ASR na sněhu: pomoc nebo záhuba?

"-- skrytý --" 27.09.05  09:37

oddie: nevím, naše zkušenost je zcela odlišná, ale musím říct, že doleva pouštějí Němci teda taky normálně. To jen v Česku tam člověk stojí půl dne. To je taky jeden z důvodů, proč chci mít auto, který z tý křižovatky vyjede, aniž bych se musel ostatních doprošovat. Ale dělám to vždycky až po chvíli,až když jim dám šanci. Dneska mě pustila v Holešovicích dokonce ženská, Němka s Mercedesem. Ono asi nezáleží na národnosti, ale spíš na nátuře.
    mezek: asi jsem to napsal nesrozumitelně, ale právě v běžném provozu, kde hraje roli spousta nevypočitatelných faktorů mi ta elektronika vadí, protože je dalším z nevypočitatelných faktorů a já se pak už nemůžu spolehnout vůbec na nic. A porovnávání ABS, ESP, ASR, EDS a dalších systémů jsem měl v popisu práce, takže jsem bral peníze (pravda, směšné) za to, že si s tím hraju. A tak jsem si hrál, hodně, často a rád. A někdy jsou ty výsledky až neuvěřitelný. Například u AR 156 2.0 TS - víš, jak to auto krásně brzdí bez ABS? Je tam rozdíl ve vysokých rychlostech zhruba čtvrtina! Astra nebrzdí vůbec, takže po odstranění pojistky z ABS nebyly ty rozdíly tak zásadní, ale samozřejmě byly. On je tam jeden podstatný rozdíl v tom, že třeba Astra, Passat, Fabia, BMW, MB a další auta jsou konstruovaný jako "podélně ultrastabilní" a i zablokování zadních kol u nich vede ke smyku až po poměrně dlouhé prodlevě. Opak platí třeba u Octavie, Felicie, Punta, Yarise - tam zadní kolo blokne a auto se točí dokola okamžitě. To je daný hlavně rozvorem a konstrukcí nápravy. Potom jsou auta jako AR 156, P 406, M6 a další (ale je jich nějak míň), který sice jakoby naberou směr rotace, ale ta zadní náprava změnou sbíhavosti má snahu ty "hodiny" zase zpátky eliminovat. Což je dáno konstrukcí tý nápravy. A jsem zase u toho - tisíce AXS mi nepomůžou tolik, jako poctivá a propracovaná konstrukce nápravy! atak můžeme vzít jeden konstrukční díl za druhým a vždycky zjistíme, že pokud jsou pořádně a poctivě navržený a udělaný, je to lepší jak stovky AXS systémů navěšených na mizerným křápu.

"-- skrytý --" 27.09.05  09:35

davor: na hraně se zvláště v zimě jezdí velmi často. Není to však pro dosažení maximální rychlosti, ale pro zjištění, kde ta hrana vlastně je. I v této situaci mě někteří řidiči předjíždí. Jsou to buď ještě lepší řidiči s ještě lepšími auty nebo řidiči, se kterými pojišťovny už nechtějí uzavírat smlouvy. Překonat v pořádné zimě např. Červenohorské sedlo, je 10 km permanentních smyků. A vůbec to není o jízdě "jako prase", jak píše fero1234, ale spíše nutnost, kterou tam aplikuje většina řidičů, aby potom ve sjezdu nebyli překvapeni. Naopak překvapením pro auta s nejmodernějšími systémy bývají staré Š 120 na dobrých zimních pneu, které je dokážou předjet, protože nejsou omezeny ASR, ESP....í

"-- skrytý --" 27.09.05  09:09

odie: moje zkušenosti s italskými řidiči jsou přesně opačné. Např. pravidlo zipu bychom se mohli od nich učit. Nikdy jsem tam neměl problém vyjet z vedlejší cesty. Asi je potřeba se na ně dívat jejich očima. Jsou hraví i za volantem. Pro ně není důležité, aby se někdo dostal od někud někam, ale aby se všichni dostali všude. Italové jsou komunikativní, potřebují k životu velkou společnost, bez ní nemohou existovat, na rozdíl od němců, kteří jsou studení a neteční. Nemám nic proti němcům, sám z nich pocházím. Možná to taky souvisí s věkem, jak píše magic, že vedle divokých mlaďochů a mladic se taky cítíme mladší. :D

