radar v rakusku - dostanem pokutu?

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  09:45

radar v rakusku - dostanem pokutu?

ahojte, tak som si vcera o druhej v noci fical po viedenskom dialnicnom okruhu tak 105 km/h, je tam povolena 80, vyfotil ma radar, o ktorom som si myslel, ze nie je aktivny.
    pride mi pokuta na slovensko? alebo zastavuju na hraniciach? viem ze v ramci schengenu pokuty chodia, ale ci je to aj do "novych" EU krajin, to teda neviem. mam slovenske znacky. ma niekto s tymto skusenost?
    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  09:52

« Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

S největší pravděpodobností přijde! Ale může to trvat třeba půl roku, což není problém "zaslání do nové země EU", ale vcelku běžná "technologická lhůta" rakouské dopravní policie. Kromě běžných radarů tam na řadě úseků mají další fenomén zvaný "section control": digi kamera nasnímá RZ všech projíždějících vozidel na začátku měřeného úseku a na jeho konci pak počítač (pomocí další kamery) vyhodnotí průměrnou rychlost každého vozu ve sledovaném úseku. Zde jsou pokuty ještě o dost přísnější - asi aby se rychleji amortizovaly náklady na pořízení nákladného zařízení...
      • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  09:57

« Re: Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

Nevim nevim, minuly mesic se tady dost diskutovalo o tom, ze cizincum pokuty neni jak dorucit...
        Section control je zatim v Kaisermühlen tunelu ve Vidni (A22) a pak na A2 mezi kilometrami 73,5 - 67,0 ( Wechsel) a pak jeste na A1 mezi kriz. Sattledt a Haid. Pro bezpecnost se mi section zda lepsi nez radar - je na useku nikoliv miste. Ale pokuta z toho by do CZ/SK taky asi neprisla.
        O tom, ze by staveli na hranici jsem zatim neslysel...
      • 00 Reagovat !

foto Lubos-1

Lubos.1 25.07.2005  10:06

Nie, pokuta by na Slovensko nemala prist. Pokial viem, taketo dohody este nie su podpisane s novymi clenskymi statmi. Ak ta vsak niekedy o rok - dva zastavia policajti kvoli niecomu inemu, je mozne, ze si ta on-line prelustruju a zrataju ti pokuty aj dozadu.
        Je potrebne si davat aj pozor na rychlost, ked za tebou ide podozrivo dlho civilne auto. Minule som platil pokutu, ked bol takto za mnou zaveseny stary biely Opel Astra. Ked som obehol ja, obehol aj on. Po asi 15 minutach chlapik na mna zablikal, vytiahol na palubnu dosku majak a musel som zastavit. Co bolo najzaujimavejsie, nemal ziadny radar. Iba videl podla svojho tachometra, ze idem okolo 110 - 120 (povolena 100) a to staci, ze mi dal pokutu. Dokonca moze dat policajt pokutu, ked stoji pri ceste a zda sa mu, ze ide auto okolo prilis rychlo. V SR by som sa mu vysral na hlavu, keby nemal fotku.
        Ale v Rakusku je to trochu popletene. Policajt mi dal pokutui iba 35 EUR (co je tusim minimum), lebo som sa hned priznal >:D . Pkial viem, nema zmysel sa hadat, ani sa snazit dohodnut. Da sa samozrejme sudit, ale to aj tak zmysel nema :(
        • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  10:34

« Re: Re: Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

Funguje to velmi jednoduše a už dlouho (od počátku 90. let - s EU to vůbec nesouvisí), minimálně ve vztahu k SRN a Rakousku: oni dotazem na českém centrálním registru zjistí, na koho je psané auto s předmětnou RZ a pak přímo na adresu pošlou pokutu. Pokud adresát neplatí nebo se jedná o velký prohřešek, následuje vymáhání cestou Policie ČR. Vím o případu, kdy se záležitost tímto způsobem dostala až k soudu: konkrétně šlo o 129 km/h v rakouském tunelu s limitem 80... Po vstupu do EU samozřejmě došlo ke zjednodušení a intenzivnějšímu využívání procedury.
          Např. ve Švýcarsku je tomu úplně jinak (Švýcaři se ze "zahraničím" prostě nebaví...): perlustrace nezaplacených pokut probíhá při vjezdu či výjezdu na hranicích. Dokud nezaplatíš vše, co Švýcarské konfederaci dlužíš, nejedeš dál! V krajním případě Ti zabaví auto a "přisolí ještě něco navrch" za odmlouvání.
          Funguje to ale i v pozitivním gardu: jednou mi do Rakušanů přišlo oznámení, že našli moje ukradené auto. Na(ne)štěstí šlo o chybu v adresaci, jelikož jsem žádné nepostrádal.
          PS: Vše samozřejmě (ostatně jako vždy) záleží na lidech - jesliže je policajt líný a promítne si, co všechno za práci s tím bude mít, raději se na to vykašle. Třeba, ale 100% spolehnout se na to také nedá...
          • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  10:54

