má ťažné auto CELKOVÚ hmotnosť nižšiu ako 2750 kg.
Olevr1: Avia, s výnimkou A15 tuším, má CELKOVÚ hmotnosť viac ako 3500 kg.
Policajt kontroluje pri vodičáku sk B:
- Celková hmotnosť auta uvedená v TP musí byť nižšia ako 3500 kg.
- Ak je pripojený vozík, nesmie byť CELKOVÁ hmotnosť vozíka vyššia ako 750 kg, a súčet CELKOVÝCH hmotností auta a vozíka nesmie byť viac ako 3500 kg.
- Keby mal váhu tak skontroluje či vozík neváži viac ako 750 a auto viac ako 2165 (Mondeo). Ak vyhovujú, spočítavať nič nemusí, lebo je jasné že nemôžu spolu vážiť 3495 kg čo je max hmotnosť súpravy Mondea s vozíkom.
V prípade vodičského preukazu sk B+E:
- Auto dtto.
- Pri vozíku skontroluje či nemá CELKOVÚ hmotnosť uvedenú v TP vozíka vyššiu ako je uvedená maximálna hmotnosť vozíka v TP ťažného auta. V prípade Mondea 2.0 TDCI 1800 kg.
- Ak má váhu tak odváži či vozík nemá viac ako 1800 kg a auto viac ako 2165 kg. A následne to spočíta či celá súprava nemá viac ako 3495 kg.
Rovnako ako celková hmotnosť auta je aj celková hmotnosť súpravy len na vodičovi.Koľko naloží.
Policajta bez váhy v prípade Mondea zaujíma iba či má celkovú hmotnosť uvedenú v TP nižšiu ako 3500 kg a či má vozík celkovú hmotnosť menšiu ako 750, prípadne 1800 kg.
V prípade npr. môjho Transita skontroluje to isté, pri vozíku skontroluje či je do 750 kg alebo do 2000 kg. Ak ma kontroluje na diaľnici tak skontroluje či celková hmotnosť vozíka uvedená v TP od vozíka a celková hmotnosť auta uvedená v TP auta nie sú vyššie ako 3500 kg. Ak áno, tak skontroluje či mám diaľničnú známku nad 3,5 t. Ak má váhu tak skontroluje či nevážim viac ako 4500 kg.
Neviem to jednoduchšie vysvetliť a neviem dať relevantnejší odkaz ako je odkaz priamo na ministerstvo. Vid odkazy nižšie. -
pallas 09.12.07 19:25
pepek: pozri si stranky ADAC, OAMTC atd.
Ani s vodicakom B+E NEMOZES PREKROCIT celkovu hmotnost supravy 3.500 kg. A nejedna sa o momentalnu (odvazenu na ceste) hmotnost, ale o sucet papierovych hodnot celkovej hmotnosti (teda celkova hmotnost auta + celkova hmotnost privesu, ako su uvedene v TP).
V nemcine to znie takto: s vodicakom "B" mozes soferovat:
" * Leichte (ungebremste) Anhänger bis 750 kg
* Schwere Anhänger, wenn das höchstzulässige Gesamtgewicht des Anhängers das Eigengewicht des Zugfahrzeuges nicht übersteigt und die Summe der beiden höchstzulässigen Gesamtgewichte nicht mehr als 3.500 kg beträgt.
* Wer noch schwerere Anhänger ziehen möchte, sollte gleich mit geringem Mehraufwand den B + E - Führerschein machen. Mit dieser Lenkberechtigung darf mit einem herkömmlichen PKW jeder (schwere) Anhänger, z.B. Wohnwagen, Bootsanhänger, etc. gezogen werden.
Auflaufgebremste Anhänger dürfen aber - trotz B + E -Führerschein - nur dann gezogen werden, wenn das Gesamtgewicht des Anhängers (Eigengewicht und Zuladung) das höchste zulässige Gesamtgewicht (bei geländegängigen Fahrzeugen der Klasse M1 das 1,5fache höchste zulässige Gesamtgewicht) des Zugfahrzeuges nicht überschreitet. Weiters dürfen auch die in der Typengenehmigung angegebenen Werte nicht überschritten werden."
