Octavia II
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
matuS 20.01.06 22:54
« To Lubeno
Lubeno, rozhodnutie nieje na mne.
Aku zlavu z oII si si vybavil ty a kde? (kludne aj cez sukromnu spravu)
Mna predajca presvedcil, ze radsej ako vyssiu zlavu mi poskytne vyhodny leasing.
Dopadlo to tak, ze na corolle verso sa preplati pri 3 rocnom leasingu 190tis Sk a pri oII, ktora stoji o par desiatok tisic menej, sa preplati 290tisic navyse. Asi ma mal ten predajca za blbca.
Takze keby nevysla corolla, dalsia uloha je hladat si individualny leasing.
PS: ad 8 bagov - argument o tej mrezi je podla mna blbost. Uznavam, ze mohlo by sa nieco prihodit, keby sme mrezu posunuli hned za predne sedadla, ale to sa nestane. Ked je vzadu, tak to nemoze vadit. Ked to nevadi corolle verso ani mercedesu A a C, tak to nemoze vadit ani na skodovke. Tie hlavove bagy by tam isli a hotovo. -
Diamant 20.01.06 22:03
« Re: ESP a Diamant
Čakal som presne takúto reakciu. Ale ak ideš po snehu na ceste (taký rozjazdený prašan - on to už nie je ani prašan, ale ani tá brečka), tak pri veľmi miernom nedotáčavom šmyku v nie vysokej rýchlosti vozidlo nemá priamy kontakt s podkladom, a temer necítiť, že polomer skutočne opisovaný vozidlom je o málinko väčší, než aký by mal podľa natočenia kolies byť. Predpokladom je popisovaný podklad, nie vysoká rýchlosť (povedzem 40 km/h) a širšie gumy. Neviem, aké máš ty, ale ja mám 235-ky. Takže na snehu to už celkom pláve a skutočne ten minimálny šmyk (ak je to ešte primerané nazvať šmykom, lebo to potom fakt vyznieva, že ja šmyk necítim) necítiť. Samozrejme je to len za takýchto konkrétnych okolností. Ak toto ty cítiš, tak si teda borec, najväčší v okrese >:D -
« ESP a Diamant
Tak trošku se po přečtení tvých řádků musím usmívat,v jednom máš určitě pravdu a to že já opravdu nedokážu přibrzdit pouze jedno kolo,to opravdu je nad moje schopnosti,to kolik mám najeto ti sdělovat nebudu,protože bys mi to asi nevěřil a to že tá potvora už vie,že auto už ve smyku je a ty ještě nie,tak to mě usvědčuje o tom ,že jako teoretik jsi určitě dost dobrej,ale za volantem už to asi tak slavný nebude.Vždycky,dřív než ESP začne jakkoli reagovat už je auto v částečném smyku,jestli to ty necítíš,tak to máš teda cit :*) No a abys viděl jak se dá projet zatáčka smykem se zapnutým ESP,tak to bys musel přijet na Šumavu,kde to skutečně možný je,to mi můžeš věřit! -
Diamant 20.01.06 20:41
« To all
Pucmeloud - prečo si teda nekúpiš Audi A4 Qattro s motorom 2,0 TFSI? To máš ešte lepšie, ako Octavia RS 4x4.
š.team - ja na tom dokonca stále trvám, že ESP dokáže to, čo vodič nedokáže. Napríklad teraz v zime ma neustále udivuje, ako tá potvora už vie, že auto je už v šmyku, keď to ešte ani temer necítiť. Okrem toho ESP je zariadenie, ktoré dokáže čiastočne zabrániť šmyku už pri jeho vzniku (menej skúsený vodič by to ešte nepovažoval za hrozbu, ale ESP už vie, že musí zasiahnuť). Naopak ak sa už auto do šmyku dostane (obvykle zámerným alebo nezodpovedným počínaním vodiča, tak ak vodič vie, čo má robiť a ako eliminovať šmyk, tak ESP mu s jeho zvládnutím výrazne pomôže. Takže ak bude za volantom nejaká neskúsená ženská a zákrutu len trochu prepískne, tak jej ESP zachráni plechy, ale ak zákrutu prepískne príliš a ESP to už nemá šancu zachrániť, tak ak urobí to, čo väčšina žien (pozor, nie všetky), že bude držať volant rovno alebo ho nebodaj ešte pustí, tak tam už nepomôže ani svätená voda. Ak máš ESP, skús na nejakom veľkom priestore (nie na malom parkovisku v malej rýchlosti) vyrovnať šmyk kontrovaním bez ESP a potom s ESP. Uvidíš, že v druhom prípade sa zadok tak nerozkmitá a pokiaľ auto ukážeš správnym natočením predných kolies, kam chceš ísť, tak ESP ti tam výrazne dopomôže. A ešte by som rád dodal, že čím je rýchlosť vozidla vyššia, tým je zásaj ESP účinnejší. Keď som mal prvé auto s ESP, tiež som bol po testovaní na zasneženom parkovisku z ESP sklamaný. Ale keď som to vyskúšal na ceste, to už bolo o inom.
