Octavia II

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia

• « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.01.06  12:06

« Re: Re: Re:

Blasio - To radšej nie, bez zlata na povrchu je predsa len použiteľnejší. Inak aplikácia je hotová, ale zháňame miesto, kde to zavesiť. Podmienkou je, aby provider mal nejaký engine, teraz presne neviem aký, a to nemám ani ja ani o na svojom web-e.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.01.06  11:54

« Re: Re: Re: Nadrzka

ElektronischesTeillKAtalog alebo niečo podobné, je to presne ten program, ktorý používajú servisy na vyhľadávanie náhradných dielov.
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 05.01.06  11:46

« Elektronicky katalog nahradnich dilu Skoda (ETKA)

Elektronicky katalog nahradnich dilu Skoda (ETKA)
  • « 00 Reagovat !

foto

05.01.06  11:12

« Re: Re:

2 Diamant:kamoš pripravuje aplikáciu, ktorá rozkóduje všetky kódy na štítku v kufri a tam sú položky, o ktorých ste ani nepočuli. Keď to zavesí na web, dám vedieť.
    To by bylo super,tvého kámoše je potřeba pozlatit! :o
  • « 00 Reagovat !

foto

05.01.06  10:45

« Re: Re: Nadrzka

to diamant: prosim ta co je to ETKA? este som sa tym nestretol, nejaky katalog nahradnych dielov?
  • « 00 Reagovat !

foto

05.01.06  10:44

« Re: Nadrzka

raz sa mi podarilo uplne vyprazdnit nadrzku ostrekovaca a bolo to bez akejkolvek kontrolky, ktora by na to upozornovala. takze asi to bude s tymi ostrekovacmi svetlometov, ja ich nemam
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 05.01.06  10:04

« Nadrzka

Citujem manual str.256
    Objem kapaliny v nádržce je asi 3 litry, u vozidel s ostřikovači světlometů
    asi 5,5 litrů.

Netvrdim ani ja, ze tam nemoze byt chyba, a ked tam je tak urcite nie jedina
    ad klakson, nejde ani moj, asi to bude mat nieco s Can Busom...nie je stava, nie je signal...
    ad Hot shot...myslim, ze to co som tu vdera nakopiroval, je z 99percent marketing..a malo len priblizit, co od toho vyrobca ocakava...a prakticke skusenosti s tym nemam, preto som to dole aj uviedol...nech sa ozve kto to ma...a ako to fachci....
    a este ci je kontrolka kvapaliny aj bez maxidotu dokazuje strana 29,30 manualu, uz je len otazka, ci k nej ide vystup od senzoru, a kedy tam ten senzor je. Predpokladam, ze je len pri ostrekovacoch svetlometov, kedy je spotrebya kvapaliny vacsia...
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 04.01.06  22:31

« Re:

speedy.gon - ale ako ten alarm zistí, že zámok bol vylomený a nie odomknutý kľúčom?
    Inak tie vychytávky so zapínaním svetiel pri vysokej rýchlosti alebo za dažďa, to je rozumné, ak sa nesvieti nepretržite.
    Neviem, ja som v ETKE našiel iba tie 5,5 litrové, ako vo verzii pre ostrekovače svetiel, tak aj bez nich. Ale nepopieram, že tam môže byť chyba.
    mirko66 - opýtaj sa v servise, možno ti ten PP iba blbo nastavili (na nejaký iný motor). Ale veď je to v záruke, len sa nedaj odbiť tvrdením, že to je iba informatívne meradlo. Akurát z mojej skúsenosti viem, že PP mi vo Fabii ukazoval pri economy jazde mimo mesta asi o 0,15 L viacej, než bola skutočná spotreba a v meste naopak PP ukazoval až do 0,4 L menej.
    Ohľadom toho manuálu, treba dávať pozor, či to nie je ešte ten prvý manuál, ktorý popisoval podstatne bohatšie menu na MaxiDOT, kde bolo možné nastavovať kopec vecí, ale do výroby sa to napokon nikdy nedostalo. Pokiaľ ja viem, tak vyhrievané trysky sú skutočne iba za príplatok.
    Hejakcin - momentálne jazdím Scaniou a ani tá netrúbi bez kľúčov v zapaľovaní. Asi je to normálne. Ale ja som už jeden taký náraz, ako popisuješ zažil. Stál som zaparkovaný na parkovisku a prásk, dostal som šupu do predku od cúvajúceho auta.
    speedy.gon - niekde na konci manuálu je určite uvedené, čo tá hviezdička znamená.
    kvak - podľa mňa vyhrievanie kvapaliny v ostrekovačoch nemá význam. Je dokázané, že čím je tekutina teplejšia, tým skôr zamrzne. Zrejme sa rýchlejšie odparuje lieh.
    kvak - kamoš má pod sedadlom nejakú krytku (ktorá ktovie ako extra nedrží) a pod tou krytkou sú len konektory zo sedadla napojené na kabeláž auta. Nemáš diagnostický konektor za malou schránkou naľavo pod volantom, ako je to u Fabie?
    speedy.gon - neviem, akým zázrakom ten hotshot udrží teplotu vody aj po jej rozprášení pred okno, ale keď sa sprchujem horúcou vodou, tak keď na seba striekam vodu sprchovou hlavicou nastavenou na veľa drobných prúdov vody, tak cítim, že tá voda je dosť chladná. to v kúpelni nemám -5°C a vo vode nie je žiadny lieh, ktorý sa celkom dobre odparuje. Tie reklamné kecy mi už veľmi pripomínajú reklamu na Wintertur (bývalý Credit Swisse). Aj tam hovoria, aký budú ľudia šťastný s Wintertuhrom. Občas som umýval auto aj vlažnou vodou (aby mi nezamrzli ruky), ale nemôžem potvrdiť, že by to nejako zlepšilo umytie auta. A naliať 65°C teplú vodu na premrznuté sklo by som si nedovolil, mohlo by praskúť. Ale je jasné, že voda dopadajúca na sklo nebude nejako extra teplá.
    Blasio - ono sa to ani nedá napísať, k čomu sa tá alebo oná výbava dodáva. Nejaký prvok kľudne môže byť štandardom pre napríklad najvyššiu výbavu od istého MR, potom to môže byť obsiahnuté v nejakom balíku výbavy, od iného MR to v tom balíku už nemusí byť a podobne. Na toto je často krátky aj predajca, nie ešte manuál. Jedine si počkať, kamoš pripravuje aplikáciu, ktorá rozkóduje všetky kódy na štítku v kufri a tam sú položky, o ktorých ste ani nepočuli. Keď to zavesí na web, dám vedieť.
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  17:40

« Bez nadpisu

2blasio: hmm...tak si dostal asi posledne vydanie manualu...ad ostatne mas pravdu...* nastve...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  17:27

« Re: Houkačka

Nefunkční houkačku při vytaženém klíčku potvrzuju.Je to dost divné,přitom nouz.blinkry,brzdové světla,ale i světelná houkačka fungují dál..V letecké hantýrce se tomu říká připojení na Hot battery bus,čili natvrdo-dokud žije baterka.
    Jinak manuál jsem si stáhnul,díky za odkaz.Bohužel jsem nenalistoval nic nového co už by nebylo v tištěné podobě.Dost mě s..ou věci kdy se nedovím jestli mám funkční signalizaci hladiny oleje,ostřikovačů apod.Oni tam dají zkrátka hvězdičku a hotovo.Chtělo to aspoň napsat ke které motorizaci či výbavě se to vztahuje! :roll:
    Až půjdu na výměnu oleje tak mě to snad přes diagnostiku řeknou..
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  14:56

« Bez nadpisu

2matuS:
    [odkaz]
    Všechny výhody, jedno řešení
    Využijte výhody HotShotu:
    - perfektní očištění čelního skla od hmyzu, prachu, zbytků vosku, povlaku soli, pouličních nečistot, mastnoty a mušinců
    - znemožnění opětovného zapocení a zamrzání očištěného čelního skla na začátku jízdy
    - čisté čelní sklo v každém ročním období
    - bezpečnost na každé cestě na základě volného výhledu - komfortní čištění stiskem tlačítka
    HotShot zahřeje vodu k ostřikování na optimální teplotu 65 °C, aby byl dosažen nejvyšší možný čistící výkon, bez toho, aby došlo k poškození čelního skla nebo laku.
    Chyba uz len niekto kto to ma odskusane...ci to ozaj funguje tak ako chce vyrobca...a ake nevyhody ma dlhodobe pouzivanie...baterka?zaruka?
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 04.01.06  14:37

« Re:

myslim ze hotshot nieje primarne na rozmrazovanie celneho skla, ale kvoli tomu, ze horucou vodou sa sklo rychlejsie a lepsie umyje ako studenou. hlavne muchy a ina haved.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  14:24

a skoro by som zabudol na ten datovy vstup, pozeral som na to ale nic som tam nenasiel do coho by sa dalo nieco pripojit...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  14:23

