Octavia II
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
"-- skrytý --" 29.09.05 10:49
« Re: Re: Re: Dynamic paket + elegance ?
Opěrka se dá výškově nastavit a to tak, že jí "přizvednu" do požadované výšky a ona v ní zůstane. Lze jí takto opakovaně zvyšovat. Pokud jí chci snížit, je třeba jí úplně zvednout a pak sklopit. Myslím, že to takhle fungovalo i u opěrek ve starých oktávkách. -
« Re: Dynamic paket + elegance ?
To HERODES :
Každá ELEGANCE výbava u O2 má tzv. JumboBox, což je nastavitelná loketní opěrka, v níž je integrovaná poměrně velká chlazená (vypínatelné) schránka.
Z vlastní letní zkušenosti to docela oceňuji, chodí to dobře, akorát se musí přenastavit Climatronic2 z plného automatu na foukání "nahoru". To platí i pro chlazení ve velké schránce před spolujezdcem.
Jinak jako opěrka to je také dobré, dá se to docela sofistikovaně výškově nastavit, a posouvat dle libosti dozadu a dopředu.
Jakou to má ale souvislost s paketem Dynamic I to neruším, Elegance není paket (jak píšeš v poslední větě), ale jedna (ta nejvyšší) ze 3 stupňů výbavy. A ta má vždy Jumbo... -
Diamant 28.09.05 23:06
« Re: Dynamic paket
maravy - ale nemôžeš zrovnávať motory v rýdzo športovom aute s motorom v rýchlej rodinnej limuzíne. A taktiež sa porovnáva iba špičkový výkon a nie jeho priebeh. Netvrdím, že 2,0TFSI je najúspornejší, najsilnejší, najtichší alebo iné naj. Proste je poľa môjho názoru vyvážený po všetkých stránkach a ja taký motor nazývam dobrý motor.
U toho BMW je to maličkosť. Okrem vyššieho objemu je možno vďaka modernejším materiálom aj vyšší kompresný pomer a teda vyššia účinnosť spaľovania (neviem, len sa domnievam, že je to tak). A potom aj Valvetronic systém, ten zrejme v roku 1999 ešte nebol, že?
Neviem, ale mám dojem, že na koncern VW sa aj viac nadáva, nie len chváli. -
« Dynamic paket
Ahojky, mam dotazek ohledne paketu dynamic I pro OctavkuII. Je soucasti standardni vybavy verze elegance+paketu dynamic I taktez loketni operka v predu? Ve vybave elegance ma byt, ale v obrazku na
skodovackem konfiguratoru tam operka po pridani paketu elegance chybi. Dikes za info. -
« Re: Re: Testy
To jsem radeji ani nedelal, srovnani se soudobym VW motorem dopadne jeste mnohem hur. Tedy motorem VW 1,8T montovanym v 99 roce ktery mel jen jen 110kW. Ten pri prepocteni na litrovy vykon na tu Lancii zdaleka nestaci (81/61kW) .
V dnesni dobe uz AR i Lancia od turbo benzinovych motoru upustila, tak ze opravdu neni s cim srovnavat.
Nehlede na to ze argument s narocnejsimi emisnimi normami je nesmysl, napr. BMW 2.8l 1999 melo vykon 142kW. Soucasne BMW 3.0l ma 190kW ( 50,7/63,3 kW na litr objemu). Tedy vice jak 25% narust. -
« Testy
Osobne bych bral testy s rezervou. Zvlast pokud se jedna o koncern VW a telefony Nokia :-).
7 let stary motor v montovany do Lancii Kappa (2.0 turbo-162kW,5 valec) je asi ten nejtizsi motor co jsem kdy slysel, s vynikajicim prubehem tociveho momentu a s prumernou spotrebou 9 litru mesto, 7 mimo mesto (s dvoutunovou Kappou). Mimochodem Kappa jako tezka limuzina zrychluje z 0 na 100 za 6,7s ("sportovni" Octavia za 7,3).
