Octavia II

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia

• 00 Reagovat !

foto

01.12.05  17:56

« O II na sněhu

Jsem dost zvědavý na ohodnocení jízdy se čtyřkolkou na sněhu až bude příležitost. Ono se to nedá s dvoukolkou srovnávat , ale určitě by to měl posoudit někdo kdo jezdil se čtyřkolkou O I. Já jsem včera večer ometl sníh ze své staré dobré O I /liftback 1,9 TDI / a jel se svézt po silnici s povrchem ujetého sněhu bez posypu. I když zimní pneumatiky na O I toho mají spoustu za sebou , i přesto mám z jízdy lepší pocit než s O II combi 1,9 TDI kde mám pneumatiky nový /najeto cca1500km/. Jízda s O I je mnohem klidnější bez jakýchkoliv náznaků měnit svévolně směr , což jsem zaregistroval právě u zmiňované O II combi. To co si dovlím s O I si prostě s O II zdaleka nerisknu , a neni to tím že jedno auto je skoro 9 let staré a druhé jen půl roku , já prostě dávám každému autu co se doněj vejde , bez rozdílu jeho stáří a hodnoty.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.12.05  14:47

« Re: Re: vyhřívání sedadel

Vyhř.sedačky-dobrá volba-35na krku a moje záda si v autě chrochtají blahem.. :-! Vyhřívaný volant by se šikl-taky mě to napadlo.Myslím že to má nový cadillac už ve standartu, ale to jsme někde jinde,že.. :P Tož chtělo by to aspoň teplé protiskluzové rukavice.
    Jinak bych velice rád už konečně vyzkoušel 4x4 na sněhu,ale středočeský kraj jím zatím moc neoplývá;docela se těším na "hustou břečku"někde na parkovišti bez aut..nebo v únoru v Jeseníkách.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.12.05  13:36

« Re: vyhřívání sedadel

Nemohu nez souhlasit, pri soucasnych rannich teplotach okolo nuly si nemuzu vyhrivane sedacky vynachvalit. Snad lepsi by uz bylo jenom nezavisle topeni nebo startovani auta, ale oboji na dalkove ovladani.
    K tem vyhrivanym sedackam mi docela chybi vyhrivani volantu >:D . Mam takovy pocit, ze kdysi jsem slysel, ze u nekterych aut uz to existuje. Videl ste to uz nekdo?
  • 00 Reagovat !

foto

01.12.05  13:08

« vyhřívání sedadel

Jak píše Titanus , já můžu rovněž doporučit vyhřívaná sedadla , řekl bych že se jedná o nejvíce užitečný doplněk v zimním období.
  • 00 Reagovat !

foto

01.12.05  09:33

« Stěrače

Speedy díky za radu, zkusím to.
    Ještě jednu připomínku. Pokud někdo půjde do nového auta, připlaŤte si el. vyhřívání sedadel. Dokud to člověk nepozná ...
  • « 00 Reagovat !

foto

30.11.05  21:30

« Re: Re: Octavia II - crashtest - odpoved zo Skoda Auto

NCAP ... To není imho dostatečně vypovídající metodika, ale nejsem expert - každopádně např. všude píšou, že interní testy Saabu (všichni jsme ty fotky jistě viděli), odpovídají realitě mnohem víc. Ten pípák je ale fakt srandovní, já se poctivě vážu, rád bych si vystačil s kontrolkou. Ze servisu mi taky vraceli auto s pásem spolujezdce v zámku řidiče :)
    Kdybych měl kdy bourat, tak fakt ne s Fabií, to jen tak mimoděk.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.11.05  16:40