"-- skrytý --" 27.09.05  09:06

Mezek:
    - O těch tunelích jsem psal já, nikoli magic. Navíc v nich byl v Rakousku limit 80 vždy, tj. i před oněmi neštěstími.
    - Projektovaná "konstrukční rychlost" českých dálnic byla od samého prvopočátku 150 km/h, nikoli méně.
    magic:
    - Krásně jsi to vystihl! Také mi není jasné, jak především v Rakousku dokáže tak málo vozidel na tak velkém prostoru vytvořit takový zmatek a tolik krizovek. A to - na rozdíl od Tebe - nejsem žádný romanofil...
    davor: (cit.) "Okruh. Je to podla mna uplne nezmyselne prirovnanie. Na okruhu sa proste jazdi inaksie ako v premavke. Na okruhu vyuzivam v zakrutach riadeny smyk. Chces snad povedat ze ty na normalnych cestach jazdis smykom, alebo chces jazdyt smykom? Okruky so svojimy bezpecnostnymi zonami su konstruovane tak aby jazdec mal pri krizovej situacii co najviac moznosti, co neplati o normalnych cestach (napr. kvoli obojstranej premavke).
    Tymto samozrejme nechcem tvrdit, ze ABS, ASR, ESP, etc. su nahradou vodica alebo ze davaju pravo na nebezpecnejsiu jazdu. Ich ulohou je zasahovat v krizovych situaciach a pomoct ich riesit (hlavne obycajnym ludom). Najlepsie je, ked ich clovek nikdy nevyuzije. Samozrejme kazdy vodic by mal co najlepsie poznat spravanie svojho vozidla." (konec cit.)
    - A v tom právě vězí onen fatální omyl! Kdo nikdy nejel "na hraně", nemůže to mít nacvičené a navíc nemá ani elementární potuchy o tom, kde za daných podmínek ona hrana vlastně leží, jak a kam se posouvá s měnícími se vnějšími podmínkami a jak se vozidlo chová, resp. jak ho zvládat, když se do "hraniční situace" už náhodou a zcela nechtěně dostane (tohle pomáhá částečně - ale bohužel jen velmi omezeně - řešit ESP, které řidiče často do "limitu" vůbec nepustí). Jenže když pak ta hrana nastane (a v každodenním provozu jsme toho častými svědky, neřku-li přímými účastníky), nastane i totální průšvih, neboť "hraniční situace" si obvykle vyžaduje "hraniční řešení", které ovšem většina elektronických systémů nejenže neumožňuje, ale dokonce mu i "dostatečně úspěšně" brání!
    V dané souvislosti mi nezbývá než hluboce litovat, že jedním z aspektů vyšetřování dopravních nehod není hodnocení reakcí či spíše nutných reakcí účastníků nehodového děje v tom smyslu, co by bylo bývalo vhodnější v dané situaci udělat... Samozřejmě, v černých kronikách se nevyskytují případy těch, kdož to dokázali nějak zvládnout. Mohu všechny ujistit, že nebýt bohatých praktických zkušeností "z hrany", už bych v nich (těch kronikách) bezpochyby figuroval - rozhodně ne proto, že jsem krizovky sám vyvolal (i když sebekriticky přiznávám, že i to se mi zpočátku mé řidičské praxe stávalo), ale proto, že se mi přihodilo být v blbý moment na blbém místě a musel jsem nějak reagovat na krizový či rovnou nehodový vývoj dopravní situace.

"-- skrytý --" 27.09.05  08:53

Magic: no ve městě v zácpách bych tomu věřil, já mluvil o venkově - silnice 1. třídy, cca 80 jedoucí souvislá kolona, proti odbočující doleva čeká, a za ním stojí kolona půl kilometru - přitom v takových situacích stačí sundat nohu z plynu a bliknout, a dotyčný v klidu stihne odbočit. To jsem tam neviděl, takové pouštění. Dole ve městech jsem nejezdil, o těch nemůžu říct vůbec nic.
    Ad Rakousko a tunely - teďka jsem si cestou z Chorvatska ze zvědavosti projel Pyhrnskou dálnici. No nevim, čemu říkaj dálnice, a už vůbec ne, za co se tam platí těch celkem 12 ojro extra. Po několika tunelech má polovička vypadala, že vystoupí a raděj půjde přes ty hory pěšky :D