« Re:

zajtra idem do servisu, budu mi montovat ten parkovaci senzor, tak sa na tie trysky opytam...
    za ten HotShot som len chcel vediet nazor, v SK to stoji asi 7k, uvazoval som nad tym ked som parkoval vonku, teraz par dni parkujem uz v garazi tak je to zase o niecom inom..len som chcel vediet ci to niekto ma, popripade aku ma s tym skusenost. vdaka
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  14:09

« Bez nadpisu

2kvak:
    ohladne trysiek skusim porovnat moje s jednymi na ambiente a napisem ci tam je vidno uz na prvy pohlad nejaky rozdiel...ale na to by som sa asi opytal priamo v servise...to by snad trosku skusenejsi fachman mohol vediet...
    ad HOT SHOT
    ako to je so zarukou od Skoda Auto pri montazi Hot Shot?
    jedina vykoda je pri cistej namraze, kedy by som sa nebal, ze mi zodrie Aero listy...inac ked tam bude sneh, tak to uz by som neriskoval...a cistis ako keby si Hot Shot nemal...
    cistu vodu by som neriskoval, pretoze podla principu na Webaste, by Ti zamrzla ako v nadrzke tak aj v hadiciach pred Hot Shot a ostrek svetiel to neriesi vobec, takze najskor by Ti zamrzla voda na Xenonoch...kedze ten roztopi ani namrazu...
    Teda co som vyhral? Okrem toho, ze to v mojom pripade pouzijem 5krat do mesiaca? Za nemrznucu zmes neusetrim, mozno stratim zaruku, a dam za to min 5CZk, co sa mi zda za 3mesiace v roku x5 dost...ale to si uz musis zvazit sam, ci Ti to stoji za to. Ja by som do toho asi nesiel...ale ber to len ako moj nazor, a kludne si to kup..aspon mi povies ake s tym mas skusenosti a casom zhodnotis, ci to stalo za to...
    Chlapci skuste mi pls niekto odpisat, ci mate nejaky datovy vstup alebo vystup pod sedadlom vodica alebo nie?(pripadne aka vybava-aby sme mohli rozlisit ci to je zavisle od vybavy) dik
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.01.06  13:17

« Re: priemerna spotreba podla PP

Me to taky na pocitaci ukazuje o cca 0,5 l/100 km mene, nez je skutecna spotreba. U starych oktavek, se kterymi jsem jezdil to bylo mnohem presnejsi, tam odchylka byvala do dvou desetin. Mam to v "seznamu", az pujdu do servisu, zeptam se na to.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.01.06  12:42

« Bez nadpisu

hotshot...tom i pripomina CHLAST... mmm...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  12:07

« Re:

a ako to vyhrievanie funguje? su to nejake ine trysky, ktore sa daju dodatocne vymenit? alebo tam uz su standardne z vyroby a ten priplatok je za ich "aktivovanie"?
    inak, raz som sa to tu uz uz pytal ale nejako sa na to zabudlo - co si myslite o HotShote od webasta? ide o predhrievanie kvapaliny do ostrekovacov, ma to nejaky vyznam?
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  12:04

« Bez nadpisu

2MichalK: MAs pravdu..aspon uz viem, co je ta hviezdicka, pri niektorych funkciach v manuale.
  • 00 Reagovat !

foto

04.01.06  11:19

« Bez nadpisu

To speedy.gon a kvak:
    Vyhřívání trysek ostřikovačů čelního skla je příplatková výbava za 700,- Kč. Podle MB to funguje vždy po nastartování a vyhřívá to do vytažení klíčků, tzn. jaro, léto, podzim, zima >:D .
  • 00 Reagovat !

foto

04.01.06  10:27

« Houkačka

Při vypnutém motoru není možno v případě nutnosti zahoukat. Je to u OII normální funkce?
    Zjistil jsem to na parkovišti, když na mne začal nacouvávat jiný vůz a zjevně mne neviděl. Chtěl jsem zahoukat, a hle ono to nelze. Docela nepříjemný zážitek. Je možno nějakým způsobem aktivovat houkačku i při vytaženém klíčku zapalování? Jaké máte zkušenosti?
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  09:54

« Re: Návod k obsluze (pdf 36,4 MB)

Thanx, ani jsem nevěděl, že tento veřejně přístupný je odlišný od toho ve výbavě auta, ale asi to stále aktualizují :)
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  09:52

« Bez nadpisu

2mirko66:
    myslim si, ze celkove dokazovanie rozdielov je dost sensizibilne na ochotu predajcu, a ked sa mu s tym nebude chciet tlacit na vyrobcu, tak vela u predajcu asi nedosiahnes...
    ale myslim, ze kolegovi na 1.9TDi to tiez ukazuje s podobnou odchylkou, ale nejak to extra neriesi...berie to skor ako pomocku na zlepsenie nalady, ze ako malo mu to zerie...
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  09:48

« Návod k obsluze (pdf 36,4 MB)

to all
    [odkaz]
    a tam si stiahnut Návod k obsluze (pdf 36,4 MB)
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  09:36

« Bez nadpisu

2 omicron: skusim najst este raz ten link, ja som stahoval este pred tym nez som kupil auto..a ze je to oproti paperbacku odlisne som si vsimol az vcera...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.01.06  09:18

« priemerna spotreba podla PP

ospravedlnujem sa, ak sa to tu uz riesilo... mam OII 1.9TDI, priemerna spotreba podla PP je dlhodobo o 0.8-1.0L nizsia nez skutocne namerana pravidelnym tankovanim plnej nadrze. Mam cca 39tis.km, priemer podla PP 5.5L, realne tak 6.2-6.7L. Da sa ten PP nejako kalibrovat, pripadne da sa taketo nieco reklamovat? Dik.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  09:13

« Re: manual

Mel bych o nej zajem, muzes ho dat k dispozici nekde ne webu, nebo mailem ?
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  09:10

« Bez nadpisu

manul ma cca.38MB, a cca.360stran, a je tam toho trochu viac ako to co mam ja v mojom manuale, kt. som dostal k autu....
    ...su tam aj obrazky ako vymontovat svetla a pod...
    a podla manualu sa to javi ako by to ohrievanie trysiek byt u kazdej OII
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  09:08

« Re: Re: Re: Re:

Tvoj zdroj ?? Nikdo nemá lepší informace ?? To si nemyslím :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

04.01.06  08:24

« Re: Light Assistant and others

rozmrazovanie trysiek ostrekovacov mam chapat ako vyhrievanie? lebo to bola priplatkova vybava , ktoru tam nemam...
    ten manual je to co sme dostali k autu alebo mas snad nieco lepsie ? :D
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 04.01.06  07:52

« Light Assistant and others

snad este ako zapina LA...aj ked je dostatocne svetlo, tak ma este doplnujuce zapinania:
    pri rychlosti na 140km/h dlhsie ako 10s az kym sa nejde dlhsie ako 4min pod 65km/h
    pri dazdi, ked su zapnite stierace v polohe na druhy najrychlejsi stupen na dobu aspon 5s...az kym sa nevypnu stierace na dlhsie ako 4min a pod....presnejsie je to v manualy na skoda-auto...nemam ho teraz pred sebou
    manual taktiez potvrdzuje omicronove tvrdenie a odomknuti iba dveri vodica na prvy stisk a zamknutie vsetkych dveri pri prekroceni 15km/h s poznamkou , ze to pri nehode moze zabranit pristupu k posadke...
    a k orig.alarmu, co sme sa bavili s diamantom davnejsie...alarm sleduje aj dvera a teda ked dojde k vylomeniu, tak dvere nejdu ani otvorit...a predpokladam, ze alarm nebude cakat tych spominanych 15s, ktore mas ked dvere otvoris bez dialky...
    ohladne nadrziek...v navode su spomenute 2...presnejsie 3litr, a pri vozidle s ostrekom svetlometov 5,5litrova, s tym ze pri ostreku treba davat pozor aby primesy do kvapaliny nerozpustali polykarbonaty...
    ohladnie rozmarazovania trysiek...mala by to mat kazda OII, aj pri tych na svetlometoch(ked ich ma), je preto potrebne akurat rozmrazit ostrekovace svetlometov sprayom...a potom by to mali uz strazit same..toto manual na nase neistoty...
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 03.01.06  21:34

No pokiaľ je to tak, že sa diaľkové svetlá dajú nastavovať inak, než vypodkladaním celého svetlometu (nejakou skrutkou zo zadnej strany), tak to je mimoriadne pozitívna správa. Bolo by fajn, keby to niekto skúsil nastaviť nižšie a napísal by, aký efekt to malo (ja OII ešte nemám, tak to neviem vyskúšať). Prípadne čím sa tá výška dá nastaviť?
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.06  19:29

to Diamant:
    dialkove svetla na Octavii II sa daju nastavovat, prave kvoli tomu svietia s xenonami vysoko, lebo to nie je napevno, ale sa to nastavuje
    myslim, ze v tomto smere nikto nemoze mat lepsie informacie, ako moj zdroj :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 03.01.06  19:12

