Octavia II
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
matuS 17.10.05 12:44
« Re: Re: Re: Re: Re: To exup-xenony
Mam pocit, ze OI, se kterou jsem jezdil minuly rok, i Oplik Astra G, kterou jsem mel 4 roky predtim, na tom byly s dalkovymi svetly vyrazne lip...
tak to vas potom lutujem, lebo horsie svetla ako ma Oktavia 1 som zazil snad iba na citroene ax -
spitfire 17.10.05 12:24
« Dálkovky
V noci ze sobotu na neděli jsem najezdil pěknejch pár km po tmavých okreskách. Nějak mi nepřipadlo, že by ty dálkovky byly až tak velkej propadák. Pravda, asi už jsem zažil auta, co svítily na dáku líp (třeba Mondeo), ale že by to byla vyložená tragédie, to se mi nezdá. Když jsem s tím jel poprvé, přišla mi nezvyklá kombinace dvou barev světla, teď už mi to příjde v pohodě. -
"-- skrytý --" 17.10.05 10:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: To exup-xenony
Na pridavne dalkace jsem se minuly tyden taky dival, akorat jsem zatim nenasel vhodne misto na jejich montaz (je pravda, ze tomu hledani jsem zase tolik casu nevenoval, a dokud nebudu vedet, kam to poradne pridelta, tak je kupovat nechci...). Nekam pred mrizku chladice se mi to strkat nechce, a jinde jsem to jeste nezkoumal. No, uvidime, kazdopadne hodlam stavajici pomerne neuteseny stav nejak vylepsit. Treba zaberou hokus-pokusy se zarovkama. -
"-- skrytý --" 17.10.05 09:57
« Re: Re: Re: Re: To exup-xenony
Tak jsem si podle diskutovaneho "navodu" zkusil dalkova svetla - vcera jsem se po 11 vecer vracel do sve visky kousek za Prahou, po silnickach 3 tridy, tak jsem vypnul potkavacky (mam "jen" halogeny) a zkusil samotne dalkove - je fakt, ze zatim je to asi to nejhorsi, co jsem videl. Mam pocit, ze OI, se kterou jsem jezdil minuly rok, i Oplik Astra G, kterou jsem mel 4 roky predtim, na tom byly s dalkovymi svetly vyrazne lip... (dalsi 2 predesla auticka si uz tak detailne nepamatuji) Tohle proste sviti "neurcite do nikam". Asi zacnu delat pokusy s "dalkovymi" zarovkami - kdyz se k nim dostanu...:-)) -
exup 17.10.05 01:09
« Re: Re: Re: To exup-xenony
To diamant :
trochu jsem vyměkl a pořídil si dnes do dálkových žárovky s o 50% větší svítivostí. Možná úplně k ničemu, uvidíme.. Než jsem pro ně ale šel, podíval jsem se do manuálu, jakéže tam vlastně jsou? Že prý H1. Začetl jsem se tam dál do jejich výměny. Docela mě to pobavilo. Doteď jsem takovéto co a jak na tom autě, když tohle a tamto, nějak neřešil. Nebylo třeba. No tak třeba taková výměna kterékoliv žárovky, v tom předním světle, podívejte se. Jak jsem přečetl návod, bylo mi jasné, jak snadno mi je ukradli. Anžto chceš-li vyměnit žárovku u blinkru, potkávací, nebo dálkovou, musí světlo z auta ven. Aby to šlo dobře (komukoliv..), je to taky dobře vymyšleno. Stačí povolit prsty jednu plastovou matku, pak zatáhnout za plastovou páčku a - světlo opatrně vyjmout ve směru jízdy. Jedná-li se o vlastní světlo, neoddělovat ho od kabelového svazku štípacími kleštěmi, ale rozpojit vlídně svorkovnici. Provést výměnu dotčené žárovky, opačným postupem osadit světlo do karoserie a - vyrazit do nejbližšího servisu nechat překontrolovat, jak jinak, seřízení světlometů! Takto to nařizují v manuálu. A tak to asi i bude. Jen tak se nevzdávám, a gumový kryt dálkové žárovky mně přišel tak dobře přístupný, že jsem si před jeho sejmutím říkal, jestli mně ti redaktoři manuálu nenakazují stahovat si kalhoty před brodem příliš brzy. Sundal jsem ho, chvilku tam strkal prsty a nakonec jsem kapituloval. Nevystřílel jsem sice ještě všechen prach (už se stmívalo), ale asi to bude chtít vážně vyndat >:-[] .
