FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 14.06.08  19:12

« Re: Diesel Delphi plus

lulipin: níže se píše že v Autobenexu, asi i v autorizovaných servisech Delphi diesel a u dovozce. Sranda je, že tlusťoch koupil náklaďákové balení 500 ml (na 100 l). Balení na osobní vozy je 350 ml (na 70 l), pravdou je, že větší balení je na mililitr o něco levnější. Ale mírka na flašce není, musí se to odhadnout, půl na jednu nádrž, druhou půlku na druhou nádrž...
  • « 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 14.06.08  17:30

A kde se to dá koupit? Něco takového by ty moje zapráskané vstřikovače taky potřebovaly. :-(
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.06.08  21:52

8-s
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 13.06.08  13:56

A pro mě už není od WINA asi ani rady , ani pomoci ! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 13.06.08  13:21

fatman: Delphi plus je servisní aditivum, používá se jednorázově a ošetří vstřikování na cca 1/4 roku dopředu. Jiank ale máš vetší balení (náklaďákové) - můžš to rozdělit napolovic - 250 do jedné nádrže a 250 do další nádrže. Zduř.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.06.08  17:01

« Diesel Delphi plus

Pánové Mondeáři. Kolik mám tohoto zázraku cmrndnout do nafty- mám škatuli 500ml a co se týče ředění, je na ní p-r-d
    Díky

2.2 TDCi kombi
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 12.06.08  14:34

« Re: Už zase ???

Jo....ale ty se za 15 minut zase samy nenarovnají !!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 12.06.08  14:26

DIM: do sání voda nevadí, pokud je to jen vlkost, která smáčí vzduchový filtr, pokud je toho víc, tak zvláště u dieselu je to hodně nebezpečné. Jedné známé se stalo, že po povodních projížděla s Fiestou 1,8D opatrně velkou kaluž (voda max. po prahy), v levém pruhu ji předjela hasičská tatra a jelikož sání je u Fiesty poměrně nízko, motor si nasál vodu z té vlny a protože voda je špatně stlačitelná, diesel má velký kompresní poměr odnesly to ohnuté ojnice!!!!
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 12.06.08  11:55

Aquaplaning poznám, i když nemám ESP. O tom to nebylo !! Prostě to jakoby vyrazilo, ale pak si to rozmyslelo, a už to šlo nahoru jen velmi , velmi zvolna... tak jako by se to trochu dusilo, ale ´jak říkám : necukalo, nekouřilo, volnoběh hladce.....Spíš jestli třeba nenavlhly konektory ŘJ ?? Do sání voda nevadí, naopak, pak mají vodní páry ve válci větší roztažnost :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Zetec

Zetec 12.06.08  11:13

No faktem je, že v autě mám jenom ABS. Myslíš jako že do sání se dostala voda (troška), a tím pádem ŘJ dostávala nesmyslné informace?
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 12.06.08  10:56

Zetec: To by blikala kontrolka ESP a i když by auto ztrácelo rychlost, tak by naopak motor šel do otáček.

Spíš bych to viděl na to, že ŘJ dostávala takové informace, že nevěděla jak nastavit motor a hledala optimální režim pro co možná nejlepší emise. Viz můj graf motoru z brzdy, který takto komentoval technik WV. Chová se to tak, že při stále sešlápnutém plynu motor na chvíli ztrácí výkon a auto začne zpomalovat.
  • « 00 Reagovat !

foto Zetec

Zetec 12.06.08  10:50

Mně se stalo něco podobnýho, v kopci auto ztrácelo sílu, vždycky jenom na vteřinku, nebo míň. A mohla za to voda, stékající dolů. Kola ztrácela kontakt s vozovkou - Aquaplaning
  • « 00 Reagovat !

foto Zetec

Zetec 12.06.08  10:50

Mně se stalo něco podobnýho, v kopci auto ztrácelo sílu, vždycky jenom na vteřinku, nebo míň. A mohla na to voda, stékající dolů. Kola ztrácela kontakt s vozovkou - Aquaplaning
  • 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 12.06.08  10:24

« Už zase ???