Mirko66 - neviem, či staršie autá to nemali tak, ako popisuješ. Keď som totiž testoval ostrekovač na stojacej OII, tak to ešte 1x nezotrelo. A ešte sa tuším niekto sťažoval aj na to, že to posledné zotretie prebehlo až po cca 10 s a nie po 5-tich, ako to je napríklad u Audi. Toto už vyriešili?
    speedy.gon - vďaka za cenné informácie, presne to som potreboval vedieť. Ak by sa ti podarilo ešte viacej vypozorovať chovanie sa ostrekovačov svetiel, budem povďačný.
    speedy.gon - pozeral som minule na reflektor Octavie II a parabola diaľkových svetiel vyzerá byť napevno spojená s celým reflektorom. Preto sa domnievam, že diaľkové svetlá nastaviť nemožno. Ale ak by to šlo, tak by sa tým výrazne dalo pomôcť nespokojným majiteľom OII. Keď pôjdete niekto do servisu, opýtajte sa, či ide nastavovať diaľkové svetlá.
    speedy.gon - síce nemám skúsenosť s automatickým svietením u OII, ale pre zaujímavosť pridám 3 skúsenosti.
    1) U mojej Fabie som si doinštaloval originálnu sadu na denné svietenie, kde sa na zimu založila jedna poistka (auto svietilo samo) a na laeto sa zase vybrala (a auto samo nesvietilo, fungovalo ako predtým). Ak bol ovládač svetiel v polohe parkovačiek, tak svietili vždy parkovačky. Ale ak sa dal prepínač do polohy OFF, tak po zapnutí zapaľovania sa zapli parkovačky a po naskočení motora sa zapli tlmené svetlá a diaľkové sa nedali páčkou zapnúť (iba svetelná húkačka). V tomto stave to pri vystupovaní nepískalo, keďže svetlá zhasli sami. Ak sa zotmelo, tak sa prepínač svetiel musel prepnúť do polohy tlmených svetiel, kedy sa zaplo podsvietenie prístrojovky a už išli používať aj diaľkové svetlá. Podľa mňa super vymyslené. Ak by sa do toho zamontoval svetelný senzor, ktorý by to prepnutie deň/noc riešilo samo, tak je to ideálny stav.
    2) U Volva S80 to funguje podobne ako u mojej bývalej Fabie. Ak boli svetlá v polohe OFF, tak nesvietili vôbec. Ak sa dal prepínač svetiel na parkovačky, tak svietili parkovačky vždy (bez kľúčov alebo so zapnutým zapaľovaním). A ak sa nechal prepínač v polohe tlmených svetiel, tak po vypnutí zapaľovania sa vypli ako svetlá, tak aj parkovačky. Malým negatívom je zapnutie svetiel už po zapnutí zapaľovania, pri štarte zhasnú tlmené.
    3) A napokon u Audi so svetelným senzorom sa aj v polohe OFF zapnú sami svetlá, ale ak je vonku vidno, tak sa nezapnú xenóny, ale iba denné halogény (žiarovky sú podžhavené, čím stúpa životnosť a klesá spotreba). Ostatné podrobnosti bohužiaľ nepoznám.
    Takže za ideál považujem niečo ako v 1. prípade, doplnené ešte o xenóny, svetelný senzor a denné svetlá.
    speedy.gon - a ani na automatike ti to xenóny nevypne pri štartovaní? Vyzerá to byť celkom rozumne vymyslené. A ako sa správa tá automatika?
    omicron - autá bez xenónov a s nimi majú inak riešené parkovačky?
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.06  17:43

« Re:

To MichalK :
    Tak to je jiná, pokud to jde "vypnout" alespon na ty parkovacky, tak by to mohlo byt pouzitelne.
    Takze jeste jednou pro jistotu, pokud si necham aktivovat automaticke sviceni (bez LA), jdou to alespon vypnout hlavni svetla do parkovacek - to znamena v pripade xenonu se xenony zcela vypnou, a zustanou svitit jen mala obrysova svetla?
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.06  16:13

« Bez nadpisu

To omicron: Automatická světla
    Při aktivování bez light asistenta potkávací světla skutečně nejdou vypnout při běžícím motoru, ale jde pouze ovladačem-přepínačem světel přepnout na klasický parkovačky. Mám halogeny a aktivovaný svícení bez LA.
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.06  14:32

« příd.topení

Já se ještě vrátím k doplnění toho co už tu jednou psal Omicron.Byl jsem na konfigurátoru a zjistil jsem toto:
    -přídavné topení 23.000,-
    -silnější baterka(72Ah) 0,-
    -Maxidot 5.000,-
    -ostřikovače světlometů3.500,-(čímž se vysvětluje možnost vyhř.ostř.světel jak se někdo ptal)
    Tak toto všechno je k tomu potřeba.Celková cena se tak dostane na 31.500,-pro ty kteří by si jinak tyto doplňky nepořídili.
    Níže uvedené pasuje jak ke Climaticu tak ke Climatronicu,čili ;-) cena je stejná!
    Toto platí jen u nových aut,zbytek napsal Omicron,teda pro nás co už Oktávku máme to jde jen pro Climatic 1.9,2.0TDI-cena 25.900,-
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 03.01.06  14:18

« automaticke svetla

2 omicron: To by jeste bylo unosne, vzhledem k male spotrebe xenonu, ale svetla....
    unosne by to bolo, len si skracujes a vypalujes xenon...takze lepsie by bolo keby Ti ho nevypinalo vobec...ked budes Xenon vypinat a zapinat, casom Ti bude svietit slabsie...a preto pouzivam light assistant s funkciou auto minimalne...bud svietim alebo nie podla potreby...
    Light assistant - mam celkove 4 polohy na spinaci.
    off
    auto
    parking lights
    on
    funguje to tak ako pises...
    *ked chcem vypnut aj pri beziacom motore, dam OFF.
    *ked chcem aby isli svetla stale, dam na ON-ked pretocim kluc v zapalovani, tak to xenon zapne a uz ho nevypne kym nevytiahnem kluc zo zapalovanie alebo to neprepnem, ani pri starte to svetla nevypne...
    *automat, podla intenzity svetla vonku...
    *parking klasicky...
    snad este jedna vec, nikdy mi to nepipa, ked necham svetla, pretoze stale to riadiaca jednotka vypne podla nastaveneho intervalu na maxidote....
    Ako je to u Vas, co nemate light assistenta a nechate svetla na on, vypne to riadiaca jednotka podla maxidotu alebo nie?
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.06  13:18

« Re: vyssi podvozok, automaticka svetla

To speedy.gon :
    "...nebude ten Tvoj vyssi podvozok spojeny s 4x4 a DSG?Alebo nemas 4x4? ..."
    Mam klasicky hatchback, s DSG, 4x4 nemam, z tovarny mam 16" Sirius na Turanzach.
    Skutecne se me zda, ze ma O2 je nejak vyssi, nez i by oko zadalo, ta mezera mezi pneu a podbehem je pro muj vkus az prilis velka, jako by nachystana na jeste vetsi kola...
    Automaticka svetla
    Jinak mam dalsi neprijemny poznatek okolo dalsich programovatelnych funkci O2 :
    Jedna se o moznost nastaveni automatickeho rozvecovani hlavnich svetel po nastartovani (resp. zapnuti zapalovani) i bez Light Asistenta.
    Pote co me v servise pri patrani po dalsich funkcich sdelili, ze toto lze pomoci VAG nastavit, jsem o to projevil zajem, a zacal zjistovat podrobnosti.
    Bohuzel se cela funkce ale jevi jako dost nepouzitelna, oproti jinym resenim u jinych aut, nebo u doinstalovanych "black" boxu.
    Funkce svetla zapne ihned po zapnuti zapalovani (!), pote je pri vlastnim startu vypne a opet nahodi po uspesnem staru motoru. To by jeste bylo unosne, vzhledem k male spotrebe xenonu, ale svetla nijak po nastartovani nejdou rucne vypnout (coz je bezne) pri bezicim motoru. Tim je to nepouzitelne pri nejakych delsich zastavenich, kdy potrebuji nechat bezet motor, zvlaste v zime (napr. u zeleznicnich zavor, zacpy behem snehovych kalamit atd.)
    Proste nutnost hlavnich sviticich svetel se soucasne bezicim motorem neni moc prijatelna, mate s tim nekdo nejakou jinou zkusenost ?
    Moc se me to nezda, ze by ve MB byli tak hloupí, a tuto funkci nedotáhli trochu dále, např. pomocí hlavního vypínače (jeho otočením doprava a zpět do vypnutého stavu) možnost světla vypnout až do příštího nového startu motoru ?
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 03.01.06  12:54

