2,0HDI

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Peugeot

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.10.2005  16:42

2,0HDI

Jakou mate zkusenost s motorem 2,0HDI? Ja mam najeto na P407SW cca 13k km a spotreba (bohuzel) porad kolem 8,0l/100km s lehkou nohou... :*)
  • 00 Reagovat !

foto Tailor

Tailor 03.10.2005  21:34

Spotreba motoru 2.0 TDCi ve Fordu Focus Combi

Ja mam ve svem Fordu stejny motor a mam najeto 9000 km.
    Moje spotreba pri delsich cestach se pohybuje mezi 6 - 6.5 litru.
    Bohuzel pri kazdodennich cestach do prace a z prace, kdy se motor neohreje mam spotrebu taky kolem 8 litru (jedna cesta je cca 8 km)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.10.2005  21:48

Chip tuning 2,0HDi

Jeste bych se rad zeptal, jestli mate nekdo zkusenosti s chip tuningem u tohoto motoru (2,0HDi). Podle ruznych zdroju by se mel vykon zvednout cca na 122 kW (+22%) pri snizeni spotreby.
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.10.2005  22:18

« Re: Chip tuning 2,0HDi

u zvyseni vykonu chiptuningem lze zvednout u motoru vykon bez navyseni spotreby ale ne zvasit vykon a snizit spotrebu...proc by vyrobce tu spotrebu nesnizil uz v seriove podobe...hlavne dneska kdy se u auta hledi na spotrebu jako na jeden z hlavnich ukazatelu?...zvysit vykon a zaroven snizit spotrebu chipem je na 99% hloupost
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.10.2005  08:14

Spotřeba HDI

8 litrů je dost, říkáš s lehkou nohou...Hrozně záleží na provozních podmínkách. Pokud jezdíš v Praze, a hodně krátkých tras (do práce a z práce) sem tam proložených delší trasou, nedivím se. Praha je nahoru a dolů, na rovině (Hradec Kr.) se dosahují úplně jiné výsledky. Ale stejně by to spíše mělo být na úrovni 6,5 l max. Já měl s 406 1,9TD 7,6 l/100 km a nyní mám s Mondeem 2,0 TDCI (motor Ford) 6,0 v kombíku. Takovýto posun (zhruba) by měl nastat u přechodu od nepřímého k přímému vstřikování... Mám 100 tkm a stále se spotřeba plíživě snižuje, rozdíl je nyní asi 1,2 l (na začátku to bylo 7,2-7,3l). 13tkm - to máš najeto ještě prd. :)
    • 00 Reagovat !

foto

04.10.2005  18:18

« Re: Spotřeba HDI

Kamaradovi s C5 s motorem 2.0 HDI 100 kw se spotreba ustalila asi po ujeti 20 000 km. Ted tusim ma neco okolo 6,5 l.
      Dej tomu cas.
      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.10.2005  20:43

« Re: Re: Spotřeba HDI

Ultiman: Také tě fascinuje, jak snadno se za pár kaček se dá dosáhnout zázračného výkonu a spotřeby? Naposled bylo uváděno, že vývoj Clia III stál asi 930 mil Euro,2 továrny jenom 630 mil. A šikovná česká firma to vyřeší za 5 tisíc tak zhruba. Že se na ně výrobci neobrátí, také to asi nechápeš,že?Oni do vývoje vrazí miliardy korun a my to máme za pár babek. A ten svět se ne a ne od nás přiučit. Hlupáci... ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  12:43

Bez nadpisu

IT: Pekne receno >:D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  16:11

Bez nadpisu

Nespominas, ktory presne motor. Pocul som vsak, ze pri chipovani 66kW HDi motora (kod RHY) moze dojst k spaleniu spoky - nie je dimenzovana na vyssi krutiaci moment. Sam vsak neviem, ci a kolko tomu verit, pretoze tento motor nema elektronicky regulovane turbo a pridavat mu krutiaci moment chipovanim je potom akurat tak dobre na zamaskovanie auta dymom. (IT: dokonaly suhlas)
    Co sa tyka zvysenej spotreby okolo 8 litrov, kedy presne ju pozorujes? Aj v lete? Aj na cestach mimo mesto? Aj pri kludnej, plynulej jazde a rychlosti nie vyssej ako 110-120 kmh? Ak ano, tak potom mas asi zle turbo. Ak nie, potom sa necuduj :)
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  18:49

« Re:

K tomu čipnutí: já to už někde psal.Zastavil jsem se na přát.návštěvu u kamaráda z VW-přejímací technik.Byl tam právě čiplý Transportér a volal zákazník a nějak tak zhruba byla diskuse:
      Pane, máte to brutálně čiplé, že?
      ANO.
      Musíme vyměnit hnací hřídel,navíc ozubená kola v rozvod. a převodovce jsou omačkána, ale ještě to vydrží.
      TICHO.
      Bude to stát asi 20 tis. Hřídel,práce a kontrola převodů.
      ANO.