Kdyz si pak prectu v testu Octavie RS o pyse koncernu VW, dvoulitrovem preplnovanem motoru s vykonem 142kW, prijde mi to docela smesne... -
Diamant 27.09.05 17:11
« Re: Re: Re: 1,8T
Netvrdím, že tu už motor s 2 turbami alebo kombinácia turbo + kompresor neboli. Ale verím, že u VW sa to bude časom dalej zlepšovať a bude to technológia do budúcna. A že sa na to nezabudne. Síce aj 5 ventilov na valec je vlastne iba experiment, ale určite sa na motory 1,8T tak skoro nezabudne. -
« Re: Re: 1,8T
no neviem, ale uz tak v 80 rokoch mala 1,4T tusim v R5 118kW :-)
mala tusim 2 turba -
Diamant 27.09.05 16:17
« Re: Re:Diamant
Ale napísal si to tak, že z kontextu vyplynulo, že turbomotory nemáš rád, lebo ich treba vytáčať. Preto som reagoval, nakoľko to nie je pravda.
A na akom 3,0 teda jazdíš? Aký to má výkon? Benzín?
No záleží aj na konštrukcii motora. Ako som spomínal nové motory 2,0FSI sú mimoriadne kultivované a produkujú ozaj veľmi málo vibrácií. Sám jazdím 6 aj 8 valcom, preto som bol milo prekvapený. A to som už s 2,0FSI/TFSI jazdil spolu 3x (vždy v inom aute) a stále ma to znova a znova prekvapilo. Takže 4-valce by som rozhodne automaticky neodsudzoval.
Vek rozhoduje aj nerozhoduje. Každý výrobca má isté obdobie, kedy sa sústreďuje na modernizáciu a vývoj istej skupiny motorov. A práve koncernový 2,0 bol počas svojej existencie dosť na pokraji záujmu (okrem iného sa vyvíjali motory TDI a zelenú mali aj 20V motory 1,8). -
« Re:Diamant
Ok.
Nepsal jsem že takhle točí turbo, jen že ty motory co tolik točí nemám rád.
120 a 190 Hp je sice fest rozdíl, ale kdo nikam nepospíchá....
2,0T bude mít větší výkon (většinou) než 2,5 bez truba. Proto jako ekvivalent je lepší 3,0. Ale záleží na konkrétním motoru, každý výrobce má u motoru stejného objemu jiné hodnoty.
Starý 2,0 z Octavie? No mám ti sem hodit parametry 2,0 R4 z roku 1995? To už je taky starý motor a furt bude lepší než ten 2,0 v Octavii. Stářím to nebude... -
Diamant 27.09.05 13:28
« Re: 1,8T
Plne zdieľam názor, že turbo robia skôr výrobcovia, ktorí to vedia. Je totiž jedna vec tam to turbo dať, ale druhá vec je už to, ako sa to vyladí (priebeh výkonu a spotreba) a aké je to spoľahlivé. Myslím, že 1,8T je síce už legendárny motor ale ja ho považujem za veľmi vydarený.
S tým točením si sa teda fest netrafil. Obvykle treba točiť práve motory bez turba, aby dosiahli rovnaký výkon, aký dosahujú turbomotory v podstatne nižších otáčkach.
Tak teda 88 kW (120 hp) a 140 kW (190 hp) je fest rozdiel! Mne by to zase až tak jedno nebolo. Samozrejme veľa ešte záleží na príebehu točivého momentu a výkonu, lebo práve to rozhoduje o tom, ako príjemne sa s autom jazdí.
Porovnávať 1,8T a 3,0 je teda tiež fest na hlavu. Ale porovnanie 2,0T a 2,5 je už podľa mňa fér. Myslím, že turbo bude úspornejšie.
Myslím, že Octavia sa na nič nehrá. Jednoducho ju treba brať takú aká je. Buď je to auto, ktoré potrebujem alebo nie je. Tak vo co go? A nech si ju novinári zaradia kam chcú, stále je to jedno a to isté auto a mňa ako zákazníka triedy beztak nezaujímajú. Stanicím si nejakú veľkosť, cenu, motor, výbavu a hotovo. Tak načo sem montuješ nejaké triedy?