Včera mě přívalový déšť za Olomoucí sice naprosto paralyzoval, jenže pak do Mohelnického kopce auto začalo ztrácet výkon, na plyn sice zareagovalo vždy normálně, ale pak tak za vteřinu jakoby zvadlo, a zátah zmizel. Kontrolka neblikala, nic jiného jsme neregistroval ani cukání, ani kouř..... Že by někam nastříkala nějaká ta voda ?? A nebo mi Windiesel opět vysvětlí, jak to je s těmi přepady při akceleraci ?? V každém případě se to zase za chvíli zlepšilo.....
  • 00 Reagovat !

foto lulipin

lulipin 12.06.08  07:56

« bosch

Nazdar kolegové,
    dozvěděl jsem se, že od nedávna začali dělat diagnostiku a opravu vstřiků BOSCH v Opavě v TQM. Nemáte někdo náhodou s nimi zkušenost či nějaké reference?
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 11.06.08  10:20

« Re: Diagnostika s ELM327

Správný chlap ?! Superblb ?! Co všechno zmůže jedna značka na autě !!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.06.08  17:00

Krkovicka: tak aby nevykoukla na svet s 3% v krvi (dneska to psali na webu)... >:D >:D >:D Ale to asi není Váš případ.
    Dej vědět. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.06.08  15:39

DIM: Prodal neprodal. Prenecham ho svarovi, ale budu se tim zabyvat cca za 14dni az vykoukne na svet mala Krkovicka. Cetl jsem, ze narozeni potomka cloveku obvykle zmeni pohled na svet a priority natolik, ze muze radikalne zmenit zivotni styl. Tak se nechci poustet do zadnych vetsich akci, kdyz treba pak zadne auto uz nebudu potrebovat (vzdy jsem byl skrytym asketou)
    I kdyz..taky mi muze rupnout v bedne obracene, koupim barak s bazenem v satelitni ctvrti, SUVecko, obri plazmu a krasnej zahradni nabytek a budu si zit cesky sen..

Asi si necham z Nemecka dotahnout cipnutou Audynu v TDicku.
    ..quattro samozrejme..

• « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.06.08  15:30

DIM: jsi správný chlap, já to vždycky věděl !!!!! >:D Auťáků kromě superb#ba je fakt dost na výběr a další ještě přibudou. A co taková třída SUV, třeba Kuga - vypadá namakaně!!! A brzy mu přidají 10kW. Na rozdíl od Fkody si myslím, že u všech importovaných vozů je prostor pro slevy daný silnou korunou.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.06.08  15:25

DR: V zásadě souhlas, nicméně je EOBD scantool Diamandu velice pěkně zobrazován, je srozumitelný.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.06.08  12:59

A chlapci, díky za odkazy, zase jsem o něco chytřejší. >:D A fakt nevím, že Vás to tak bere. A k tomu DIM by chtěl měřit výkon pomocí zpomalení. 8-s Co ty lidi dneska nevymyslej. :-!

No tak, klídek, pohoda, venku je tak krásně...
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 10.06.08  11:31

A komu tím pomůžete ?? Co ?? :-) Já bych taky mohl chtít měření výkonu pomocí zpomalení .....

Krkovičko, už jsi prodal ? Já už se taky začínám pomalu ohlížet, co a jak.... SUPERB ale ještě v tom kombíku není, a navíc jsem se tady dozvěděl, že jsem vlastně úplný idiot, když mě to koncernové auto zajímá..... tak teď nevím.

A to ještě kdybych tušil, jaký kroutící moment má Superb ( na kolech, samozřejmě a při zrychlení 7,42 m/sxs ) , když prší a je těsně nad vozovkou 14,7 stupňů .....
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.06.08  10:25

DR: Máš odkaz na ten SW na měření výkonu pomocí zrychlení? Díky předem.
  • « 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 10.06.08  09:20

DR: když ono to nepomáhá, už jsem to zkoušel...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.06.08  09:12

kutile, všichni tě všude dávno znají jak své boty. Na tvé "dotazy" se už dá reagovat jedině mlčením, nebo tě posílat do pr*ele. Cokoliv mezi tím je cesta do pekel, resp. k x-stránkové debatě o nesmrtelnosti chrousta. Kdybys založil svůj fankulub, tak v něm budeš jen ty sám. A ty mě tady chceš dělat kázání? Moje mírné poznámky jsou jen směšná cena za to, že se s tebou ještě vůbec bavím. Když si informace nedokážeš najít sám, tak konkrétně ty buď plať, nebo neotravuj.

