Reklamace nového vozu - jak správně postupovat !?

foto matuS

matuS 29.11.05  11:25

tak to sa hlboko myslis.
    v ramci ISO managementu sa robi kontrola kvality produkcie a nasledne podla chyb sa upravuje cely proces.
    Luf> kedze ste na trhu viac ako ako 20 rokov, takze nieste CS firma. kedze chodis vela do FR, tak ste zrejme francuzska firma.
    OK - uz sa nedivim nicomu. Ja len viem ze francuzskym vyrobkom (a kuchyni) sa treba vyhybat oblukom.

modus ponens 29.11.05  11:24

Neber to v zlom, ale poviem Ti, co ma stve. Ze na jednej strane sa mnoho ludi/firiem ohana postavenim (materskej firmy?) vo vyspelom svete, ale u nas (SK, CZ) sa k zakaznikom spravaju ako k dotieravym mucham. Neviem, ci si si niekedy nieco kupil v zapadnej Europe a bol to reklamovat. Ja ano (a nebolo to len par veci) a poviem Ti, ze rozdiel v pristupe ku zakaznikom (vratane tych chronickych nespokojencov) je obrovsky. Toto je problem, ktory tu riesime. Pristup k zakaznikovi a snahu vyhoviet mu, najma ked ma este aj overitelnu pravdu.
    Ja osobne uz dlhsi cas niektore kupy robim vylucne v DE/AT a zda sa, ze ich bude casom este viac. Preco by som mal zivit arogantnych darmozracov, ktori sa mi obratia chrbtom, len co budem od nich nieco chciet ("nedajboze" plnenie zarucnej opravy)? Ako vravi IT, nech skrachuju a bude pokoj.

modus ponens 29.11.05  11:09

IT: jednoznacne suhlasim. Cudujem sa (a vytaca ma) spravaniu Renaultu. Vsetko hadzat na paragrafy, pravnikov a hrat sa na mrtveho chrobaka. Tazka defenziva, akoby islo o nebezpecny precedens, ktory by mohol v konecnom dosledku sposobit velke straty. Ak je tomu tak, robi Renault naozaj * auta. Doslovne a trebars aj v porovnani s Feliciou, na ktoru tu bolo v minulosti dost nakydane. Ak tomu ale nie je tak (k tejto moznosti sa priklanam), je to o arogancii a (neopodstanenej) povyseneckosti Renaultu ako firmy (bez urcenia, ci je to CZ, SK alebo F zastupenie). V tomto pripade je ucinnou strategiou medializacia (ako sa rozhodol Tom69), pretoze tak ma predajca realnu sancu pochopit, kto ho zivi a pcha mu peniaze do vrecka.
    luf: neber tieto prispevky osobne. Nechodime sa sem osocovat a nadavat si, ale vyjasnovat nazory. A aj v pripade flame-u ide len o obhajobu nazorov.

"-- skrytý --" 29.11.05  11:09

Luf ma pravdu - ISO je o tom aby spravne sustily papiry a kazdy dosel kam patri, nikoli o tom jak je nastavena kvalita vystupnich vyrobku... Soucasne je pravda ze se nedodava (neni technicky mozne dodat) celou produkci v kvalite 100% - jinak by nemusela byt zaruka vyrobce na jim zpusobene vady (nebylo by se zarucovat za co - vse by jiz bylo tak nejak samo sebou).... Coz pochopitelne nelze.