« Re: Octavia II - crashtest - odpoved zo Skoda Auto

důležitý je koukat na body v jednotlivých testech, ne na výsledný počet hvězdiček...
    při reálné nehodě může dopadnout všechno úplně jinak, ale obecně myslím, že testy EuroNCAP jsou určitou nápovědou jak asi bezpečný ten vůz bude (je ale třeba mrknout, kolik bodů je za takové blbosti jako připomínač zapnutých pásů, příp. s jakou motorizací a hmotností je test prováděný).
    prostě to nebrat jako dogma, že když mám 4* tak se v tom zabiju a s 5* bude vše ok.
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 30.11.05  15:42

« Crash test a la NCAP

Jasna sprava: v podstate sa tomu Euro NCAP ani az tak moc neda verit, ked si vybera lubovolne raz pravo a raz lavo stranne riadenie...a to ovplyvnuje vysledok testu...a ze z objektivneho testu sa razom stava dost subjektivny...a lahko manipulovatelny...staci vediet kam zatlacit..a hned mame 5*...aj ked realne mozno nie sme lepsi ako konkurencna Skodovka... smutne...ze sa to v poslednej dobe takto tlaci...
    no a k pipaku no comment...
    Fero, tak to si potom mozes kupit auto ake chces...vysledky tychto testov mna osobne uz na kupu "bezpecneho" auta nepresvedcia...
  • 00 Reagovat !

foto

30.11.05  12:10

« Octavia II - crashtest - odpoved zo Skoda Auto

Mail do Skodovky:
    Dobry den,

zvazujem kupu Octavie II a prekvapil ma vysledok EURO NCAP crash testu.
    Porovnatelne automobily ziskali 5*, Octavia iba 4*.

Pri podrobnom porovnani vysledkov ma prekvapili tieto skutocnosti:

-Octavia dopadla zle iba v celnom teste, dosiahla iba 11 bodov, sokovalo ma to, kedze Fabia dosiahla 12 bodov, a stara Octavia 10 bodov, napriklad Focus ziskal plnych 16 bodov
    -v teste bola testovana pravostanna verzia Octavie, predpokladam, ze je vo Vasom zaujme, aby auto dopadlo, co najlepsie. Znamena to, ze lavostranna verzia dopadla este horsie?
    -v specifikaciach vozidla pouziteho pri teste je uvedeny typ Skoda Octavia 1.6 Ambiente RHD s hmotnostou 1185 kg. Podla informacii z Vasho webu je minimalna hmotnost Octavie 1.6 1255 kg, a to je verzia Classic, verzia Ambiente bude este tazsia. Bola Octavia v teste specialne odlahcena pre dosiahnnutie lepsieho vysledku?
    -Octavia neziskala ziadne body za pripominac zapnutych bezpecnostnych pasov

