LPG
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Re: LPG
To residents:
No ja jsem měl kdysi od HL udělaneho golfa a prislo mi to docela v pohode. Navic jsem tam dneska byl a prekvapilo me, ze jsou tam stejni mechanici jako v tom roce 2000. Nevim, jestli je to dobře nebo ne, ale podle mě když stejní lidi dělají delší dobu stejné věci (přestavby na LPG), tak asi nebudou úplní ......
Dostal jsem kupu fotek z předelávky stejného auta, vysvětlili mi podrobnosti a úskalí montáže. Snad to dobře dopadne. -
« Re: LPG
xkamil:
Úvodem řeknu, že jsem relativně nový uživatel LPG, ale vycházím též ze zkušeností známých - několik celá řada vozidel a též poslední verze sekvenčního vstřikování.
1) Přesně tak. Dnešní sekvenční vstřikování LPG se se starým centálním co bylo u karbeců nedá vůbec srovnávat.
2) O Magic2 jsem taky uvažoval, protože je to nejlevnější vstřikování, ale jednak HL Propan moc dobré reference z minulosti nemá a navíc je Magic2 sestaven z dílů řady výrobců, což by zase tak nebylo na škodu (to dělá i BRC, Landi Renzo, Tartarinni aj.), ale spíš jde o to, že tito dodavatelé se dost často mění, což je pak problém u servisu. To mi byl řečeno montážníky, když jsem o tom uvažoval.
3) Rozdíl je podstatný. U plastového sání při zpětném zášlehu hrozí roztrhání plastového sání, čemuž často nezabrání i protizášlehová klapka. Proto je možné použít jen sekvenční vstřikování, u kterého však nějaké zášlehy z principu vůbec nehrozí. -
« LPG
No tak ted nevim, koupil jsem V6 2,8i z roku 2001 s tím, že jsem oproti TDI ušetřil 80000Kč a že jej předělám na LPG. Jsem z Ostravy, takže volba padla na HL propan. Pročítám diskuze a nevím....
Našel jsem tu spoustu negativních příspěvků na LPG obecně od několika lidí. Mám pocit, že se ale jednalo o starší přestavby (11 let jezdím na plyn....). Měl jsem před časem taky Golfa 1,6 LPG a ten podtlakový karburátor Pierburg nedokázal seřídit nikdo.
Pak přišla doba, kdy jsem vystřídal 3 TDI, ale ceny dieslů mi příjdou tak vyšponované, že to už ani není sranda, takže to je důvod, proč benzín a LPG.
Teď otázky:
1. Je špatná pověst LPG na tomto fóru způsobena tím, že se tu hodnotí vestavby staršího data? (když pominu kvalitu plynu)
2. Nějak jsem si neudělal názor, jak je to se systémem MAGIC2
3. Jaký je rozdíl mezi zástavbou do motoru s plastovým a hliníkovým sáním? -
« Re: Re:
Přesně tak. On ten poměr propanu a butanu je ostatně jiný i podle dodavatele. Např. co mám zkušenost, tak plyn od Flagy je nej. Takový Kralupol, Primaplyn blee. Jinak v zahraničí je kvalita plynu vesměs lepší. Co mě popisoval kamarád, který na LPG jezdí už hodně let a často do Holandska, tak tamní plyn je super a cenově jak tady při o litr nižší spotřebě. -
"-- skrytý --" 07.09.06 22:23
« LPG
to residents: ne, ne, benzínu jsem míval dost a to minimálně přes půlku, v každém případě v létě. ale uvažuji o tom, že udělám spínač na motorek čerpadla. Nebudu mít trvale vypnuto čerpadlo, to taky není ideální, ale tak 80% jízdy ho nemíním používat. o sekvenčním vstřikování budu možná tak po roku uvažovat, najezdím asi 20000 km za rok a auto mívám tak 9 roků. -
« Re: LPG
2 Zdenekold: Pokud jsi jezdil jen na plyn a v nádrži měl s bídou rezervu benzínu, tak se nemůžeš divit problémům s čerpadlem. Ventily a spol. potřebuji občas "osvěžit" benzínem a čerpadlo se točí furt a pokud není chlazeno benzínem (není ponořené), tak rychle odejde. Sekvenční vstřikování je úplně o něčem jiném. Start vždy na benzín a plyn tam jde až jsou ideální podmínky pro spalování. Žádné zášlehy, cukání, viditelné zhoršení dynamiky, vlastní řídící jednotka. Ale bohužel to stojí o dost víc než klasické centrální vstřikování. Kupoval jsem to spíš jako investici do budoucna. Zařízení jde použít na jakékoliv auto a Etagas je určen i na CNG - stačí jen změnit nádrž. Zatím je CNG utopie kvůli těžkým a velkým nádržím, ale až poklesnou ceny "kosmických" materiálů, tak to je možná alternativa. -
"-- skrytý --" 07.09.06 13:55
« LPG
Několik mých zkušeností:
Mám Felicii 1.3 MPI, na plyn ujeto 120000 km, přestavba po 40000 km. Do plynu jsem zatím nevrazil ani korunu, nic nebylo měněno, ani jedna membrána, žádné kabely, nic. Svíčky používám Bosch, měním mezi 10 a 15 tisíci. Spotřeba na plyn asi tak 8,2 l/100. Revize 1x ročně. S čím jsem si ale užil opravdu starostí (a vyhodil těžké prachy) bylo BA čerpadlo. Originální se mi po 3 letech provozu na plyn zadřelo. Mechanik mi vyměnil jenom vlastní motorek, jenže dohromady s ostatními pracemi a se vším jsem platil přes 4000. Kdybych si tehdy koupil sám nové čerpadlo a sám vyměnil, tak bych sice dal navíc 2000, ale ušetřil další peníze a hlavně starosti. Po odjezdu z dílny jsem asi po 500m zjistil, že to cuká a nemá výkon. Tak jsem se tam vrátil, nějak s tím laborovali, vyměnili nějaké relé v motorovém prostoru a ono to kupodivu jelo. Bylo to na jaře, takže jsem dál moc benzín nepoužíval. V listopadu se to stejné cukání objevilo znovu. Jel jsem to reklamovat, což nejprve nechtěli uznat, ale pak se do toho pustili. A že prý je potřeba vyčistit vstřikovače. Za 500. Proč ne, to není tak moc, jenže ouha, za 500 jeden a navíc bez DPH, ale to jsem zjistil až u pokladny. >:-[]
Samozřejmě, borec si chtěl vydělat na případnou reklamaci. Tak to všechno vyčistili a odjel jsem. Opět pouze 500 m. (V dílně to šlo v poho). Po návratu to na mě začal zkoušet s celým novým čerpadlem. Tak jsem se zeptal, zda to myslí vážně a proč mi to nenavrhnul hned poprvé. :-(
Nakonec napájel nové kabely co jsou na čerpadle a světe div se, rok to jezdilo bez závad. Ale další 3000 musel zaplatit. Bohužel jsem novému čerpadlu neunikl, letos pár hodin před odjezdem do Itálie se objevily příznaky problému a v časové tísni jsem tam raději dal nové celé čerpadlo. Celkově jsem zatím ušetřil asi 60000, ale plánuji nové auto a po přečtení názorů na různých fórech do toho asi již nepůjdu. -
« Re: ETAGAS
Tartarini ETAGAS mám ve Feldě 1,6 a maximální spokojenost. Zatím jsem s tím ujel přes 6 tis. km. Vedu si přesné záznamy o spotřebě a ta je jen nepatrně vyšší než dříve na benzín. Takže prvních cca 700 km byla spotřeba 9,2 l, ale to bylo do seřízení, pak klesla. Na dovolené v Chorvatsku a Černé Hoře jsem měl spotřebu 8,2 a doma při běžném provozu (20% město, 30 % dálnice, 50 % okrsky) mám 8,7. Takže mi to vychází o půl litru víc než na benzín.
Zařízení je absolutně bezúdržové a prakticky o něm mimo startu a dojetí nádrže nevím.
Cca 5s po nastartování za studena se snaží přepnout na LPG což se projeví trochu nepravidelným chodem, stačí trochu přidat a dojde hned ke zklidnění. Dá se na to rychle zvyknout. Chce to prostě při studeném rozjezdu trochu zvednout otáčky. Po zahřáti reduktoru a zvýšení otáček dojde k přepnutí na LPG. V praxi stačí ujet max 300m a přepne to. Pokud víc přidáš plyn, tak je to prakticky hned. Nechal jsme si namontovat i ukazatel stavu nádrže což je fajn věc. Navíc je tam akustická signalizace prázdné nádrže, kdy to začne pískat.
ale a dojetí nádrže nevím. -
« Re: Re: Re: Re: Felicie 1,6 MPI - LPG
2 Iček: lehce jsem opravil tu tvoji kalkulaci podle zkušeností po ujetí 5500 km.
Cena přestavby na LPG 33.400,-- Spotřeba Felicie 1,6 MPI benzín = 8,0 l/100 km á 31,50,-- Kč/ltr. = 252,-- Kč/100 km LPG = 9,0 l/100 km á 14,50,-- Kč/ltr. = 130,50,-- Kč/100 km + 3/4 l benzínu á 31,50,-- Kč potřebného na startování = 23,625-- Kč, tj. provoz na plyn 154,125-- Kč. Rozdíl benzín 252,-- Kč mínus LPG 154,125-- Kč znamená, že na LPG ušetříš pouze 97,87,-- Kč/100 km Abys dostal zpět investici do zařízení LPG, tak musíš ujet skoro 34127 km, abys byl na nule. Což odpovídá všeobecně prezentované návratnosti počet km = cena zařízení.
Ceny počítám co jsou u nás na Hané, kde většinou taky jezdím. Dovolená v Chorvatsku a Černé Hoře (tam cenově jak u nás) propočet ještě zlepšila díky tamní ceně 3,05 Kn za litr x benzín a o víc jak půl litru menší spotřebě a to s klimou nonstop.
S tím nastavením máš pravdu. Ne každý to umí. Firma co mi to namontovala nebyla schopna to seřídit. Nechal jsem to pak těsně před dovolenou seřídit v místním servisu a nebe a dudy.