VÝMĚNA BRZDOVÉ KAPALINY

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit

• 00 Reagovat !

foto

11.09.2005  10:19

VÝMĚNA BRZDOVÉ KAPALINY

Chci vyměnit brzdovou kapalinu a nevím jaký postup přesně zvolit. Mohl bych odsát starou kapalinu z nádržky a dolít novou po té povolit odvzdušňovací šrouby a při šlapání na brzdu počkat než začné vytékat nová a šrouby postupně utáhnout. Mohl bych také povolit šrouby slapáním na brzdu počkat až vyteče stará a poté dolévat novou. Když začne vytékat z některého odvzdušňovacího šroubu utáhnout jej. Následně odvzdušnit brzdy.
    Ideální by bylo kdyby se našel někdo kdo by mi napsal přesný postup na výměnu kapaliny i odvzdušnění brzd.
    Předem všem děkuji.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.09.2005  13:30

Bez nadpisu

Nejlepší/nejšetrnější způsob je odsátí brzdovky přes každý odvzdušňovák speciální pumpičkou. Přitom je třeba samozřejmě dolévat novou brzdovku do nádobky.
    V amatérských podmínkách se neobejdeš bez pomocníka: po odsátí staré kapaliny z nádobky a doplnění nové se mění kapalina v jednotlivých větvích okruhu od k hlavnímu brzdovému válci nejbližší až po nejvzdálenější brzdu tak, že pomocník podle tvých pokynů zachází s bzdovým pedálem a ty před sešlápnutím pedálu povolíš odvzdušňovák a přes na něj navlečenou průhlednou hadičku sleduješ, zda už jde ven "čistá/nová" a nejsou přítomny žádné bublinky, ale před každým povolením pedálu brzdy musíš ten odvzdušňovák zase alespoň jemně utáhnout, abys zabránil nasátí vzduchu zpět do brzdového válečku/cylindru. Existují i speciální hadičky se zpětným ventilkem, s pomocí nichž to zvládneš i bez pomocníka, ale v ČR se nadají sehnat (nejblíže jsou ke koupi ve Francii).
  • 00 Reagovat !

foto

11.09.2005  17:06

Bez nadpisu

Mnohokrát děkuji, postup je pro amatéra jako jsem já srozumitelný. Ještě bych se rád zeptal na jednu maličkost. Když mám přední nápravu na zvedáku a motor nastartovaný, tak při otáčení kolem rukou mírně dřou brzdové destičky o kotouč. Jak by to mělo vypadat správně, popř. v čem může být problém?
  • 00 Reagovat !

foto

11.09.2005  17:47

Bez nadpisu

To mírné přidírání destiček je normání, sama destička se vrací do původní polohy až otáčením kotouče při jízdě(kotouč mírně hází) 8)
  • 00 Reagovat !

foto RRAAFF1

RRAAFF1 11.09.2005  18:55

Bez nadpisu

Nechci tady někomu do něčeho kecat,ale není to lepší dát odborníkům?Mně to vyšlo na 600Kč včetně kapaliny a bez starosti,můj názor ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

11.09.2005  21:17

Bez nadpisu

Já si totiž chci udělat brzdové kotouče a destičky a tak by ta cena byla zase o něčem jiném. Přece neudělám tohle a s nějakou "kapalinou" nebudu škemrat v servise :-! Taky tyhle věci tady neřeší lidé co jezdí v nových BMW (ti většinou ani neví že tam nějaká brzdová kapalina je).
    No a ono tady jde trošku o citovou záležitost :-) např. moje přítelkyně řeší zase v jiné diskuzi to, že její pejsek někdy před spaním škytá a jestli by mu něco nemohlo být. Tady zase chudáka borce vystresovali s lakem tak, že si letěl z práce mýt ptačí ee, a aby si nepodřel lak prachem na autě tak ho raději ručně umyl celé. Prostě každý máme svojeho miláčka. Teď jsem na netu četl článek borce co kotouče před započetím prací očistil acetonem a natřel vše kromě činných ploch černým asfalto-gumovým bordelem co se po prohřátí do povrchu zapeče a drží. Prý mu to pak nerezne. Tak do toho asi nepůjdu, ale zapírat citový vztah k mému krasavci smysl nemá :)
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.09.2005  11:38

« Re:

Tu kapalinu samozřejmě vyměň až po kotoučích a destičkách. U aut s posilovačem brzd se to lépe dělá při nastartovaném motoru.
    • 00 Reagovat !

foto

12.09.2005  14:31

« Re:

Pokud chceš aby ti ty kotouče nezrezly, tak je stačí natřít silikovonovu stříbřenkou (samo jen ty plochy, kde není brzdná plocha, ale to jistě víš). Chce to ale tak 2-3 vrstvy.
      Výměna kapaliny je jednoduchá věc, stejně jako výměna destiček a kotoučů, i pakny ruční brzdy nejsou složitý (u zadních kotoučů) - pokud tedy vůz používá tento systém - jsou i jiné...
      problém nastává pouze v případě, že jsou zarezlé odvzdušnovací šrouby a nejlépe někdo předchozí "ožvejkal" jejich hrany....To je pak nutné koupit nové šrouby, což ale není žádná trága...
  • 00 Reagovat !

foto RRAAFF1

RRAAFF1 12.09.2005  14:25

Bez nadpisu

To porubak:No,mám 7 let starou Vectru B,ale stejně se do montování v autech příliš nepletu.
    Opravím si ledacos,ale co se týká aut,tak to nechávám na jiných.
    Tak to celkem závidím,když tomu takhle rozumíš,to se pak i dost peněz ušetří.
  • 00 Reagovat !

foto

12.09.2005  14:57

Bez nadpisu

To RRAAFF: To já mám deset let starého golfa. Před ním jsem 5 let jezdil se Š 120. S tímhle strojem se člověk stane mechanikem i když to v plánu vůbec neměl. Zjistil jsem, že mě to tak nějak baví. Ale samozřejmě se vyznám pouze v tom co už jsem dělal (no a brzdy jsou na řadě). Takový klasický amatér, který si předem problematiku důkladně nastuduje a následně akci provede. Informace o brzdách, kotoučích a destičkách co mám doma bych mohl pomalu vydat knižně, ale ono to chce ještě praktické zkušenosti z amatérských podmínek.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…