Viete mi nejako vysvetlit tieto skutocnosti? Ulahcili by mi rozhodovanie o kupe auta.
    Odpoved:
    K otázce bezpečnosti vozu, o které se ve Vašem dotazu zmiňujete můžeme zdůraznit následující:
    1) Firma ŠKODA se dlouhodobě snaží přinášet na trh vozidla, která svou úrovní bezpečnosti jsou za rozumnou cenu srovnatelná s konkurenčními vozy.
    2) V případě vozu Octavia II se právě otázka rozumné ceny ukázala na základní výbavě testovaného automobilu, kterému ve srovnání s dnešní konkurencí chybí výbava "hlavový airbag", čímž přichází v celkovém hodnocení o celé 2 body. Ve Vašem případě se tedy koupí vozu Octavia II s uvedenou výbavou Hlavový airbag konkurenčním vozům přiblížíte.
    3) Bohužel se našim technikům nepodařilo Euro NCAP přesvědčit o dostatečné hlasitosti našeho standartně dodávaného připomínače nezapnutého bezp. pasu řidiče vozu, přestože je v celém koncernu VW shodný, ztráta dalšího 1 bodu.
    4) K tématice volby druhu řízení u testovaného vozu, pravostranné řízení znamená u všech vozů díky nárazu na stranu motoru (a nikoliv na stranu převodovky) zhoršení celkových výsledků u čelního nárazu, což se stalo i u naší Octavia II. Levostranně řízené vozidlo tedy dopadá v testu čelního nárazu vždy o něco lépe, rozdíl bývá okolo 1 bodu. Volbu druhu řízení však ovlivňuje sdružení Euro NCAP, nikoliv výrobce automobilu.
    5) Pokud se týče zkušební hmotnosti, uvedený rozdíl je způsobený úrovní naložení zkušebního vozu a vozu v pohotovostní hmotnosti, uvádeného na ŠKODA internetovských stránkách. Vůz pro zkoušku nemá žádný náklad v zavazadlovém prostoru a nemá 100% naplněnou palivovou nádrž. Rozhodně si nemůže výrobce automobilu dovolit auto "odlehčovat" pro vylepšení výsledku zkoušky.
    Moje zavery:
    1. Ak by bola testovana lavostranna verzia s hlavovymi ABG a bol uznany pripominac pasov (za 1 bod) , tak Octavia II by dosiahla 31 namiesto atualnych 27 bodov. Cize k 5* chyba 2 bod. Mozno by to bolo aj za 33b - 5*.
    2. Hmotnost - vyzera to tak, ze Octavia v EURONCAP teste mala naozaj 1185 kg, pre porovnanie Fabia mala 1077 kg. Fabia mala vysledok lepsi o 1 bod. Ak uvazime rozdiel hmotnosti a testovanie pravostrannej verzie u Octavie, tak mozeme povedat, ze Fabia a Octavia su pri celnej zrazke zbruba rovnako bezpecne auta - co je pre Fabiu skvely vysledok, pre Octaviu II uz ani nie.
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 30.11.05  08:30

« stierace

že se mi je podařilo posunout. Předpokládám, že bude něnjaký fígl, jak je odklopit, nebo ne?
    ako posunut? myslis do max.polohy, ked su stierace uplne hore? Tak sa davaju aj ked chces menit gumicky....po vypnuti motoru, a vytiahnuti kluca, zatlac packu, ktorou prepinas stierace na 2sekundy uplne dole, a oni sa Ti vysunu do servisnej polohy a ostanu tam kym znovu nepretocis zapalovanie
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 30.11.05  08:25

« Vyjadrenie Aralu k zasirani FSi

obsah síry v benzinu je v soucasnosti tak nízký (pod 50 mg/kg, viz ČSN
    EN 228(2004)), ze jeho vliv na vznik úsad, které by způsobovaly pokles
    výkonu motoru je zanedbatelný. To platí i pro druhy Aral Natural 95 i
    98, pricem po r.2009 nebude povolen vyssí obsah síry jak 10 mg/kg .
    Snizování obsahu síry je tak predevsím zálezitostí zlepsování ekologie,
    neboli snizování negativního vlivu síry na zivotní prostředí. Vznik úsad
    je totiz dán predevsím obsahem pryskyricnatých látek v benzinu. Na to
    také uvedená ČSN pamatuje a proto omezuje obsah promytých pryskyric na mezní hodnotu max. 5 mg/100 ml a max. 7 mg/100 ml pri zahrnutí nejistoty měsení
  • 00 Reagovat !

foto

30.11.05  07:55

« Sníh a stěrače

Otázka pro všechny. Jak se vám uklízí sníh nebo led pod předními stěrači. Jednou se mi stalo, že se mi je podařilo posunout. Předpokládám, že bude něnjaký fígl, jak je odklopit, nebo ne?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.11.05  00:14

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: N98

Howard: Asi je škoda, že se už neprodává benzín RON87, jako za mého mládí. To by pak teprve moravští sedláci mohli dokazovat, jací jsou dnešní konstruktéři blbci, když něco zkonstruují na RON98, když ono to přece jezdí téměř stejně (aniž by to onen moravský sedlák poznal...) i na tu 87-ičku.
    Ostatně: Palivo jako palivo, hlavně že to hoří!
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 29.11.05  22:26

