Fabia a klimatizace
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Re:
No ja som vychadzal z toho, ze ak je vonku 26 stupnov a klima je nastavena na minimalnu teplotu, tak kompresor podava plny vykon.
Ak nastavim teplotu 26 stupnov a vonkajsia teplota je takisto 26 stupnov, tak kompresor by mal podavat minimalny vykon (resp. kvoli odhmielvaniu (odmlzeni) bezi na cca tretinovy (?) vykon.
Ak bez klimy ma motor spotrebu 0.5 a s klimou 1.0, tak by sa to malo dat pekne odsledovat.
Volnobeh a motor 1.2 je pre tento experiment najvhodnejsi, pretoze pomer vykonu klimy/vykonu motora je najvyssi, cize na okamzitej spotrebe by sa to malo prejavit najviac. Ja som sa obaval, ze ten rozdiel bude pod rozlisovacou schopnostou PP (0.1 l/hodinu). Ale rozdiel 0.5 vs 1.0 litra pekne odsledovatelny.
to tamtam: ked si to skusal, tak po zapnuti klimy si nechal vychladit vyparnik alebo si hned zacal zvyzovat teplotu? Pretoze ak vyparnik nebol dostocne vychladeny, tak sa to mohlo spravat tak ako si popisovat.
Ono v tom riadeni je dost vela vstupnych clenov a boh-vie ake spatne vazby. Ale ak po vychladnuti interieru bola spotreba 0.8 a vonkajsia teplota bola rovnaka, tak to znamena, ze vykon kompresora je regulovany; pri 0.8 l/hod bezi kompresor na cca +- 60 %.
Metodika experimentu by sa kvoli riadiacej elektronike mohla zmenit tak, aby sa sledoval ustaleny stav, cize budeme zistovat spotrebu na volnobeh pri zapnutej klime, nastavenej teplote interieru napr. 22 stupnov a roznej vonkajsej teplote, resp. kazdy si moze nastavit teplotu interieru aka mu vyhovuje, a sledovat ci sa po ustaleni stavu (cize auto je vychladene na danu teplotu) meni okamzita spotreba na volnobeh v zavislosti od vonkajsej teploty. Pri dlhodobejsom sledovani by sa mala prejavit urcita zavislost.
Vieme, ze 1.2 ma na volnobeh spotrebu 0.5 l/hod. Pri zapnutej klime je to okolo 1.0 l/hod, co je slusny rozdiel nato, aby sa dali sledovat zmeny vykonu kompresora.
BTW udrzuje klima vo Fabii rovnaku teplotu aj v zime ?
to tv: S VAG-om by sa to samozrejme dalo odsledovat lepsie, ale aj s PP je to v pohode, staci sledovat, ci sa meni spotreba na volnobeh pri rovnakej vonkajsej teplote a roznom nastaveni teploty v aute. Samozrejme predpokladame rovnake ostatne podmienky, ktore by mohli ovplyvnit spotrebu (odber elektrospotrebicov, rychlost vetraka interieru aj na chladici, ...) -
"-- skrytý --" 29.08.05 13:25
« Bez nadpisu
A ještě něco pro expertní skupinu: jistě víte, že klima ve Fabii občas (tento režim nastane zřídkakdy) vydává zvuky jak by měla pod kapotou kocoura. S Diamantem jsme se shodli, že je to zvuk nejpodobněji řečeno: zvuk ventilátoru chlazení busu zn. Karosa jedoucího do kopce a tento zvuk přesně svojí výškou kopíruje otáčky motoru auta - snad víte o čem mluvím. Nastává to téměř výlučně tehdy, je-li venku podobně co uvnitř a auto najednou zpomalí (příklad: jedu ku Praze, venku +24 pod mrakem, uvnitř AC +22. Dojedu k první červené na vjezdu do města, 5 minut popojíždím a spustí to kňourání kocoura). Tento zvuk prokazatelně nezpůsobuje ventilátor(y) dochlazování, ten se točí na st. 1 (zkoušeno - věřte mi). Pravděpodobně jde z kompresoru (nebo jiné věci pevně spojené s motorem - ty otáčky a kňourot jdou spolu synchronně). Pokud někdo dovedete vysvětlit co to je nebo tuto znalost zakomponovat do úsudků o klimě??? Já tedy ne, ale jsem si jist že to v řečených podmínkách za pár minut vždy udělá.... -
"-- skrytý --" 29.08.05 13:18
« Bez nadpisu
Tak jsem tu s prvními zkušenostmi: zkoušeno dnes povrchně a zhurta. Konstatování: tva má naprostou pravdu, něco to dělá ale není tam jednodimenzionální (teda nějaká jediná lehce popsatelná a zřejmá) závislost.