29.11.05  10:55

ad skusobna draha - myslis, ze po nej prejde kazde auto? IMHO sa vybera par kusov, ktore ju absolvuju, ostatne sa otestuju ci idu nastartovat na nejakej stolici a elektronika sa prebehne nejakou diagnostikou a tym to pre 90% aut konci.
    ad kvalita podla ISO - je to nieco uplne ine ako kvalita realna. Robil som kvalitara podla ISO v predchadzajucom zamestnani a islo hlavne o to, aby bola kazda faza vyvoja a vyroby zdokumentovana. Ci su tam konstrukcne alebo vyrobne vady sa podla ISO neriesilo (hlavne bolo mat zdokumentovany postup, ako by sa pripadne taketo problemy riesili). Teraz robim kvalitara z hladiska funkcnosti a je to uplne o inom. A ked robis kvalitara, tak vies, ze nedavate na trh 100% bezchybny vyrobok. A ak si to myslite, tak mate problem na vasej strane, ze nedokazete chyby odhalit.
    BTW na trhu existujeme 20+ rokov a mame dost silne postavenie. A to nehovorim o nasich mini kvazi trhoch, ale o nasom postaveni vo svete. Ak chces vediet viacej, tak iba osobne.

foto matuS

matuS 29.11.05  09:33

suhlas.
    videl som fotografie z lietadla zavodu PSA v trnave a je tam 1-2km skusobna draha, po ktorej prejde kazde vyrobene auto. su tam zakruty, kruhovy objazd, nerovnosti priecne, pozdlzne a striedajuce sa, na zaver dlha rovinka na konci ktorej je brzdenie na plne.
    PS: luf, ja by som fakt chcel vediet co ste za firmu. dodavate na trh vyrobok s vedomim, ze je chybny. mne to nejde do hlavy. nikto nieje bezchybny, ja robim aj kvalitara (iso 9001:2000) takze viem o co ide, ale keby sme mali taky pristup ako mate vy, tak by sme na trhu dlho neboli.

"-- skrytý --" 29.11.05  08:59

luf: bereš to osobně, jako Tom69, jenže on dal za auto 400 tis,nebo kolik,což je ten drobný rozdíl...Každému a nebudu to slůvko KAŽDÉMU stokrát podtrhovat, se občas nějaké auto nepodaří.
    Jde o to, jestli je ochoten si to přiznat a napravit.Prkotiny jako CD,nebo zavrzání neřešme.
    Pokud auto,jede-li na rovné vozovce neudržuje samo přímý směr,je chyba v podvozku.Buď se to dá seřídit,to zpravidla, nebo jsou místa pro uložení náprav trochu nepřesná,když k tomu dáme závěs, tak nám tato drobnost udělá výchylku na kole, která se nedá bagatelirovat.Vylučuji chybné pneu a disky...Této vědě se říká kinematika-to je taková věda o trajektorii bodu v prostoru. Učí se ta na VŠ ne proto,aby bylo z čeho zkoušet,ale že se ta kinematika aplikuje všude, kde se něco nějak pohybuje. Protože se hmota pohybuje,bývá zrychlení a výsledkem je síla,resp. moment.Ty síly a momenty,třeba u klikového mech. jsou 1. a 2. řádů. Když máme síly a momenty, známe uložení a materiál, můžeme dimenzovat, nebo opačně, víme, jaký musí být rozměr a na to napasujeme materiál s ohledem na zatížení.
    Určitě to není chyba konstrukční, to vylučuji, ale technologicá ve smyslu lajdácké výroby a výstupní kontroly.A je na výrobci, jak to vyřeší. Výrobce nám to předvedl a je třeba se z toho poučit.
    Hele,když žena, s ohledem na svoji profesi koupí(tak já,ale ona jezdí) nějaké auto, spousta pacientů jí řekla, že si také koupili stejné,třeba levnější var., protože když jí to auto denně jezdí a funguje,za každého počasí, v mrazu,celý den třeba stojí při -20C u ordinace a večer přijde,napoprvé nastartuje a jede, musí to být dobré auto. Přitom žena o autě ví,že se do 2 leje benzín a do jednoho nafta.
    Jsi schopen a o choten pochopit, že často jde o pověst? V té medicíně je to stejné.Nesmí dělat chyby a prosperuje.Udělá a šance,že bude žaloba je dost vysoká a končí. A osobně nevidím důvod, proč by to s Renault ČR nemělo být podobně.Prosím o jeden důvod, proč jiné kritérium? Jistě že vím, že jsou tu i na SK doktoři,kterým natrhnout...ale je na lidech,aby k nim nechodili a oni prostě zkrachují. Teda u nás do okamžiku, než to zde ti bolševici opět znárodní(už začínají)....pak to bude zase jedno, jak kdo pracuje.
    Vím o asi 10 let starém případu lékaře,žil v Rakousku,bohužel,jiné léčil a sám zemřel na infarkt...sportoval,žil zdravě...ale k věci:asi před těmi 10 lety se mu na Accordu,který měl asi 120 tis km a byl po záruce utrhl ve 150 na dálnici ozubený řemen.Škoda na motoru byla asi 250 tis,na koruny.Chtěli se také cuknout,ale dostali na výběr: komu veřejnost uvěří.Lékaři-primáři z Insbruku, nebo Hondě?Chtěl to inzerovat v novinách.Honda pochopila,auto navrhli vykoupit za zůstatkovou hodnotu,jako by motor nebyl poškozen,nabídli mu novou, na tu dali výraznou slevu a konstatovali, že budou poctěni(jistě že asi zuřili),pokud si opět koupí Hondu. Koupil, poděkoval za profesionální přístup. Asi si Honda spočítala, co je levnější,jestli odepsat pár set tisíc, nebo nahlodat důvěru zákazníků.
    A o tom to celé je. Nyní je to podle mne v této poloze a už nesejde,jak moc či málo to jede špatně.
    Ten lékař pocházel z JM kraje, byl emigrant a přesto mu dali zapravdu.Po záruce.

