cja 26.11.08 19:36
« Re: FORD A FILTR BOSCH
WinDiesel: to vše je u benzínu pravda, zpřísňování norem je bohužel nepříjemná realita, ale na motoru benzín 2,0i 16v se za 250 000 km měnily akorát svíčky a vodní pumpa - asi jsem byl klikař, ale co mám commonrail, tak mám pořád obavu, abych nenatankoval nějaké bláto do nádrže, aby mi tam dali správný filtr, aby to nenýtovalo, trojkombinace ... - myslel jsem si , že zpět k benzínu ni krok, ale i při současné ceně benzínu vůči naftě začínám pochybovat, auto je sice auto, ale řešit to tím, že se ze mě stane skoro mechanik přes motor mi přijde jako ztráta času(já se živím jinými věcmi než servisováním auta) - jasně auto mě i baví, ale jestli ta zábava není vykupována příliš častými obavami , aby něco .... Možná jsem v současné chvíli pesimista, to víš blíží se vánoce a já bych mohl pod stromem mít pěkný čerpadlo i se vstřikama, a to bych asi jako dárek neustál :-) ... navíc jak jsem psal , jezdím už 10 let do stejného servisu, téměř vždy spokojenost, takže fakt nemám důvod dělat nějaké vlny. Navíc pár aut už jsem u nich koupil... nevím , možná je lepší umřít ve sladké nevědomosti >:D -
WinDiesel 26.11.08 19:12
« Re: FORD A FILTR BOSCH
cia: jestli chtějí konkurenční boj, asi ho mají mít. Skutečně je to možná trochu hysterie ale vychází z toho, co už se skutečně stalo, že byly problémy a Ford je musel řešit.
Teď si Ford řekl - všechno už je po záruce a my musíme ušetřit - tak tam flákneme z prvovýroby levnější (neříkám že nekvalitní, jen nesplňující specifikace Delphi) a je vymalováno. Na zájmy zákazníka se nikdo nekoukal.
Ale uklidním Tě - zapomeň na to, že s benzínem máš klid.
Co se rádo porouchává na benzínu (od nádrže):
1 - palivová pumpa
2 - benzínové vstřikovače
3 - vysokonapěťové cívky nebo hrazdy
4 - váhy vzduchu
5 - škrtící klapky
6 - zapalovací svíčky
7 - EGR ventily
8 - u turboverzí turba
8 - lambda sondy (díky zpřísněným emisním normám jich můžeš mít na autě i 8, 4 jsou normál.
Stačí ? Auto je Auto.
:no: :yes: -
cja 26.11.08 18:57
« Re: FORD A FILTR BOSCH
WinDiesel: poslal jsem jim link na ten odkaz co jsi sem dával, viz někde níže,
- bohužel z toho nejsem taky uplně moudrý, ale zkrátka pro mě je partner servis Fordu a ne Delphi, pokud se něco podělá, tak hned s čím by na mě šli by bylo to, že jsem si nechal na vlastní žádost namontovat díl, který není schválen a ať se nedivím
- nevím jak je to s tím okruhem ve filtru Delphi, ale já tam mám filtr made by Ford a o víkendu se mi zadařilo na Pitztalu -20°C a nafta nezamrzla, takže zkrátka budu ovce a počkám až se mi ten
commonrail podělá a koupím si zpátky benzínový motor, pač tyhle problémy a nejistoty mě už docela unavují
- co se týče vyjádření Fordu - jak jsem koupil, tak prodávám, bylo mi řečeno ,že je to zbytečná histerie 8-s 8-s -
WinDiesel 26.11.08 17:10
« Re: FORD A FILTR BOSCH
cia: Ten první odstavec, buď jsem úplně blbej ale vůbec jsem tomu neporozuměl:
- v rámci jakého konkurenčního boje
- kde nevpustil Delphi
- jak mohla tento problém způsobit společnost Delphi
- co bude řešit Ford dopisem, komu bude dopis posílat
- proti komu a proč podnikne právní kroky (že by potrefená husa kejhala?)