Zkoušeno na stojící HTP s nabitou baterií v ustálené teplotě, kdy auto bere 0.5 l/hod dle PP. Nějaká teplota venku, klima zapnutá na největší zimu (modrý doraz stupnice), větrák interiéru 1, větrák motoru stupeň 1 (poslechem). Auto bere 1.0 a neděje se nic - je to stabilní. Při zvyšování teploty (vcelku rychlém, neměl jsem čas dlouho zevlovat) ze neděje vůbec nic a to ani na červeném konci stupnice. Auto stále bere 1.0, je v něm sice vedro k zalknutí ale kompresor stále tlačí beze změn zátěže (lze-li měření spotřebou k tomu použít). Po vypnutí AC (teplota na červeném konci) se zastaví ventilátor motoru a kompresor, spotřeba zpět na 0.5. Pokud ovšem nyní na červeném konci AC opětovně zapneme, nic už se nestane. Kompresor nenaběhne, větrák nespustí (pokud to neurčí motor) a spotřeba nic nedělá. Při sjíždění teplotou zpět k modrému konci se kdesi zapne a opět režim 1.0. Z toho lze vydedukovat jediné: je v tom hystereze (změna jedním směrem je jiná než zpět), je v tom časová prodleva, je v tom tepelná setrvačnost. Spotřebu to nějak ovlivňuje.
Dále jsem si po jízdě všiml, že na volnoběh to bralo 0.8 - to už auto prochladlo a bylo "udržované" na 22°C, tak se to asi trochu odlehčilo, těžko říct čím (zdvih, ventil, ...). Jindy když to slunce rozpálí, viděl jsem i 1.2 (zde může být vliv vlastní spotřeby motoru a odběru jiných příslušenství). Takže závěr: něco to dělá, chová se to různě. VAG mám, ale na nějaké precizní zkoumání by to chtělo nějaké stabilní podmínky a hlavně - jak psal tva, spoustu času na tepelné vyrovnání situace.... Ale to se dalo očekávat. Jinak je to zajímavá diskuze, třeba to ještě nějak ze střípků odpozorujeme... ;-) -
"-- skrytý --" 27.08.05 17:46
« Bez nadpisu
Fero, opravim to trochu, pokial dovolis:
1. Fabka s klimou
2. VAG s kablom
Za akejkolvek teploty vyssej ako povedzme 21 stupnov zapneme klimu, nechame na uplnom minime a sledujeme VAGom teplotu vyparnika a vychadzajuceho vzduchu. Ked sa pomery niekde ustalia, potom zvysit teplotu na povedzme 23 stupnov a sledujeme, co sa deje teraz. Po ustaleni pomerov zistime, ci sa nejako meni teplota vyparnika alebo nie. Lenze... to ustalenie pomerov moze kludne trvat 10-15 minut, treba byt trpezlivy... A potom pre istotu opakovat podobny pokus pri inej vonkajsej teplote, povedzme 25 stupnov a viac a tiez 15 a menej...
Idealne by bolo pritom jazdit, teda aby otacky boli niekde v prevadzkovych pomeroch. Na volnobeh by to asi nemalo zmysel, sice aj za volnobehu klima chladi, lenze v tomto stave je viacero specifickych podmienok, napr. to, ze sa spinaju ventilatory na prvy a druhy stupen podla tlaku media a teploty motoru apod. a teda nedochadza k stalemu rovnomernemu ochladzovaniu media cez kondenzator...