28.11.05  23:07

Vidim, ze sa tu na mna zosypala vlna kritiky. Nevadi, dokazem s tym zit. A ked nahodou pridete na to, ze zidate nemozne = vymenu auta v takomto stave, poslite mi mail. Uz to tu dalej nema cenu, vy ste vobec nechapochopili, co som sa vam snazil vysvetlit.

28.11.05  22:24

To Tom69: Ad: [odkaz] myslim ze som tam identifikoval nieco co mi pripomina drncanie niecoho v mojom stropnom svetle. Skus ho poriadne pritlacit a uvidis. U mna to cosi drnci v predom aj v zadom a nesmierne ma to vytaca :)

28.11.05  22:12

to je fakt, nepokazi sa - rovno sa rozpadne. :)

28.11.05  21:54

BRUNO: "Všetky veci co si tu vymenoval mam aj ja na Sceniku s rozdielom niakych 35O tisíc o ktoré som zaplatil za auto ja viac...Keby som si kupil Logana tak držím hubu...!"
    Kdyby sis koupil Logana, tak s reklamacema do servisu nejezdíš. To auto má 4 kola, volant, šajtrpáku, motor, čytři sedadla, skla a světla. Nic víc. A tudíž se na tom nemá co pos*** >:D >:D :D

28.11.05  20:14

"Mam auto v zaruke a kym tato trva, riesim aj tie najmensie detaily. Preto som si totiz kupil nove auto a nie 3-rocne. Je mozne, ze po zaruke si dvakrat rozmyslim, ci pojdem do servisu riesit vec, ktora mi az tak nevadi. "
    Moja reč...