Áno, nepáči sa mi porovnanie straého motora VW 2,0. Uvedom si, že do Octavie sa tento motor dal ako náhrada za podstatne drahší a aj menej úsporný motor 1,8/92 kW. Takže za tú cenu je to fajn motor. Najviac sa mi páči, že na starý 2,0 nadávajú zásadne len tí, čo ho nemali. Ale každý, kto ho mal si ho pochvaľuje. Nie je to trhač asfaltu, ale zaberá pekne už od voľnobehu.
Akože VW nevie motory 2,0? Pozri sa na výsledky ankety Motor roka 2005 a uvidíš, že vo svojej kategórii vyhral prvé miesto motor 2,0TFSI. A je to fakt vynikajúci motor, temer žiadna turbodiera, vysoká kultúra chodu, veľká pružnosť a nízka spotreba. A kompresor? Jeho zásadnou nevýhodou je pomerne vysoká spotreba výkonu a vo vyšších otáčkach už nedostatočný výkon. Prečo asi postupne upúšta Mercedes od kompresora? Prečo už vidno na MB nápisy Turbo? Ale inak si myslím, že vynikajúco to poriešili u VW, keď skombinovali turbo aj kompresor na jednom motore (1,4 TSI / 125 kW). Keď sa vychytajú muchy, tipujem to na veľmi dobrý motor. -
spitfire 27.09.05 13:16
« Re: Re: 1,8T
Nikdo tady netvrdí, že v6 nejede v nízkejch otáčkách. Tu 1,8T jsem měl hned po v6 2,5l 151kw takže to myslím můžu porovnat. Do 1800 jede líp v6, ten táhne od volnoběhu. Pak zabere turbo a do takovejch 3000 je svižnější turbomotor. Nad 3000 táhnou oba jako vzteklý. Výhodou v6 je celkově kultivovanější chod, chování v hodně nízkejch otáčkách a krásnej zvuk, výhodou r4T je silnější zátah od 1.800 otáček a nižší spotřeba, oba mají společné, že je není potřeba vytáčet, kdydž člověk zrovna nepotřebuje vystřelit jako raketa.
Na pár týdnů jsme měl kdysi půjčenej MB 200K s mechanickým kompresorem. Jede to znamenitě, žere to docela málo (mimo město v pohodě i pod 7), jenom mě překvapila docela velká hlučnost okolo 4000 otáček. Taky jsem se divil, proč to nikdo jinej nedělá. -
« Re: 1,8T
Mě to na těch 1800 otáček při klidné jízdě cca 50-kou světe div se i jede......když šlápnu na plyn vyleze to na 3-3500 otáček a až to přeřadí na vyšší rychlost, tak to zase spadne na ty 2-2500 nebo méně....A žádný turbo nemám.
Auta kde je nutný točit na nějak 5-6 tisíc otáček nejsou můj cup of tea.
A že to má s turbem místo 120 HP 190 nebo víc je mi fuk, než 1,8 turbo tak radši 3,0 bez. Každý máme jiný vkus, ale to je debata někam jinám, nebudu vás tady tím oběžovat.
At si každej dělá co chce, fakt je, že takový mechanický kompresor, který tady skoro nikdo nedělá je možná daleko lepší... -
spitfire 27.09.05 11:23
« 1,8T
To R. Barichello: Ponecháme-li stranou mudrování o tom, jestli turbo dělaj jenom ti, co to neuměj bez něj a podíváme se na to z praktického pohledu, zjistíme, že Oktávka s 1,8T motorizací nabízele zcela bezkonkurenční poměr výkon-cena-spotřeba. Sám jsem jednu sedlával a dodnes vzpomínám na ten zátah od 1.800 otáček až do omezovače. Nic podobně výkonnýho za podobnou cenu konkurence nenabízela. To, že někteří výrobci turbo nedělají je jejich problém. Jiní ho dělají a vědí proč. -
« Re: Diamant
Hihi, jo srovnávat 1,8 Turbo s dvoulitrem bez turba, to by se vám tak hodilo! Turbo srovnám jedině s turbem, ovšem někteří výrobci turbo jaksi nedělali, protože než nahnat výkon turbem.......