-
cja 09.12.07 18:59
to akademik: dík za odkaz , nahlídl jsem tam, co se týče ceny za kilometr pro naše osobáky , tak jsem někde na netu našel, už nevím - ale bylo to myslím na webu státní správy - něco o 0,80 kč/km , bylo tam něco i o tom , že uvažují o zpoplatnění i silnic nižších tříd, akorat nemá cenu se s tím trápit a řešit t o nějak, protože to stejně nejsme schopni ovlivnit, naše (veřejné) mínění bohužel v tomto státě nikoho nezajímá, tak proč se tím trápit. -
oleowr1 09.12.07 18:58
to Akademik, DR a pepek:
takže odstavce 4c) si prostě není potřeba všímat, protože si myslíte, že místo 3500kg tam má být 4250kg!!! To je opravdu zajímavá interpretace Silničního zákona. Jak vnímáte ostatní paragrafy, kde se vyskytuje nějaká cifra, taky si jí přizpůsobíte podle toho co se vám zrovna hodí. To by se mi líbilo!
Směrnice EU nenahrazují v žádném případě platné zákony kterékoli členské země (někdy bohužel, jindy bohudík), ale je pouze snahou EU zákony co nejvíce sblížit a postupně sjednotit. Silniční zákony se pokud vím žádnými společnými směrnice EU neřídí, v různých zemích je povolena různá hladina alkoholu, různé rychlosti, nejsou všude stejné bodové systémy a sazebníky pokut, ne všude se přes den svítí ... -
pepek 09.12.07 18:55
to akademik: Já moc dobře vím, o co ti jde. Je to současný stav u kamionů a výklad MD v tomto případě jde sice IMHO proti duchu zákona, ale přináší výnosy do Fondu dopravy, stylem "ať to stojí, co to stojí, oni to dopravci zaplatí a budou držet hubu". Toto stejné by naši "moudří" posr(l)anci nově chtěli rovnou zakomponavat do znění zákonné normy, čímž by odrovnali hrozně "přívěsářů", ale přínos do státní děravé pokladny by byl a oni by se mohli být v prsa, jak jsou moudří -
cja 09.12.07 18:46
to all: myslím , že je to na právní rozbor, zadáme to advokátovi se specializací na dopravní problematiku - zatím jsem z toho jelen
Faktem je(stavěla mě hlídka VB) , že když jsem jel Transitem a s vlekem 750 kg +- , tak ho zajímalo co je v TP, nechtěl nic vážit, nad 4250kg musím mít prý tachograf, pokud by mě zvážily a já měl nad 3500kg je to řešeno jako jízda bez řidičského oprávnění(mám pouze B, bez E).
Formulace jak to bude s mýtem u našich aut s koulemi jsou zatím nejasné, takže počkáme až se to vyvrbí, a já budu pro jistotu jezdit raději do 3,5 t, vč. vleku. -
panther 09.12.07 18:43
Je mi skutečně líto, že jsem toto téma vůbec založil.Chtěl jsem prostě upozornit na připravovaný nespravedlivý zákon resp. paskvil. O řidičských oprávněních zde nebyla řeč ale pochopitelně 100% pravdu má DR a Pepek. Tímto konstatováním bych toto téma rád uzavřel. díky :-) -
pepek 09.12.07 18:15
Zákon platí jednoznačně jeden a ten musí vycházet či být v souladu se směrnicí EU, takže s "B" lze řídit soupravu 3500 + 750 = 4250kg. Pokud se chceš vsadit o druhý karton, tak se přidej k Jozefovi a už raději jdi nakupovat, protože mi dochází zásoby :-! -
oleowr1 09.12.07 18:11
To pepek: možná, že v některých krajích ČR neplatí ze silničního zákona §81 odstavce 4a) a 4c).
Ještě jednou to zkusím zopakovat:
Odstavec 4a) říká, že s B-čkem mohu řídit vozidlo do 3,5t s připojeným přívěsem do 750kg ...
Odstavec 4c) říká, že s B-čkem mohu řídit soupravu o celkové hmotnosti 3500kg ...