foto matuS

matuS 16.10.2005  18:46

« Re:

Nespominas, ktory presne motor. Pocul som vsak, ze pri chipovani 66kW HDi motora (kod RHY) moze dojst k spaleniu spoky - nie je dimenzovana na vyssi krutiaci moment. Sam vsak neviem, ci a kolko tomu verit, pretoze tento motor nema elektronicky regulovane turbo a pridavat mu krutiaci moment chipovanim je potom akurat tak dobre na zamaskovanie auta dymom. (IT: dokonaly suhlas)
      no, ale teraz si skocil riadne vedla.
      mame v robote ocipovane picasso hdi 2.0 66kw.
      tu je vysledok: www.gerek.sk/brzda
      takze zvysit vykon sa tam jednoznacne da.
      (oktanova xsara - to je auto jedneho chalaniska z auto.cz, on ma cipovanie zmenou cipu)
      my tam mame powerbox, je tam od nulteho kilometra (namontovane predajcom). auto ma momentalne cez 100.000km, ziaden problem s motorom.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  21:15

Když se říká A...

...mělo by se také říci B!!!
    Teď jsem se pobavil, už vidím obliček toho maníka s pičnutým Transporterem. :P
    Mimochodem, není problém vyvinout silný turbodiesel, vždy je problém se spojkou a převodovkou, a vždy jsou dimenzovány téměř na limitu - tj. je tam pouze minimální rezerva pro případný (ovšem nezamýšlený) čip...
    Znám to ze svého Mondea TDCI, po 30 tkm mi měnili spojku a setrvačník (problém se pozná podle zvuku při vypínání motoru - jednou se spojkou, podruhé bez - když bez spojky slyšíš zacvakání, máš problém)...a to žádný čip nemám.
    Dnes už to mají vyřešené, ale pouze pro standardní výrobní provedení.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  21:56

Bez nadpisu

PetrT: Ten pán má hospodu a jako každý hospodský je o drobet chytřejší. Také nechápu, proč chce, aby mu dodávka jezdila jako BMW.
    Nicméně, pitomci jsou i v servisech. U toho nejmenovaného VW je jeden mechanik, čipnul si pašíka a když se mu zvlnily kotouče, tak tam dal sice levněji, ale zadarmo to nebylo,nové a pěkně to vrátil zase na původní Pe a Mk. K radosti svých kamarádů.Že je předtím povozil, jistě, ochotně je vozil.
    Takže tam jsou vyléčeni všichni a zákazníky upozorňují i na padnutí záruky, ale když ty lidičky si stále myslí, že konstruktéři a výrobci jsou hlupáci a že jim nechtějí dopřát svezení....to je potom těžké.:wink:
    Jak pravíš, je to dimenzováno docela na hraně a tím je řečeno vše. Že je to mírně předimenzováno, ale jistě, jenže mírně...mají alespoň zakázky.Kladný vliv na zaměstnanost, např. ;-)
    Jo, ať je to úplné. Další hospodský má také stejného Transportéra.Má technické vzdělání a něco jako čip ani omylem. Ten zase pro změnu jezdil(do jiného) značkového servisu,odborníci odborně servisovali, pak měl pocit,že to nějak hůř jede, tak do zahraničního, tam to dorazili nadobro až nakonec jel k mému mech.Všechny vstřikovače jsou tam nové po 75 tis km, o tom, jak se měnily oleje nemá cenu hovořit. To co z klikovky teklo, býval kdysi olej.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  22:08

Transporter 2,5 65kW

Mno, také něco vím.
    Byl si u nás pán zakoupit po 60 tis. novou sadu vstřikovačů Stanadyne (5 ks, 30 tKč, neopravitelné) a hořce plakal nad kvalitou VW, že už to není co to bývalo, že si stěžoval až v Německu...
    Otázka je, co s tím dělal a co do toho dával.
    Jiní si také přijeli pro sadu a pro jistotu si vzali aditivum, že prý jezdí do S&ČH (od té doby klid..)
    Někdy je ten Transporter skutečně k nezaplacení...
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  22:16

« Re: Transporter 2,5 65kW

2tv: Vysokou spotrebu mam u 2,0HDi ve vsech rezimech jizdy...i v lete :-( Pockam na 20k km a potom se uvidi...
      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2005  22:25

« Re: Re: Transporter 2,5 65kW

PetrT: Nicméně ceny má VW stále v kurzu, kvalita nekvalita ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.10.2005  19:13