modus ponens 28.11.05  20:06

luf: Ja nemachrujem a s Toyotou uz vobec nie. Ak mas pocit, ze som co i len raz napisal nejaky chvalospev na Toyotu, tak mi ho ukaz. Myslim tym naozaj VSETKY moje doterajsie prispevky na tomto fore. Patrim medzi detailistov, ktori si vsimnu mnoho veci. Avsak az v zavislosti od toho, co od vyrobku ocakavam, ma to bud naserie alebo nie. No a nove auto povazujem za dostatocne drahu vec na to, aby som prehliadal nedostatky, ktorymi netrpia ani starsie modely nizsej triedy. A za absolutne neakceptovatelne povazujem vysmech zo strany predavajuceho na podlozenu nespokojnost zakaznika, ktory len pred par mesiacmi u nich nechal slusny peniaz na stole. Mne nie je jedno, ci za svoje prachy dostanem nieco, co ma spravi spokojnym alebo ich rovno "splachnem". Preto chapem kazdeho, kto s tym chce nieco spravit. Na druhej strane, respektujem aj takych, ktori si kupili auto a napriek chybam radsej presvedcia seba samych, ze je to normalne a aj nabuduce svoje rozhodnutie zopakuju. Su to ich prachy a ked ich chcu "splachnut" (rozumej nevyhodne investovat), ich vec.
    co si pamatam menili ti svetla, zadne brzdy...
    Svetla mi menili, ale objednal som sa na ich vymenu (inciativne) sam. Nepotrebujem si ich po zaruke menit na vlastne naklady, ked viem, ze podcenili vyber materialu. Cuduj sa svete, nerobili ziadny problem. Brzdy mi nemenili, menili ramena zadnej napravy. Takisto som prisiel s tym, ze som sa dopocul, ze ich menia za ocelove (povodne boli hlinikove). Opat cuduj sa svete, aj bez kontroly stavu povodnych ich rovno objednali. Este mi premazavali spojkovu vidlicu, pretoze ma iritoval obcasny mierne vrzgavy zvuk pri stlacani spojkoveho pedalu. Opat bez slova a vyhovoriek. Pritom neslo o problemy braniace pouzivaniu auta a kazdu vymenu museli konzultovat s dovozcom. Servis Toyota v Nitre.
    Takto si predstavujes japonsku dokonalost?
    Ja si japonsku dokonalost nijako nepredstavujem. Ako som uz pisal, nic nie je dokonale a auta duplom nie. Staci mi, ked kupim to, co cakam a v pripade problemov sa tieto budu ferovo riesit.

"-- skrytý --" 28.11.05  19:44

luf: začínáme bagatelizovat a zlehčovat.Přece zásadní problém Toma69 bylo, že auto jede doleva a ne přímo.Zkusme se shodnout, že to není normální. Už jsem psal, že i mně na Fabii to sice na třetí pokus, ale opravili.
    To, že jsou na jeho Mégane i další problémy je nepodstatné, seč třeba ten bezpečnostní pás je závažná věc.Jde o princip a o to, že neřeší ZÁSADNÍ problém. Nebo ODMÍTAJÍ ŘEŠIT....
    Mně se opotřebovávají vnitřky předních kotoučů:tak nejprve proto,že jsou tam pístky a tudíž větší síla...cha, cha, jdu teda vrátit diplom na strojárnu...
    Třmeny běhají jak po másle,nedrhnou, tyčky namazány vazelínou na bázi mědi, takže tu problém není.
    Tak jsem prý mezně brzdil....nebrzdil,nedokáži, konečně, ať dokáží oni, když tvrdí...
    Nakonec, že jsem prý projel nečistotami na vozovce...
    Hele,tak OK. Připusťme,že projel.A proč jsou vnější plohy vpředu perfektní a zadní kotouče celé bezvadné?
    To jsem si asi lopatkou nabral bláto a hodil to na vnitřky kotoučů? Zkusme připustit,že jsem to opravdu neudělal. Proč také...
    Tak pak zkusme připustit, že buď:
    1. je malý problém s povrchem materiálu kotoučů, nebo
    2. a to asi pravděpodobněji- destičky mají vysokou tvdost
    Jistě že to auto naprosto v pohodě brzdí, ale že by těm kotoučům hrozila životnost 60 tis km, tak to ani náhodou.
    Spravíme to sami, na své náklady no a s firmou Renault jsem skončil, seč mi to auto jinak funguje naprosto v pohodě. Jde o proncip, o aroganci přístupu servisu.
    Nemohu za to, že moje vědomosti o autech jsou o několik řádů jinde, než mladíka-přejímacího technika a trošku mi vadí, když ze mne dělá pitomce. To si já vůči klientům nemohu dovolit.
    Nehodlám se hádat, prostě jsem se jim písemně omluvil, že jsem udělal tuto chybu a koupil tam auto s tím, že už nikdy nekoupím.
    Jistě, i Toyota má problémy,měl Avensis,má Prius, ale oni je řeší. To je to podstatné !!!
    To, že někdo vyhraje F1 je mi fakt srdečně jedno.Těch, co si už Renaulta nekoupíme je v mém okolí víc a je to třeba člověk, co dal za Lagunu GT v plné palbě přes milion. Oni prostě nemohou stále pochopit, že člověku je jedno, komu ty prachy dá. A někteří je dáváme velice často. Přežije to automobilka, ale třeba zkrachuje prodejce, i to mne potěší. Já,pokud se na to vykašlu, balím velice rychle. Tržní ekonomika se tomu říká.
    To je celé.
    Ještě jedna věc: nazývat a nálepkovat lidi, že jsou chroničtí stěžovatelé...no tak to snad ne!
    Uvedu příklad: u VW dělali brzdy na Passatu. Majitel auto převzal a ono moc nejelo. Známá váha. Bylo to asi ve 100 tis. km.Dali mu bez diskusí novou a omluvili se. Top Centrum Hodonín, ať také chválíme. To auto bylo už rok po záruce...