Díky za vyjasnění, jsem z toho mago.r >:D -
superkutil 26.11.08 14:51
« Re: FORD A FILTR BOSCH
cja: Vítám tě v boji s větrnými mlýny. Jsem rád, že nejsem sám, kdo se snaží nadráždit FMC a vyprovokovat je k nějaké činnosti... :yes:
Prosím ostatní, nedovolte nadnárodním firmám, aby si se svými zákazníky dělaly co se jim zachce. Ať i na ně platí obchodní podmínky v ČR. >:D
Nikdy bych neprudil, kdyby vše fungovalo jak má a kdyby servis svižně řešil chyby z konstrukce a z výroby. :-) -
cja 26.11.08 14:05
« FORD A FILTR BOSCH
Takže dnes jsem jednal s prodejcem a servisem, ke kterému jsem vznesl dotaz na filtry a jejich označení. Samozřejmě nemám nic písemně. Ale toliko k vyjádření FMC CZ . V rámci konkurenčního boje, nebyly do dodávek puštěny filtry společnosti Delphi, proto vznikl tento problém vyvolaný společností Delphi. Ford bude toto řešit důrazným dopisem , případně právními kroky. V případě pravidelného servisu a pravidelných výměn by nemělo docházet k problémům se vstřikovacím zařízením. Toto zařízení ovlivňuje spousta faktorů a nelze jednoznečně říci, že za vše může filtr.
Obrázek a názor si každý může utvořit sám. Já bohužel dojíždím do servisu, kde montují filtry Ford a tím je pro mě celá záležitost ohledně filtrů uzavřena. Záruku mi drží Ford nikoliv Delphi - navíc jsem po záruce a vstřiky se dělaly ještě v záruce ve 100 t km i v době kdy se tam dávaly filtry Delphi, než přešel Ford na filtry - asi tedy Bosch.
Budu tedy dále jezdit do servisu a budu tam dávat to co oni doporučí, pokud bude problém , tak jej budu naivně řešit s daným prodejcem a servisem - podle jejich doporučení - nemám na to abych hlídal jestli tam dávají věci, které odpovídají nebo neodpovídají te které ČSN , zkrátka jezdím do autorizovaného servisu a ten se musí o tyto věci postarat. Pokud problém, tak se bude řešit. Oni trvají na svém a zde na fóru se objevily tyto informace. To bych příště mohl chtít, aby mi tam dávaly jiné čepy, tlumiče .... protože jsou od jiných výrobců kvalitnější, ale na tohle nemám ani chuť ani čas.
Samozřejmě je dobré být informován a vznášet dotazy , ale pokud si chci trvat na svém, tak budu muset hledat jiný servis případně jiný auto - že by Superb nebo Avensis? - fuj to jsou myšlenky :-! -
DIM 26.11.08 12:14
« Re: Re: Ŕanní nýtování...
No, já jenom že s tím už jezdím nějaký ten rok a dříve jsem to nepozoroval !!! Že to můe být víceoktanovou Vervou mě napadlo, při OMV to dělá o něco méně, ale jak říkám : dříve to tam nebylo! A hlavně mám opravdu pocit , že je to jenom z jednoho válce, přece jen je to velmi jasně zřetelný, pěkně časově oddělený zvuk, žádný " hromadný" cvakot.... -
Dong1 26.11.08 07:13
« Re: Re: Ŕanní nýtování...
Mozna se to ztratilo mezi kutilovymi prispevky :-)
(sorry, ale ja musel :-D)
...Jinak me pazouti TDCi jede studeny taky jako traktor a cca po 2-3 min to jako mavnutim proutku prestane (i kdyz do ted mi to spis pripadalo jako kdyby byl motor vic zatizenej od odberu z alternatoru-zhaveni) -
"-- skrytý --" 25.11.08 16:58
« Re: Re: Ŕanní nýtování...