Nevím, kdo z přítomných majitelů OII už nějakou tu žárovku v předním světle měnil, ale já kdybych si dnes nekoupil nové a žádná původní mně 2 roky nepraskla, pak bych se o to ty 2 roky nestaral a o ničem nevěděl, pokud by mně to někdo neoznámil. Tenhle postup mně teda docela dostal. V mém značkovém servisu mně totiž v minulosti nebyli schopni ani na 2x seřídit nové xenony. Povedlo se to až fabrickým mechanikům v Kosmonosech. Až si teď vyměním žárovky, budu si muset najít na světla jiný servis, nebo jet 60 km do Kosmonos. Zřejmě asi daň za ten zvláštní tvar předních blatníků, jejichž vodorovný vršek zasahuje do půdorysu motorového prostoru a tím znesnadňuje přístup k servisním místům světlometů. V případě dálkových světel ale možná spíš konstrukční "dílo" mistrů z Autopalu NJ.
Oželel bych i třeba odřené kotníky, při té občasné výměně žárovky, kolikrát do roka se to člověku přihodí?, ale že se mám po tom zrovna objednat do servisu, to jsem teď teda zrovna nasranej! Nebo má někdo lepší nápad? Rád budu za blbce a nechám se z toho konstruktivní připomínkou vyvést. Za konstruktivní ale nepovažuju takovou, jejíž podstatou bude jiná značka auta, jak jsem dnes už slyšel od mé manželky.. -
Diamant 16.10.05 12:43
« Re: Re: To exup-xenony
exup - fabiu som mal 3,5 roka a na svetlá som si fakt nemohol sťažovať. Hoci to boli iba halogénky. Je pravda, že svietili trochu vysoko. Skúsil som ich nechať nastaviť, bolo to rovnaké. Ešte raz som ich vyslovene rozšahal a dal nastaviť inde. Zase to nastavili ako predtým. Takže to nie je vina svetiel, ale toho, kto to navrhol nastavovať tak vysoko. Bežne som ich teda znížil kolieskom o 1 stupeň a už som neoslňoval. Ale aj takto svietili fakt super. Budem teda musieť zohnať nejakú Octaviu a pojazdiť s ňou večer. Ale bohužiaľ jediného majiteľa Octavie (dokonca s Xenónmi) poznám až 400 km ďaleko.
Q7 som jazdiť ešte nevidel, ale zatiaľ za najviac oslňujúce auto považujem BMW X3 s Xenónmi. Hlavne ak sa prirúti zozadu, tak to fest svieti. A pri obiehaní už môžem robiť aj tieňohru. Ale to je asi vlastnosť moderných svetiel, že výrazne osvetľujú pravú stranu kvoli značkám a chodcom. -
exup 16.10.05 11:30
« Re: To exup-xenony
To vir535:
opakovaně se mi mlžily 2 pravé, které mně i vyměnili. Do třetího už se jim nechtělo - že se musí počkat na vyprázdnění regálů v centrálním skladu s těmi nepovedenými, už jsem to tu říkal. Tak jsem nepospíchal, čekal, a on se mi ten 3. postupně úplně, ale úplně vysušil a už to tak od té doby drží. Není co reklamovat. Když se mi ale mlžily, tak tím stylem, že úplně celé krycí sklo - ráno, po noci. Když jsem se s tím pak rozjel, nebo jsem na to klepnul rukou na místě, ty malé kapičky se slily a čůrky to steklo k dolnímu okraji, kde se pak ten kondenzát přeléval ze strany na stranu (ne ale, že by to zase šplouchalo..). Čemu jsem se trochu tehdy divil - že to nemělo znatelný dopad na osvětlení. Každopádně to vypadalo hrozně a pozastavovaly se nad tím i kolemjdoucí babky. Kdyby se mi tam dnes objevilo to, o čem píšeš, okamžitě startuju do servisu. Reklamační technik je na to připravený. A vono pořád nic.. :roll:
To matus :
počítám, že těch q7-iček (ještě jsem ji neviděl ani na valníku) bude časem jezdit možná tolik jako teď jezdí třeba X5-ek, možná ani to ne. Takže její setkání zpředu nějak vydržím a přijede-li zezadu, dlouho mně, počítám, před sebou s tím svým motorem "nepožene" >:D V těhle typech aut jezdí převážně takoví týpci, co těm "ostatním" rádi ukazují, zač je toho loket.. (někdy doslova). Fábií jezdí ale nepočítaně. Taky se to ale nějak dá přežít :? -
"-- skrytý --" 16.10.05 09:21
« To exup-xenony