Omicron - presne tak, v O2 pracuje ESP fakt výborne. Mal som ESP vo Fabii a tam ESP výborne eliminovalo pretáčavý šmyk, ale s nedotáčavým to bolo trochu slabšie, nakoľko zadok je veľmi ľahký. Včera som ale skutočne poriadne otestoval Octaviu RS (a to aj na snehu) a ten ťažší zadok veľmi pomohol. Pripravujem na web článok, dám echo, keď to tam umiestnim.
š.team - vidno, že si ešte veľa nenajazdil. Myslím, že so zapnutým ESP sa nedá prejsť zákruta riadeným šmykom ani v štvorkolke. Pri nejakej rozumnej rýchlosti určite nie. Okrem toho je skutočne veľa situácií, pri ktorých sa aj skúsený a primerane jazdiaci človek môže dostať do problémov a ESP mu výrazne pomôže. Napríklad stačí len praobyčajný vyhýbací manéver. Nech je povrch vozovky mokrý alebo nebodaj aj zasnežený, z lesa vybehne na cestu zver. Zveri sa človek nejazdiaci výrazne nad rýchlostný limit povedzme vyhne. Trhne volantom do protismeru. Potom ale trhne naspäť, aby nezletel z cesty. A tu sa zadok utrhne jedna radosť a už to ide. Rovnako napríklad večer, neznáma cesta, jedna prudšia zákruta nie je nijako označená, že je prudšia. Pred zákrutou je zvlnený povrch a ešte nebodaj bol v tej zákrute celý deň tieť a povrch namrzol. Tu má čo robiť aj skúsený vodič. Či už auto poisuje väčší oblúk ako kolesá, alebo sa utrhne zadok. Také ESP zase vie výrazne napomôcť. Uvedom si, že ja na rozdiel od teba (súdim podľa tvojich reakcií) som už najazdil s ESP asi 120.000 km. A nie len v jedinom aute. Okrem toho príležitostne absolvujem aj nejakú tú organizovanú školu šmyku. A tam sa medzi kuželky nevchádza 40-kou, ale väčšinou od 80 vyššie a povrch je mokrý alebo zvlášť klzký. -
« To MatuS
Neviem, aj tak by som zvážil predsa len tú Octáviu II. Je super keď si si mohol vyskúšať obe autá vopred. K cene OII: je možné si vybaviť aj väčšiu individuálnu zľavu ako len 2%!!! Ja som to v pohode dokazal zjednať...Fakt je len ten, že 8 airbagov do OII nedaš, ale za to spotreba TDI je isto zaujímavá... Servis lacnejší ... Takže zváž: OII radšej Combi s odpočtom DPH.. Aj keď havarijná poistka bude nižšia naToyotu. Som zvedavý ako sa rozhodneš.