"-- skrytý --" 27.09.05  00:15

Magic: nejde mi o to aby ABS vyhralo. A bolo by dobre urobit testy s roznymi podmienkami (to by uz konecne bola seriozna veda a nie len dohady). Ide predsa o to aby sa poznali limity tych systemov. Mna osobne by velmi zaujimalo ako sa spravaju rozne pomocky (ABS, ASR, etc.) za roznych podmienok.
    Podstatne je uvedomit si, ze na co sluzi kazdy z tych systemov. V pripade ABS je to na umoznenie ovladania auta aj pocas silneho brzdenia, cize umoznuje brzdit a zaroven sa vyhnut prekazke. Nieje urcene na znizenie brzdnej drahy. Snaha je aby ABS fungovalo tak, ze brzdnu drahu vyrazne nepredlzi. Verim, ze skuseny jazdec s natrenovanymi reflexami dokaze riesit krizovu situaciu bez ABS lepsie ako neskuseny s ABS. Ale treba si uvedmit ze vacsina ludi to nedokaze a pre nich je ABS urcene.
    Inak z mojej praxe ti mozem povedat, ze za najvacsimi problemami je ludsky faktor (a aj za vacsinou velkych nestasti od Cernobylu po Exxon Valdez). Zistil som, ze ludia su ehm, slusne povedane blby a co mozu pokaslat alebo urobit zle tak urobia, skor ci neskor, bez ohladu na prax a schopnosti.

mezek 26.09.05  23:12

No vidíte. A normální rozumnou debatou jsme přišli na to, že elektronika je v autě dobrá věc, když potřebujeme pomoct s nápravou své nebo cizí blbosti, ale že taky je k ničemu, když si chceme jízdu vychutnat. Všechny ty serepetičky s těma divnýma zkratkama máme v autě proto, abychom měli nějakou tu pojistku v záloze, ale ideální by bylo, kdyby nemusely do řízení vůbec zasahovat.
    Jak řekl magic - jednou vyhraje to, podruhé ono. Jsou situace, kdy zkušenému řidiči přitěžují, ale celkově bych řekl, že jsou každopádně přínosem. I mistr tesař se někdy utne.
    S tím použitím elektroniky si ale asi nikdy nebudeme rozumět. Na okruhu ji nepotřebuješ, protože jednak chceš jet rychle, což je na hranici limitu jízdních vlastností daného auta a k tomu s krizovkou počítáš a seš schopen ji okamžitě řešit. V provozu ale nedokážeš vše dokonale předvídat a tak je dobře mít tu elektroniku v záloze, pro případ nouze.
    Když v dopravním letadle náhle klesne tlak, počítá se s tím, že piloti zareagují včas a klesnou do bezpečné výšky. Na simulátoru tohle nacvičují a v pohodě. Ale když se to stane v reálu, v naprosté většině případů se autopilot /který je zapnutý od okamžiku narolování na VPD až po zabrzdění při dosednutí/ sám rozhodne rychleji a podle nastaveného softwaru sám sklesá maximálně možnou rychlostí dolů. A stejně to je s elektronikou v autě. Je nastavena /měla by být nastavena/ tak, aby nechala řidiči nějaký prostor na reakci a až potom aby zasáhla. ABS na malém autě je nastavena jinak než na Porsche... A jsme zase u toho: ty sice jako zkušený řidič bys možná dokázal zastavit /možná/, ale 99 dalších by nezastavilo a ve velké rychlosti napálilo do překážky. A řekl bych, že takhle dokáže zareagovat snad jenom závodník, co sedí každý den v závoďáku a je vytrénovaný jednat povědomě, ale ne normální řidič, který se do krize nebo k jejímu nácviku dostane jednou za čas.
    Mitsi: Když vím, že za 500 metrů je další obec, je mi jedno, jestli zrychlí okamžitě na trojku nebo pomalinku na pětku. Tak, jak je popisuješ, to jsou opravdu ti největší idioti, protože v obci riskují tím, že jedou rychle a mimo obec zbytečně zpomalují provoz /zase ale jenom na úsecích několika kilometrové mezery mezi obcemi/. Ale víc mi vadí obyvatelé těchto obcí, kteří blokují výstavbu obchvatů, které by provoz zrychlili a také ulehčili obcím od hustého provozu.
    V těch tunelech má magic pravdu, když jsou zkonstruovány tak, že v pohodě snesou jízdu 130 km/h, bylo by lepší ji nechat nebo snížit na 100 km/h. Na druhou stranu, po těch průserech, které tam v tunelech měli, je chápu, že tímhle chtějí snížit možná rizika. Při 80 km/h je velká pravděpodobnost pomačkaných plechů a zranění, ale menší pravděpodobnost úmrtí a požáru než při 130.

