Octavia II
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
matuS 17.06.06 08:53
« Re:
.. Nehodlám si nechat auto 10 let, takže bych se pravděpodobně nedožil toho, abych pak teprve někdy, po létech, sklízel plody komfortu, který jsem motoru skrze ohřev nezávislým topením dopřával od samého počátku provozu. A jaké plody? Zachování výkonu, snadné starty, nízké spotřeby oleje, paliva, prodloužení životnosti o 50 t. km? Těžko říct. S žádnou statistikou na tohlé téma jsem se nesetkal.
su tu este najmenej 3 dalsie rozmery:
1. ak mas predhriaty motor, tak pri -15 nemusis pocuvat ten hrozny hluk, ktory sa obycajne linie z premrznuteho dizla
2. v zime prakticky nedochadza k podstatnemu zvyseniu spotreby paliva, pretoze na predhrev motora ti nezavisle topenie zoberie 2 - 3deci co je spravidla tolko alebo menej o kolko zoberie studeny motor. V pripade motorov, ktore maju spiralove el. ohrievace v chl.sustave dochadza este k vacsej uspore. A to vsetko pri naozaj ohromnom komforte.
3. ekologia - suvisi s bodom 2 -
-
Diamant 15.06.06 16:40
« Re: Re: Re:
Exup, máš pravdu, že je jedno, či po tom studenom štarte prejdeš 2 alebo 20 km. Hoci len do istej miery. V oleji sa po krátkych jazdách drží vlhkosť, nedobije sa akumulátor a podobne. Ale ak to auto aspoň raz za pár dní absolvuje aj dlhšiu jazdu, tak nevidím skutočne rozdiel medzi tým, či to auto spraví cez týždeň 7x3 studených štartov a potom prejde vždy 2 km alebo 20 km.
No ja mám teraz iba firemné auto a už mi vlastné auto aj trochu chýba. Ja k technike mám ozaj kladný vzťah a teší ma, keď viem, že motor pracuje dobre, teším sa, keď je už zahriaty, mám radosť, keď viem, že je tam nový olej či vymenený vzduchový filter. Jednoducho mám z toho radosť. Takže viem veľmi dobre pochopiť úvahy o nezávislom kúrení. Tiež by som radšej, keby to ohrievalo motor a nie len interiér. Ak bude zohriaty motor, tak po štarte to bude predsa aj kúriť. -
« Re:
liboss: neboj, nejsem padly na hlavu, abych si kupoval TDI na 2x2km denne ;-) je to jak jsem psal, kratky poskok do prace a pak delsi streka, ta je v pohode a TDIcku bude svedcit
exup: mas pravdu, budu se muset oprostit od prilisne citove vazby vuci kusu zeleza pod kapotou a hned mi bude lip >:D vsak jo, po dvou letech to uz bude pohoda, beztak mu po te dobe dam chip, at je veselejsi a vubec se s nim nebudu moc mazat :-!
Tim bych tema skodovackeho nezavisleho topeni asi uzavrel, zamoril jsem tim vlakno vic, nez by mi bylo mile. Mam znameho, ktery je oficialni webasto partner, takze pokud tam bude nejake bezbolestne a ciste reseni, aby origo NT od skodovky ohrivalo i motor, podelim se o ne. -
exup 15.06.06 14:56
« Bez nadpisu
To FenderStrat :
Myslím, že Ti rozumím. Taky jsem si tím prošel. Kdysi, v mládí, když jsem ještě jezdil v nové Š 130, jsem šetřil třeba baterii a starter tak, že jsem auto z garáže vždy vytlačil! Stačily mně k tomu 3 odpíchnutí levou nohou (pravá v autě..) s otevřenými LP dveřmi, protože hned za vraty garáže to bylo z kopce. Pak jsem už nastartoval gravitací, přes dvojku. Přeskočení řemenu nehrozilo, když ho to nemělo. Dnes se tomu mému tehdejšímu počínání směju. I tak jsem měnil starter nezvykle často >:D .
A k tomu přístupu ke studeným startům :
Vezmi si to z druhé strany. Motor nemá duši, aby Ti odpustil až třeba po 15-ti km, žes ho na začátku potrápil studeným startem. Je mu podle mého názoru úplně jedno, jestli po studeném startu ujedeš 2, 5, nebo 10 km. Průser je ten samostný start a okamžiky po něm. Já jezdím do práce těch 10 km. Jde jen o ten pocit, že ho neprohřeješ. Pokud se má více opotřebovávat vlivem nízké teploty dejme tomu těch prvních 10 km, pak ho opotřebuješ za ty Tvé 2 km míň než já za mých 10 km, byť je na jejich konci to TDI někdy s odřenýma ušima taktak právě prohřáté. A já ho v tom nejlepším chcípnu a nechám zase prochladnout, chudáka... Pokud budeš mít denně 2-3 zcela studené starty jako já, pak si na tom pořád líp než já - technicky. Ne už třeba psychicky, cítíš-li přespříliš s motorem. Rozhodující je pro motor podle mě absolutní počet studených startů, nikoliv počet dotažení motoru k úplnému prohřátí. Rozjedu-li se pak, je už jedno jestli na 2, nebo na 200 km. Pak už je to jen věcí pocitů strojníka, myslím. -
« Bez nadpisu
FenderStrat: Otazkou je, jestli si na ty "dvoukilometrovy" popojizdecky vybral dobre to TDI :roll: Tam bych rekl, ze se ani tak moc neprojevi ta uspora paliva. Ja jezdim denne do prace cca 30+30 km a problemy jsem nemel ani v zime, za chvilku je to zahraty. Kdyz jsem si vloni to auto porizoval, mel jsem podobne pocity jako ty. Taky jsem do te doby jezdil v popelnici a o novem aute se mi mohlo akorat tak zdat. Ale dneska uz se na to divam jinak. Fakt si asi moc nepomuzes, kdyz si to auto nechas dyl nez ty ctyri roky... Ale jak si psal, za tu dobu si na tu myslenku urcite zvyknes :-) -