Odstavec 4c) je zde právě proto, aby si někdo nevysvětloval 4a) jako 3500kg+750kg.
to Jozef0351: nejsem si úplně jistý, jestli se bere skutečně naložená hmotnost. Vždyť, když pojedeš např. s Avií bez nákladu, taky nepřesáhneš 3500kg a musíš mít C-čko, když pojedeš s prázdným autobusem nestačí ti C-čko musíš mít D-čko.
-
pepek 09.12.07 18:09
Milý slovenský příteli, jste již v EU? Pokud ano, tak se i na vašich pozemních komunikacích musí používat stejná pravidla vyplývající z členství v EU. Pokud máš nutkání se vsadit, tak zde zanech své plné jméno a adresu a já to beru jako veřejný příslib, že okamžitě po mnou dodaném relevantním odkazu splníš svůj závazek a neprodleně odešleš či dopravíš na mnou udanou adresu karton 7* Metaxy?
Jsi ochoten toto splnit? -
Jozef0351 09.12.07 17:47
Pepek: Kľudne by som sa stavil. Ale uprednostnil by som Jack Daniels :-) .
Ja som uviedol odkaz na svoj max. dôveryhodný zdroj. Obávam sa že si vedle jak tá jedle. Ak máš iné info tak sem daj odkaz odkiaľ čerpáš svoje mylné informácie. -
pepek 09.12.07 17:40
Pánové, běžte vrátit řidičáky a raději nejezděte s přívěsem. Pokud vám DR opakovaně napíše, že v ČR je maximální celková hmotnost jízdní soupravy s vlekem do 750kg pro sk"B" 4250kg, tak má pravdu. Prostě to vezměte jako holou skutečnost a nevymýšlejte nějaká divoká spojení. Pokud ani nyní neuvěříte, je to jen a jen vaše chyby a neznalost.
btw. Kdo se chce vsadit o kartón 7-mi hvězdičkové Metaxy? -
Jozef0351 09.12.07 17:28
Olewr1:
Nie celkom. V tvojom prípade môže byť skutočná hmotnosť súpravy max. 3495 kg bez ohľadu na to aký máš vodičák. S "B" môžeš ťahať iba 750 kg, takže ak má auto max. 2165, spolu nedosiahneš viac ako 2915 kg. Keby si mal B+E, môžeš ťahať vozík s celkovou hmotnosťou podľa TP 1800 kg, ale skutočne môžeš naložiť iba toľko, aby si neprekročis skutočnú hmotnosť ( keby ťa postavili na váhu ) 3495 kg. Ani jednu dodávku čo mám nemôžem naložiť s povoleným vozíkom doplna ani keby som mal vp. B+E, lebo by som vždy prekročil max. povolenú hmotnosť súpravy pre dané auto. To ale policajti bez váhy nezistia. -
oleowr1 09.12.07 16:44
to Jozef3571: jsme myslím ve shodě:
Mám B-čko:
1. mondeo může sice tahat vozík 1800kg, ale já jsem omezen 750kg, maximální hm. soupravy je pro mně 2915kg(2165+750)
2. kdybych chtěl tahat těžší vozík, potřebuju B+E, ale vozík by mohl mít spolu s autem max. 3495 (max. hmot. soupravy podle TP), t.j. nemůžu připojit vozík s větší povolenou celkovou hmotností než 1330kg.
to pallas: obávám se, že máš pravdu a B-čko je na vozidlo samotné nebo soupravu do 3500kg, jakmile překročíš 3500kg musíš mít C-čko. Takže i kdyby mělo mondeo povolenou celkovou hmotnost soupravy větší než 3500kg (u dodávek to je běžné), nesmím s B+E tahat vozík s celkovou hmotností větší než 1330kg (jak jsem uvedeno v bodě 2. tohoto příspěvku). -
pallas 09.12.07 16:24
Ak sa mozem zapojit do vasej debaty, chcel by som len dodat: na Slovensku je maximalna povolena hmotnost supravy , ktoru je mozne riadit s vodicskym preukazom skupiny B, a s dialnicnou znamkou pre osobne auta 3500 kg - sucet celkovych hmotnosti vozidla a privesu, tak ako su uvedene v TP.
