sybokcz 09.01.08  12:01

« Re: Superb.

Ve fabii v zadu nikdy sedet nebudu :), rozhodne ne na dlouhy vzdalenosti a po meste se to da prezit.
    Nevim co si predstavujes pod pojmem stredni strida, ale podle me by to melo byt auto tak akorat, ani obr s peti metry ani pidik se 4.4 m. Se sirkou by to melo byt obdobne. Ze limuzina by mel byt prostor souhlasim, ale od toho je tu vyssi stredni a luxusni trida. To co se momentalne deje u automobilek, ktery nemaji zastupce ve vyssi stredni (typicky skoda a ford) a sve top modely prodluzuji az k hranici vyssi stredni moc nechapu. Motory zustavaji prislusne stredni tride (diesely kolem 2.0, benzin do 2.5 max 3.0) ale hmotnost a velikost je temer o tridu vys. Z toho vyplyva pouze prumerna dynamika a spotreba taky nicmoc. Chapu, ze takhle jde zaplacnout dve mouchy jednou ranou, jenom ale jestli honba za rozmery neni nekdy naskodu.

DIM 09.01.08  11:49

« Re: Superb.

........Tak si sedni do Fabie dozadu. Ani pocit rameno na rameno vpředu není dvakrát příjemný...... Limuzína, to by měl být prostor....

sybokcz 09.01.08  11:40

« Re: Superb.

Uz jsem ti odpovidal v diskuzi pod clankem :). Spis bych si pockal na vnitrni rozmery. Fabia je extrem to uznavam, ale spis vizualne a to jeste zezadu, vevnitr to neni tak hrozny.

DIM 09.01.08  11:33

« Superb.

Tak jsem se těšil na nový Superb .... a on je o 10 cm užší než Mondeo a dokonce je užší i než Focus ! O více než 5 cm !!!! Tak to je zase úzké dlouhé......Fabia asi určila nový trend....

sybokcz 08.01.08  15:49

« Re: Technologie GTDI

Nad SCi jsme premysel, kdyz jsem vybiral mondeo, nemyslim si ze primy vstrik (sam o sobe) je slozita technologie, dokonce ani primy vstrik s commonrailem (BMW), pac dneska jsou elektronicky hlidane i neprime vstrikovace. Kombinace ruznych preplnovani je uz vec jina, aneb cim vic soucasti tim vetsi pravdepodobnost, ze se neco po*ere.

Ve svem okoli nikoho takoveho s TSI ani TFSI(bohuzel) neznam, uvidime tak po roce, treba se nekdo najde :).
    2.0 TSI nejni, teda jako kombinace kompresoru a turba, jako znaceni nevylucuji, VW v tom zase zaclo delat zmatky. Mel jsme namysli ten samy motor jako v GTI nebo RS. Ze jeste neni na strankach jeste neznamena, ze neplanujou ho montovat :).

superkutil 08.01.08  14:53

« Re: Technologie GTDI

Podle stránek VW se do Tiguanu dává pouze 1.4TSI 150k a 2.0TDI 140k. O 2.0TFSI se tam nic neuvádí. Nemáš na mysli 2.0TSI? Znáš někoho kdo FSI nebo TSI má? Jaké jsou zkušenosti? Já znám akorát jednoho člověka s Mondeem 1.8SCi 96kW a názory jsou rozporuplné. Bojí se, co složitosti technologie, ale má auto od firmy a tak ho to zase tak netrápí. Ale aby to nedopadlo jak s citlivostí TDCI na kvalitu nafty a to co ušetříš na spotřebě, to dáš do ceny lepšího paliva a do oprav. ;-)

sybokcz 08.01.08  12:22

« Re: Technologie GTDI

A proc by ji taky tam nedaval, obvlast u modelu s vysokou prevdepodobnosti velkych prodeju. Vyvoj neco stal a tak cim vic prodaji tim rychejc se jim to vrati a potazmo i vice vydelaji. Krom toho davat vice vykonovych stupnu jednoho motoru je zpusob setreni nakladu - prosazuje se i v jinych automobilkach, ford nevyjimaje. A kecas pac krome dvou vykonu v 1.4 TSI a dvou vykonu 2.0 TDI tam jeste davaj 2.0 TFSI.

superkutil 08.01.08  09:27

« Technologie GTDI

Další technologie pro radost i naštvání. VW si jí tak oblíbil, že do nového modelu SUV dal jen 1.4TSI a 2.0TDI. [odkaz]

