Fabia a klimatizace
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
"-- skrytý --" 15.09.05 07:31
« Bez nadpisu
Tak včera jsem pozoroval chování klimy. Opět nemám nějaký ucelený soubor, protože opět (jako vždy) někam jedu sám a ponáhlam sa, je to spíš pozorování v typických situacích. Včera tedy nic moc horko, ale slunce skrz okna dokáže ještě v autě pěkně zatopit. V tomle režimu si nastavím 20°C a větrák 1 - vzduch co přichází je dochlazenej jen tak decentně. Po delší jízdě (motor si dobil baterku a klima vychladila interiér) je spotřeba 0.8 (po odpojení opět 0.6) - v tomto režimu nepomůže ani chvilkové snížení "na modro", proavděpodovně to registruje ne moc velkou vnější teplotu a tak pochopí že tenhle výkon stačí. Na to nechat to "na modro" dlouho jsem se bohužel nedostal z důvodu provozu, prostě jsem musel jet tak jsem to vrátil na 20 a jel. Přes oběd se auto velmi roztopilo - ten dusnej horkej vzduch, i když venku na střídačku pod mrakem. Po rozeběhu klimy foukal vzduch subj. daleko studenější (ale v autě zase horko a teploměr jsem neměl - těžko říct ale já si myslím že se chladil daleko víc) a klasických 1.2 (něco ale dobíjení baterky od startéru - měřeno hned). Ani zde nehrálo roli je-li nastaveno 20 nebo modro co se okamžité spotřeby týče - prostě auto pochopilo že mu teplota utekla daleko (bylo v něm jistě přes 30 v tu chvíli) a tak kompresor běžel mnohem víc - ač bylo venku téměř totéž co předtím (zvýšení venkovní teploty polední dobou jistě nebyla fatální změna). Tož asi tak, je vidět že kompresor si sám "odhadne" výkon a že čidlo vnitřní teploty je skutečně ten hlavní element kterým se to zkoumá. Okamžité výkyvy spotřeby podle toho jestli točím nahoru a dolů ovladačem naopak vidět nejsou - ale říkám, tohle jsem prováděl zbrkle a budu se muset příště zaměřit zase na tuhle závislost. Ale jinak se potvrzuje co bylo diskutováno, ne? (viac menej).... -
"-- skrytý --" 12.09.05 20:58
« Bez nadpisu
Tak som uploadol tie namerane grafy do [odkaz]
ale asi treba byt najprv registrovany s yahoo. Je tam aj viewer, ale neviem, ci neporusujem copyright ked poskytujem cast software. V kazdom pripade sa da stiahnut demo VAG-COMu v 3.11, kde je aj ten viewer na stranke www.ross-tech.com
PS: este k tomu pridam komentar s podmienkami pri merani a co som vlastne vystrajal -
"-- skrytý --" 12.09.05 16:22
« Bez nadpisu
No, takze:
Koukol: ak sa citis, ze Ta Skoda podvadza, tak si ju nekupuj. Ja samozrejme suhlasim s Tamtamom, Diamantom a Ferom, tak, ako to oni popisuju, to aj naozaj funguje.
Na podporu tvrdeni mam aj spominane grafy z merania, aj ked som nemal prilis vela casu na teplotne ustalenie, udaje budu dostatocne zrozumitelne. Este som ich neskumal, nebolo casu, mozeme to urobit vsetci spolu, teda kazdy sam, len potrebujem miesto, kde by som to uploadol. Viem, ze na yahoo konferencii to nebude problem a kto sa bude zaujimat, tak sa tam sign-upne. Ak mate nieco lepsie, sem s tym.