« to all

tak mne ten posledny beh stiera stale. aj pri nizkej aj pri vysokej rychlosti...a ako som tu uz pisal, niekedy by som to radsej vypol, pretoze to akurat roztiahne tie male kvapocky, kt. sa mi tam za tie 4s dostali, a kedze to je na sucho, tak to je hned okno *..ne...niekedy je to fajn, retoze to pretrie to co, tam odkialsi pristane, asi najskor z kapoty po ostreku svetiel...
    suhlas s omicronom ohladne ostrekov svetiel, funguje to presne tak ako spomina. 2 diamant ostrek zapne po dlhsej pauze, pri takych kratkych strekoch ako spominas ty, to niekedy prepocita trosku inac...a teda nezapne hned po piatom...a dokonca ked ostrekujes dlhodobejsie, tak ten na desiaty strek to nezapne hoc by to podla pravidla po piatich malo....a tiez sa mi zda, ze ked uz svieti kontrolka kvapaliny, tak to niekedy tie svetla vynecha...teda to nerobi asi po kazdom paitom, ale to je le nmoj pocit....
    2 exup a diamant...asi tie svetla nastavit idu, pretoze tu s tym niektori ziadne problemy nemame....
    2 omicronnebude ten Tvoj vyssi podvozok spojeny s 4x4 a DSG?Alebo nemas 4x4?
    2 kvak nie, nie som z Malaciek...len som cez Babu prechadzal....robim velmi prijemnu skratku, ked idem na Prahu, aby som sa nezasekal niekde v BA....
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.06  10:06

« Re:

To MichalK:
    Ale ja tu nechci polemizovat o tom, jak to funguje, jen jsem tuto funkci zminil v souvislosti s dizkuzi o ostrikovacich, a me to funguje jak jsem napsal, k plne spokojenosti, tzn. pri vysoke rychlosti k dodatecnemu setreni nedojde, a tak me to vyhovuje.
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.06  10:00

« Bez nadpisu

To omicron:
    Podle MB to nereaguje na rychlost, ale stírá to dodatečně vždy, když je auto v pohybu. Funkce je buď zapnutá nebo vypnutá. Ptal jsem se na to, protože v návodu mají napsáno, že to funguje až od 120 km/h.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.06  08:43

« Re: Re: Re: Re: Re: ostrikovace svetel a indikace

To mirko66:
    To je divne, ze Ti to vadi, tato funkce je vynikajici, drive jsem si vzdy rikal, ze by neco takoveho nebylo spatne, zvlaste kdyz to respektuje rychlou jizdu, kdy je to neaktivni. Vzdy po ostriku a automat. setreni po chvilce stece nejaka kapalina ze stran a vrchu skla do stredu, a stejne bych to musel setrit, takto to udela automatika.
    Rychlost to samozrejme zohlednuje, tak, aby to pri rychle jizde (rychla jizda je jiste vice nez 80 kmph), kdy zbyvajici kapalinu "setre" napor vzduchu, zbytecne neodiralo gumicky steracu. Zatim jsem za 1/2 roku provozu nemel nutnost pochybovat o teto vychytavce.
    Ale, jak je videt, ne kazdemu to vyhovuje... :'-( V tom se asi automobilka kazdemu nezavdeci... "mirko66" bych doporucil spise jine nastaveni, mozna jen pro mensi rychlosti, pokud se trvale vyskytuje nekde ve vetrnem terenu :P
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.06  08:30

« Bez nadpisu

To mirko66:
    Funkce dodatečného setření lze podle zprávy z MB deaktivovat v servisu. Takže to buďto setře vždy (1 - XXX km/h) nebo vůbec. Protože zítra pojedu do servisu, tak se o to pokusím. Snad to "odborníci" zvládnou. Poté podám zprávu, jak jsem dopadl.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.01.06  00:31

« Re: Re: Re: Re: ostrikovace svetel a indikace

"Po kazdem ostriku celniho skla to po chvilce sterace automaticky (podle rychlosti auta) vezmou jeste jednou pro setreni stekle kapaliny - to je prijemna vychytavka."
    Mne to dodatocne este 1x zotrie VZDY, vobec nezohladnuje rychlost (0-20>80). Da sa to vypnut? Dost mi to vadi. Alebo je to vada a mam to reklamovat? Vybavu mam ambiente, bez maxidot-u.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.01.06  19:49

« Re: Re: Re: ostrikovace svetel a indikace

To Diamant :
    ...Povedal by som, že sa nejedná ani tak o farbu svetla, ako skôr o to, že u výbojky svetlo vychádza z reflektora malou plochou a o to intenzívnejšie je oslňovanie pri znečistení...
    A ja bych rekl, ze je to tak, jak jsem jiz psal, tzn. vliv barevne teploty svetla, tzn. cim kratsi vlnova delka (to je posun barvy svetla k UV), tim hure toto svetlo s kratsi vlnovou delkou pronika znecistenim, a je hure i videt lidskym okem, je to take dano nizsi citlivosti lidskeho zraku prave ke svetlu s kratsi vlnovou delkou.
    Kdyz je sklo reflektoru s HID zdrojem znecisteno, pronika jim podstatne mene viditelne slozky, nez u dlouhovlnejsich, tj. "teplejsich" zdroju. To je obecne znama vec nejen u xenonu, ale i u napr. PIAA zarovek PlasmaBlue, ktere prave take emituji nekde pres K5000, coz je podobna teplota jako u "pravych" HID zdroju.
    Proto je nutne takove svetelne zdroje casteji omyvat, ci cistit, o oslneni se rozhodne nejedna - to je ma vlastni dosavadni zkusenost s HIS, a to jak s PIAA PlasmaBlue, taki s "xenony".
    "...omicron - a tie svetlá to ostrekne vždy? ..."
    Jak jsem napsal. Kazdych 5 ostriku (at jsou rychle za sebou) to vezme i svetla. Vzdy. Pri delsim timeoutu (rekl bych nekolik minut) mezi jednotlivymi ostriky to svetla napoprve ostrikne vzdy. Mnozstvi kapaliny pro ostrik svetel to davkuje automaticky (rekl bych primerene mnozstvi) - po stisknuti tlacitka to jiz pote strika samo (v pripade ostriku svetel).
    Po kazdem ostriku celniho skla to po chvilce sterace automaticky (podle rychlosti auta) vezmou jeste jednou pro setreni stekle kapaliny - to je prijemna vychytavka.
    Ano, kapota a blatniky jsou po ostriku svetel od peny, ovsem za jizdy je to za chvilku pryc...
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.01.06  18:54

« Re: Re: Re: ostrikovace svetel a indikace

omicron - a tie svetlá to ostrekne vždy? Alebo sa to odvíja aj od dĺžky ostreknutia? Ako sa to zachová, ak by som napríklad ostrekol sklo 3x krátko za sebou (ja to zvyknem tak robiť, striekam podľa toho, kde sú stierače, takže tie 3 krátke strieknutia zvyčajne prebehnú počas jediného cyklu predných stieračov). Mám takto dostatok vody počas celého cyklu stieračov ale miniem menej vody. A rovnako mi potom tá voda nesteká na sklo, keď už stierače stoja. A ako to strieka? Nastrieka to veľa vody, strieka to dlho?
    Už som dosť opatrný, lebo na firemnom aute napríklad zadný stierač funguje tak debilne (sorry), že keď použijem ostrekovač, tak to samo leje vodu na zadné sklo v kuse po dobu 3-och cyklov stierača. Čistý nezmysel. Áno, ak je na okne zaschnutá špina, tak to chápem. Ale ak človek ide po mokrej ceste, tak často stačí len trošku vody. A rovnako predné svetlá to ostrekuje 2x a celkom dlho (je to naviazané na cykly stieračov), takže to strieka vždy keď sa predné stierače vracajú. A samozrejeme celá kapota je od peny.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.01.06  18:47

« Re: Re: ostrikovace svetel a indikace

Svetlá výška štandardnej OII je 140 mm, u starej Octavie to bolo v sérii 134 mm. Takže nejaký výrazný rozdiel to nie je. Pravdepodobne ide len o inak tvarovaný predný nárazník, stará Octavia pred faceliftom ho mala fakt nejako nešťastne navrhnutý.
    Povedal by som, že sa nejedná ani tak o farbu svetla, ako skôr o to, že u výbojky svetlo vychádza z reflektora malou plochou a o to intenzívnejšie je oslňovanie pri znečistení.
    Čo sa týka tej nádržky, tak som pozeral do ETKY a prekvapilo ma, že všetky nádržky majú objem 5,5 litra. Existuje bežná nádržka, nádržka pre autá s ostrekovačmi svetiel, potom u oboch je možné mať aj indikáciu hladiny. To sú 4 verzie. A sú ešte rtaké isté 4 verzie ale s nejakým dodatočným vykurovaním. Takže by som povedal, že indikácia hladiny existuje aj u vozidiel bez ostrekovačov svetiel.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.01.06  16:30

