"-- skrytý --" 20.04.08  21:15

« Re: Údržba interiéru.

Kutile, žmolky z prachu přejedu vysavačem a ty co zůstanou vyčešu ne moc hrubým kartáčem (takový, jako je na ruce). Palubku postříkám sprejem s pěnou na palubky a utřu hadrem z bavlny a dál neleštím. Vše je čisté rychle a bez problémů. Taky mám Ghia.

superkutil 20.04.08  20:03

« Údržba interiéru.

Ahoj, mám trochu netradiční dotaz. S údržbou interiéru Fiesty ani starého Mondea jsem neměl problém, plasty jsem umyl vodou a pak naleštil leštěnkou, na sedadlech jsem měl potahy které se nešpinily a polstrování bylo z nějaké tkaniny. Současné Mondeo je ve verzi Ghia, potahy i polstrování dveří je z nějaké mikroplyše a palubní deska a plasty s prapodivným vzorem vypadajícím jako kachlíčková podlaha.

Na polstrování a potazích se stále dělají žmolky které nejde moc odstranit a plasty se nedají vyčistit ani umýt protože špína zůstává v hrubém vzoru. Nemáte někdo návod, jak a čím plasty vyčistit? Tak hrubou palubku jsem u jiného vozu neviděl a ta mikroplyš je taky za trest.

lordmystic 18.04.08  14:10

« Re: lité disky

ještě, kdo by měl chuť, zkuste mi poradit které...
    zde na výběr:

lordmystic 18.04.08  14:08

« Re: lité disky

no docela si mě nahlodal, asi už opravdu půjdu do těch 18" - pošli foto těch tvých. jinak jsem relativně vyhraněn, chci něco agresivního a do černé barvy - prostě origoš. nebo když už klasiku, tak něco zajímavého vzdušnějšího...

"-- skrytý --" 18.04.08  12:39

« Re: lité disky

lordmystic: Pred par mesici jsem ti nabizel moje 18", protoze vim, ze jsi je shanel. Koupil jsem je uz s autem, predchozi majitel za ne tezce priplacel a rozplyval se na nimi ale me se nelibi. Jak znamo jeden ma rad vdolky a jiny holky-vse je otazka vkusu. Obrazek muzu poslat mailem.

Jinak komfort na 18" neni vyrazne horsi nez na 16'. Minuly tyden jsem prehazoval kola tak mluvim z cerstve zkusenosti.Velikost vzduchoveho polstare je vicemene stejna. Permanentni nevyhoda je, ze sirsi kola vic tahaji za volant v kolejich.
    Na druhou stranu v zatackach na peknem asfaltu je to trosku lepsi:)
    Mel jsem i 17" ale uz nevim co to bylo za rozmer. V komfortu oproti 18" nebyl rozdil.Pneu byly dokonce drazsi nez na 18" protoze to nebyl prave typicky rozmer. Premiove 18" sezenes za 3.5tis, coz driv nebejvalo..:)
    Jako nejvetsi nevyhodu nizkoprofilovych gum vidim jejich nachylnost na procvaknuti. Resil jsem to uz trikrat a to si davam na diry majzla. Taky pocitej s vyssi spotrebou-tak 0.5l

Se sroubama/roztecema ti neporadim, ale doporucim neriskovat a koupit znackove disky primo na Mondeo. Moje zimaky-lite neorigose-mi tuhle zimu docela delaly problemy s vibracema. Na 18" se kola ani pri velmi razantnim zpomaleni nechveji.
    Proste je to lepci.

lordmystic 18.04.08  12:06

« lité disky

zdravím opět po delší době. mám prosbu, chci kupovat nové lité kola, ale nejsem si jist jaký rozměr mám koupit. máme na tdci 10/2002 u mondea šrouby s roztečí 5x100 nebo 5x108? a nešli by nějak kombinovat či zaměnit?

jinak chci na to 17" kola s gumama 215/45. také ještě přemýšlím o 225/40 ale 18". co myslíte, bude zde velký rozdíl co se týče komfortu? je mi jasné že už i ty sedmnáctky s výškou 45 budou tvrdé, ale je to tak strašné? případně kdyby se vyjádřil majitel nějakých 18-tek budu velice rád.

