ASR na sněhu: pomoc nebo záhuba?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 04.10.05 10:36
« Re: Re: Re:Mezek
mezek: s tím zákonem a vysmívání se zákonu to není tak jednoduché. Podívej se na rozdíl v rakční době , kterou jsem uváděl. Mezi "vyježděným" třicátníkem a padesátiletou ženou je tam rozdíl cca 2 s. Dále si vezměme srovnání aut: brzdná dráha Felicie Combi z rychlosti 130 km/h je 89,7 m, tvého Punta něco kolem 75-78 m (nevím přesně, ale mohu zjistit), AR 156 V6 62,5 m, Porsche 911 Carrera2 52,3 m a Ferrari Enzo 48,6 m. Takže podtrženo, sečteno: mám 50letou řidičku v Felicii Kombi. Pojede "předpisových" 130 km/h (0,036 km/s) v bodě A má zareagovat. Bude jí trvat zhruba 90 metrů, než začne brzdit a potom dalších 89,7 metru, než zastaví. Celkem od bodu A ujela 179,7 metru. Potom necháme jet 30 letého řidiče rychlostí 170 km/h (0,047 km/s) v Alfě Romeo 156 V6 (nemáme každý Porsche nebo Ferrari, že jo). Od bodu A začne brzdit za 0,5 s, tedy po 23,5 metrech a brzdnou dráhu bude mít cca (teď musím pouze odhadovat) 127,3 m (vycházím z toho, že ze 100 km zastaví na 41,2 m a počítám rozdíl s růstem v kvadrátu). Tedy od bodu A ujel 150,8 metru, tedy ZASTAVIL O cca 29 METRŮ DŘÍVE!!! Takže budeme dělat zákon pro každého jednotlivce a jeho auto (údaje platí pro nová auta, přičti aktuální technický stav) zvlášť??? Asi ne, že. A je brzdění vždycky tou jedinou a správnou reakcí? Jakou dobu potřebuje který z těchto řidičů na vyhodnocení a správný závěr? U jednoho to může být cca 1-1,5 s a u druhého také nekonečno, protože k tomu správnému řešení prostě nedojde. Opravdu máš pocit, že dodržování zákona nějak souvisí s bezpečností? Já nikoliv! A zase z praxe - nejnebezpečnější svému okolí jsou buď řidiči, kteří se chovají agresivně a bezohledně, a stejně tak řidiči, kteří jezdí pomalu, neplynule a nevyzpytatelně. Nejvíc stresových situací vzniká za přispění náklaďáků, řidiček nebo asiatů. Myslím si, že tvoje teorie je zcela mimo realitu a dost mne udivuje, že jsi při takovém "vyznání" najezdil tolik km bez nehody. Nechce se mi tomu vůbec věřit. Osobně vůbec nechápu, proč je na dálnici omezená rychlost, přijde mi to též zbytečné i na přehledných úsecích silnic I. třídy (zejm. mezinárodních tahů). I když pojedeš na takové silnici 80 km/h a z boku do tebe nacouvá z pangejtu líčící se madam, stejně jsi nepřizpůsobil rychlost situaci a máš smůlu. Podle mě - kromě uzavřených obcí - nejsou rychlostní limity vůbec k ničemu a ke zvýšení bezpečnosti rozhodně nepřispěly. Člověk musí jet tak rychle, jak odpovídá situaci, jeho schopnostem a schopnostem jeho vozu. Nikdy se mi nemůže stát, že s Octavií TDI pojedu někde stejně rychle jako se svým autem. Realita je ale ta, že v uzavřené obci mě všechny Octavie TDI předjíždí (zejména na přechodech pro chodce, u škol, atd.) a když je potom na naprosto přehledném úseku předjíždím rychlostí kolem 160-180 km/h (někdy i víc), nedělám si iluze, že jejich řidiči mají plnou hubu keců o prasatech. A to nepředjíždím vůbec rád, protože předjíždění považuju za dost nebezpečný manévr, takže často "visím" za pomalejším autem a v zrcátku sleduju, jak ona mnou před chvílí rozdílem 80 km/h předjetá Octavia TDI předjíždí zase mě i toho, co mě brzdí (ale rozdílem 0,2 km/h). Před horizontem, zatáčkou nebo nějakým dalším nepřehledným místem. Zamysli se nad tím, kdo z nás je svým jednáním skutečně nebezpečný! -
mezek 04.10.05 10:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
centsm: Bohužel, ti učitelé jsou. A dnes se taky tak chovají, protože právě ta bezohlednost je vytáčí. Nebo ty zůstaneš v klidu, když na docela prudkém zlomu vrcholu stoupání, kdy jedeš 100 km/h, vyjede proti tobě na vzdálenost 100 m kamion v tvém pruhu a předjíždí druhý kamion? O plné čáře a zákazu předjíždění se nezmiňuji. Nebo když ti nedá trouba přednost a těsně před tebou ti z prava najede do cesty? Nebo když při nájezdu na dálnici z připojovacího pruhu tě ten, co po ní jede, zničeho nic začne vytlačovat doprava a jeden rádobyzávodník začne z prava předjíždět? Ono celé to moje "vyučování" spočívá jen v bliknutí světly nabo zatroubením.
