ASR na sněhu: pomoc nebo záhuba?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
Lubos.1 04.10.05 15:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
to Mitsi:
je to samozrejme mozne, ja ale take skusenosti nemam. Na druhej strane o tretej rano moc nejazdim :)
Co sa vsak tyka prednosti chodcov sa mame co ucit. Maloktory rakusan nezastavi, ked stoji chodec na okraji cesty. Blbe ale je, ked taketo veci robi aj na Slovensku :-) Potom nastavaju kolizie, lebo nikto za nim nepocita s tym, ze by mal pred prechodom zastavit :) -
"-- skrytý --" 04.10.05 15:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
Lubos1: V Rakousku jsem žil 5 let už do února t.r., takže mám jakous takous představu o chování jejich policie. Měření rychlosti na téměř prázdné dálnici o půl čtvrté ráno není výjimkou, stejně jako měření na ulici/pěší zóně s limitem 30 v něděli ráno, kdy se po ní žádní pěší nepohybují, zato ve všední den, kdy tudy většina znalých dopravní situace objíždí jinde zacpané dopravní tepny a jezdí 70 za hustého pohybu chodců, jsem policii nikdy měřit neviděl... -
Lubos.1 04.10.05 15:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
to Mitsi:
dalo by sa so vsetkym suhlasit, az na porovnavanie ceskej/slovenskej a rakuskej policie. Po Rakusku jazdim skoro kazdy den bez prestavky viac ako 5 rokov a nevsimol som si, aby merala policia inde ako v obci a niekedy na dialnici, ked je znizena rychlost (opodstatnene - napr. kvoli praci na ceste).
Raz sa mi sice stalo, ze ma sledovalo biele neoznacene auto (stasia Astra), bolo stale za mnou asi 15 minut mimo obce - obehol som ja, obehol aj on :-) -. stale sa drzal za mnou.
Nakoniec si vylozil na pristrojovku majak :-) a zablikal na mna. Oznamil mi, ze som isiel permanentne 120 km/h (povolena 100), co by az tak nevadilo, ale pri predbiehani to odhadoval aj na 140 km/h, co uz bolo prilis. Najzaumavejsie bolo, ze im v Rakusku staci odhad, nemal totiz ziadny radar. Iba sledoval svoj rychlomer :-) maju na to pravo.
Ale to je o inom.
V kazdom pripade som dostal pokutu - minimalnu - a uznavam, celkom opravnene. Napriek tomui jazdim po Rakusku stale rovnako, akurat sledujem viac auta za sebou.
Co sa tyka dodrziavania rychlosti, suhlasim viac-menej s Mitsim. Je mnoho miest, kde rychlostne obmedzenie sposobuje viac problemov akoby tam nebolo. Vzdy sa najde niekto, kto ho nebude dodrziavat (kedze je to zbytocne), ostatni poctivi mu schvalne neuhnu z cesty a vznika nervozita a problemy.
V dnesnych dobach vysokych cien paliv som si vsimol realneho znizenia priemernej rychlosti na dialniciach mozno aj pod 120 km/h. Napriek tomu sa mi jazdi horsie. Ludia obiehajuci o 1 km/h rychlejsie ako obiehane vozidlo ma vedia vytocit. Ak uz aj musim zbrzdit za niekym takymto, hoci som aj nasrany, tak na neho neblikam, ale takych 15 sekund pockam. Ak sa neuhne, zacnem blikat. Uz som aj trubil :-( trochu sa za to hanbim, ale inak to neslo. Najhorsie ale je, ze ak sa vleciem za takymto autom, za mnou sa v lavom pruhu utvori rada blikajucich a vytrubujucich dementov, ktori akoby nevideli, ze to nebrzdi ten pred nimi, ale este dalsie auto vpredu. Ak sa chcem malinko uhnut doprava (max. 1 meter) aby videli, ze je predomnou este jedno auto, tak sa okamzite chce narvat vedla mna, je jedno, ci za lavu ciaru. Ako u blbych.