2,0HDi

Mam P407SW 2,0HDi, najeto 13k km. Navic to moc nejede. Na dobre dalnici - Pohorelice - Brno - jsem se to snazil zkouset a vytahlo to jen 190km/h, dale se tomu uz nechtelo (plyn na podlaze, 2 osoby, jinak bez nakladu)...a navic to zralo 14l....!!! Lepsi spotreba vychazi, kdyz dodrzujes rychlostni limity a mas tam jako taxikar porad zarazenou 5 nebo 6ktku..
    I kdyz jezdis na 1/2 plynu, tak je spotreba ve meste cca 7,5-8l/100km... Funkce overboost zatim neni moc citit...ale melo by to zvysit kroutak ze 320NM na 340NM...
    Zatim jsem z tohoto auta na rozpacich...ale co muzu doporucit je alespon sound system JBL...hraje to opravdu pekne...
    1,9TDI 96kw od VW se zdalo byt lepsi - vykon/dynamika/spotreba. Ale snad se tohle zajede...
  • 00 Reagovat !

foto

06.10.2005  20:59

Bez nadpisu

VLAK: Tak to asi nieco nie je v poriadku. Mondeo TDCI 96KW maximalka tacho okolo 220. Priemerna spotreba do 7l(v meste spotrebu radsej nesledujem). Ten overboost nebol asi nic moc (aspon vo forde). Uz sa od toho upustilo a radsej zdvihli krutiaci moment na 330 NM.
  • 00 Reagovat !

foto Tailor

Tailor 06.10.2005  21:32

Spotreba

to Vlak: Ja jsem uz pred casem, kdy jsem mel jeste vetsi spotrebu, vyzkousel, jak mi auto jede. Trasu Hostivice - Olomouc (cca 300 km) jsem jel prumernou rychlosti pres 130 km/hod podle pocitace v aute (vcetne prujezdu Prahou - v obcich se snazim dodrzovat maximalni povolenou rychlost). Cesta vedla pres Brno po dalnici. Tam jsem jel skoro porad 180km/hod. (na rozdil od skodovky, kde tachometr ukazuje o 20km vice, tedy skutecne touto rychlosti).
    Prumerna spotreba byla tenkrat neco pres 8 l/100km. Protoze mam ve svem fordu focus kombi stejny motor (taky od peugeota) a sestistupnovou prevodovku, myslim si, ze v tvem aute skutecne neni neco vporadku. Taky to turbo mi zabira od zacatku a kolem 2000 otacek to zabira skutecne hodne.
  • 00 Reagovat !

foto impaler

impaler 10.10.2005  17:20

Mondeo hatchback 2.0 TDCi 96 kW 6M /11.200 km

Taky za míň, momentálně sleduju jen PP, protože jsem líný. Úplně v začátcích jsem ho nachytal při odchylce kolem půl litru (6.8 vs. 7.3 myslím), samozřejmě špatným směrem. :)
    Auto jezdí město 5 km tam a odpo zpět, takže drsárna za studena, ale zase půlka v koloně piánko a pořád zlehýnka, o víkendu si dá 150-300 km po dálnici 120-140, PP říká 6.5 plus mínus desetiny. Přes sedm jen v tom městě.
    Minulou sobotu 1400 km po dálnici kolem 130, průměr o dost míň (pršelo plus zácpy), výsledek předem vynulovaného PP 6.1. 4 osoby + lehčí náklad (hadry na týden, pivo a víno :)).
    Zpět hezké počasí bez prodlev, vynulovaný PP při jízdě 140-160-180 6.3. 3 osoby plus těžší plný náklad (okurky, knížky, brambory :-) ).
    Tankuju vyjma dvou případů (Aral) výhradně Shell. Osm litrů ani náhodou, turbo zabírá někde pod 2000.
    • 00 Reagovat !

foto

12.10.2005  15:38

« 407

to VLAK:
      Asi pred rokem jsem mel zapujcenou 407 se stejnym motorem na cely vikend. Najel jsem s ni okolo 1000 km.
      Najeto mela kolem 4000 km. Spotreba vychazela pokud si dobre pamatuju okolo 7.0 l/100 km . Zkousel jsem i maximalku na dalnici a rozhodne jsem se dostal pres 200 km/h.
      Neco musi byt s motorem nebo s FAP.
      Kdyz pominem motor, jak jses s timto autem spokojeny ?
      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.10.2005  16:46

« Re: 407

Nejsem zadny velky zavodnik, takze s autem jsem celkem spokojeny...(ale darovanemu koni na zuby nehled 8). Co se tyce jizdnich vlastnosti, tak se mi zda, ze podvozek drzi celkem pekne stopu, a je naladen komfortneji = francouzsky obyvak (jinak jezdim s AR, ktera ma podvozek pekne tvrdy). Prekvapilo me gumove razeni a obcas pomaly nastup brzd (mozna zvyk). Kazdopadne doporucuji poridit sound system JBL, 17" kola apod. Za posledni 2 mesice do me 2x narazili zezadu, a pro me to nemelo zadne nasledky (jen odreny plast na krytu narazniku, ale oba favority byly o 1/2metru kratsi a bez svetel). Podle servisu by se spotreba mela usadit po vymene oleje ve 20k km, takze cekam (ale auto jede subjektivne lepe a lepe, i kdyz maximalka opravdu jen 190... :x ). Pokud ani to nepomuze, budu uvazovat o cipu na 120kW. Pripadne vymanu za neco jineho... Croma 2,4JTDm (147kW) nevypada spatne.... :D
  • 00 Reagovat !