WinDiesel: Proč jen jsi to nenapsal dříve? Před Mondeem, které mám od léta jsem měl jen benzíny a teď, když se ochladilo, mě toto dieselové nýtování, možná řachtání pořádně vyděsilo. Průběh přesně, jak píšeš, jen za studena po ujetí cca 2-3km, jako mávnutím proutku to přestane, naráz ne pozvolna, jakoby to vypnul. Byl jsem s tím dnes u Sobka a tam mi bylo taktéž sděleno, že je to u těchto motorů normální stav a nemám si dělat těžkou hlavu. Musím uznat Sobek mile překvapil, perfektní jednání, na servis budu chodit tam. Doporučili mi aditivum od Stanadyne Performance Formula, že to doporučuje přímo Delphi, vzal jsem dvě lahvičky a zkusím. Prodávají tam samo i Delphi filtry, nechal jsem si ho ukázat a je to přesně ten co tam mám. Jestli ho někdo sháníte mají ho tam za 1015,-Kč, což je proti Fordu o stovku levnější. Taky upozornil na Bosch, že v žádném případě nedávat! -
WinDiesel 25.11.08 16:29
« Re: Ŕanní nýtování...
DIMe, nepanikař. Za studena je vypnutý předvstřik, až do určitého stupně zahřátí motoru se provádí pouze hlavní vstřik paliva, který je navíc posunut trochu dopředu (zvýšený předstih). Tím pádem, dokud se ti nezahřeje motor, bude to trochu nýtovat, už jsem to tady říkal. To vždy přichází se zimou a vždycky lidi blázní.
Po zahřátí se předstih upraví a začne se vstřikovat pilotní vstřik, oboje potlačí nýtování.
Zvýšení cetanového čísla má na nýtování zahřátého motoru vliv pozitivní, u studeného motoru negativní. -
DIM 25.11.08 14:54
« Ŕanní nýtování...
Ráno , když je to studené, tak to nýtuje jak Zetor. Mám pocit, že jenom jeden z válců..... že by zase ? Ustane to tak po 5 mimutách, pokud je tam Verva Diesel, tak to dělá VÍCE . Že by se přidíral vstřikovač a s vyšším cetanovým číslem to bylo markantnější ? A nebo co to ještě může tak bubnovat ? Klepe to jako ventil...... -
WinDiesel 24.11.08 14:16
« Re: 2.0 TDI CR
babo: vidím to ve spotřebě paliva. Díky DNPR se i při úsporném stylu jízdy se s D-CAT 1. generace prostě nedostaneš pod nějaký limit spotřeby, DNPR vyžaduje vždy nějaké palivo.
S 2000 bary to bude vyřešeno, 200 barů navíc znamená hrozně moc. Spolehlivost nebyla problémem. Systém DNPR je složitý a jeho složitost mohla způsobovat nějaké problémy, které jsou nyní ale vychytány. -
"-- skrytý --" 23.11.08 23:12
« Re: 2.0 TDI CR
windiesel: k TOYOTE... Je to fajn ta technologia, dokonca ten 2.2 D4D ma aj nejaky zvlastny system na eliminaciu turboefektu...
ale co k tej spolahlivosti, mylslim, ze aspon povodne ta 2.2 180ps mala dost problemov, ci sa mylim? Aj ceny v nemecku tomu dost napovedaju, ked padli skor na verziu tej 2.2 s nizsim vykonom -
"-- skrytý --" 23.11.08 18:23
« Re: Ještě jednou filtr MANN
Zrcátkem jsem to zkoušel ze všech stran, ale jelikož je filtr zasazený do držáku který zakrývá tak 70% filtru, nic jsem nenašel. Odpojovat a vyndavat filtr se mi fakt nechce ;-\
Prostě to risknu a budu doufat, že se po dobu 4 měsíců co tam MANN bude do výměny nic "zvláštního nestane" ;-) -
"-- skrytý --" 23.11.08 16:20
« Re: Ještě jednou filtr MANN
Určitě máš pravdu, Ale jestliže jednou odpověděl písemnou formou a podepsal se pod to, myslím že už by nebylo těžké v případě špatné funkce filtru a následné případné poruše čerpadla nebo vstřikovačů je hnát k odpovědnosti a požadovat případnou náhradu škody.
