Reklamace nového vozu - jak správně postupovat !?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 07.03.06 10:53
« Re:
samozrejme ze ne, to jen p. Freiberg a servis pise ze auto je bez zavad.
nevsimnul sis, ze celou tu dobu renault vse bagatelizuje a protahuje jak jen to jde
bohuzel v mem pripade narazil, jsem pomerne vytrvaly a neskoncim dokud mi renault logicky nevysvetli svoje postupy a uzna ze nekteri pracovnici udelali chybu -
"-- skrytý --" 07.03.06 10:41
« Bez nadpisu
Takže až do 7.10. bylo to auto v naprostém pořádku a žádná závada neexistovala? To je to, co tím chceš říct?
A nikde neni psano, ze pokud servis vec v prvnich 6mes. "opravi", nemuzu si pri projevu dalsi vady nebo opakovani znovu (v dobe do 6 mesicu) vybrat mezi opravou a vymenou.
Pokud se ti v dobe do 6 mesicu od koupe objevi jina vada na kterou bude mozno aplikovat zminovane zakonne ustanoveni, pak pochopitelne muzes zadat o vymenu. U stejne zavady z tohoto duvodu ne. -
"-- skrytý --" 07.03.06 10:28
« petr65
Dobre tak jeste jednou. Auto jsem dal dvakrat do servisu, servis napsal ze je v poradku OK. Tak se tedy predchozi dve opravy nepocitaji a muj pozadavek 7.10.05 na vymenu byl ucinen pred opravou. Dealer se pres pravnika vyjadril, ze auto je v poradku, ale muzeme udelat prohlidku a z ni se bude vychazet. To ze se nebyli schopni dohodnout spolu s Renaultem na terminu me prece nemusi trapit. Nemuzu za to, ze to tak protahovali. A nikde neni psano, ze pokud servis vec v prvnich 6mes. "opravi", nemuzu si pri projevu dalsi vady nebo opakovani znovu (v dobe do 6 mesicu) vybrat mezi opravou a vymenou. -
« Re:
To Petr65:to je samozřejmé,pokud se rozhodneš pro opravu nemůžeš to na druhý den změnit.Ale pokud oprava proběhla bez kladného výsledku není důvod aby mi něco bránilo se rozhodnout jinak-tj.výměna auta.
Nevím na kolik pokusů by měl zákazník čekat a proč!
A že první oprava proběhla bezvýsledně je jasné. -
"-- skrytý --" 07.03.06 09:28
« Bez nadpisu
Tomáši, ty jsi buď natvrdlý a nebo to děláš schválně. Nutíš mě k opakování toho, co už jsem tu několikrát psal. Vadí mi to.
§616 odst.3. zák. 40/1964. Obč. zák.
(3) V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě s kupní smlouvou (dále jen "rozpor s kupní smlouvou"), má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou; není-li takový postup možný, může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit. To neplatí, pokud kupující před převzetím věci o rozporu s kupní smlouvou věděl nebo rozpor s kupní smlouvou sám způsobil.
Všimni si zvýrazněného textu a možná ti to dojde.
Nevidím důvod k tomu, abych se s kýmkoliv scházel a mrhal svým časem. To že má nějaká paní jiný názor je možné a je to i dobře. Jakákoliv diskuze s ní nebo kýmkoliv jiným je bezpředmětná protože neexistuje arbitr takového sporu a judikát, podle kterého by bylo možno se řídit také ještě neexistuje.
Jakkoliv je ČOI prospěšná organizace není oprávněna k výkladu zákona, takže její pozice při tomto výkladu je shodná s tou mou.
Můj názor, jak vidíš výše má oporu v zákoně, věřit si ale můžeš čemu chceš.
Další věc je to, že tvůj slavný "protokol neopravovat" kterým se tak oháníš byl prokazatelně vyhotoven až PO 6 měsících od koupě, takže výše uvedené ustanovení nelze aplikovat v tomto případě vůbec. -
"-- skrytý --" 06.03.06 22:44
« tak jak to tedy je?
petr65:
Právo na výměnu Vrátný měl, ale nevyužil ho:
co kdyz budu naopak vychazet z tvrzeni prodejce
[odkaz]
tim padem opravy zadne nebyly a ja tedy zadal vymenu jen jednou
[odkaz]
precti si jeste jednou protokol kde je napsano ze vuz nechci opravit
[odkaz]
to ze renault vuz svevolne opravil je vec dalsi. pokud obhajujes postup renaultu tak uz si opravdu vsichni prodejci muzou delat ze zakazniku blazny.