Turbo není žádné umění, to umí s prominutím každ ***** už 30 let, ovšem druhá strana mince je ta, že u řady starších vozů je to turbo "opravdu velmi spolehlivé"!
Srovnání s 2,0 se nelíbilo? Že by VW neumělo udělat čtyřválce 2,0? Takový slavný koncern? Jak je toto možné? :o)))
Rozvor nedělá sice vnitřní prostor, ale pokud je větší, je šance i na víc místa. To že 01 se tváří jako střední třída a přitom podvozkově není bude tím, že někdo vytvořil jakési šidítko, že :o) -
Diamant 26.09.05 23:42
« Reakcia na viac príspevkov
fero1234 - tých 1185 kg u Octavie II sa mi zdá nejako málo. Nech sa snažím, ako viem, najľahšia verzia
Classic, totálne holá s motorom 1,4 váži 1230 kg. U motora 1,6 MPI sa udáva hmotnosť 1255-1245. Takže priemer 1355 kg. Okrem iného je tých 1185 kg menej, ako u menšieho Golfu s rovnakým motorom. Ale inak to zaradenie do tried som dodnas nepochopil ani ja. Ideálne by bolo, keby tam bola nejaká tabuľka, kde by sa zadala hmotnosť oboch áut a vypľulo by to nejakú odhadovanú bezpečnosť na porovnanie medzi triedami (resp. hmotnosťami, tie triedy sú blbosť).
Mitsi, nemyslel si ty na Multitronic? Ten má prevodové stupne iba virtuálne. Tiptronik je konvenčná automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom. Ja som skúšal Tiptronic v novom Audi A3 (zvyknem jazdiť aj ročným A8) a bol som veľmi spokojný. Povedal by som, že logika, ktorou sa prevodovka riadi je zhodná s tou, čo má DSG, akurát to Tiptroniku trvá o trošinku dlhšie, než DSG. Ale rozhodne to nie je katastrofa. Zažil som už aj dosť horších automatov. Inak v tom Audi netreba zošlapnúť plyn ani na podlahu a k podradeniu dôjde.
Omicron - tvoju debatu s Barrichellom doplním len o to, že koľko O1 Classic je v bazároch a koľko je s vyššou výbavou a kvalitnejšími plastami.
Barrichello - a prečo si v tom tvojom virtuálnom bazáre nevybral O1 s motorom 1,8T? To by bola ako spotreba tak aj výkon hneď inde. A rázvor ešte o veľkosti auta nesvedčí. Zober si Mégane (ten bežný, nie Grandtour) a Fabiu. Rázvor výrazne odlišný, vnútorný priestor na dĺžku temer identický.
exup - minulý rok v lete boli v maďarskom Miskolci poriadne krúpy a autá mali solídne jamy. Ale majú tam odvtedy firmu, čo tie krátery vyťahuje podtlakom bez nutnosti lakovať či gitovať. Ale lacné to nebolo.
exup - je to dosť divné s tým olejom. Každé jedno auto je vo fabrike vlastne na objednávku, akurát si ho objedná salón buď priamo pre zákazníka alebo len tak na salón. Ale výrobca určite vie, kam to auto pôjde. Okrem toho som bol pred týždňom vo fabrike a majú tam parkovisko na skladovanie áut, ktoré vyrobia asi za 2 dni. Takže neexistuje, aby sa niečo vo fabrike skladovalo len tak. A teda sa ani nevyrobí niečo len tak na sklad vo fabrike. Rovnako kecy o tom, že sa fabrika chce zbaviť navyrábaného toho alebo onoho (obvykle motorov) je dosť blbosť, tiež sa vyrábajú podľa potreby, vždy jedna smena vyrába jeden druh motorov, ale medzi smenami sa to môže meniť podľa odbytu. Plánuje sa to vždy na týždeň dopredu.