"-- skrytý --" 26.09.05  22:03

oddie: krom toho, že mě v Itálii vždycky každý pustil, kam jsem chtěl (byť tam byl zákaz vjezdu nebo jsem tam vjížděl přes středový ostrůvek), nikdy se mi v Germanofilní zemi nestalo, abych vjel na jednostranně ucpaný kruháč a kvůli mě někdo vycouval, protože já jedu do směru, v němž je provoz mírný. A aby to byla ženská, no to už vůbec ne! Nikdy jsem v Germanofilní zemi neviděl, že by někdo někomu uhýbal v zácpě proto, že by se bál, že to dotyčný neubrzdí (ale byla to Carrera2, takže stála skoro na fleku). Nikdy jsem nezažil, abych v Germanofilní zemi několikrát na dálnici předjel a naopak byl předjet řidičem (i řidičkou) a aby mi po x-kilometrech tento řidič/řidička přátelsky kynul. Na druhou stranu je taky pravda, že jsem nikdy v germanofilní zemi nezažil to, aby mě Piaggista na křižovatce, kde stojím na červenou předjel zprava, tam počkal na zelenou a okamžitě mi to vzal přímo před předkem doleva. To je taky pravda. A nesmíš zatroubit, jinak tě asi zastřelí nebo co. Taky jsou alergičtí na jízdu vlevo a policie dokonce za to paří tučný pokuty. Inu, jiný kraj...
    Myslím si, stejně jako Mitsi, že v Itálii je opravdu provoz plynulejší. Když srovnám tu hustotu provozu tam a u nás, tak po příjezdu do Germanofilní země dlouho nechápu, jak tak málo aut umí zařídit tolik prapodivných stresových situací. A klidně snesu obvinění z romanofilství, časem totiž sleduju, jak se z Němce stávám opravdu Italem. Že by věk? :)
    mezek: sám jsi to řekl - na okruhu je spousta místa, kdežto v reálném světě ho často tolik nebývá. Takže i když je na okruhu absolutní rychlost vyšší, v běžném provozu se často dostáváš do situace, kdy je relativní rychlost stejná, ne-li vyšší. Navíc tam hraje rozhodující roli úloha ostatních účastníků, kteří tě mohou zaskočit a překvapit opravdu kuriózními nápady. Takže jízda skrz Prahu je pro mě osobně mnohem nebezpečnější, než 20 kol na Brněnským okruhu. A právě proto by mi ještě chybělo, aby mezi ty nevyzpytatelné faktory vstoupil ještě navíc nějaký počítač!
    davor: jestli chceš, uspořádám test, ve kterým ABS vyhraje. Jestli chceš, uděláme test, v němž prohraje.. Když se mrkneš na nějakou srovnávačku, podobně jsem to psal i o autech. Budu-li chtít, vyhraje jedno, budu-li chtít, vyhraje jiný. Nikdy nebudu lhát. Jen trochu změním podmínky, priority, metodiku měření...

26.09.05  21:47

mrkněte na [odkaz] jsou tam auta za super ceny

"-- skrytý --" 26.09.05  20:22

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Test nahodne vybranych vodicov s ABS a bez v zimnych podmienkach:
    Pokial ABS nieje zle (ci uz zle navrhnute alebo pokazene) by brzdna draha nemala byt vyrazne vacsia ako bez ABS. Ulohou ABS ale nieje znizovat brzdnu drahu ale umoznit ovladanie vozidla pri plnom brzdeni.