Co se týká recirkulace, myslím že pokud je to patentovaná technologie DELPHI, tak ji určitě MANN neoprávněně nepoužívá, (nejsou to vietnamští nebo činští "obchodníci")ale klidně je možné, že ji má aplikovanou jinou formou, nebo zakoupil tuto technologii od DELPHI a aplikuje ji u některých svých filtrů. Cena filtru by tomu odpovídala, jelikož stojí o cca 400 Kč víc než originál :-(
Tím samozřejmě nechci sebe ani nikoho jiného uchlácholit a nabádat ke koupi filtru MANN ;-)
Leda blázen by kupoval neoriginál za více peněz ,než vyzkoušený a osvědčený originál. ;-)
Já jsem ho koupil jedině a pouze proto, že jsem potřeboval rychle vyměnit a jezdit. Originál jsem v tu chvíli neměl a nevěděl jsem kde ho hned seehnat, tak jsem volil MANN ;-\ -
WinDiesel 23.11.08 09:23
« Re: Ještě jednou filtr MANN
rybiz: No, kdyby jsi se ho zeptal na 5 mikronů, odpověděl by Ti 5 mikronů. Ale zepal jsi se na 2, odpověděl 2.
Myslím že jsi mu svojí otázkou bohužel napověděl.
Měl jsi se ho zeptat na recirkulační systém, kdyby Ti odpověděl že ano, máš ho. Mann filtr, pokud to není přebalený Delphi, nesmí obsahovat žádné jinou firmou patentované prvky. -
"-- skrytý --" 22.11.08 23:27
« Ještě jednou filtr MANN
V podstatě je to stejná odpověď, jakou jsem obdržel já po telefonu .
Našel jsem to na [odkaz]
"Ještě k těm palivovým filtrům - dotazoval jsem se u zastoupení Mann v ČR na filtrační schopnost fitru Mann WK 829/3, který je ekvivalentem pro Delphi HDF924 a přišla mi následující odpověď:
Dobrý den,
Ano, tyto filtry mají filtrační schopnost 2 um.
S pozdravem
Best regards
Ing. Miloš Rojka
Product manager
Milos.Rojka@mann-hummel.com
Tel.: +420 724 011 038
Fax:+420 568 898 351 "
Takže zatím filtr měnit nebudu, doufám že mají pravdu
;-)
Nic to ale nemění na tom, že příští filtr bude určitě Delphi HDF924 :yes: -
WinDiesel 21.11.08 17:47
« Re: 2.0 TDI CR
superkutil: Mno, V každé otáčce motoru se s natáčením vačky zvyšuje v čerpadle systému PD tlak, ke vstřikování dochází v momentě maximálního tlaku. Proto je auto v nízkých otáčkách mrtvola a proto je tam takový kopanec. Ovšem, jakmile vstříkneš palivo, již NEDOPLNÍŠ TLAK, a to je jádro pudla, které zabilo systém PD.
Nemůžeš totiž provádět dodatečné vstřiky paliva a regulovat částicový filtr. A to byl hlavně pro Němce velký problém.
Proto také šáhnul VW k SiemensůmVDO pro piezo PD, které jsou rychlejší a umožňují více vstřiků. Pro předvstřiky je to OK, ale opět je to problém pro dodatečné vstřiky - nové vstřikovače fungují OK, ale po určité době se otvory trysek částečně zanesou a DODATEČNÝ VSTŘIK NEMŮŽE BÝT PROVEDEN. Tudíž nezbývá než po nahlášení NUTNOSTI REGENEROVAT částicový filtr VYRAZIT NA DÁLNICI jet na plné koule asi 10 min.
A teď si představ zábavnou situaci - jedeš ráno do práce a systém ti nahlásí: "OKAMŽITĚ VYRAŽTE NA NEJBLIŽŠÍ DÁLNICI A JEĎTE USTÁLENOU RYCHLOSTÍ 130 KM/HOD MINIMÁLNĚ 10 MINUT, JINAK SE VYSTAVUJETE NEBEZPEČÍ VÁŽNÉ PORUCHY"
Němečtí manažeři se museli svíjet smíchy a houfně vraceli auta - která byla potom levně na prodej např. do ČR. -
WinDiesel 21.11.08 17:38
« Re: 2.0 TDI CR
babo: 3,0 TDI. Nejsem si jist ale nejspíše ne. Na Audi se tolik nešetří a já jsem zapoměl říci, že jako obvykle, čerpadlo CR CP4 je velice ekonomickým řešením (rozuměj velice LEVNÝM řešením).
