Octavia II
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
Lubos.1 19.11.05 00:15
Co mas stale s tym kufrom? Ja mam hatchback strednej triedy a kufor som vyuzil za rok 2-3 krat do roka na prevoz bicyklov (lebo sa mi nechcelo montovat stojany). Ak chces stahovak, kup si Aviu :D
ani ja nepovažujem Mégane za konkurenta pre Octaviu
Ja viem, Fabia Rulez :D
Megane je plnohodnotny konkurent Octavie, hlavne co sa tyka verzie kombi. Je to bezna nizsia stredna trieda, dokonca s omnoho dlhsim razvorom v prospech Megane. Lepsie motory v prospech Renault (ci uz benzin alebo diesel) kvalita v prospech Skody. Zatial. Ale skodovka sa prejavi, nemam strach. -
Diamant 18.11.05 19:54
Vyste sa tu dnes poriadne rozpísali!
tengler - mne sa práve nepáči na TDI to, že do tých 1900 otáčok sa nič moc nedeje. Ja som mal doteraz atmosférický 2,0 benzín a ten zaberal krásne snáď od voľnobehu. Samozrejme so stúpajúcimi otáčkami výkon rástol, ale plynule. Inak súhlasím, že u 2,0 je turbodiera väčšia, než u 1,9. Asi to bude tým, že 2,0 má väčšie turbo a trvá to dlhšie, než sa roztočí.
fero1234 - ani ja nepovažujem Mégane za konkurenta pre Octaviu. Takže toho riešiť nebudem. Ale nemyslím, že by bol Golf tak výrazne lacnejší. Mne to vychádza tak veľmi podobne ako rovnako vybavená Octavia. Ak by som vzal Jettu, ktorá je aj podľa mňa viac konkurentom Octavie, než Golf, tak Jetta výde drahšie a ešte má aj horší prístup do kufra. A prečo nemá Octavia akcie? No ešte je pomerne skoro. Ani Fabia nemala hneď po začiatku výroby akcie. Až neskôr. Ale v podstate už sa prvé 2 akciové Octavie objavili. Prvou je Edicia 100 a druhou RS (ak by som tú istú výbavu naskladal do Elegance, tak to výde tak, že u nás v SK sa za motor 2,0T FSI pripláca cca 60.000 Sk. To nie je ani cena turba. Leasing sem nepleť, aj Škodovky sú na leasing zvýhodnené, ale táto oblasť ide mimo mňa.
fero1234 - vrstvené spaľovanie je iba jednou z výhod FSI. FSI má napríklad vďaka priamemu vstreku aj vyšší kompresný pomer, čo je tiež spôsob, ako dosiahnuť vyššiu účinnosť. Taktiež rozprášené palivo zároveň ochladzuje spaľovací priestor, čo zlepšuje plnenie.
fero1234 - Jetta sa ale vyrába v Mexiku, takže čakacia lehota momentálne 3-5, ale mesiacov! Mne to stále vychádza drahšie.
Pri porovnávaní áut by ale bolo fajn napísať aj výbavu. Lebo ak napíšete, že to stojí toľko a hento tamtoľko, tak sa to aj tak nedá porovnať. Priznávam, že nemám čas sa vŕtať v cenníkoch, ale mohol by sa nájsť zodpovedný a nezaujatý človek, ktorý by urobil nejaké zhrnutie, čo všetko ponúka konkurenčný model, ktorý je navyše ešte aj lacnejší. A samozrejme porovnávať len ceny pri platbe v hotovosti. Ak do toho zamontujeme aj leasing, tak z toho bude úplný guláš, lebo to by potom bolo treba porovnávať aj výšku splátok, akontáciu a podobne, lebo tam si tú zľavu môže leasingovka spokojne dopočítať.
K tej Jette. Námatkovo som zobral Octaviu RS, ktorá stojí podobne ako Jetta 2,0 TFSI. Octavia má navyše ESP, kontrolu tlaku v pneu, Climatronic, Xenóny s ostrekovačmi, poťahy ládka/koža, 17" elektróny, metalízu. Jetta ale zase má v cene hlavové airbagy, chrómované lišty okolo okien, zadné LED svetlá. Čo je teda výhodnejšie?
blesk999 - ten nástrek na plaste okolo výduchov vetrania je normálna vec. Majú to tak aj Fabie. Kamošovi to tá vôňa urobila tiež (ja používam stromček, no problem). Ale nástrek na madle dverí je hovadina na n-tú. Videl som, ako vyzerá kolegov starý Passat či môj bývalý Golf. Katastrofa!
blesk999 - chceš mi povedať, že keď uvažujem nad kúpou Octavie, že ma niekto presvedčí na C4 s menším kufrom? Už je to dávno, čo som sa v cenníku C4 vŕtal, ale viem, že veľa vecí, ktoré požadujem, som našiel až u C5, ktorá je ale dizajnovo fuj!