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: N98

Mitsi: OK, ale tim jsi pouze potvrdil to, co jsem na zacatku psal. Totiz ze pouzivanim N95 motoru neublizim, pouze mu lehce snizim vykon (a toto snizeni pri 180 PS bez mereni nepoznam ;)
    Jinak k detonacnimu spalovani dochazi pri pouziti benzinu jakehokoliv oktanoveho cisla (pokud vim), protoze ridici jednotka se snazi pracovat co nejblize k jeho hranici (vlastne neustale testuje spalovanou smes), by dosahla nejvyssiho mozneho vykonu (a je tak rychla pri jeho rozeznani a nasledne uprave, ze clovek nestaci ani skytnout, teda pardon, uchem detonaci rozeznat :)
    Zaverem - motor slape stejne, nic nestandardniho a pro nej nepredvidaneho resit nemusi, jeho zivotnost se logicky zvysi a jeho vykon snizi. Toz tak to vidim ja, moravsky sedlak ;o)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.05  10:00

« Re: OII lehce pretaciva

Ahoj, byl jsem v patek s OII (liftback) na "skole smyku", kde jsem mel moznost cely den s autem zkouset vsechno mozne. Musim take potvrdit, ze OII je rozhodne nedotaciva, jak jsem pri take tezkemu motoru (2.0 TDI) vepredu ocekaval.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.05  07:38

« Re: Re: Re: Re: Re: N98

Howard: Tady je moje odpověď - Tak si laskavě zjisti, jaké kompresní poměry mají rádoby tytéž vozy v USA a jaké mají deklarované výkony. Jesliže zjistíš rozdíl (někdy dost podstatný), tak je to právě kvůli nízkooktanovým benzínům.
    A pokud jde o přeplňované motory, údaj o kompresním poměru neříká vůbec nic, pokud k tomu není dodán údaj o maximálním tlaku turba, tj. o stupni přeplňování.
    Kromě toho je při porovnávání výkonu motoru konstruovaného na RON98 a provozovaného na RON95 nesmysl srovnávat pouze špičkové hodnoty výkonu a točivého momentu, ale je třeba především porovnat průběh obou křivek: při provozu na RON95 totiž ŘJ musí snižovat předstih zážehu, aby zabránila detonačnímu spalování, tudíž motor má horší parametry především v nižším a středním, tj. nejvíce používaném rozsahu otáček, přičemž "zcela nahoře" je už tento vliv zanedbatelný, jelikož tam může ŘJ šponovat předstih na úroveň provozu s RON98.
    Jinými slovy: Tankování RON95 namísto RON98 (pokud je na to motor konstruován) je jakýmsi "chiptuningem naopak" - při chiptuningu jde primárně o to dosáhnout pokud možno co nejvyššího předstihu zážehu, použití RON95 si ale naopak vyžaduje snižování předstihu zážehu.
    Ledaže by "koncern" aplikoval nějaká zázračná řešení...
  • 00 Reagovat !

foto

27.11.05  22:49

« Bez nadpisu

Je docela možný , že liftback má na sněhu lepší vlastnosti než combi , to jsem neměl možnost se přesvědčit. S tím babráním ESP mi nezbývá nic jiného než souhlasit , ještě že se to dá vypnout a tím pádem mít ovládání auta ve svých rukou. Stejně mám pocit , že nám do těch kočárů cpou čím dál víc nepotřebných vymožeností , čím ta auta zbytečně prodražujou a mastí si kapsy. Já když jsem dělal autoškolu , tak jedním oblíbeným kouskem instruktorů bylo rozjíždění se do kopce bez couvnutí s pomocí ruční brzdy.Kdo to nezvládal , jednoduše nešel ke zkouškám. Nevím jak to v autoškole chodí dneska , ale myslím že díky jakýmsi asistentům to rozjetí v kopci zvládne místo řidiče elektronika a to z mého pohledu není vůbec dobře. Trend je ale takový a já ho určitě nezměním. Možná že někoho napadne proč tedy v autě ESP mám když ho nepoužívám? Jsem pouze dočasným uživatelem O II a tak co jsem k užívání dostal používám a hodnotím.
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 27.11.05  21:32

