Motory: diesel vs. benzin
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Re: ?
Jinak vlastnim osobne nekolik vice aut. Jako svoje milacky mame s manzelkou stalejch 5 kousku. Dva naftaky a tri benzinaky. Kdyz to mam rict popravde, naftaky jsou na denni jezdeni, na praci a kdyz se jede nekam daleko - uspora a spolehlivost, hlavne ta spolehlivost!!!!!!!!!!!!
Benzinaky mame tak jenom spis na ty kratsi jizdy a nejaky to chvilema poteseni, ze to jede...:) Ale je fakt, ze ten nejmensi benzinovej moturek je u nas petilitr :D -
« Re: ?
Volvo: No moc s tebou (teda vubec) skoro v nicem nesouhlasim...
Ja uz nic nerikam, nikomu naftaky ojetiny vychvalovat nebudu, vim co mam a jsem rad, ze to mam. kdyz to vychvalim, vsichni to budou chtit a nebudu si moci vybrat....!:D
Nekupujte si diesely...:) Nechyta to, nejede to, sere se to, smrdi to, trese se to, jsou kolem priserny naklady na udrzbu, drahy ruceni, porizovacka vysoka, vsechny ojetiny jsou olitany....:D:D:D -
Saab 17.08.05 06:36
« Re: Re: Re:
to vlami: jenže to že se sere elektrika není vina motoru, ale neschopnosti výrobce to udělat kvalitně. To je taky důvod proč jsou japonci spolehlivější, protože oni mají elektriku vymakanou, takže se nesere. Navíc elektrika je i u dieselů, takže se může vysypat stejně jako benzín. To je jako kdybych tady zmínil dieselovou 1.8ku ze Sierry >:D
Ještě si rýpnu, Saab nepoužívá rozdělovač už někdy od roku 1985 :-)
to VOLVO: s tím Mercedesem je to pravda, ale majitel tam měnil 2 motory, přehodil je cca 11x. Druhý nejlepší Mercedes je benzínová 280SE s cca 1 milionem mil, tedy polovinou toho co ta 1.8ka Volvo.
Jo a diesely v náklaďácích se taky nedají používat všude, na Sibiři nebo jiných místech kde je velká zima jsou diesely k ničemu, protože se ani nerozjedou. Z toho důvodu dělají i rusáci benzínové náklaďáky. A je to taky důvod proč je v severských zemích jednoznačná převaha benzínových aut. -
« ?
Celý ten cirkus okolo naftových motorov robia len výrobcovia áut. A asi tretina kupujúcich to pekne zožere. Výrobcovia vo svojich programoch výroby dieselových motorov ťažia najmä z toho, že sa môžu hrdo ospevovať, že ich auto žere len 5 litrov na 100 kilometrov. Ale mlčia o ostatných stránkach ekonomiky prevádzky auta. Napríklad servisné intervaly majú oveľa kratšie, ako benzínové, a aj olej sa u nich musí meniť častejšie (a potrebujú viacej oleja), nehovoriac o tom, že sú oveľa nákladnejšie pri kúpe, čo sa dá úsporou na pohonných hmotách vyvážiť len asi v 30 percentách.
Do osobných áut patria jednoznačne benzínové motory. Sú tichšie, nerezonujú tak otrasne, ako naftové, nie sú háklivé na otáčky, sú pružnejšie, a keď napríklad pri predbiehaní zošliapnete plynový pedál, auto hneď vyskočí, ale pri dieseloch treba čakať (vtedy dlhé) sekundy, aby sa už skutočne dačo dialo. Takže sa s benzínovými dá oveľa bezpečnejšie jazdiť.
Naftové autá patria jednoznačne do nákladných áut a pracovných strojov. O tom sa netreba ani baviť, proste je to tak v poriadku, ako je.
Osobné auto s naftovým motorom si kupujú najmä tý, ktorým nevadí, keď auto nevedia naštartovať v zime, keď sa im auto bez prestania trasie, čo cítiť aj v najlepšie odizolovanom interiéri, keď musia s autom jazdiť do servisu, keď im motor nereaguje na stlačenie plynového pedála......
A všetky tie negatíva znášajú preto, lebo celý život bežia po jednom sne: mať nízku spotrebu.
A keď už rozoberieme značky, tak práve TDi od VW je to najzastaralejšie, čo v dnešnej dobe dávajú do aut. Kým napríklad PSA a Ford vo veľkom vyvíjajú tretiu generáciu Common Rail-u a výrobcovia nákladných aut skúšajú EGR a SCR v praxi, VW má TDi-čka, ktoré pracujú na rovnakej filozofii, ako napriklad stará vétrieska.
A vôbec nie je pravda, že nové nafťáky od M-B, alebo BMW majú hladší chod. Aj ich motory po pár tisícoch kilometrov takisto klepú, ako ostatné.
Kto chce poriadny motor, tak si kúpi japonské (ak ide o nepreplňované), lebo japonci to proste vedia, alebo švédske (keď sa jedná o preplňovaný), lebo turbomotory od Saabu a Volva sú proste jednotka na trhu s preplňovanými benzínovími motormi. Alebo kto má viac, tak jednoznačne starý dobrý 6.75 Litre V8 od Bentley :-)
A o tých rekordoch len toľko, že to o tom Volve P1800 je pravda.
A to o tom gréckom naftovon taxíku je len výmysel.
1. V Grécku je podieľ naftových áut na trhu okolo 1,8% !!!!!!!!!!!!!!!
2. Taxíky prejazdia celý svoj život v mestskej premávke, sú za jeden
deň tisíckrát naštartované a asi tolko krát aj vychladnú a zase sa zohrejú.