:-)

foto cja

cja 08.01.08  09:27

« Re: Erno ty sterace, ostrikovace nemusite hlasit, to prece vidim.

od jisté doby liju taky jen koncentrát, zkusil bych pokud problém změnit značku ostřik. kapaliny . žádnou noname - to je vždy pr.ser,
    kutil: ještě lze při ostřikování vypnout světls, v krajním případě odpojit hadičky k ostřikovačům u světel, potažmo výměna xenonu za reflektor

... ocucal..:) to by bylo za kolik bodů - musím se mrknout do pravidel , ale bojím se , že také slovo tam nebude

"-- skrytý --" 08.01.08  08:56

« Re: vyhrivane zrcatka

martin.z: vyhřívání vnějších zrcátek je u mondea spřažené s vyhříváním zadního skla. (Ale třeba u vita to zrcátka vyhřívá pořád, když běží motor, v zimě i v létě.)

Trysky ostřikovačů čelního skla jsou u mondea vyhřívané trvale.

foto martin-z

martin.z 07.01.08  21:45

« Re: vyhrivane zrcatka

to byme docela zajimalo cim se pousti vyhrivani zrcatek. Mam ghiu, nejlip vybavene auto co jsem kdy mel, ale proti felicii 1,6 kdysi kdera to vyhrivani mela zakombinovane do toho otocneho cudliku na ovladani polohy zrcatek tak tady uz to samostatne neni a zrejme je to tedy spolecne s nejakym sklem jako i u novejsich koncernovych aut (octavia, passat) ale tam je zase slyset cvaknuti relatka takze pozna kdyz to sepne.
    Tady to poznat nejde - ale jeste se mi nezamlzily :-)

foto WinDiesel

WinDiesel 07.01.08  19:33

Svatá pravda, DIMe,
    Němci jsou v krizi. Ani ta loajalita není to co bývala. Třeba Mercedes již neodebírá tolik výrobků (vstřikování nafty) společnosti Bosch (made in Germany, made in Czech) ale sahá po Delphi (made in Spain, made in France). Dokonce i VW vybaví své 3 válce 1,4TDi vstřikováním Delphi (made in Romania).
    Komické bude, že Němci si i nadále budou myslet, že kupují auta made in Germany ale bude to podobně jako v USA, kde motocykly jsou složeny v 70% z japonských dílů (Harley-Davidson) a Američané si myslí, že kupují americké motocykly.

DIM 07.01.08  15:48

« Re: Erno ty sterace, ostrikovace nemusite hlasit, to prece vidim.

Jsou vyhřívané, nevím jestli u všech modelů a taky nevím, jestli se vyhřívání aktivuje jen při spuštěném vyhřívání předního skla resp. zrcátek a zadního skla.... já tam liju koncentrát a nemám porblém ani za jízdy. Je to fakt tím, že líh se odpařuje na těch výstupech z těch trysek a zbylá voda udělá špunt......

"-- skrytý --" 07.01.08  15:18

« Re: Erno ty sterace, ostrikovace nemusite hlasit, to prece vidim.

DIM: Cista kapalina u me na smouhy nefunguje. Cim vic vody, tim lepsi vysledek. Zamrza mi to vzdy behem jizdy, treba dnes jsem 200km jel v pohode a pak najednou utrum..
    Ty predni trysky jsou opravdu vyhrivane? Zacalo to fungovat, az kdyz jsem je trochu ocucal..:)

Kutil: aplikuju stejnou metodu jako DIM- pri kratkem stisknuti se ostrikovace nevysunou, ale vetsinou to neresim

DIM 07.01.08  14:18

« Re: Erno ty sterace, ostrikovace nemusite hlasit, to prece vidim.

Na ty šmouhy nic nepomůže, podle mě se rozmaže slaný film a ne něco z té kapaliny. Jediný způsob jak to zlepšit je to prostě opravdu pořádně ostříkat...opláchnout.

A při zapnutých světlech to stříká i na ně. Jediná šance je to podržet jen velmi krátce a několikrát za sebou. To se ještě ostřikovač světel nespustí.... anebo to prostě vydržet a nechat si ostříknout i ty světla, ono to zase hned přestane a dál už to ostřikuje zase jen přední sklo.....