A abys neřekl, budu na tebe hodný a prozradím ti tajemství. Jako obvykle složitě vymýšlíš vymyšlené, soft na výpočet výkonu pomocí zrychlení vozidla už dávno existuje. No a teď už konečně jdi do pr*ele.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.06.08  23:41

DR: Nemlč, to by byla chyba, jen si odpusť zbytečné poznámky bez informačního obsahu. Přece nechceš dopadnout jak ten tlučhuba pepek. A díky za ten tip na ELM327. Už jsem prošel ty příkazy.

pepek: Fordí protokoly jsem opravdu ke své práci nepotřeboval a určitě neznám kolem aut všechno. To bych na tohle fórum nelezl.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.06.08  21:21

kutile, tys byl tak bezradný, až mi tě bylo líto a zapomněl jsem na své předsevzetí, ale máš pravdu, už mlčím.
  • « 00 Reagovat !

foto pepek

pepek 09.06.08  21:02

Copak, že zrovna ty, polohonil, ta známá kapacita, znalec a výzkumník z ÚVMV neznáš něco tak triviálního, jako jsou nějaké protokoly? Nebo, že by jsi snad v ÚVMV dělal jen toho ještěrkáře? >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.06.08  19:49

Člověče DR, ty jsi nějak popudlivý. Ne každý napoprvé pochopí co píšeš. Co trochu více tolerance? A to platí pro všechna fóra kde přispíváš. Fórum by nemělo být o napadání a urážení ale o vzájemném předávání informací a zkušeností. V pohodě a klidu, bez emocí. :-!

Nevím proč hned prskáš, když se zeptám na protokoly Fordu. ELM327 neznám, tak se ptám zkušenějších. Je na tom něco špatného?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.06.08  19:16

WinDiesel: v tom výpisu figuruje i ten scantool. Že je diamand skvělá dignostika na diesel motory, o tom tady přece nikdy nebylo sporu. Mě jen zajímalo, co to umí s mondeem navíc, kromě té diesel diagnsotiky motoru. No a dobrali jsme se nakonec k tomu, že to "navíc" neumí nic, co neumí každá OBD čtečka. O to mi šlo, jestli třeba nemá diamand přes ŘJ motoru nějaký lepší přístup i k ostatním ŘJ v autě. Máš recht, zaměnil jsem v tom fofru kutilovi EOBD a OBD II, ale ono je to jedno, jemu to stejně k ničemu nebude. Pro ostatní a jako opravu své zbrklosti uvádím na pravou míru:

OBD – On Board Diagnostics (palubní diagnostika)je hromadný název norem, které vznikly za
    účelem sjednotit kontrolu chodu, spalování motoru
    a emisní normy na celém světě [odkaz]

cja: A ty si myslíš, že mechanici v servisech jsou nějací Lumeni a systémoví inženýři >:-[] ? Ti mají na všechno taháky, vyhodí to tuhle chybu - vyměň následující díly .... Nepomohlo? Tak vyměň ještě tohle a tohle. Trochu přeháním, ale ne zas tak moc. Samozřejmě, mají spoustu zkušeností z praxe, a někteří z nich jsou skutečně chytří a přemýšliví, ale musíš mít štěstí a na nějakého z nich natrefit. A vůbec nejlepší je nemít s autem žádný problém :-! Zlatý atmosferický benzín ...
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 09.06.08  18:36

..., ale to jsou jen nějaký doktorský pindy... - není to zaměřeno na Tvůj nick DR - to já jenom, že nejsem PC blázen a je to na mě krapet složitý - pokud mám problém, tak servis, nechám si vysvětlit co a jak a pak se rozhodnu - nikoliv dojnice ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.06.08  17:01

DR: a to se právě trochu pleteš. Výpis, který jsi mi poslal, je k hloubkové speciální diagnostice, kterou nikde jinde než u Delphi neseženeš. (to je diesel diagnostika, kvůli ní hlavně Diamand existuje)
    A Scan tool E-OBD je navíc. Takže obyčejná čtečka bude ano umět zhruba to co Delphi scan tool a tady je tlustá čára...
    A mimochodem, nepleť si OBD, OBDII a E-OBD.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.06.08  16:08