Policajti z toho maju zlatu banu: pravidelne kasiruju velke pokuty od poliakov, ktori cestuju napriklad vo VW Transporter s pripojenou "lafetou" teda 2napravovym privesom na prevoz aut.
Neobstoji vyhovorka, ze prives je prazdny, a nevazi viacej nez 300-400 kg. Akonahle ma auto celkovu hmotnost v TP napriklad 1800 kg, a max. celkova hmotnost privesu je napr. 1800 kg, pre jazdu po dialnici je potrebna dialnicna nalepka DO 12 TON, teda najblizsia vyssia nez ta, ktora je pre osobne auta.
V pripade jazdy bez takej dialnicnej znamky je mozne na mieste ulozit blokovu pokutu vo vyske 2000 SK, a pripad sa dalej odosiela na prislusny krajsky urad, ktory je opravneny udelit pokutu do vysky 10-nasobku ceny potrebnej dialnicnej znamky.
Takisto vodicsky preukaz: akonahle nie ste majitelom vodicskeho preukazu skup. C, a soferujete supravu, kde sucet celkovych hmotnosti auta a privesu presahuje 3.500 kg, je to posudzovane ako jazda bez vodicskeho opravnenia, a policia ma pravomoc zabranit vam v dalsej jazde, resp. aj dat odtiahnut supravu na vase naklady. Okamzita hmotnost nikoho nezaujima, policajti supravy neprevazuju, zaujima ich iba udaj v TP.
O tomto by vedeli rozpravat napriklad nemecki ci skandinavski karavanisti, ktorych zvyknu skasirovat policajne hliadky na dialnicnom useku Kuty-Bratislava. Samozrejme, korupcia kvitne.. -
Jozef0351 09.12.07 16:12
DR:
Už naozaj naposledy. Tu je opäť odkaz na Ústredný portál verejnej správy SR:
[odkaz]
Odkaz na českú stránku:
[odkaz]
Olewr sem dával tuším tiež nejaký odkaz. Takže máš to tam napísané jasne slovensky aj česky, slovenská verzia je priamo od zdroja. UPVS nie su žiadne moje výmysli. Dokonca česká aj slovenská verzia je rovnako formulovaná, takže asi pochádza ešte z čias Československa. Bod C jasne hovorí koľko môže byť celková hmotnosť jazdnej súpravy. V prípade sk. "B" je to 3500 kg, nie 4250.
CITÁT:
"Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,
b) traktorů a pracovních strojů samojízdných, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kg,
c) jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla." -
Jozef0351 09.12.07 15:55
Olewr: Omluvu přijmam :-)
Bol som sa pozrieť v robote do TP. Transit, Transporter, Vivaro, Mazda E2200 je z pohľadu zákona to isté ako Pajero, Mondeo atď. Všetko sú to autá s celkovou hmotnosťou do 3,5t na ktoré stačí vodičák sk. B. Môžeš za nimi ťahať vozík s celkovou hmotnosťou (max. teoretická hmotnosť) 750 kg s vodičákom sk B. Ale Transit môj má npr. celkovú hmotnosť 3000 kg, takže môžem s "B" zapojiť maximálne vozík s celkovou hmotnosťou 500 kg aby som neprekročil maximálnu teoretickú hmotnosť celej súpravy 3500 kg. Je jedno či je vozík a auto prázdne. Aby som mohol využiť celú teoretickú nosnosť súpravy ( 4500 kg ) a mohol som zapojiť vozík s max. hmotnosťou 2000 kg (všetko sú údaje z TP), potrebujem vodičák sk B + E. Ale nemôžem naložiť auto a vozík doplna, lebo by som dosiahol hmotnosť 5000 kg, čo je o 500 kg viac ako max. prípustná hmotnosť súpravy pre dané auto ( údaj z TP 4500 kg). Je to podobné ako s tvojim Mondeom. Môžeš ťahať vozík s celkovou hmotnosťou 1800 kg, ale nesmieš naložiť auto a vozík viac ako udáva TP. Keď ťa zastaví policajt a máš s takou súpravou vodičák sk. B + E, musel by ťa odvážiť aby ti dokázal že si naložený viac.