:roll:
OII Combi 1,9TDI Elegance -
« ESP
Tak jestli si o mě vážně myslíš,že jsem takovej id...,kterej neví jestli v autě má,nebo nemá ESP,tak s tebou se do diskuze rozhodně pouštět nehodlám. Já jsem nenapsal že to nefunguje,jen jsem zjistil,že při stylu,kterým jezdí z mého laického pohledu cca 90% řidičů, není potřeba v autě tuto vymoženost mít.Vlastnosti O II si s takovými situacemi dokážou poradit i bez ESP-usuzuju podle toho v jakých situacích začíná ESP pracovat.Dokážu poznat,kdy ESP začalo účinkovat a taky cítím i kdy se auto i přes pracující ESP utrhne a jde si cestou odstředivé síly.Pak přichází na řadu práce rukou a nohou a dá se v řízeném smyku průjezd zatáčkou dokončit. Tolik moje husta slova. :shock: -
speedygon79 20.01.06 12:10
« stierace
2 blesk999 ohladne stieracov by som suhlasil s s.team-om...mne to robi tiez takto, a podla mna to na riesenie nie je...a myslim ze to neovplyvnuje ani aerodynamiku...skus sa pozriet, kam na predne okno dopadaju kvapky vody z topiaceho sa snehu na kapote...podla mna, je to podstatne vyssie ako je stierac....aj ked ostane v tej pozicii, kde je pripraveny na bleskove zotretie okna... -
« Stěrače
Stěrače mají těch max 5 poloh (spíše 3), s tím že do koncové polohy se dostanou každé asi páté použití. Ta koncová poloha je cca 5 - 10 mm nad spodní hranou čelního skla. Pokud je stěrač v horní klidové poloze, tak jde z pravého kousek vidět. Absolvoval jsem výměnu čelního skla a nakonec jsem si stěrače musel nastavit sám.
Pokud pravý stěrač naráží do karoserie nebo do plastu co je pod oknem, tak je to rozhodně špatně. -
"-- skrytý --" 20.01.06 10:29
« stream fw - kvalita signalu
ja mam v O2 stream dodany s autom cca 10/2004, radio stream ma verziu HW10, na ktoru sa ta aktualizacia sw nevztahuje... (ukazovali mi aj papier z 11/2005, kde sa popisuje ten problem so streamom) antenu mam dualnu s gsm, prijem signalu mimo mesta stoji za prd :-( Uz vidim len dve moznosti, skusit vymenit antenu a potom vyhodit cele radio :x
PS: predam original Skoda radio Stream za 50% cennikovej ceny -
« Re: O2 a ESP
Naopak, musim ESPcko v O2 velmi pochvalit, mel jsem moznost v nynejsim klimatickych podminkach jiz nekolikrat ocenit zasahy ESP pri rychle jizde po snehem zavate silnici, myslim ze zasahy ESP byly vyborne, na chvili jsem to vypnul, a divil jsem se, jak je to bez toho hrozne ! -
speedygon79 20.01.06 07:59
« Bez nadpisu
2 s.team:
že ESP dokáže věci,které já nedokážu,tak již poněkolikáté jsem se dostal do situace,kdy ESP už situaci nezvládlo a auto se dostalo do smyku,který jsem musel já ,zatím pokaždé úspěšně zvládnout
huste slova, podla mna sa ale ESP zapina az ked sa auto dostane do smyku...a pribrzduje to kt. koleso, aby Ta zrovnalo do laty...tak mozno preto si to pokazde uspesne zvladol...a to si nepocul a necitil na brzd.pedali, ako pribrzduje jedno z kolies...tak potom uz len jedna takticka, mas ho tam vobec? >:D
Z mého pohledu ESP pro klidné řidiče nemá vůbec žádný význam,jeho kvalit se ocení až při hodně agresivní jízdě,
ono smyk mozes dostat aj pri kludnej jazde, staci ze nabehnes na 2m dlhu vrstvu ladu v zakrute na inak suchej ceste a budes sa cudovat co sa stalo... -
« stěrače
Někde jsem četl,že stěrače mají naprogramovaných asi 5 poloh ve kterých se střídavě a nepravidelně zastavují.Má to zabránit jejich deformaci. Když už jsem tady,tak musím vzkázat už si nejsem úplně jistý,jestli to byl Diamant,kdo mne ujišťoval že ESP dokáže věci,které já nedokážu,tak již poněkolikáté jsem se dostal do situace,kdy ESP už situaci nezvládlo a auto se dostalo do smyku,který jsem musel já ,zatím pokaždé úspěšně zvládnout.Z mého pohledu ESP pro klidné řidiče nemá vůbec žádný význam,jeho kvalit se ocení až při hodně agresivní jízdě,kdy mě jízda tak trochu připomíná jízdu s 4x4,ovšem pouze pominu li trakční schopnosti,to je u4x4 o něčem jiném. -
"-- skrytý --" 19.01.06 17:16
« Re: Re: BOX
Ja mel kdysi na Felde pujceny box Neumann, dost vysoky a pudorys skoro pres celou strechu. Z Prahy az na Sicilii jsem jel za 6,5 l ve ctyrech lidech a plnem kufru a boxu, subjektivne byla spotreba temer stejna, jako bych jel bez boxu. Hluk jsem zadny nepozoroval, po dalnici jsem jezdil 110-130.