diky za odpovede. viem, ze je to legislativne aj proceduralne mozne, aby sa pokuty z rakuska posielali na slovensko, ale chcel som vediet, ci sa to aj vyuziva v praxi, ci teda poznate niekoho, komu dosla pokuta z rakuska.
            na rychlost si davam pozor, bola to jasna moja chyba, ale na prazdnej 4-prudovej dialnici clovek naozaj ani nevie ako a povolenu 80 prekroci. ale asi som nebol sam, lebo predomnou sa dost blyskalo a to som si myslel, ze bude burka :-) takze mozno bude, ale neskor a uplne ina..
            • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 25.07.2005  10:57

asi ta nepotesim, ale otcovi prisla domov postou pokuta za zle parkovanie vo viedni.
              • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  11:23

a aka vysoka pokuta by sa dala ocakavat? okolo 70 eur?
                zoznam radarov je tu, tomo hovorim pristup k informaciam:
                [odkaz]
                ja som bohuzial dal tento zo zoznamu:
                12., Altmannsdorfer Ast Richtung A2 bei Lichtmast U12
                • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  11:44

to je dako mao radarov , to asi nieje kompletne
                  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  11:57

to su len stacionarne radary vo viedni.. ten zoznam sedi s mojim pozorovanim.. no nic, nabuduce si dam pozor.
                    com som pocul, vraj pomaha komunikacia, ked im odpoviem, ze mi to je luto atd, tak mi mozno pokutu znizia. keby to bolo 35 eur necham to tak, ale pri vyssej to skusim.
                    • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  12:16

Podle stupně nebezpečnosti přestupku to někdy rozdělují do dvou fází: v první žádají o "vysvětlení" a teprve ve druhé stanovují výši pokuty (horší případ) nebo rovnou "vypálí" výši pokuty (lepší případ). Pokud se jedná o druhou variantu, nemá smysl ze sebe dělat blbce a je lépe rovnou zaplatit. Mají na to totiž přesný sazebník, takže "odpustit část" prostě ze zákona stejně nemohou.
                      PS: "Sleva" je aplikovatelná pouze v případě platby na místě (tj. pokud Tě rovnou chytí), post-factum je to vždy dražší. A ani tato "sleva" není slevou vzhledem k sazebníku, ale slevou na ušetřené administrativní úkony, které v případě platby na místě jaksi nenásledují.
                      • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  12:33

Btw ad sleva: napriek cenniku, ktory som nizsie uviedol, pri okamzitom "skasnuti" bola zlava nejak tak automaticky. O 23 vecer prejazd dedinou, cely cas sa na mna lepi auto a "tlaci" ma - koncia domy, zrychlujem na 70 za jednym "domacim" - tabula este cca. 400m daleko - "lepiace sa" auto za mnou zapina hukacku a zastavuje ma. Policajtovi vysvetlujem, ze normalne by somsa neponahlal, ale veziem cloveka na vlak, ktory ide z BA za pol hodky -> 21EUR.
                        • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  12:34

« Re: Re: Re: Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

...a este OT pre bluedream: dufam, ze tento vikend sa setneme na "Akcii Vrakun rocnik III" - mala by byt plna zostava >:D
                          • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  12:51

dabel: to si ma potesil :)) ja som uz zacal chystat prachy na pokutu. ale tych 29 eur by bolo prijatelnych (na tachaci 115, real 105, 80 limit + 10 tolerancia, teda rozdiel 15), ale som uplny blbec, o tych radaroch viem, hoci kolkokrat som videl rakusakov ako ficia 80+ okolo nich a nic, ja som to vzdy spomalil, vcera som bol uplne unaveny, tak som si povedal, ze tie krabice tam maju aj tak asi len pre paradu a nebrzdil som.. a mam to tam
                      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  12:37

odlozim si 70 eur a budem cakat kedy mi to prijde, do nemecka chodia pokuty z rakuska tak za pol roka, asi to bude rovnake aj na slovensko.
                        • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  12:43

Odloz si tych EUR 30, fakt mam ten sadzobnik zmaknuty... kym nebola Section Control, bol tam stacionarny radar. Bola tam 100, ja som sa pozabudol (cele auto spalo, ja som si cuckal ladovu kavu a kochal sa krajinou - a stlacil plyn malinko viac) a prefrcal cca. 125km/h. Pokuta prisla za +14km/h a 29EUR (na poziadanie oscannujem ;) abo v sobotu Ti prinesiel ukazat).
                          Cas, kym pokuta dojde: prva pokuta 5 mesiacov (priestupok zaciatkom septembra, pokuta prisla po novom roku), dalsia pokuta cca. 6 tyzdnov.
                          Aj tak si myslim, ze Ti na SK nic nepride >:D Matusov otec bol skor vynimka >:D Kamos ma od konca marca slovenske znacky a vyfotia ho kazdu chvilu a neprislo este VOBEC nic.
                          • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  12:52