A ešte niečo: ani na tých naftových VW by neodchádzalo to turbo tak skoro, keby ich majitelia nechali po jazde ešte trošku pobežať na voľnobeh, a vypínali by ich len potom. -
"-- skrytý --" 16.08.05 20:01
« Re:
Magic: To je vse pravda. Ale ja nekoukam na novy auta, proc bych si mel kupovat nova, kdyz 3-4.leta jsou za pul ceny? A diesel vubec nelze koupit novy, i kdyz se usetri pak nizsi spotrebou. Spotreba u diesela je totiz o cca 2 l nizsi (je to vec diskuse), coz je na 100 km o cca 60 Kc rozdil. Za 30 000 km za rok, ktere najedu je rozdil uz 18000 Kc. Rozdil v pojistce muze byt tak max. 3000 Kc, zbytek setrim. Za 2-3 roky mam vydelano na rozdilu motoru v porizovaci cene. Auto uz mam 10 let... Ale hlavne, mam ultraspolehlivy motor, ktery mne nenecha ve stichu. A pokud, pak to bude asi zasadni vec a je treba se ho zbavit :) -
"-- skrytý --" 16.08.05 19:54
« Re: Re:
Zadku mel si svoje, meles i moje :-) Ja nemusim k tomu vubec nic dodavat. Jinak Saabovi bych rad rekl, ze zavad na atmosferickem benzinu je oproti dieselu mraky. A vse je v elektrice - to je nejcastejsi zavada a bez alternatoru ci akumulatoru s benzinem daleko nedojedes. :-) Kdo nezkusil, nevi. Pak ty ruzny ridici jednotky, pokud nehovorim o rozdelovacich a karburatorech a jejich castych serizovanich... Je pravda, ze soucasny zazehovy motor se velmi priblizil - asi po 90ti letech vyroby :-) - vznetovemu motoru, co se vstrikovani paliva tyka.... Aspon odstranili karburator a rozdelovac. A co mne vadi na zazehovem motoru nejvic je to, ze si vozite za zadkem (male Z) vybusninu, nebezpecnou jak pro vas, tak pro okoli. To by nebylo tak nejhorsi, kdyby aspon v autoskolach ucili s benzinem ci LPG zachazet. atd atd. -
"-- skrytý --" 16.08.05 09:50
« Bez nadpisu
No, já bych se opět vrátil k meritu fóra. Určitě bych u nového auta nestavěl otázku nafta/benzin jako prvotní. Nejprve bych si vybral cenovou kategorii, potom souhr vlastností, které od auta čekám, potom model a teprve potom bych vybíral motorizaci. Pokud bych totiž dospěl k názoru, že prostě MUSÍM mít auto od VW/Škoda (což se mi stát zatím nemůže), potom bych asi opravdu volil naftu, protože jejich benzinový motory jsou buď totálně zastaralý a vykazují poměrně vysokou spotřebu paliva při podprůměrných výkonech, nebo jsou v nabídce motory FSI, u nichž stojí litr benzinu téměř 35 Kč a přitom se leje do naprosto průměrného auta. Asi bych to při prvním tankování za svý rozkopal. Třeba u aut PSA bych si nebyl tak jistý, ten výběr by byl celkem složitý (úroveň motorů je srovnatelná), zejména v okamžiku, kdy mají akce diesel za cenu benzinu, tak to nevím. Ta samá akce byla - pokud vím - i u Mazdy a Forda, což je shodný případ. U Fiatu jsem to už psal, tam já bych osobně naftu nevolil, nebť je vždycky dražší než benzin; např. u Stila by byl můj favorit model 1.8 Dynamic, který s pár doplňky (př. sedadlo do stolku, posuvná zadní lavice a kožený volant) přijde nyní na těsně přes 500.000 Kč. 1.9 JTD 8v mi přijde na jízdu slabší, pravda - míň chlastá a je dražší při stejné výbavě (spousta věcí za příplatek) o cca 50.000 Kč. JTD 16v je sice na jízdu super (a zvlášť na tahání přívěsu), ale ta cena už je někde úplně jinde. Vybrat si ale musí každý sám a začal bych autem jako takovým a teprve poté bych řešil motorizaci a nakonec výbavu. Samozřejmě se to týká srovnání turbonafta versus atmosférický benzin, turbobenzin už je zase někde jinde provozními náklady, ale i výkonově. -
"-- skrytý --" 15.08.05 09:46
« Re: Re:
To srdíčko je tam většinou volně, nic se štípat nemusí. Je to jen magnetickej váleček, na konci má gumový těsnění, a když ten ventil vyšroubuješ, tak to serdíčko vypadne... tohle je nejběžnější řešení, co má většina starejch dieselů, beztak čerpadla dělalo jen pár firem. -
« Re:
Saab: Nejaka GO nebo vymena motoru tam tusim probehla...
Oddie: Premyslel jsem o tom rano, kdyz jsem to psal, ze by to asi slo takhle resit. Normalne ventil vysroubovat, odstipnout tu jehlu a jede to. Presne takovej problem mela kdysi nase Skoda 120, chcipala na volnobeh, mechanik vysrouboval el. ventil, ustipnul kombinackama jehnu a jezdilo to vo sto pero. Ten ventil je tam jenom kvuli zamozapalum po vypnuti motoru.

Renault-nafta 30 000, benzín měl myslím 20 000 nebo 2 roky.Je pravda, že možná tak před 5-7 lety měly diesly servisní intervaly 7,5 tis.To je ale již historie.