« Re: ostrikovace svetel a indikace

To Diamant a ostatni :
    "...omicron - prečo by auto bez MaxiDot-u nemalo kde zobrazovať nízky stav hladiny ostrekovača...!
    Co se týká indikace nedostatku kapaliny v ostřikovači
    Čím dále jsem si jistější, že ta indikace je standard u vozů s xenony. Pokud jsem si totiž xenony objednal, automaticky se mě přidaly i ostřikovače světel. Má to svou logiku, neboť ke xenonům jsou automobilky povinné dávat nejen automatickou regulaci sklonu světeln. paprsku, ale i ostřikovače, vzhledem k barevné teplotě HID, která je hodně citlivá na sebemenší zašpinění krycího skla. Tudíž by mělo logiku upozornit řidiče, že mu dochází kapalina v ostřikovači, jinak by povinnost ostřikovačů vzala za své.
    Jen tak pro zajímavost, máte někdo tuto indikaci bez xenonů (nebo bez xenonů a maxiDotu) ?
    To Diamant:
    "...a ako fungujú tie ostrekovače svetiel? ...!
    Přesně tak, vysokotlaké ostrikovače světel se vysunou a stříknou po každém 5. ostříknutí. Také vždy po nějakém timeoutu, kdy se dlouho nestříká - tehdy vždy stříknou hned napoprvé.
    Mimochodem jejich účinost je skutečně skvělá, co mám O2, nepamatuji se, že bych za jakýchkoliv povětrnostních podmínek musel někdy světla ručně čistit. To u staré O1 (bez HID) bylo naprosto nepředstavitelné !
    ...Odskakování...Mám letní 16" Sirius s Turanzami, odskakování zadku jsem zatím nepocítil.
    Jinak otázka - podvozek je upravován až od 17", nebo již od 16" kol z výroby ?
    Mám totiž takový pocit, že má O2 je se 16" koly z výroby vyšší, než byla má stará O1 s 15" koly. A to jak objektivně při parkování na obrubnících (a jízdy na naší chatu v terénu), na které jsem si s O1 moc troufnout nemohl, tak subjektivně při pohledu na podběhy s koly, kdy mám pocit jakéhosi prázdného prostoru na koly, a celkově poměrně vysoko posazeného auta...
  • « 00 Reagovat !

foto

02.01.06  15:40

« Bez nadpisu

skoda ze sme tu nedokoncili tu zaujimavu temu, co vsetko sa v OII da dodatocne aktivovat...myslim napr. niektore funkcie C II, zamykanie po rozjazde a podobne... viete este o niecom?
    este sa vratim k tomu uskakovaniu zadku, mam tam cez leto 15 palcove Oriony a tento problem proste nemam a to som najazdil 20 kkm, mozno raz sa mi stalo nieco, co by sa tak dalo nazvat ale proste tento problem nepoznam. inak som planoval dat na leto 16-ky ale keby to malo mat suvis, tak som len rad :-) aspon usetrim...
    to speedy: Pezinska Baba? ja si to vychutnavam najradsej bez snehu, cez leto...otvorim si okno a pocuvam ako krasne piskaju pneumatiky v zatackach... >:D inak, si snad z Malaciek? :shock:
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.01.06  15:35

« Rok 2006

V prvom rade želám všetko dobré v roku 2006.
    omicron - prečo by auto bez MaxiDot-u nemalo kde zobrazovať nízky stav hladiny ostrekovača? Veď na tej ploche, kde je inak MaxiDot je u verzie bez neho dosť miesta na kontrolky. Napíklad aj u Fabie som mal žltú kontrolku na nedostatok kvapaliny v ostrekovači.
    exup - aha, Turanzy. Ja som ich mal na Fabii a tiež to isté. Čím viac boli ojazdené, tým viac boli hlučné a ku koncu to už vyslovene obťažovalo. Ale prekvapivo vydržali 50.000 km (hnusoby)!
    exup - Čo sa odskakovania týka, tak som mimoriadne zvedavý, ako sa to zmení pri prechode na letné. Len by som ťa poprosil, prezuj najskô na auto tie Turanzy, aby si si na ne trochu zvykol, pojazdi s tým trochu, otestuj odskakovanie a potom kúp nové letné pneu, aby sme vedeli, či to je fakt značkou pneu, alebo len samotným rozmerom. Inak by bolo veľmi fajn, keby si mal možnosť požičať si na auto aj nejaké 17" (ktoré sú už extra nízkoprofilové) a porovnať to tiež. Myslím, že toto by bolo veľmi prínosné porovnanie. Aspoň pre mňa určite.
    exup - neskúšal si celé svetlá nejako vypodložiť, aby svietili viac do zeme? Ideálne by bolo najskôr niekde v garáži alebo na stene obkresliť, ako sú nastavené tlmené svetlá, potom to vypodložiť a následne zodvihnúť tlmené svetlá podľa tých značiek. Ak by totiž šlo celé svetlomety vypodložiť, aby svietili viac do zeme, tak verím, že problém svetiel by bol definitívne vyriešený. Kým som to na vlastné oči nevidel, tak som nemal predstavu, o čom sa tu hovorí v spojitosti s diaľkovými svetlami.
    exup - a čo sa ti stalo? Nemáš fotky?
    Mitsi - ja som vždy testoval Octaviu na 15" diskoch a vždy to bolo OK. Pritom som to testoval obvykle na kruhovom objazde, kde cestu pretína kopec električkových koľají a samozrejme rozbitá cesta. Rýchlosť testu cca 60-65 km/h. Takže miesto ako vyšité na odskakovanie. Preto ma vždy udivilo to popisované odskakovanie. Pred sviatkami som síce jazdil s kamošovou Octaviou na 17" diskoch a športovom podvozku, ale bolo mizerné počasie. Jediné, čo som si všimol bolo to, že bolo cítiť aj tú najmenšiu nerovnosť na ceste. To určite nie je nič pre mňa. A jazdil som aj s RS-ou, ale samotný prístup importéra nekomentujem, čoskoro to zavesím na web, nech si to všetci prečítajú.
    speedy.gon - a ako fungujú tie ostrekovače svetiel? Púšťajú sa vždy, keď svietia svetlá a pustí sa ostrekovač? Alebo to má nejakú logiku? Ktosi mi dávnejšie písal, že vraj po každom 5. ostreknutí skla sa ostreknú aj svetlá. Ja mám ale rád čisté sklo, tak ostrekujem veľmi často. Na firemnom aute to ale funguje tak, že svetlá sa ostreknú až pri dlhšom ostreknutí skla (ostreknú sa 2x tesne po sebe). Pri krátkom potiahnutí páčky ostrekovača sa ale svetlá neostrekujú. To mi vyhovuje, lebo svetlá ostreknem keď je to pottrebné a nie vždy. Ja sklo ostrekujem obvykle niekoľkými veľmi krátkymi dávkami.
    speedy.gon - jasne, blikajúca kontrolka ESP signalizuje aj funkciu ASR. Obvykle to aj pocítiš, že auto si ubralo plyn a pri troche pozornosti zaznamenáš aj cvakanie ABS.
    Marios - ja si myslím, že rozstrelenie žiarovky nie je bežné opotrebenie. Nie je to síce veľká položka, ale ja by som to požadoval na záruku. Inak v svetle by nemalo byť nič, najmä nie sklo, lebo sa to môže za istých okolností odrážať a oslňovať protivozy. Nie v diaľkovom svetle (to pri protivozoch vypínaš), ale ak sa to dostane do tlmených. Síce diaľkovou parabolou sa hýbať nedá, ale u iných svetiel by taká črepina mohla znefunkčniť aj systém naklápania paraboly a spôsobiť oslňovanie protivozov. Takže ja by som požadoval úplné vyčistenie svetlometu (prípadne by som ho vzal domov a dostal to odtiaľ von). To, že to vypne aj druhé diaľkové svetlo, keď jedno vyhorí je teda pekne nahovno. Tak by človek mohol aspoň na jedno svetlo dôjsť, takto môže akurát zastať (nie vždy a všade sa to dá - napr. diaľnica). A keď to urobí aj u tlmených Xenónov, tak zbohom.
    Čo sa týka kvapaliny do ostrekovačov, tak ja som vždy kupoval Superon a riedil tak na -15 a nikdy som nemal problém. Dokonca to prežilo bez ujmy aj -20°C. Takže rovnako sa prikláňam k nekupovaniu šmejdov z hypermarketov. Tam si totiž podmienky diktuje supermarket. Oni totiž výrobcovi nadiktujú niečo v zmysle, že chú taký a taký výrobok za hentakú cenu. A výrobcovi neostáva nič iné, len dať kvalitu stranou, aby sa do tej ceny zmestil. Proste sa buď zmestí alebo kšeft nebude.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.01.06  14:35

« Re:

to Exup - pokud me pamet neklame, mel jsi problem s vykonovou krivkou toho 2,0 TDI (vykon a kroutak v nizsich otackach byl podle brzdy dost pod udavanou krivkou z MB) - jak to cele dopadlo? Nebo se pletu a bylo to u nekoho jineho? Docela me to zajima, protoze porad jeste vaham mezi motory 1,9 a 2,0 - nastesti mam jeste pul roku cas vybirat :)
  • « 00 Reagovat !