Ještě dva dodatky:
                            - s tou potřebou provozovatele vozu "identifikovat řidiče" má ďábel pravdu (ovšem pokud se nepodaří najít "obětního beránka", stejně nese odpovědnost provozovatel, takže je to vlastně v rámci soukromého vozu v rodině úplně jedno);
                            - stacionární radary v Rakousku jsou nastaveny tak, že fotí až při překročení limitu o 20 km/h, jenže žádná 20 km/h tolerance na nepřesnost tachomentru se nazapočítává.
                            • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  12:56

"Stacionární radary v Rakousku jsou nastaveny tak, že fotí až při překročení limitu o 20 km/h, jenže žádná 20 km/h tolerance na nepřesnost tachomentru se nazapočítává."
                              Presne tak, tych +20km/h, kedy to blikne, som zabudol spomenut... cize do 100 sa v pohode da po okruhu jazdit. Po namerani sa kazdopadne odpocitava odchylka 10km/h.
                          • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  12:56

dabel: tak to som "vydelal" 40 eur :))) mne sa na prazdnej 4-prudovej dialnici zda limit 80 nelogicky, ale dodrziavam ho, az na par vynimiek, ako tato.. cez den je clovek rad, ked tam ide 5km/h, takze tie radary su tam cez den zbytocne a v noci.. limit 100 by bol logickejsi.
                            PS: na akciu sa uz tesim ako maly chlapec :)
                            • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  12:59

Ja vim, bohumile, ja vim... tiez som tam dneska o pol siestej rano pelasil 110, ale radary poznam a tam som vzdy spomalil na 99 >:D >:D >:D
                              A na akcii tych 40EUR teda prepijeme, jo? Btw hadam konecne uvidim Tvojho Fuckiho ;)
                              • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  13:08

dabel: ked hovoris, ze pokuty chodia po 5 mesiacoch, mozno by som sa na mieste toho kamosa, co si spominal aj zacal obavat, ci nezacnu v septembri chodit prve pokuty :))
                                som sa seba kvoli tomu nastvany, ale za blbost sa plati, najma ked o tych radarboxoch viem..
                                • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  13:15

Neviem... ja som pocul o jedinom pripade, kedy pokuta z Rakuska (alebo z Nemecka, teraz neviem...) prisla na Slovensko: ked to bolo auto z pozicovne a pozicovna pokutu preposlala. Inak som este nigda vo takom dacom nepocul...
                                  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.07.2005  13:30

« Re: Re: Re: Re: Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

dabel: mna zaskocila ta pokuta matusovho otca za zle parkovanie, ktora dosla na SK. a zle parkovanie sa mi zda byt "mensie zlo" ako prekrocena rychlost.. no ved uvidim v zime, co mi to pride..
                                    • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  13:56

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

ad "zle parkovanie sa mi zda byt "mensie zlo" ako prekrocena rychlost" -> zavisi od konkretneho miesta parkovania a konkrentnej rychlosti >:D >:D >:D
                                  • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 25.07.2005  14:10

« Re: Re: Re: Re: Re: radar v rakusku - dostanem pokutu?

Neviem... ja som pocul o jedinom pripade, kedy pokuta z Rakuska (alebo z Nemecka, teraz neviem...) prisla na Slovensko: ked to bolo auto z pozicovne a pozicovna pokutu preposlala. Inak som este nigda vo takom dacom nepocul...
                                    toto ma prekvapuje. sice som si na zapade este auto nepoziciaval, ale v australii to bolo tak, ze na pozicanie auta bolo nutne mat platnu kreditnu kartu. so zmluvou o prenajme si zaroven podpisal, ze ak pride nejaka pokuta, automaticky ti to z karty stiahnu. dokonca si tam este pridaju 10% poplatok za administrativu.
  • 00 Reagovat !

foto prekladys

prekladys 25.07.2005  10:26

že by ministerský syndrom?

skutečně poučná diskuze...
  • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  12:30

