Reklamace nového vozu - jak správně postupovat !?
"-- skrytý --" 25.02.06 21:44
SirA: Nicméně se shodujeme,že TÜV=STK a že to není kritériem spolehlivosti,ale vyjadřuje skutečný(okamžitý)technický stav,což je něco jiného.
Mně se jen nechce věřit,že "vyspělý" a 60 let(od roku 1945)vychovávaný spotřebitel by nejvíce kupoval za své těžce vydělané peníze značku(posl 6 let s výjimkou loňska),která je téměř nejnespolehlivější(v německé statistice).
Protože,když se zpochybní serioznost němců v případě Logan+ADAC,proč ne ADAC obecně a proč ne cokoliv,co němci sledují,tj. TÜV,jestli mi rozumíš.:wink:
Já to řeším tak,že se tím nezabývám(krom toho,že jsem napsal svůj názor).Při koupi např. Laguny to nemělo na mne žádný vliv.
Když jsem bral nedávno Swifta,ani mne nenapadlo se pídit,jaká byla stará generace.Totéž asi bude s Vitarou.
Právě proto,že v práci je dnes a denně u mého mechanika nějaké auto napříč spektrem,tak vím,že problémy mají všichni a záleží spíš na štěstí,možná na způsobu zacházení a dobré údržbě. Už řešil Mazdu,v záruce,jak jinak,servis křičel,že je vše OK,rozebral motor a nebylo.
Fakt mrkni na tu klubovku od M3,dělají japonci a dokonalá není.Proto si,snad logicky kladu otázku:jaký bude japonec z Turecka či Francie?Lepší,stejný,horší než fr.auto z F? Nevím. Ale mám na to svůj názor.Vidím to na Swiftovi.Japonci hlídají a neuhlídají.Po asi 14 dnech odešel vypínač a kouzelné bylo,že na něm jako země původu byla uvedena J.Korea. Prý také dělají kvalitně,jenže vypínač na regulaci zrcátka jaksi nezvládli.Teď budou měnit spojkovou hadičku,ani nevím proč,ale volali,že příští týden.Tak jo.
Nicméně svět se bude sunout k jakési průměrné kvalitě +/- a dramatické rozdíly nebudou.No a někdo bude mít smůlu a koupí vyložený zmetek.Odkudkoliv.Ono,mezi námi,naprostá většina aut má nejčastěji jako poruchu odchod akumulátoru nebo defekt pneu či prasklou žárovku.Poslední roky spíš ano než ne...
K J.D.P:Jo,jenže jsou lidé,co si to auto kupují poprvé a když to přeženu,někdo,kdo přesedlá z FÁVA na A8, má jiná očekávání než ten,kdo z A8 na BMW7.Beru podle sebe.
Zdravím Slovensko. ;-) -
modus ponens 25.02.06 21:18
Pokial si dobre spominam, tak J.D.Power ma viacero kategorii aut - prave podla tried. V tomto je zohladnena rozdielna miera narokov majitela Lexusu a Corolly. Alebo Passata a Pola, ak chces. -
modus ponens 25.02.06 20:44
IT:
kazdy vidi to, co vidiet chce. Kedze neexistuje univerzalna statistika, ktora by davala odpoved na otazku "ake auto je najlepsie?", mame viacero "specializovanych" statistik. Kazdy nech si vyberie, ktora sa mu najviac hodi do kramu.
ADAC: voci nej mam iste vyhrady. Pri novom aute plati viac-menej u kazdej znacky asistencna sluzba, ktora je zadara pocas doby zaruky. U europanov 2 roky, u japoncov (a korejcov) 3 roky. Takze kategoria "auto do 3 rokov" je pre japonske znacky absolutne nesmerodajna. Druhou vecou je nestrannost. Mohli sme sledovat ADAC pri testoch Loganu. Ak by Logan zastresoval napr. VW, nemam najmensie pochybnosti o hodnoteni v style "super kvalita v lacnom segmente". :roll:
TUV: namietky, ze ide o STK do istej miery beriem, ale treba vziat do uvahy skutocnost, ze medzi TUV a STK je dost velky rozdiel. Videl som par relacii o tom, ako prebiehaju TUV kontroly a poviem Ti, ze jednoznacne vyradene auta by u nas presli bez jedinej namietky kontrolora. Ak by u nas (a asi aj u vas) bola STK na urovni TUV, tak S120 su na cestach rovnakou raritou ako trabanty. Co sa tyka momentalneho technickeho stavu aut, tak aspon v nejakom casovom intervale preveruje auta, ktore behaju po cestach. Mnoho ludi jazdi na aute a ani netusi, v akom je stave a ci mu nahodou nejake to ABS funguje. Ved kym nie je krizova situacia, tak auto vyzera ako kazde ine, nie? Ide o kontrolu technickeho stavu a statistika je zalozena na tom, ze majitelia VW su v priemere rovnako pedantni ako majitelia Mazdy.
J.D.Power: tato statistika sa mne osobne pozdava najviac. Preco? Lebo zohladnuje osobnu (hoci subjektivnu) spokojnost majitelov so svojim vyberom. Je tam zahrnuta spolahlivost, pristup servisu, znacky. Trebars aj predsudky. Napr. viem, ze Toyota je povazovana za etalon spolahlivosti, a preto si ju kupim. Mam teda vysoke ocakavania. Napriek tomu Toyota opat vyhra (v tejto statistike). To je viac nez vitazstvo "za rovnakych podmienok". Je to vitazstvo s handicapom. Aj ked subjektivne. Mne ide predovsetkym o spokojnost, aby som mal auto rad a potom sa s nim aj lepsie jazdi a aj lepsie on stara. ;-) -
"-- skrytý --" 25.02.06 17:20
Miro, Tom: ved o tom tu stale tocime, ale kazdy inymi slovami - ide o to, akeho cloveka v akom servise trafis. Vy ste mali smolu, viacnasobne ste trafili zle. Mne sa zatial podarilo trafit dobre. Tom hovori, ze cely Renault to takto robi z principu. Ja hovorim, ze na zaklade mojej doterajsej skusenosti sa mi nezda. No a takto sa tu mozeme natahovat donekonecna. A neviem, ci tym nieco riesime... -
"-- skrytý --" 25.02.06 11:25
Pánové(příp dámy),zkuste se podívat na klubové stránky o Mazdě3.Krom toho že jsou hezké,prošel jsem poctivě celou diskusi a problémy majitelů. Je to sice pár lidí(jako jinde),ale stalo se,že autu totálně selhaly brzdy,pak se porucha neprojevila,drnčení v interiéru,vysoká spotřeba,obtížné řazení,smrad od spojky při rozjezdu(dnes v Autosalonu na Primě totéž u M6 MPS).Krásné je,že majitel cítí vibrace při brždění,prodejce "necítí",takže auto je OK.
Chci tím naznačit,že i jinde jsou problémy,prodejci kličkují všude.
Osobně jsem váhal nad M6 přípM3 a je z toho Laguna.Když to srovnám,jediný problém podle mne a mého mechanika je ten,že přední kotouče se zevnitř sjíždějí ne zcela rovnoměrně,nechtěli to uznat,OK ,nehádám se,také tam auto nedávám,brzdí skvěle,dal jsem si brzdy proměřit,jsou perfektní,jen si myslím,že ty kotouče vyměnit mohli.Abych byl spokojen a příště tam zase koupil.Nekoupím,jasně že ne,seč auto jinak funguje.
Takže hurá na čtení o M3-také to není nic radostného.Chci tím naznačit,že nesmíme podléhat iluzi,že všichni další dělají hyperkvalitu.Kritizují se turba u Laguny,je to Garret,používá to spousta jiných výrobců.Není problém např. v intervalu výměny oleje 30tis? Podle mne příliš dlouhý.Měním po 15 tis.Nebo jak s tím lidé zacházejí?Kousek o bydliště je opravna na turba a repasují je na vše,co tu jezdí,od Audi po Toyotu. Odcházejí náhodně všem,není model,který by nějak vybočoval,takže spíš je to o údržbě a zacházení.Vyložená konstrukční chyba u současné produkce není.
Možná je to celé i o majiteli prodeny a servisu.Psal jsem to jinde:podařilo se ni najít skvělého prodejce Suzuki,nechci je přechválit,ale jestli budou pokračovat jako doposud,možná budeme doma jezdit jenom v Suzuki. ;-)
Tak a už ten odkaz,mějte se:
"-- skrytý --" 24.02.06 21:24
Koukám, Tomáši, že tě mají na iDnes rádi.
V minulé diskusi ohledne peugeota na sesrotovani te ostatní uzivatele moc hezky necastovali. Ostatne neni divu pote, cos tam predvadel. Nejprve se tam dohadujes s nekym, kdo si z tebe dela srandu a nakonec abys dodal svym slovum vahu pises jeste za dalsi identitu.
Dneska ti pro zmenu redakce smazala tve prispevky. To bude asi cenzura, co? Nebo jim jen uz lezes na nervy?
Vazne to prehanis. Skodis tim jen sam sobe :-/ -
"-- skrytý --" 24.02.06 14:03
paulz: Však já vím ;-) Proto tuhle staistuku tak beru, čímž jsem neřekl,že není pravdivá,ale vyjadřuje skutečný(okamžitý) technický stav auta.
Spolehlivost je něco jiného, seč se můžeme domnívat,že by se našla spojitost.
Jenže,takové J.D.Power: spokojenost zákazníků,dokonce exatkně měřená.Fajn.
ALE(proto velkým), je tu jakési ALE: člověk koupí MB třídy E, Jaguára,BMW 7, A8...atd,tak očekává,že bude vše špičkové,když byla cena,takže mu může vadit sebemenší drobnost.
Nechci zpochybnit Škodu(jednu Fabii doma máme),ALE: očekával zákazník,že auto bude bezproblémové,při pověsti 10 a více let nazad?V Británii? Možná ne a nyní je příjemně potěšen=spokojen Chci tím říci,že každé měření,seč děláno poctivě, je relativní. Neznáme souvislosti,resp.neznáme očekávání zákazníka.Ta ví asi výrobce.Měl by je znát a co vím,tak si zjišťuje,počínaje prodejem,servisem,jak se auto hodnotí za provozu-Škoda nám posílala pro obě auta 3 roky dotazníky.Zase až tak na to nekašlou...Dělal to i Ford.Renault neposlal.Japonci zatím také ne.
ADAC až nakonec: počet aut,která potřebovala zásah(asi nejela-poruchy nejsou pro veřejnost rozklíčovány).Tohle bych bral,je-li to poctivě(víme to?):Ale jo,beru že poctivě a že nefandí. Tak japonská jsou loni někde na 3 autech,francouzi do 6-7, jenže japonci byli na těch 6-7 rok-dva před tím.
Co z toho plyne:evropané se snaží a japonce dohánějí,možná je tam skluz 1-2 roky,takže když má někdo 3 roky starého japonce,má stejně spolehlivé auto, jako ten,kdo má rok starého evropana.Japonci vedli.Ale povedou stále? 3 nebo 7 aut z 1000 prodaných je stále pod 1%,jestli počítám dobře a dostáváme se na to, že je to dost vyrovnané,seč 7 je o 133% víc.I tak se to dá formulovat.Matematika je kouzelná věda.Já bych to nechal,že většina se vejde do 1%, tj. rozhodně 99% aut nemá problém=poruchu a odjede samo.
Závěr:rozdíly se smažou a tím,jak se šetří, globalizace(Toyota z Turecka atd), začne se vše vyrovnávat.Už začíná. Kdosi ze Slovenska dal fotky na Avensise z nové Corolly Verso. Mrkněte.Řemeslně to zase pecka nebyla a spíš odflinklé.
Už jsem to tu někde psal:kdo to odflinkne víc,francouz ve Francii nebo turek v Turecku?Přiznávám,že tohle nevím,ale myslím,že třeba lidé v Kvasinách se budou snažit podstatně víc.Podobně slováci u VW v Bratislavě. Určitě!
Nicméně je dobré,že jsou výrobci pod tlakem,protožeTom69 může bojovat jak chce,má to marné,ale velký časopis či noviny mohou výrobci pěkně zavařit.Ať se hoši snaží.Je to jako s crash testy.Můžeme je zpochybnit,ale výrobci jsou tlačeni se vůbec o cosi snažit,protože,co si budeme při pátku namlouvat:jde o peníce...
Nahlédl jsem na klubové stránky o M3.Jednak krásně udělané,ale zase bezchybné auto,vyrobeno v Hirošimě, to úplně není.Nejde přeřadit za studena z 1. na 2 stupeň,např...S tím jsem se zatím u žádného auta nesetkal. Všichni mají nějaký problémek,o tom to je a takhle to berme.
OK víkend všem milovníkům aut. ;-) -
« Re: Re: Statistika poruchovosti
k IT sa zatial musim pripojit. Aj ked uz som skoro nepojazdny bol, ale Meganek to rozchodil. To bola afera s tankovanim do plna a naslednym chcipanim motora a dieslovskou spotrebou :-). Inak ta mrcha jazdi a rozculuje tazko diagnostikovatelnymi chybami . V servise sa skoro nic neprejavi, inak vycvicene auta -
"-- skrytý --" 24.02.06 07:58
« Re: Statistika poruchovosti
Těch 14,8% znamená,že 14,8 % všech Lagun mělo poruchu a nejelo,nebo vůbec neodjelo,takže byl nutný zásah asistenční služby?Pokud ne,tak NULOVÁ vypovídací hodnota.Ať vím,když to mám doma a ono to stále jezdí,i při -20C po nočním stání venku to v naftě chytalo okamžitě a když jsem to prohnal celé tento týden přes diagnostiku, vč. geometrie,emisí atd.,tak nic.Vše se zkontrolovalo a prohlédlo.Zase tam přibylo 15 tis km,tak mi vyměnil olej,v neznačkovém.Plus filtry.Až mně to štve.Auto nemá podle němců jezdit a ono kulový. Blbý,fakt že jo.
K**a,co s tím uděláme?Budu muset napilovat nápravu,nebo něco. A ty lidi tady v Česku,já je nechápu:zase v lednu koupili víc nespolehlivých a nekvalitních Lagun než spolehlivýct Avensisů. Loni také. Že by to byli agenti Francie? Asi....:D Já jenom nemohu pochopit,že někdo,kdo dělá nejnespolehlivější auta jich 6 let v EU nejvíc prodal.Ti lidé v EU by potřebovali dovzdělat,nebo co...Že se to za těch 6 let nějak nedozvěděli,tohle mi uniká.V době inform.technologií. ;-) Nebo se přeptat v Čechách,tu rozumíme všemu
S novým japoncem jsem byl v servisu za půl roku 2x a včera mi volali,že příští týden musím přijet a budou měnit hadičku spojky. Není nad osobní zkušenost.... :D -
matuS 23.02.06 11:05
« Re: Re: Re:
s tymto som zatial problem nemal. pouzite filtre nevracaju, ale napr kotuce, alebo to pokazene cerpadlo mi bez vyzvania dali do kufra. -
"-- skrytý --" 23.02.06 10:27
Miro: naprosty souhlas, neni to o tom jestli je ta ci ona znacka poruchovejsi. Je to o celkovem pristupu k zakaznikovi a odbornosti (ci neodbornosti) jednotlivych mechaniku ci techniku. Vim ze je v autorizovanych servisech hodne sikovnych lidi, ale minimalne stejne je tam i lemplu. Mam znameho kamarada ktery dela neco jako provozniho nad dvema servisy. Bavil jsem se s nim o celem problemu. Rekl mi jasne, ze za penize, ktere firma nabizi, jim tam slusny mechanik dlouho nevydrzi. Kdyz vydrzi tak vetsinou proto, ze si dela bokovky a hlavne ma levne dily, nebot co si budeme nalhavat, cely den u nej stat nemuzes, to jestli nekomu nauctuje neco vic, nebo vymeni neco co je v pohode (staci i blbe dolivani a uctovani kapaliny do ostrikovace, zkuste si nekdy dolit plnou nadrzku a mrknete kolik kapaliny se jim tam dle protokolu a uctenky jeste veslo :). Vadny dil si vetsina normalnich lidi domu neveze. Nebo jsi nekdy slysel aby clovek v obleku rekl jo jasne vymente to ale ten spatny kotouc mi nalozte do kufru ja jej pak nekde vyhodim nebo si ho dam do sklepa pro strycka prihodu.