foto

16.10.2005  22:52

Bez nadpisu

co se tyče spotřeby, 2.0HDi 90k, mam tento motor v picassu, najeto 17 000km, mohu potvrdit, že na začátku byla spotřeby vysoká, nyní klesla a jezdím s klimatizací: za 8L ve městě, na dálnici při 100KM/h jede za 5.5, při 130Km/h jede za 6-7, zaleží na větru a pokud mám cihlu na plynu rozjedese až na 175km/h konstantí rychlost, (dosahne až 185) a řekne si o 12.5l nafty. nutno podotknout, že v zemi kde žiji nejsou kopce a na silnici mnohdy potkáte úseky dlouhé až 200km bez jedíné zatáčky... 8)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.10.2005  14:27

Bez nadpisu

matuS: meranie pred chipom samozrejme nemas, ze...
    Nehovorim, ze sa HDi 66kW RHY BEZ RIADENEHO TURBA neda chipnut, ani ze sa vykon nezvysi. Nie som expert. Len o tom pochybujem, lebo nechapem, preco by to uz vyrobca neurobil, pokial by to neohrozovalo emisie alebo zivotnost motora.
    Pocul som ludi krakat, ze vyrobca schvalne podhodnocuje udaje o max. vykone motora, aby sa zmestil do rezervy, keby daco... Napr. ze 1.2HTP 47kW je v skutocnosti 55kW a tiez to mali podlozene podobnym meranim na valcoch apod. Nekomentujem, iba podavam dalej a myslim si o tom svoje.
    A zatial som stale nedostal postacujuce vysvetlenie, akym sposobom sa meraju na tych skusobniach straty. Zisti sa strateny vykon priamo na valcoch, OK, to moze byt relativne presne, ale krivka strat z toho urobi to, co sa prezentuje ako vykon motora a chcel by som vediet, ako sa tato pocita/meria (DIN 70020 o tom hovori?). Dovtedy... si tiez o tom myslim svoje, nieco v tom zmysle, akoze ked chce spokojny zakaznik vidiet dobre udaje, pomozme mu v tom.
    A este by ma zaujimalo, aka je presnost celeho toho meracieho ustrojenstva (tipujem aspon +/-5%) a ako ho ciachuju... Porovnavacie testy na tom istom zariadeni by mohli mat silnu vypovedaciu schopnost, ale absolutne hodnoty sa daju spochybnit.
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.10.2005  15:26

« for tv

docela s tebou souhlasim az na...to s tou rezervou je podle me hloupost protoze motor se da vyladit s dostatecnou presnosti a ikdyby tu rezervu ciste teoreticky naky vyrobce do udaju uvedl rozhodne by to nebylo o 8 kW...to by bylo vazne prehnane >:D takze ty testy byly delany budto za nejakych nestandardnich podminek nebo se tam musela stat nejaka jina chyba ale vyrobce by takovy rozdil zamerne nikdy neudelal ;-)
    • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 19.10.2005  16:36

« Re:

matuS: meranie pred chipom samozrejme nemas, ze...

nemam, dokonca ani nemozem porovnat jazdu s pboxom a bez neho, kedze auto je od nova s nim.
      k tomuto by sa snat mohol vyjadrit Oktan, ktory mal auto bez cipu.

Nehovorim, ze sa HDi 66kW RHY BEZ RIADENEHO TURBA neda chipnut, ani ze sa vykon nezvysi.

ja neviem ci v tom aute riadene turbo je, alebo nieje. ale bola 66kw verzia.
      ani ziadne problemy so spojkou sa dosial neprejavili. pritom auto jazdi 90% v bratislave.

Nie som expert. Len o tom pochybujem, lebo nechapem, preco by to uz vyrobca neurobil, pokial by to neohrozovalo emisie alebo zivotnost motora.

emisie - vyrobca to nerobi podla mna kvoli emisiam.
      Pocul som ludi krakat, ze vyrobca schvalne podhodnocuje udaje o max. vykone motora, aby sa zmestil do rezervy, keby daco... Napr. ze 1.2HTP 47kW je v skutocnosti 55kW a tiez to mali podlozene podobnym meranim na valcoch apod. Nekomentujem, iba podavam dalej a myslim si o tom svoje.