V kazdom pripade ale nepredbieham na dialnici zprava, lebo som v minulosti nieco podobne zazil a len zazrakom to dopadlo dobre. -
spitfire 04.10.05 15:31
« Re: Re: Re: Re: to Mitsi
Ještě k těm limitům - mně docela vyhovuje situace, kdy jedou všichni limit+10. Nikdo se nikam necpe a všichni jedou bez stresu docela svižně k cíli. Fakt je, že u nás tomu tak moc často není, někteří se vlečou a vychovávaj, jiný na limit serou zvysoka a divěj se, proč jim všichni překážej. Mám rád Švédsko nebo Švýcarsko, Rakousko taky docela ujde, německý unlimited dálnice nemusím, i když si tam lidi nechaj víc prostoru, než u nás. -
"-- skrytý --" 04.10.05 15:24
« Re: Re: Re: to Mitsi
spitfire: Dobře, nebudu napítat - limity mimo obec byly zavedeny v srpnu 1979 a já jsem srovnával situaci na silnicích předtím a těsně poté, v žádném případě jsem nemyslel na srovnání s dnešní intenzitou provozu!
PS: Ta ženská ještě stačila mobilovat, samozřejmě s mobilem u ucha, takže ten kterén možná ani nepatřil mně... >:D -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
takuto debatu som zazil na autorevue.cz. No mne z toho vyslo, ze kazdy mal pravdu za urcitych okolnosti. Mitsi ma sakra pravdu s meranim rychlosti !!!
magic:Miro> pokud někdo jede vysokou rychlostí, je břemeno vnímání těch pomalejších vždycky na něm a on musí odhadnout, kde tak jet může a kde ne
. No a to je vlastne to, co je problem. Su ludia co si to uvedomuju a ti, co nad tym neuvazuju. Niekto zamerne a niekto nedovidi dalej ako po prve auto a nie este aby uvazoval dopredu. A toto sa tyka pomalych a aj rychlych. Vsade sa taki najdu. -
spitfire 04.10.05 15:15
« to Mitsi
Hele, dědku >:D , když máš takovou paměť, tak zavzpomínej, kolik jezdilo aut tehdy a kolik jich jezdí teď. To se nedá srovnat (taky něco pamatuju).
Jinak souhlas, nesmyslný omezení jsou spíš kontraproduktivní a způsob kontrol policajtů je dost často k poblití. Párkrát jsem už platil za prkotinu, která nikoho neomezila ani neohrozila, prasáren jsem taky už udělal dost, policie ale nikdy nebyla proti. -
"-- skrytý --" 04.10.05 15:10
« Re: to Mitsi
spitfire: Máme se ženami za volantem asi zcela odlišné zkušenosti!
Třeba zrovna včera mne jedna málem "čelně zavřela" jelikož se domnívala, že ona jede jednosměrkou. Jenže ta ulice byla obousměrná, dva vozy vedle se tam v pohodě vejdou vedle sebe, jenže ona v ní jela úplně vlevo, jelikož si "nechávala odstup" od vpravo (a pouze vpravo v jejím směru) zaparkovaných vozidel v souvislé řadě, a za zlomem ulice najednou narazila na mne v protisměru. No nic, vlítl jsem pravými koly na chodník, zastavil a čekal až projede. A co myslíte? Napřed divoce troubila a blikala a když mne míjela, tak na mne staženým okénkem pokřikovala něco o kreténech. Věřte mi, že kdyby mi nebylo líto auta (mého), rád bych si "nechal uštědřit čelní polibek", aby dotyčná pochopila, že takhle se prostě nejezdí, a třeba uznala svou chybu... -
"-- skrytý --" 04.10.05 14:59
« Re: Re:
Souhlas - prece nemuzu brat ostatni ucastniky silnicniho provozu jako nepratele ktery mi prekazej... Proste je beru za lidi, ktery ve stejnou dobu sdilej stejnej udel jako ja a potrebujou se nekam dopravit... Coz ale nevylucuje to, ze me obcas nekdo pekne nas.... ;-) -
"-- skrytý --" 04.10.05 14:58
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
Něco z historie:
Jelikož jsem asi o dost starší, než většina zde diskutujících, nemohu nevzpomenout na doby, kdy v obci nebyla v nočních hodinách (napřed to bylo mezi 22.00 a 6.00, pak už jen mezi 23.00 a 5.00) rychlost (60 km/h)omezena a o nějakém omezení mimo obce se nikomu ani nesnilo. Ale pak zrušili napřed noční "neomezenost" v obcích a potom zavedli i limity mimo obce (schválně hádejte, kdy to bylo?). Pro pořádek podotýkám, že neskrývaným motivem tehdy byla snaha ušetřit něco z nedostatkové ruské ropy, když SSSR hrozil přivřením kohoutků, nikoli zvýšit bezpečnost silničního provozu.