Vetsinu zavad a problemu resi tito technici, pokud je problem vetsi nastupuje "kotek". Technik ze vsech nejuctivanejsi, mel by to byt odbornik na slovo vzaty, pokud ani on nevi, jsou zde tusim ze dva na celou republiku technici importera, kteri resi uz opravdu tezke orisky.
Myslite, ze kdybych nedupal po prodejci a renaultu ze bych se nekdy dockal vymeny pruzin. Zeptejte se mira jak dlouho resi sve auto. Myslite, ze by se tam nekdo se mnou bavil, kdybych nedelal humbuk, napsali by mi, ze vse je v poradku tak jako predtim.
Nikdy jsem netusil, ze budu muset resit tyhle problemy, ale uz jednou pochopte, ze jsme zakaznici a nemusime si vsechno nechat libit. Nebo se vam snad libi vyjadreni reditele z Peugeotu, prijde vam normalni vyjadreni Mercedesu, prijde vam normalni chovani Renault CR. Proc myslite ze se tak chovaji? Protoze jim to vzdycky proslo. Nenastal cas s tim neco delat? Pokud se najde vic takovych zakazniku jako ja, verim ze je mozne casem dosahnout alespon rovnopravnosti ve vztahu k servisum a ne pocitu ponizenosti. Spousta lidi ma v sobe porad zakodovano, ze do ervisu musim s kafickem pro technika aby mi udelali neco na co mam narok. Moje mama dodneska chodi s kafickama a bombonierama a divi se ze se vztekam a nedokaze pochopit, ze neni mozne platit byt symbolicky za neco, co je normalni praci toho druheho. Pochopim vyjimecne pripady, ale bohuzel dlouha doba "socialismu" se na vetsine lidi podepsala (starsi generace) a i kdyz by chteli, kolikrat se boji ozvat, protoze se to driv proste nenosilo .......... -
tv: ale cele je to aj o tom, ze dana znacka nema ludi znalych vo svojom obore a este aby aj vedeli komunikovat so zakaznikom. To Tvoje vysvetlenie s dierou som vtedy pochopil a akceeptoval. Ale oni placaju len kraviny a nemoze mi povedat ze to robi kazde auto a tym to zhasne. Teraz som to v servise spominal len s tym, ze sa objavili iste veci ohladne jasneho problemu 1.6 VVT na autorevue a tak som sa na to v servise pytal a preto to nahlasil. Tam ale o tom nevedeli, alebo to neplatilo pre moje VIN. Taktiez ked som poukazoval na tie zadne pneumatiky. Tiez som bol v Istrose len blbo odbity, ze zle jazdim. Tazko byt potom spokojny.
Ja sa priklanam k Tomovemu nazoru a uz som to pisal aj rok dozadu, anieje problem v tom, ze sa auto pokazi, alebo ma dake chyby , ale je problem, ked v servise odbijaju zaaznika uz par dni po kupe a evidentne nieco nesedi. -
"-- skrytý --" 22.02.06 23:51
2. bezpodmienecne by som mal minimalne jedneho velmi dobreho a schopneho mechanika poznajuceho a schopneho riesit zavady na mojom aute (aj zarucne) (a radsej aj dvoch, aby som pripadne jednemu stale nefrfal...)
3. minimalne jednu hrubociznu book ''Jak rozobrat mojho Renaulta do posledneho sroubku" ale radsej viac...
4. vsetko si to poriadne nastudovat a byt ready
5. poruke cislo na asistencnu sl.
No, ver ci never, ja to presne takto robim s kazdym autom. Aj keby som mal co ja viem, vezmime nejaky etalon, napr. Toyotu, nespaval by som dobre, kym by som nemal servisny manual. Aby som v pripade potreby vedel komunikovat so servisom na urovni... Hovori sa tomu viac hlav, viac rozumu.
Inac, prave tymto sa zivim, ze cez telefon musim casto zistit, preco to a ono nefunguje, zistit priznaky a polozit spravne otazky zakaznikovi, aby som ho nasledne vedel navigovat, v com hladat problem. Mam v tom celkom dobru uspesnost :-)
Najhorsie sa spolupracuje s dvoma typmi zakaznikov:
1. typ "stara panna" zahlasi - nejde to, pridte sa na to pozriet a na diagnosticke otazky absolutne nevie alebo odmieta odpovedat. Nie je ochotny spolupracovat ani trosicku, vyhlasi to je vas problem, rieste si ho.
2. este horsi typ "snazivy blbecek", ktory vidi aj to, co neexistuje, ale aj tak mu to vadi...
Nastastie, toto je tak 5% ludi, ale bohuzial vyriesit ich situaciu trva najviac casu a stoji ich to aj najviac penazi... -
"-- skrytý --" 22.02.06 23:36
Tak si to najdi, bolo to asi 2-4 tyzdne naspat. V skratke sa jedna o to, ze ta "diera" v plyne je len docasna a je hrubym odhadom elektroniky, co si moze dovolit. Po kratkej dobe (1-2 minuty) tento jav zmizne a je to. Clovek s tym moze ratat, vie ze sa to tak sprava a po kratkom zahriati sa to uz neopakuje. Auto nezastane, neposkodi sa, nic, len je to trochu nepohodlne. Mimochodom, robia to vo vacsej ci mensej miere vsetky auta so vstrekovanim, je len otazka toho, ako programator postavil parametre a nakolko to ten - ktory sofer vnima. Keby prechod bol jemnejsi, ale vodic by musel stlacit plyn az na podlahu, aby sa hybal, tak by si to asi malokto vsimol. Kedze sa to vsak sprava tak, ze prechod je relativne rychly na jednu a v zapati na druhu stranu (spomali a potom vyrazi), tak neskuseny (vo zmysle neinformovany) vodic to vyhodnoti ako chybu motora.
Este raz zdoraznim, a dufam, ze pochybovaci vedia dost dobre porozumiet pisanemu textu, lebo to pisem uz asi stvrty krat. A to ze nehovorim, ze Renault je najlepsi a ze sa nekazi a ze mechanici pracuju ako vcelicky a ze mi z kazdej strany strkaju kavicku zadarmo pod nos. Mne vsak sluzi dobre a vyjadrujem svoj nazor. Na ziadnom aute mi nikdy nevypadlo turbo a ani ina elektronika, ktora by ma mala ohrozit na zivote, nemal som vazne problemy typu nepojazdne. No a co? To mam ako drzat hubu teraz?
No a teraz nech mi niekto vysvetli, ze preco mam zmenit znacku? Lebo sa mi to MOZE stat? A kde mam zaruku, ze u inej znacky sa mi TO nestane? Takisto sa mi moze stat, ze poletim v lietadle, nieco sa pokazi a kydnem v Madarsku. Mam preto emigrovat zo Slovenska? A kde? -
PP. 22.02.06 21:21
To teprve musí člověka štvát, když si koupí ještě dražší a luxusnější auto a nakonec je na tom stejně jako my s "lidovým" Renaultem.
No nevím jestli je na tom zrovna stejně,drobný rozdíl tam přeci jenom je:
paní Červinková si musela provést opravu brzd MB na vlastní náklady sama.
Proklínaného lidového Renaulta Tomovi69 opravili zdarma,sice preventivně,ale přece,ještě i náhradní auto půjčili... ;-) >:-[]
Btw. ČEŠI DO TOHO!!! >:-[] -
"-- skrytý --" 22.02.06 17:49
DSA: To je prave to cemu se snazim predejit, nechci cekat az zustanu stat nekde v poli. Mam dost ostrasujicich pripadu kolem sebe. Snazim se problemum predchazet. Napr. pokud servis vi, ze dle meho vin kodu je pravdepodobne spatna zapal. civka a muze zpusobit problem, tak nevim proc ji nevymeni hned a cekaji az se neco prihodi.
Jasne ze vim, ze na tom nejsem zdaleka tak jako druzi, kteri mi pisou. Ale to neznamena, ze nad tim vsim mavnu rukou. Naopak me to nuti, abych se snazil seznamit s moznymi riziky nakupu ostatni potencionalni zakazniky. Kazdy ma svuj rozum, muze se rozhodnout dle sebe. -
tv> ako som aj ja povedal, su chyby a CHYBY, cize suhlasim.
Ale zrejme sa Ti este na autach nevyskytli problemy ako napr. turboduchadlo alebo blbnuca elektronika ktora by ta mozno aj nechala visiet na ceste... To su uz veci, kde ked vznika problem ze to nevedia riesit ani v servisoch a auto viac stoji ako chodi tak tu sa uz naozaj vecsinou zacne zakaznik stavat k tej znacke skepticky..resp. prestava o nej uvazovat...O to vacsiu, povedal by som velmi dolezitu ulohu tam zacina hrat spravanie servisu ktore moze poslednym ohnivkom medzi rozhodnutim ci sa dany zakaznik vrati k tej istej znacke.
Neviem aky komentar si mal k diere v plyne, ale viem ze ta rozculovalo kolisanie otacok na volnobehu... -
"-- skrytý --" 22.02.06 17:18
« tv
.... tak s tim nemohu souhlasit. Nemyslim si, ze by byl kazdy clovek ktery se v autech nevyzna byl automaticky bit. Je to o tom, ze prodejci toho bohuzel dost casto zneuzivaji.
.... to ze nedoporucim nikomu Renaulta neznamena ze by byl vice ci mene poruchovy nez ostatni znacky. Jde o to ze s vetsinou zastupcu znacky Renault, se kterymi jsem prisel do styku, byla tezka domluva. Jedna vyjimka byla, p.Brabec v REA Zlicin, je jen otazka jak moc to bylo ovlivneno medializaci cele veci. Jinak ze vsech front arogance a nezajem veci resit jinak nez ku prospechu znacky.
..... jo a odmitam byt pokusnym kralikem automobilky, od toho ma technicke odd. aby zakaznik nemusel resit zavady na vozidle formou oprav pokus omyl, to fakt ne -
No tak (aj podla tv mi vychadza) ze keby som si chcel kupit Renaulta:
1. musel by som byt straaaasne velky fanda tejto znacky
(co teda moc nie som, okrem dizajnu (iba trochu) ma teda Renault fakt neuchvatil nicim v porovnani s inymi automobilkami-- jedine ak pristupom k nespokojnym zakaznikom v CR, ale verim ze v SR to moze byt podobne >:D )
4. vsetko si to poriadne nastudovat a byt ready
5. poruke cislo na asistencnu sl.
a tak. A radsej si to vsetko opravit pod svojim velenim, naco zatazovat dealera alebo bozechran importera... >:-[]
Inac trochu vseobecne aplikovatelny navod aj na ine poruchovejsie auta... -
"-- skrytý --" 22.02.06 17:03
Vyriesim sam = vselijake kraviny typu tu mi skripe, tam mi vrzga a "diera v plyne". Kazde auto skripe, vrzga, ide len o to, kolko clovek chce pocut a ci vie udriet na spravne miesto spravnou silou :-). Ked som na auto nastvany, pocujem aj spliechanie v nadrzi. Ked mam auto rad, nevadi mi ani len to, ze ma tycka stabilizatoru volu. A diera v plyne... uz som to komentoval asi trikrat pred cca mesiacom, opakovat sa nejdem.
V spolupraci s predajcom = vaznejsie veci, s ktorymi si sam zrejme neporadim, prip. ked je auto v zaruke. Ja pridem, poviem co sa mi nepaci alebo co je pokazene, oni sa pozru, zistia, co a cim to asi moze byt. Potom to skonzultujeme a ak sa zhodneme, mam doveru a viem odkontrolovat, som spokojny. Ak sa nezhodneme a neplatim to ja, nech skusia co to zrobi a uvidime. Ked sa podari, dobre. Ked nie, ostavam sucastou procesu a pozorujem, davam info o dalsom vyvoji a priebezne konzultujem. Ak sa nezhodneme a pritom budu evidentne trepat do vetra, nenecham ich sa v tom babrat, aby nedos*ali viac veci, ako treba. Samozrejme, stale ostava priestor, ze aj napriek snazeniu (ci uz uprimnemu alebo predstieranemu) ostane vec nevyriesena. Co uz, taky je zivot.
A zato, ze sa do aut trochu viac vyznam, nemozem. A ked sa niekto nevyzna, je to jeho problem a ked ho nedostanu u jednej znacky s tym, tak ho dostanu u druhej s inym, podla toho, na koho natrafi.
Otazka bola, ci by som odporucil Renault. Ano, odporucil. Nemam preco neodporucat. Nezavisle od toho, ci sa do aut vyznam, alebo som do nich totalny analfabet. Zatial 98% spokojnost.
Nizsie nasleduju uz len somariny, kto nechce, nech necita :-)
Priklad: mam Berlingo, piskali brzdy, nevhodna zmes dosticiek, okrem
diskomfortu ziadne dalsie nebezpecne vedlajsie ucinky. V KE namazali, nepomohlo. V MT namazali, pretoze reklamacny postup v tomto pripade tak kaze, samozrejme nepomohlo - to sme vsak uz vedeli dopredu. Nasledne vymenili dosticky, lebo bod 1 obeznika Citroenu bol splneny (namazanie), a tak pristupili k bodu 2 - vymene. Keby som bol hypochonder, este pred bodom 2 kricim na kazdu stranu, aky je Citroen zly, ked vo dvoch servisoch nevedia prist na to, preco mi brzdy piskaju.
(Pozn.: BTW, presne tento isty postup ma aj Renault v pripade piskajucich dosticiek, treba len trafit na informovaneho technika. Do 20 tis. km to zrobia zadarmo, potom si zakaznik zaplati za dosticky, pracu da Renault. Je to spravodlive, tie dosticky uz budu do istej miery ojazdene, a je to spotrebny material. A teraz hor sa do servisu!)
