Fabia a klimatizace
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
"-- skrytý --" 02.09.05 11:00
« Bez nadpisu
Kedze to vyzera, ze Fabkovsky 6SEU12C nema pneu-elektronicku, ale iba cisto elektronicku regulaciu, tak potom:
zdvih = f (teplota_vyparnika, tlak_na_vytlaku, vedlajsie_veliciny)
lebo elektronika sa musi starat o to, aby zdvihom kompresora minimalizovala mnozstvo chladenia, o ochranu proti zamrznutiu, ochranu pri uzavreti termostatickeho ventilu, atd... Aj preto je tam ten termostaticky ventil (a mne to neslo do hlavy preco), analogove tlakove cidlo apod. Na jednej strane je to premakane, ale na druhej strane ja mam radsej jednoduchsie riesenia na mechanickej baze typu Megane, kde sa nema co pokazit a vsetko funguje ako ma, kym je k dispozicii freon a 12V na napajanie spojky. Tlakovy spinac sa nekazi (este som sa nestretol), ale je lacny a lahko vymenitelny v pripade potreby, variabilny regulacny segment je zakomponovany v kompresore a pozostava z nejakej kalibrovanej pruzinky, kalibrovaneho otvoru a nejakeho ventilku, asi najskor gulicky, trochu zlozitejsi termostaticky exp. ventil je nahradeny obycajnou restrikciou - dyzou. Tot vsjo.
Na zaklade tychto info som sa rozhodol, ze sa uspokojim s pneu-variabilnym kompresorom a potencialne o trochu vyssou spotrebou v prospech spolahlivosti. -
"-- skrytý --" 02.09.05 10:42
« Bez nadpisu
Otazka, ktora ma trapi, je:
- preco Skoda pouzila pre Fabiu taky premysleny (a isto aj drahy) 6-piestikovy (vtedy) najnovsi kompresor?
- preco Skoda vymyslela pre Fabiu taky - relativne zlozity poloautomaticky a urcite poriadne drahy - klimatizacny system, navyse casto sa kaziaci? Kvoli predtestovaniu pre ine koncernove auta?
Kym som mal Fabiu, tak som bol rad, ze tomu tak je, ale ja som si klimu dorabal z havarovaneho auta. Kopec ludi by vsak privitalo, keby klima bola ovela jednoduchsia (napr. na sposob mechanickej klimy v Megane), iba pneu-variabilny kompresor a manualna regulacia teploty, ale hlavne za ovela nizsiu cenu. To by bolo dalsie velke plus pre Fabiu, keby sa dala kupit aj jednoducha klima napr. za polovicnu cenu tej zlozitejsej. Urcite pri zvazovani napr. Thalia-Logan-Korejci-Fabia na trhu najlacnejsich aut by to znamenalo nie bezvyznamne body v prospech Fabie.
A potom ze preco musia (museli na zaciatku vyroby) otrhavat Fabiu o vybavu, ked tu vybavu dali az v neskutocne vysokom standarde. Ja som bol rad, ja som dostal jeden z poslednych "neotrhanych" modelov... -
"-- skrytý --" 02.09.05 10:18
« Bez nadpisu
Este lepsia stranka fy. Delphi (napr. Megane II ma Delphi kompresor), kde su grafy pre rozne typy kompresorov - pevne (neregulovatelne), s pneumatickou regulaciou a tiez pneumaticko-elektronickou regulaciou:
[odkaz]
Zatial mi to vychadza tak, ze ta elektronicka regulacia pomaha zlepsovat ucinnost, znizovat spotrebu paliva (marketingove dristy), ale tiez - a to asi najma - dovoluje chod kompresora a teda aj nepretrzite chladenie pri ovela vyssich otackach, ako ine kompresory.
A aj tieto kompresory sa pohybuju prikonovo od 1 po 6-8kW. Ziadnych 600W, to su rozpravky starej matere. -
"-- skrytý --" 02.09.05 10:00
« Bez nadpisu
No, tu uz musime prestat s dohadmi a vytiahnut fakty.