Ad dvojzonova klima (vsimnite si, ze nespominam Climatronic): na stranke Densa som sa docital, ze dvojzonovou klimatizaciou oni rozumeju trochu inu vec, ako napr. VW, kde sa jedna o oddelenu regulaciu teploty pre vodica a spolujazdca. Denso vyraba okrem kompresorov aj cele komplety kureni a tie, ktore oznacuje ako dvojzonove, sa spravaju tak, ze auto rozdeli vertikalne na dve pomyselne zony, a to spodnu a vrchnu. V spodnej casti prevazne recykluje vzduch, ktory ohrieva/ochladzuje na prislusnu ziadanu/vypocitanu teplotu, kdezto v hornej casti vhana iba cerstvy vzduch, znova ohriaty/ochladeny na prislusnu ziadanu/vypocitanu teplotu. Samozrejme, nielen kurenie, ale aj cele auto musi byt konstruovane tak, aby toto rozdelenie umoznovalo. Tak sa dosiahne, ze na pozadovanu tepelnu pohodu sa spotrebuje menej energie, ako by sa dosiahlo prefukovanim celeho auta iba cerstvym vzduchom. Predpokladam, ze v tomto type klimatizacie sa jedna o plnu automatizaciu s dalsimi dodatocnymi cidlami a cele je to take zlozite, ze to asi montuju iba do drahych alebo velkych a drahych aut. Viem si vsak takyto system predstavit napr. v typickych US vanoch, ktorymi sa dopravuje az 15 osob.
Tieto vany vsak uz v minulosti mali nieco podobne, totizto velmi velky objem priestoru vyzaduje dostatocne chladenie/ohrievanie, a tak bola jedna sada kurenia a klimatizacie typicky pod palubovkou (pre vsetky vyrabane modifikacie) a pre osobne verzie sa dodavala zosilnena klima, ktora mala zvlastny vyparnik a aj kurenie pre zvysok kabiny, kde sa v podstate iba recykloval vzduch.
PS: zvlastne dodatocne kurenie to nepotrebovalo, tie mega motory co v tom pouzivaju (v osobnych verziach vylucne osemvalce s objemom 6-7 litrov) vyrabaju zvyskoveho tepla az-az... -
"-- skrytý --" 12.09.05 08:53
« Bez nadpisu
Diamant: veze som Ti tam este nejake nechal. Viac Ti napisem v SS al. mailom, ked sa konecne dospim, siel som celu noc.
Takisto si precitam Vase prispevky a potom zareagujem az po vydatnom spanku, to sa neda stravit tak narychlo, len tak letmym pohladom som zistil, ze ste sa tu pekne pobili napriek tomu, ze som vam to vyslovene zakazal :D -
Diamant 09.09.05 11:26
« Re:
tamtam - nemaj strach, ono to čidlo je na mieste, kde sa teplota v aute zase až tak rýchlo nemení a práveže by klima mohla reagovať aj trochu pružnejšie, lebo keď zájde slnko, tak tá istá teplota vháňaného vzduchu do interiéru sa už človeku zdá dosť nízka a klima ešte chvíľu chladí rovnako až kým sa neochladí vzduch aj predmety v interiéri. Inak tá reakcia na zmenu teploty v interiéri bude podľa mojich skúseností plynulá, nebude tam nejaké príliš veľké oneskorenie. Isté oneskorenie už vnášajú do systému aj samotné klapky. A potom taká zmena teploty v interiéri trebárs o 1°C podľa mňa nespôsobí veľkú zmenu v teplote vháňaného vzduchu, takže sa určite nestane, že by klima chladila ako divá a potom by po malej zmene začala kúriť. Ona po tej zmene začne chladiť o kúsok menej, takže to ani nezbadáš.
Ale bolo by super v nejaký chladnejší deň nechať zapnutú klimu ale aby bola požadovaná teplota v interiéri vyššia, než vonjkajšia teplota. To by mala klima kúriť. A potom fénom na vlasy zohriať priesot čidla a sledovať, ako rýchlo klima zareaguje a začne chladiť. Mať tak Fabiu doma, tak hneď zajtra to vyskúšam. Sakra!
Nie. Čidlo v interiéri je smerodajné pre výpočet teploty vháňaného vzduchu. A teplota vháňaňného vzduchu sa sníma preto, aby sa podľa potreby hýbala miesiaca klapka a aby fakt išla z výduchov taká teplota vzduchu, akú si klima vypočítala, aby dosiahla v interiéri požadovanú teplotu. No a vonkajšia teplota sa sníma pre viacero vecí. U klimy napríklad pre riadenie chodu vetrákov chladiča. Ak vonkajšia teplota presiahne istú hranicu, veráky sa automaticky spustia pri zapnutí klimy bez ohľadu na teplotu chladiča.
tamtam - to si pekne napísal. Cez deň chladí a večer aj prikuruje. To je presne to, čo tá klima robí, hoci nikto na ten ovládač teploty ani nešiahne.