vsetci vyrobcovia to nerobia, magic ti povie o skusenostiach s BMW.
      niektori vyrobcovia davaju nizsi papierovy vykon kvoli tomu, aby boli v nizsej sadzbe dani, resp poistky, alebo niektori kvoli tomu, aby ich 66kw bolo daleko lepsich ako 66kw konkurencie.
      ale neverim, ze 66kw motor bude mat 87kw.
      A zatial som stale nedostal postacujuce vysvetlenie, akym sposobom sa meraju na tych skusobniach straty. Zisti sa strateny vykon priamo na valcoch, OK, to moze byt relativne presne, ale krivka strat z toho urobi to, co sa prezentuje ako vykon motora a chcel by som vediet, ako sa tato pocita/meria (DIN 70020 o tom hovori?). Dovtedy... si tiez o tom myslim svoje, nieco v tom zmysle, akoze ked chce spokojny zakaznik vidiet dobre udaje, pomozme mu v tom.
      A este by ma zaujimalo, aka je presnost celeho toho meracieho ustrojenstva (tipujem aspon +/-5%) a ako ho ciachuju... Porovnavacie testy na tom istom zariadeni by mohli mat silnu vypovedaciu schopnost, ale absolutne hodnoty sa daju spochybnit.

k tomuto sa ti odborne nevyjadrim, jedine co mozem povedat, ze ta technika tam pouzita je od firmy MAHA, co je pomerne dobra znacka.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.10.2005  17:43

Bez nadpisu

Ved preto to povodne ani nekomentujem, skor poukazujem na to, ze taketo reci vznikli prave z toho, ze si ludia skusali auta na valcoch a zatial vsetkym, co som kedy pocul, vysli hodnoty o riadny kus lepsie, ako udava vyrobca. Conclusion: vyrobca si robi rezervu (blby by bol...). Pocul vsak uz niekto o niekom, komu valce namerali vykon vyrazne nizsi alebo obdobny ako udavany vyrobcom...?
    No a to je to, co chcem povedat: pokial existuje porovnanie pred a po, OK, to ma vypovedaciu schopnost. Ale skonstatovanie, ze nejaky valec mi po volajakych prepoctoch strat ukazal, ze mam vykon motora povedzme 98kW namiesto 42 (prehnal som...) a ze ma teda vyrobca zamerne a dobromyselne obabral alebo mam naopak superfasa chip, to je trochu scestne.
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.10.2005  18:22

« Re:

tv: Ale skonstatovanie, ze nejaky valec mi po volajakych prepoctoch strat ukazal, ze mam vykon motora povedzme 98kW namiesto 42 (prehnal som...) a ze ma teda vyrobca zamerne a dobromyselne obabral alebo mam naopak superfasa chip, to je trochu scestne.
      nadherne receno...tv na hrad :!: >:D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.10.2005  20:44

Bez nadpisu

No, neprehanaj, do Prahy daleko :)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.10.2005  17:52