osobně nyní jezdím dost málo, cca. 6-8 tis. ročně a většinou trasy jako strakonice-praha, strakonice-čb, něco po městě, občas na okresky. určitě chci min. ty sedmnáctky, také 45 výška je max, větší nechci, jde mi fakt jen o ten rozdíl k osmnáctce a výšce 40.

jo a doporučili by jste nějaká litá kola? mám nabídku zde:
    líbí se mi např. tyto - [odkaz] nebo tyto - [odkaz]

jestli máte dobrej ještě nějakej další tip, budu velice rád. thx všem za vaše zkušenosti.

ps - a prosím neřešme TP jestli je mohu či nemohu mít, to si zařídím.

superkutil 15.04.08  13:55

« Re: s-max

Krkovicka: OK, myslel jsem, že u Mondea je to objem po střechu. Tak porovnám průměrnou hodnotu, která je u S-MAXe 1050 takže je to pořád skoro 2x tolik co Mondeo. Kolik má Mondeo po střechu? Ford je poněkud nesystematický v jednotnosti uváděných parametrů a tak se mezi sebou nedají auta moc porovnávat. To platí i o pružném zychlení, co katalog to je to jinak.

To Braillovo písmo za jízdy mi dělá dost potíže, hlavně kvůli tomu stupidnímu rozložení tlačítek. Ve státech jsem si zvykl na umístění tempomatu z boku na ovladači blinkrů v podobě kolébky (+ -) a posuvného RES. Ta kolébka byla nejlepší, prostě jsou to 2 tlačítka a nemusí být ani podsvícený. Ale 5 tlačítek, sorry, to je opruz a ještě k tomu + - je na pravé straně. :-O

Člověče mít Titanium, tak ty sedačky nezakrývám. :-!

"-- skrytý --" 15.04.08  12:09

« Re: s-max

kutil: S-max nema pri 5ti sedadlech 1171 litru-leda ze bys uvadel udaj "az po strechu". Tve srovnani tudiz nema zadnou vypovidaci hodnotu.

V Mondeu mam vybavu Titanium - sedacky jsou z kuze Alcantara, ale mam na nich chlupte potahy Filson v tygri barve s nemeckymi polstarky na absorpci prdu. V zime i v lete se za nima otaci vsechny zensky.
    Jedine co mi na nich vadi je, ze v poloze uplne dole (kterou mam defaultne nastavenou) vrzou o stredovy tunel.
    Nepodsvetleny tempomat mi nevadi, vyhral jsem olympiadu v rychlocteni textu psaneho Braillovym pismem a vystacim si s temi vroubky.

superkutil 15.04.08  10:18

« Re: s-max

Krkovicka: Nevím kde je problém, ale v Mondeu 2006 mám se sedačkami větší problém jak v Mondeu MKII nebo v novém 2008. Nové Mondeo se mi nelíbí, ale ty sedačky jsou dost dobré.

S-MAX je fakt trhák a tomu bude odpovídat i pokles ceny. Jel jsem s ním teď trasu 2x650km a absolutně bez únavy, všude hodně prostoru, proti Mondeu skoro 2x tak velký kufr při 5ti sedadlech (Mondeo 542litrů a S-MAX 1171litrů). Výborný výhled, velká okna (v Mondeu si připadám utopený jak v tanku), výborné rozmístění ovládacích prvků, podsvětlený tempomat!!!!!!!!! (ten nepodsvětlený v Mondeu mě fakt se*e). Pokud bych se tedy rozhodoval mezi novým Mondeem kombi a S-MAXem, tak nevidím jediný důvod proč brát Mondeo.

Co máš za verzi výbavy v Mondeu? Já jezdil s S-MAX Titanium 2.0TDCI a sedačky byly fakt úplně v pohodě, skvělý materiál. Já mám v Mondeu nějaký mikroplyš a je to mizerný v létě i v zimě. V předchozím Mondeu jsem měl takovou rašpli, tak jsem tam nechal ušít potahy a ty byly bezva, v létě chladily a v zimě hřály. Ten materiál ve verzi Titanium je fakt dobrý.