S výsledkom crashtestu EuroNCAP sa stále neviem zmieriť. Bočný náraz dopadol vynikajúco (16 bodov je maximum bez hlavových airbagov, sú tam aj nové autá, ktoré majú 16 b. ale s hlavovými airbagmi). Ale ten čelný náraz je slabý priemer. Ale neustále uvažujem, prečo testovali Octaviu s pravostranným riadením. Pri náraze do pravej strany je totiž pred vodičom (sediacim vpravo) blok motora a nie prevodovka ako u ľavostranného riadenia. A ako vieme, blok motora nepatrí medzi prvky, ktoré sa ľahko deformujú. Prevodovka sa síce tiež nebude ochotne deformovať a pohlcovať energiu, ale zaberá menej miesta a teda ostáva viac deformovateľnej dĺžky na kapotu, nosníky a iné deformovateľné diely. A prečo neboli body za "belt reminder", tak to mi je záhadou.
fero1234 - len maličkosť, Focus má hlavové airbagy. Verím, že Octavia s nimi by mala 18 b. za bočný náraz tiež.
speedy.gon - mne sa napríklad Jetta veľmi páči. Metóda ctrl+c a ctrl+v sa mi páči, lebo do toho auta dali to najkrajšie. Passat sa mi totiž celkom páči, až na tú veľkosť a predok. A vo vlčom hrade ma vypočuli a urobili menší Passat ale s predkom z Golfu GTI. Čo viac si želať? V mojom prípade zadný stierač, MP3-ojkové rádio a prístupnejší kufor.
fero1234 - si jednoznačne zaujatý proti Škodovkám, inak by si sa aspoň pozrel a potom písal. Aj 2,0FSI umožňuje s výnimkou 2,0 4x4 spaľovať natural 95 (chaos v tom nie je, ak dajú špeci kat., tak treba N98). Iba to 4x4 má vrstvené spaľovanie. 2,0TFSI potrebuje N98, to je logické, tento motor má vysoký kompresný pomer, je značne tepelne zaťažený. A dokonca už aj predošlé RS s motorom 1,8T požadovalo N98.
fero1234 - prečo rovno nenaskladáš potrebnú výbavu rovno do Octavie 1,6 MPI Classic? Tak by to vyšlo ešte drahšie. Normálny človek by v tvojom prípade kúpil Elegance. Stojí síce 670.000, a priplatíš ešte 12.450 za airbagy, 2.550 za aktívne opierky a 13.850 za rádio (ak by som chcel silou mocou to isté, čo si napísal). Spolu za 698.850 Sk. Pozrel som aj do cenníka na Golf, Comfortline 1,6 MPI stojí 668.500. Treba priplatiť za otvor na lyže 2.900, Climatronic 6.200, repro vzadu 4.600, 4 dvere a zadné okná v elektrike 35.200. Suma sumárum 717.400 a má to menší kufor. Iste, Slovakia je za 620.000 Sk, ale tam už nemožno nič priobjednať.
fero1234 - hlavové airbagy sú významným prvkom bezpečnosti, ale nie sú všetko. Ak by som si mal vybrať, či kúpiť hlavové airbagy alebo priplatiť za ESP, určite volím ESP. Inak neviem, čo tak špekuluješ. Každý Škoda dealer ti dá 5% zľavu. Čo je pri cene auta 670.000 cca 33500. Za to si kúpiš ako hlavové airbagy, tak ak aktívne opierky a ESP. To ti je málo? Tvoje námietky na tému hlavové airbagy mi už pripadajú také, ako keby sa tie airbagy nedali vôbec objednať. Ak chceš, tak si ich priplať, ak nie, nekupuj si Octaviu a hotovo!!!
kvak - máš pravdu, dalo by sa tak postupovať vaššie a vyššie a vyšlo by, že je ideálne kúpiť nejaký mohutný offroad v plnej výbave s 10 airbagmi a výbavou navyše za milión. Veď už sa ponúkajú aj systémy na nočné videnie, systémy ktoré zavrú okná a upravia polohu sedadla vodiča pred nehodou, vyhrievané čelné sklá, masážne sedadlá, natáčacie xenóny, aktívne tempomaty, vystreľovacie kapoty a podobne!