Ale keď ti kontroluje diaľničnú známku alebo vodičák sk. "B", skontroluje a spočíta iba údaje z TP. Celková hmotnosť auta + prívesu nesmie byť spolu viac ako 3500 a vozík nesmie mať viac ako 750 kg. Je jedno koľko máš naložené. V prípade Transita nesmiem ťahať ani prázdny vozík ktorý môže teoreticky odviesť 750 kg aj keď s "B" by som ho ťahať mohol, lebo celková hmotnosť súpravy by bola 3750 kg. Za Transportérom ho ťahať môžem, lebo má celkovú hmotnosť 2650 kg. Takže spolu by mali iba 3400 kg.
Takže s "B" môžeš ťahať vozík do 750 kg pričom celá celková hmotnosť (maximálna možná, nie okamžitá )nesmie byť vyššia ako 3500 kg. S B+E môžeš ťahať vozík s celkovou hmotnosťou podľa TP ( tvoje Mondeo 1800 kg) ale okamžitá hmotnosť nesmie byť vyššia ako hodnota pre súpravu uvedená v TP ( 3495 kg). Ak naložíš vozík doplna ( 1800 kg vozík + náklad), auto môže vážiť vrátane nákladu paliva vodiča atď. iba 1695 kg ).
V prípade veľkých áut, SUV a dodávok sa môže ľahko stať že zákon porušíš aj keď zapojíš mini vozík s nosnosťou pár kg. -
"-- skrytý --" 09.12.07 14:00
oleowr1: ještě jednou. § 81 4a) a 4c) jsou dva samostatné odstavce stejného paragrafu. Ale vzájemně se neruší ani jinak neovlivňují, prostě každý z nich řeší jinou kombinaci auta a vozíku. právě § 81 4c) je v odstavci 10) uvedne jako výjimka, kdy nepotřebuješ B+E. Znění obou je jednoznačné, není nad čím dumat.
Jozef0351: v zákoně to je jasně napsané, v autoškole ti to taky vysvětlili, ale ty tady pořád řešíš coby kdyby, co jak budou policajti vážit a že se prodejce nestaral o tvůj řidičák. Konkrétne třeba tvůj příspěvek z 12:08 (dneska), to jsou nesmysly od začátku dokonce.
Buď chápete, nebo nechápete, vysvětlovat to samé pořád dokola by bylo jenom zbytečné zasírání tohoto tématu a mrhání (mým) časem. -
oleowr1 09.12.07 13:33
to Jozef0351: omlouvám se, jen mi pořád není jasné, jestli skutečně mohu tahat s B+E soupravu těžší než 3500kg. Teoreticky by se mohlo stát, že máš auto (offroad, dodávku) s pohotov. hmotností 2700kg a nosností 800kg, k němu můžeš připojit přívěs 2700kg (do pohotovostní hmotnosti) a když to sečteš, dostaneš se na 6,2 tuny pro B+E!!!! V zákoně hledat logiku nejde, ale taková souprava je těžší a určitě hůře řiditelná, než V3S bez vleku a na ni potřebuji C-čko. -
Jozef0351 09.12.07 13:20
Páni, naposledy zopakujem to čo som napísal v podstate už včera v mojom prvom príspevku 13:56. Buď neviete alebo nechcete vedieť čítať. Predpokladám že slovensky rozumiete.
Max. prípustná hmotnosť súpravy nesmie byť vyššia ako 3500 kg pokiaľ máš vp sk B. V tomto prípade je jedno koľko máte naložené. Dal som sem odkaz na české stránky ( na Slovensku je to rovnako ).Takže Olewr, žiadne bláboly. Navyše si dnes 10 min. po mne napísal pre DR to isté. Takže nerozumiem prečo sa do mňa navážaš. Alebo si neskôr zistil že píšeš bláboly? Nie. Mal si pravdu. S "B" nesmieš prekročiť váhu súpravy 3500 kg ani teoreticky.
