ASR na sněhu: pomoc nebo záhuba?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
spitfire 06.10.05 11:08
« To Mitsi
Stejně pořád nechápu, že Tě ta Oktávka tolik deptá. Já jsem měl O1 1,8T a TDI66, jezdil jsem s nima občas i dlouný štreky a byl jsem docela spokojenej. Možná je to v psychice. Já jsem do nich vždycky sedal s tím, že si jízdu užiju, ty do toho asi už lezeš nasranej, jaká to zase bude hrůza >:D
Btw nevím, proč se tomu říká Octavia 1? To znamená, že ta, co jsem s ní jezdil za mlada, je Octavia 0? -
"-- skrytý --" 06.10.05 09:59
« Re: Re:
magic: Já pro to rozhodně pochopení mám, ale asi budu výjimkou.
PS: Bohužel v posledním období nemám stálé "vlastní" služební auto (kromě zahraničních cest ho k ničemu nepotřebuji) a právě na ty cesty dostávám obvykle Oktávky01 různých provedení a s různými motory. Míra mé nasranosti po takové cestě vždy nezná mezí a nějak stále nechápu, jak někdo může být spokojen... -
"-- skrytý --" 05.10.05 23:59
« Re:
shi > to je právě to, že problémy dělají "rádobypodnikatelé", kteří si v těžkých předražených limuzínách marně léčí mindrák z malýho penisu. Řidič skutečně rychlýho auta to neudělá, protože za tebou zpomalí a když uhneš, vychutná si s radostí tu krásnou akceleraci. Ono strašně moc je totiž i v auťáku. Já se to trochu bojím ventilovat, protože mravokárci mě za to odsoudí, ale jsem o tom hluboce přesvědčen. Pokud má totiž člověk z toho auta skvělej pocit a řídí jej rád, vychutnává si to, je v pohodě a i k druhým se chová daleko vstřícněji. Nemusím se za každou cenu snažit, abych to utrpení už měl za sebou a ještě mě od těch prkenných sedadel bolela záda. Navíc rychlý auto je bezpečný, tuhý, líp brzdí, zatáčí, akceleruje - je hravý a veselý a naplňuje mě optimismem místo nasranosti. Když to vezmu ve svém okolí - většina mých známých, kteří se ode mne "nakazili" a koupili nějakýho toho pěnězožrouta se v běžném prvozu paradoxně zklidnili. Dokonce se jim snížila i nehodovost, přestože jejich jízda se naopak zrychlila. Jé, to jsem si dal, už to vidím... :roll: -
« Bez nadpisu
No problem je v tom, ze vzdy sa treba spoliehat aj na druhych a nielen seba. O tom to cele je. Napriklad nechapem, preco by ten co ide rychlo mal brat zodpovednost aj za mna? V podstate ma tym ohrozuje, aj ked napr. pocita so mnou, ze mu mozem nieco vyparatit, alebo si ho jednoducho nevsimnem. Ale ako mam vediet, ci ma dobre odhadne? A co mu dava toto pravo? Nic a nikto.
Na druhej strane, jedine co pomaha je snazit sa predvidat a najma ratat s blbostou toho druheho a zaroven sa zmierit s tym, ze su situacie, kedy si proste nepomozem.
Priklad. Kto poznate horsky priechod Soroska (same serpentiny, nemoznost predbiehat - takmer) tak viete o com to je.
Idem si takto do za BA do KE - uz na rozhrani vecera a noci (velmi skora jar). Mam smolu chytil som fakt pomaly stary nakladiak. O.k. zmierim sa - pohoda. Avsak za mnou dalsi nakladiak - resp. kamion. Po chvili zistujem, ze asi *, lebo sa na mna lepil ako prasa (sli sme tak max 30kmh, ale nie kvoli mne). No a tak reku bacha je to *, co sa nakoniec na moje prekvapenie aj ukazalo. Proste z nicoho nic sa rozhodol prebbiehat - mna a aj toho predomnou, avsak na useku dlhom asi 50m (on sam meral 22m), cize to skoncilo tak, ze ked bol na urovni mna, tak zistil, ze o 15m prednim je 180° zatacka (ake to prekvapenie na soroske) a on v lavom pruhu a ten pomaly nakladak uz pomaly v tej zatack. Tak ho nenapadlo nic lepsie, ako brzdit a tlacit sa na mna. Kedze som to nejako ocakaval, tak proste som bol pripraveny, okamzite som dupl na brzdu a nakoniec to bola pohoda. Ale trubil som na neho este aspon 500m. Proste total kretetn! -
« Re: Re:
Inu za dobrotu na žebrotu. Nicméně dle mé vlastní zkušenosti, tyto problémy většinou člověk neřeší, pokud jede dostatečně silným vozem a při tom dodržuje rozmezí 110 - 130 km/h, což je zřejmě nejpohodovější tempo na dálnici, kdy člověk díky zrychlení auta bez problému předjede kamiony, stačí mu pravý pruh a většinou neřeší, že by ho brzdil kdokoli jiný, kdo se obtížně předjíždí. Samozřejmě to neplatí při absolutní špičce např na D1 v pondělí ráno či pátek odpoledne, ale jindy je to absolutní pohodička.