U dvojzónového Climatronicu je ten rozdiel strán myslím až do 6 stupňov. Neviem, či vodič ovplyvňuje hneď aj spolujazdca, alebo spolujazdcova teplota sa posunie až keď by ten rozdiel dosiahol maximálnu povolenú hodnotu (teda tých 6°C). To nech nám napíše niekto, kto má takýto Climatronic. Ale rozhodne je to príjemná funkcia, lebo napríklad tu sa skôr nejedná o teplotu v interiéri (tá sa beztak dosť pomieša), ale je zaujímavá teplota vzduchu, ktorá na človeka fúka. Takže napríklad vodičovi môže byť zima na ruky na volante, spolujazdcovi nie (je ďalej).
Manuálna klima by teoreticky mohla byť vo Fabii, ale nie originálna. Iba dodatočne montovaná. -
"-- skrytý --" 09.09.05 09:03
« Bez nadpisu
Čidlo teploty výparníku tam máš, manuální klimu tam nemáš. Čidlo se mj. dívá na to, aby výparník nezamrzl. Vypadá trochu jak stolní mikrofon, je to perličkový termistor na cca 20cm dlouhé do úhlu zahnuté nožičce - vedou do toho dva dráty. Co to stojí nevím, jak se tohle může rozbít taky netuším, ale asi jo... -
« G263
Mám ve Fabii manuální klimatizaci. Poté co mi v servisu dopnili médium začaly problémy - klimatizace chvíli jde, chvíli nejde, ale čím dál tím spíš vůbec nejde. Nejprve mi tok odůvodňovali vyloženými hovadinami a teď mě poslali, abych si koupil "Snímač výstupní teploty výparníku G263", že mi ho vymění. Myslím si, že u manuální klimatizace toto čidlo zapojeno není, a že mě v servisu trochu tahají za nohu.
Na co přeci čidlo teploty, když manuální klimatizace je buď zapnutá, nebo vypnutá a míchá se do ní vzduch topení, ale chladí pořád stejně? Nebo ne? -
"-- skrytý --" 09.09.05 07:50
« Bez nadpisu
Pro experty něco z trošku jiného soudku: Jak je dělaný dvojzónový Climatronic??? Kamarád říkal, že větráky (řízení) respektuje situaci u řidiče (tj. např. řidič pohne teplotou a síla proudění přidá jemu i spolujezdci) a že max. covolený rozdíl teplot obou výdechů je málo - cca 4°C (nevím přesně). To dá asi rozum, když auto není nijak izolované a vzduch se hned míchá navzájem (leda že by si tam natáhli mezi sebou něco jako stan), ale ty větráky mě dostali.... Když prej totéž udělá spolujezdec tak nic a musí se spokojit s takovou porcí vzduchu která vyhovuje na optimální ochlazování dle žádosti řidiče. No asi je toho společnýho víc než jsem si myslel - kompresor je jeden zcela jistě a běží podle toho "víc náročnějšího" (nebo jen dle řidiče??), výparník asi taky a akorát se to pro každou stranu asi extra separé míchá, co?? Proto pak ty omezení rozdílu teplot a proud vzduchu je na začátku taky jen jeden, tak proto ta rošáda s tím jak řídit ventilátor... Nebo víte víc???? -
"-- skrytý --" 09.09.05 07:35
« Bez nadpisu
Koukol: podpisujem všechny Diamantovy tipy a postřehy "how to...", neumím ti poradit jinak, ale zmíním jediné: jakpak dlouho jsi čekal při těch testech??? Ono je totiž z dobrých důvodů tam vložena integrační časová konstanta v řádu nejméně celých minut (možná i dýl), která zařizuje to, aby na změny teploty (spíš výkyvy mícháním vrstev vzduchu v kabině atp.) nereagovala klima tak, že 20s topí a 30 s chladí - vzduch se musí napřed v autě promíchat a i tak ona musí změny svého režimu provádět velice obezřetně (pomalu) a dívat se co se stane. Byl by značný diskomfort