U Lexusu se motor 2,2 D4-D ještě vylepšuje (jiný regulátor na čerpadle, 2 vedení ze čerpadla do zásobníku, sofistikovaná nádrž na palivo s čerpadlem a plovákovým systémem, který jsem dodnes nepochopil), u Audi je to podobné, až na to, že 2,0 TDI-CR pro VW je levný krám. (2,0 TDI-CR pro Audi je výrazně jiný). -
WinDiesel 21.11.08 17:31
« Re: 2.0 TDI CR
babo: Za 2,2 D4-D D-CAT před Toyotou smekám. Toyota šla proti proudu a udělala výkonný dieselový motor a velice nízkými emisemi NOx, a to za cenu částečné ztráty rezervy špičkového výkonu a za cenu mírného zvýšení spotřeby. (Nové auto má asi 10% rezervu výkonu a krouťáku, komplikovaný DNPR proces odloučení NOx tuto rezervu sežral.) 5. vstřikovač nafty má na starost vytvoření takových podmínek v částicovém filtru, aby se na závěr kyslík z oxidů dusíku oddělil a sloučil s uhlíkem na CO2, zatímco katalyzátor se postará o CO --> na CO2 N, který se s dalším dusíkem spojí na N2.
Tento proces vyžaduje složitou regulaci a ta výkonu zrovna neprospívá.
Od ledna s novou Avensis přichází vylepšený systém s piezovstřikovači a 2000 bary maximálního tlaku, kdy budou mušky systému DNPR (Denoxy Particular Reduction) odladěny.
Jinak:
2,0 D4-D
93 kW - původních 1600 bar a aktuátorové vstřikovače -->
93 kW - nyní 2000 bar a piezo vstřikovače 2. generace, normální odlučovač částic s 5. vstřikovačem, nebo systém bez odlučovače
2,2 D4-D 100, 110, 130 kW
původních 1700 a 1800 bar nyní 2000 bar a piezo s 5. vstřikovačem
VŠE SE SYSTÉMEM ODLUČOVÁNÍ ČÁSTIC A ODLUČOVÁNÍ NOX - DNPR (obchodní označení D-CAT)
TOYOTO - OPRAVDU SMEKÁM !!! :yes: -
superkutil 21.11.08 16:41
« Re: 2.0 TDI CR
WinDiesel: Díky za úžasný přehled. Akorát nechápu ty nové CR. Myslel jsme, že PD se používá tak, že se řídí přímo tlak pumpy pro každý vstřik, to znamená že nemá CR potrubí, ale že jeden zdvih čerpadla je jeden vstřik a že se vstřik řídí jak tryskou, tak čerpadlem. Naopak CR že má stálý tlak (mění se jen s otáčkami) a že dávkování řídí jen tryska.
A jinak, taky jsem pro Japonce. Kolega dostal Passat 2.0TDI-PD a říkal, že je to takový krám, že to ještě nezažil. Nakonec zjistil, že mu auto nejezdí proto, že VW použil mizerné díly a tak při první prohlídce mu upravili výkon ŘJ. Takže teď se hádá s VW, aby mu díly vyměnili a výkon vrátili na původní.
Po této zkušenosti vyměňují všechny auta ve firmě za Toyoty. -
"-- skrytý --" 21.11.08 16:18
« Re: 2.0 TDI CR
Dik WindDiesel, to vysvetlenie je perfektne. Vsak to da zmysel,z e PumpeDuese je pre kazdy valec jedno, zdrucene so vstrekovacom.
Tak toho genia od Bosche by som rad spoznal :-) Takze nemam halucinacie a v novom A4 2.0 TDI som pocul dobre, ze mi je to stale nejako hlasne >:D
A tyka sa to aj 3.0 TDI CR?
Este tu hovoris o toyte. Mne sa ten ich 2.0d 92kW zda byt jeden z najkulturnejsich dieslov vobec a super spotrebou (no vykon trochu chyba). Ale ten 2.2 180ps ma problemov asi na TOYOTU nezvyklo vela na cenach jeteho AVENSISU v Nemecku to aj patricne poznat ( s tymto motorom)