Obdobu Diamantovej metody merania stavu zabehnutia motora cez volnobeznu spotrebu by som sem neplietol, vzhladom na mnozstvo relativne rychlo meniacich sa zatazi pri stati auta na volnobeh (ventilatory, schopnost alternatora pokryvat spotrebu atd.) by sme namerali ciste bludy.
Este jedna vec ma k tomuto napadla - a to je by som povedal dost podstatna vec, a to ze vyparnik ma ten termostaticky ventil. Teda ak by nejakym zazrakom chcel pocitac zvysovat teplotu vyparnika, tak by mu to ten termostaticky ventil dost rychlo zarazil...
Ked to tak v celku vezmem, mozno je ta elektronicka regulacia kompresoru urobena len preto, aby ho vedeli uzavriet a tym usetrili elmag spojku... :-) Alebo opacny extrem, ze to nemecki sudruhovia postavili a nastavili akurat na nejake dlhodobo vyskumane hranicne stavy a usetria tym poldeci paliva na 100km... Nieco podobne, ako vraj volakedy ruski sudruhovia robili elektroniku - zobrali tranzistor a zapojili ho tak, ze tomu ani Boh nerozumel a usetrili tak dalsie dva tranzistory. Elegantne riesenie, lenze ked sa to pokazilo, bolo to takmer neopravitelne...
V tom prvom pripade nema zmysel hladat dalsie suvislosti, lebo tam nie su. V tom druhom pripade to nema zmysel takisto, lebo to ani za svet nepochopime. Jedine ze by sme debugli firmware, ale to je uz ina rozpravka... -
"-- skrytý --" 27.08.05 10:34
« Bez nadpisu
Vtipná metoda, vše za vstupní podmínky splňuje služební Fabie. Nicméně bych se pozastavil nad metodikou, možná to rozbije ta situace, že se kompresor při volnoběhu sotva převaluje (chápej děsně pomalu točí). Tedy jeho dopravní výkon bude mizerný sám od sebe, tudíž je otázkou dojde-li se ke stavu kdy by bylo třeba jeho výkon dále snížit zásahem regulace. Tolik mé postřehy, až potkám venkovních +26°C zaměřím se na to a napíšu.... -
« Dokaze klima vo Fabii znizit vykon kompresora - experiment.
Chceme zistit, ci sa pre regulaciu teploty v aute vyuziva aj zmena vykonu kompresora (cize sa setri palivo) alebo iba miesanie tepleho vzduchu.
Nutne podmienky pokusu:
1. Ochotny majitel Fabie s klimou
2. Palubny pocitac
Optimalne podmienky pokusu:
1. Teplota cca 26 stupnov.
2. Motor 1.2
Priebeh pokusu:
1. Ochotny majitel Fabie zapne klimu, ventilator nastavi na I. rychlost, ovladac teploty nastavi na najnizsiu teplotu a prepne PP na okamzitu spotrebu, motor bezi na volnobeh.
2. Ochotny majitel Fabie postupne zvysuje nastavenie teploty otocnym ovladacom az tesne k najvyssej teplote (ale ovladac by nemal dosiahnut krajnu uroven)
3. Ochotny majitel sleduje, ci sa pocas ukonu vykonavaneho v bode 2. meni okamzita spotreba paliva
4. Ochotny majitel Fabie zverejni svoje pozorovanie v tomto fore, poprosim uviest vonkajsiu teplotu, typ motora a okamzitu spotrebu na volnobeh pri nastavenej minimalnej teplote a tesne pred maximalnou teplotou.
5. Pri statisticky dostatocnom pocte pozorovani ( >0 ) experiment vyhodnotime.
Ocakavam pripomienky k metodike a vysledky pokusu.