Jiný problém je, pokud má někdo např. Fabii 1,2 pro kterou je zrychlení ze 110 na 140 záležitost desítek vteřin a zoufalého prošlapávání plynového pedálu do podlahy a jediná možnost rychlého a plynulého pohybu je tak pouze udržování trvalé a těžce nasbírané maximálky. -
« Re:
Situace je taková to - někdo mě dojede rychlostí cca 160 až 200 km/h. Jakmile to jde, tak já uhnu do mezery mezi kamiony. Kus přede mnou jede kamion svých 80 km/h, já jedu v pravém pruhu 150 km/h a ten kdo mě předjíží jede cca 152 km/h a nepřidá a nepřidá, takže nakonec já dojedu ten kamion a musím brzdit ze 150 na cca 80 km/h, protože do posledního možného okamžiku byl ten, komu jsem v dobré víře uhnul, vedle mě.
to sa stalo uz aj mne a odvtedy ak sa niekto priblizuje tak pomaly, neuhnem mu, pridam na jeho rychost a uhnem az dopredbieham vyrazne pomalsich -
"-- skrytý --" 05.10.05 10:35
« Bez nadpisu
Majk66: V 99% případů blikám. Nejhde o to, že ten někdo výrazně zpomalí, jde o to, že ten, komu uhnu dojede na mou úroveň a nezrychlí!
Situace je taková to - někdo mě dojede rychlostí cca 160 až 200 km/h. Jakmile to jde, tak já uhnu do mezery mezi kamiony. Kus přede mnou jede kamion svých 80 km/h, já jedu v pravém pruhu 150 km/h a ten kdo mě předjíží jede cca 152 km/h a nepřidá a nepřidá, takže nakonec já dojedu ten kamion a musím brzdit ze 150 na cca 80 km/h, protože do posledního možného okamžiku byl ten, komu jsem v dobré víře uhnul, vedle mě. Chápu to, když mě předjíždí nějaký prskolet s malým motorem, který jede na svém konstrukčním maximu, jenomže tohle občas dělají i lidi co mají pod kapotou osmiválec a to je to, co mě fakt štve. -
"-- skrytý --" 05.10.05 09:47
« Re: Re: Re: Re: Zavření
Je pravda, že to taky hodně přispívá k plynulosti provozu (myslím ten pojistný systém). Jeho aplikaci do ČR považuji ale za nemožnou (každá druhá rodina vlastnící automobil by se dostala na nebo možná už pod hranici bídy). Myslím si, že u žebráckého Německého způsobu ještě dlouho zůstaneme a tak musíme předpokládat, že za každou zatáčkou čeká bouračnka několik hodin na polcajty roll:
S motorkářema jsem nikdy žádný problém neměl, tak nevím :*) :
jestli jezdí v Tatrách Taloši na půl pruhu posoudit neumím (proč vůbec do Tater jezdí taky mimochodem nechápu), ale Němce poznám, i když mu ukradnou SPZ, protože jede trvale vlevo 140 km/h. -
matuS 05.10.05 09:36
« Re: Re: Re: Zavření
přesto projedu Itálii napříč a nepotkám jedinou bouračku
nebude to skor tym, ze maju lepsi poistny system a nemusia s kazdou blbostou cakat na policajtov?
ale kdo jede bezdůvodně vlevo, ten se má na co těšit.
som si na tieto tvoje slova spomenul ked som isiel pred 2mesiacmi do Tatier, po ceste som stretol asi 10 talianskych aut a polovicka z nich nesla bezdovodne v lavom pruhu, ale v oboch pruhoch, a to tak ze 75% lavej casti auta isla v lavom pruhu a zvysnych 25% v pravom pruhu. asi nevedel ktory je spravny...