Opakovaně jsi se zmiňival o problémech se zamlžováním xenonů. Já jsem tento problém neměl. Dnes ráno jsem přijel do garáže a koukám, že mám na xenonech při dolním okraji zamlžený proužek. Ve čtvrtek jsem auto myl. Jak hodně byly ty Tvé zamlžené? Zamlžení je menší, nezasahuje do světelného toku. Přesto tam je a hodlám to také reklamovat -
exup 15.10.05 23:24
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Diamante,
tak teď si poslechni, co se mi stalo. Asi půl hodiny jsem Ti odpovídal na Tvoji hozenou rukavici (že je to možná rozdílem svitu xenonů a halogenů, tos mě teda naštval :roll: ). Zanalyzoval jsem to tam ještě víc než minule (troufnu si říct, že by se pod to Novak zase podepsal.. >:D ). Už jsem byl skoro v závěru, když tu jsem si nalil trochu Modrého Portugala do klávesnice. Tak jsem ji otočil vzhůru nohama a jal se z ní víno vyklepávat na stůl. Přitom jsem opět, jako kdysi, zavadil o klávesu Esc a všechen text byl nenávratně v kelu >:-[] . Nemám sílu to teď vše vymýšlet znovu, takže už jen heslovitě :
- xenony se ovlivňovat určitě nenechávám, vždyť jsem jezdil jen na světelnou houkačku a právě tehdy jsem ta světla definitivně "pohřbil"
- pokusím se ten světelný bordel, který vznikne na těch vratech při svitu samotných dálkových z cca 7-mi metrů, vyfotit, a poslat Ti ho, vyjde-li z toho něco.
- o světlech Fabií jsem tu kdysi vedl diskuzi s DIMem. Fabii poznám zpředu i ve zpětném zrcátku zdaleka, protože žádné jiné auto mě tlumenými tak neoslňuje. Na tom stále trvám. Takže na druhé straně - jejich řidiči musí být minimálně s tlumenými spokojeni. Svítí-li Fabii dálková stejně jako tlumená, pak si jejich řidiči musí v každé situaci chrochtat blahem. To jen odhaduju a Ty to potvrzuješ. Třeba chlapci v NJ měli na jejich paraboly víc času, než na ty OII, které se jim tedy opravdu "vel'mi nevydarili". Ten experiment, který mi radíš se mi asi nepodaří uskutečnit, protože, podiv se, nikoho tak známého s Fabiií nemám. Jinak ale na to, abych vyhodnotil dálkové OII jako zmetky, je nepotřebuju s ničím srovnávat. Na to mi stačí zkušenost a zatím stále bezchybný zrak.
Tak asi takhle, nějak, v kostce. Věř mi, že ta světla stojí opravdu za *. Najíždím toho v noci dost... -
Diamant 15.10.05 09:07
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
exup - ešte by si mohol urobiť jeden experiment. Postav na nejakom málo frekventovanom rovnom úseku cesty vedľa seba tvoju Octaviu a Fabiu. Myslím, že Fabia má veľmi vydarené halogénové svetlá. A potom zapni iba diaľkové na jednom a druhom aute a uvidíš, či to je rozdiel, alebo nie. Ja totiž stále vidím tvoju nespokojsnoť so svetlami v tom, že xenóny svietia podstatne silnejšie a majú ostrú hranicu medzi svetlom a tieňom a toto tmavé miesto (navyše v diaľke) už halogénové diaľkové svetlá nedokážu rovnako solno osvetliť. -
exup 15.10.05 02:06
« Re: Re: Re: Re: Re:
to silken :
aby bylo jasno :
- termín, že mi dálková světla svítí do korun stromů jsem tu nikdy nepoužil (to jiní..). To je jako bych napsal, že mi svítí vzhůru, což zavání jejich vertikální neseřízeností. A to ona snadno umožňují. Takže pokud někomu svítí do korun stromů (před autem!), pak doporučuju vzít imbusák a sešroubovat je o pár větví (stromů) níž. V tom není žádný problém.
- stav toku světla těch mých dálkových světel, odborně seřízených v samotných Kosmonosech, bych popsal tak, že svítí někam do *. Konkrétně jedu-li rovně, pak osvětlují pravý pangejt. Rostou-li za ním stromy, pak stromy podél pravého pangejtu. Kmeny i koruny. Podle výšky a vzdálennosti stromů. Prostě nesvítí přímo před auto. Tam je šero. Kdybych tam chtěl světlo poslat, pak bych musel zřejmě hnout s celými reflektory. Tím bych rozhodil xenony, což se mi nechce, protože ty mně tam seřídili dobře a jsou mi cennější než ta dálková. Možná to časem udělám, půjde-li to vůbec, až ten stav přestanu udejchávat (moc mi neschází..).