Vdaka. -
"-- skrytý --" 26.08.05 16:33
« Bez nadpisu
... a tu su este odpovede na doplnujuce otazky Fera z fora Megane:
Tvoje otazky si vsak musim precitat este raz a pomaly a skusim ich rozobrat:
1. Ak v Megane pri konstantnej vonkajsej teplote mam pocit "chladu" a nastavim ovladac teploty do "teplejsej" oblasti, tak sa jednoducho zacne primiesavat teplejsi vzduch, ale vykon kompresora sa nemeni. Ak to iste spravim v Fabii, tak sa znizi vykon kompresora, cim sa setri palivo.
1. Neviem uplne presne potvrdit a ani vyvratit, ci vo Fabii si elektronika skusa aj regulovat teplotu vyparnika cez regulaciu kompresora. Fabku uz nemam, ale snad by to niekto vedel vypozorovat (napr. opytaj sa Diamanta, on by mohol vediet). Ak by to tak bolo, je priestor na usporu. Podla mojho nazoru vsak dojde najskor asi iba k primiesaniu tepleho vzduchu a ak vobec sa znizi vykon kompresora, tak iba po istu hranicu, aby sa zabezpecovalo odvlhcovanie. Takisto treba brat do uvahy, ze teplotu vyparnika nie je vhodne prilis zvysovat, pretoze zavislost odoberania teploty so zvysujucou sa teplotou vyparnika pri rovnakom prietoku vzduchu (ventilator) urcite nebude linearna, povedzme ze kvadraticka, neviem. Ale asi by to bolo tazko odhadnut, kde je optimum.
To cidlo na vyparniku (aj prirucka to tak spomina) je viac-menej asi iba pre bezpecnostnu funkciu.
2. Fabia udrzuje nastavenu teplotu vo vozidle aj pri zmene vonkajsej teploty pomocou pneumatickej+elektronickej regulacie vykonu kompresora, Megane sa snazi udrzat nastavenu uroven teploty tym, ze ak sa zvysi/znizi vonkajsia teplota, tak zvysenim/znizenim vykonu kompresora pneumatickou regulaciou by sa mala udrzat +- rovnaka teplota v aute, ale nedokaze to tak presne ako Fabia.
Snad ano, ma to spojitost z predchadzajucou odpovedou. Znova, neviem ani potvrdit ani vyvratit. Mozme vsak vseobecne povedat, ze ta Fabia by mala mat predpoklad presnejsej regulacie ako Megane. Ale kolko a ci vobec nieco to prinesie uzivatelovi, to neodhadnem.
Pozor vsak, "mechanicky" Megane neudrzi presne urcitu teplotu v interieri auta, o to sa musi postarat vodic. Megane len viac-menej drzi presnu teplotu chladiaceho telesa.
3. Fabia dokaze udrziavat nastavenu teplotu aj v zime regulaciou klapky zmiesavania studeneho/tepleho vzduchu. Megane nedokaze v zime nijako reagovat na zmenu vonkajsej teploty.
"Mechanicky" Megane neudrzuje teplotu v interieri, ani pri chladeni ani pri kureni. Tu ma Fabia naviac.
4. Megane s "automatickou" klimou ma navyse riadenie smeru a rychlosti prudenia vzduchu + automaticky udrzuje nastavenu teplotu vo vozidle. Deje sa to iba pomocou zmiesavania tepleho a studeneho vzduchu alebo Megane s automatickou klimou ma elektronicky regulovatelny vykon kompresora (typ 1b) ?
To som tu uz raz rozoberal, vsetky Megany bez rozdielu mech/aut maju chladiarensku cast rovnaku, teda kompresor typu 1a a expanzny ventil typu 2. Rozdiel je iba v casti po tom, co chladeny a ohriaty vzduch opusti prislusne vymenniky. -
"-- skrytý --" 26.08.05 16:07
« Bez nadpisu
OK, tu to je, ale niektore veci sa mozu zdat vythrnute z kontextu - plne detaily na fore Megane.