Z mé každodenní zkušenosti vím, že málokdo dodržuje rozestupy podle momentální rychlosti. Je jim jedno, jestli mají odstup 20 m při 30 km/h nebo 160 km/h. A bohužel právě řidiči silných, drahých /a kvalitních/ aut právě jezdí tímto nebezpečným způsobem.
Ne, nebudu házet všechny do jednoho pytle. Jsou tací, co jezdí rychle, ale předvídají a v nepřehledné situaci zpomalí. Těch ale moc není...
A když vzpomínáš ty letadla... Ve vzduchu je úplně jedno, jestli letí malá Cesna nebo 747 nebo F-16. Celý provoz se řídí danými pravidly a každý je natolik zodpovědný, že je dodržuje. Tedy každý... Každý zkušený a s rozumem. Ty sváteční piloti a rychlokvašky, co mají potřebu se předvádět, se sami selektují. Bohudík. Jen aby při tom nevzali sebou někoho nevinného. -
mezek 04.10.05 10:09
« Bez nadpisu
Mitsi, RedBaron a spol.: Jednak jsem nikde neurážel, to "hovado" bylo v uvozovkách, druhak se snažím, marně, poukázat na fakt, že rychlá a potažmo i pomalá jízda je nebezpečná. Ať se jedná o zkušeného řidiče v kvalitním autě. Pomohu si pořekadlem: "...řetěz je tak silný, jak je silný ten jeho nejslabší článek..." Myslím, že tím je řečeno vše. Když u nás povolí na dálnici 200, mimo obec 130 km/h, budu tak jezdit. Ale jezdit tímto způsobem v provozu, který je omezen na menší hodnoty je nebezpečné. Proto na Německých dálnicích není vyšší počet nehod jako na dálnicích s omezením na 130 km/h, protože skoro všichni jezdí kolem dvoustovky /malá auta na svoji maximálce/. Všichni s tou rychlostí počítají už od začátku své praxe. A proto je u nás na normálních silnicích tolik nehod, protože je stále vyšší počet řidičů, co nedodržují pravidla, zde myšleno silniční zákon, a jezdí příliš rychle.Ikdyž se jedná o velmi dobré řidiče, prostě nepočítají s těmi ostatními. A o tom je celá diskuse... -
"-- skrytý --" 04.10.05 10:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
mezek: opravdu jsi trochu mimo. Škoda toho IQ. Jedním z nejvíce nebezpečných úkonů za volantem vedle bezohlednosti je snaha "vyučovat" jiné, ať už z jakýchkoliv pohnutek. Nevěřím, že tvými učiteli jsou řidiči rally. Sám jsem kdysi rally jezdil a nebyl tam nikdo - NIKDO - , kdo by se takto v provozu choval. Na trati dokázali vytlačit soupeře z dráhy, ale na silnici se chovali vzorně. Stejně tak tvoje jinak vzorná matematika v provozu kulhá. Reakční doba s rychlostí má málo společného. Jinou vzdálenost od vozidla udržuješ ve 160 a jinou ve 30 km/hod.
Nejvíce smrtelných nehod se stane v rychlostech mezi 30 a 50 km/hod. Kolik bychom podle tebe měli mít max. rychlost? A co letadla? Měla by létat pomalu a při zemi, aby s tím mohl pilot něco udělat? Proč má Německo daleko menší počet nehod na ujetý km než my a proč má Řecko daleko větší počet smrtelných nehod a při tom mají omezenou rychlost?