Iny priklad s tymto autom - nieco klepe od laveho predneho kolesa pri max. rejde doprava a prechadzani nerovnosti istou rychlostou, ale len velmi zriedka. Vymenili tycky stabilizatora, nepomohlo. Dali podlozky, nepomohlo. Preklepli cele auto, nepomohlo. Zjavna vola nikde nebola, nebezpecne to nie je, nechali sme to tak, nech sa to prejavi do konca zaruky. Preslo dalsich 35 tisic km (mam uz 57 tisic), nemeni sa to. Osobne som vsetko doma v garazi zospodu skontroloval, nic som nenasiel. Mam si nechat auto pre nic za nic rozoberat, ked to nie je nebezpecne? Nie, to by som si privolaval nasledne problemy. Prijimaci technik - kamarat mi vychadzal maximalne v ustrety, nemozem povedat, ze by sa neboli snazili. No a teraz sa ukazuje, ze to asi bude maksi silentblok prevodovky, ktory tym padom dovoli narazat na kovovy ram, v podstate banalita, ale tazko odhalitelna na mieste, ked auto stoji. Keby som bol hypochonder, uz zalozim forum a nadavam. A niekto iny by sa na zaklade tohto rozhodol, ze Citroen nie. Ale ani auto a ani servis a ani dovozca by neurobili ziadnu chybu, jednoducho sa takato vec vyskytla, nebolo ju lahke odhalit a bezpecnost neohrozovala a ani zdaleka nebranila riadnemu uzivaniu veci. A ja aj napriek tomu si Berlingo urcite kupim, ked mi ho bude treba. :-)
Priklad s Renaultom: bolo treba urobit malu karosarsku opravu za necele 4 hodiny prace. Pocas cakania nam bol ponuknuty odvoz do mesta, aby sme sa mohli niekde najest a potom sme si zavolali a prisli po nas. Cely cas nas informovali, co sa s autom deje a ako to bude prebiehat, ked sme chceli auto vidiet, ziaden problem.
No a posledny priklad: na Fabii mi zasvietila kontrolka motora, ale uz po skonceni zaruky. Idem do servisu (este som nemal VAG), ze nech iba zistia, co tomu je, nech zatial neopravuju. Po vyse hodine vravi technik, ze treba auto nechat na den - dva, ze budu skusat a vymienat atd. Pomyslel som si, ze to je to posledne, co by som v tejto faze chcel robit a preto som si vypytal papierik vytlaceny diagn. pristrojom, ktory drzal v ruke. Tam bolo zretelne napisane, ze je preruseny okruh vyhrievania 2. lambda sondy. Sikovny mechanik s touto informaciou by to nasledne vedel otestovat za 15 minut, ja som to zvladol za 5, dokonca postup je presne popisany aj v servisnej dokumentacii, ktoru som vtedy ani nemal. Nova originalna lambda ma vysla na 1200 (nie v Skoda servise, ale vo firme Askof), praca ani nie pol hodinu. Keby som im to nechal v servise na den - dva, tak by mi to za tu pol hodinku spravili a okrem lambdy za 3-4 nasobnu cenu by mi naratali este kopec dalsich veci, ktore nebolo treba vymenit, mozno by si nejake tie diely z mojho auta cmajzli a samozrejme bolo by to 16 hodin prace. Mozno by mi ponukli kavu, pozicali svoje auto za nejakych "zandbatelnych" 800 papierov denne plus 8Sk za kilometer a nakoniec by ma nechali odskusat novu Oktavku. Zaplatil by som dokopy odhadom 10-15 tisic a siel by som spokojny domov. Keby som bol hypochonder, napisal by som na forum, ze Skoda je super znacka, vedia, co robia a vzorne sa staraju o zakaznika.
No a teraz babo rad! Ktora znacka z tychto troch je najlepsia? Renault? Skoda? Citroen? Nezainteresovanemu by sa Renault a Skoda mohla zdat perfektna, Citroen hrozny.
A pritom je to presne naopak. Renault nechajme bokom, tam sa ja zatial nemam na co stazovat, v Citroene sa snazia, ale predsalen su veci a veci a v Skode by ma boli obrali o pekny peniaz, keby som sa bol dal.
Zaver: CLOVEK, KTORY SA NEVYZNA, DOPLATI NA VSETKO. Nemoze za to a ostane v tom chce ci nechce sam, taky je zivot. Je uz len na okolnostiach, ci ho pritom urobia stastnym, alebo ho nastvu :-) -
"-- skrytý --" 22.02.06 15:11
« hledam
taky se snazim najit podobne problemy u jinych automobilek ale moc se mi to nedari. nic nevznika samo od sebe. jasne ze je mraky spokojenych, kteri pojedou maximalne na vymenu oleje, jenze cim vic je takto spokojenych tim vic by se o ty potrefene mela automobilka postarat.
tv:A kedze mam zatial dobre skusenosti s predajcom, auto poznam dost detailne a vidim, ze povacsina detskych chyb sa tykala aut z prveho roku - dvoch vyroby, mam doveru (samozrejme nie istotu), ze pokial sa mi nieco stane, tak to budem vediet vyriesit sam, alebo v spolupraci s predajcom. ..... no mam obavu, ze nektere veci nebude schopen renault poresit ani po peti letech, protoze napr. diru v plynu pri studenem motoru resi jak jsem zjistil skoro od zacatku, az ted se alenasel jeden majitel ktery zalozil forum a snazi se dopatrat priciny, jinak by to asi vysumelo do ztracena jako par dalsich problemu .... -
modus ponens 22.02.06 14:25
tv:
Ja som nenapisal, ze Ty dehonestujes Skodovkarov, ale ze sa vseobecne za svoju "vernost" (pisem to v uvodzovkach, pretoze realita casto nema s vernostou nic spolocne) dehonestuju. Btw, ja takym ludom tiez nerozumiem, ale to nechajme teraz stranou. Otazka bola, ci odporucis alebo nie. A ak ano, na zaklade coho (toto bolo implicitne).mam doveru (samozrejme nie istotu), ze pokial sa mi nieco stane, tak to budem vediet vyriesit sam, alebo v spolupraci s predajcom.
Polovica tohto argumentu ("vyriesim to sam") neobstoji, pretoze bezny zakaznik nie je zrucny, aby si vedel auto opravovat sam. Sam pises "Tych, ktori to tak nemozu alebo nevedia urobit mi je uprimne luto, ale bohuzial ich v tom musim nechat po usi...". Ak ma byt toto predpoklad spokojnosti zakaznika nejakej znacky (povedzme Renault, kedze sme v tejto rubrike - ale mozme to kludne zovseobecnit), tak to treba povedat nahlas. Ludia nech sa sami rozhodnu, ci ho splnaju alebo nie. Alebo myslis, ze to treba utajit, aby kazdy na to prisiel sam - vlastnou skusenostou? ;-)
No a o druhej polovici ("v spolupraci s predajcom") sa tu bavime cely cas. Predajca ludi odpinkava, importer ignoruje. Nezachytil som, ze by taketo problemy spominali majitelia japonskych, talianskych, ci nemeckych aut. -
"-- skrytý --" 22.02.06 13:55
« Re: Renault Revue - tistena verze
Ještě jsem neviděl časopis podobného zaměření, kde by se sami nepochválili a naopak tam chválili konkurenci a své výrobky a služby kritizovali.
Třeba pan ředitel V...... od Forda se občas i rád naveze do Škody,jak pro ně zde není Škoda konkurencí.No, měl jsem nového Escorta,pak Octávku a jedno z nich bylo citelně lepší auto.
Které,to se dá celkem v pohodě určit. Když jsem dostával slevu 20% na Mondeo,nejeté,výbava dle přání,raději jsem nekoupil.Zkušenosti se musí aplikovat do života... ;-) -
"-- skrytý --" 22.02.06 13:51
SirAnton: ale no tak. Skodovku som mal a nikoho nedehonestujem. Neviem, preco toto vobec tuna spominas.
Nielenze mam odvahu kupit prip. druheho Renaulta, ale naopak nemam odvahu povedat, ze na zaklade desiatky (OK, teraz Tom69 vytasi dalsi zo siahodlhych dopisov) tu diskutujuch ludi a ich pribehov ohladom niekolkych servisov mam ist k inej znacke. Preco? A ku ktorej? Kde mam zaruku, ze presne taky isty pribeh sa mi nestane inde? A kedze mam zatial dobre skusenosti s predajcom, auto poznam dost detailne a vidim, ze povacsina detskych chyb sa tykala aut z prveho roku - dvoch vyroby, mam doveru (samozrejme nie istotu), ze pokial sa mi nieco stane, tak to budem vediet vyriesit sam, alebo v spolupraci s predajcom.
Druhý den po převzetí vozu z garanční kontroly, se při jízdě rozsvítilo na signalizačním panelu ve voze varovné světlo STOP. Ihned jsem vozidlo odstavil a zavolal asistenční službu. Po cca 2 hodinách přijel technik, který zjistil chybové hlášení počítače a smazal ho. Následná prohlídka v servisu neukázala závadu.
Kvůli této závadě jsem nedodržel termín expedice zakázky, kterou jsem měl naloženu a naše společnost byla penalizována 5000 Kč a vystavila se riziku ukončení spolupráce se strategickým zákazníkem.
Ze niekto si reklamuje, ze stratil nejaky usly zisk preto, lebo mu neslo auto? To je sice smutne, ale to je ratatelne riziko (mohol mat cestou nehodu, defekt, mohol natrafit na zapchu na ceste, mohol milion inych veci), nemal sa nechat dotlacit do krajneho terminu a v dobe mobilnych telefonov je to slaba vyhovorka, ze mi zlyhalo auto. Tym nechcem povedat, ze je OK, ked sa auta kazia, ale ze s tym treba ratat tak, ako ze mi napr. spadne cencul (rampouch) zo strechy na hlavu - mimochodom predvcerom som takemu niecomu usiel asi o 2 metre.
S podobnou zalezitostou sa stretavam casto aj v mojom povolani - velakrat mame nieco nainstalovat k niecomu inemu, ktore je uz existujuce. A existuje velmi, ale velmi vela zariadeni, ktorym nedajboze vypadnut alebo vypnut elektrinu, lebo sa dostanu bud do nedefinovaneho stavu (a musi prist servisak), alebo sa rovno pokazia. Je to preto, lebo ludia "are taking things for granted" (skoda ze neexistuje presny preklad, povedzme "povazuju veci za samozrejme" by postacovalo) a myslia si, ze elektrina pojde furt a stale. No nemusi, nie je to nikoho povinnostou zabezpecit nepretrzitu dodavku.
Takisto ako elektrina, ani auto nemusi ist stale. Kto s tym nerata, bude prekvapeny. -
"-- skrytý --" 22.02.06 12:21
« Renault Revue - tistena verze
Prave mi dorazil casopis Renault Revue, kdyz jsem ho otevrel, znovu jsem dostal chut rozbehnout se do autosalonu a koupit jeden ze skvelych vozu Renault 8-s . Vsude sama pozitiva. Na uvod je zde foto p.Ripolla a jeho podekovani. Mimo jine pise: výrazné zlepšení kvality služeb poskytovaných našim zákazníkům ....... tady tomu tedy nějak nerozumím, asi se pokusím napsat do Renault ČR. :roll: -
"-- skrytý --" 22.02.06 11:44
« aby to nebylo jen o me, jak myslite ze zakaznik dopadl?
RENAULT Česká republika
Věc: Žádost o vyjádření výrobce / stížnost
Vážený pane řediteli
V roce 2003 jsem do naší firmy rozhodl o zakoupení vozu Renault Megane VIN VFCM0C0H28024962 v ceně 472 872 Kč bez možnosti odpočtu DPH, který mi byl následně přidělen jako služební vůz s budoucím odkupem do mého osobního vlastnictví po zaplacení leasignu. Vůz jsem vybral u prodejce Renault Autor Mělník, který zastupoval p. Roman Sahula. Jednalo se o zcela nový vůz a tudíž jsem byl ve chvíli nákupu ujištěn o jeho maximální provozní spolehlivosti a nízké poruchovosti. Též podotýkám, že díky mému rozhodnutí a doporučení byl po zhruba měsíci zakoupen pro naši firmu ještě jeden vůz Renault Laguna v ceně cca 900.000 Kč
Vůz jsem převzal a již od samého začátku používání se vyskytly technické potíže, které mi znepříjemňovaly a následně znemožňovaly používání vozu. Pro představu jsem vybral tyto:
- bouchání a hluk vycházející ze dveří
Závadu jsem hlásil měsíc po převzetí vozu v roce 2003, jelikož mě znepokojoval zvuk, který připomínal bouchání uvolněného kabelu ve dveřích. Toto přetrvává dodnes, jelikož v servisu nebyli schopni tuto závadu diagnostikovat a odstranit.
Kvůli této závadě bylo nutné absolvovat 2 návštěvy servisu.
- ulomený kryt kapsy dveřní schránky
Tato závada vznikla samovolným odpadnutím krytu při zabouchutí dveří u spolujezdce 2 měsíce po převzetí vozu v roce 2003, odstraněna byla po 3 měsících.
Kvůli této závadě bylo nutné absolvovat 2 návštěvy servisu.
- pískající brzdy
Tato závada se projevila ihned po převzetí vozu. Tuto 4 krát nahlášenou závadu se v servisu nepovedlo odstranit a trvá dodnes.
Kvůli této závadě bylo nutné absolvovat 4 návštěvy servisu.
- chybná geometrie
Po převzetí vozu v servisu Renault Autor (pobočka Maroldova ulice Praha 4) v roce 2003, jsem zjistil, že vůz má vychýlený volant a při jízdě má tendenci k levotočivosti. Tuto závadu jsem nahlásil. Závada byla odstraněna tak, že byl volant vychýlen na druhou stranu a vůz měl tendenci k pravotočivosti. Tuto závadu odstranil až servis v Mělníku v roce 2005 na mé náklady.
Kvůli této závadě bylo nutné absolvovat 3 návštěvy servisu.
- zastavení vozu po provedení 30.000 Km kontroly
- problém „studeného“ motoru
Při nastartování a rozjezdu se motor dusí a do doby než se ohřeje na provozní teplotu. Je tedy nutné ujet cca 4 Km, aby dušení přestalo.
Tato závada se projevila po půlročním užívání vozu a dosud nebyla odstraněna jelikož ji servisu nebyli schopni diagnostikovat.
- problém motoru při startování
V lednu 2005 začal vůz mít potíže se startováním a vždy při startování vydal z motoru zvuk, který byl velmi znepokojivý. Závadu jsem nahlásil, ale k odstranění nedošlo s tím, že se v servisu nepodařilo závadu prokázat. Závada se začala prohlubovat, až do fáze kdy nebylo možno vůz vůbec nastartovat. Tuto závadu již pracovníci servisu dokázali identifikovat, ale nebyli schopni ji odstranit. Odstranění se zdařilo až na 4 pokus v dubnu 2005.
Kvůli této závadě jsem musel toto auto úplně odstavit jako neprovozuschopné a pro účel, pro který bylo zakoupeno jsem používal vozidlo zapůjčené z rodinných zdrojů, jehož provoz jsem musel kompletně financovat z vlastních prostředků, protože provoz nebylo možné korektně proúčtovat. Ztráta cca 3500 Kč
- zapalovací cívka v motoru
V roce 2004 došlo k odtažení vozu do servisu z důvodu sehlání zapalovací cívky. Závada byla odstraněna na první pokus. V roce 2005 došlo k selhání zapalovací cívky znovu, oprava byla provedena v Mělníku na mé náklady.
Kvůli této závadě jsem byl nucen zrušit prezentaci našich služeb správní radě potencionálního zákazníka. Spolupráci se již nezdařilo navázat, jelikož jsme byli označeni za nespolehlivou firmu v prvním případě a v druhém jsem nedodržel termín expedice naložené zakázky a ztratili jsme tím nejen zákazníka pro další spolupráci, ale nakonec nám tuto zakázku ani neuhradil. Ztráta činí 60.000 Kč.
- nefunkční stahovací systém oken v pravých dveřích
V měsíci srpnu tohoto roku došlo při jízdě k samovolnému pootevření okna u spolujezdce, zkusil jsem okno stáhnout, ale již nešlo zavřít. Tato závada vznikla svévolně na 142 Km na dálnici D1 směrem na Brno na cestě do Zlína. Na své náklady jsem nechal provést provizorní vysunutí a zajištění okna lepící páskou v servisu Renault v Brně.