kdyby zašlo slunce za jedniný mrak, v autě se hla teplota o 1°C dolů a klima ve snaze to hned zkorigovat zatopila. Následně vyšlo slunce a ona byla 1.5°C nad a začla chladit naplno... Tohle si může dovolit Climatronic (možná) ale ne zde když máš větrák třeba jen na 1. Takže pokud jsi to netestoval nejméně 10 minut máš to zkreslené záměrnou snahou konstruktéra nevystavovat lidi v autě teplotním šokům. Což ovšem stále nic neříká o tom, že to tu teplotu sleduje a koriguje - jen to nedělá tak bleskem a markantně jak jsi asi čekal... Ale ono to udělá, když teplota uteče "daleko", líbit si to nenechá. Další věc k zamyšlení je jak se získá signál o teplotě ze 3 čidel - to tu nikdo nevíme, možná je to součet 1:1:1 (tedy stejná váha všem), možná je to interiérové čidlo samotné a ostatní jsou informace o situaci do ŘJ - pánbu ví... Nicméně já s klimou Fabie 4x objel Evropu a tak vím, že celej den celou noc jsem na knoflík nesáhl, měl jsem +24°C a ve dne to chladilo v noci možná i skoro topilo a tak mě to vyhovovalo, aniž bych cokoli postrádal co jiní měli.... -
Diamant 09.09.05 07:32
« Re: Re:
Už mi fakt dochádzajú argumenty aj trpezlivosť. Pozri si prospekt Octavie a zistíš, že u verzie s manuálnou klimatizáciou nie je na ovládacom paneli žiadna mriežka, pod ktorou by bolo skryté čidlo teploty interiéru ako u Fabie. Tak preboha načo by tam dávali čidlo teploty interiéru, ak by bolo úplne nanič? Inak asi si nedržal v ruke ten panel ovládania klimatizácie, že? Je to veľké temer ako autorádio a je tam fúra elektroniky. Tak aký význam by malo niečo takéto vyrábať, ak by sa to malo regulovať len pomerne primitívne, ako tvrdíš ty? Hlavne ak vedenie ženie konštruktérov k úspore každého eurocentu, ktorý sa ušetriť dá! -
Diamant 09.09.05 07:26
« Re:
Toto sa píše o klimatizácii v článku pri teste klimy v údolí smrti:
Škoda Fabia má sústavu vetrania a vykurovania najnovšej generácie, nevyžaduje neustále prispôsobovanie vonkajším podmienkam ručnou reguláciou. Stačí nastaviť zvolenú hodnotu, ktorá sa potom priebežne udržiava, čo nie je vo vozidlách tejto triedy bežné. Zvláštnosťou sústavy je elektronicky riadený kompresor, ktorého výkon sa mení podľa požadovanej teploty od temer nulového až po 100%. Tým odpadá regulácia miešaním vzduchu ochladeného na maximum so vzduchom teplým, zvyšujúca energetickú náročnosť zariadenia a navyše odpadá aj obvykle používaná elektromagnetická spojka. Kompresor má sústavu axiálnych piestikov ovládaných kotúčom na rotujúcej hriadeli. Naklápaním kotúča sa mení zdvih piestikov a tým aj stlačenie. Použitím tohto kompresora sa znížila aj hladina hluku celého zariadenia o 3 dB (A), čo ľudské ucho vníma ako polovičný hluk. Kompresorom sa stláča chladiace médium v plynnom stave a tým sa ohrieva. Ochladzuje sa prúdom vzduchu v kondenzátore
V prvom prospekte Fabie z roku 1999 sa píše:
Automatická klimatizácia zásobuje interiér vozidla optimálne chladeným alebo ohriatym vzduchom, ktorého teplota je ľubovolne regulovateľná.
Cedrych vo svojej knihe o Fabii píše:
Automobily Škoda Fabia mohou být vybaveny buď topením nebo klimatizací (po nastavení ovládacích prvkú pracuje samočinně). ... Po natavení požadovné teploty prostředí pracuje klimatizace samostatně.