Najprv zacnem tym, ze som - co sa tyka klimatizacie a chladenia - iba samouk. Uz som priviedol zopar klimatizacii k zivotu a do Fabky som si prehodil z buraneho auta klimu, to je moj teoreticky a prakticky background. Preto som nevedel (a az teraz poriadne detailne precital pdf-ka co o tom mam), ze existuju tri druhy kompresorov a dva druhy expanznych ventilov:
1. Kompresor s premenlivym zdvihom piestov (a teda vytlakom)
1a.: ovladany iba pneumaticky rozdielom tlakov na vstupe a vystupe z kompresora
1b: ovladany tak ako 1a, ale navyse s elektrickym ventilom, ktory vie prinutit kompresor bezat na nizsi vykon, ako by bezal iba s pneumatikou (neviem isto, ci aj na vyssi, predpokladam, ze asi nie)
2. kompresor s pevnym zdvihom
Dalej som vydedukoval, ze vsetky kompresory mozu mat elektromagneticku spojku, ale ten typ 1a ju v skutocnosti nepotrebuje - tato skutocnost, ktoru som predtym nevedel, ma pomylila v mojej povodnej teorii ohladom typu kompresora v Megane
Expanzne ventily existuju ako:
1. termostaticke, montovane na potrubiach vstupujucich a vystupujucich z vyparnika a funguju na zaklade regulacie teploty vyparnika tym, ze teplota media vychadzajuca z vyparnika ovlada membranu, ktora zas otvara a zatvara ventil regulujuci pritok media. Cim je teplota opustajuca vyparnik vyssia, tym je vacsia potreba chladit a teda sa vstup otvara viac. (jeden mudry dokument to dokonca podlozil vedecky vyzerajucim zdovodnenim, ze tento exp. ventil zabezpecuje konstantny rozdiel tlakov vstupu a vystupu tak, aby para opustajuca ventil smerom ku kompresoru sa nachadzala v stave nasytenej pary, hmm, to je vazna teoria, lebo jej uz prestavam rozumiet)
2. "orifice type" teda dyza, ktora je iba jednoduchou restrikciou v potrubi za kondenzatorom, ktora tym padom zabezpecuje rozdiel tlakov pred a za nou a teda prejdenie media z kvapalnej do plynnej fazy. Medium nasledne vstupuje do vyparnika s nejakou teplotou, kde sa ta teplota zvysuje tym, ako odobera teplo zo vzduchu prechadzajuceho cez vyparnik. Ako medium vychadza z vyparnika, prechadza este cez akumulator s vysusacom, kde sa zachytavaju pripadne kvapky nachadzajuce sa v mediu, aby nasledne do kompresora bolo medium nasavane iba v plynnom stave.
Co sa tyka kombinacii kompresor/ventil, tak v podstate kombinacia kompresora typu 1a (variabilny zdvih ovl. iba pneumaticky) s exp. ventilom typu 1 (termostaticky) nema zmysel, lebo ta ista funkcia by bola opakovana dvakrat a to aj vo ventile aj v kompresore. Zdalo by sa, ze velky zmysel nedava ani kombinacia 1b/1, ale asi tomu nie je tak, pretoze Fabia to ma presne takto robene.
Kompresory typu 1a nepotrebuju k svojej funkcii okrem trojstavoveho tlakoveho spinaca (ochrana voci nizkemu stavu freonu, ovladanie kompresorov a ochrana voci zlyhaniu ventilatorov kondenzatora) nic viac. Kompresor typu 1b potrebuje zo svojho principu ovladanie cez nejaku velicinu - typicky teplotne cidlo na vyparniku a prip. tepl. cidlo interieru auta a dalsie. Kompresor typu 2 v kombinacii s ventilom 1 nepotrebuje nic viac, ale koli bezpecnosti sa dava termostaticke cidlo na vyparnik, aby sa zabranilo jeho zamrzaniu. Kombinacia 2/2 nutne potrebuje cidlo na vyparniku, pretoze tato kombinacia je najjednoduchsia (teda ta najtupejsia) a chladi, co dokaze bez ohladu na vonkajsie podmienky.