speedy.gon - presne tak. Ak sa mi má niečo stať, nič mi nepomôže. Ak mám umrieť, tak si môžem dať auto aj obaliť airbagmi, padnem na schodoch, zlomím si väzy a hotovo. Ale zase tým nechcem povedať, že si máme teraz všetci kúpiť Logany.
hxigor - v blízkej dobe určite 1,6 MPI neskončí. Myslím tým pol roka. Navyše aj ostatné automobilky koncernu 1,6MPI veselo montujú. Ak by mal končiť, tak by sa už neobjavil pod kapotou posledných modelov. Ale prečo nie je N1, netuším. -
"-- skrytý --" 18.11.05 19:18
« Re: Re: Re:
Súhlas, 307 je tuctový francúz so všetkými ich negatívami a zopár pozitívami. V rodine máme 2x 307SW, jeden benzín 1,6 druhý 2,0 hdi, a odchádzajú na tých autách také veci, že človeku zostáva stáť rozum. To HDI má problémy s elektronikou, zážitok z dovolenky v Španielsku, kedy auto nešlo naštartovať. Benziňák má iné problémy, nefungujúce smerovky a trhajúce sa poťahy na sedadlách + vyliezajúci molitan. Auto má už 3x menené komplet šoférove sedadlo...
Za konkurenciu by som nepočítal ani novú Astru.
Mal by som ale dotaz ohľadne Octavií. Uvažuje sa o jednej, musí to byť Combi N1. Vraj vo verzii N1 nie je homologizovaná 1.6MPI, jedine FSI alebo TDIčka. A argument bol ten, že motor 1.6MPI čoskoro končí a nebolo by rentabilné robiť homologizáciu - takúto informáciu som už dostal od 2 predajcov... Neviete o tom niečo? -
neviem, od 307 ci uz break alebo sw ma odradila prehnane vysoka cena a z toho vyplyvajuci pomer cena/vybava. a okrem toho by som som od auta cakal lepsie dielenske spracovanie, menej pazvukov v interieri a trochu vacsi kufor. ale inac prijemne auto , najma ta sklena strecha 8) -
speedygon79 18.11.05 17:00
fero:
pohoda...kazda kupa je individualna..kazdy ma ine podmienky...ine poziadavky....
mne sa neoplatil TDi...aj ked je iba o 10tis drahsi a preto som bral FSi..pre niekoho mozno nelogicke...ale dalej do detailov nebudem zachadzat...mam take podmienky, ze diesel nemusim a dufam, ze som nerozbehol boj benzin vs nafta a pod.
tak caff a pekny vikend vsetkym aktivnym... -
to speedy.gon:
ad 1.4 FSI no dlho sme nad tym rozmyslali a nikto nevedel, ci to potrebuje N98 alebo nie, nakoniec sme sa rozhodli pre 55 kW, bola v lepsej vybave a neplatili sme za farbu
za tych 20 000 by som to kupil, 1.6 bola o dalsich 35 000 drahsia
v octavii je 1.6 FSI drahsia o 50 000, to sa uz neoplati, najma ked je TDI o 10 000 drahsie -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
zabudol som este jedno kriterium na vyber auta - ZIADNY FRANCUZ. Megane mi pripadal ako auto z hrackarstva a C4 sa este nevyrabala, pokial si dobre pamatam. a ten "lacny" dojem z golfu slovakia mi pripomenul rovnako lacny dojem ako som mal z toho meganu. neviem si pomoct :? -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
neviem ako ti mam vysvetlit, ze ja sa s nicim zmierovat nepotrebujem. mam auto ake som chcel a som s nim nadmieru spokojny a keby som mal kupovat teraz nove, nerozhodnem sa inak. golf slovakia som nechcel, ked uz, tak som pozeral po normalnom golfe comfortline a ten bol cenovo aj vybavou zrovnatelny s oktavkou. ja som hladal auto v ktorom sa budem citit fajn, bude dostatocne priestranne a bude do 700k. nasiel som ho a tesim sa z neho doteraz >:D a to ze auto vyberam aj podla toho ako sa v nom citim je logicke, kedze auta nestriedam kazde tri-styri roky -
speedygon79 18.11.05 16:42
to Fero: no ale snad nekupis 1.4FSi, kto do neho bude tankovat N98... >:D to si len robi srandu...samozrejme..