« NT
stig: tusim 23 tisic Kc (ale vyzaduje i MaxiDot a ostrikovace svetlometu, takze pokud jsi je nechtel, prodrazi se to)
exup: pokud je to mozne, preferuju reseni z fabriky-predpokladam sladenost s ostatnim hardware vozu ;) Pred objednanim jsem volal do skodovky a rekli mi, ze to "samozrejme zahreje i motor". Mj. i na zaklade toho jsem si ho objednal primo od nich. Ze je to skodovacke topeni "kryplik" jsem zjistil az po procitani manualu k OII. Co se tyce tepelnych soku-ted mam fabku 1,2 a ta se hreje celkem bleskove. Ale 1,9 TDI by znacnou cast zivota stravila pod provozni teplotou a to mi vadi. Nevim, ber to tak, ze pred peti lety jsem si taktak mohl dovolit ojeteho Formana, pred tremi novou Fabku a ted auto za trictvrte mega. Zatim jsem si proste nezvykl na to, ze tak drahou vec poslu za par let do sveta a mezitim ji poradne opotrebuju. Porad se vnitrne asi vidim jako studenta s prijmy z brigad. Ale ja si zvyknu, zadny strach 8) -
exup 15.06.06 01:05
« Bez nadpisu
To FenderStrat :
A proč si tam necháváš dávat "vykuchanýho kryplíka", jak škodováckou verzi Webasta nazýváš, se kterým se vzápětí chystáš dělat pokusy? Proč si tam nedáš dodatečně plnohodnotné Webasto, které umí vše, co od něj očekáváš? Jde o peníze, nebo "jistotu", že Ti ve fabrice toho kryplíka namontujou profesionálněji, bude se na něj vztahovat záruka, či to touhle cestou nenabourá nějakou funkci nebo komunikaci něčeho jiného na autě (jak se tady někde níže dá dočíst), kdežto dodatečná montáž neošizeného zařízení je spojená s nějakými riziky? Kdybych prožíval ty studené starty nebo tepelné šoky motoru jako Ty - t.j. významněji než usednutí do vymrzlého auta, tak bych šel asi cestou dodatečné montáže toho "plnotučného" provedení. Možná mě ale unikla nějaká podstatná věc, v čem je s tímhle řešením problém. Uvažuju totiž o něm, byť ne kvůli "pocitům" motoru během a po studeném startu, ale hlavně kvůli tomu teplu v kabině a rozmrzlým oknům, která pak nebudu muset škrabat... Nehodlám si nechat auto 10 let, takže bych se pravděpodobně nedožil toho, abych pak teprve někdy, po létech, sklízel plody komfortu, který jsem motoru skrze ohřev nezávislým topením dopřával od samého počátku provozu. A jaké plody? Zachování výkonu, snadné starty, nízké spotřeby oleje, paliva, prodloužení životnosti o 50 t. km? Těžko říct. S žádnou statistikou na tohlé téma jsem se nesetkal.
Motor by měl podle mého názoru něco vydržet, takže toť otázka, jestli jsou pro něj studené starty až takové drama. Jasně že je bez diskuze lepší startovat s prohřátým, ale to raději nebudu šetřit třeba na oleji. To jsme ale pak u gusta, proti kterému žáden dišputát, že. Nicméně jsem zvědav, jak Ti to bude fungovat. I když já už jsem odsouzen jen případné dodatečné montáži.. -
« Re: Nezavisle topeni
Diamant: samozrejme, ale fyzicky budu mit auto az za 5-6 tydnu. Podle telefonickych rozhovoru s lidma od Webasta to ale NEJDE. Coz se mi nelibi a nechci tomu verit, takze se s tim taky nespokojim ;) Jen do pokusu muzu vletet az to auto budu mit doma. -
-
« Re: Re: Re: Nezavisle topeni
diamant: to urcite ano, jenze ja resim problem, kdy se nejedna o dodatecnou montaz, ale nezavisle topeni primo od skodovky. Muj pristup je mozna trochu nestandardni, ale bohuzel celkem casto pojedu trasu cca. 2 km do prace a pak treba az po nekolika hodinach nekam dal. A nezavisle topeni melo vyresit huntovani motoru na tyhle kratke poskoky, ktere obecne motorum nesvedci. Ne, ze by me v zime nepotesila zahrata kabina, ale dulezitost ohrevu motoru byla a je pro mne vetsi. Zkratka jsem se chtel vyhnout studenym startum. Nevyhnu :( -
« Re: Nezavisle topeni
to Howard: jasne, ze to nejde jinak, nez pres kapalinu. Jenze Ty mas opravdu "plnotucne" webasto a to ze skodovky je proti nemu takovy vykuchany kryplik :-( kazdopadne kdyz uz nic jineho, tak se motor ohreje nesrovnatelne rychleji. Diky bohu aspon za to.

1,9TDI Combi Elegance. Barva modra Storm. Navic jsem tam natlacil vyhrivane sedacky, nezavisle topeni, ESP, xenony, maxidot, maly kozeny paket, automaticke stmivani vsech zrcatek a lyziny. Alarm tam nechavam dat od magicaru-stoji s montazi totez, co ten od Skodovky, ale narozdil od nej je dvoucestny a umozni dalkovy start nez. topeni. Proste jsem si to auto dooost rozmazlil :)