To právo lze využít právě jen jednou
muzes mi najit, kde presne v kterem paragrafu se o tom pise, je zajimave, ze stanovisko reditelky pravniho odboru COI je uplne opacne
v jakém stavu to auto má.
- ventilator uz po vymene neni hlucny, nyni ve spojeni s volantem funguje i jako masazni vibracni strojek (vibrace se vyrazne a neprijemne prenasi do volantu)
- hluk uvnitr vozu, jeste vetsi nez pred opravou, chrasti to ted i na dobre silnici nejen na kostkach
- ruzne praskani od okna uz ani nepocitam
- rano kdyz je auto studene se pri prejizdeni pricnych prahu ozyvaji hrozne rany od pruzin, po nekolika km je to ok. to se opakuje kazdy rozjezd po delsim stani pokud se prejizdi nerovnost na vozovce (pruziny?)
- pridavaji se problemy pri startovani, opakovane auto chytlo az na opakovany pokus (dle prodejce muze byt chyba v civce, dival se to technicke noty dle vin kodu)
- dira v plynu (pri drivejsich dotazech v servisu receno ze je to vlastnost), petrk uz dnes bude take hovorit asi trochu jinak po cerstve zkusenosti ze servisu .... mohu kdykoliv predvest, pokud nekdo neveri
- nepravidelny volnobeh - mas pocit jako kdyz stojis na moste
PS: PETR65 kdyz jsi tak sebejisty co takhle vystoupit z anonimity, muzeme na COI zajit spolecne, domluvim ti schuzku.
PS2: Kdyz PetroviK v servisu nic nenasli tak by se dalo rict ze si zavady vymysli, pokud to vezmu ve vztahu ke me. Stejne tak mi to psali clenove renault clubu. -
"-- skrytý --" 06.03.06 22:00
« Re: Re: Re: Re: Re: renault
To Petr65:osobně myslím,že Tom69 má právo být pro množství závad tímto vozem znechucený a i podle našich zákonů má právo na výměnu.Jestli se při reklamacích vždy zachoval přesně jak měl je samozřejmě otázka,ale jelikož takové problematické auto ještě nikdy neměl není se co divit.
Vydávat třeba tzv.díru v plynu při studeném autě za vlastnost je nesmysl/u kterých jiných značek to dělá?/A proč by neměl mít zákazník právo na odstranění do 30dní?Proč ho má zajímat.že si prostě fi.Renault dává na čas s úpravou softweru?
Paulez, poměrně podrobně jsem problematiku reklamací vysvětloval níže, pokud by tě to zajímalo, koukni se tam (vím, že té látky je hodně, ale ty informace tam jsou. Vysvětloval jsem na postupu Vrátného, co přesně zákazník nemá dělat aby nepřišel o svá práva.
Právo na výměnu Vrátný měl, ale nevyužil ho. Místo toho si nechal vůz opravit. To právo lze využít právě jen jednou.
Zákazník má právo se v prvních 6.měsících rozhodnout, zda bude požadovat výměnu nebo opravu (zjednodušuji to, celé to máš někde dole).
Dále má zákazník bez ohledu na výše uvedené nárok na výměnu, pokud se bude závada, která prokazatelně znemožňuje řádné užívání věci opakovat nejméně 3x. A znovu odkazuji na kompletní vysvětlení níže, co se tím přesně rozumí.
U Vrátného taková situace nenastala, takže nárok na výměnu nenastal.
Vrátný se sice domáhá výměny auta, ale bez právního nároku, pak může být naštvaný jak chce, ale prostě nárok nemá. Stále se však může domáhat toho, aby vady, které by vozidlo mělo byly odtraněny.