Trysky zamrzají proto, že nemrznoucí je v kapalině líh, který je dost těkavý a při jízdě je proudem vzduchu kolem těch konců trysek odpařován....takže je nemrznoucí kapalina všude, ale zamrznou poslední mimlimetry v trysce.... Jediná šance je počkat na to, až je vyhřívání rozmrazí, a nebo zajet do podzemních garáží - což se kvůli hrozícímu shoppingu doporučuje jen bez manželky.....- no anebo tu kapalinu NEŘEĎ vůbec, jako já.... a mám klid.

superkutil 07.01.08  13:57

« Re: Erno ty sterace, ostrikovace nemusite hlasit, to prece vidim.

Krkovicka: Když mi zamrzá, tak jen zadek. Mám ale problém s ostřikem předního okna. Jak zajistím aby se ostřikovalo jen přední sklo a ne světla?

"-- skrytý --" 07.01.08  13:24

« Erno ty sterace, ostrikovace nemusite hlasit, to prece vidim.

Zdar. V pocasi, co je od poloviny prosince je potreba docela casto ostrikovat predni sklo. Jak znamo, neni funkce dodatecneho setreni zrovna nejvychytanejsi, protoze udela na temer cistem skle smouhy. Vypozoroval jsem ale, ze mira zaspineni je primo umerna koncentraci ostrikovaci kapaliny a doted jsem dolival tak, aby vysledna smes byla co nejvic vodova a pritom nezamrzala. Micham 1l -30C s 1.5l vody, takze by to pri soucasnych -1 az -5C mrznout nemelo, jenze ted mi pravidelne zacaly zamrzat trysky, (pouze pro predni sklo, svetla a zadek OK)
    Stava se to nekomu z vas taky?
    Mate nekdo osvedceny zpusob jakou smes pouzit???

DIM 07.01.08  12:24

« Re: rychlost

Hmh, tak to přeju hodně štěstí při souzení se s obcí a potažmo TS. Pokud budete chtít pozemek od obce koupit, tak přeju 2x štěstí.... a taky dostatečně přesvědčené ostatní sousedy. Protože jde o peníze......

superkutil 07.01.08  12:10

« Verva Diesel

Benzina zavedla novou aditivovanou naftu Verva Diesel. Jaké máte zkušenosti?

superkutil 07.01.08  12:07

« Re: rychlost

DIM: Máme před domem vlastní parkoviště s vlastním vjezdem (původně je to plocha pro požární vozidla), které v současné době vlastní technická správa komunikací. Jedná se odkoupení tohoto parkoviště od obce, protože okolní pozemky patří k našemu paneláku, jen parkoviště ne. Přitom původně bylo součástí domu a tak by po transformaci mělo být součástí domu nadále, TSK si ho ale nelegálně přivlastnila.

DIM 07.01.08  11:34

« Re: rychlost

.....no ale pokud někam jedeš, tak ta garáž už moc nehraje roli. Naopak , zabírá místo :-) :-)

Parkování na obecním pozemku má svoje daná pravidla, pokud by měla být místa "reservé", tak napřed musí být zřízena označená parkoviště, kde nesmí být rezervováno více než tuším 10= parkovacích míst, rezervované místo musí být zřízeno na základě projektu ( značka, označení plochy atd. ), musí tam být konkrétní SPZ......a pak to stojí ročně nějaké peníze , v Ostravě např asi 10 tis za rok.

superkutil 07.01.08  11:23

« Re: rychlost

DIM: To nebylo moc slušné, ta tvoje poznámka. Já tam bydlím od roku 1994 a na Mondeo mám garáž. Ale problém je v tom, že různí mimopražští přivandrovalci parkují u nás před domem protože se jim nechce platit za P+R parkoviště a jdou na metro. Řešil jsem to i s obcí, připravují vymezení pro parkování rezidentů, ale ještě to nemají hotové.

DIM 07.01.08  11:06

« Re: rychlost

.... a k tomu Kutil s obrovským Mondeem TDCi !!! :-) Měl , bys, chlape, platit namdměr !! :-)

s tím EU : nevětším zelenobijcem je v poslední době Německo a je to podle mě velmi zištný kalkul : Německo neprožívá hospodářsky nejlepší období a to hlavně kvůli přílivu levného zboží odevšad a tím se sami stávají nekonkurenceschopnými (taky dobré slovo ). Jedna z možností, jak omezit např. čínská auta je zavést nějaké bariéry na dovoz.... no a celní bariéry v módě nejsou, tak začínají protlačovat bariéry technologické. Adyž se něco podaří, tak budou mít Německá auta zase na chvíli lepší odbyt, protože sice budou pořád drahá, ale budou splńovat náročné emisní a jiné normy, jejichž dodržování samo o sobě zaměstná ve výrobě více lidí..... A než se to podaří těm levnným z východu taky zavést, tak už zas budou nové normy....