V prípade diaľničných známok je rozhodujúce takisto aká je okamžitá max. TEORETICKÁ/PRÍPUSTNÁ hmotnosť jazdnej súpravy. Ak je vyššia ako 3500 kg treba drahšiu známku. Je jedno či je auto a vozík prázdne alebo nie. Na Slovensku to platí dávno.
Dva dni tu opakujem to isté len preto že vonku je škaredo :-) .
Jediné čo môže byť blábol je môj predpoklad, že za Mondeom môžem ťahať vozík ťažký 1800 kg, tak ako je napísané v TP, ale nesmiem súpravu naložiť tak, aby som presiahol hmotnosť 3495 kg. Predpokladám že to je na zodpovednosti vodiča. Tak ako je nosnosť auta npr. 500 kg a je na vodičovi či to dodrží alebo nie. V opačnom prípade si údaje v TP odporujú. Mondeo by nemohlo ťahať vozík s 1800 kg ako má povolené, lebo by prekročilo hmotnosť súpravy 3495 kg. -
oleowr1 09.12.07 13:19
to DR.: To není pravda, že podle 4c můžu tahat vozík těžší než 750kg!!! 4c neruší ze 4a větu "...k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg". Abych mohl tahat těžší přívěs musím mít podle odstavce 10) B+E:
(10) Řidičské oprávnění skupiny B+E opravňuje k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla uvedeného v odstavci 4 a přípojného vozidla, pokud nejde o jízdní soupravu podle odstavce 4 písm. c).
Stejně mi není úplně jasné, jestli pak mohu překročit celkovou hmotnost soupravy 3500kg. Myslím si, že abych ji nepřekročil, je v TP k mondeu záměrně omezena hmotnost soupravy na 3495kg, přestože by mohla být 3965kg (1800+2165)!! -
oleowr1 09.12.07 12:56
to Jozef0351: pokud se budeš řídit bláboly, které jsi od začátku tvrdil nepomůžou Ti žádné dálniční známky!!! Vystavuješ se na území ČR nebezpečí ztráty 7 bodů za "řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění" a navíc Ti musí policista zabránit v další jízdě podle § 118a Zabránění v jízdě odst.g), protože: "řídil motorové vozidlo, aniž by byl držitelem řidičského oprávnění příslušné skupiny nebo podskupiny".
Nejsem si jist, ale řízení motorového vozidla bez příslušného oprávnění není přestupkem, ale trestným činem.
-
"-- skrytý --" 09.12.07 12:55
oleowr1: pochop, že § 81 4a) a 4c) jsou dva paragrafy a každý z nich řeší jinou situaci.
§ 81 4a) ti umožňuje tahat za autem o max celkové hmotnsoti 3500kg vozík o max celkové hmotnosti 750kg, takže můžeš s pouhým "Bčkem" řídit soupravu o max celkové hmotnosti 4250kg.
§ 81 4c) ti umožňuje tahat i vozík o max celkové hmotnosti vyšší, než 750kg, ale za podmínky, že celková max hmontost toho vozíku nebude vyšší, než pohotovostní hmotnost tažného vozidla a celková max hmotnost takto vzniklé soupravy nepřekročí 3500kg. např auto o pohotovostní hmotnosti 1500 kg a celkové 2300kg, za ním vozík o celkové hmotnosti 1200kg a pořád ti stačí "Bčko".
Josef0351: kdy ty už se konečně naučíš číst? O pár příspěvků níže jasně vysvětluju, že ti nikdo nebude kontrolovat kolik vážíš. Pro určení hmotnosti se používá buď pohotovostní hmotnost, nebo max celková hmotnost vozidla, obojí je zapsané v techničáku. Pokud podle těchto hodnot překročíš 4250kg (pro soupravu podle § 81 4a), nebo 3500kg (pro soupravu podle § 81 4c)), musíš mít ŘP sk. B+E. Je to opravdu jednoduché, stejně jako s těmi xenony posledně, jenom ty zase nechápeš a nerozumíš.
Přečti si definice v zákoně, tam to je jasně napsané. A nebo si zopakuj autoškolu, tohle ses tam měl naučit.
S tebou každá diskuze rychle skončí u "nechápem, nerozumiem", už to začíná být fádní.