jasne, pohodicka...kazdy musi vediet co, od toho auta caka, co tam musi mat bezpodmienecne...a co oplace...
to kvak:plny suhlas s prispevkom k airbagom...ja ich sice mam...ale myslim si to iste co ty...neprikladal by som im az taku velku vahu...ked sa Ti ma nieco stat, tak ich mozes mat cele auto, otvoris dvere a napali to do Teba nejaky blbec... -
« Re: Re: Re: Re: Re:
to kvak: tie ceny sedia viem, ze sa s tym tazko zmierujes, ale minuly rok bol Golf V Slovakia 1.4 55 kW 6xABG, ABS, Climatic, elektricke okna+zrkadla, radio+cd,central s dialkovym za 499 000 v hotovosti ; priplatok za climatronic bol 6200
1.6 MPI bola drahsia o cca 55 000, cize za 555 000
ak si to zobral na leasing, tak si este dostal zlavu 20 000, cize GOLF V. Slovakia 1.4 bol od 479 000 1.6 MPI 535 000
viem to uplne presne, kamarat sa rozhodoval mezdi Fabiou combi 1.2 za 425 000 a hondou Jazz za 475 000; nahodou som objavil tu ponuku na Golf - no a bol by blazon, keby to nezobral.
ale nie je to nic vynimocne, za 530 mas C4 1.6, aj Megane bol v podobnych cenach; Focus je iba trocha drahsi
zadne bocne ABG nie su az take dolezite - chrania hrudnik, ale hlavove chrania hlavu - a ta je najcitlivejsia -
« Re: hlavove airbagy
to speedy.gon:
hlavove ABG nemam lebo jazdim sluzobnou Fabiou, ktora ich nema
ale moj buduci zamestnavatel mi slubil octaviu, a tak sa snazim zistit, co je na nej take, dobre, pretoze za tu cenu si dam kupit nieco lepsie; hadam sa da presvedcit, pretoze kupovat Octaviu za tieto ceny povazujem za absurdne
tak ako auto za 350k-400k MUSI ma ABS, tak aj auto za 500k a viac MUSI mat 6xABG
vid priklad kvaka - ja by som niekoho v Skodovke nakopal do *, clovek da 800k za auto v najvyssej vybave a nema hlavove ABG, pri bocnom naraze vyznamne zvysuju sancu na prezite -
« Re: Re: Re: Re:
Neviem ci myslis stary golf slovakia ale o tejto cene minuly rok nemohla byt ani rec.
terajsie ceny golf 1,6 comfortline 668,500, slovakia 619,600
je velmi diskutabilne co sa z toho oplati viac. no a s airbagmi mas pravdu, spravil som chybu ze som ich neobjednal a keby som mal auto vyberat teraz, su tam. al potom by som rovnako mohol lutovat ze nemam golfa, lebo k nemu sa dali doobjednat zadne bocne ABG, ze nemam ESP a neviem co. by to mohlo pokracovat donekonecna. no a ked ten stlp naberies trochu vacsou rychlostou ako sa robia testy mozu ti byt aj tie hlavove k nicomu a aj vsetky ostatne, ale tym sa nesnazim spochybnit ich ucel a vyznam.
kazdopadne tiez nechapem tuto koncernovu politiku ohladne bezpecnosti, tie airbagy by tam mali bez diskusie byt uz v zaklade -
« Re: Re: Re:
kvak:
mas Octaviu 1.6 MPI za 690k bez hlavovych ABG ??
aj si o tom vedel pri kupe ? alebo si si to nevsimol?
ty si si ich neobjednal ?
nemyslis, ze v aute za 690k by mali byt hlavove ABG ? pri bocnom naraze ti mozu zachranit zivot
pozri si toto
vies ako bude vyzerat tvoja hlava, ked nedajboze naberies takyto stlp?
Golf 1.6 MPI Slovakia bol koncom minuleho roka za 550k, vyber bol zo skladovych zasob
cize Octavia bola o 150k drahsia - no comment -
speedygon79 18.11.05 15:47
« Re: Re: FSi a N98
to mitsi
pozeram, ze tam maju celkom dobru pakaren z tych specifikacii...no aj tak vyzera nemecka preciznost...asi sa ich na to coskoro opytam..ako to teda myslia s tym FSi... ;-) to je odporucene a co je predpisane...lebo takto len poburuju a pletu laicku verejnost...