Tak aké zatajovanie? -
« Bez nadpisu
Nedalo mi to a nahlédl jsem do návodu ke klimatizaci u Fabie a … nic jsem nezjistil. I když – ten návod na používání (postup) je prakticky totožný s návodem, co mám u Opla k manuální klimatizaci (jediným rozdílem je zmínka, že v krajních polohách není teplota automaticky udržována). Tak nevím… -
« Re: Re: Re: Re: Názor na kvalitu klimatizace u Fabie
Vzdávám to. Už jsem tomu věnoval plno času i usilí, abych zjistil, co je pravda. Fabii si teď zcela určitě kupovat nebudu, takže mně to může být i fuk. Možné je všechno, třeba ta klimatizace byla rozbitá, třeba jsme to blbě testovali. Jeden tvrdí to, druhý úplně něco jiného. Majitelé Fabií, se kterými jsem mluvil, používají klimatizaci stejným způsobem, jakoby to byla manuální. Zřejmě nečetli návod … safra, teď mě tak napadlo, že rozluštění celé této záhady by mohl skrývat NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ KLIMATIZACE. To se přiznám, do něj jsem se nedíval…
Pokud je ale pravda co píše Diamant, tak je Škoda zřejmě jediná automobilka na světě, která svým zákazníkům prostřednictvím dealerů a pracovníků na infolinkách cíleně zatajuje přednosti svých vozů… -
« Re: Re: Re: Re: Názor na kvalitu klimatizace u Fabie
to koukol:
ak ma Fabia cidlo teploty vo vnutri vozidla pri ovladacoch klimatizacie a to cidlo je este ofukovane ventilatorom, tak je logicke, ze sa to cidlo pouziva na udrziavanie nastavenej teploty v aute.
Climatronic ma zhodnu "chladiarensku" cast ako Climatic, rozdiel je iba v nastavovani ventilatorov, je to zrejme aj z toho, ze napr. pri Golfe V je doplatok za dvojzonovy Climatronic iba 6300 Sk -
Diamant 08.09.05 22:57
« Re: Re: Re: Názor na kvalitu klimatizace u Fabie
Už ti nemôžem napísať nič iné, len to, že musíš mať tú klimu pokazenú. Ako som už uviedol, mne klima v garáži ráno zvykla chvíľku kúriť (ono motor bol ešte studený, ale vzduch vonku bol teplejší, než vnútro auta) a ako sa interiér otepľoval, tak začala klima viac a viac chladiť bez akéhokoľvek zásahu do regulácie teploty. Klapky som mal v poriadku, po výmene nevykazovali chyby, na povely regulácie krásne reagovali. A taktiež to nie je oneskorený nábeh klimatizácie, lebo ak auto stálo v práci na slnku, tak temer okamžite po naštartovaní klima začala intenzívne chlaiť.
Ale veď urob experiment, prilož napríklad kocku ľadu v igelitovom vrecku k čidlu teploty na paneli klimatizácie a ten panel nechaj ochladiť. Potom naštartuj a teplotu nechaj nastavenú napríklad na 20°C a uvidíš, že ak bude motor teplý, tak to bude hneď kúriť. A potom trebárs fénom na vlasy zohrievaj tú mriežku s čidlom a uvidíš, že bez akéhokoľvek zásahu užívateľa začne klima chladiť. Fakt ti to už neviem inak vysvetliť.
Climatronic na rozdiel od Climaticu vo Fabii vie sám nastavovať smer prúdenia vzduchu (podľa toho, či sa interér má zohrievať alebo ochladzovať), rýchlosť prúdenia vzduchu a regulácia je ešte o chlp sofistikovanejšia. Klima má totiž vo vrchnej časti prístrojovky zabudované ešte čidlo slnečného žiarenia, takže ak svieti slnko, klima viac chladí (napríklad tým, že fúka silnejšie) aby sa posádka cítila príjemnejšie a naopak ak slnko nesvieti, tak fúka menej. Climatronic u Audi ešte sleduje aj znečistenie vzduchu a v prípade potreby automaticky aktivuje vnútornú cirkuláciu. Ale regulácia teploty je v princípe totožná so systémom u Fabie. Daj si už konečne povedať.