A co se nestalo! Na silnicích a dálnicích, kde dříve panovala pohoda, pověvadž každý jel tolik, kolik mu vyhovovalo a především na kolik se cítil a na kolik měl jeho vůz, najednou zavládl totální chaos, spočívající v tom, že ti, co jeli na úrovni limitu, měli tendenci vychovávat ty, komu limit nestačil. A tak je tomu vlastně dodnes...
K tomu ještě příklad z doby relativně nedávné. Bydlel jsem svého času hned u čtyřproudovky - volného pokračování dálnice, ale už v rámci města, ovšem s velmi řídkou zástavbou, kde směrem do města byl limit 80, přičemž v protisměru (z města ven) byl v zimním období limit rovněž 80, ale v létě kvůli nájezdu na/výjezdu z veřejné pláže u jezera byl limit vždy snížen na 60. Oběma směry jsem jezdil min. 2x denně (ráno do města, v poledne na oběd domů z města a zase zpět, a večer pak z města domů) po dobu více jak 5 let. A hádejte, za jakých okolností to bylo vcelku OK a kdy naopak docházelo ke krizovkám? Ano v létě ve směru z města na limitu 60 to bylo opravdu o život, třebaže těch na pláž odbočujících a z pláže vyjíždějících bylo alespoň v době mých jízd naprosté minimum, takže ty zmatky lze přičíst na vrub v převážné míře právě limitu 60!
A co jsem tím chtěl říct? Že jen tyhle dva příklady alespoň mne dokonale přesvědčily o tom, že cestou utužující restrikce se nelze dobrat kýženého cíle, totiž snížení nehodovosti a zvýšení bezpečnosti provozu, např. nastolením pohodové situace na vozovkách.
A zkuste si jet štreku třeba 1000 km s tím, že budete úzkostlivě dbát všech limitů. Brzy zjistíte, že (zvláště za volantem dobrého vozu) nejste schopni se sousředit na nic jiného, než je hlídání ručičky rychloměru, a že i v úsecích, kde mají rychl. limity své opodstatnění, se stáváte nebezpečnými sobě a svému okolí právě proto, že dodržujete...
A jak to řeší naše, slovenská a rakouská policie (tyto tři příklady jsem vybral schválně, jelikož je považuji za etalon typicky policajtského přístupu k věci v tom nejhorším slova smyslu)? Měří dodržování limitů v těch nejnesmyslnějších místech, kde za prvé nemusejí (ty limity) vůbec být a za druhé jejich případné porušování vůbec nikoho neohrožuje. Zato jsem ještě nikdy nezažil pořádnou kontrolu u přechodu pro chodce před školou v době těsně před začátkem ranního vyučování či pohyb policejního vozidla na dálnici a vyhmatávání těch řidičů, kteří jedou vyloženě nebezpečně (schválně nepíšu "rychle", poněvadž to není jedno a totéž!), a ohrožují tak ostatní účastníky provozu. -
"-- skrytý --" 04.10.05 14:55
« Re:
Možná by zákon o silničním provozu mohl obsahovat jen poslední magicovu větu a bylo by po velkém množství nehod. Možná by ji výrobci aut měli lepit do zorného pohledu řidiče, aby ji měl stále na očích. Možná by se za její nedodržení měli odebírat řidičáky! Představte si situaci, že se potřebujete dostat na hlavní a kamioňák by sundal nohu z plynu, abyste mohli vyjet. Pravda, ubylo by nehod, ale přibylo infarktů některých spěchajících taky řidičů. -
spitfire 04.10.05 14:48
« to Mitsi
Statistiku neznám, mám jenom vlastní zkušenost. Ta říká, že jsem snad ještě nikdy nezažil situaci, kdy bych se cítil ohroženej chováním nějaký ženský za volantem. Situace, kdy se mi ve 140 nalepí nějakej magor na zadní nárazník i když zrovna předjíždím kamión a nemám kam uhnout, nebo když mě někdo vytlačuje z pruhu, prorože sám jel někudy, kde vůbec neměl co dělat nebo když musim jet skoro příkopem, protože ten naproti musel zrovna cosi komusi cosi dokazovat mají na svědomí téměř výhradně muži. Ženy mají tendenci třeba častěji poškrábat auto při parkování, ale to jde o ničem. A to že někdo jede trochu pomaleji, protože si prostě nevěří a ten za ním to nemůže rozdejchat a vyvádí je, řekl bych, problém toho vzadu. -