DIM 15.04.08  10:13

« Re: chcipani motoru

Nemůžu si pomoci, ale pokud elektronika úplně umře, tak to může souviset s nějakým místním silným rušičem....vím třeba o místě, kde mi při zaparkování u Octávie nešel dálkáč...několikrát se to stalo, a vždy jen na tom jednom jediném místě. Vedle je tramvajová trať. Ale že by to takto vyplo celou elektroniku ? No potěš :-)

"-- skrytý --" 14.04.08  22:54

« Re: s-max

robinson: Kazdemu dle jeho gusta. Me sedacky S-maxu zklamaly i kdyz jiste bych se prizpusobil.Nekdo nadava na sedacky Mondea a ja s nimi nemam nejmensi problem- po bezprostrednim presednuti z S-maxu do Mondea jsem se citil mnohem pohodlneji v mem aute. A neni to zvyk- sedak je jako boty, bud padne napoprve nebo vubec.
    Bohuzel pro me je S-max v tomhle usity na miru nekomu jinemu.

foto ROSMAX

ROSMAX 14.04.08  22:38

« s-max

Po přečtení názoru na sedačky u s-maxe mi to nedalo a musím na to
    reagovat.Moje výška je 196cm a nemám žádný problém se sedačkami,
    v pohodě se do auta vejdu a že by byly krátké sedáky,tak to se mi nezdá.Jezdím dlouhé trasy a nikdy mě nohy neboleli, na pedály
    v pohodě dostanu a po 3 hodinách jízdy jsem v pohodě.

"-- skrytý --" 14.04.08  21:43

« Re: S-max

kutil: Ted jezdim v aute, ktere ma cenu cca 300-330tis a zvazuji nakup S-maxe (ojeteho) v cene 2x vyssi- to jen na vysvetleni. Nove Mondeo bych si nekoupil protoze jsem se soucasnym v podstate spokojeny a jedinym duvodem prodeje by byl fakt, ze atakuji najezd pri kterem je auto jeste relativne slusne prodejne. Po vyzkouseni S-maxe jsem nenasel racionalni duvod pro jeho koupi, resp. nasel ale pomer prinos/cena prilis racionalne neni..
    Nekomu sedacky v S-maxu mohou vyhovovat, ale rozhodne ne lidem s dlouhyma nohama a vyskou nad 195cm. Zoufale tam chybi podpora spodni strany stehen a sedacky tlaci z obou stran do boku.

foto RADEK1

RADEK1 14.04.08  19:41

« Re: S-max

Já jsem s S - maxem nejel ,ale když jsem do něj sedl. První co mě vadilo byly právě ty sedačky. připadal jsem si jako když sedím u baru. Na vysoké a vratké židličce. To když sednu do Monda a sedák nakloním jako by dozadu až na max. tak mě sedačky sevřou a úplně pohltí je to super. o všem dá to dost práce je zase seřídit když je manželka rozladí :-( Nechápu proč to nemá paměti. jinak po mazdě CX 7 pošilhávám taky je to moc pěkné vozítko.

martin.z 14.04.08  16:17

« Re: chcipani motoru

DIM: jo, bez kontrolek, bez jakykoliv indikace - u me to nebylo na uplne stejnem miste ale tak o 10-20m dal :-)

windiesel: jo, jo - dokonce od tebe jeden IMV mam, asi si nepamatujes, je na kredenci v krabicce a zatim jsem ho neimplantoval :-)

superkutil 14.04.08  14:35

« Re: S-max

S-MAX mi vyhovoval, mám rád vyšší posaz a spíše v sedě než v leže. Sedadla při porovnání s MKII mi přišla srovnatelná s příjemnějším sezením (jezdil jsem s verzí Ghia i Titanum), s velikostí jsem neměl problém. Naopak se sedačkama v současném Mondeu z roku 2006 mám stále problémy, do sedačky se propadnu a sevře mi kyčle a ty mě po delší jízdě bolí, také pravá noha mě bolí a taky tvar zad má pro mne nevyhovující tvar. Co se týče polohy sedačky tak mám rád posez hodně vysoko, to ale zase nemám prostor na nohy a kolenama narážím na palubku a ovládání rádia. Pokud si dám sedačku dál, tak zase nedosáhnu na volant a ovládání klimatizace. Takové problémy jsem v MKII neměl. Z tohoto pohledu je pro mne Mondeo zklamáním a S-MAX mi vyhovoval víc.