Vrátný má na to svůj názor, který údajně pochytil na školení ČOIky a nevěří tomu, co tvrdím já, který se (mimo jiné) ochranou spotřebitele živím. Právo na nesouhlas má a může si dělat co chce :)
To co dovedně zamlčuje a o čem mlží je to, v jakém stavu to auto má.
Dnes se od něj ńedočteš, že je opravené nebo co je opravené, dočteš se, že je částečně opravené a hle už má další vadu.
Tuším, že to byl právě PetrK, ktrý mu tady napsal, že je automobilový hypochondr. Jak na jiném fóru napsal o díře v plynu, hned ji měl Vrátný taky :-)
Hezký večer -
"-- skrytý --" 06.03.06 21:23
« petr65
petr65: chapu, ze nekdo tu branit renault musi, at uz dobrovolne z presvedceni nebo ukolem. Pokud bys poradne cetl vse kolem me reklamace, pochopil bys proc se tak branim. Ne vsechny kroky ktere Renault i prodejce udelal jsou korektni. Vis sam nejlip, ze pokud se zavada na veci projevi v prvnich 6 mesicich, mam jako zakaznik pravo zvolit si ze dvou moznosti a to bud vymenu nebo opravu. Ja jsem chtel nejdrive opravu, kdyz se to vsak ani na podruhe nepovedlo logicky jsem zadal vymenu. Tve tvrzeni o tom, ze jakmile si na poprve zvolim opravu a ne vymenu, mam smulu neni az tak pravdive. Spise verim tvrzeni reditelky pravniho odboru COI, jez vedla seminar o problematice reklamaci ktereho jsem byl ucastnikem, nez tvemu. Tve tvrzeni nema zadnou zakonnou oporu. O tom co si zvolim mohu ucinit v prubehu celych sesti mesicu. S ohledem na tuto skutecnost je pak jasne, proc renault mlzi ohledne meho pozadavku na posouzeni [odkaz]
a proc pise, ze zavadu neobjevil a vymenu provedl pouze preventivne. Jaka by asi ted byla situace, kdyby auto neopravil a priznal, ze vadu zpusobily vadne pruziny. Myslim, ze je zbytecne to dokola rozebirat....
V tuto chvili auto stale v poradku neni, je-li vada velka ci mala je nepodstatne, to auto je od zacatku nepovedene, vyhodil jsem penize za kram. Renault to nechce priznat a jeste se divi, ze jsem nespokojeny. Podivej se na pripad PetraK, ktery se snazi vyraznym zpusobem resit problem,ktery renault stejne jako mnoho dalsich zlehcuje. Nabizi pomoc renaultu a vysledek? Snazi se problem vyresit pres renault club kdyz opakovane nepochodil v servisu. Drzim mu palce at se mu to podari, nebot pak se mozna dockam odstraneni problemu i ja. Jen me zarazi, ze pristup renaultu je stale stejny. Precti si jeho prispevek jeste jednou a odpovez mi. Je to spravny a vstricny pristup? Zmenilo se neco od me reklamace?
A ja odpovidam za tebe. BOHUZEL JE TO STALE STEJNE!
Jsem majitelem jednoho nového Megana II. Založil jsem diskusi o problémech motoru 1.4 16V (K4J) [odkaz] Snažím se posbírat data od lidí, co mají stejný problém jako já, abych sobě i ostatním pomohl nalézt rychlejší vyřešení problému. Sbírám zkušenosti i ze zahraničních fór. Nyní už máme dvě videonahrávky s nízkými volnoběžnými otáčkami a dokonce se zhasnutím motoru. Více už bez vybavení zdokumentovat Renaultu neumím. Pracuji už několik let jako profesionál v automobilovém průmyslu v oboru elektroniky a diagnostiky. Bohužel u Renaultu nemám partnera, kterému bych předal popis našich závad. Zaslal jsem už odkaz na naše diskuzní fórum a video nahrávky na vedoucího mého servisu, chtěl jsem, aby to odeslal i na zastoupení Renault. Nabídl jsem další přistavení mého auta k diagnostice.