28.11.05  19:23

"Renault je na opacnej strane - mnoho noviniek a preto je menej spolahlivy. Ale to ste vedeli uz pred kupou, preco ste teda isli do Renaulta?"
    No Luf, ono to tam nikde v showroome napisane nebolo, že "máte automaticku ručnu brzdu, máte kartu miesto kluča tak počítajte s tám, že sa to bude sypať...

28.11.05  18:50

BTW tusil som, ze si mojim postojom narobim nepriatelov. Napriek tomu som to riskol a chcel sa s vami podelit s tym, ako to funguje na druhej strane. Asi vsetci z vas poznaju krivku featury vs. kvalita. Za rovnaky rozpocet je mozne urobit vela featur menej kvalitnych, alebo malo ale kvalitnejsich. Toyota je typicky priklad malo featur. Tie auta neprinasaju nic nove. Renault je na opacnej strane - mnoho noviniek a preto je menej spolahlivy. Ale to ste vedeli uz pred kupou, preco ste teda isli do Renaulta?

28.11.05  18:45

Ale moje auto hrkotalo od zaciatku, klucky prestali fungovat po prvej zime, opierka spolujazdcovho sedadla niekedy rezonuje, brzdy obcas piskaju (BTW uz asi mesiac som ich pisknut nepocul, ze by samooprava?), okna vrzgaju ked ich otvorim a idem po prasnej ceste, par dalsich zavreti je to strasny zvuk atd. Ja som nikdy netvrdil, ze mam auto v poriadku, ale nikdy som ani netvrdil, ze sa to auto v takomto stave neda pouzivat. Tiez nadavam na servisy a ich alibizmus, ale nespravite s tym nic, pokial na tom nebude mat zaujem vyssia moc (Renault FR?). A nejako neviem, co vlastne hladate za dokonalost. Neverte, ze akekolvek ine auto bude 100% spolahlive a nikdy sa neozve jediny zvuk (SirAnton - nemachruj s Toyotou, co si pamatam menili ti svetla, zadne brzdy... Takto si predstavujes japonsku dokonalost?). Vo Fabii bolo ticho asi 2000km, potom uz na ceskej D1 zacalo byt pocut prejazd panelov a casom sa to urcite bude zhorsovat. Podobne Mazda RX8 o ktorej som tu pisal - interier rozhrkany az hroza. Interier Yarisu po 100t km v tak isto zlom stave ako Clio po 60t. IMHO sa zeniete za nejakym idealom, ktory neexistuje.
    Opat priklad z mojej praxe - momentalne vieme o cca. 3t chybach nasho produktu. Ale bezny uzivatel sa stretne s 3, mozno 5mi. Vacsina z nich to zoberie rozumne, ale najdu sa aj taki, ktori hned po prvej drobnosti zacnu skakat po strop. A takychto mame zaskatulkovanych my, a ma ich zaskatulkovanych kazdy! A verte, ze ked pride s rovnakym problemom rozumny zakaznik vs. hnidopich, radsej pomozeme rozumnemu, lebo ziskame spokojneho zakaznika. Hnidopich nebuide spokojny nikdy! Tym chcem vlastne povedat, ze idete sami proti sebe. A nechapem, ako s takymto pristupom k zivotu mozete zit, to je na samovrazdu :-)
    to bruno - precitaj si diskusiu o C-Maxe. Tam sa o tom tusim tiez bavili. Ale mozno to bolo u Modea. Fakt neviem, ked mam obcas cas, citam si ine, nie moc velke, rubriky.