U S-MAXe oceňuji vyšší posaz kvůli jízdě i nastupování, variabilní velikost kufru a výšku kufru. Do stávajícího Mondea se mi totiž nevejdou věci co se vešly do Mondea MKII. Je to nepochopitelné ale Mondeo MKII bylo mnohem vzdušnější a prostornější a bylo to úžasné auto.

Nerozumím té poznámce o 2x vyšší ceně. Vždyť rozdíl mezi Mondeem kombi a S-MAXem je 8000,-Kč.

Mám chápat tvoji větu:

Kazdopadne jsem si po presednuti do sveho auta rekl, ze za ty prachy jezdim docela v dobre kare.

tak, že u auta za nižsí cenu clověk sleví i na požadavcích a toleruje nedostatky které by u dražšího auta reklamoval.

>:D

foto WinDiesel

WinDiesel 14.04.08  14:22

« Re: S-max

Já si teď trochu myslím na CX7, ale s dieselem 137 kW na podzim. A také jsem trochu podlehl módě SUV, tak přemýšlím o Foresteru s dieselem boxerem - tento vymazlený motor je prý srovnatelný s motory BMW. Jinak ale nedám ne své Mondeo dopustit, 195 kkm a žádné mimořádné problémy, něco málo v garanci, po garanci jen brzdy a jeden senzor za 2,5 k.

DIM 14.04.08  14:18

« Re: chcipani motoru

Mně to teda ještě nechcíplo nikdy !!! Nerozumím tomu, proč ti to udělalo dvakrát na stejném místě !! Není tam nějaký rozvaděč, transformátor , trolejbus nebo tramvaj ??? Pokud se nerozsvítí kontrolky , tak to znamená, že je řídící systém úplně out....Taky by to mohly být kabely nebo konektory.....ale to by asi těžko dělalo vždy na stejném místě :-)

"-- skrytý --" 14.04.08  13:30

« S-max

martin.z: 2x mi to stejne udelalo predchozi Mondeo 2TDCi- vzdy na stejnem kruhaci a na stejnem miste. Nedovedu si predstavit, jak by se ztuhlym rizenim zapasila ma zena. kdyby se to stalo ji. I ja jsem mel plne ruce prace a to mam silu jako vostriz. Pricinu neznam, ale spolehal bych se na radu PetraT

S-max si nekoupim. Byl jsem se s nim v patek dukladneji obeznamit v autosalonu a zklamaly me sedacky a prostor za ridicovym sedadlem pri optimalnim nastaveni sedacky.
    Sedak prednich i zadnich sedacek je neuveritelne uzky a kratky.Kdyz jsem pak presedl zpet do Oliny, tak jsem si uvedomil jak moc by mi to vadilo. Navic jsou pedaly dost bliz k sedadlu nez u Mondea a pro dosazeni optimalni polohy za volantem jsem si sedacku nasteloval tak, ze za mnou bylo dost malo mista.Asi vic nez v Mondeu, ale ne o tolik vic, abych mel pocit, ze 2x vyssi cena je opravnene vykoupena vetsi prostorovou/uzitnou hodnotou.
    Motor 2.TDCi 103kW dobry, nic noveho. Jizdni vlastnosti v ramci ctvrthodninove predvadeci jizdy nelze otestovat.
    Kazdopadne jsem si po presednuti do sveho auta rekl, ze za ty prachy jezdim docela v dobre kare:)
    Nikomu z vas ty sedaky v S-maxu nevadily? (..kutile)

foto WinDiesel

WinDiesel 14.04.08  10:36

« Re: chcipani motoru

Nazdar Martine, nemám AT ale připomíná mi to závadu ovládacího ventilu čerpadla CR - říká se mu IMV. Mnohokrát mne vystavil velice nepříjemným zážitkům, když mi motor v různých nepříjemných situacích chcípnul. Například řadím dolů, jedu do dost ostré zatáčky a najednou totálně ztuhlý volant...
    IMV je dost levný náhradní díl, asi 2,5 K....