Problém totiž není v té rychlosti, ale především v bezohlednosti, netoleranci, nevyježděnosti a bohužel také v tom častém "vyučování". -
« Re: Re: Re:Mezek
No jo, v zatáčkách totiž záleží na řidiči a ne tolik na autě (i když pokud má ten slabší vůz lepší podvozek tak taky - resp. nezáleží tolik na výkonu motoru). Ale do kopce je jedno jestli za tím sedí cvičená opice nebo mistr světa - tam jde jen a pouze o výkon vozu. A tam nemůže mít 44 KW oproti takovým 100 Kw šanci... -
mezek 04.10.05 09:57
« Re: Re:Mezek
...bylo to na klasické silničce tady v Jizerkách, asi 10 km. On jel přede mnou a já se bavil pohledem na jeho výraz v obličeji, když se snažil a ono nic. Do kopečka malinko ujížděl, ale v zatáčkách nedokázal držet krok právě díky tomu, že umím dobře využít vlastnosti svého auta. Pravda, ten přede mnou byl tuším Peugeot 205 nebo Golf 3, teď nevím. Takové to typické "vytuněné" silnější, starší auto s mladým klukem za volantem. -
« Re:Mezek
Já bych chtěl jen vidět, jak to nandáš tomu dvoulitru řekněmu při jídzě do kopce - oba pojedete na dvouproudé silnici řekněme takovou 40-kou, pak bude cedulce konec obce, a každý zrychlíte ve stejnou dobu. Jestli budeš nahoře dřív než dvoulitr tak teda smeknu...Já že při takovýhle situacích všem podobným vozům typu Fabie, Getz, Polo, Siwft apod. ujedu s velkým odstupem a to mám oproti dvoulitrům navíc jen nějakých 30-40 koní (pravda zase výhodu ve V6).... -
matuS 04.10.05 09:43
« Re: Re: Re: Re:
Ze všeho nejraději jsem měl noční tůry typu ČB-Letiště Frankfurt-Zürich-ČB s BMW E34 M5, 1830 km za 22 hodin
pokial mi to usudok dovoluje, tiez jazdim rad rychlejsie (je to vacsia zabava, cesta rychlejsie ujde) ale po tom ako som uz na dialnici videl porozhadzovane dosky a zvysky pneumatiky kamiona, tak v noci si na to netrufam.
Teda neviem ako v nemecku ale u nas stredovy pas nieje natolko vysoky aby sa dalo stale svietit dialkacmi - a aj keby bol tak by som oslepoval kamionistov.
a neda mi nespomenut dopravnu nehodu spred niekolkych rokov na dialnici Ba-Brno, ked sa A8 iducej okolo 200km/h do cesty postavila rodinka diviakov. Boli tam tusim 3 mrtvi (diviakov neratam) -
mezek 04.10.05 09:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
RedBaron: >:D >:D >:D
Mimo...??? Psal jsem, že nejsem svatý... Moje laxní jízda je 130 - 140 po dálnici, 90 - 100 mimo obec, 50 - 60 v obci. Když mi "rupne v kouli" , tak i dvoulitr nestačil na moje Punto 1,2/44kW. Na elektroniku nespoléhám, neboť ji v autě nemám. Nevytrénované reakce? Nebudu vymlouvat, ale kdybych je měl nevytrénované, musel bych každý den měnit auto za nové... Jezdit v Německu 230km/h pro mne nebyl žádný problém, jen mne nebavilo myslet za ty míň odvážné. Školu smyku mám každý den od listopadu do dubna -května. Bydlím v Jizerkách a silnice se u nás maximálně propluhuje. Někdy ani to ne. Vychovávám, třeba takové, co předjíždí tak, že jsem nucen vyjet až mimo vozovku, jen abych si zachoval svůj prašivý život. Taky troubím na ty, co odbočují těsně předemnou a bez blinkrů, na ty, co nevědí jak se jezdí po kruháči atd. Vlastnosti auta nejen uznávám, ale dokonale využívám. Když jedu pro zábavu.
Víš, rozdíl je asi v tom, jak kdo má velké IQ a jak s ním nakládá. Proč bych měl zbytečně ohrožovat jiné nebo sebe a mé dvě děti, co sedí za mnou v autě?
A nevytrénované reakce, Psal jsem, že mými učiteli /po celou dobu mé řidičské praxe/ jso dva bývalí jezdci rally. A mám lepší reakce než jiní také díky několika stovkám nalétaných hodin v letadle....