Postup přijetí a zápis mého popisu závad v servisu vykazoval chyby. Když jsem vysvětlil přejímacímu technikovi, kdy a jak se volnoběh pod 500 ot/m vyvolá, vůbec to nikam neuvedl. Auto si v nedefinovaný čas po vychladnutí motoru vzal mechanik na diagnostiku motoru a to tím způsobem, že s ním teprve přejížděl na dílnu. Takže když tam připojil Clip, tak už musely být otáčky zase v pořádku. S mechanikem mě nenechali promluvit a vysvětlit mu přesně závadu a její projev. Nevím zda kontroloval jen chybovou paměť motorové jednotky nebo překontroloval i hodnoty z jednotlivých čidel, zda například čidlo teploty vody neukazuje o 20 stupnu jinak apod. Já bych se snažil na místě mechanika hlavně závadu vyvolat a při ní zjistit, co za veličiny snímá v tuto chvíli řídící jednotka, v jakém režimu je apod.
Myslím, že by se dalo domluvit i s dalšími majiteli problémových Meganů 1.4, aby znovu zajeli do servisů na diagnostiku, ale musel by tam být nějaký opravdový profesionál, který půjde po jádru problému a nepromrhá čas zákazníků tím, že v chybové paměti nic nenajde a auto vrátí. Poslední vyjádření při páteční návštěvě servisu jednoho zákazníka bylo, že to škubání studeného motoru je naprogramovaná ochrana proti přetáčení za studena .
Pokud by nám chtěl RenaultClub s tou "drobností" na motorech 1.4 pomoci, pak na rozdíl od Tom69 bych pomoc přijal a byl bych rád nápomocen. Napište mi, jaké možnosti v tom máte. -
« Re: Re: Re: Re: renault
To Petr65:osobně myslím,že Tom69 má právo být pro množství závad tímto vozem znechucený a i podle našich zákonů má právo na výměnu.Jestli se při reklamacích vždy zachoval přesně jak měl je samozřejmě otázka,ale jelikož takové problematické auto ještě nikdy neměl není se co divit.
Vydávat třeba tzv.díru v plynu při studeném autě za vlastnost je nesmysl/u kterých jiných značek to dělá?/A proč by neměl mít zákazník právo na odstranění do 30dní?Proč ho má zajímat.že si prostě fi.Renault dává na čas s úpravou softweru? -
"-- skrytý --" 06.03.06 18:31
« Re: Re: Re: renault
Tom69: Nesnažím se odvádět pozornost. To na co se mne ptáš, už bylo řečeno dříve takže si to najdi. Já se opakovat nehodlám.
Hovořili jsme spolu jak o té větě, tak i o jejím významu.
Tobě by určitě ani nevadilo kdyby jsi koupil Logana,což je vlastně taky výrobek Renaultu a on začal po roce rezavět a opadávat barva a reklamaci Ti zamítli
Ať už bych si koupil lagunu, logana, škodovku nebo mercedesa, vždy, pokud by vykazovala závady v záruční době, ať už by byly jakékoliv, snažil bych se domoct svých práv a nechat si to odstranit. Rozhodně bych se s tím nespokojil. To je lichá představa.
Pokud se domníváš, že v tom co píšu tvrdím, že je špatně, že Vrátný se domáhá svého práva na opravu závad, mýlíš se. Má na to právo a nárok.
To o čem převážná většina této diskuze je spočívá v tom, zda ty závady jsou nebo nejsou závadami (viz jeho znalecký posudek), zda Vrátný postupuje při reklamaci správně (tomu jsem věnoval velmi mnoho času, stejně tak jako radami, jak to dělat správně, které nalezneš o několik stran nebo desítek stran níže) a pak se v neposlední řadě točí diskuse kolem toho, jak Vrátný vystupuje, jak se chová, spamuje, překrucuje atd.
Všimni si, že se tady nehovoří ani tak o závadách jako o řešení reklamace. O tom, jak je ubohý Tom69 všemi údajně podváděn atd... -
« Re: Re: renault
to Petr65:Tobě by určitě ani nevadilo kdyby jsi koupil Logana,což je vlastně taky výrobek Renaultu a on začal po roce rezavět a opadávat barva a reklamaci Ti zamítli/jako všechny reklamace laku/.Ty by jsi pochopil,žes jezdil ve špatném prostředí a vlastně si za to můžeš sám! -
"-- skrytý --" 06.03.06 14:36
« renault
jak pojmenujes Renault, kdyz ted tvrdi, ze jsem chtel auto opravit a nedaval ho na posouzeni.
kdyz jsem jim ukazal protokol,( ktery vypisoval technik na prijmu )
[odkaz]
tak mi rekli, ze jsem si to tam dopsal sam. Mam se tomu smat nebo brecet.