WinDiesel: výpis programů k diamandu mám samozřejmě taky - a to v poněkud srozumitelnější podobě [odkaz] ale to jaksi nic neříká. Neřešme to, nezáleží na tom. Možnosti OBD jsou poměrně přesně definovavé, viz třeba [odkaz] Takže je prakticky jisté, že co umí scantool od diamandu, umí i jakákoliv jiná OBD čtečka.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.06.08  13:59

DR: neeeeeeeeeeeee, SCANTOOL je velice obecný pojem = ČTEČKA. TADY MÁŠ VÝPIS PROGRAMŮ V DIAMANDU:
    (Scantool Delphi je pro čtení EOBD, je to program Delphi pracující s povinně přístupnými daty v protokolu EOBD = European OBD)
    Forda a diesel má Diamand velmi dobře zmáknutého - od 1,8 TCi (nepřímý vstřik) přeš 1,8 TDDI, TDCi, 2,0 TDDI, TDCi, 2,2TDCi, 2,4TDCi až k 2,5 DI EPIC Transit...
    DelTrans.mdb,2.57,\data\deltrans update.exe,1874944
    Diamand.exe,1.3.4,\data\diamand update.exe,2832384
    DC_CAN.exe,1.0.8,\data\DC_CAN update.exe,1497088
    EDS.exe,1.0.25,\data\EDS update.exe,1613312
    EPIC3_KWP.exe,1.0.9,\data\EPIC3_KWP update.exe,912384
    EUP_CAN.exe,1.0.15,\data\EUP_CAN update.exe,861184
    Ford.exe,1.4.13,\data\ford update.exe,10762240
    HMC_CAN.exe,1.0.2,\data\HMC_CAN update.exe,1370624
    HMC_KWP.exe,1.0.5,\data\HMC_KWP update.exe,2846720
    LandRoverTD5.exe,1.3.13,\data\LandRove… update.exe,812544
    M47R_BOSCH.exe,1.4.5,\data\M47R_BOSCH update.exe,1075200
    PSA_ADC2.exe,1.2.19,\data\PSA_ADC2 update.exe,466944
    PSA_CAN.exe,1.0.17,\data\PSA_CAN update.exe,1677824
    PSA_CR.exe,1.3.11,\data\PSA_CR update.exe,3063808
    PSA_DPCN.exe,1.2.28,\data\Psa_dpcn update.exe,839168
    PSA_DPCN_EOBD.exe,1.2.28,\data\PSA_DPC… update.exe,838656
    RSA_CAN.exe,1.0.19,\data\RSA_CAN update.exe,3063296
    RSA_KWP.exe,1.4.5,\data\RSA_KWP update.exe,2932224
    SCANTOOL.exe,1.3.20,\data\Scantool update.exe,847360
    SY_KWP.exe,1.2.28,\data\SY_KWP update.exe,4045824
    TataFlash.exe,1.0.5,\data\TataFlash update.exe,1123328
    TataJMC_Cr.exe,1.0.31,\data\TataJMC_Cr update.exe,2359296
    Toyota_Flash.exe,1.1.8,\data\Toyota_Fl… update.exe,876544
    VAG.exe,1.2.25,\data\VAG update.exe,882176
    Vauxhall_MSA_15M.exe,1.2.3,\data\Vauxh… update.exe,798208
    VolvoEUI.exe,1.2.7,\data\VolvoEUI update.exe,804864
    VCI1_3,1.4,\data\vci1_3_v1_4.a37,10360… />VCI,7.1,\data\vci_7_1.a37,147922
    ANALOGUE,1.8,\data\analog-1-8.a37,4398… />documentation,3.0.0.2,\data\documentat… cd update.exe,71680
    Delphi USB Driver,2.0.0,\data\Delphi USB Driver.exe,625664
    help,1.0.4,\data\help_files update.exe,88064
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.06.08  12:29

oleowr1: myslel jsem si to :-). Komunikovatr s tvým autem bude oboje, pro TDCi bych ti doporučil spíš ten fordtester, narozdíl od ELMu vyčte (někdy) chyby i z dalších jednotek, ne jen z motoru. Ale bohužel s fordtesterem nechodí nic jiného, než jen "originál" soft Formidable, který zatím působí hodně amatérským nedodělaným dojmem. Ale musíš si uvědomit, že možnosti IDS/WDS jsou proti ELMu i mobydicu jako z jiného vesmíru, takže ta domácí diagnostika je na fordech opravdu jen velmi orientační a bez záruky. Já mám na hraní ELM 327 přes BT a k tomu KLL na USB.