foto

02.01.06  12:47

« Re:

..ako viete kedy zaberie ASR...ked pri rozbehu zacne blikat kontrolka, kt.signalizuje aj ESP?
    Přesně tak,poznáš to ubráním plynu i když máš pedál na podlaze.ASR je sluha pro ESP,takže je to všechno provázané,ale nejryzejší fci ASR pocítíš při přímém rozjezdu do kluzkého kopce.
    Díky za info o ostřikovačích;mám Maxidot,ale ne ostřikovače světel-tak to asi bude tou nádržkou..
    S tou kapalinou uvidím made in Hornbach asi už ne.. :roll:
    No a naftu tankuju u OMV-Alpine diesel se to jmenuje-snad by mě to nemělo vypéct-jinou ani nenabízejí.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.01.06  12:40

« Prasklá žárovka dálkového světla

Ahoj dneska jsem byl dát auto do servisu, kvůli výměně žárovky dálkového světla v levém předním světle. Včera mi úplně "prdla" a ty střepy se rozlítli po celém vnitřku světlometu. V servise mi ju vyměnili za novou žárovku, ale nepodařilo se jim vytáhnout všechny střepy z té prasklé žárovky a tak se vás ptám, je to na výměnu ceĺého předního světlometu, když mi tam kousek toho střepu zůstal? A taky druhá otázka, copak se už nevstahuje záruka na žárovky? Chtěli totiž po mé 170 kč za novou žárovku. Auto mám teprve 7 měsíců... Jinak líbí se mi, že Maxidot přesně napíše kde je závada (levé přední dálkové světlo vadné) a auto vám nedovolí pustit dálková, pokud vám obě světla nefungují správně. Prostě to po spuštění dálek po chvilce (cca. 2 vteřiny) automatický stlumí na potkávací. :D
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 02.01.06  10:40

« Bez nadpisu

2 exup a mitsiuz je jasne preco majitelom, co maju 17" z vyroby automaticky davaju sportovejsi podvozok...inac by tych objednani v servisoch a la exup bolo viac...Exup, a natrel si to pretoze Ti uskocil zadok alebo to bol lad...
    co sa tyka kontrolky kvapaliny ostrekovacov, potvrdzujem Omicronovu teoriu...mam ju, mam xenony a ostrek svetlometov...sice tu kvapalinu doplnam castejsie ako nadrz..ale som prekvapeny aku to ma ucinnost na tie svetla...bezne som na dlhsej ceste zastavoval v zime cistit svetla...hlavne ked jazdim v noci...teraz som to par krat chcel aj cistit...ale vacsinou ani nie je co...takze to uz ani nerobim a som z toho prijemne prekvapeny...
    ad zamrzanie...zatial len raz, aj to len lavy ostrekovac svetlometu, uz som si nie celkom isty, ci som cistu alebo riedenu nemrz.zmes...ostrekol raz a potom sa rozlucil...cez Vianoce som vsak bol na vychode(-12stC) a nezamrzlo nic...takze zase suhlas s omicronom, neriedena kvalitna zimne zmes do ostrekovacov nerobi ziaden problem...
    cestou spat som na pezinskej Babe vyskusal ESP...a je to super vec...
    Otazky:..ako viete kedy zaberie ASR...ked pri rozbehu zacne blikat kontrolka, kt.signalizuje aj ESP?
    nik neodpovedal, co je ten Datovy vstup pod sedadlom vodica? Neviete alebo ho tam nemate? Ma to nieco spolocne s elektrickim nastavovanim a pamatov sedadla...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.01.06  23:43

« Re:

Já jsem tu už kdysi napsal, že jízdní vlastnosti Oct.II na 15-i palcových discích (letní Micheliny Primacy 195/65) mi připadaly naprosto OK (a Spitfire snad na základě toho volil právě patnáctky), zatímco na 16-i palcových obutých do nějakých Bridgestonů (typ si už nepamatuji) 205/55 to rozhodně OK nebylo! Zarážející na tom však je, že pak jsem jel se Seatem (Altea?) rovněž na 16-ctkách (tam ale byly "v základu"), a žádné podobné problémy s "nestíháním" podvozku jsem nepozoroval. Z toho usuzuji, že tentýž koncernový podvozek je zřejmě pro "různá kola v základu" různě naladěn.
  • 00 Reagovat !

foto exup

exup 01.01.06  23:07

« Bez nadpisu

To MichalK + Mitsi :
    Už delší dobu se k mé mrzutosti z časových důvodů neúčastním zdejšího fóra přiliš aktivně, ale občas sem zabrousím. Jsem docela rád, že existuje také někdo jiný, kdo pozoruje mnou poukazované odskakování zadku OII. Musím k tomu dodat jednu moji zajimavou zkušenost, po které pro mě tenhle problém poněkud ztratil na aktuálnosti. Možná jen dočasně, to se uvidí na jaře..
    Po přezutí na zimní kola - Barum Polaris 195/65/15, které jsem při koupi auta vyfasoval jako bonus, jsem v souvislosti s odskakováním zaznamenal dosti dramatickou pozitivní změnu! Ne, že by odskakování ustalo, ale podstatně se zmírnilo! Pokud by se takto auto chovalo od začátku, patrně bych tu nebil tak na poplach a nebyl za takovou černou ovci.. Řekl bych, že mám teď pocit většího komfortu jízdy při přejíždění nerovností i menšího hluku - od kol! Dosud jsem po montáži zimních kol vždy pozoroval opak - větší hukot zásluhou zimního vzorku. A teď je tomu naopak! Zbývá připomenout jediné a to hlavní - auto jsem koupil s Turanzami 205/16. Čím víc se sjížděly, tím víc hučely. Sice jsem je za těch cca 24000 km, než jsem přezouval na zimní nesjel úplně na výměnu, ale v žádném případě už na nich nehodlám najet na jaře ani kilometr! Pokud je odskakování jejich zásluha, pak ať sedí jako přibité, jak už tady zaznělo (a nemůžu to z praxe s nimi vyvracet..), už je nechci na autě ani vidět. Pokud je odskakování zásluha velikosti disků a s ní spojenou danou nízkoprofilovostí pneu, pak 16" kola nebyla moje dobrá volba, při koupi. Klidně bych si tu "krásu" příště odpustil. To ukáže až příští letní sada, jistě zn. Michelin, se kterou jsem udělal u předchozího Passata jen dobrou zkušenost - i z hlediska náběhu (cca 40000 km).
    Světla : s xenony je radost jezdit, dálková už jsou dávno zajetá >:D a pořád svítí na *. Přídavná mám v krabici, není čas..
    Jinak mám najeto cca 26000 km, v 28000 mám měnit olej. Dosud jsem dolil asi 2,2 l. Dlouhodobá spotřeba cca 7 l/100 km (2,0 TDI, řidič s těžší nohou..).
    Zdravím všechny v novém roce! Jezděte opatrněji než já - zítra se jdu objednat na výměnu předního blatníku a lak obou dveří..
  • « 00 Reagovat !

foto

01.01.06  18:01

« Re: Re: ostřikovače?!

Mam Eleganci s xenony, tzn. s ostřikováním světel, a má to samozřejmě výstrahu nízké hladiny kapaliny oranžovou hláškou na MaxiDOTu. Evidentně to bude stupněm výbavy, buď to souvisí s velkou nádržkou na napalinu, kterou má auto s ostřikovači světel. ale spíše si myslím, že to bude funkce MaxiDOTu... Bez něho se to jaksi nemá kde zobrazovat, že ? >:D
    Problém se zamrzáváním kapaliny jsem ještě neregistroval, a to jsem pravidelně na horách, asi to bude tím, jakou kapalinu, kdo a kde kupuje.
    Já tam leju kapaliny pro -30C koupené u Aralu (nebo jiných "značkových" pump), nikdy jsem s tím ani u staré O1 neměl problém, a to ani téměř při -30C... Je možné, že sračky koupené někde v Hypernově nebo Carefouru budou mít s těmi -30 asi nějaký problém... :'-( Vždy bych doporučoval věci pro auto kupovat, tam kde jsou na to zařízeni, také si nechodím kupovat např. naftu do auta např. do Pennymarketu >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto

01.01.06  17:32

« Re: Re: ostřikovače?!

sitko tam nemam, leje sa to tam priamo. a kontrolka mi tam neblikala ziadna ked sa mi podarilo nadrzku ostrekovaca vyprazdnit, prisiel som na to tak, ze to proste nestriekalo >:D auto mam bez ostrekovania svetiel... inak s tym zamrznutim som mal raz problem aj ja ale odkedy je auto v garazi tak ten problem zahadne zmizol :shock: inak, ked ste uz nahodili tuto temu, co si myslite o Webasto HotShot, predhrieva to kvapalinu a lepsie by to malo cistit sklo, je to na stránke webasta
  • « 00 Reagovat !

foto

01.01.06  17:23

« Re: ostřikovače?!