"-- skrytý --" 26.09.05  19:38

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

mezek: Pod "stejnotempařem" chápu toho, kdo v obci ani neubere, natož aby za ní přidal. Pod "plynulou jízdou" rozhodně nechápu prudké brždění před označníkem obce a šílenou akceleraci na jejím konci (v tom jsme zajedno). Ale ruku na srdce: Nevadí Tobě ani trochu ti, kdož za obcí na stále zařazenou pětku zrychlují tak, že by potřebovali mnoho km, aby dosáhli limitu (pokud vůbec)?
    A znovu k tunelům: Nemohu si pomoci, ale obvyklé snížení rychlosti např. ve Švýcarsku z obecného dálničního limitu 120 na 100 je ještě vcelku akceptovatelné. Zato rakouský případ (ze 130 na 80) už mnohem méně a o nějaké plynulosti provozu nemůže být vůbec řeč, jelikož jsem snad nikdy nezažil (a to jsem v Rakousku prožil 5 let a za tu dobu tam najezdil téměř 200 tis. km), aby všichni dokázali napřed plynule zpomalit a pak zase plynule zrychlit. Ostatně události právě z rakouských tunelů z doby před cca 3 roky tento můj negativní dojem snad dostatečně názorně potvrzují...
    PS: Nehovořím o jednotubusových tunelích, ale o tubusech vždy s min. dvěma pruhy v jednom směru jízdy. Pro obousměrné tunely vidím limit 80 km/h jako opodstatněný.

mezek 26.09.05  19:00

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

shi: Rozdíl je v tom, že na okruhu, který má všechno to, co jsi popsal a kde budu jezdit sám každý den, tak je ABS, ESP a spol. na obtíž, protože nemůžu využít řízeného smyku a jízdu na hraně vůbec. Přičemž ta je, jak známo nejrychlejší...
    A jak píšeš, elektronika není od toho, aby ti pomáhala jet ne té hraně, ale naopak abys té hrany nebyl schopen dosáhnout a proto jel bezpečněji.

mezek 26.09.05  18:57

« Re: Poznamka

Já teda nemám žádnou el. vymoženost a v autech, co ji měli, jsem o nich nevěděl, bo nikdy jsem jejich pomoc nepotřeboval... :)
    Tím chi říct, že tak nebo onak, jezdím jenom tolik, kolik je třeba.

"-- skrytý --" 26.09.05  18:55

« Re: Re: Re: Re: Re:

Šmarja - na okruhu, protože jedině prase bude jezdit na doraz a měřit si čas na normální silnici. Čím se liší okruh od silnice ? Tím, že je tam víc místa, nejsou tam chodci a nic nejede v protisměru. Čím se liší fyzikální vlastnosti auta když jede na okruhu a když jede po silnici ? Ničím.
    Co udělá řidič když se dostane do krize - udělá maximum možného a tedy na silnici udělá to, co by udělal na okruhu a naopak - udělá to nejlepší čeho je schopen. Akorád na okruhu jede víc na hraně než na silnici a těch krizovek je tam tedy mnohem víc pohromaědě. Závěr si každý udělá sám. Dokud elektronika neví kam chci jet, tak nemůže zasáhnout optimálně. A kdý nemůže zasáhnout optimálně, tak prostě její zásah je suboptimální a tedy nějaké jiné řešení může být optimální. Je jen otázkou, jestli je řidič schopen toto optimální řešení nalézt a realizovat.
    Já vím, že mě se to netýká, protože jsem pouze průměrný řidič, ale věřím, že jsou řidiči, kteří jsou mnohem lepší než já a kteří z auta dostanou maximum a suboptimální zásahy elektroniky jim mohou bránit v realizaci optimálnějšího řešení.

26.09.05  18:49

« Poznamka

Poznamka pre najlepsich vodicov na svete, ktori jazdia stale na 110 %:
    ABS, ESP,... neboli vyvinute nato, aby Vam umoznili zlepsit okruhovy cas na ceste z prace domov a z domu k svokre (tchyni) s rodinou.
    Cize pri rely jazde smykom po normalnych cestach si prosim vypnite ABS a ESP, aby ste mohli dosahovat lepsie casy.
    My, obycajni smrtelnici jazdime normalne a sme radi, ze mame tu elektroniku.
    :-)

mezek 26.09.05  18:46

« Re: Re: Re: Re:

shi: Sám jsi to napsal - na okruhu. Copak normální provoz je jízda dokola na okruhu?! Takže není lepší řidič než elektronika. Psal jsem, že zkušený a trénovaný řidič dokáže krizi ustát, ale ne že bude lepší než elektronika. Mozek nedokáže tak rychle zpracovávat "data" a ovládat tělo...