"-- skrytý --" 04.10.05 14:13
« Bez nadpisu
Miro> pokud někdo jede vysokou rychlostí, je břemeno vnímání těch pomalejších vždycky na něm a on musí odhadnout, kde tak jet může a kde ne. Nemám nic proti tomu, aby někdo jel V PŘEHLEDNÉM úseku dálnice třeba 300, ale *, kteří už z dálky na ty ostatní, jedoucí "normální" rychlostí blikají a troubí jako by jim ten levý pruh patřil bych zbavil řidičáku jedna dvě. Agresivní vymaštěnec nemá za volantem co dělat. Taky to zpravidla nedělají řidiči opravdu rychlých aut, ale zase jen ti, co so na něco jenom hrají. Že v zrcátku neodhadneš přesnou rychlost je normální a taky je z tvého příspěvku jasný, že není tvým úmyslem někomu bezohledně vjíždět před auto. Chce to jen trochu cviku a bude to o.k., každopádně tvé chování je zcela v pořádku a díky za něj.
pkod: my si asi moc nerozumíme. Já v žádném případě nehodlám obhajovat prasata, která vždy a za všech okolností musí být ze všech nejrychlejší a raději zabijí 20 lidí, než by zpomalili nebo uhnuli. Asi to nečteš celý (vím, je to nudně dlouhý, sorry). Naopak, bral bych jim papíry ve velkém. Výhrady tu byly k řidičům, kteří se chovají BEZOHLEDNĚ, AGRESIVNĚ A NEVYZPYTATELNĚ BEZ bez ohledu na jejich absolutní rychlost. Slovo absolutní je důležité, jet 70 km/h kolem školy, kde houf dětí čeká na otevření je zločin, je to strašně rychle, naopak v levém pruhu na dálnici je to zase nebezpečně málo. Rychlostní omezení daná situací (tzn. značkami) nutná jsou a jak já, tak třeba Mitsi tady naopak trváme na jejich smysluplnosti a také na dodržování (ale musí být dodržovatelné). Já jenom odmítám, že by absolutní hodnota rychlosti nějak přímo či nepřímo úměrně souvisela s bezpečností provozu a trochu jsem zapochyboval nad smysluplností absolutních rychlostních omezení na určitém typu komunikací. ŘIDIČ VŽDYCKY MUSÍ JET TAK, ABY NIKOHO NEOMEZOVAL ANI NEOHROŽOVAL a aby potenciální rizika jeho počínání byla co nejmenší. Ač z fyzikálního hlediska je to právě rychlost, poté hmotnost co vytváří největší setrvačné síly, v praktickém životě jsou ta hlediska přeci jen zcela odlišná. Neupínejme se proto jako idioti k rychlostním limitům daným vyhláškou, ale jezděme tak, aby provoz byl bezpečný a plynulý. Stačí se jen vzájemně k sobě chovat slušně. -
dcgsd 04.10.05 12:10
« Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
Muj nazor je asi takovy, ze omezeni nutne jsou a je zaroven nutne je dodrzovat. Jinou strankou veci je spravna implementace do praxe. Clovek musi pocitat vzdy s chybou nejen druhych ale i techniky. Povazuji za hloupost a ohrozovani druhych jezdit v noci po dalnicich nad 130 (ono ani min neni OK) jen na potkavacky. Dalkove rosvitit nejdou (zase ta ohleduplnost, ze). Zakon to rika dobre, primerena je takova rychlost, ze ktere jsem schopen v pripade potreby zastavit na vzdalenost na kterou vidim - stojici prekazka ! (neni to presna formulace). Jak daleko je videt na potkavacky? zase je to jasne pokud ma auto spravne serizena svetla. Prikladem budiz Hradecka dalnice smer Praha cca 10. km kde shorel kamion s cementem a par osobaku. Ridic kamionu usnul, vjel do krajnice a pote napric pruhy zastavil o svodidla (jeho chyba ze?). Prvni osobak dobrzdil (asi dobry ridic nebo jel podle predpisu?), dalsi