a to ako jazdia taliani na motorkach v alpach ani nebudem popisovat. ale je mi jasne preco maju tak vela dobrych motocyklovych jazdcov :) -
"-- skrytý --" 05.10.05 09:18
« Re: Re: Zavření
No, nevím, v Německu jedou všichni 140 v levým pruhu a běda, když se lišíš...A stejná rychlost zvláště na dálnicích vůbec není potřeba. Zase se trapně vrátínm do Itálie: narvaný silnice, narvaný dálnice, žádná bezpečná vzdálenost neexistuje, rychlostní limity 110/130 km/h naprosto nikoho nezajímají, přesto projedu Itálii napříč a nepotkám jedinou bouračku (teď mi vlastně došlo, že jsem tam fakt nikdy žádnou neviděl). Proč? Každý si jede svým tempem, od těch 80 do 250 a nikde není problém. Protože ti, kdož jedou 80 jedou zcela v pravém pruhu, pokorně se zařadí za kamion a když jej chtějí předjet, zrychlí a až po zařazení se před předjížděný kamion zase zpomalí. Mimochodem, i u nás platí ustanovení, že řidič je při předjíždění povinen plně využít potenciál vozidla. Je pravda, že jedete-li v I v levém pruhu, dojíždějící na vás blikají; na rozdíl od ČR to není známka žádného nepřátelství nebo poučování - řidič za vámi jen upozorňuje, že tam je, protože neuhýbáte-li zpět do pravého pruhu, předpokládá, že jej nevidíte (protože to byste přece uhnuli, nebo ne?). Nikdy jsem tam neviděl, že by policie měřila rychlost na dálnici nebo rychlostní komunikaci, zato často hlídkují, jestli někdo nejede nebezpečně. To, že kolem nich prosviští Maserati rychlostí přes 200 km/h na limitu 130 je nezajímá, ale kdo jede bezdůvodně vlevo, ten se má na co těšit. Přesně opačně je to ale v obci. Většinou začínají prům. zónami, takže tam je 70 a často se setkáte s radarem. Také ale stačí jen fakt, že policajt řekne, že jedete nebezpečně a nepomůže vám svěcená voda. Zatroubení na Piaggistu se trestá zastřelením. Italové mají několikanásobně hustší provoz než my (zprvu jsem dostal klaustrofobii a to jezdím leta po Praze, Mnichovu a dalších městech). Mají přitom mnohem menší množství bouraček než my, mnohem méně smrtelných nehod a přitom jezdí rozdílněji a rychleji než my. Jsou ale několikanásobně tolerantnější a ohleduplnější. Tak mám pocit, že jste někde udělali v těch úvahách chybu... -
« Re: Zavření
Taky se snažím jet tak, aby byl provoz plynulý. Někdy je to paráda, ujedu třeba 800 km za den (Pha-Ostrava) a říkám si, jak se u nás krásně jezdí.
Ale ono také záleží na tom, jak kdo jezdí "čitelně". Pokud mi někdo na dálnici uhýbá třeba mezi kamiony a nepoužívá blinkr, tak prostě netuším zda se dívá do zrcátka a zda se zase před dalším kamionem (alespoň 100 m, aby si to předjíždění užil ;-) ) neočekávaně bez blinkru zase nevrátí do rychlého pruhu těsně přede mě. V takovém případě také uberu. A jestli jsem tě Shi takhle zbrzdil, tak se omlouvám. Ale já nemám nic tak "honosného" jako A6.
A k těm Němcům: já bych je zas tak nechválil. Spíše se mi zdá, že dost velké % jezdí způsobem, který by si prostě u nich nedovolili. Třeba neústupně 120-130 km/h v levém pruhu na volné dálnici. A ten způsob řízení bych asi nespojoval s typem auta a s SPZ. Oni jako prasata jezdí lidi ve 105 i v nových luxusních fárech atd. A naopak, slušně jezdí také ve všech autech. A platí to i pro ty dodávky. Také s ní občas jedu. A samozřejmě slušně a ohleduplně. Fakt. -
"-- skrytý --" 04.10.05 22:56
« Bez nadpisu
Je to taky zvlastny kolorit Slovenska a Ciech (zrejme pozostatok komunizmu), ze zakony a predpisi ktore ludia povazuju za nezmyselne ignoruju. Problem je, ze kazdy povazuje nieco ine za nezmyselne a hlavne existuju aj ludia, ktori predpokladaju dodrziavanie zakonov. -
"-- skrytý --" 04.10.05 20:17
« Re: Zavření
Příkladné chování, které popisuje shi a Mitsi je obvyklé (dnes už neříkám běžné) na západ od našich hranic. Proto se nám tam také dobře jezdí. Snad trochu váhám u Francouzů, ti jsou ostřejší, ale nikoliv záludní.
Nezastávám názor, že velký rozdíl v rychlosti je potenciálně nebezpečný. I v Německu se můžete setkat s vozidly, jejichž rychlost je rozdílná o 130 i 150 km/hod. Vědí-li o tom všichni zůčastnění, nevzniká problém. A navíc dodržují nepsané pravidlo, že ti, co jedou přede mnou, mají přednostní právo na způsob jízdy, t.j. i na předjetí. Takže, jestli pálíte 250 a nejsou před vámi alespoň 2 km 2 pruhy volné, musíte prudce na brzdy. Oni v případě nehody mají rychlost jako přitěžující okolnost. Ne tak v ČR.
A na úroveň bílých dodávek bych zařadil ještě Octávie TDI. S jejich řidiči také nemám dobré zkušenosti. -
« Re:
mezek. ale tohle já přece vím. Netřeba zdůrazňovat, jen se teoreticky zamýšlím, jak by taková regulace mohla fungovat a kam až bychom mohli dospět.
shi, naložený kamion má 40 tun!
Mitsi, my víme, že ty jsi v podstatě rychle jezdící "gentleman za volantem", jenže většina lidí když si přečte, že jezdíš bez okolků nad 160 tě i tak primárně považuje za takového toho nabubřelce typu "já jsem rychlejší a tak všichni uhněte". ;-)