"-- skrytý --" 28.11.05  18:00

bruno: my měli starý model,r.v. konec 2000 a bylo to podle mne docela vychytané, až na ty jejich váhy vzduchu,stahování oken,stěrače...nový model je riziko,řemeslně asi nebude na 100% a může drnčet(cokoliv). Pak je otázka, když je to služební, jak se s tím také zachází a kolik řidičů jezdí.... My to máme také jako služební, ale kupujeme za své a co nevyděláme, nemáme, opravy platíme na úkor jiných věcí, takže se s tím zachází drobet slušněji. Mně není jedno, jestli něco odpálím=firma zaplatí-protože platíme my!
    Ta Laguna se loni dělala už 4 roky,tak to mohli dotáhnout do konce.Nedotáhli...
    Moje rozhodnutí japonec,nejlépe Toyota a nejlépe Avensis je nezvratné.

"-- skrytý --" 28.11.05  17:13

« gratulacia oteckovi

Miro, velika gratulace .. sice je to v divne mistnosti, ale coz, hlavni je, ze se Vas spolecny "vyrobek" povedl pevne verim jeste kvalitneji, nez svoji vysokou kvalitou povestna japonska auta. ;-) Tak se navzajem vsichni tri uzivejte v radosti a lasce ... ale ne, ze kvuli mrnousovi na nas pomalu zanevres .. at tu nemusime na nej zarlit, ze nam Te uplne odvedl. >:D

"-- skrytý --" 28.11.05  17:11

Miro: gratulujem a zelam vela zdravia
    K autu uz mam podobny pristup ako Miro. Doriesim este veci ktore sa daju doriesit a pomaly si zvykam ze sa auto sem tam dusi, ze mi hrkoce interier, piskaju brzdy a uz sa tesim ked nasetrim na dalsie a toto pojde prec.
    Za posledny pol rok si traja ludia nekupili Megana na zaklade mojich skusenosti, a casom ich bude urcite viac. Bohuzial je to jedina vec ako dokazem s renaultom bojovat. Bohuzial nemam cas na tahanice s renaultom, som rad ze mam cas citat diskusiu a sem tam niecim prispiet.
    luf: tvoj prispevok ma dost prekvapil, negativne. Je zaujimave ze uz ti zacina hrkotat pravy A stlpik, vec ktoru sme aj s Mirom riesil dost davno. Vtedy sme o tom pisali ako o probleme takmer vsetkych Meganov. Podla toho ako prispievas do diskusie sa cudujem ze chces to hrkotanie riesit, mozno by stacilo napisat NERIESIM a mohlo byt po probleme. Tak to bolo trochu ironie.
    Inak Miro v diskusii tento problem presne popisoval a pisal aj ako sa to da odstranit a ako sa rozobera A stlpik. Zelam ti aby sa ti nezacali prejavovat aj dalsie problemy ktore mame my ostatni(vrzganie interieru, okien, tesneni dveri,......)