Narychlo som pozrel na stranku fy. Sanden (jeden z najvacsich vyrobcov chlad. kompresorov do aut) a pozrel som charakteristiky ich 5 a 7 piestikovych neregulovanych kompresorov. Kuknite sa sami:
[odkaz]
Je pravda, ze Fabka pouziva iny typ kompresora (vyrobca tusim Denso), navyse regulovany, ale hlavne data budu podobne. SD7H15 sa napr. pouziva v Berlingu a takisto vo vacsine Citroenov a Peugeotov.
Pozrite si tie pdf-ka a uvidite:
- brzdny vykon zavisly od otacok sa pohybuje od 1.5 do 7-8HP pri 1000 az 4000 ot/min, cize asi od 1kW po 5kW, a to dost malo zavisle od vytlaku, vlastne rozdielu tlakov
- ucinnost zase je dost rozdielna s klesajucim rozdielom tlakov
Takze tych vasich 600W prikonu zabudnite. Dalej mi z toho vychadza, ze sice variabilny kompresor moze regulovat svoj zdvih (a tym aj prikon), ale vdaka rapidne klesajucej ucinnosti tam bude ista hranica, pod ktoru sa uz neoplati hnat kompresor. OK, pri roznych zdvihoch bude rozna ucinnost, ale cim mensi tlakovy rozdiel, tym nizsia.
Fero: vzduch opustajuci vyparnik ma cca 3-5 stupnov u neregulovanych klim, u regulovanych po tych vcera spominanych cca 11 stupnov, takze Tvoje - inac zaujimave - prepocty by bolo treba trochu upravit.
Andree: suhlas, 3kW klima dokaze chladit ako besna, ale... v tepelne izolovanych miestnostiach. Auto s obrovskou presklenou plochou a nulovou tepelnou izolaciou je trochu ina kava. -
"-- skrytý --" 02.09.05 08:12
« Re: Re: Re:
Tak to pak musím být ještě i silně přecitlivělý, když mi absence těch 600 W, které si kompresor klimy z výkonu motoru odebírá, u každého auta, s nimiž jsem dosud jezdil (a že jich bylo požehnaně) téměř ve všech případech při rychlé jízdě vadila! A nebo že by to to byl důvod slabého výkonu klimy u Fabie...??? -
« Re: Re:
Trocha fyziky:
mnoztvo vzduchu na I. stupen vo felicii je 20 % z maxima 550 m3/hod=110 m3/hod
hmotnost vzduchu je 1.3 kg/m3, cize na prvy stupen mam 110x1.3=143 kg vzduchu za hodinu
merna tepelna kapacita vzduchu je 1000 J/kg.K, cize na ochladenie vzuchu o 1 stupen potrebujeme 143 000 J/hodinu, cize cca 40 J/sekundu
Ak predpokladame teplotny rozdiel 35/20 stupnov, tak na ochladenie vzduchu na I. stupen ventilatora o 15 stupnov Celzia potrebujeme cca 600 J/sekundu, cize 600W.
ALE klima funguje ako tepelne cerpadlo, cize ak predpokladame tepelny faktor 4, tak na ochladenie vzduchu z 35 na 20 stupnov na prvom stupni ventilatora potrebujeme prikon tepleneho cerpadla 150 W.
Samozrejme je to +- priblizny vypocet, ale rozdiely oproti skutocnosti nebudu velke, cize s tymi 600 W to kludne moze byt pravda.
Dalsi argument: v kihe o Felicii som nasiel, ze vykon kurenia je 6.75 kW. Ale kurenie musi zabezpecovat cca dva krat vacsi teplotny rozdiel (35/15 vs 25/-15 ), ak predpokladame tepelny faktor 4, tak na zabezpecenie polovicneho teplotneho rozdielu by prikon kompresora mal byt cca 840 W. Takze tych 600 W skutocne moze byt pravda.
btw pozdravujem cinskeho boha mudrosti :-) -
"-- skrytý --" 01.09.05 19:41
« Bez nadpisu
Andree: to akoze vtedy, ked mam vypnutu klimu, sa pohybuje (reguluje?) rozsah prikonu od 30 az do 310mW * a ked je zapnuta, tak od 300 a len do 600mW*? To su nejake divne cisla alebo potrebuju blizsie vysvetlenie. Odkial cerpas info?