"-- skrytý --" 26.09.05  18:35

Jen krátkou poznámku k vašim příkladům za zahraničí, co jste tu uváděli: V Itálii mi hodně lezlo na nervy, že se tam v žádném případě nepouštějí - vjezd či odbočení z hlavní, kdy stačí jen sundat nohu z plynu, a dotyčný odbočovač to stihne, to jsem tam skoro nezažil, aby někdo z Italů pustil - na rozdíl od toho Rakouska / Německa (i když tam se postupně taky zhoršují). Zas tak extra se mi v té Itálii tedy na silnicích nelíbilo... A co se USA týče, tak z tamního provozu jsem měl pupínky. Na jednu stranu super věc, že nikdo nejede výrazně přes limit, všichni jeli do +20mph, takže v klidu to můžu někomu strčit do vedlejšího pruhu před nos, a nic se nestane. Taky super, že s tím všichni počítaj, a neslyšel jsem tam nikdy nikoho zatroubit, v takové situaci. Důsledné dodržování stopky (4-way stop, no to je věc :-) ). Tohle všechno super, jenže - vpravo nejezdí nikdo. To mi hlava nebrala, proč ten nejpomalejší na pětiproudé dálnici jede v úplně levém, v prostředním podobný, vpravo dva kamiony vedle sebe (i když i kamion jsem viděl v úplně levém...), no a ten kdo jede těch limit + 20, kličkuje po celé šířce 5 pruhů bez blinkru a koukání do zrcátek. To mi hlava nebrala - kdyby tak nějak jezdili vpravo, byl by tam provoz skoro dokonalej. Holt, asi každá země má něco :)

"-- skrytý --" 26.09.05  18:34

« Re: Re: Re:

"tvrdím, že NEEXISTUJE lepší řidič než elektronika"
    Čím to asi bude, že testovací jezdci údajně na okruzích dosahují lepších časů bez elektroniky, než s ní ?
    Bohužel věřím, že skutečně dobrý řidič dokáže auto kvalifikovaně ovládat i v situaci, kdy se mu do toho začně montovat elektronika. Normální řidič je elektronice vděčný za pomoc, ale zkušenému řidiči může překážet.
    Problém je totiž v tom, že elektronika nemá tušení kam chcete jet a nevidí kde je překážka a kde je volné místo. Proto zasahuje na základě univerzálních pravidel, která jsou, podobně jako většina univerzálních řešení, v dané situaci suboptimální. Ano, já vím, ESP umí přbrzdít třeba pouze levé zadní kolo, zatímco řidič toho není schopen. Jenomže to pořád neřeší tu skutečnost, že elektronika, na rozdíl od řidiče neví kam chce řidič jet. Takže docela dobře se mi věří tomu, že v některých situacích může být zásah elektroniky kontraproduktivní a ono tvrzení o časech dosahovaných na okruzích tuto mou víru podporuje.
    Já osobně bych ESP+ASR na svém autě uvítal hlavně kvůli (z hlediska stability dost problematické) změně pruhů při jízdě po zasněžené dálnici, protože to mívám docela strach co to s autem bude dělat.