DIM 14.04.08  10:27

« Re: chcipani motoru

Dej tomu zase trochu natankovat, ono se to pak z kopce nahrbńe na jednu stranu :-) Bez kontrolek - to jako že se ti nerozsvítilo dobíjení, mazání a tak ??

martin.z 11.04.08  20:57

« chcipani motoru

Cau vsem, za posledni cca mesic (predtim rok a pul nikdy) mi 2x auto za studena pri jizde z mirneho kopce hned kousek od baraku uplne z niceho nic, bez kontrolek nebo skubani, chciplo.
    Moje chyba to nebyla, je to AT :-)
    Pokazdy jsem to zjistil kousek niz na krizovatce podle tuheho volantu (nefunkci servo)
    Mate nekdo podobnou zkusenost? V obou pripadech to slo ihned nastartovat a v dalsi jizde uz nic..

mate59 08.04.08  18:07

mate59 08.04.08  18:05

« Re: chromovy ozdoby

Niečo ako silichrom sa používalo skoro pred 30 rokmi ,stálo to 3 koruny a bolo to výborné.Vtedy som mal Škodu 1000MB a chromové časti som pravidelne týmto ošetroval.Taká jemná akože hrdza sa objavovala vždy po zime ale to sa dalo preleštiť.To pôjde dolu,uvidíš. :-)

mate59 08.04.08  18:03

"-- skrytý --" 08.04.08  15:36

« Re: chromovy ozdoby

martin.z: je to jenom slaba povrchova vrstva, co vypada jako rez. Niceho se neboj, vezmi hadrik a uvidis, jak to jde dolu.
    Ja se do toho pustim v sobotu- vymenim kola a po dlouhe dobe uklidim bordel v aute a asi ho i umeju. Mozna se mi zase zacne libit:)

martin.z 08.04.08  15:07

« chromovy ozdoby

Na mem aute r.v. 2004 se mi snazej korodovat ty chromovy prouzky na klikach, na 5 dverich, na masce atd, proste vsude kde sou. Dela vam to taky?
    Sice sem to ted asi rok nemyl ale je to zraly na silichrom nebo tak neco..

oleowr1 08.04.08  11:59

« Re: Nazdárek Mondeisti !

krkovicka: Poláci jeli do Vídně, v autě jeli 4 a po ošetření spěchali zpátky domů, auto měli po střechu naložené nějakou šmelinou, tak se jim asi není co divit...

"-- skrytý --" 08.04.08  11:29

« Re: Nazdárek Mondeisti !

oleowr1: jesteze to dopadlo jenom otresem mozku. Co ti Polaci?
    Tahle silnice je pomerne nebezpecna- hlavne v patek vecer, kdy se to tam hemzi unavenymi a agresivnimi polaky co spechaji domu z Rakouska/Nemecka no a taky ostravaky (naplavenina z Kutilovy Prahy. Nemam tu cestu rad!
    Tak se tuz!

DIM 08.04.08  11:24

« Re: Nazdárek Mondeisti !

50 na 50 ? Pokud ti někdo přejede z pruhu do pruhu a omezí tě a nebo ohrozí, tak za to přece nemůžeš ! Manželka taky jednou praštila do auta před sebou, protože jí tam na poslední chvíli vjelo skoro nulovou rychlostí.... policajt napřed jednoznačně , že za náraz zezadu může vždy ten zezadu, jenže já jsem mu to vymluvil , a nakonec dali za pravdu nám....na 100%.

oleowr1 08.04.08  10:39

« Re: Nazdárek Mondeisti !

to DIM: na rychlostní komunikaci mezi Č.Těšínem a FM se přede mnou roztočil polský escort a já jsem už neměl místo kudy ho objet. PČR vidí zatím vinu 50/50 - nepřizpůsobení rychlosti jízdy... Ani nevím, jaká byla rychlost při nárazu, jel jsem cca 80-90km/h a asi jsem ani moc nebrzdil, snažil jsem se spíš vyhnout...

superkutil 08.04.08  09:00

« Re: Max rychlost a zuby na momentové křivce.