A ten zákon jasne definuje v § 81 odstavci:
4a - hovorí o autách a ich obmedzení ťahať viac ako 750 kg
4b - hovorí o pracovných strojoch a traktoroch bez obmedzenia vozíka
4c -hovorí o jazdných súpravách - DOSLOVNE je tam NAPÍSANÉ "zložených z motorového vozidla podľa písmena "a" a "b" ...
Písmeno c jasne upravuje písmeno A a B. Odstavec treba čítať celý. Rovnako je to vo všetkých zákonoch. Tu je to napísané jedno jednoznačne. a- autá, b - malé traktory a stroje, c - jazdné súpravy zložené z vozíka a vozidla definovaného v bodoch A a B.
Fakt neviem čo je na tom nepochopiteľné. Existujú zákony a odstavce ktoré definujú oveľa viac pojmov ako A a B. Môže to byť A až Z. A aby sa nemuselo v každom odstavci opakovať to isté a aby to bolo jednoznačné tak sa to píše takto a treba to čítať celé.
Traktory nie su uvedené v bode "a", lebo nie su obmedzené prívesom 750 kg. Bod "C" hovorí o obmedzeniach súprav "a" aj "b" aby bolo jasné že sa vzťahuje na všetky vozidlá do 3,5 t s výnimkou motoriek uvedených v bode 2 a 3 a aby sa nemusela rovnaká formulácia opakovať v písmenach "a" aj "b". Keby tam bolo písmen 20, čo sa stáva, muselo by sa to 20 krát opakovať. Je to jednoznačné a zrozumiteľné. Prečitaj si akýkoľvek zákon. Zákony treba čítať od a do z. Keby som to čítal ako vy, ale od konca, tak začnem aj skončím pri bode "C". Ten jasne hovorí o tom že moja súprava môže mať 3500 kg. Ak by som jazdil na traktore tak nemám problém, zákon neporuším. Ale keby som jazdil na aute tak zákon poruším, lebo by som nevedel že v bode "a" sa bude písať o obmedzení 750 kg, aj keď o tom bod "c" nehovoril.
Uvedom si že je jedno v akom poradí sú základné pojmy definované. Kľudne to mohlo byť:
a - súpravy
b - autá
c- traktory
V tom prípade by ste problém nemali, lebo v prvom bode by ste sa dozvedeli že súprava nemôže mať viac ako 3,5 t.
Takže:
a- definuje auto a koľko môžeš ťahať - 750
b- definuje "traktor" a koľko môže ťahať - bez obmedzenia
c- definuje koľko môže vážiť jazdná súprava zložená z bodu "a" a "b" a vozíka - 3,5 t.
Nakoniec jednoduchý príklad. Keby platilo to čo tvrdíte, tak:
a - môžete ťahať za autom max 750 a auto môže mať max. 3500, spolu 4250.
b - môžete ťahať za malým traktorom ťažkým max. 3500 kg príves ťažký 100 ton.
c - prekoho by platilo obmedzenie jazdných súprav? Keby neplatilo na autá ale iba na traktory tak je to tam jednoznačne napísané. Ale tam nič také nie je. Je tam bez výnimky odkaz na bod a aj b. Ani auto ani malý traktor nemôže vážiť viac ako 3500. Napíš si vzorec ktorý popisuje §81 odstavec 4 body a, b, c.
a je menšie ako c, b je menšie ako c. A dosaď si čo definujú jednotlivé písmená. a ani b nemôže byť väčšie ako c. Ani písmeno a, ani písmeno b sa neodvoláva na písmeno c. Pre ne neexistuje. Ale písmeno c sa jedno jednoznačne odvoláva na na písmena A a B. Písmeno C je doslovne definované písmenami A a B a dopĺňa ich obmedzenie.
Dúfam že som to už vysvetlil dostatočne jasne.
Teba aDR mám z krku. Som zvedavý či Pepek dá odkaz na ten jeho zákon. Netvrdím že nevyšla novela ktorá toto upravuje. To je celkom bežné. V tom prípade platí to čo má Pepek. Nič také som ale nečítal.