Myslím si,že v serii hlídání hladiny ostřikovačů není.Určitě je má auto vybavené ostřikovači světel, protože tam je jinná nádržka (5l).Poněvač mám ostřikovače světel, tak sem to chtěl zjistit, jestli to funguje.Maxi-dot zahlásí malé množství a v pravidelných intervalech to tam problikává.
    Co jsem si všimnul na montáži, tak tam měli jen dva druhy nádržek, tak předpokládám, že to bude mít jen auto s ostřikovači světel.
    Mám jeden dotaz: Má někdo v tom hrdle, kam se leje kapalina do ostřikovačů takové sítko?
    Taky sem slíbil, že se zeptám jak je to s tou vnitřní automatickou cirkulací.Do aut, které jdou na export do určitých zemí, mají nastavenou 1min.Toto by se mělo dát nahrát i v servise.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.01.06  16:27

« Re: ostřikovače?!

U mé O2 už nepracují odstřikovače světel....Jest pravdou že už mi to jednou zamrzlo....Teď dávám jeno neředěnou do -20 a až pojedu kolem servisu tak se tam stavím....
  • 00 Reagovat !

foto

01.01.06  15:09

« ostřikovače?!

Mám neblahou zkušenost s ostřikovači čelního skla.Při nynějších mrazech -10C apod asi zamrzají;přitom kapalinu mám do -30C neředěnou!Asi jsem si měl připlatit za vyhřívání trysek(700,-).Že by počítali ve škodovce s tím,že se to stává?Ještě mě napadá co tam bylo za kapalinu z výroby,protože až před nedávnem jsem poprvé doléval.Nevíte někdo jestli má oktávka v sérii signalizaci prázdné nádržky ostřikovačů?
    Jinak Happy New Year 2006!
  • « 00 Reagovat !

foto

31.12.05  13:43

« Re:

Souhlasim ,ze Dynamic I je dobra volba , sedacky jsou perfektni,protoze s autem je mozne jet pomerne rychle do zatacky,bocni vedeni hodne pomaha.Ten volant s 3 paprsky a kuzi je take prijemny.Ad tesneni dveri:moje zkusenost je,ze za asi tak 3-4 mesice si tesneni sedne a nevrze.Samozrejme ted v zime ,kdyz nekde mezi tesnenim a karoserii zmrzne voda( a to i na zadni ,patych dverich) je to slyset,ale to po rozmrznuti zmizi.To delaji i jina auta.
    Zadek uskakuje tak normalne , tzn ze napr. u noveho pasatu( s 2,0 tdi) jsem takove nenapadne uskoceni take zaznamenal-typicky v klesave zatacce ven klopene,zejmena pri lehkem odlehceni pribrzdenim.
    Jinak na snehu mi OII s lehkou pretacivosti v tahlejsich zatackach dela radost-da se dobre kontrolovat plynem.V ostrejsi zatacce je potom samozrejme nedotaciva.( standardni rozmer pneu).Zdravim a hodne bezstarostnych kilometru.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 29.12.05  21:14

« Re:

MichalK - gratulujem k novému autu.
    Ku C2 to je drahšie, to je samozrejmé. Originál nez. kúrenie má ovládanie priamo na paneli Climatronicu. Takže buď vymeniť ten ovládací panel a potom by asi šlo použiť aj tú sadu za 25.000. Alebo zvoliť tú drahšiu sadu za 50.000.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.05  20:10

« Re:

To Duke007:
    "...a kdyz si vyzkousis konfigurator,tak s DSG opravdu nezavisle topeni v nabidce neni,ale u vybavy ELEGANCE tedy s CLIMATRONICem v nabidce je...tak kdo vi,kde je pravda, mozna to ve vyrobe umi,ale dodelat dodatecne uz ne )))...!
    Vubec jsem nepochopil smysl Tveho prispevku, vsichni tady (alespon kdo je v obraze) vime z predchozi diskuze, ze DSG a nezavisle topeni z vyroby soucasne nejde, takze "vo co gou" ?
    Nevim proc pises ".....kdovi kde je pravda..." ? To mozna nevis Ty, ale vem to prosim na vedomi, ze to proste dohromady nejde (a vime proc, oficialne je na to restrikce pri objednani) !
    Staci ?
    Opak je pravdou, dosud to prave slo jen tak, ze si to necham dodelat dodatecne, ale draze a bez CanBUSu. A take to tak stale jde, ale smysl meho prispevku Ti asi usel - psal jsem o variante, kterou jako dodatecnou montaz nabizi primo Skoda, nyni za velmi vyhodne penize.
    Od Webasta a jeho autor. monteru to samozrejme jde i na C2, ale za tech 50kKc.
    ALE O TOM SE TADY JIZ TOHO NAPSALO :x !
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.12.05  18:56

« Bez nadpisu

2 omikron:
    Jen ze sportu jsem se nyní podíval na uvedený odkaz a je tam:
    ....
    - teplovodní topení o výkonu 5kW
    - pro vozy bez klimatizace nebo s klimatizací
    Climatic, 1.9 TDI, 2.0 TDI
    ....
    Cena 25.900,- s DPH, objednací číslo souhlasí .......
    Vláďa
  • 00 Reagovat !

foto Duke007

Duke007 29.12.05  18:35

« Bez nadpisu

a kdyz si vyzkousis konfigurator,tak s DSG opravdu nezavisle topeni v nabidce neni,ale u vybavy ELEGANCE tedy s CLIMATRONICem v nabidce je...tak kdo vi,kde je pravda, mozna to ve vyrobe umi,ale dodelat dodatecne uz ne :-))))...
  • 00 Reagovat !

foto

29.12.05  17:15

« Nezavisle topeni pro O2

Tak bych Vam rad sdelil, ze se na strankach www.Skoda-auto.cz opet (jiz po druhe tento tyden !) objevila podivna, ac velmi zajimava nabidka, ktera neni k uvereni., a nema daleko k taskarici ve stylu estrad na Nove...
    Pokud vstoupite na vyse uvedene stranky, dale v hlavnim menu nahore "Servis & Příslušenství" - "Příslušenství" - "Škoda Octavia" - "Elektroinstalace (7)" - "Nezávislé topení (kod BHW609003A)", zazijete docela prijemny sok, nebot se na teto strance nabizi komplet nezavisleho topeni pro O2 (vc. vytapeni motoru a zminky o ovladani dalkou !) za bratru neuveritelnych 25.900,- Kč vč. DPH (asi bez montaze).
    Neuveritelnych proto, ze dosud nabizeli to same Skoda servisy za cca 50 tis. Kc vc. montaze a dalky (!).
    Okamzite jsem vec konzultoval s Webastem, kvuli cene, ale i kvuli opet nesmyslne poznamce, ze toto topeni nejde ke Climatronicu (!), coz me lide z Webasta vyvratili, ze to nema duvodu (je to zcela stejny modul, ruzne pripojovany) !
    Vcera jsem tedy hned volal do sveho nejblizsiho Skoda servisu (kde jsem si sveho milacka porizoval) s tim, ze jsem jen chtel vysvetlit onen "zakaz" pro Climatronic, a svete div se, oni o tom vubec nic nevedeli.
    Ve svych firemnich memorandech a cenicich meli stale onu neprijatelnou nabidku za 50 kKc, a kdyz jsem je odkazal na Skoda Web, ono uz to tam nebylo (cela stranka prislusenstvi nefungovala), meli me za blba !
    Takze jsem si pripadal jak ve snu, skutecne jsem chvili uvazoval, zda-li jiz nejsem nejak prepracovany.
    Dnes jsem je proforma opet zabrousil na onu stranku, a ona nabidka tam je opet ! Tak jsem ji pro jistotu sejmul a ulozil do PDF, a opet volal do servisu. Ti uz si opet mysleli, ze jsem asi na hlavu, ovsem pote, co jsem jim dal adresu, kde to je k videni, sklapla jim celist, zkusili objednat, slo to i s tou cenou, ale jen do vozu bez Climatronicu (!).
    Kocourkov je skutecne velmi slabe slovo, navrhuji vsem kdo ma zajem, aby jste oslovili sve prodejce s otazkou, jak se to vlastne s totuto nabidkou ma, moc by me to teda zajimalo... My s drahymi a dobre vybavenymi O2 mame proste smulu, zacina se totiz ukazovat, ze si muzete do sve O2 vzdy objednat jen neco, a ne vsechno >:D Me neslo topeni objednat z vyroby kvuli me DSG, a nyni ho nemohu objednat zase kvuli tomu, ze mam Climatronic 2. To uz je opravdu na hlavu, a zacinaji me ve Skodovce pekne sr..t !
  • 00 Reagovat !