dva (?) uz ne - ucastnici nejeli udajne primo za sebou. Uhorelo par lidi pro blbost "rychlych jezdcu" tj jejich neprimerene rychlosti a nasedne jejich havarie a pozaru. Prekvapive to odnesli i ti z auta ktere zastavilo. Co udelate mistri pokud se vam neco takoveho prihodi v noci na dalnici ve 160? Treba nekoho zabijete, treba ne? Podobne je to se vsim. Treba pokud pojedu po okresce a protijedouci bude mit defekt, infarkt, otravu ci co a nakouri to do me tak budu rad pokud pojede "jenom" podle predpisu ci pomaleji. Pokud nekdo neveri ze rychlost je nebezpecna tak at skoci z 4. patra (to jest naraz v cca 50km/h) a nebo z 11. patra (tj. 90km/h) a podle toho jak je to "bolelo" at jezdi. Take mnoho z vas nepocita se stojici prekazkou na silnici znicehonic? co kdyz se srazi ten pred vami s protijedoucim? hm, asi stojici prekazka. Zkuste si to predstavit az pojedete.
Hlavni rozdil mezi priznivci rychlosti na jedne strane a omezeni na druhe strane bude v pristupu k bezpecnosti. Pro ty prvni je jasne ze se jim nic nemuze stat protoze to umi (zavisi to ale i na tom jak jezdi a mohou jezdit ostatni), ti druzi predpokladaji dodrzovani pravidel a tak i v pripade nehody omezene ztraty, skody (zavisi na dodrzovani pravidel). A protoze je znamo ze ne vsichni si mysli ze jezdi dobre tak potom je jedina mozna varianta na !!verejnych!! komunikacich dodrzovani predpisu a jejich spravna aplikace.
Snad nejenom Mezek a ja si toto uvedomujeme a tak se "omlouvam" ze vas (sportovce) brzdime. -
« Re: Re: Re: Re: Re:Mezek
Mitsi a spol: ja som toho moc nenajazdil, mozno par km cez 100t. a popravde sa mam hoodne co ucit, ale v niecom ma pravdu mezek a v niecom vy. Takze nazad k ASR :-). Ja osobne som sa uz 2x pichol rychliku do cesty a veru bolo to o vlas. Proste som fakt neodhadol, ze sa priblizi tak rychlo. Raz to bolo v BA na pristavnom moste, kde sa prirutil hoodne rychlo. Ked som zistil ze nejde tak pomaly ako sa zdalo( ked uz nic ine, aspon do 130 :-) ), uz som sa nemohol uhnut, lebo vedla mna bolo auto( nie jedno, cely rad :-) ) co som obiehal :*) a druhy krat tusim tesne za Trnavou smer Piestany, za kopeckom som obiehal pomalsie, za mnou nic ( nieco okolo 130 + a vedla mna odhadom 100 + ), ale za chvilu sa vyrutil rychlik a ja som zase nemal kam :*) . A to beham zrakom po spetakoch celkom casto :*) . Naozaj, ak si to niekto sinie 200+ tazko sa to v spetakoch odhaduje, hlavne ak treba pozerat aj pred seba. Ono tie dialnice nikdy niesu rovne, takze auto nesledujete za sebou aspon 2km. Casto sa krutia ako spagety. Takze na toto treba mysliet pri rychlej jazde. Nie vzdy sa tym pomalsim podari presne odhadnut vasu rychlost a je dost rozdiel sa uhybat autu pri 150-160 a autu co ide cez 200. Osobne som takto rychlych zazil asi 5 aut ( z toho asi 2x ako pasazier, nie vodic ) a pokazde som sa zlakol, lebo to je slusny fofr :-). Takze brat rychu jazdu ako v poho je nebezpecne, lebo nie kazdy berie ohlad na pomalsie a da nohu z plynu, ked ma pred sebou auta. Staci ze si tu daky pako precita, ze sa da v poho jazdit 200 a bude tak jazdit. Nauzaj tie silne auta maju aj vymetenci. Mitsiho a spol za nich zatial nepokladam, ono fakt maju pravdu, ze sa da jazdit aj 200+ :-) -
« Re: Re: Re: Re:Mezek
Magic, to je perfektně napsáno. Naprostý souhlas, přestože sám patřím spíš mezi ty řidiče co si vystačí max s 50/100/140, tak souhlasím. Lepší rychlík, který ví co dělá, než nevyzpytatelný zmatenec udržující za všech okolností svých "bezpečných" 70.