Bez nadpisu

Jaj, MatuS, nejdime sa hadat na blbostiach, ked sa daju jasne vysvetlit.
    Kazdy 2.0 HDi 66kW ma oznacenie RHY, resp. mozu tam byt nejake drobne upravy v nazve, ak by sa jednalo o motor do krajin s inymi emisnymi limitmi, ale to nemeni nic na skutocnosti, ze sa jedna o motor dieselovy, s priamym vstrekovanim, so soft-blown turbom, mechanicky riadenym cez obtokovy ventil bez moznosti ovplyvnovania jeho plniaceho tlaku, bez medzichladica stlaceneho vzduchu.
    Na rozdiel od motora 2.0HDi s oznacenim RHZ, ktory:
    a. ma vyssi vykon, tusim 80kW
    b. ma elektronicky riadene turbo cez elektronicky ovladany prepadovy ventil
    c. ma medzichladic stlaceneho vzduchu
    Ak chces, poslem Ti pdf, kde si o nich podrobne precitas (vlastne som Ti uz poslal, nie?) a okrem toho zistis aj detaily ako:
    1. dimezovanie turba je kriticke, aby turbo davalo dostatok vzduchu aj pri nizkych otackach a aby sa zaroven nepretocilo cez svoje max. mozne otacky pri celom spektre otacok motora
    2. preto sa soft-blown (0.5 atm az 1atm) robia s mechanickym neriadenim a elektronicky neovplyvnovatelnym prepadovym ventilom, aby velmi skoro davali dostatok vzduchu, ale zase vdaka svojej malej hmotnosti a geometrii neprekrocili urcitu max. rychlost a teda maju vyrazne nizsi tlak ako
    3. normalne turba s cca 1.5 az 2 atm preplnovaneho tlaku, ktorym je priradeny elektronicky riadeny prepadovy ventil, ktory zase riadi elektronika podla nejakej tabulky preplnovaneho tlaku v roznych rezimoch motora. Tieto turba maju vsak zvycajne trochu neskorsi nastup, lebo maju vacsiu hmotnost a inu geometriu. Za tymtito vacsimi turbami sa dava este medzichladic stlaceneho vzduchu, aby ucinnost plnenia bola vyssia.
    4. Potom su este turba s variabilnou geometriou, ktore zabezpecuju skorsi nastup, ale zaroven aj sirsiu hranicu pouzitelnosti ako soft-blown.
    5. nafta sa spaluje so vzduchom v akomkolvek pomere (na rozdiel od benzinu), po istej hranici vsak nastava vyrazne zvysenie dymivosti, na co su emisne predpisy a limity.
    Zvysovat vykon nepreplnovaneho diesla mozes dodavanim vacsieho mnozstva nafty az po (alebo tesne pred) hranicu dymivosti. Ak chces este vacsi vykon, musis dodat dodatocny vzduch, teda preplnat, cim tu hranicu postavis vyssie.
    Teraz je otazka ako preplnat. Bez medzichladica sa to da iba po istu hranicu, s medzichladicom sa hranica posunie trochu vyssie. Ak mas neriadene turbo nastavene nejako, viac ako to "nejako" vzduchu do motora nedostanes, ani keby si sa pok..al. Ak mas riadene turbo, do motora dostavas vzduchu tolko, kolko chces a potrebujes, ak vies, co robis.
    No a v tom je zazrak toho cipovania. Vyrobca zoberie ten isty motor a upravou software priradi motoru nejaku mapu preplnania a prehlasi ho povedzme za 80kW motor, lebo tolko naozaj ma. Potom vezme ten isty motor, da mu inu mapu preplnania a prehlasi ho za 110kW motor (a k tomu prida prislusnu silnejsiu prevodovku a spojku, aby to tie uniesli). Ty to mozes urobit aj za vyrobcu, ze si tu mapu zmenis, ak mas riadene turbo, pricom vsak riskujes, ze niektory z naslednych materialov (spojka, prevodovka, osi, loziska) sa unavia skor, ako by sa unavili pri povodnom nastaveni - to uz zavisi na ich domenzovani.
    Avsak ak mas neriadene turbo, softwarovou upravou mozes akurat tak zvysit maximalnu dodavku paliva, ale to je dobre akurat tak na dosiahnutie vyssieho odpadneho tepla vo valcoch a vyfuku a tiez na dosiahnutie alebo prekrocenie hranice dymivosti. V kazdom pripade zazraky od toho cakat nemozes, podobne ako na atmosferickom benzine, lebo ak by tam bol priestor na zvysenie povedzme o 10%, z akeho dovodu by to vyrobca neurobil? A ak by sa chcel dostat na hranicu isteho vykonu, tak by pouzil o trochu mensie/ine turbo, aby malo aspon skorsi nastup.
    Toto vsetko tu pisem nie preto, aby som Ti vysvetloval veci, ktorym pravdepodobne uz davnejsie rozumies, ale preto, aby som Ti vysvetlil moj myslienkovy postup a ze si nemyslim, ze vyrobca zamerne a dobromyselne ludi klame, lebo by to vedel zariadit inac.
    BTW nie je Ti podozrive, ze motory od roznych znaciek, ale s rovnakou technologiou (soft-blown, bez medzichladica a vstrekovanie Bosch EDC15, resp. jeho vylepseny naslednik Siemens Sid801) maju takmer navlas rovnake vykony? Porovnaj PSA, VW, Ford,... Keby existoval nejaky trik, myslis, ze by to napr. VW nevytiahol ako konkurencnu vyhodu...? Vorsprung durch technik...?
  • 00 Reagovat !

foto

24.10.2006  15:04

PDF

Náhodou jsem narazil na tuto diskusi a měl bych zájem o nějaký popis, jak motor HDI 80kW funguje. Mám s ním totiž problém, byl jsem v řadě servisů, ale nikdo mi ho neodstranil. Naučil jsem se s tím žít, ale přesto...
    Jde o to, že často, když jedu po rovince, na lehký plyn a přejdu do stoupání, třeba i velice mírného, mám málo přes 2000 otáček, tak mi vyskočí kontrolka "autodiagnostika" a omezí se mi výkon. Auto jede dál, necuká, ale netáhne a omezí otáčky na 3000. S touto vadou jsem byl v několika značkových servisech, vždycky ze mně vytáhli prachy, ale výsledek "zero".
    Z vaší diskuse jsem nabyl dojmu, že tomu - na rozdíl od lidí, na které jsem narazil já - rozumíte. Tuším, že to bude souviset s regulačním "přepadovým" ventilem. Jedním z příznaků je, že když vypnu zapalování a nastartuji znovu, v první chvíli motor dost kouří. Nevím, jak kouří těsně předtím - to si člověk nevšimne.
    Protože s tím už jezdím delší dobu, většinou už cítím "zaváhání" motoru, vymáčknu spojku, protočím motor ve vyšších otáčkách a jedu v pohodě dál. Někdy to ovšem neuhlídám. Třeba při předjíždění to je velmi nebezpečné.
    Faktem je, že když jedu dravěji, nestává se to. Pokud jedu piánko po rovince, přechod na vyšší zátěž (tedy přidání plynu) skoro vždy vyvolá problém.
    Slyšel jsem, že to je bolest většiny těchto motorů před r. 2000. Dáte mi na to nějakou radu?
  • 00 Reagovat !