Jen se jim to teď trochu otočilo proti nim samotným, protože místo složitých technologií na snižování emisí to vzal někdo z druhé strany a řekl : tak ta velká a neekologická a rychlá auta zakážeme !!! Jednoduché a levné.... tak jsem zvědav :-)

superkutil 07.01.08  09:15

« Re: rychlost

oleowr1: Ono to není, že by stoupl počet obyvatelů jako to, že se sestěhovávají do měst. Jsem z východní strany Prahy a zde místo polí rostou satelitní městečka a bytové domy a kde dříve bylo 100 domů, tak dnes staví satelit s více jak 1000 domy (každý má 2 auta). Chatu mám kousek za Říčanama, ještě před 5ti lety tam byl klid, dnes každým rokem přibydou 1-2 satelitní městečka s tam 100 domy. A všichni tito lidé jezdí do Prahy přes Říčany. Jakoby to nebylo dost, tak na hodně místech snížili rychlost z 90km/h na 50km/h a místy i na 40 nebo 30km/h. Obchvat Prahy, který už měl být dávno hotový je v nedohlednu a ve vesnicích na východě Prahy místo domků už staví bytovky. To co u Tebe je 100 lidí, to je u mě cca 5000 lidí. Taky v Praze kousek od nás postavili přes 2000bytů a v každém mají 1-2auta a všichni jezdí kolem nás. Hned vedle nás teď zastavěli hřiště bytovým domem a to je dalších 100aut s tím, že parkování pod domem je jen pro 60aut.

foto oleowr1

oleowr1 07.01.08  08:42

« Re: rychlost

to kutil: počet obyvatel 5x stoupl možná vyjímečně, ale určitě stoupl od totalitních dob 3x počet aut.
    Propustnost silničních tahů je vzhledem k počtu aut poddimenzovaná, na silnicích se pohybují auta nejčastěji s jedním až dvěma lidmi, např. i díky tomu, že byla zrušena spousta autobusových a vlakových spojení a tak jsou lidé nuceni dojíždět do zaměstnání po vlastní ose. Já mám pružnou pracovní dobu, jiné spojení než autembych hledal těžko, ale autobusy na směny byly kvůli nerentabilitě zrušeny. Takže cca 100lidí jezdí na každou směnu po vlastní ose ze 3 směrů ze vzdálenosti 6-25km.

foto Dong1

Dong1 06.01.08  21:45

« Re: rychlost

Me by spis zajimalo jestli opravdu za vsechno muze EU, nebo je to zaklinadlo kazdeho co neco po***l. Neco jako: "To ja ne, to je narizeni EU."
    :-)

superkutil 06.01.08  21:12

« Re: rychlost

Již dělší dobu nemám z EU dobrý pocit. Nejdříve jsem si myslel, že EU přinese pořádek do chaosu v naší zkorumpované vládě, ale stále mám větší pocit, že v EU jsou zase hodně úředničtí a mají rádi papírování. Pokud bude nárůst dopravy v ČR a hlavně ve velkých městech a pokud nedojde k převratné výstavbě silnic, tak v roce 2012 stejně bude většina měst jen velké parkoviště. Už teď se setkávám s lokalitama, kde počet obyvatel stoupl na 5tinásobek a přitom přístupové komunikace jsou jen staré úzké cesty, které se za posledních 30let nezměnily.