Když si chci zajezdit rychle a pro zábavu /což je docela často/, mám tady v okolí několik úseků, shodou okolností to jsou RZ Bohemia rally, kde vím, že nikoho nepotkám a tam se vyřádím. A nemusím si potom nic dokazovat v normálním provozu. -
« Re: Re: Re: Re: Re:
mezek: Jsi úplně mimo, já bych nechěl potkat tebe, díky laxní jízdě máš nevytrénované reakce, najeté kilometry jsou ti k * a vůbec tě jako řidiče neposunují nikam výš, jistě máš tendenci vychovávat, blikat troubit a plašit když proti tobě někdo předjíždí blíže jak kilometr, spoléháš na elektroniku, školu smyku a dokonalé poznání vlastností auta neuznáváš, všichni kromě žen a tebe podle tvého soudu jezdí jako "hovado" a řidiče s tvým přístupem se snažím okamžitě předjet a zmizet jim z dohledu. -
« Re: Re: Re:
K tomu nahnání času, pokud se motám na okreskách typu Stráž nad Nežárkou - JH, kde je samý kopec, zlom, plná čára a po krkolomném předjetí kamionu narazím po 100 metrech na další, je snaha chvátat naprosto zbytečná. Naopak, na noční prázdné dálnici, kdy občas potkám auto v pravém pruhu, je skutečně možné citelně zvýšit rychlost cestování a podstatně tak zkrátit únavnou dobu za volantem, nehledě na to, že od 160 km/h se mi nikdy nestalo, že usínám, při 130 km/h zato klimbám zcela spolehlivě! Ze všeho nejraději jsem měl noční tůry typu ČB-Letiště Frankfurt-Zürich-ČB s BMW E34 M5, 1830 km za 22 hodin >:D Naše rychlost se víc než polovinu doby pohybovala přes 200 km/h a člověka ta cesta prostě bavila. -
mezek 04.10.05 08:47
« Re: Re: Re: Re:
Mitsi promiň, ale s takovým člověkem, jako jsi ty, se nedá diskutovat. Jen si přeji, abych tě nikde na silnici nepotkal... Jezdit jako "hovado", zapříčinit tím nespočet krizových situací /ty je třeba nevnímáš, ale ti ostatní okolo tebe ano/, naivně si myslet, že jsem natolik schopný, že každou situaci v pohodě ustojím... Právě takovým, jako ty, by se měl odebírat řidičák. A taky by se dalo bavit o sociálním uvažování.
Já mám praxi dost velkou, za volantem se cítím docela jistý, za učitele mám dva bývalé jezdce rally, ale vím, že jízda autem je neustálé dodržování "kompromisů", nařízení a jediné, co mohu pro bezpečnost a plynulost udělat, je právě jejich dodržování. -
"-- skrytý --" 04.10.05 08:36
« Re: Re: Re:
Např. na cestě Brno - Ženeva (cca 1200 km) se dají při nedodržování předpisů mimo obce a jízdě nadoraz v SRN nahnat přes 3 hodiny (ověřeno 5-ti letou praxí pravidleného dojíždění - často 2x do měsíce), a to už je pěkný rozdíl, který může hrát velkou roli v tom, zda budu nucen někde na trase nocovat (když se za volantem nemám s kým vystřídat), poněvadž nejsem schopen bezpečně dojet až do cíle, nebo budu riskovat a v totálním "rauši" z jízdy na úrovni limitů někde v posledních desítkách km před koncem usnu a nabourám se.
Zde opět platí, že není nad osobní zkušenost. Proto přestaňte konečně argumentovat kupeckými počty a zkuste si to v praxi!
A ještě k dokonalosti zákonů: Žádný zákon nemůže být dokonalý, poněvadž NIKDY nepostihne všechny eventuality, které mohou nastat. Praxe opět prokazuje, že mnohem lepší variantou je stanovení pouze elementárních principů, ale pak jejich důsledné vynucování! Proto je mi velmi sympatické, když např. na některých problematických úsecích v SRN s rychl. omezením stojí policisté a popohánějí ty, kdož dodržují, k rychlejšímu tempu, aby nedocházelo ke štosování... -
mezek 04.10.05 08:15
« Re: Re:
RedBaron: Tvůj děda je druhý extrém na silnicích.