Podarilo sa mi vycitat, ze klima sa pod -3 stupne vonku a/alebo pod +1 stupen na vyparniku vypina. Dalej, ze regulaciou prikonu kompresora sa da dosahovat (regulovat) teplota vyparnika vo Fabii medzi 1 az 11 stupnov - evidentne pod 1 stupen ho vypne elektronika a nad 11 asi termostaticky ventil. To by mi pripadalo, ze elektronika zvazuje rozne teplotne rezimy a postupne inkrementuje/dekrementuje zdvih, az kym sa niekde neustali alebo nenarazi na jednu z tychto hranic.
Ak je to pravda, mame podstatnu cast nasich otazok zodpovedanych.
* oprava: myslel som zamozrejme W, nie mW, ja blbec. -
« Re: Re:
Co se tedy tyce klimatizace u Skody Fabie, tak situace se ma takto. ->
Vykon kompresoru klimatizace se meni v zavislosti na nastaveni pracovniho zdvihu pistu, ktere jsou na zaklade vyhodnocovani vsech dulezitych aspektu ( jako napr. momentalni klimaticke podminky okoli, skutecna teplota v interieru vozu, pozadovana teploty, styl jizdy / zatez motoru,atd.) ridici jednotkou klimatizace nastavovany regulacnim ventilem v kompresoru klimatizace.
V pripade vypnute klimatizace je mozny rozsah prikonu: 0,03 - 0,31 kW a v pripade zapnute klimatizace je mozny rozsah prikonu: 0,30 - 0,6 kW.
Skutecna hodnota prikonu klimatizace je vzdy zavisla na momentalnich podminkach v danem prostredi, stejne jako v pripade vykonu. -
"-- skrytý --" 31.08.05 22:57
« Re:
Ano, bylo tam tlačítko se dvěma polohami: A/C ECO a A/C (Full?)
Výkon kompresoru byl vždy plný (žádná regulace), jen v režimu ECO spínal zhruba v 2x delších intervalech a po sepnutí běžel cca 2x kratší dobu. výsledkem byl v podstatě jakýsi "běh na poloviční výkon". Pro většinu situací to stačilo, "plný režim" jsem používal zcela výjimečně. -
"-- skrytý --" 31.08.05 22:36
« Bez nadpisu
Fero: tak len poriadne poskusaj a potom poreferuj.
Mitsi: neviem ako Fabka, nikde sa o tom nepise a nepodarilo sa mi to ani odsledovat kym som ju mal, ale Megane urcite odopina kompresor klimy v kritickych situaciach pri max. zrychlovani. Je tam aj nejaky timeout, ale uz nepamatam kolko sekund, potom ho znovu zapne. Takisto vacsina aut s klasickou klimou vedela odpinat kompresor pri detekovani WOT = Wide Open Throttle, teda plneho plynu.
Mitsi, prepac mi to, ale nerobim to naschval, znovu si vsak musim preverit, ci dobre rozumiem tomu, co si pisal: dvojstupnove zapinanie... Rozumiem tomu dobre, ze sa kompresor najprv zapne na nizsi prikon a potom neskor na vyssi? Alebo su v aute dve rozne tlacidla na klimu - slabsie a silnejsie chladenie?
Ten prvy pripad by riesil napr. solenoid s kalibrovanym otvorom medzi nasavanim a vytlakom, ktory by ciastocne "skratoval" kompresor. Pri normalnej prevadzke by otvor ostal uzavrety. Toto by bol vlastne znacne zjednoduseny regulovany kompresor.