Kutile, ty věčný "skutek utek" teoretiku: aktuální rychlost ti zobrazí i ELM, resp. jakákoliv "čtečka" OBD II. Popis protokolů k tomu nepotřebuješ, stačí ti vědět, jak komunkovat s použitým OBD II převodníkem - obdoba AT příkazů u modemu. Sežeň si aplikační dokumentaci k ELMu, tam to bude popsané. A víc s tím tady prosím neotravuj, zavázat tkaničky u bot si snad taky dokážeš sám.

WinDiesel: SCANTOOLem myslíš freeware OBDSA Scantool [odkaz] ? Tak potom bohužel v těch "ostatních oblastech" úplně stejnou službu udělá i ten ELM 327 za tisícovku, nebo jakákoliv jiná OBD čtečka. Přes OBD toho s fordem opravdu moc neuděláš.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.06.08  09:14

Ahoj, nemáte někdo popis protokolů FORD ISO9141, FORD SCP - PWM, FORD CAN? Potřebuju do notebooku přenášet rychlost vozu a zatím ji zkouším získat z GPS, ale není zrovna moc přesná. Rád bych rychlost dostal přímo z ŘJ přes diag-konektor.
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 09.06.08  08:43

DR. a Windiesel:
    Nemám servis a jako soukromé osoba jsem si chtěl koupit něco na hraní, neočekávám zázraky. Nicméně, chci mít možnost vyčíst si aspoň část chyb, aby ze mně servis neměl dojnou krávu. Vloni když mi blbla palubka byli ochotni vyměnit cokoli, např. "to dělá plovák v nádrži, jsou tam nějaké chyby...", výměna plováku za cca. 1500, po dvou dnech kalibrace vstřiku - "...měl jste plnou nádrž, museli jsme naftu přelívat, možná se tam něco dostalo...".
    Přes víkend jsem zkoušel ELM327 na manželčiném Hyundai a fungovalo to, takže teď přemýšlím, že bych si pořídil fordtester, ale nejdřív ho musím vidět na svém autě v činnosti...
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 08.06.08  07:14

DR: No jo, hlavní oblastí použití Diamandu je motor, to je jasné. Nicméně ani ostatní oblasti nejsou ošizeny, na to je SCANTOOL, tento nástroj je možno použít až od roku 2004 (EOBD). Zase ale platí - za málo peněz málo muziky, nicméně je mi jasné že pro soukromé využití je asi Diamand drahý. Ty ostatní "levné" čtečky - to jsou podle mého názoru vyhozené peníze...
    Diamand zobrazuje číselné, graficky a nahrává data v průběhu testování (statický a dynamický režim), zmražuje data - asi je třeba to vidět... A třeba porovnat.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.06.08  18:59

WinDiesel: no, i 50 tisíc je asi pořád ještě hodně pěněz na soukromé využití, tady probíraný ELM a fordtester jsou 10-50x levnější (1000-5000 Kč). Navíc za ty prachy už se dá sehnat i vyřazená WDS, což je trochu komplexnější nástroj. Za cenu tebou navrhované diagnostiky lze třeba 2x udělat repasi vstřiků...

Mě je jasné, že Diamand je perfektní nástroj pro diesel servisy na diagnostiku vstřikování a turba - taky kdo jiný by měl delphi diagnostikovat líp, než zase delphi, že. Ale mě zajímalo, co to (konkrétně s mondeem)umí kromě toho. Jestli je to diagnostika úzce specializovaná pouze na naftový motor a zbytek auta ignoruje, nebo to umí aspoň zobrazit/smazat chyby i ostatních sytémů v autě - ABS, airbagy, centrál,... O tom v prospektu nic nepíšou [odkaz] proto se ptám člověka, který s tím dělá.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 07.06.08  14:28

DR: 85000 oficiálně ale umím to sehnat i za 50000 Kč. U Mondea / Jaguaru / Transita to umí moc, např. zdvihy jehel vstřikovačů, polohu lopatek turba, EGR, pilotní vstřik, hlavní vstřiky, rychlost vstřikovačů, kompenzace C2I vstřikovačů a spoustu dalších věcí...
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…