Tak jsem to uzavřel, dostal jsem odpověď od FMC a závěr je ten, že ve své podstatě nejsou schopni zjistit důvod nedosažení rychlosti která by odpovídala výkonu vozidla, svádí to na cx nebo na nedofouknuté pneu. Ohledně zubů na křivce mě odkazují na programátora ŘJ protože nevědí co s tím. Ve své podstatě FMC nemá diagnostiku ani prostředky na provedení analýzy a dohledání příčiny nedosažení rychlosti. Na otázku zda má Mondeo omezovač rychlosti ani FMC nebylo schopné odpovědět. Už to nebudu dál řešit.

foto Vasik1

Vasik1 08.04.08  08:37

« Re: Nazdárek Mondeisti !

My už máme přezuto >:-[] Už jsem ty hnusné plecháče nemohl vystát, tak už jsme dali letní litý obleček:O)a k oblečku patří i žlutá limča do odstřikovačů:O)Co mě ale trochu zaráží, je to že máme zase bouchlej jeden plecháč, zase má v jednom místě plošku, takže to budou muset na podzim popáčit v pneuáku hasákem >:-[] , nevím nevím, tyhle ty materiály zdají se mi jaké si měkké, hold mám na kola štěstí no, nejdřív 2 elektrony, a teď plecháč, ale jen jeden, takže sem to musel asi vzít někde přes obrubník, škoda že nevím jestli byl zepředu nebo zezadu...

"-- skrytý --" 07.04.08  16:20

« Re: Nazdárek Mondeisti !

DIM: s lakem bych si nedělal hlavu, jestli je to pořeba, tak klidně do myčky. Dnešní akrylátové laky vytvrdnou na vzduchu za 24 hodin, dva měsíce je IMHO víc než dostatečná rezerva. Ta delší prodleva měla smysl dřív, u teplem vypalovaných laků.

DIM 07.04.08  15:09

« Re: Nazdárek Mondeisti !

Tak to vítej dvojnásobně !! Kam jsi to nasměroval ??

oleowr1 07.04.08  14:49

« Re: Nazdárek Mondeisti !

Trochu jsem se odmlčel, byl jsem týden na pozorování s otřesem mozku ve špitále - zrušil jsem služební fabii... Aspoň jsem si vyzkoušel crashtest a pecku od airbagu.

DIM 07.04.08  14:35

« Nazdárek Mondeisti !

Zdar všem, tady je ale nádherný klid, když se nám superznalec přesunul do Focusu !!! :-) Tak potichoučku, potichoučku..... :-) Chtěl jsem přezout na letní, ale asi zase počkám..... Počasí je už asi tak půl roku pořád stejné, od podzimu do jara... :-) Mám přestříklý blatník, asi dva měsíce. Mám už do myčky ??

"-- skrytý --" 03.04.08  15:28

« Re: vymena oleje

martin.z: jo, taky jak to čtu, tak teď už nechápu, proč nám tak dlouho trvalo, než jsme se pochopili >:D

superkutil: [odkaz] . Ale je to marný, je to marný, je to marný ...
    :'-(

foto bludger

bludger 03.04.08  14:21

« Re: Max rychlost a zuby na momentové křivce.

Mslím že by se superkutilovi hodil CARCHIP. Já ho na Mondeu 2.0 TDCi mám a jak znám superkutila tak by se na něm možná vyřádil. [odkaz]
    kdyžtak napiš na info@davis.cz

foto bludger

bludger 03.04.08  14:10

« Kotouče něco sežralo???

Zdravím všechny. Dnes jsem dal rok staré Mondeo 2.0 TDCi do servisu (najeto 32000) s tím, že při brzdění jsou cítit vibrace do volantu. Před chvílí mi volal technik, že to nebyly ani disky, ani zadní kotouče. Že to jsou přední kotouče s tím, že je zevnitř něco sežralo a prý kde jsem jezdil (tam jak je mezera pro vnitřní chlazení). Netušil jsem že se s autem nesmí jezdit venku po silnici!!!! :-!