Fakt som pri tom meraní mal iný cieľ (sledovať klapky). Ale na tom grafe bolo vidieť aj to, že pri ustálenej jazde sa teplota v interiéri menila (vonkajšia teplota bola zhruba rovnaká) a klapka reagovala postupným posúvaním sa až kým nedošla na chybné miesto, kde stratila kontakt a bolo po regulácii.
Jasne, že ak sa nemení teploty v interiéri ani požadovaná teplota, tak bude mať teplota vzduchu prúdiaceho do interiéru stále rovnakú hodnotu. Ale akonáhle sa zmení teplota v interiéri (t.j. na čidle), tak sa hneď zmení aj teplota prúdiaceho vzduchu. Vyskúšaj to už konečne a neteoretizuj. -
« Re: Re: Názor na kvalitu klimatizace u Fabie
Diamant2: Nezoufej, že nemáš ty grafy. Je přeci logické, že pokud kroutíš knoflíkem regulace, tak se mění teplota vyfukovaného vzduchu (proto tam ten knoflík je). Klimatizace samozřejmě mění výkon podle teploty, ale požadované – ne podle teploty, která je v interiéru. Tady nejsme v rozporu. Opakujem – knoflíkem se mění požadovaná teplota foukaného vzduchu a ne teplota požadovaná v kabině (nebudem-li uvažovat případ, že se obě tyto teploty rovnají). -
« Bez nadpisu
Diamant: Zásadně nemůžu souhlasit. Tak, jak to popisuješ, funguje klasická automatická klimatizace, např. Climatronic u Octavie. Rozhodně to tak nefunguje u Fabie. Osobně jsem to zkoušel, potvrdili mi to technici z MB (žádná Helenka z recepce), odborní prodejci, servismani klimatizací, majitelé Fabií…
Nebo jinak – jak mi vysvětlíš, že ve Fabii, ve které jsem jezdil, fungovala ta klimatizace tak, jak popisuju já?
Abych to celé shrnul – při testování se jasně prokázalo, že přestože se měnila teplota v kabině, klimatizace na to nereagovala a teplota vyfukovaného vzduchu zůstávala konstantní. Tak to prostě je.
A vzkaz pro všechny, co uvažují o koupi Fabie: pokud vám prodejce bude tvrdit, že ta klimatizace je automatická, nevěřte mu. Knoflíkem budete muset kroutit stejně jako u manuální klimy… -
Diamant 08.09.05 18:44
« Re: Názor na kvalitu klimatizace u Fabie
koukol - Z dole uvedenéhon vyplýva len jediné. Človek, čo ti to hovoril o klimatizácii fo Fabii veľa nevie. Ver mi, že do Fabie sa dáva len jeden druh klimatizácie a tá reguluje teplotu vháňaného vzduchu do interiéru tak, aby sa v interiéri dosiahla užívateľom nastavená teplota. A tie tvoje body prepíšem tak, ako majú byť u Fabie správne:
1) Přijdu k automobilu, který je zaparkovaný na sluníčku…
- naštartuješ a necháš ovládač klimatizácie napr. na 20°C, nanajvýš ručne zvýšiš prúdenie vzduchu na hodnotu, ktorá ti je príjemná. Klima bude fúkať riadne studený vzduch.
2) … po čase se vnitřek vozu ochladí, navíc zajde sluníčku…
- ovládač necháš na 20°C a nanajvýš upravíš rýchlosť prúdenia vzduchu. Klima bude fúkať vlažný (ani studený ani teplý) vzduch.
3) … začne pršet a prudce se ochladí; v kabině je náhle zima…
- ovládač necháš na 20°C a nanajvýš prepneš prúdenie vzduchu aj na nohy. Klima bude fúkať teplý vzduch.
Že ja blbec som si neodložil protokoly aj grafy z merania, keď som testoval blbú klapku. Tam to bolo perfektne vidieť, ako kompresor reguluje svoj výkon aj ako sa hýbe teplota vyfukovaného vzduchu v závislosti od požadovanej teploty v interiéri.