Kvůli této závadě jsem nemohl pokračovat a původní plán cesty jsem dodržel. Dalším důsledkem této závady je to, že vůz nebyl chráněn proti vyloupení, jelikož okno drží pouze lepící páska. Bylo tedy nutné vykonávat nad ním téměř neustálý dozort. Toto provizorní řešení také neposkytovalo ochranu proti vlhkosti a proto jsem nebyl schopen zabránit možným následným škodám na interieru vozu.
Oprava byla provedena s mojí částečnou úhradou.
- nefunkční stahovací systém oken v levých dveřích
V měsíci řijnu tohoto roku přestalo fungovat stahování okna ve dveřích na straně řidiče. Naštěstí se závada projevila v zavřeném stavu oken a tudíž do opravy neohrozí bezpečnost vozu.
Tato závada bude podle servisu plně hrazena z mé strany. A to i přes fakt, že byl ve voze nainstalován přípravek, který by měl této závadě zabránit.
Tento výčet závad je prokazatelný a detaily k závadám získáte, vyžádáte-li si kopie opravných listů ze servisů Renault Autor Mělník, či Renault Autor pobočka Praha. Z těchto listů bude zřejmé, že se nejedná o poruchy způsobené běžným opotřebením, ale nekvalitní výrobou či montáží jednotlivých konfliktních součástí u výrobce.
Na sled závad jsem reagoval kontaktováním zástupce Autor Mělník, který mě na naší schůzce vyslechl a také mi ukázal statistiky spolehlivosti těchto vozů, které ukazují na obecnou bezproblémovost. Z čehož vyplývá, že o poruchovost z důvodu nekvalitního dílenského zpracování se jedná v takovéto míře pravděpodobně pouze v případě mého vozu, tedy Renault Megane VIN VFCM0C0H28024962 což mě jako zákazníka diskriminuje. Důvodem k nespokojenosti jsou také prokazatelné ztráty, ušlý zisk, čas investovaný do návštěv servisu a peníze uhrazené za odstranění závad. Budu také nucen kontaktovat leasingovou společnost a detailně ji informovat o problémech předmětu financování.
Tímto Vás žádám jako zástupce výrobce vozů Renault o vyjádření k této stížnosti. Také Vás žádám o návrh kompenzace problémů, které vznikly technickými potížemi při užívání tohoto vozu.
Závěrem bych chtěl sdělit své zklamání z vozu Renault a věřím, že Vámi navrhnuté řešení bude vyhovující a opět budu moci této značce důvěřovat a budu ji moci opět brát v úvahu při výběru nového vozu začátkem příštího roku. -
modus ponens 22.02.06 10:17
tv: podla mna to nema s odvahou nic spolocne. Viac nez k odvahe mi to pride blizsie k znamemu "kto chce kam, ...". Pokial nemas ziadne bocne vyhody z toho, ze si kupis znacku, s vyrobkami a sluzbami ktorej je nespokojnych dost zakaznikov (a je to aj preukazatelne), tak nerozumiem. Na jednej strane sa takmer az dehonestuju majitelia Skody, ktori slepo ostavaju verni znacke a na strane druhej to u seba nazyvas odvahou. ;-)
Nic v zlom, kazdy nech si kupi auto, na ake ma chut. A pokial ma dost informacii vopred, tak nema (moralne) pravo neskor nadavat. :)
A ak by nesli? Ak by isli tak ako u mnohych, co su nespokojni? -
"-- skrytý --" 22.02.06 10:01
« listopad
Nasel jsem dopis z listopadu .... to kdyby nahodou cetl prispevek p. Freiberg, nebot ztratil pamet a prestal mi brat telefon ... :arrow:
Vazeny pane
Do situace ve ktere se nyni nachazim, me vsak dostala neochota a arogantni jednani ze strany Auto Freiberg. Z vlastni iniciativy jsem pred nekolika mesici navrhnul pro objektivni posouzeni stavu vozu setkání zástupců firmy Auto Freiberg, Renault Zličín, dovozce a mé osoby na neutrální půdě autosalonu Renault Zličín, ale tato nabídka byla tvrdě odmítnuta zástupcem firmy Auto Freiberg s odůvodněním, že není na místě náš spor tímto způsobem řešit. Nabídka ze strany firmy Auto Freiberg zněla spíše jako příkaz, přistavte vůz na náš servis, my vam jej opravíme a bude po problému. Toto jsem odmítl s tím, že nežádám o opravu, nýbrž o sepsání protokolu o zjištěných závadách a zamítavém stanovisku k požadované výměně jako podklad pro případný soudní spor.
Opakovaně jsem požádal, aby tomuto aktu byl přítomen zástupce dovozce. Ze strany prodejce, mi bylo přislíbeno, že tedy následně osloví dovozce a zajistí přítomnost jeho zástupce při prohlídce. Při dalším telefonátu za několik dní od tohoto příslibu, jsem se dozvěděl, že prodejce nemá možnost docílit přítomnosti zástupce dovozce, že tuto možnost mám pouze já jako nespokojený zákazník a to formou stížnosti přímo na zastoupení výrobce. To jsem ucinil, avsak odpoved ze strany Renault CR byla prekvapiva. Pozadavek na pritomnost hlavniho technika muze vznest pouze dealer pokud si nebude vedet rady, takze se mam obratit na nej aby tento pozadavek vznesl. Nepripada vam tento postup trochu podivny?
Nyni je stav veci takovy, ze pravni zastupce Auto Freiberg pristoupil na muj puvodni pozadavek pred nekolika mesici a prohlidka vozu za pritomnosti vsech vyse uvedenych probehne ve vasi firme. Mimo to jiz bude pritomen i soudni znalec. Veskerou medilizaci si mohl Renault CR i Auto Freiberg usetrit, pokud by se zachoval v pocatku vstricne. Na chystane kroky vedouci k medializaci, jsem opakovane informoval jak Renault CR tak i Auto Freiberg, avsak oba uvedene subjekty toto vyrazne podcenily.
A zbytek pribehu jiz znate.
Preji prijemny den
Tomas Vratny
Vážený pane Vratný,
Co Vám na tohle mám sdělit? Nemohu nic jiného než to, že postup dealera Auto Freiberg
je více než podivný, nestandartní a především zde selhali lidé, kteří reprezentují značku Renault,
zde vidím největší pochybení, dle mého názoru!
Pane Vratný sice Vám už v této fázi nemohu pomoci dle mé představy, ale pokud by jste potřeboval
nějakou radu či pomoc v budoucnu, můžete se na mě obrátit, pokusím se Vám vyjít vstříc.
S pozdravem
...... pracovnik zastupujici znacku Renault si nepral zverejnit sve jmeno, toto prani respektuji -
"-- skrytý --" 21.02.06 18:56
« cim vice
TV: jsi odvazny :)
cim vice pronikam i diky zkusenostem dalsich zakazniku do problematiky kolem reklamaci u Renaultu, tim vice jsem presvedcen, ze se nejedna o chybu urcitych lidi, ale primo o nastaveni systemu. Renault ma jiste velmi dobre spocitano, ze par nasr.nych zakazniku ho o zisky nepripravi.
Dnes jsem byl na seminari od COI a SOS Sdruzeni ochrany spotrebitelu. Probiral jsem se zastupci techto organizaci muj pripad a jen kroutili hlavou. Konstatovali, ze pokud na cely problem pohlednou svym okem, nepostupoval dealer (importer) korektne a ja mel narok na vymenu vyrobku. Rekli primo, ze je to na zalobu, nicmene vymahatelnost prava v nasi republice je na zalostne urovni. V mem pripade by vzhledem k tomu, ze dealer i kdyz proti me vuli dily vymenil, doslo s nejvetsi pravdepodobnosti k dukazni nouzi. Tudiz by doslo na tvrzeni proti tvrzeni.
Bohuzel vyymenene dily neni mozne zpet dohledat.
Dealer mi vcera nazorne predvedl co je to mit silny zaludek. Ma opravdu velmi kratkou pamet a dohoda byt ustni spojena s podanim ruky pro nej nic neznamena. Do teto chvile jsem v uvozovkach prodejce branil oproti dovozci, ale nyni mi ukazal pravou tvar a ja budu bez pardonu seznamovat s jeho chovanim dalsi pripadne zakazniky.
Obchodnik, ktery nedokaze dodrzet slovo ktere dal je u me spatny obchodnik.
Mozna se to muze nekomu zdat divne, proc porad prudim, ale je to o tom, ze pro me to neskonci dokud se bud nezbavim auta a pribeh Renault pro me dozivotne skonci nebo se neco alespon castecne v pristupu prodejcu ve spojeni s importerem nezmeni.
Diky emailum ktere dostavam vidim ze problemy nemam bohuzel sam.
Chci aby se muj web stal postupem casu urcitou "vykladni skrini" zkusenosti zakazniku, jako protivaha proti vymydlenym autosalonum, kde vam nikdo nic negativniho ke konkretnimu vyrobku nerekne :roll: -
"-- skrytý --" 21.02.06 18:34
SirAnton:
2. nepopieram, ze dovozca nieco niekomu dobabral, babre nadalej a muti hlavu zakaznikom. Chcel som len podotknut, ze kvalita servisu tej-ktorej znacky nie je vseobecna, zavisi od toho, na koho trafis. No a to nie je vobec zavisle na znacke. A pre tych, ktori by boli hned pripraveni argumentovat, ze aj najsnazivejsi technik nakoniec stroskota na importerovi (napr. Renaultu), lebo importer ako taky je strasny diletant a ziadnu zaruku neuzna, som uviedol priklad, ze tato argumentacia by tiez nemusela byt 100% pravdou, lebo veci sa mozu zdat inak, ako su v skutocnosti. Nechap(te) ma zle, ja nikoho neobhajujem, naopak nadalej ostavam v presvedceni, ze do servisu pojdem iba v pripade krajnej nudze, radsej si opravim a urobim veci sam, prave preto, aby som podobnym zazitkom predisiel. Tych, ktori to tak nemozu alebo nevedia urobit mi je uprimne luto, ale bohuzial ich v tom musim nechat po usi...
1. ad kamarat. :-) Hehe, to bola dobra poznamka, akurat ze ja som k tomu kamaratovi nesiel cielene, ja som sa na toho kamarata dostal vlastne nahodou pri zastaveni sa v salone v cudzom meste. Pospominali sme minulost a zistili sme, ze sme boli studenti jednej skoly. Asi tak. Ale dosticky som mal prislubene este pred tymto zistenim :-)
A ci by som v sucasnej situacii doporucil Renaulta? ANOOO! Najma ak by veci nadalej isli tak, ako idu v mojom pripade doteraz. Dokonca zvazujem kupu Grand Scenica. Som odvazny? -
"-- skrytý --" 21.02.06 09:44
Uz velmi nepisem prispevky ale snazim sa citat diskusiu pravidelne. Je pravda ze niektore veci sa tu diskutuju uz niekolko krat, ako napriklad tato s kvalitou servisov. Pisal som tu a uvadzal aj konktretne veci a stoji to za zopakovanie( ak chcete podrobnosti najdite i moje prispevky)
Bol som v tychto servisoch:
BA - Kestler
TT- TTcar
SE-TTcar
Pezinok
BA Istros som sa radsej vyhol na zaklade skusenosti Mira a dalsich - vid prispevky aj na autorevue.
Za posledne 2 roky som stravil v servisoch dost vela casu, co sa pocrtu tyka tak som bol v servise mozno 50x
jeden jediny krat som bol spokojny!!! Okrem toho jedneho pripadu vzdy mi nieco na aute do...
Kolega bol v renaulte v MI na prehliadku po 30.000km zabudli mu primontovat spodny kryt na motor ktory mu pocas jazdy odpadol, nastastie nehavaroval.
Mna osobne po tychto skusenostiach nikto nepresvedci ze Renault ma dobry servis. Okrem toho som mal na aute asi 10 problemov a niektore z nich nie su stale vyriesene a kedze mi konci zaruka v marci asi ani nebudu. Problemy som riesil az cez riaditela Renaultu SK. Vzhladom na to ze vela z problemov ktore mam a mal som sa vyskytuju aj na inych Meganov, nikto ma nepresvedci ze Megane je spolahlive a kvalitne auto.
Ako priklad mozem spomenut problem z motorom 1.4 ktory sa momentalne riesi na diskusii na autorevue. Tento problem maju vsetci majitelia a renault za 3-4 roky co montuje tento motor do Meganov nedokazal s nim nic spravit. Novy maitelia su este stale optimisticky a skusaju hladat kde je problem, chodia do servisu ten im sem tam nieco vymeni, sem tam povie nejaku blbost aby bol zasa na chvilu pokoj a tak sa to bude vliect az kym im neskonci zaruka ako mne.
Presiel som tym celym za posledne 2 roky a staci, dakujem renault uz nie.
Pred tym ako som kupil Megana a rozhodoval som sa co kupit ma vela ludi od Renaultu odhovaralo. Nevyhody ktore vtedy konkretne spominali boli, nespolahlivost a zly servis. Kazdemu som vtedy tvrdil ze to uz je minulost a ze sa renault zlepsil a je to len zla povest Reaultu z minulosti. Teraz to uz netvrdim. Vsetci co ma vtedy odhovarali sa mi teraz "smeju"
Nastastie dvaja z nich maju 307 a tak sa im sem tam "zasmejem" aj ja.
Ak je niekto s Meganom spokojny, je to fajn a drzim mu palce nech mu to vydzri, mne to vydrzalo asi 1/2 roku. -
modus ponens 21.02.06 09:32
tv: to by bolo fajn, ibaze:
1. sam priznavas, ze si to riesil cez kamarata, co nie je postup bezneho zakaznika
2. tuto vyplavali na povrch veci priamo suvisiace s postojom importera. Nechcem na nikoho nic valat, ale ked sa preukaze, ze importer je alibista (Peugeot to jasne preukazal priamo v TV; Renault bol vychcanejsi, ale aj tak sa co-to zverejnilo), ktory vsetko vala na servis, nestandardnu opravu mu vsak odmieta preplatit (dokonca to o nom vedia autorizovani partneri v zahranici), tak co ma robit zakaznik? Ma snad obdivovat vedomosti pravnikov zastupenia znacky, ktoremu naivne odovzdal svoje peniaze?
A neodpovedal si, ci by si za sucasnej situacie odporucil Renaulta.
Ad lenivy blbecek. Ano, napr. o BA servisoch Toyoty je zname, ze nic moc a radsej sa oblukom vyhnut. Ale to nema s importerom nic spolocne. Priamo som totiz s ludmi od zastupenia Toyoty niekolkokrat hovoril a par veci riesil. Korektny pristup, ktory dava zaruku, ze v pripade problemu so servisom je tu vyssia instancia, ktora pomoze dat veci do poriadku. Samozrejme, v prospech zakaznika, to asi treba zdoraznit. -
"-- skrytý --" 21.02.06 09:11
Ved prave o tom to je. Kde na koho trafis. Trafis na leniveho blbecka, moze rovno pracovat aj v Toyote alebo inom Japoncovi, nepomozes si.
Uz pocujem, ze niekto povie, ze importer Renaultu a ostatnych Francuzov kazdeho arogantne odbije so ziadostou o reklamaciu v zaruke. Nie je to celkom pravda.