mezek 26.09.05  18:15

Mitsi: My si nerozumíme. O tom Rakousku jsem psal - když bude omezení označeno s dostatečným předstihem a kdy VŠICHNI se podle toho zařídí /tedy i ta dotyčná dáma/ nevznikne zácpa, ale kolona aut jenom zpomalí a pořád plynule se bude posouvat.
    O těch stejnotempařích: Když pojedu obcí povolených 50, na konci plynule zrychlím a před dalším začátkem obce uberu tak, abych u něj měl opět 50, tak tomu říkám plynulost. Jenže jsou lidi, co se v obci /a i v nepřehledné/ nerozpakují jet 80 a víc a ti jsou nebezpeční, stejně jako ti, co sice jedou 50, ale hned na konci dupnou na plyn a začnou bezhlavě předjíždět ostatní ikdyž je stejně "hustý" provoz v protisměru, jen aby zase na začátku obce brzdili zpět na 50 km/h. Jen si tím dokazují /a ostatním/, že mají pod kapotou víc koní a proto uhněte.
    Jak jsem psal, když je vzdálenost mezi obcemi velká, i já zrychlím mezi obcemi na 90 km/h. nebo když to silnice a situace dovolí i na víc.
    To samé i na dálnici. Myslím si, že 130 km/h je dost vysoký limit, když naše dálnice nejsou na vyšší rychlosti konstruované /až na pár vyjímek u nových úseků/. Akorát jen to, že kolem silnice je jenom pole a žádný záchytný bod, který by ti "vizuálně" určoval okamžitou rychlost /na silnici v lese se naopak i 80 km/h zdá moc rychlých/. Prostě si člověk musí na limity zvyknout a nudu zahánět jinak. Věřím, že jsi zkušený řidič s kvalitním autem, takže v pohodě zvládneš vyšší rychlost, ale bavíme se tady všeobecně.
    ABS na kvalitním suchém povrchu je stejné jako brzdy bez. Na ostatních površích ztrácí. Ale není lepší jet bez něj /tvrdím, že NEEXISTUJE lepší řidič než elektronika, ani ty, ani o sobě to netvrdím/. Rozdíl je v tom, že zkušení a trénovaní jedinci dokáží zvládnout krizi i bez elektroniky, ale s ní to je bezpečnější. A tohle neodiskutuje nikdo.
    A k SUBARU: nebudu kritizovat, neboť to je moje modla :o)) Ano, 4x4 svádí k větší rychlosti díky lepší trakci, jistějšímu vedení v zatáčkách... A brzdy jsou stejné. Ale - vyšší rychlost = vyšší kinetická energie = delší brzdná dráha.

"-- skrytý --" 26.09.05  18:10

Jenže tím jsme se dostali úplně jinam - od ASR přes ABS až po řidiče a dopravní značení. Ono to ale vyplývá z celkového přístupu lidí k zákonu. Zatímco třeba my máme ve vyhlášce popsány snad všechny situace, které mohou vzniknout, a vznikne-li nepopsaná, jsme namydlení, je celkem překvapující, že Italovi či Francouzce stačí k ježdění pár obecných zásad. S některými souhlasím (musíme se všichni na silnici vejít; jezdí se vpravo; když nemůžu jet já, pustím alespoň ostatní, byť mám přednost (zelenou); není-li kde stát, zastavím kde potřebuju a nechám za sklem číslo mobilu a na zavolání přeparkuji, atd.), s některými už méně (Piaggista může cokoliv a vždycky má za všech okolností přednost). Každopádně my a ostatní Germanofilní národy se vyznačujeme velkou mírou agresivity, egocentrismu a bezohlednosti proti národům Románským. Alespoň mně to tak připadá. Nikdy se mi nestalo, aby se mnou v Itálii někdo "závodil" tím způsobem, že místo aby uvolnil levý pruh, dupe vztekle na plyn. Přitom skoro všichni tam jezdí nějaký závody (kopce, slalom, motorky - oni závodí úplně se vším a snad všichni). Možná je to tím, že právě když se člověk vyblbne jinde, nemusí si léčit mindráky v běžným provozu. Nevím. Ale pokud se vrátím k tématu - děsí mě ta absolutní a nezdolatelná důvěra v nadlidsky dokonalou techniku, která pramení z všudypřítomné a často i skryté reklamy. Jedna rada, možná spíš prosba pro všechny tyto "věřící": vyzkoušejte si sami na sobě, co vám vyhovuje a s čím budete mít lepší výsledky. Je možné, že se rozhodnete stejně tu elektroniku využívat, ale musí to být vaše rozhodnutí na základě vašich osobních zkušeností. Prosím, nedělejte závěry na základě prospektů a dalšího reklamního "vymývání mozků". Dělejte závěry na základě vlastních zkušeností. Nic to nestojí, stačí pár minut věnovat jakési hře - pokus se systémem on a off. Trochu času a trochu benzinu. Možná dojdete ke zcela opačným závěrům než já, ale budou to vaše závěry. Ne výmysly nějakého copywritera v Public Relations agentuře. Uvědomte si, že hlavním úkolem všech lidí, s nimiž přicházíte do styku při prodeji nebo provozu auta je vytvořit zisk. Uvědomte si, že každej z nich zvysoka kašle na to, co je pro vás dobré a co špatné. Potřebují vaše peníze, ne vaši bezpečnost. O tu se musíte postarat sami. Možná vám v tom ty elektronické systémy i pomohou, možná ne. Ale to by měl každý zjistit sám na sobě.