foto Ted

Ted 24.10.2006  16:10

Bez nadpisu

nechapu, proc jim neco platis, kdyz nic neopravili.... okamzite reklamovat opravu!!!
    pokud se ti rozsviti diagnostika, musi to hlasit nejakou chybu a na ten ventil zapomen neb je dle meho nazoru nastavenej na jednu konstantni hodnotu maximalniho plniciho tlaku a pri overboostu se to resi jinak, ale hlavne to nesouvisi s tvym problemem. pocitac proste zjisti nejakou chybu z cidel a omezi ti vykon... musi se zjistit, co tou chybou je... a neplat jim nic, dokud to neprojedes a nevyzkousis...
    stejne tak bych chtel videt vypis z diagnostiky...
    nebo zkus zavolat sem, ale ja s nima nemam zkusenost, jen se nsazim pomoct.
    [odkaz]
    • 00 Reagovat !

foto

24.10.2006  16:53

« Re:

Díky za odpověď.
      Zpočátku jsem jim fakt naletěl, protože jsem si myslel, že to odstranili. Ono se to totiž chová tak, že je třeba i několik měsíců klid, a pak se to stane v jednom týdnu pětkrát.
      Problém je v tom, že výpis z diagnostiky je tak vágní, že si to ti kluci v servise neumí vyložit. Musel bych teď hledat v nějakých starých účtech, co tam vlastně bylo napsáno. Už jsem vyměnil nějaké čidlo (průtok vzduchu v sání) a po vyzkoušení mi to původní vraceli zpět. To vše ve značkových servisech Peugeot. Už jsem rezignoval, až teď mě napadlo vyhledat nějakou diskusi na webu.
      • 00 Reagovat !

foto

31.10.2006  09:04

« Re: Re:

Zřejmě to způsobuje netěsnost v palivové soustavě. Třeba nějaká více poréznější hadička, která není na první pohled vidět. Nedávno jsem se bavil s majitelem "Seat Leon" o jeho TDI. Po startu vše v pořádku, po 20 minutách náhlý pokles výkonu (motor v nouzovém režimu). Trvalo to už 1/2 roku a jezdil s autem po všech možných značkových servisech a nic. Nakonec se zjistila jedna špatná hadice, která byla více porézní než by měla být. Při nižších tlacích = vše OK , při vyšších = Chyba netěsnost palivové soustavy, která při poklesu tlaku (vypnutí motoru) chyba zmizela.
        Dnešní moderní dieslové motory mají poměrně složitou regulaci tlaku, dávkování paliva, .... Vše řídí počítač, který dokáže poznat pouze důsledek, ale ne příčinu závady.
        • 00 Reagovat !

foto

01.11.2006  11:53

« Pokles výkonu u HDI 80 kW

Díky za názor, ale ten popis chování tomu neodpovídá. Skoro se dá říci, že když jedu živě, otáčky se často mění, vytáčím motor - pak se nic neděje a je vše O.K.
          Jakmile jedu v pohodě, piánko, obvykle tedy na 5. stupeň a okolo 2000 otáček - a pak najednou lehce přidám plyn (např. v mírném stoupání) - je to tam. Pokles výkonu a maximální otáčky okolo 3000. Protože tu situaci už znám, někdy si to uvědomím, že motor zaváhá, tak vyšlápnu spojku a několikrát sešlápnu plyn, "provětrám" motor nalehko ve vysokých otáčkách, a pak bez problémů jedu dál.
          Pokud tady mluvím o stoupání, tak mám na mysli opravdu jen mírné vlny, které nevyžadují řazení.
          Pokud jedu rychle - třeba po dálnici, tak jedu na pětku kopec nekopec, motor je stále ve vyšších otáčkách a závada se neprojevuje. Je to opravdu typické jen pro poklidnou jízdu a přechod na lehce zvýšenou zátěž.
          Stačí vypnout zapalování a znovu nastartova a jede se dál s plným výkonem. Kontrolka ještě svítí (někdy 5 km, někdy 100 km), ale motor má plný výkon. Jednou jsem si všimnul, že když jsem zastavil a znovu nastartoval, pár sekund se z výfuku valil opravdu hustý dým. A pak zase vše v poho.
  • 00 Reagovat !

foto

01.11.2006  13:31

Bez nadpisu

Možná se také přidírá ERG ventil ? Máte ještě auto v záruce ? Pokud ano, tak bych asi trval na jeho výměně a nebo při nejmenším na jeho vyčištění, pokud to jde, protože s jeho pomocí se udržuje požadovaný tlak v soustavě.
    Pokud se začne přidírat čerpadlo, uvolňují se z něho kovové špony, které právě způsobí netěsnost ERG ventilu. Toto se zjistí, prohlídnutím palivového filtru, zda-li nejsou v něm kovové částečky.
    Rozhodně bych nerezignoval, ale snažil se problém vyřešit, protože si můžete zadělat na podstatně větší problém s čerpadlem.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.04.2007  22:14