foto

29.12.05  15:46

« Bez nadpisu

blesk999: odskočení probíhá při průjezdu zatáčkou cca 60 kmh s mírně odlehčeným zadkem - jezdím sám a je to mírně z kopce. Při přejetí jedné jediné nerovnosti příčně odskočí řádově cm ven ze zatáčky, po oskočení se chytne a pouze se záď lehce "zhoupne" ven ze zatáčky - jakoby propruží v pneumatikách (205/60 - 15). S OI jsem před lety také jezdil a nebylo to tak citelné. Na druhou stranu musím říci, že se OII v ostatních jízdních situacích chová příjemněji a na svých stabilních stezkách s ní projíždím zatáčky výrazně rychleji než se svými předchozími auty. Takže bych tím odskakovacím poznatkem nechtěl shazovat jízdní vlastnosti jako celek.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.12.05  13:42

« Bez nadpisu

MichalK: skus popisat ako rozumiest pojmu odskakovanie zadku. Jazdil som 5 rokov na OI, nieco som jazdil aj na Vente a Passate B3 a musim povedat ze podla mojej definicie odskakovania zadku je na tom OII daleko najlepsie (na OII mam doteraz 18tisk km) . Ano ked je v zakrute dlha seria priecnych nerovnosti alebo idete velmy rychlo ci kombinacia oboch zadok trochu odskoci. urobi to vsak podstatne predvidatelnejsim sposobom ako zmienene auta vyssie. Tie nielen ze odskocili ale cele auto sa dostalo do balansu ci inak ostalo auto nervozne. OII je proste naladena inak. je naladena tak ze bezne nerovnosti filtruje lepsie ako starsie auta VW. Na druhej strane sa s nou vsak da ist v tych istych zakrutach rychlejsie. Dialnica ani nehovorim (pozdlazna stabilita je o dost lepsia ako u OI a Venta)
    Lad na aute bude vydavat pazvuky na akomkolvek aute, pomoze auto bud mat v garazi, alebo ho rano obievat teplou vodou avysusat:-) Ci ide o MB, BMW, alebo O OII.
    inak drzim palce novemu majitelovi a prejem spokojne kilometre.
  • 00 Reagovat !

foto

29.12.05  12:01

« Bez nadpisu

Přeji Vám všem pěkné svátky.
    Před měsícem jsem si koupil Š-OII liftback a trochu mne mrzí, že jsem si tento thread nepřečetl celý před nákupem. Možná bych výbavu kombinoval trochu jinak. Po 3 tkm musím potvrdit některé poznatky uvedené ve fóru. Zadek uskakuje na příčných nerovnostech v zatáčkách i při šedesátce. Jezdím jedním místem každý den již 15 let a OII tam odskakuje víc než Vento, Golf kombi nebo Passat, s kterými můžu s poslední doby porovnávat. Je to moje asi největší překvapení z hlediska jízdních vlastností.
    Pokud mohu posoudit zátah motoru, tak 1,9 TDI má plynulý náběh od 1500 ot/min. Z nižších to nezkouším, pouze I. a II. Motor je příjemně odhlučněn.
    Pokud jde o světla, tak mám pouze halogeny a musím říct, že světla rozhodně lépe vypadají než svítí.
    Různé pazvuky v interiéru mne znervózňují, ale zatím jsem ve fázi přesné identifikace. Jednoznačně vrže těsnění zadních dveří za mokra a skřípe těsnění na 5. dveřích, to které zakrývá spáru mezi sklem a střechou, a to vždy když tam zamrzne trocha vody.
    Jinak musím říci, že je OII velmi příjemné auto. Jednoznačně doporučuji parkovací asisten vzadu a Dynamik paket I. Sedadla jsou perfektní. Měřím 190 cm a vážím přes 100.
    Tedy na závěr přeji v příštím roce co nejméně reklamací a hlavně spokojenost s vozem.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 28.12.05  19:47

« Re: Re: Re: Re: Re:

Ono je to tak, že celé auto sa vyrobí za cca 35 hod., takže už z princípu nemôže byť pondelkové či piatkové. Ale asi najkritickejšou operáciou sa mi zdá samotná montáž na linke, ktorá trvá myslím 3:30 hod. Tam sa toho dá pokaziť určite dosť. Ale povedal by som, že na konci každej smeny (obzvlášť nočnej) môžu byť ľudia na linke mysľou inde. A potom komponenty sa vyrábajú u subdodávateľov, takže tiež nie sú vyrobené v ten istý deň, nakoľko ich treba nie len vyrobiť, ale neraz aj dopraviť do MB.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.12.05  13:52

To DIM :
    ".....nejhorší jsou pondělní !!!!!!..."
    I o tom se tu jiz psalo... >:D
  • « 00 Reagovat !

foto

28.12.05  12:46

..nejhorší jsou pondělní !!!!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

28.12.05  11:39

To diamant :
    Ano, uz jsem o tom tady psal... 8-s
    Zamykani po rozjezdu (a omezeni dalky pri jednom stisku na dvere ridice, vc. automat. zamykani zadnich dveri u Combi po nekolika sec, ktere jsem mel) mela jiz O1 pred cca 5-6 lety, je to standardne funkce vsech Oktavek, z vyroby nastavena jen pro exportni trhy, pro dodatecnou aktivaci bylo treba pozadat servis nebo nekoho s VAGem (resp. jeho emulatorem na PC)...
    A jeste jednou pro ty, kteri pisou o tom, ze jim urcite jejich C2 nezavira vnitrni cirkulaci pri ostrikovani.
    Jasne jsem psal (nevim jak jiz jinak), ze jsem to se servisem konzultoval se stejnymi vyhradami, oni z toho byli vydeseni, kontaktovali Skodu, ti jim rekli, ze to musi byt nastaveno, v servise zkontrolovali, take nic neslyseli, rozebrali zcela novou O2 (!), a uvideli, ze klapky se zaviraji pri zpatecce a ostrikovani bez hlukoveho projevu (!). Jasne ? Zvali me i na to, ze me to ukazou na mem vlastnim aute.
    Ze to neni slyset, je dano evidentne tim, ze pri rucnim zarazeni vnitrniho okruhu tlacitkem nedojde pouze k uzavreni privodu vzduchu zvenci, tak jak pri teto automat. funkci, ale k nejake sekvenci dalsich cinnosti.
    Take to, ze tam jde smrad z ostrikovacu, je dano asi ti, ze preci jen ta ECU neumi videt do budoucnosti, a pri vlastnim ostriknuti uz nejaky smrad bude jiste v nasavacim traktu vetrani, takze, jakmile se to uzavre, nejaky smrad to jiste jiz nasalo...
    Jine vysvetleni to jiste nema, kdyz samozrejme pominu nesvedomite Polaky a jine "pracanty" na montazni lince, kteri asi jiz mysleli na neco jineho, nebot me auto je patecni (kdo nechape, necht si precte Kola od Haileye, moc poucne). V servise me ale ubezpecovali, ze ECU je tak nastavena jiz z vyroby pro kazdou O2, takze nejake dodatecne nastavovani VAGem na lince (jako napr. jiz zminene bezpec. funkce) se nekona, a nic nemuze byt z principu opomenuto.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.12.05  11:03

chystam sa do servisu buduci tyzden, budu mi montovat ten senzor tak sa ich na to opytam, ked budem nad nimi pol dna stat >:D to zamykanie po rozjazde by som uvital tiez...
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 28.12.05  09:08

« Re:

Asi by bolo fajn sa opýtať v servise. Začínam mať pocit, že auto to dokáže, akurát to nie je nakódované. Rovnako ako to zamykanie po rozjazde, ktoré vedia už aj Fabie od začiatku výroby, ale ani jedna to nemala od výroby.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.12.05  22:53

« Bez nadpisu

Jo jo, ostrikovac muzu potvrdit, taktez O2 s C2... Zpatecka je asi v pohode, zvyseny hluk ventilace (pravdepodobne tedy sepnutou vnitrni cirkulaci) jsem zaregistroval, totez ale nelze rict o ostrikovacich. Mozna je to ale nastavene tak, ze vnitrni okruh je sepnuty pouze v okamzik, kdy bezi cerpadlo ostrikovacu (resp. kdyz je drzena/sepnuta packa ostrikovaci pod volantem). No a po pusteni packy - jaka byla vnitrni cirkulace...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.12.05  20:46

« Re: Re: funkce Climatronicu 2 v O2, originál nezávislé topen

Kazda O2 z vyroby s C2 (Climatronic 2) ma nastaveno automat. spousteni vnitrni cirkulace pri pouziti zpatecky a ostrikovacu.
    Musim se pridat ke kvakovi ... posledni dobou to mnohem vice sleduju a smradu z kapaliny v ostrikovacich si uzivam POKAZDE plnymi dousky (O2+C2). Pokud to podle skodovky ma fungovat, tak me maji hned po Silvestru v servisu, aby to dali chlapci do kupy... >:-[]
    A i ja se pridavam s pranim vseho nejlepsiho do roku 2006!
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 26.12.05  23:00

« Re:

Ja sa k prianiu taktiež pripájam a prajem veľa zdravia a šťastia (oboje na cestách veľmi potrebujeme) a taktiež veľa bezporuchových kilometrov pre vaše Octavie.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…