Mam nazvat Renault CR lharem ? Mam si snad zaplatit znalce pro posouzeni pisma prijimaciho technika.
Nejsem clovek ktery by si nechal s.at na hlavu a lide kolem Renault se o to stale snazi.
Asi jsi necetl prispevek PetraK ktery se snazil v servisu resit problem a dopadl podobne jako ja na zacatku meho problemu s tahnutim.
Nebo jsi hluchy a slepy a vidis jen tu svoji pravdu, protoze jen ty mas pravdu a nikdo jiny? -
"-- skrytý --" 06.03.06 14:25
« Re: Re: Re: Re: Petr65 a Renault club ....
Stejne tak bych mohl ja nazvat lharem tebe a odkazat se na predchozi rozsahlou diskusi. Nezlob se na me, pokud nekoho nazvu lharem, tak si za svym tvrzenim musim stat a musim uvest konkretni vec.
Najdi mi tedy konkretne v cem jsem lhal? Diky!
Jo jestli si matne vybavuji, tak me jeden z clenu nazval lharem v souvislosti se znaleckym posudkem, kdyz jsem jej nechtel zverejnit. Napsal, ze jej pry nemam a tvrdim ze ano. -
"-- skrytý --" 06.03.06 14:13
« Re: Re: Re: Petr65 a Renault club ....
Nehodlám se opakovat. Možná že ty v tom shledáváš zálibu, já nikoliv. V této diskusi jsem několikrát označil tvá konkrétní tvrzení za nepravdivá, jistě jsi je četl a jistě pro tebe nebude problém si je znovu vyhledat.
Že se ti to nelíbí celkem chápu. Neznám nikoho, kdo by si v tom liboval.
Je však snadné se toho vyvarovat tak, že nebudeš překrucovat fakta a smyšlenky vydávat za pravdu. Pak se ti to jistě stávat nebude. -
"-- skrytý --" 06.03.06 14:04
« Re: Petr65 a Renault club ....
A co napsal admin klubu:
Donutils mne abych si to u nich prošel ještě jednou. Tentokrát jsem ten příspěvek našel. Vužil jsem té příležitosti a kouknul jsem se ještě jednou na větší část diskuse, která tam mezi vámi probíhala a konstatuji, že pro takové prohlášení z jejich strany shledávám důvod. Tím tedy zároveň opakuji své tvrzení publikované zde níže.
prodeje aut v Evropě
Většinou je nesprávné hodnotit úspěch nebo neúspěch automobilky podle jednoho měsíce. Na prodejích se významnou měrou podílejí prodejní akce. Jejich přítomnost nebo nepřítomnost výrazně ovlivňuje meziroční výsledky. Jedna automobilka může zaznamenat vzestup protože spustí nějakou marketingovou akci a jiná zaznamená propad protože tuto akci měla vloni a teď nemá nic.
Dále je vždy nutno vzít v úvahu nástup a ukončení produkce jednotlivých modelů. V okamžiku, kdy nový model přichází na trh propastně klesá prodej modelu výběhového a zároveň ještě není na plné obrátky rozběhnutá výroba a dodávky modelu následujícího.
Relevantní je tedy pouze srovnání celých roků.
Z tohoto pohledu jsou pak relevantní výsledky prodejů celého automobilového průmyslu v daném regionu, nebo prodeje v daném regionu za daný měsíc. Z toho pak lze usuzovat zda trh celkově klesá či stoupá, nelze ale hodnotit jednotlivé výrobce zvlášť, a je zcela lhostejné, zda se jedná o Škodu nebo Toyotu.
nie, chcel tym povedat, ze prve dve reklamacie neuznali ako zavadu a musel sa dotahovat o tom, ze to zavada je a nakoniec to za zavadu uznal aj sudny znalec, ak sa dobre pamatam.