Ten druhy pripad by mohol byt rieseny tak, ako popisujes, cez dvojite tlakove cidlo. V zasade napr. v Megane by nebol problem nieco podobne dorobit, treba iba zohnat to cidlo z Mitsubishi, urobit hlinikovu zavitovu redukciu a namontovat namiesto povodneho cidla. Elektricky by sa potom prepinacom dalo prepinat, ci chces jeden alebo druhy tlak. Neviem vsak, co by na to povedal zvysok chlad. systemu, ak by hranicne spinacie tlaky neboli identicke s povodnymi (lebo povodne cidlo spina na tri hranice - pod 2 bary = minimum freonu, teda stop, 19 barov = zapni 2. stupen ventilatorov, 27 barov = prilis vysoky tlak kvoli malej potrebe chladit, stop kompresoru)
Na Fabke take nieco neprichadza do uvahy, lebo tam nie je diskretne tlakove cidlo, ale polovodicove so spojitym vystupom. -
"-- skrytý --" 31.08.05 20:55
« Re:
tv: Jo, mám Mitsubishi. Jenže mi ten "hodně výkonný klasický" kompresor vyhovoval více, jelikož za daných podmínek i ve slabším autě (2.0) chladil víc. Tenhle sice při jízdě (připínání/odpínání kompresoru) cítím "pod plynem" subjektivně vzato méně, je to však spíše jen subjektivní vjem, jelikož když potřebuji výkon (motoru), stejně ho musím vypnout...(není tam totiž automatické odpojení klimy nad určitou úrovní otáček motoru, resp. polohou pedálu plynu)
PS: Za naprosto geniální vynález považuji dvoustupňové zapínání klimy u starších Mitsubishi, které je podle mého mínění řízeno přepínáním/volbou mezi dvěma ovládacími tlakovými čidly v okruhu chlazení s různými stupni nastavení tlaku. Jenže kde ty loňské sněhy jsou...!!! -
« Re:
Tak ma napadlo, ze to ci ma Climatic regulovatelny kompresor sa da zistit aj na koncernovych autach s touto klimou (Golf, Octavia,...). A kedze predpokladam, ze aj Climatronic ma rovnaku "chladiarensku" cast, tak by to malo ist aj na Climatronicu, buduci tyzden sa dostanem ku Golfu V 1.4 s Climatronicom, tak poreferujem.
No ja keby som mal Climatic, tak by som to urcite odsledovane mal....
Ad vykonnost klimy v kolonach - no pokial predpokladame, ze Climatic ma regulovatelny kompresor, tak samotny kompresor moze byt oproti neregulovatelnej verzii predimenzovany, kedze elektronika si vie vykon znizit. Potom by nemal by problem ani v kolonach. -
"-- skrytý --" 31.08.05 20:37
« Bez nadpisu
Mne nejako nepripadala vykonnost regulovanej klimy pri posuvani sa v kolone nizka. Je to mozno aj preto, lebo ja som klimu pouzival vylucne pri nastaveni okolo 22 stupnov a ventilator na 1. stupni, zriedkavo aj na 2. stupni a nechat fukat cez mriezky nasmerovane mierne hore a mimo telo a tiez malicko na nohy. Takto sa mi zdala byt distibucia vzduchu v aute vyrovnana (vacsinou pritomne iba 2 osoby).
Okrem toho som uz prechodil 2 zapaly pluc pochadzajuce z klimy (jeden z nich 2 tyzdne na to, ked som naplnil freon do toho spominaneho Taurusa, hadajte preco...) a lekarka na zaklade RTG pluc mi povedala, ze nabuduce to uz take jednoduche nebude 8-s Takze tu klimu pouzivam len velmi striedmo. -
"-- skrytý --" 31.08.05 20:30
« Bez nadpisu
Mitsi, to mas Hyundai alebo tak, ako hovori Nick mas Micibusi? (OK, viem, ze sa to vola Mitsubishi).
Fero: mozno to komplikujem, ale ked uz si clovek da namahu, tak nech to stoji za to. Kurniksopa, keby som este mal Fabku, tak mam trat s presne takou dlzkou ako treba a aj VAG a aj notebook, ktory vydrzi viac ako hodinku komunikovat, ale ten zakladny predpoklad mi chyba... Ta Fabka.
Teoreticky staci akykolvek test, pri ktorom sa zmeni nastavena teplota z nizkej na vysoku a potom spat na nizku, ak sa pritom budu zaznamenavat aspon tie data z 2, 3 a 5-tej sady udajov + zaznamenat vonkajsiu teplotu. Uz aj s tym by sme sa pohli dopredu.