Priklad: kupil som Berlingo doma v Kosiciach, od prveho kilometra mu piskali brzdy. Reklamoval som pri nasledujucej navsteve salonu o dva dni, potom pri povinnej prehliadke po 1500km (ano, nepomylil som sa, tisicpatsto, Citroen to tak robi). Bolo mi povedane, ze na zaruku to nie je, ze sa to casom upravi pri silnejsom brzdeni, ale ze to precistili a ze tam dali nejaku speci vazelinu. Aj tak nepomohlo, kaslal som na to.
Pri prehliadke po 20 tisic km (10 mesiacov od kupy) som to znovu spomenul, povedali mi, ze uz je to znama vec a ze mali dajakeho zleho dodavatela a ze Citroen vymeni dosticky na zaruku, ale ze to najprv musia individualne odkonzultovat s dovozcom, aby to odsuhlasili podla VIN. Mam zavolat o tyzden-dva. Zavolal som, konkretny clovek tam nebol, mal dovolenku, zavolat buduci tyzden. Nemal som vsak cas, zavolal som asi o mesiac.
Povedali mi, ze haha, uz tato akcia neplati a ze Citroen to uz nepreplati, ze je neskoro. Mierne som sa nastval, ale jednalo sa o prkotinu, nechal som to tak, akurat som im povedal svoje.
Nasledne o dva tyzdne nato som isiel do servisu v Martine, kde mam kamarata. Povedal mi, ze ziadne take nariadenie neexistuje, ze by tato akcia prestala platit, a ze mi to pohodlne vymeni, len to musi najprv podla postupu namazat a ked nepomoze, vymenu musi odsuhlasit importer podla VIN. O dva tyzdne nato som mal nove dosticky...
Takze nevalajte kazdu vec automaticky na importera, velakrat su to ludia v servise, ktori su lenivi zdvihnut telefon, napisat list, alebo jednoducho sa im nechce o tom so zakaznikom bavit. Na kazdeho skusia osvedcenu fintu a kto sa neda, tak tomu nakoniec snad vyhoveju. -
modus ponens 21.02.06 09:01
dodatok: tu reportaz na Prime som si pozrel aj ja. Fakt uzas. Chytanie za slovicka, bazirovanie na detailoch, len aby sa nemusela priznat zodpovednost. Esteze mal riaditel Peugeotu odvahu svoj postoj takto verejne prezentovat. Inak by z toho bol opat len jeden z poloanonymnych mailov, ktoremu 1/2 ludi neuveri. -
modus ponens 21.02.06 08:37
tv: chapem, ze mas Renaulta a tazsie sa Ti chape nestranny pohlad. Moj je nestranny v zmysle, ze Renaulta nemam a ani som ho nikomu neodporucil, takze nemam dovod byt voci nemu zaujaty. Zato vsak citam prispevky a robim si obraz. Aby som to vysvetlil, nehodnotim len na zaklade Tomovej situacie. Je tu viacej ludi, co pisali o napadne podobnych problemoch so svojim Renaultom (nielen Megane, ale napr. aj Laguna) a otrasnym pristupom servisov. Ano, servisov - nie jedneho servisu. A pokial ma pravdu tusim matoo, ktory sa pokusal najst korektny Renault servis, ale bezuspesne, tak zbohom s takou znackou. Uz som to pisal, ze znacka nie je len vyrobok, ale aj vsetko okolo. Pristup, ludia, servis, ... Specialne u aut je servis mimoriadne dolezity aspekt celkoveho hodnotenia. Mozno tvrde slova, ale rovnako tvrdo (ak nie tvrdsie) si musi bezny spotrebitel na svoje nove auto zarobit. Tak preco byt makky na niekoho, kto tieto peniaze vezme a obratom sa Ti do oci smeje, pretoze nemas poriadnu paku, ako sa domoct svojich prirodzenych prav?
Teraz uprimne odpovedz. Ked za Tebou pride dobry kamos (resp. niekto z blizkej rodiny), ze chce kupit nove auto, odporucis mu Megane? Ked som mal Feliciu, cital som fora o Felicii, kde ludia nadavali na problemy, co mali a ja som len zasol. Bolo ich fakt vela (ludi a aj problemov) a ja nic. Vsetko v pohode. Napriek tomu by som dobremu kamosovi nepovedal "kup si Feldu, je to spolahlive auto, ktore Ti bude sluzit ako ta moja mne".
A este jedna vec. Ked zacnu podobne problemy u Toyoty, takisto nebudem kryt jej dobre meno len preto, ze ju vlastnim. Naozaj nic z toho nemam. Som spotrebitel a ako taky chcem za svoje peniaze to, co sa pred platenim slubuje. Uz prestanme byt radi, ze nam vobec niekto nieco predal a umoznil sa zbavit svojich uspor... -
pp: necital si poriadne prispevok?
Inac pozeral som kdesi v tychto forach odkaz na primu o reklamacii jednej 206 SW ktoru si kupila mlada rodinka a furt jej zapinaju kontrolky na palubovke vratane STOPky a ten system rieseni ako ho prezentuju dealer a importer Peugeotu je HROZNY (neviem najst moment. to prave slovo) proste chudaci rodinka lutujem ich ze si kupili Peugeota ( nie kvoli znacke ale kvoli LUDOM ju prezentujucim ).
Znamej ktora mala 206 5dv hatchback a zacala jej blbnut elektronika sa jej predajca rozhodol kontrolovat a menit skoro celu elektroinstalaciu. Babracka, auto kopec dni v servise ale pomohlo! Znama beha dalej...
Ale z toho jednania a klamania zastupcu Peugeotu v tej reportazi som bol maximalne znechuteny... Presne to tak vyzeralo ze ta rodinka si za vsetko moze uplne sama... No a ono to zase cele vzniklo len kvoli velmi neprofesionalnemu a lajdackemu pristupu ..zvysok je uz znamy... -
"-- skrytý --" 20.02.06 21:19
tv: mas pravdu, ze se na zacatku seslo vicero faktoru dohromady, ale myslim si, ze to vychazi i z podcenovani zavad a stiznosti zakazniku u Renaultu. Renault misto snahy najit reseni hleda spise to, jak vysvetlit zavadu jako normalni vlastnost. To ze jsem nejvic slyset neznamena, ze bych mel problemy sam, dostavam spousty mejlu a postupne chci podobne pripady umistovat na web, aby tyto zkusenosti byly k dispozici valne vetsine zakazniku. ne vsechny pripady ktere dostavam umistuji na web, ale co je vsak zarazejici, ze zatimco ostatni znacky nasly se zakaznikem spolecnou rec, u Renaltu se to postupne hroti tak, ze zakaznik uz jmeno znacky nechce v zivote ani videt ani slyset. Mam pribehy s Jaguarem, Volvem i dalsimi (ne vsak francouzskymi) znackami, kde vse dopadlo nakonec ke spokojenosti obou stran. A u Renaultu? Vymluvy, zlehcovani situace a nakonec vyhruzky! To je realita. Je zajimave, ze redaktor CR1 oslovil zucastnene v mem pribehu a ani REA Zlicin ani Auto FREIBERG se nechteji vyjadrit. Proc? Ja bych se na jejich miste branil. Neni to podivne? :?: :?: -
"-- skrytý --" 20.02.06 18:40
Vies SirAnton, uz sa to tu uzavrelo a otvorilo asi stokrat, tak po stoprvykrat pripomeniem, ze keby chudak Tom69 netrafil na nekompetentneho (rozumej slabeho) a leniveho technika v Renaulte, ktory by si svoju pracu chcel robit poctivo + jeho veduceho, ktory ma citat updaty Dialogysu tak, ako zakony Renaultu kazu, netravil by cas vypisovanim takychto siahodlhych diskusii.
Ale kedze trafil na diletantov a trochu sa asi s nimi chytil aj za pacesy, tak v kombinacii s dost netradicnou a velmi malo pravdepodobnou vadou pruzin to potom dopalo vsetci vieme ako.
Ja napriklad som zazil uplne a presne o 180 stupnov otoceny pristup prave Renault servisu minuly tyzden. Nahoda? Nie, iba ludia, ktori si chcu robit svoju pracu poctivo. Podobne to bolo aj v Citroene, ale tam mam kamarata, to sa nerata :-)
To iste sa moze stat aj v Toyote, Honde, Nissane a X dalsich - na blbych ludoch jednoducho nic nezmenis. To, ze Toyota zachytila X vadnych kusov je dobre. Taktiez je dobre, ze sa lepsie postarala o to, aby aj posledny technik v poslednom servise dajako tusil, ze ked sa vyskytne to a to, treba sa pozriet do knizky (OK, do pocitaca), ci to nie je "ticha" zvolavacka a tak a tak to opravit.
Ale aj tak prvych par stoviek az tisic zakaznikov si to vyzralo - mozno nie u nas, asi na inych trhoch (nastastie), kde uviedli model skor, ale tito asi tiez neboli najstastnejsi a mozno o tom aj pisali na internete.
Ale valat vsetku vinu len na to, ze "to je Renault, to sa samozrejme kazi" je detinske a amaterske. Navyse dojmy tuna su zosilnene niekolkonasobnym detailnym opakovanim stale toho isteho story toho isteho cloveka - potom to vyzera, ze vsetci mozu byt rovnako postihnuti. No ale nie su... -
modus ponens 20.02.06 15:41
tv: ja som pisal o tom, co si myslim o ponuke trhu za sucasnej situacie. Renault bol este donedavna jednym z lepsich europskych producentov. Ale ako pisem, s novym Meganom sa to zmenilo. Nastali vcelku pocetne reklamacie a staznosti zakaznikov (vid. cele forum o Megane Grandtour). To by este nebolo take zle, staci sa pozriet na nabeh vyroby Toyoty Cariny v Anglicku, ktora bola spociatku takisto (najma na toyotacke pomery) katastrofalne chybova. Ibaze v tomto momente sa podobnost konci. Zatial co Toyota mala "nahradne" riesenie (vymena chybnych dielov za ekvivalenty vyrobene v Japonsku) a predovsetkym ochotu (alebo "psiu" povinnost?) ho zrealizovat, Renault ochotu nema (dokonca dost drze odpinkavanie zakaznikov) a zda sa, ze na mnohe veci ani riesenie. Podobne Peugeot so svojou 307-kou. Tam riesili koncepcne nedostatky este 3 roky po uvedeni na trh. Ktovie, ako je to teraz. K Citroenu sa moze vyjadrit matuS, mna prestal zaujimat ako prvy z francuzskych znaciek, a teda jeho fora sledujem len velmi zbezne.
Pises:"nesuhlasim s tym, ze sa da jednoducho povedat: Japonci su kvalitni, Francuzi nie."
Ak sa bavime o kvalite z pohladu bezneho zakaznika, tak sa to takto jednoducho povedat da. Kvalita znacky totiz nie je len to, ze sa Ti auto nepokazi. Patri sem aj kvalita oprav/servisu. Ak sa bavime o kvalite samotneho vyrobneho procesu (ktory sa vsak konecnych zakaznikov prakticky netyka - pokial sa chybne vyrobky uspesne odfiltruju), tak mozes mat pravdu. Ale ako vravim, konecneho zakaznika sa to moc netyka. Ide skor o vec prestize a nasledneho marketingoveho vyuzitia/zneuzitia. :roll:
K talianskym znackam, napr. tolko odsudzovany Fiat. Neviem, ake maju vystupne kontroly, aky ISO standard splnaju a aky maju re-work, ale ako vseobecnemu zakaznikovi mi to moze byt ukradnute, pokial nevlastnim akcie Fiatu a pokial moje auto slape. Blizkemu znamemu som pred takmer 2 rokmi odporucil Punto III. Viem, bude to konkretny priklad, na ktory moze zareagovat spokojny majitel hociktorej znacky na svete, trebars aj ruskej Lady. Kupil ho a neda nan dopustit. Pred par mesiacmi sa mu vyskytol nejaky problem a musel nechat auto na 3 dni v servise. Ako kompenzacia mu bolo poskytnute ine Punto - bez poplatku. Chybu nasli, opravili, ospravedlnili sa. Ak by toto robil Renault, myslim, ze tato rubrika dnes neexistuje...
Podobne pozitivne skusenosti s Fiatom ma tiez moj kolega a zopar dalsich ludi, co poznam. Nemam dovod im neverit, skor naopak - mam dovod verit, ze casy sa zmenili a ze Fiat je dobrou volbou. -
"-- skrytý --" 20.02.06 15:01
tv: myslim ze to nebyla ztracena hodinka, diky za informace :D
PS: Pred chvilkou jsem mel hovor s majitelem firmy AUTO Freiberg p. Freibergem st.
Pan Freiberg mi nazorne predvedl, ze cest nepatri mezi jeho ctnosti. Uz muj deda mi vstepoval, ze pokud se dva chlapi ne necem domluvi a podaji si na to ruku je to vic nez 10 popsanych stran papiru.
Pan Freiberg dnes poprel vse na cem jsme se domlouvali a stejne tak jako Renault CR mi rekl, ze ma reklamace pro nej skoncila a nic vic jiz resit nebude. Auto jsem od nich koupil s maximalni slevou a vic pry z nich uz nedostanu. A jestli mam problem mam si zajet na Zlicin. Opravdu podivne chovani od cloveka, ktery me nyni takrka dva mesice presvedcuje jak moc by mi chtel pomoct ale vse vazne na Renault CR.
Nyni vidim, ze to byly jen plane reci.
Telefon mi jiz nyni nebere a proto mu touto cestou vzkazuji.
Pane Freiberg, nestydite se ani trochu :!: :?: -
"-- skrytý --" 20.02.06 13:42
No vidis, SirAnton, ja zase nesuhlasim s tym, ze sa da jednoducho povedat: Japonci su kvalitni, Francuzi nie.
Mam doma dost hrubu knizku (vlastne viac, ale tato je najzaujimavejsia), vola sa The machine that changed the world. Je to sice uz takmer 20 rokov stara zalezitost, ale jej zavery platia asi vseobecne dodnes. Je to zalozene na rozsiahlej takmer celosvetovej studii (rozpocet cca 5 milionov dolarov v cenach 80-ych rokov) , kde sa vedeckymi a statistickymi metodami porovnavali parametre jednotlivych zucastnenych znaciek vyrobcov automobilov a ich jednotlivych assembly plants, a to jednak kvalita vyrobku samotneho, kvalita procesu vyroby a mnoho dalsich faktorov. Pripominam, prieskum prebiehal asi 7 rokov najma v druhej polovici 80-ych rokov, kniha bola vydana v juli 1990. Dalsie detaily sa daju najst na internete, ale zopar postrehov viem vymenovat z hlavy:
- kvalita vyroby a vyrobkov znacne zavisela od faktu, ci vyrobca zaviedol tzv. "lean manufacturing", teda bez zbytocnych strat a just-in-time systemom po vzore japonskeho manazmentu vyroby. Ale na druhej strane, najhorsia lean manufacturing plant bola o hodny kus horsia, ako najlepsia non-lean manufacturing plant.
- kvalita vyrobkov tej istej znacky, dokonca uplne toho isteho modelu, vyrabana na viacerych miestach, sa znacne lisila. Napr. Toyota (ci Nissan?) otvorila v polovici 80-ych rokov tovaren v Anglicku, pricom produkty prave z tejto tovarne zaostavali o dost vyrazne kvalitou za presne tym istym modelom auta (ale v inom karosarskom prevedeni), ktory sa dovazal priamo z Japonska alebo USA. Dokonca aj diely sa zo zaciatku kompletne dovazali z Japonska, a aj tak ta kvalita bola nizka.