Tato situace v kombinaci se stoupající cenou pohonných hmot bude hlavním důvodem, proč ještě rádi budeme jezdit pomalu. ;-\

foto cja

cja 06.01.08  18:51

« Re: rychlost

co se týká těch černých skříněk, tak je snaha od EU a jejich komisařů zodpovědných za bezpečnost , dostat tyto skříňky do nových aut od nějakého roku (2012?) - uvažovalo se a myslím , že i zkoušelo toto zařízení v další generaci Superbu, bližší informace zatím nejsou, ale bojím se , že až bude doprava dle EU, tak se moc nesvezeme, za definici bezpečnosti se dá schovat téměř cokoliv a řekl bych, že některým jde více o represi než nákladnou prevenci........

superkutil 06.01.08  16:29

« Re: nezmanipulovatelný

lordmystic: Můžeš zhodnotit s odstupem chiptuning svého auta? Hlavně by mě zajímalo celkové rozdíly proti situaci před čipem. Hlavně mi jde o hlučnost motoru, neklid, chování při startování, studený motor, chování za jízdy, spotřeba, maximální rychlost, rozsah otáček atd.

Jinak s tím benzínem máš pravdu, pokud nebereš TDCI jako srdeční záležitost, tak celkové náklady a starosti (výdaje) s TDCI budou vyšší jak do benzínu. :-)

ALL: O víkendu jsem byl na horách a ráno byla teplota -5°C a po startu byl zase motor hodně nevyrovnaný ale navíc takovéto vrznutí při startu (někdo psal prokluzující klíňák) se neozvalo 1x ale několikrát. Co to má znamenat? Tenhle zvuk bych bral u auta starého 10let, ale ne u nového. 8-s

foto WinDiesel

WinDiesel 05.01.08  20:28

« Re: Uz som medzi "vami"

danko66:
    Gratuluji, jezdím občas služebně do Kežmaroku, to už je do Košic dost blízko.
    Mohl by jsi mi dát vědět jak je to s dálnicemi na této trase, co se na kdy chystá a kdy už dojde k nějakým zásadním zlomům v otevírání úseků před a za Žilinou? Zatím je to tam dost šílené. Je to už tedy lepší než to bývalo, ale pořád je to před Žilinou a za Žilinou porod. Díky.

foto lordmystic

lordmystic 04.01.08  21:57

« zima

duplikát :(

foto lordmystic

lordmystic 04.01.08  21:53

« nezmanipulovatelný

DIM: nezmanipulovatelný je dlouhý slovo, bohužel by bylo za dost málo bodíků :-)

Zimní a omezený provoz: Tak jsem se přestěhoval a bohužel mi odpadlo denodenní dojíždění do zaměstnání. Auto stojí někdy i 3-4 dny a v poslední době navíc není moc delších cest. A je vidět že trpý, je takové "zahleněné", po nastartovní navíc ještě v těch mrazech jde docela hlučně a chvíli mu trvá než se vrátí do pohody. Si říkám, že by už pro mě když najedu takhle málo byl už lepší ten benzín, fakt slyším jak se ten můj ropák trápí když jezdí tak málo, navíc jen kratší štreky. Jestli vše zůstane tak jak je, tak si za rok-dva koupím nové auto asi už benzín. A nepřipadalo by nic jiného než ST220 či mé vysněné Evolution... ale to je už jiná písnička z jiného světa!

foto danko66

danko66 04.01.08  20:59

« Uz som medzi "vami"

Tiez sa k vam pridavam ,v novembri som si tiez takeho krasavca obstaral ,skoro v plnej vybave.Zatial mozem povedat ze motor ma fantasticky prekvapil nato ze je to Tdci ,ale ked clovek trosku stlaci plyn pri tej stvorke auto priam "leti".Vela som s nim este nenabehal,ale ked som sa s nim vracal z Prahy do Kosic ,troska tie kozene sedadla mi nesedeli (tvrde).Inac som s nim zatial maximalne spokojny.

superkutil 04.01.08  20:39

« Re: rychlost

Ahojky, tak jsem dnes z práce nespěchal a tak jsem vynuloval PP a vyrazil pohodovou jízdou. Na dálnici jsem jel 100-110km/h a musím se všem omluvit, opravdu v pravém pruhu na dálnici jezdí lidi i méně jak 100km/h. V levém to zase často pěkně praží, takže předjíždění je někdy o chlup při dodržení limitu. Mimo město jsem jel 80-90 a v Praze dle značek (70 nebo 50 a místy i 30km/h). Jízda to byla pohodová, ale řidiči v Praze jsou nějaký nervózy, moje 30km/h i když byly podle značky se jim moc nelíbili. Odměnou ale byla spotřeba, která byla 5,4litrů. Jízda to byla pohodová, ale občas jsem měl nutkání vylézt a tlačit.