Jo a nebyla tahle debata tak trochu o ASR? ;-)
Mitsi: Těch 800000km + jsem za 13 let najezdil, protože mne jeden čas volant živil. Že bez nehody, je částečně důkaz toho, že asi jezdit umím, ale hlavně to je zásluha toho nade mnou, že drží dobře ochrannou ruku. Kdybyste četli pozorně, věděli byste, že pro mne není problémem jezdit 160 km/h a bezpečně. Relativně bezpečně. Protože se musí počítat s těma ostatníma, co řídí všechna ta auta kolem mne. Taky jsem napsal, že pomalá a bezmyšlenkovitá jízda je taky nebezpečná. Viz. můj otec. Ne že by jezdil bezmyšlenkovitě, ani náhodou. Jezdil závodně na motorkách, má i zkušenost z formule MTX. Jenom má potřebu jezdit s co nejmenší spotřebou a bohužel se tomu naučil v momentě, kdy si před pár lety koupi Yarise. Názorný příklad nebezpečně pomalé jízdy je třeba úsek Hradec Králové - Svitavy. Každých 100 m kamion ploužící se šedesátkou a každých 100 m nebezpečná situace, kdy je osobáky předjíždějí. Já se už naučil tenhle asi 70 km ignorovat a jedu taky těch šedesát a jen se rozhlížím pořád kolem, abych náhodou opět neskončil půlkou auta v pankejtu. A i tady jsou nejnebezpečnější ti "rychlíci", pro které je ostuda jet pod 100 km/h, protože by se jim ostatní smáli, proč tak jedou, když vlastní skvělé auto. Taky, kdybyste si přečetli, tak jezdím spíše malinko přes limit, protože většina úseků našich silnic dovoluje jet s moderním autem rychleji. Víte, když jedu sám bez rodiny, třeba když jsem pár let řídil dodávky od rána do večera po celé republice a i za hranice, tak jsem využíval sílu turbodieselu a dokázal jsem ujet například zmíněnou trasu Liberec - Praha - Brno /318 km/ , které se při dodržení limitu mají jet 3 hod 36 min, za 2 hod 40 min. Přibližně... Ale co to znamenalo? Že jsem jel hodně přes limit, že jsem ohrožoval ostatní, protože oni dodržovali svých 130 - 140 km/h a předpokládali provoz přizpůsobený rychlosti daného limitu. A nejednou jsem musel rychle reagovat na jejich nepředvídatelné jednání. A přesto se našli jedinci, kteří i mou rychlost považovali za courání a zdržoval jsem je. A ti právě byli nejhorší!
Takže znovu: souhlasím, že pomalu nebo moc rychle jezdit je nepřiměřené. Taky je nebezpečné jezdit rychle a spoléhat se na elektroniku, protože ta mne zachrání.
Já už nevím, jak lépe napsat moje myšlenky. Tak si opět pomůžu USA. Tam jsou zákony přísné, lidi je dodržují a ani jim nepřijde, že by je nějak svazovaly. Rychlost dodržují, provoz je tím pádem plynulý /plynulost je situace, kdy průměrná rychlost všech vozů je srovnatelná/.
Dodržování limitů by tím pádem zlepšilo plynulost, ubylo by nebezpečných situací právě proto, že by všichni počítali s touto rychlostí u všech. A když se všichni naučí jezdit podle silničního zákona /raději použiji výraz pravidla/, byla by potom i radost jezdit.