- zodpovednost pracovnikov, ich spokojnost so zamestnanim a celonarodna kultura (napr. Japonsky system celozivotneho zamestnania) hraju vyznamnu rolu, nie vsak klucovu co sa tyka kvality vyroby.
- Americania tlaceni Hondou ako prvou neamerickou znackou vyrabajucou auta na US pode, sa zacali velmi rychlo spamatavat a implementovali takmer okamzite nove pristupy. Reagan totizto opakovanie odmietal zavedenie zvysenych ciel na import Japonskych aut -co ma zomriet, zomrie, povedal. Tak sa Americania snazili, aj ked cez zuby srsali, ze ziak teraz ide ucit ucitela... Jednym z prvych aut vyrobenych podla tohto vzoru bol Ford Taurus, mimoriadne podarene auto, mal som tu cest vlastnit ho 3 roky ako ojazdene. Spokojnost, na ceste ma nenechalo.
- na druhej strane Europania ochraneni clami a vsemoznymi barierami (az dodnes) nemali moznost pocitit tvrdost konkurencie a tak si nadalej vyrabali auta archaickym a autoritativnym sposobom. Celkova kvalita europskych aut bola velmi nizka, aj ked jedna-dve znacky sa priblizovali a vyrovnavali s Americkou a Japonskou kvalitou a naopak, nasla sa aj Japonska znacka s horsimi parametrami. V poslednych rokoch studie sa vsak zacali objavovat znamky zlepsovania, najma myslim u Fiatu (dlhodoba nie prilis verejna spolupraca s US Fordom a GM)
- tato skutocnost sa prejavila napr. aj na oneskorenom zavadzani antipollutant technologies - vtedy, ked sa v Europskych autach zacali objavovat prve katalyzatory (1986-7) kombinovane s karburatormi (mal som presne takyto Citroen AX), US auta mali uz pomaly desatrocie katalyzatory a v tomto case boli takmer vsetky US modely osadene viacbodovym vstrekovanim.
- uplne logickym dosledkom bolo, ze europske automobilky zmizli z US trhu ako smahom ruky. Po Renaulte a jeho AMC sa porucal aj Peugeot, taktiez Fiat so zopar predanymi kusmi najma v Kanade sa stiahol nadobro. To, co ostalo, sa presunulo do triedy luxusnych a superluxusnych aut, a to najma psychologickou politikou (Nemecka kvalita a podobne dristy). Inak povedane, za tie peniaze by to auto tam nikto nekupil, jedine ze sa mohol pochvalit pred susedmi, ze "si to moze dovolit" - to bol hlavny motiv.
- BTW ten superpopularny pionier SUV-boomu, Jeep Cherokee, je designom Renaultu. To auto bol jediny dovod, preco Chrysler odkupil inak neskutocne stratovy AMC, a to vcelku. Pocas zopar nasledujucich rokov Chrysler okrem Jeepu vyrabal aj niektore modely, u ktorych bol v AMC v case predaja kompletne dokonceny vyvoj, pricom motory a prevodovky musel kupovat z Renaultu - bol to sposob, ako zaplatat aspon nejako financne diery v rozpocte AMC. Paradox, ze?
- dalsim velmi urcujucim prvkom kvality bola (je) krivka ucenia - cim viac vyrobenych aut, tym lepsia kvalita, pochopitelne. Myslim, ze tam bola uvedena aj ista hranica, a to cca 50 tisic aut rocne, pod ktorou sa vyroba uz neda povazovat za seriovu, ale obrazne povedane "remeselnu" - co kus, to unikat. Nie je totiz mozne vychytat vsetky vyrobne muchy pri tak nizkych seriach.
- v tesnej suvislosti s krivkou ucenia a kvalitou je re-work area. To je parkovisko, kde sa odtiahne nove auto, pokial obrazne povedane "nedokaze odist po vlastnych" z vyrobnej linky, resp. ma nejaku vadu v montazi. Nasledne sa ho ujme brigada znalcov, ktori zistia, co "tomu kramu je" a vdychnu mu zivot. Priemerna Americka automobilka ma kapacitu re-work area na urovni cca 20 az 25% dennej produkcie, podobne europska. Priemerna Japonska lean-manufacturing plant ma takmer nulovy re-work, iba pre par kusov. Re-work area znamena znacne naklady pre vyrobcu, lebo jednak su tam viazane obrovske financne prostriedky v nedokoncenej vyrobe a taktiez ta armada znalcov spotrebuje mnohonasobne viac casu a prostriedkov (teda v konecnom dosledku nakladov) na odstranenie nejakej drobnej chyby v montazi.
- ako perlicka tam bol uvedeny priklad Nemeckej automobilky (na prianie konkretnej znacky sa meno neuviedlo, ale clovek nemusi byt mudrc, aby pochopil o ktoru/ktore by sa mohlo jednat), vyraba auta v segmente luxurious. Rocna produkcia relativne nizka. Tato znacka mala v priemere 40% produkcie permanentne v re-work area. Vedeniu znacky to vsak nevadilo, pretoze ich auta sa predavali za velmi velke peniaze a radi poukazovali na to, ze kvalita ich aut je velmi vysoka (co nebolo tak celkom pravdou). Re-work armada sa promenadovala pomedzi nefunkcne auta v bielych plastoch a placala sa sama po ramenach, pretoze sa navzajom volali "doktori". Automobilka pri exkurziach velmi rada ukazovala prave re-work, aby dokazali, ze ku kazdemu autu pristupuju individualne. Well, co ine im ostavalo...
Uff, ale som sa rozpisal. -
"-- skrytý --" 20.02.06 13:30
DSA: Jo,stane se každému, i Mazdě.Mne velmi zklamala neskutečně hlučným motorem-všechno ropáky. Jeden byl daleko za hranicí pověstných PD_TDI od VW. O1 TDI s natočenými asi 120 tis měla daleko tišší chod.Dost mne to zaskočilo,přiznávám, že to auto se mi stále velmi líbí,ale žena,seč technika není její parketa mi po cestě domů zcela vážně říká: To chceš vyměnit Octávku za tohle auto? Měla pravdu.Sice nerozumí technice,ale zase má velice trénovaný sluch z fonendoskoupu a holt "slyší". To se nedalo přeslechnout.
Už je to nějaký ten měsíc,tehdy se slevy na M6 nedávaly,nám na ně nabízeli slevy asi 100 tis,ale motory mi byly podezřelé. Třeba to byla shoda náhod,nevím,ale také mi secvaklo:Co to udělá po 50-100t?
Tím vůbec nemyslím,že je M6 špatné auto,už je to určitě vyřešeno,servisy co vím vstřícné,ale asi se občas sejdou součástky,které jsou v toleranci,ale něco na spodní(píst+kroužky) a něco na horní(válec) toleranci a to byla zřejmě příčina hluku.Tomu by pak odpovídala i zmíněná spotřeba oleje. Není normální, seč servisy tvrdí že je vše v normě.
Do té doby jsem slyšel všechny Mazdy jenom ševelit,pak jdu vybírat a tohle.Dodnes mne to mrzí.... :'-(
Spíš jde o to, jak se výrobce či prodejce k věci staví. Renault zřejmě příliš bohorvně,Mazda či Toyota naprosto seriozně a z toho pak plynou i výsledky spokojenosti zákazníků.
Možná na to u Renaulta přijdou-mají námět k přemýšlení-pokles prodeje v EU o 20%(leden 2006 oproti leden 2005). -
Jo, časy se mění i v rámci Německa, před pár lety by následující text budil div ne salvy smíchu, v roce 2006 už je tomu zřejmě jinak:
Podle závěrů každoroční zprávy Quality Report 2006 německého motoristického týdeníku Auto Bild jsou vozy Opel nejkvalitnější z modelů všech německých automobilových značek. Opel se stal nejlepší německou značkou již vloni. Zpráva Quality Report hodnotí spolehlivost, dlouhodobou kvalitu, servisní náklady a spokojenost zákazníků.
Úspěch v hodnocení týdeníku Auto Bild potvrzují výborné výsledky i v dalších průzkumech kvality. Agentura J.D Power, která posuzovala kvalitu automobilů v Německu, postavila model Opel Signum na samou špičku před všechny ostatní německé vozy. Universita v německém Bambergu zase vyhodnotila Opel jako evropskou značku s nejvyšší spokojeností dealerů při posuzování kvality automobilů. Stuttgartská studie "Car Check" označila Opel za nejlepší evropskou automobilku při sledování četnosti závad. -
modus ponens 20.02.06 12:22
DSA:vseobecne sa vie o poradi kvality Japonci - Nemci - Francuzi - Taliani a myslim ze to nevzniklo len tak...
Nic nevzniklo iba tak. ;-) Ibaze niektore "vseobecne znalosti" sa casom stavaju neplatnymi, a tak je lepsie preverovat. Japonci sa drzia hore, ale mam pocit, ze najlepsie casy maju uz za sebou. Myslim tym skutocne drziaky typu Starlet, Corolla, ci Carina. Mozno je to presunom vyroby do EU, mozno montovanim mnozstva elektroniky do aut, mozno celosvetovym tlakom na cenu pouzitych materialov. Nemci uz nie su tam, kde ich mnohi vidia. Vyspela socialna nemecka spolocnost si ziada svoju dan, a tak sa najprv setri a az potom kvalitne vyraba. Naopak, Taliani zacinaju zase ozivat. Uz som to pisal, ze cervene cisla maju magicky vplyv a obcas robia zazraky (ono je to tak aj v beznom zivote. Veci si zacnes najviac vazit vtedy, ked ich stracas). Skus sa porozpravat s majitelom nejakeho noveho Fiata o spokojnosti s autom a pristupom servisu. Mozno budes oci otvarat. A tak by som momentalne poradie videl trocha inak. Japonci, Taliani/Nemci/Korea, Francuzi. -
modus ponens 20.02.06 12:09
tv:majitelia Fordov su celkovo spokojni s autami, aj ked sa obcas kazia a to dost podstatne, ale dokazu tomu odpustit.
Myslim, ze vec sa odvija od toho, cim dana znacka zaujme svojich zakaznikov. Ak to postavi na peknom dizajne, vacsinu jej klientov budu tvorit ludia, ktorym na spolahlivosti az tak velmi nezalezi. Inak by predsa isli do znacky, ktorej kredo je spolahlivost. Beriem to statisticky, konkretne kontrapriklady nie su teraz zaujimave. Clovek, ktoremu zalezi na vselicom inom nez na spolahlivosti, sa potom inak sprava, ked sa zopar chyb objavi a musi ist do servisu. Inymi slovami, takito ludia maju posunutu hranicu akceptacie poruch vyssie. Aj preto pri svojej znacke aj napriek porucham casto ostavaju.
Renault vsak tuto hranicu zrejme presvihol. Novy Megan je poruchovejsi ako predchadzajuce modely a co je horsie, nie je ochotny (alebo schopny?) tieto vady napravit, resp. inak kompenzovat. Namiesto toho sa zichruje pravnikmi a roznymi kluckami, len aby neprerobil. Toto je ovela horsie ako pripadna vyssia poruchovost. Necudujem sa ludom, ktori potom na znacku nadavaju a nevedia jej prist na meno. Naopak, cudujem sa tym, ktori maju podareny kus a namiesto zvysenej pozornosti (ved kto da ruku do ohna, ze o tyzden sa prave jemu auto nepokazi?) budu hladat chybu v tych, co taketo stastie pri kupe nemali. Holt, spotrebitelske povedomie mame u nas este v plienkach... -
"-- skrytý --" 20.02.06 09:35
« ZMĚNA
Zdravím Vas po vikendu. Vidim, ze jste nezahaleli a pustili se do opravdu rozsahle diskuse. Trochu jsem zmenil nadpis diskuse. Po zjistenych skutecnostech mi to prijde vice nez vystizne (s ohledem na informace, ktere mi zasilate na email). Na uvod musim rict, ze diky krokum, ktere Renault servis provedl a ktere jsem vyslovne nechtel provadet, jsem se dostal do situace, kdy je jakykoliv narok na vymenu vozu odsouzen k nezdaru. Moji snahou je nyni otevrit pandorinu skrinku praktik, ktere jsou uzivany reklamacnim oddelenim dovozce. Neprijde mi normalni, aby u vetsiny oprav, kde probehne evidentni vymena vadneho dilu uzival Renault vyjadreni : provedena preventivni vymena na prani zakaznika.
Cituje mi toto vyjadreni cim dal vice uzivatelu, kteri se dostali do kontaktu s reklamacnim oddelenim Renault CR, ktere vice ci mene ovlivnuje to co bude uvedeno ve vystupnim protokolu po oprave. Renault CR si musi byt moc dobre vedom, ze proti takovemu vyjadreni neni obrany. Tezko muze zakaznik nasledne zpetne prokazovat, ze vuz mel opravdu vadu.
PS: podobna vyjadreni dovozce k zavadam nejsou nicim vyjimecnym
(neni to nastesti muj pripad)
- mám vibrace ve 140km/h, tak mi napsali, že reklamaci nebudou řešit, protože v ČR se smí jezdit jen do 130km/h
tv: bud rad a preji ti aby to vydrzelo. jo nejak mi unikl komentar k nize uvedenym nestastnikum, mohu pridat jeden od kamarada, ktery je na tom s Lagunami podobne, respektive byl, uz to vyresil, nebot cela jeho firma se Renaultu zbavila a nakoupila VW.
Zaslal: 17. 2. 2006 15:03
Předmět: pokracovani .... Odpovědet Orig. přísp.
----------------------------------------… />
V příspěvcích na nekvalitu výrobků fi. Renault není nic nového ani překvapujícího..Mám Lagunu 1,9 dCi od roku 2003. Malý přehled problémů u vozu za 800 000 Kč.
-neustále praskají přední žárovky jak parkovací tak tlumené a dobíjecí napětí je vpořádku
- několikrát rozsvícení kontrolky v přístrojové desce, velká ztráta výkonu. Stačí vypnout motor, vytáhnout kartu a opět nastartovat. Závada nikdy nenalezena.
- zaklepání výfuku při startování. Závada odstraněna vždy na pouhý den.
- po dvou letech vadná baterie, nutná výměna
- v 50 000 km silný únik oleje z turba. Turbo vyměněno 14 dní před koncem záruky. Týden po záruce opět stejný únik oleje z turba. Po reklamaci ve znač.servisu mi bylo sděleno, že záruka na nové turbo není další dva roky, ale dle předpisu dovozce pouze do dne celkové záruky vozidla. Po informaci na ČOIce doporučeno se obrátit na dovozce.
Výsledek - za všechno si mohu sám a když budu reptat, dají mě k soudu.
Části odpovědi dovozce:
Jediné zadostiučinění je to, že dva moji přátelé kterým se tolik líbilo moje auto a opět chtěli mít stejné jako jsme před tím měli ( Peugeot 406 ) si po mých zkušenostech raději koupili něco jiného. Jsou zatím bez problémů. Doufám, že po přečtení těchto řádků budou zájemci o nový vůz hodně zvažovat.
Zatím mám najeto 62 000 km a to další mě teprve čeká. Turbo každých 50 000 km, další ložiska v převodovce ( ještě je jich tam 6 ks ), neustálá výměna žárovek atd.
Co myslíte, že bude ????? Ano máte pravdu. Jakmile bude jaro, pěkné sluníčko, okamžitě prodat a již nikdy vůz zn. Renault.
pzn. Předchozí vozidla - Mondeo, prodáno ve 260 000 km - žáné závažné závady mimo běžných výměn dílů dle ujetých km
Passat " 290 000 km "
Peugeot 406 265 000 km " 1xprasklá hadice serva
Předmět: Standart ? Jeste jsem na tom docela dobre :-( Odpovědet Orig. přísp.