Takze, vybaveny touto teoriou a prezretim vsetkych katalogov a konfiguracie chladenia v Megane II som prisiel k zaveru, ze je tam osadeny kompresor 1a v kombinacii s ventilom c.2. Je to velmi dobra kombinacia a zabezpecuje to, co popisoval luf, ze kompresor si zoberie iba tolko vykonu, co potrebuje, ale zase nie je az taka dobra, ako u Fabie, kde je do toho zamontovany aj pocitac. Osobne som radsej, ze je to tak, ako je, pretoze ten pocitac podla mna uz neprinesie velmi vyznamnu usporu paliva, ale zato znacne zvysuje pravdepodobnost zlyhania klimatizacie - cim viac komponentov, tym vacsia sanca. Nakoniec pravi Fabiaci by vedeli rozpravat o kaziacich sa komponentov klimatizacie...
OK, tolko zatial, dufam, ze som nenudil.
-
"-- skrytý --" 26.08.05 00:22
« Bez nadpisu
Jaj, ludkovia. Vnesiem vam do vasich odhadov trochu svetla. Fabka ma - nech sa to niekomu paci a niekomu nie - cidiel teploty spolu pat, a to:
1. Cidlo vyduchu vzduchu smerom na hornu cast palubovky, teda sklo a mriezky
2. Cidlo vyduchu vzduchu smerom na dolnu cast palubovky, teda nohy
3. Cidlo vnutornej teploty auta v zmienovanej mirezke pri ovladacoch klimy; toto cidlo je prefukovane malym ventilatorcekom
4. Cidlo teploty na vyparniku (chladiacom telese)
5. No a este cidlo vonkajsej teploty vzduchu
Kompresor je typ s premenlivym zdvihom piestov v zavislosti od tlakovych pomerov a navyse s moznostou ovplyvnovania zdvihu elektronikou. Nepotrebuje elmag. spojku, pretoze sa cez elektroniku vie uzatvorit na takmer nulovy zdvih, co staci. Cely tento cirkus sluzi na to, aby sa udrziavala viac-menej konstantna teplota vyparniku pri vsetkych prevadzkovych pomeroch (vonkajsia teplota, prietok vzduchu cez teleso kurenia) pri co najnizsom prikone kompresora. Vacsinu uzivatelov to sice moze na prvy pohlad nezaujimat, ale na druhy pohlad zistia, ze to setri celkom podstatne peniaze vo forme znizenia spotreby o ten spominany litrik.
Takyto typ kompresora nie je nic nove, uz sa to pohybuje na trhu peknych par rokov.
Vysledna teplota z vyduchov sa namiesa klapkou zmiesavania chladeneho a ohriateho vzduchu (radiator kurenia je vykurovany neustale) a porovnava sa s teplotou vnutri auta a zelanou teplotou podla nastavenia vodica. Tento automaticky proces sa da ovplyvnit iba tak, ze sa nastavi volic teploty na min. al. max. doraz. Pri minime kompresor chladi naplno (rozumej zdvih je regulovany iba tlakovymi pomermi bez zasahu elektroniky) a klapka vzduchu sa nastavi iba na chladny vzduch a pri maxime sa drzi kompresor na 33% koli odvlhcovaniu a klapka sa nastavi na plny prietok cez vyurovacie teleso.
Takisto sa berie do uvahy vonkajsia teplota. Myslim ze pod 5stupnov vonku sa kompresor bez ohladu na volbu vodica drzi na minimalnej hranici, teda takmer vypnuty. To preto, aby vyparnik nezamrzol.
Funkcia odhmlievania okien - nie je nic jednodusie, staci zapnut klimu a nastavit volic prudenia vzduchu na okno. V tejto polohe volica sa zopne spinac a elektronika sa nasledne sa postara o ostatne, teda bez ohladu na aktualnu polohu klapky recirkulacie ju da prikaz otvorit a nasavat vzduch zvonku + zopne kompresor klimy, ak tomu dovolia ostatne podmienky.