- dosud jsem ale mluvil jen o směru toku světla. I kdyby mně ta světla svítila rovně (kam už mně i dřív, lépe, svítila) stejně budou svítit mizerně, protože to je jejich vlastnost, tvrdím (nejen) já. Jsou to prostě, podle mého názoru zmetky. Stačí zajet ve tmě s autem 5 m před vrata a zjeví se dost zvláštní obraz toho světelného toku (bez potkávacích!).
Pokud však někomu vyhovují, neberu mu to, ba Ti to přeju. Těžko se to exaktně změří, takže je to víceméně subjektivní záležitost. Každý to může vnímat jinak. Až přijde na lámání chleba - ohledně mých dálkových světel, budu trvat na jejich předvedení v akci. Nikoliv to řešit se zástupcem výrobce slovní polemikou u stolu a posloucháním argumentů typu : ta světla prošla testy, jsou schválená atd..
- souhlasím s tím, že začínají svítit tam, kde končí xenony. Ale špatně.
- píšeš o trase Brno - Ostrava. Já jsem jel jen trasu Brno - Olomouc, když jsem si tam jel pro OII. Řeknu ti jeden postřeh. Tohle je celkem frekventovaná trasa (musí se dost často tlumit, ne?), geometrií celkem slušná silnice (roviny, táhle zatáčky..). Dejme tomu podobná jako když jedu já z Prahy do Strakonic. V provozu a na takovéhle silnici se ta světla moc neprojeví. Problém já začínám mít za Strakonicemi, na tmavých zatáčkovitých okreskách. Tam vyplouvá jejich bída. A tam taky rád někoho kompetentního z Boleslavi, nebo z NJ odvezu. Ne na dálnici na Turnov. Tam je to vo ničom..
- jestli už máš "novější" verzi světel nevím. Nevím jestli vůbec nějaká novější je. To jsem jen tak plácnul. Jinak si totiž neumím vysvětlit, že je někdo může obhajovat. Kdyby mně svítila průměrně, jak píšeš, t.j. třeba jako u mého předchozího Passata, tak bych sem na tohle téma nepřispíval, to mi věř.
- pokud mně nakonec, možná rezignovanému, nezbyde nic jiného než napravit šlendrián konstruktérů z NJ vlastními silami, půjdu cestou přídavných světel, jak už jsem tu kdysi psal. Nemyslím, si, že světlo ze 100W žárovek najednou nabere z těch samých parabol nějaký jiný směr, byť ho bude, pravda, nepochybně víc. Nicméně dej vědět, osadíš-li je tam.
A teď už vem čert, tahle světla.
to George : s tím motorem jsem na tebe nezapomněl.. -
« Re: Re: Re: Re:
to exup :
tak dneska jsem jel Brno - Ostrava ...vyjizdel jsem kolem 8sme vecer takze byla tma jiz....
- dalkace mi rozhodne nesviti do korun stromu :-)
- zkousel jsem jet na vystrazne ( tedy xenony off - dalkace on )
a pritom zkousel zapnout xenony
no zaver mam takovy....dalkove zacinaji osvetlovat cestu tam kde konci xenony...Neboli abych se presne vyjadril...nesvití do nebes..
Rozdíl kde "vidim" na xenony a kde "zacinaji" dalkove je znatelny..A nemuzu si pomoct....trasu Brno - OVA jsem jel vicekrat......a jedine co lepe svitilo byl muj starej fiat ...ale ten mel ilegalni 100W zarovky...( pouze dalkove ,potkavaci klasik 55W ) ...jinak to byla porad stejna bida: )
z toho mam zaver, co rekne O2 na to kdyz jako dalkove dam 100W zarovky ? :)
jestli mohu mit "novejsi" verzi svetel ....to netusim...je tam na nich nejakej popis ?
nebo to zkusim zjistit pres kamarada v servise zdali se delaji nejake nove svetlomety:)
Mel jsem take O1 po faceliftu (cira optika), a s osazenyma PIAA zarovkami SuperPlasmaBlue (barevna teplota K4000) to svitilo tak dobre, ze jen auta s bixenonama svitila lepe, a to jiste ne vsechna...
Pravdou je, ze kdyz zarovka PIAA odesla, a musel jsem tam docasne dat obe klasicke "teple" H4, mel jsem pocit, ze nevidim, to ale byl zvyk...
Apropo, mam jeste jednu zcela novou nahradni sadu techto vynikajicich zarovek H4 PIAA SuperPlasmaBlue, ktere me zbyly po odprodeji O1, v nove O2 mam xenony (HID), takze je me to k nicemu.
Nemate nekdo o to zajem ? (když tak do soukromé zprávy)