----------------------------------------… />
V květnu 2001 jsem koupil Lagunu Grandtour 3.0 V6 Privileg (benzín,automat)za 1000000Kč. Zatím jsem nenašel dalšího majitele auta Renault s tak otřesným množstvím závad.Po jednou roce bezporuchového provozu(reklamační doba tehdy byla jen 12 měsíců) to začalo.Zde je výčet vyměněných dílů,komponent nebo celý součástí,které jsem zaplatil: 2 vadné akumulátory,jezdím s třetím, výměna všech 6 zapalovacích cívek po 1 3/4 roce,výměna předních čepů, vyměněny vadná čidla na všech kolech,nové obě startovací karty,nové zadní tlumiče,nové halogeny za vadné,vadné čerpadlo ostřikovače,výměna všech brzdových žárovek,porucha ESP,porucha katalyzátoru,vadné osvětlení klimatizace, nefungující ovládání hlasitosti radia,výměna vadného spínače stratovací karty,výměna nekvalitních reproduktorů,nový kryt ostřikovače světlometu,v rámci garančních prohlídek prováděny samozřejmě výměny opotřebovaných součástí -svíčky, filtry,brzdové destičky,stěrače atd. a to nejlepší nakonec,při 87000 km (mezi dvěma garančními prohlídkami) zadřený motor pro nedostatečný tlak oleje bez jakékoliv výstražné signalizace-výměna za nový motor! Za opravy zatím cca 250000 Kč.A to není konec,včera výměna ventilku předního kola se snímačem tlaku,při výměně poškozená pneu-výměna za novou a dnes vadná zapalovací cívka(před 3 lety nová).Dalších 9000 Kč.Se spoustou stejných závad,jak jsem se dočetl, mají i ostatní majitelé Lagun své negativní zkušenosti,ale co je moc,je příliš.Nejdražší Laguna,otřesná kvalita a nejhorší koupě mého života.Značka Renault se pro mě stala synonymem šmejdu a noční můrou.Dnes již bezcenné auto rád věnuji firmě Renault jako exponát do jejich muzea.Mají se čím pochlubit. -
"-- skrytý --" 20.02.06 01:56
DSA: zaseknuty zamok, zlomeny plast (prkotina) a nenafarbeny plech neodhalim dopredu ani ja :-). Ale ten volnobeh by som vysetroval najprv sam, to urcite.
Ale mna stale fascinuje, ze clovek je spokojny. Ja by som nebol, najma ohladom tej starodavnej choroby Fordovych zamkov. Vyse dvadsat rokov ich robia rovnako blbo... Jednoducho kazde auto sa pokazi, niektori majitelia to beru s humorom, niektori nie. Niektory servis nevie co robit, druhy je excelentny - a to sa moze jednat o tu istu znacku. Akurat ked sa jedna o Renault a Francuzov (mozno aj Talianov), zrazu kazdy vie, ktora bije. U Nemcov, Svedov, Anglicanov a Japoncov by to bola to "nahoda".
No nic, koncim, tato tema je uz vycerpana.
Megana uz mam. Spokojnost. Toma69 nekomentujem. -
tv: suhlasim ze pokial mas schopnosti a cas autam sa venovat viac, tak aj relativne poruchovejsie auto sa u Teba tak nemusi prejavit lebo dokazes niektorym veciam aj predist. Ale povedz mi kolko takych ludi ma cas alebo aj tie zrucnosti, pripadne chut sa tomu venovat. Ved mnoho ludi potrebuju auto na to aby jazdili a ich schopnosti sa koncia pri natankovani nadrze... Ako si maju poradit ludia ktori autam nerozumeju ale potrebuju jazdit?? A tu sa dostavame na problem komunikacie zakaznik - predajca a hlavne servis.
Verim ze by ta mozno ten Fusion rozhadzal. Ale neviem co by si robil napr. pri tej Lagune o par odstavcov dole. Asi by ta odviezli. Niecim inym.
Verim ze chodis napr. aj na tipcars. Vsak tam jeden majitel tvrdil ze mal na novom Mondeu 25 chyb. Ja si myslim ze ho rozhadzalo. A pokial majitel Fordu bude mat podobne problemy ako majitel Renaultu a bude mat podobne problemy s ich reklamaciou tak verim ze ho to rozhadze podobne ako majitela Renaultu. A mozno sa toho auta v tichosti zbavi a zaprisaha sa ze si uz dalsie auto od tej znacky nekupi. Ale sem tam sa najde nastastie niekto, kto sa proste rozhodne ze prezentuje svoju nespokojnost aj inym sposobom ako tym ze je ticho. Vid TOM 69. A potom sa zrazu objavia dalsi ludia ktori sa po odvahe prveho zacnu ozyvat. Myslis ze Ti tieto fora o Meganoch nic nedali (keby si si napr. chcel kupit Megane?)?
Ja som vcelku poteseny ze sa tu vyskytol zakaznik ktory mozno az trochu ''agresivne'' (na nase pomery) bojuje so znackou. Ale hlavne s ludmi ktori ju reprezentuju. A bohuzial aj v SR aj v CR este stale taha zakaznik za slabsi koniec (cest vynimkam).
Skoda ze nema kazdy moznost a schopnost ''podrobne poznat'' svoje auto a nema za znameho dobreho spolahliveho mechanika....to by sa mozno ani tie Renaulty tolko nekazili... ;-)
IT: k tym mazdam. Videl som jednu 6ku wagon s 2,0 dieslom, ktorej sa odrovnal motor po 5000 km (zevraj novinari atd...) a dasieho 2,0 benzina, ktory sa zadrel pri necelych 10 000 km... papal olej odnova... tak ticha vymena motora na zaruku...stane sa aj Japoncom...
Este jeden zaujimavy poznatok pana Martina Vaculika z Tipcars:
(tyka sa spolahlivosti motorov TS 16V - Twin Spark u Alfy Romeo)
V případě motoru TS 16V však musím být velmi nekompromisní. V posledních deseti letech nevzniknul s výjimkou Nissanu Patrol 3,0 Di (Y61) jiný motor, který by kolaboval tak často. Věřte, že se 178 tisíc km bez závady patříte mezi pouhých 10% štastlivců. Alfa Romeo sama, když zvažovala, zda motor dále vyvíjet, zkoumala, kolik vozů se dožilo 200 tisíc km bez výměny motoru. Z těch servisovaných ve značkových servisech (Itálie) to bylo pouze 6%, což je strašlivé.
No a teraz si predstavte nadseneho emocionalne nabiteho zakaznika ktory si kupi Alfu Romeo a nevyzna sa moc v autach a v servise budu nejaki ''smejdi''.... asi tych 10% sa maybe vie starat o auta ako napriklad tv (tym mu mozno skladam uznanie)... -
No a to som zvedavy pokial sa tu dovalia Cinaci a zacnu ponukat ''superkvalitu'' za superceny... a kolko ludi bude z nich nadsenych alebo si ich bude hned utekat kupit... Verim ze to moze dopadnut aj uplne inac ako sa to ocakava... z videnia som poznal chlapika ktory vozil cinske motorky a skutre za best ceny by ste neverili jak to ludia kupovali... no a teraz zmenil firmu a prestahoval sa aby sa nepridlavil tou zarukou na 2 roky...
Ale trochu back: urcite co stat to iny pohlad na kvalitu. Aj ADAC aj TUV a dalsie su podla mna informacie ktore su dolezite. Predsa je rozdiel ci malo vaznu poruchu 10% aut daneho typu alebo 40%. Je to naozaj skoda ze EU trh nie je zdaleka tak spotrebitelsky prepracovany ako trh s autami v USA. A mozno by som sa aj priklonil k tomu ze Yaris z FR by mohol byt aj kvalitnejsi ako Clio alebo ine francuzske auto. Aj ked nie ako keby bol z Japonska (co mi potvrdili v Toyote) ale tovaren pod japonskym manazmentom predsa len frci trochu inac v kvalite prace... (a napr. aj vo vystupnych kontrolach a co ja viem co este...) Ale samozrejme stava sa aj u Japoncov ze sa seknu. Ale menej krat ako napr. Europania. -
"-- skrytý --" 19.02.06 22:17
DSA: chlape, asi to bude tym, ze kazde auto, ktore mam, poznam relativne dost podrobne. Mam k nemu/nim literaturu, k niektorym aj diagnostiku a posledne ojazdene som kupil v 98-om, pricom predaval som ich v zasade v ovela lepsom stave, ako som ich kupil. A potom som kupoval kazde 2 roky uz len nove, z toho ziadne nebolo "sluzobne". Sefujem si sam, jazdim na nom sam, staram sa on sam, nikto mi nic nedal zadarmo.
A uz sa stalo, ze chlapik v autorizovanom servise mi zavolal, ze ako sa nastavuje karburator motora KAY na Citroene AX, pretoze to bola rarita, oni to nevedeli a ja ano. Tak za mnou domov poslali ich zakaznika... Takze si bud isty, ze keby sa mi auto zacalo kaslat, asi by som si dal celkom pozor, co mi budu mechanici vesat na nos a ci skutocne robia, co maju robit. Otazkou uz len ostane, kolko dalsich veci by pri "opravovani" dobabrali.
Tot na obhajenie mojich vedomosti, snad uz teraz chapes, ze ked poviem, ze ten chudak Fusion predviedol taku paletu chyb, tak by ma to rozladilo. Kazdu jednu by som vedel ospravedlnit, pokial by sa vyskytla iba osamote, ale vsetky styri v prvom roku od kupy... No, uz by som to auto nemal v laske.
Ale hovorim este raz, nechcem sa bavit o tom jednom konkretnom Fusione, bavim sa v relacii Ford/Renault. Majitela Fordu to nerozhadze, majitel Renaultu naopak bude zazivat infarktove stavy. Preco...?
K poradiu popularity aut pridam postreh zo Spanielska (zdroj: moj buduci svagor a vlastne pozorovania v severnej casti Spanielska). Tam je absolutna vacsina Francuzskych aut, vsetky tri znacky su mimoriadne popularne. Seat bol oblubeny, kym ho nekupil VW, odvtedy maju domaci k tej znacke vyslovenu averziu. Chodi ich tam snad este menej ako u nas. VW si tam taktiez nerobi dobre meno, maju tam tovaren druheho rangu v Pamplone... (Igorhx by vedel rozpravat). Skodovky su mimoriadne oblubene - ale iba ako taxiky a bez vynimky s TDI. Pojazdit, zahodit. :-) Oplom sa ako-tak dari, BMW a Mercedes maju svoj takmer 100% podiel vo svojom segmente trhu tak, ako vsade inde na svete. Taliani - nic moc. Najlepsie z mimofrancuzskych znaciek sa tam dari Fordu, ale to vyplyva nie z ich kvality, ale preto, lebo je to "anglicka" znacka. A kedze Spanieli chovaju neskutocny obdiv ku vsetkemu, co prichadza z ostrovov, tak sa Fordu dari. Ved bodaj by nie, dlhe storocia Anglicania Spanielov zakazdym dajako dostali (obabrali/okradli/oklamali/pobili v bitkach/zabrali uzemia/skupili majetky), tak na nich uz starocia pozeraju so zboznou uctou tak, ako volakedy prve mesiace po revolucii my na Rakusanov.
Jaj, keby sa nenechali obabrat o Ameriku, ako by to asi bolo na tomto svete... Senor Bush by v mladosti travil volne chvile vymyslanim tajnych cesticiek, ako sa dostat do zeme zaslubenej - Mexika :-) -
"-- skrytý --" 19.02.06 20:22
PP: OK, jsem rád,že alespoň někdo sdílí podobný názor...Ber to tak, že myšlení lidí se nezmění den ze dne. Nebo jsme snad plnohodnotnými a rovnoprávnými členy EU? Nejsme a je otázka, jestli kdy budeme. A myšlení lidí té původní 15 tky v tom hraje svoji roli.
Osobně je mi jedno,čím kdo jezdí,jestli mám auto,které je na každém rožku nebo nepotkám za den ani jedno.
Jednu věc bych ale neignoroval: kolik aut prodaných v EU je vyrobeno v EU a zejména,místími výrobci,abychom se pak jednou nedivili...
Ono už i u nás se dost lidí přímo či nepřímo živí díky automobilové výrobě,tak proto.
Asiaté na nás ohledy brát nebudou,nic proti nim,ale zase jim lézt do ****otvoru ,nějak nemám tu potřebu. -
PP. 19.02.06 19:59
K té TÜV-je to přece technický stav auta na STK a to svědčí o zacházení,údržbě a desítkách jiných vlivů.Tuhle statistiku osobně ignoruji,neb má nulovou vypovídací hodnotu o spolehlivosti.Hovoří,jak auto dopadlo na STK a tam zřejmě dojelo.
ale to je mi jasné,já jsem to ale myslel v jiné souvislosti,že prostě v jejich myšlení je Japonec-auto odjakživa dole a jen tak to nikdo nezmění,asi tak jako to když auta roku vyhrávají Francouzi nebo Italové,pro velkou část Čechů to stejně nic neznamená a pro příští auto zamíří zase k dealerovi Škody,protože na ně jsou přece levnější díly v ktrerékoliv mototechně,zatímco na ostatní je problém vůbec něco sehnat... ;-) -
"-- skrytý --" 19.02.06 19:17
Jenže tím, jak se auta či komponenty vyrábějí různě po světě, už těžko, nebo hůř najdeme tzv. "čisté" třeba fr.auto. Něco dělají v Turecku, jiné ve Španělsku(Mégane), Toyota Verso a některé Corolly se dělají v Turecku, Yaris ve Francii atd....já fakt nevím,jestli francouz méně odflinkne Yarise než třeba Lagunu. Nebo jestli turek poctivěji dělá na Corolle Verso než na Mégane sedan či než lidé v Boleslavi na Octávce. Lze namítnout,že si japonci ohlídají standardy. OK,ale lze i namítnout,jestli je ohlídají skutečně a to si nejsem jist.
Zmínky o pazvucích se začínají objevovat i na fórech u japonských aut.
Jistě,P307 je asi momentálně nepřekonatelný šmejd a suverénně vede. Ale:ono i Mazdy z japonské Hirošimy nejsou totálně tiché,např. Než jsem M6 nekoupil,zkoušel jsem 3 různé.Docela dost najetých km a každá(se stejnými motory) byla naprosto jiná. Rozptyl v hluku motorů(a tím nepřímo asi v lícování) mne docela zaskočil.
Osobně mi tam chybí korejci a ty bych moc nepodceňoval.
PP :Hm, a to je jiný úhel pohledu s nímž lze souhlasit.
Přece Yaris,A2 s nímž jezdí žena toho najezdí daleko méně a asi v jiném režimu jízdy, než nějaké BMW7 či A6 či A8, které řídí muž a ročně ujede 50t a víc km.
Jenže tohle se tu už také probíralo a osobně bych spíš bral údaje ADACu. -
PP. 19.02.06 19:13
a suhlas s Matusom, vseobecne sa vie o poradi kvality Japonci - Nemci - Francuzi - Taliani a myslim ze to nevzniklo len tak...
ono toto uváděné všeobecné pořadí kvality bude trochu jiné podle státu ve kterém by ses zeptal,u nás je povědomí zhuba takové jaké jsi napsal,ale zkus se zeptat třeba v Itálii nebo Francii anebo třeba kdekoli jinde v Evropě...