Bez nadpisu

Bluedream: Caf Lubosu, pokuta na SK nepride - momentalne sa podpisanie zmluvy "o vymene priestupkov medzi A a SK" este len chysta. Teda za 105 v zone 80 urcite nie - je to pokuta 29EUR. Ak Ta nechytia "na mieste", sanca je akorat, ked sa bude polis na hranici nudit a Tvoje cislo "klepne" do pocitaca a vybehnu mu tam pokuty.
    Co sa tyka zaslania, prebieha to asi takto (par mi ich prislo este do Nemecka, ked som jazdil s nemeckou znackou): 1. pride tzv. "Anonymverfügung", ktore bolo zaslane Tebe ako majitelovi vozidla s tym, ze sofer nie je znamy. Popisu priestupok a rovno prilozia sek s IBAN kodom ich uctu a vypisanou sumou. Mozes sa odvolat, alebo "zvalit vinu na niekoho ineho", t.j. na cloveka, ktory vtedy soferoval.
    Inak Section Control je riadna k..va, toleruje 3km/h po odratani "tolerancie" 10km/h - prisla mi pokuta za "priemernych" +9km/h, ked som prefical celym usekom 120km/h. Inak celkove su pokuty nizsie ako u nas, plati teda:
    namerana rychlost - 10km/h = zaklad pre vypocet pokuty
    1-9km/h = 29EUR (tato suma mi prisla vzdy)
    10-19km/h = myslim 35EUR, ale isty si nie som
    nad 20 - to uz bude mastne. Kamos raz platil 65EUR za 135 v useku 100 - to bolo ale v Nemecku.
  • 00 Reagovat !

foto

25.07.2005  18:13

ceny přestupků v D

Ceny pokut v německu. V rakousku to asi bude podobné. Svého času jsem často užíval :roll:
    [odkaz]
  • 00 Reagovat !

foto Adrian77

Adrian77 25.07.2005  21:18

Pokuty

No to mě tím měřením dost děsíte. Loni jsem byl v Chorvatsku svým Saxíkem, kolem Vídně jsme si to v noci svištěli kolem 120 km/h (jako dost ostatních) a po dálnici ke Grazu 160 km/h (myslel jsem, že když jsme chytli vlnu aut, co tak rychle taky jela (minimálně 10 aut), tak to nestačí pochytat, tak to bude v poho - a ono ne? Jižně od Grazu jsme se předháněli s nějakým Yarisem dokonce při 180 km/h - to už by mohl být pořádnej mazec. :shock: Je to už rok, tak doufám, že jsme to ve zdraví přečkali - ale - máme se ještě bát ? :roll:
    • 00 Reagovat !

foto

26.07.2005  09:16

« Re: Pokuty

IK: najlepsi sajt je www.radarfalle.de, su tam aj vypisane vsetky pevne radary v Nemecku, rozdelenie podla spolkovych krajin atd.
      pavel: Pohodicka. Ako vravim, je mi znamy jediny pripad, kedy pokuta prisla priamo majitelovi auta. MatuSov pripad. O zmluve medzi vymienani udajov sa este stale len rokuje, tak mozno u MatuSa islo o "prvy pokus" (btw. Matus, nemal Tvoj otec pokutu za stieracom?). Uz inak len taka vec, ze by museli mat Rakusaci cloveka, ktory by tie pokuty prekladal do slovenciny ;) ak to pride v nemcine, tak sa da vzdy povedat, ze si tomu nerozumel, co od teba chcu a zahodil to ;)
      • 00 Reagovat !

foto modus-ponens

modus ponens 26.07.2005  10:02

« Re: Re: Pokuty

dabel: aky je rozdiel medzi listockom za stieracom a bliknutim radarom? Pristupuju k tomu inac? Specialne v Nemecku to funguje tak, ze ak aj mas listocek za stieracom, do tusim 3 tyzdnov Ti poslu domov popis priestupku s tym, ze ak chces, mozes sa k nemu vyjadrit. Ak nie, mas zaplatit. Kym sa tak neudeje, nemaju ako od Teba vymahat pokutu. Listok za stieracom Ti totiz mohol hocikto "ukradnut", prip. mohol byt po pripadnom dazdi uplne necitatelny. Ako je to vsak s posielanim toho popisu za hranice Nemecka, to netusim. ;-)
        • 00 Reagovat !

foto

26.07.2005  10:08

« Re: Re: Re: Pokuty

SirAnton: nemyslel som v pristupe, skor som hladal moznost, ako sa MatuSov otec mohol k pokute dostat - fakt je to prvykrat VOBEC, co pocujem o tom, ze by pokuta z Rakuska prisla niekomu postou na Slovensko...
      • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 26.07.2005  10:49

« Re: Re: Pokuty

(btw. Matus, nemal Tvoj otec pokutu za stieracom?). Uz inak len taka vec, ze by museli mat Rakusaci cloveka, ktory by tie pokuty prekladal do slovenciny ak to pride v nemcine, tak sa da vzdy povedat, ze si tomu nerozumel, co od teba chcu a zahodil to
        pokuta nebola iba na SPZ auta, bol tam normalne majitel aj s adresou, vsetko v nemcine.
        netusim ako sa k tym udajom dostali. mozno im pomohlo to, ze to nebola otcova prva pokuta, tak ho uz mali v databaze.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…