Ale nevidím důvod, proč jezdit nepřiměřeně. A rychlost 160 je nepřiměřená. Nemluvím o faktu, že se vysmíváte zákonu. Z čeho máte potom respekt?! To, že se vyrábí kvalitnější auta, neznamená, aby se s nimi jezdilo rychle. Je to proto, aby byla bezpečnější. A předepsaný limit je z nějakého důvodu a je skoro všude na světě. Já vím, že dnešní auta k tomu svádí a já taky nejsem svatý. Ale za dne mezi autama jedu plynule, na limitu. Řeči o nahnání času jsou mimo. Na trasách kolem 400 - 500km se najede oproti normální jízdě asi 15 - 20 min. Což je zanedbatelný rozdíl.
A není irelevantní tvrzení, že při 160km/h je méně času na reakci než při 130km/h. Opět jsme u matematiky a tu, bohužel, nejde oblafnout. Reakční doba je stále stejná, ale rozdíl je v 8,35 m/s. To je délka skoro dvou aut...
A největší strach jsem měl s bývalým šéfem, který ctil rychlou jízdu a držel si svých 160 - 200 km/h bez ohledu na okolní provoz. Taky je pravda, že můj otec s Yarisem je na dálnici nebezpečný, neboť vyznává jízdu na spotřebu a neuvědomuje si, že je nebezpečný pro ostatní, kteří jedou limitem. A vůbec, když takhle jede po dálnici v Německu! -
« Re: Re:
Red Baron, moje řeč, já největší hrůzy v autě zažívám se svou přítelkyní, která dokáže např. za mokra jet v lesním, mírně zatáčkovitém úseku na kvalitní, relativně široké, ale poněkud nepřehledné silnici rychlostí max 30 km/h, čímž nutí ostatní řidiče aby se poté co jim vytečou nervy vrhali do sebevražedných předjížděcích manévrů v zatáčkách do kterých není vidět. Ona tvrdí, že jede přece bezpečně a nějak jí nezajímá, že pokud se ten nebožák za ní s "ruplými nervy" srazí během předjíždění v zatáčce s někým protijedoucím budeme v pekle všichni tři. A při tom povrch dovoloval bezpečnou rychlost cca 60-70 km/h i pro jiné řidiče, než Solberga či Loeba. -
« Re:
S tymto nesuhlasim.
1. Cas na zareagovanie je daleko mensi pri vacsej rychlosti. Zazil som auto co to z odpocivadla napalilo rovno do zvodidiel tak, ze preslo krizom cez oba dialnicne pruhy. Ked to urobi pred niekym kto ide 160 tak neviem neviem.
2. S nizsou rychlostou su nasledky menej vazne. Riziko zranenia a umrtia rastie tusim exponencialne s rychlostou. Nedavno sa stala smrtelna nehoda, kde SUV nabralo auto otacajuce sa na vypadovke, to SUV urcite neslo pomaly, ak by islo mohli dvaja ludia zit (samozrejme nevynim vodicku SUV ale vodica toho otacajuceho sa auta).
1.Naprosto irelevantní příklad typu "utopím se na bezpečnostních pásech převrácený v potoce, proto si je nezapínám". Jestli ho někdo smete ve 130 nebo ve 160, vyakceleruje mu mozek z hlavy takovou rychlostí, že je o tom zbytečné diskutovat.
2.Zase špatný příklad vytržený z kontextu. Oni tady ti "rychlejší" řidiči vůbec nemluví o tom, že se musí jezdit dvěstě v městě a za každou cenu na hraně. Pouze o tom, že přiměřeně vyšší rychlost na přehledném a známém úseku opravdu neznamená nebezpečí, ne o tom, že svištět kolem podezřele se chovajícího auta 160 hlava nehlava je to jediné správné.
Stýkám se s dost lidmi v rychlejších autech nebo rychleji jezdícími, ale paradoxně největší strach jsem vždycky zažíval se svým dědou, který svým "opatrným" způsobem jízdy naprosto nekompatibilním se zbytkem řidičské veřejnosti, jízdou 40 km/h tam, kde ostatní valí 100, nečekaným otáčením či vyjížděním na hlavní se slovy "má jet padesát, pak by mu brzdy neskřípěly" opakovaně působil smrtelné krizovky, které za něj musel někdo řešit. Při poslední takové jsem ho vytáhnul zpoza volantu a řekl jsem mu, že je to naposledy, kdy řídil.