A s Radkem souhlasím, nejhorší jsou řidiči v hodně silných a nebo naopak slabých autech, kteří mají silnici za ruskou ruletu.

foto RADEK1

RADEK1 04.01.08  20:15

« ESP na 1čku

Chci se s váma podělit o radostnou událost ,která se mi stala právě dnes. Projížděl jsem buchlovskýma horama (moc pěkná cesta částečně pokrytá sněhem) když v jedné zatáčce jsem začal cítit ,že nájezdová rychlost je o něco větší než by bylo zdrávo. Sundal jsem tedy nohu z plynu a auto začalo pomalounku přetáčet než mi došlo ,že musím dát kontra přátelsky na mě blikla ta oranžová kontrolka a auto se okamžitě srovnalo do směru kam jsem měl namířemo :-) :-) dnes poprvé jsem poznal jak je ESP užitečné . Co na tom když mě v následující zatáčce málem srovnal protijedoucí pilot ve felušce!!! :-O kolikrát se divím co si někteří ,,řidiči" v těhle autech dovolují. Myslím tím předjíždění,projíždění zatáček atd. tam kde já se svýma 114KW mám strach předjet , vyhoupne se z poza mě letec v 1,2 htp a přejíždí s heslem ,,snad to vyjde" ;-\ jinak Vám všem přeji krásný nový rok a co nejméně problémů s vozem co nás sbližuje. připíjím (jak jinak)modrým portugalem 07 >:D >:D

foto oleowr1

oleowr1 04.01.08  16:26

« Re: rychlost

Měl bych lepší námět na patent: Na zjišťování rychlosti bych použil pro policajty daleko jednodušší věc: přiměřeně velký display na viditelném místě, který by ukazoval aktuální rychlost. Šel by implementovat třeba do 3.brzdového světla, případně vepředu do opačné strany zpětného zrcátka. Mohl by svítit třeba infradiodami (aby světlem nerušil). Policajtům by stačil vhodný foťák a veškeré radary by mohli vyhodit - škoda peněz. Na STK by jeho nefunkčnost hodnotili jako důvod k vyřazení auta z provozu, případně by jej kontrolovali a kalibrovali :-)

DIM 04.01.08  14:48

« Re: rychlost

Oni by to policajti asi i dělali, ale museli by na to mít tu technologii a taky mám pocit, že by to stejně nebyl žádný relevantní důkaz, protože není spolehlivě nezmanipulovatelný ( krásné slovo do SCRABLE ).

superkutil 04.01.08  14:25

« Re: rychlost

To už existuje dávno. Už v roce 1990 jsem dělal jako diplomku černou skřínku do auta, která zaznamenávala události (dobu běhu motoru, rychlost, teplotu vody, otáčky apod) a pak je byla schopná přenést do PC. V té době ale ještě GSM nebylo.

Dnes ale často spediční společnosti montují do aut černou skřínku s GPS a GSM, která odesílá přes SMS nebo GPRS informace o poloze, rychlosti a dalších údajích. Umí také zaslat informaci o vloupání do vozu, či odcizení nebo vypnout motor.

A cena vychází za pořízení od 7 do 20ti tis. a provoz od 0 do 1000,-Kč/měs. takže to tak drahé nemusí být. :-)

V podstatě je velmi dobrá myšlenka DIMa s tím, že by stačilo do každého auta dát integrované bluetooth HF a to propojit s ŘJ.

A sybokcz má oprávněné obavy. Jim popisované řešení se opravdu připravuje.

sybokcz 04.01.08  14:19

« Re: rychlost

To si myslim, ze nema, jinak by policajti nepropocitavali rychlost v okamziku narazu, kdyby to mohli vycist v jednotce. Nejakym zpusobem u nekterych pocitacu urcite zaznamenavana bude, ale jentak pristupna asi zatim neni (jesteze tak). Vzhledem k tomu, ze je to pocitac s pameti jako kazdej jinej (az na robustnost), tak by nebyl problem udelal logy (jestli se delaj netusim). Nicmene opravdu netouzim po spehovani maskovane za vetsi bezpecnost.

DIM 04.01.08  14:06

« Re: rychlost

A nemá náhodou počítač v řídící jednotce paměť, která zaznamenává např max rychlost a podobně ?? já mám pocit že ano, že je to taková malá černá skříňka , z které by se daly číst např údaje o rychlosti v okamžiku nehody a pod.....