Maximalne kurenie/chladenie bez ohladu na zelanie vodica: chyba, ktora je tak stara a znama, ako Fabka sama. Su na vine malo kvalitne odporove drahy snimacov polohy servomotorov, ktore nastavuju klapky zmiesavania teploty alebo recirkulacie. Ak sa v servise na staznost zlej funkcie klimy budu tvarit nejako cudne, tak bud sa im nechce toto robit alebo su taki slabi, ze ani nevedia, ze toto je velmi slabym clankom Fabie, ktory navyse Skodovka dost ochotne opravuje aj na tzv. kulanciu. Oba pripady su dostatocnym dovodom zamavat im a presunut sa do najblizsieho dalsieho servisu.
Ak niekto povie, ze sa mu takato automatika zda malo automaticka, tak je prilis narocny. Fabka ma klimu, s ktorou ked clovek vie narabat, tak mu zoberie iba minimum paliva naviac. Je to taky maly pokladik, kopec inych aut to ani zdaleka nema takto premyslene.
Tie dalsie "plnoautomaticke" klimy su uz len otazkou pohodlia uzivatela a teda ci ma radsej to, aby sa mu pocitac sam staral o smer a silu prudenia vzduchu, alebo ma radsej kontrolu nad tym, co sa deje. Ja som ten druhy typ uzivatela. Navyse, cim viac komponentov, tym vacsia sanca, ze sa nieco pokazi.
...ej, ako tak pozeram, mudry som jak radio... -
martin.z 18.08.05 08:39
« klima
Nekdo si tu stezoval ze mu to obcas v teple misto chlazeni topi a opacne. Me se tedy opacny jev nestaval ale to ze mi to obcas nechtelo chladit bylo docela caste zejmena rano kdyz clovek vlezl pri relativne chladnem pocasi do auta ale krz skla na nej svitilo slunce. Tam je ale cloveku teplo mozna jen subjektivne, nevim. Kazdpopadne obcas to prestavalo chladit i behem delsi jizdy v horku.
Pomahal na to tzv. reset-tedy chvilkove otoceni regulatoru tepla do jednoho maxima-myslim ze hlavne do praveho(max teplo)a po navraceni zpet uz to chladilo. Kupodivu to byla taky motorizace 1,4 16v 74kw... -
« Re: Re: Klima
a)Ne ! Fabie ma jedno cidlo teploty a to uvnitr vozu pod otocnymi ovladaci ! Sundej tu mrizku bude na Tebe koukat.
Ale to jsem v podstate říkal,plně automatická klima (např Climatronic, Climatronic2) si hlídá teplotu v autě a ne teplotu vzduchu v trubce.Co si predstavujes pod pojmom "pritapi"
Samozřejmě že nemyslím nějaké topení, ale oproti manuální klimě omezí výkon kompresoru (a tím zvýší teplotu chladné části vzduchu) a eventuelně potom začne klapkou připouštět teplejší vzduch od motoru - ale v tomto bodě je to jen můj dohad, ale patrně správný
Smesuje teply vzduch se studenym = PRITAPI
viz odstavec výše -
« Kima Fabia / Topeni
Mam pomerne laicky dotaz. Vezmeme pripad ze je venku zima, ja zapnu topeni a ventilaci na maximum. Bude nejaky rozdil kdyz pri tom zapnu i AC? (bude to pritapet?) Mam 1.9 TDI kde je topeni resseno mj. i pridavnym elementem (asi neco jako fen) takze to jen tak poznat neni protoze to auto topi prakticky okamzite. Diky -
"-- skrytý --" 16.08.05 02:16
« Re: Klima
a)Ne ! Fabie ma jedno cidlo teploty a to uvnitr vozu pod otocnymi ovladaci ! Sundej tu mrizku bude na Tebe koukat.
b)Co si predstavujes pod pojmom "pritapi" ?
c) Smesuje teply vzduch se studenym = PRITAPI !
d)Odmlzovani funguje super tak jak pises!
Vždyť teprve kompresory s regulovatelným výkonem umožnily montáž klim do aut s minimotory...
Jinak jsem někde četl, že kompresor u Fabie jede i při vypnuté klimě na 2% výkonu, aby "se mazal", jelikož nemá elektricky spínanou spojku.