Známí v Německu třeba Japonce řadí na konec řady a nic na tom nezmění ani to,že jim vždycky kontruju statistikou TUV.Prostě mají pořád zafixovanou dnes už dávnou dobu kdy Japonci dělali šunty (mluvím o autech).
Známá co bydlí už 15 let v Itálii,by koupi jiného auta jako Fiata považovala málem za vlastizradu,kterou by famílie jejího manžela-Itala težko rozdýchala.
A jinde to patrně bude zase zcela jiné.... ;-) -
k Fordu: nemyslim si ze Ford si v terajsej dobe kupuju len konzervativci. Kolko mladych presedlava na nove Fiesty, mlade rodinky do Fusionov a Focusov... atd. myslim ze Ford oslovuje coraz viac mladu generaciu... vidim to v mojom okoli... Co sa tyka kvality ani Ford na tom nie je vyborne. Aj ked je este Ford brany ako Nemec, tak napr. Fusiony, Transity a Connecty sa robia u Turkish masters a je to aj vidiet. Benziny Ford su standard tejto doby (nic extra) ale kooperacia s PSA Fordu len prospieva. A u Fordu su tiez nepodarene kusy, ale o nich sa vseobecne vie a neskryva sa to a kazdy rozumnejsi sa im vyhne (vid slavne motory 1,8 TD, prip. model Scorpio... ) -
tv: myslim ze ak si mal nove auto tak si na nom asi nemal ziadny problem. Som fakt velmi zvedavy ako by si sa spraval keby si mal problemy s novym autom, na ktore by si si zarobil. Keby si mal fakt problemy. Pretoze pokial Ti to auto bude stat v servise viac ako doma som zvedavy ako by si z toho nadseny. (este keby chyby na aute zvalovali na Teba) Ako by si to vychvaloval. Pri jazdenom aute by si mal byt pripraveny na vsetko. Ale nove auto myslim je nieco co by malo prezentovat nieco ine ako poruchy. Myslim ze su chyby a CHYBY. a v tom je ten rozdiel. citam toto forum dost poctivo.
Ale suhlasim s Tebou ze sa mozu vyskytnut chyby na aute ktore ma nerozladia a moja priazen k danej znacke neutrpi. Ale len odtial potial a myslim ze kazdeho trpezlivost nie je nekonecna. -
"-- skrytý --" 19.02.06 16:28
matuS: asi tak, ako hovoris, je to dost logicke vysvetlenie.
Dalsie vyvetlenie, ktore ma napada je, ze Fordy si vacsinou kupuju konzervativni ludia. Nepoznam nikoho z okolia, kto by si kupil Forda z tych istych dovodov, ako si niektori ini kupuju napr. Alfy, VW alebo BMW. Niekedy davnejsie, ked sa tu vozili najma ojazdene auta a nove sa prilis nekupovali, to bolo podobne s Citroenmi. Kupovali si ich najma technicky zalozeni ludia, ktori sa o svoj strojcek poctivo starali a ocenovali na nom vsetko ine okrem designu a spolocenskej prestize. Stretnut agresivneho vetroplacha s Citroenom na ceste bola muzealna rarita.
Ale suhlas, ti Francuzi su naozaj chaotici. Trochu dufam, ze aspon organizovani chaotici... V kazdom pripade su na tom lepsie ako Taliani, to je uz hotovy bordel, ale tiez vyrabaju ake-take auta.
Len detail: ja som stale v tom presvedceni, ze EU Ford je vlastne Anglicanmi predlzena ruka Americkeho Fordu. Nemci do toho vela nehovoria, ti len viac-menej Fordy vyrabaju. HQ a vyvoj je niekde v GB, Nemci maju na starosti len motory, pricom diesle si radsej kupili od PSA. Mylim sa? -
matuS 19.02.06 10:03
myslim si ze je to preto, lebo nemecke vyrobky su stale povazovane za velmi kvalitne (co samozrejme v skutocnosti nieje pravda, nemcom sa neda upriet iba detailizmus), takze akakolvek porucha je vlastne nahoda.
Francuzi su povazovani za nekvalitnych chaotikov (uplne pravom) takze ak je na aute nejaka chyba, je to vlastne povazovane za normalny stav.
ine riesenie ma nenapada :) -
"-- skrytý --" 19.02.06 01:56
to vobec nie su tak vazne zavady ako tomu prisudzujes...
Ee, to naooozaj nie, hmmm.
Mne sa toto vsetko stat na novom aute - aj ked by mi to vymenili ihned, na pockanie v najblizsom servise, zadarmo, s usmevom a s ospravedlnenim vo forme cokolady, aj tak by som si pomyslel svoje.
Ak si cital pozornejsie toto forum (asi nie...), zistis, ze ja som povacsine prave ten, ktory sa snazi ostatnym vysvetlit, ze veci su riesitelne, chyba sa stane, ale tak a tak by sa dala napravit. No ale vecne a roky sa kaziaci supersystem zamkov europskych Fordov (tak specialne bezpecny, ze jeho kod odcita pani v klucovej sluzbe v centre Kosic jedinym trojsekundovym pohladom na kluc a v zapati vyrobi uplne vernu kopiu), ktory uz dvadsat rokov robia stale rovnako a rovnako blbo, plus nenastriekany plech dakde vnutri dveri plus volnobezne otacky podla nalady... To by bolo vela aj na mna, nieto este napr. na Toma69 (Tom69 prepac, ze beriem meno Tvoje nadarmo, ale si taky akuratne vhodny a vseobecne znamy priklad, :-) )
To vsak vobec nie je podstatne. Podstatne je, ze clovek, ktoremu sa to vsetko stalo, je s autom spokojny a kludne ho pouziva dalej, je to jeho oblubene auticko, kupil si ho s takym a takym cielom, v servise mu ho dajako spravia a nabuduce si znova kupi tu istu znacku. Stat sa ale toto majitelovi Renaultu, okamzite sa najde stovka "expertov", ktori bohorovne vyhlasia: ja som to hovoril, nekupuj Renaulta...
A ja sa len snazim pochopit, preco Ford ano a Renault nie... -
tv: este raz... Ja som mal na svojom novom aute tiez problem na ktory mi nevedeli najskor prist ale riesili mi to korektne snazili sa a spravili mi to a auto chodi a funguje aj ked nie je dokonale, chapes???? A nestavaju sa ku mne sposobom ze si to vymyslam a ze za to mozem. A neprestal som pre nich existovat ako zakaznik po tom, ked som im vyplatil auto... :idea: -
to vobec nie su tak vazne zavady ako tomu prisudzujes...
problem so sklapanim zadnych sedaciek ju u Fusiona znamy a korektne ho bez problemov riesia v servisoch... Obvykle sa problem po jednej vymene nevyskytne a je to banalita. Problem so zamkom volantu moze nastat u vela aut, najme ak je nepouzivany (to mi potvrdilo vela mechanikov) a stane sa. Problem s koroziou moze byt naprosto ojedinely, tiez som prekvapeny, ale stava sa aj na inych znackach a aj drahsich. Stale to nie je ziadny vazny problem ktory by obmedzoval (resp. zneprijemnoval) jazdu. Kolisanie otacok na volnobehu, moze to byt napr. krokovac volnobehu ci jak sa to vola... poznam viacero aut co s tym mali problem (napr. aj novy Seat Altea 1,6)...
A Fordy nie su Japonci, kazia sa tiez, ale zrejme tie rozdiely u majitelov mozu byt aj niecom inom... Snazive protirecenie ale podla mna uplne o nicom najme ak si precitas tie posledne prispevky s Lagunami... -
"-- skrytý --" 18.02.06 12:59
Dovolim si skopirovat prispevok z ineho fora, dufam, ze autor TondaP nebude prilis proti. Jedna sa o Ford Fusion:
Auto mam 11 mesicu a zatim jsem ale vcelku spokojen. Jezdi dobre a sedi na silnici jen ta citlivost na bocni vitr je znacna. Prislo mi ze i mnohem mensi Agila sedi ve vetru lip.
Pujdu ted na garanci 15 tis km a mam tyto poruchy:
1) Prasklo perko v pojistce zamku sklapeni operadla a jiz nelze sklopit
(zrovna jsem koupil novy sporak, ale narval jsem ho zadnima dverma na sedacku!!!!)
2) Zasekla se zapadka zamku u volantu a nesel zastrcit klic. Pripadal jsem si jak zlodej a zrovna na horach a uz jsem myslel ze pro me pojede odtahovka ale po 1/2 hodine jsem ji rozhejbal
3) Kolisaji otacky volnobehu za jizdy pri vyrazenem stupni cca 600 - 1400 misto spravnych cca 850-900
4) Jiz zminovany rez dveri. Zatim jsem jine misto nenasel. Je to na miste povetrnostne chranenem zevnitr tak se to siri velmi pomalu. Je to uplne normalne nedostrikane misto, je tam holej plech! At si u forda poradi, horsi je ze tam bude muset chvilku stat tak doufam ze aspon nabidnou zapujceni auta ...
A teraz otazka: Tom69, ako by si riesil toto...?
Niekto tu davnejsie spominal, ze majitelia Fordov su celkovo spokojni s autami, aj ked sa obcas kazia a to dost podstatne, ale dokazu tomu odpustit. Ktovie preco majitelia aj nemajitelia Renaultov, pokial by sa im stalo nieco podobne, by hned vyhlasovali, ze je auto totalne zbabrane po konstrukcnej stranke a - ved co by ste chceli - je to len Renault...
Moznoze vo Forde maju ovela lepsi pristup k opravam a k zakaznikovi vcelku, ale velmi tomu neverim, ze by to bolo diametralne odlisne. Neviem ako TondaP, ale mna by uz triafal slak mat na aute, ktore nema ani rok, tolko zavad. A s tou hrdzou to je ceresnicka (tresnicka)...
Fakt neviem co za tym moze byt, preco su Fordaci taki spokojni... -
"-- skrytý --" 17.02.06 15:03
« pokracovani ....
- zaklepání výfuku při startování. Závada odstraněna vždy na pouhý den.
- po dvou letech vadná baterie, nutná výměna
Výsledek - za všechno si mohu sám a když budu reptat, dají mě k soudu.
Části odpovědi dovozce:
... dovolujeme si reagovat na Váš dopis...................................… Vašeho dopisu vyplývá, že v našem partnerském servisu byla na Vaše přání provedena oprava turba a to bezplatně a bez zbytečného odkladu. Poté jste ujel s vozidlem dalších 3000 km a objevila se závada na turbu a byla Vámi požadována oprava ........................................… K tomu si dovolujeme sdělit, že Váš předpoklad o trvání záruky nelze jednoznačně mít za správný. Z dosud..................................n… pokynů pro užívání vozidla a péče o něj, které jsou obsaženy v záruční knížce............... Co se týče Vašeho úmyslu zveřejnit případ v médiích, společnost Renault ČR a.s. má za to, že...........................poškození jejího dobrého jména...................................… by její povinností bránit toto dobré jméno a pověst všemi prostředky..............................… /> Když připočtu, že dva měsíce po záruce začaly hučet 3 a 4 převodový stupeň a po měsíci hluk převodovky byl silnější než zapnuté rádio a po informaci ve značk. servisu, že bohužel turba a převodovky ( 6 rychl.) je velmi častá závada, marně se ptám, jak více mohu zveřejněním výše uvedených věcí poškodit dobré jméno fi Renault.
Passat " 290 000 km "
Peugeot 406 265 000 km " 1xprasklá hadice serva -
"-- skrytý --" 17.02.06 15:02
« Standart ? Jeste jsem na tom docela dobre :(
"-- skrytý --" 17.02.06 14:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Ne zbozne prani to neni. V mem oboru napr. pokud je vada sw u telefonu a neni k dispozici nova verze, ktera by problem vyresila (jakykoliv) ma zakaznik narok na vraceni penez a dost casto se tak deje obzvlast novinky od nokie. Servis sice napise ze problem odstrani nasledujici verze, ktera bohuzel v tuto chvili neni k dispozici, ale to zakaznika nezajima a nebude cekat 2-3 mesice jestli bude nebo nebude.
Chapu, ze budes argumentovat tim je-li to vada branici radnemu uzivani, ale v mem oboru si na takove slovickareni nastesti nikdo nehraje.....
v prvé řadě děkuji za pochvalu stránek a za propagaci, nicméně si myslím, že to do tohoto vlákna nepatří. Jsem velice rád, že sis prošel naše klubové stránky mazda3. Vše, co píšeš je pravda, musím to přiznat. Jsme lidi, kteří se pobaví i o problémech, nejen o vyzdvihování kladů vozu. Lidi v diskuzi vždycky budou řešit probémy, ne to, co se jim líbí. takoví už jsou lidi, je to přirozené. Jen bych rád zareagoval na dvě věci:
1. brzdy. Dnes se objevila odpověď od zadávajícího. Prodejce vozu se k tomu postavil čelem a vyměnil vše, co bylo potřeba. A prosím, bez jakékoli žaloby nebo vztekání. A o tom to je, o přístupu. I když se závada už neprojevila a dotyčnému to někdo mohl a nemusel věřit. Prostě to vyměnili, hotovo.
2. smrad od spojky - to se řeší, dokonce se o to stará nejeden dealer a nejednou jsem o tom mluvil např. s APS. Vedoucí servisu mi osobně volal, aby mi popsal v čem tkví problém a navedl mě k řešení situace. Líbí se mi ten osobní přístup. Co se týká toho smradu špatné diagnostiky stran jednoho servisu, nedělal bych z toho nějakou extra aféru, protože to bylo pochybení jednoho člověka, servis jako takový - servisman - byl super - ochotný, rychlý, vstřícný, všechno zkoušel, na všechno se ptal a byl pohotový. A neměl jsem s ním pocit, že ho otravuju. Bohužel přijímací technik byl suterén, ale za to nemůže ten, co to auto opravuje. Ještě to tam na stránkách doplním, protože to pak opravdu může vrhat špatné světlo tam, kam nemá.
ještě něco: jsem hrozně náročný na stav vozu a jeho vlastnosti. Netvrdím, že je M3 nejlepší, nemohu posuzovat všechny vozy dané třídy daného roku výroby a je pravda, že cena auto posouvá do kategorie trochu lepších vozů, než ve skutečnosti asi je, aleee- měl jsem předtím Opel Vectra r.v. 99 - to je o třídu výš - (celkem jsem měl 3 Opely a 5 aut). A už bych ho zpátky nechtěl. A to byl v naprosto perfektním stavu, když jsem ho pouštěl. Upřímně ano. Nepsal bych to, ale pár věcí mi na něm nesedlo. Ne, M3 bych pryč nedal, ne tak, že bych ji dal pryč a vzal si znovu Opel. Ruku na srdce, to už ne.
Znovu zopakuji - každé auto může mít nějaký problém, ale od toho jsou servisy, aby to daly dopořádku. U Mazdy -obecně- se podle mého názoru starají a zbytečně netahají peníze. To je můj osobní názor.
Ještě jsem si všiml, že IT vyzdvihl problém přeřazování z 1 na 2. To se mi vůbec nelíbí, jak to tu podal, protože kdyby se díval pořádně, je to spíš individuální problém, než problém vozu. Já taky neříkám, že je Renault šmejd, protože Tomu69 to zatáčí doleva. Udělal jsi z toho věc, kterou by mělo být postižené každé auto a to není ani zdaleka. Problém je v tom, že se tohle ještě nikdy neřešilo. Pozor na to, co píšeš. To je moje drobná rada.
To je vše, díky za prostor.