Passat_TDI - môžem ťa ukľudniť, rovnaké svišťanie, aké vydávajú spätné zrkadlá O II vydávajú aj zrkadlá novej Jetty. Otestoval som si ju vo Frankfurte.
Marios - ja som na Fabii úspešne rozleštil škrabance v miskách pod kľučkami. Väčšie jamky a rýchy je už potrebné zaplniť farbou z lakovej tušky a po dokonalom zatvrdnutí prebrúsiť a až potom rozleštiť Tempom.
tengler - jasne, najviac trpí pri studenom motore turbo. A samozrejme u TDI je priam nevyhnutné motor občas aj poriadne prehnať, aby sadze nezaniesli lopatky turba. Ale s tým preháňaním v zábehu to nie je podľa mňa pravda. Kamoš má vo Fabii rovnaký motor ako som mal ja ale u neho je beržná cestovná rýchlosť 180 a ja som jazdil na spotrebu. Subjektívne tie autá jazdili rovnako a aj výkon na brzde je rovnaký. Takže asi tak.
tengler - aj ja som mal Rallye a tiež to po čase dosťalo iný odtieň. Ako keby tá farba oxidovala do tmava. Nanášal som to špáradlom a vtedy nebol problém to dostať tam, kam treba.
K tomu zábehu. Keďže som bol na návšteve v Škodovke, videl som aj motoráreň. Po zmontovaní asi 10% motorov beží 8 minút a robia sa testy. Ostatných 90% motorov sa prvý krát naštartuje až keď auto zíde z montážneho pásu.
kvak - no ak máš gumy Bridgestone Turanza, tak je zdroj hluku jasný!
omicron - super zhodnotenie auta aj výbavy. Pod športovým paketom boli myslené športové sedačky a trojramenný volant? Neboli by nejaké fotečky?
Auto sa vyrobi za priblizne 35 hodin, takze aj ked je z piatku, tak bolo vyrabane urcite dlhsie ako den. O subdodavkach dielov ani nehovorim. Ale je pravda, ze nova Octavia vznikne poskladanim dielov do holej karoserie asi za 3,5 hodinky. Inak fakt tam bežia na 3 smeny, posledná končí v piatok o 22 hod. Myslím, že vyššie riziko je na konci každej smeny, jedno či v stredu alebo v piatok. Ale celé auto sa predsa nedá vyrobiť na konci smeny! Takže vždy len jeho časť. A fakt tam majú tabule, koľko je plán na smenu, koľko vyrobili a koľko by už mali mať v daný čas vyrobené. Prelička, za smenu sa zmontuje 220 Octavií. Teda denná kapacita haly je 660 za deň. Ale plány na smenu sa teraz hýbu niečo pod 300. Ale napríklad na výrobe motorov či prevodoviek tam toho tí ľudia nemajú veľa čo pokaziť. Robia pomerne v pohode a každý robí len zopár jednoduchých úkonov. Takže celkom blbovzdorné. Horšie je to u finálnej montáže, tam sa tí ľudia fest namakajú (aj fyzicky).
Zoom - gratulujem! Zaujímalo by ma, ako hodnotíš komfort perovania? Hlavne prenos nerovností. Odkedy máš auto, neskúšal si už nejakú obyčajnú Octaviu so 16" (15") kolesami a obyčajným podvozkom?
A ešte na tému 2,0 TDI. Ako som spomínal, testoval som novú Jettu s týmto motorom a bolo to presne rovnaké, ako v Octavii. Teda do približne 2000 otáčok nič extra a potom veľký nárast záťahu. Mne to jednoducho nevyhovuje. Dokonca sa mi podarilo ten motor v Jette 2x udusiť. Ale napríklad TFSI v GTI sa mi nepodarilo udusiť ani keď som nechtiac nechal zaradenú dvojku. Je to úplne o inom, motor z inej planéty, než to TDI.