Hádéíčko ze mě udělalo žebráka

Motor 2.0 HDI 80kW (celoroční používání aditiva) mi začal škubat, tak jsme zdecimovali EGR , vyčistili nádrž , vyměnili filtr - škubalo to dál - diagnostika zahlásila tlak paliva - věc jsme předali jednomu nejmenovanému Soběslaskému servisu - vyměnil jsme ventilek , co je na tlakovém čerpadle - začalo v čerpadle pískat a škubalo to dál - čerpadlo zrepasovali (vydřená hřídel, špatné přepoštěcí ventilky) a namontovali zpět - motor jak noty na buben poškubává..... Pro KAŽDÉHO Pumpaře v ČR - vyměnte ceduli NAFTA za ceduli HUMUS S PŘÍMĚSÍ NAFTY Pro každého potencionálního zájemce o motor HDI , který by měl spalovat ČESKOU NAFTU - kupte si kolo..... Hezký den
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.10.2007  19:46

« Re: Hádéíčko ze mě udělalo žebráka

Jenom doplním , jak to nakonec dopadlo.
      Po té repasi se podělal ventilek k turbu, ten se vyměnil a opět to mělo výkon.
      A teď přichází na řadu vysvětlení - nevysvětlení toho škubání.
      Pod Railovou rozvodovovou lyštou, resp. zespoda do ní je našroubovanej snímač tlaku paliva - ten stačilo vytočit - pěkně se na něj podívat a zase ho natočit zpátky.
      Od té doby již nic neškube.

Technik mě ubezpečil, že všichi odborníci v Č.R. na to koukali, jak jedno čidlo rozhodí celej motor.

RHZ 80kW 2litry HDI - první geberace - říjen 1999 , model 2000

Čus
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.09.2007  22:20

klepe motor

Potreboval by som poradit.Mam peugeot 406 2.0HDi 80kw.V poslednom case sa mi motor zda byt akysi hlucnejsi,ma drsnejsi chod a viacej klepe.Za studena je to ok ma jemny chod aky by mal mat ale po zahriati je to traktorovy zvuk podobny motorom TDI.Mate prosim Vas niekto podobny problem?,neviem cim by to mohlo byt sposobene. Obavam sa aby to neboli vstrekovace,ktore by mohli dosluhovat.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.01.2008  10:22

P 406 HDI 81 kw cuká

Ahoj, mohl by mi někdo poradit? Motor mi začal při otáčkách do 2000 cukat, nad 2000 to jelo normálně. Po ujetí 10 km cuká neustále a teď už i na volnoběh. Rozsvítila se mi kontrolka diagnostiky motoru, ale počítač nehlásí žádnou závadu. Bojím se, že to jsou vstřiky nebo čerpadlo.
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.01.2008  11:32

« Re: P 406 HDI 81 kw cuká

Přečti si pozorně moji esej ,,Hádéíčko ze mě udělalo žebráka,,.
      V podstatě bys mohl zkusit vyměnit ventilek , co je na tlakovém čerpadle - tohle je součástka, která má spíše vliv na chování motoru v extrémě nízkých otáčkách pod 1600ot.
      Pak bych dporučil ten trik ze snímačem tlaku paliva.

Doplním, že můj motor HDI je úplně první typ (dva plastové ventilky) /jeden na EGR, druhej na ,,tlak turba,,/
      Novější varianty motoru mají ještě třetí /na ,,chcípání - doběh,,/
      Další věc, kterou zkus tedy udělat je, prohodit mezi sebou tyto ventilky/EGR-tlak/, nebo dát nový ventilek /tlak turba/. Toto bude mít spíše vliv na průběh tahu motoru - ne na škubání.

Jinak obecně se dá zrekapitulovat pár bodů:

1. VYČISTIT NÁDRŽ !!! a zkontrolovat funkci podávacího čerpadla v nádrži + vyčistit kontakty elektrické svorkovnice na podávacím čerpadle.

2. zdecimovat EGR ventil (DŮKLADNĚ a ZCELA ho odstavit - odchází kvůli nekvalitní naftě)

3. Vyměnit filtr

4. Zkontrolovat- vzduchové trubky od chladiče turba - vlastní chladič turba (pokud vše funguje, může díra /vytékal by z ní olej/, či netěsnost způsobit problémy.
      Zkontrolovat vůbec těsnost trubek ve spojích - i ze spoda za motorem.

5. Vyměnit ventilek na tlakovém čerpadle.

6. Pootočit, či vyměnit snímač tlaku paliva (ze spoda na RAILU)

7. Vyměnit plastový ventilek /tlak turba/

8. V případě nutnosti zrepasovat tlakové čerpadlo. /Dá se od 16000,- Kč/

Vyčištění a zrepasování vstřiků bych nechal až jako poslední možnost.

Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…