« Re: Re: Re: Re: N98

Mitsi:
    Nikdo netvrdí, že do moderního motoru s čidlem klepání konstruovaného na 98 nelze nalít 95, resp. že to 95 vůbec nepojede. Ale kdo tak činí systematicky, nemá elementární pojem o tom, jak souvisí např. stupeň komprese (a ten jaksi "seřizovat" nelze) s oktanovým nárokem motoru, a tedy jak moc svému motoru škodí.
    Hmmm, ona OI RS nema FSI a motor je temer shodny s 1.8T 110 kW, kde je N95 predepsan (rozdilne je myslim pouze turbo a elektronika, tudiz kompresni pomer bude nejspis stejny - nemuzu porovnat, na tovarnim webu uz je jen OII).
    Co je vsak nejvetsi sranda, ze uz mam najeto 170 tkm (z toho poslednich cca 120 tkm na N95) motor si stale prede jako novy, je tichy, doted naprosto bezproblemovy, s nezmenenou spotrebou i vlastnostmi (pokud jsu schopny rozeznat).
    Pokud by mely platit tvoje uvahy, nevim, co delaji vsichni majitele v USA s modernimi auty (tedy spis co delaji ta jejich auta ;) Tam totiz neni problem sehnat 95ku (tu jsem tam vubec nevidel), tam je 91ka brana za spicku a tankuji ji vsechna nova auta (od japonskych strikacek pres evropske az po americke), zbytek bere 89ku ci jeste hur!!! O 98ce se jim muze jenom zdat a tak mi mily Mitsi rekni, jaktoze si Americane muzou dovolit tak nicit sva auta???
  • « 00 Reagovat !

foto

26.11.05  13:28

« Re: pokles chladici kapaliny u noveho auta

"...Mám OctII 2,TDI, nyní najeto asi 12 tis.km. Cca po 5 tisících jsem si musel nechat dolít chladící kapalinu- byla na minimu..."
    Presne toto jsem tez zaregistroval, cca v 1.500 tis km jsem zaregistroval (drive jsem to nekontroloval), ze chladici kapalina je presne (?!) na rysce "minimum", a bylo me to divne, ale nejak jsem to dal neresil, s tim, ze to necham dolit, jak se ozve planovane doliti oleje. Parkrat jsem to kontroloval i pozdeji, stale to bylo ale na stejne hladine (leto-podzim, mezi 7-10 mesicem).
    V cca 8 kkm (rijen, zadne extra nizke teploty) se ozval pres maxiDOT palubni pocitac s pozadavkem doliti oleje, a kdyz jsem soucasne kontroloval chlad. kapalinu byla porad na stejne rysce minimum, jako nekolik tisic km predtim.
    Pri navsteve servisu pro doliti oleje jsem je na toto upozornil, s tim, ze se domnivam, ze je to nejaka zavada, nebo malo nalite jiz z vyroby, odpovedi bylo doliti, a samozrjeme i vyuctovani kapaliny, jako bych za toto mohl ja (!).
    No nic, pockam jeste nejaky tyden, pote se zkusim kouknout jak na tom opet chladici kapalina je, a v pripade opetovneho poklesu to pujdu nahlasit jako reklamaci.
  • 00 Reagovat !

foto speedygon79

speedygon79 26.11.05  08:40

« OII lehce pretaciva

2 s.team
    tak som musel trosku pockat na sneh, a moj OII Liftback sa mi urcite nezda ako lehce přetáčivá , skor naopak, co by som od predokolky aj ocakaval, teda kym do toho nezacne "babrat" ESP...len pre info - zimne pneu mam Michelin Alpin 205/55 R16"
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…