Asi fakt zalezi na boxu jako takovem. Ale pri velkych rychlostech pujde spotreba rychle nahoru s kazdym boxem - aerodynamicky odpor roste s rychlosti kvadraticky... -
« Re:
2 blesk
To co jsi popsal-stlačení páčky dolů při vypnutém zapalování je servisní poloha pro výměnu stěračů.Já to teď v zimě používám abych přes noc měl vyklopené stěrače když namrzne sklo.Naštěstí mám auto za plotem na zahradě.Umím si představit jak by ty trčící stěrače provokovaly někoho na sídlišti.Ono je vlastně dobře že v poloze dole nejdou vyklopit aby to měli ty feťáci co se tím živěj těžší..
Teď jsem se na tu spodní polohu znovu díval-ty stěrače se mě zastaví tak 3mm nad koncem skla.Asi to tak má být,ale není mě jasné jak si to tu klidovou polohu(po vypnutí páčky do 0 nebo po 5 vypnutích motoru) nastavuje?Někdo tu vzpomínal jak měnil čelní sklo že mu tam ten spodní doraz nějak špatně seřídili.. :? -
"-- skrytý --" 19.01.06 10:59
« Bez nadpisu
lyze trciace dovnutra bez vaku-to by som nerobil. videl som par hnusnych fotiek takychto aut po nehode a ked si na to spomeniem vzdy vaham nechat vnutri cokolvek volne. To neni setrenie na sravnom mieste, a to este v zime ked je riziko nehody statisticky 4 az 10krat vyssie ako za sucha v lete. Je potom vyhadzovanie penazi za airbagy ABS... ked to potom vyriesis takto. To uz radsej blby box. Tie Thule a Mont blanc nestoja len 10 ale cca od 12 tis do 20 tis. Plus cca 3500 za priecne nosniky. Ale aj tak radsej to -
« Re:
ja som na minulorocnej lyzovacke dal lyze pekne do kufra a prestrcil som ich cez tu zadnu laktovu opierku, odviezli sme sa v pohode traja+vsetka batozina bez problemov. uznavam, ze to nebolo najbezpecnejsie riesenie, ale vtedy sa este nedal kupit ten vak na lyze dovnutra a kupovat stresny nosic za 10 tisic alebo kolko mi to naratali dohromady sa mi zdala blbost, kedze lyzovat chodim raz za rok. a zobralo si to za cestu tam aj spat nejakych 7,5 l benzinu :D -
"-- skrytý --" 19.01.06 09:44
« Bez nadpisu
to s tymi stieracmi mi tiez nie je celkom jasne. ked prepnem pravu ovladaciu packu smerom dole a okno zotrie raz stierace (pravy) "zaparkuje" niekde v strede medzi okrajom skla a viditelnou castou zvnutra (alebo inak-zvnutra na neho nevidno). Ak vsak strieram normalne stiarac zostane podla mna trochu vysoko (ciastocne ho vidno zvnutra)-okrem mierne zhorsenej aerodynamiky to problem neni. Je to OK ci je to na riesenie?
Ale po tom ako som bol na lyzovacke s boxom (pri 120km/h spotreba cez 10l), kvoli tomu som ani rychlejsie ako 130-140 na dialnici nesiel a aj mierne aerodynamicke zhorsenie by som nepodcenoval. Priecne nosniky mam origo Skoda, box som mal pozicany-Baumaxacky kram (aj tak stal 7000,- Sk). Islo o 30cm siroky a 27cm vysoky box-cize dost uzky. Okrem spotreby sa hlasil prisernym hucanim (pocutelny od 50-60km/h) Su z aerodynamickeho hladiska lepsie vyriesene nejake znackove boxy od Thule, Mont blanc ci nie? Spotreba a hluk samozrejme pojde hore aj so sebelepsie aerodynamicky riesenym boxom, ktoreho zakladom by mala byt minimalna celna plocha a tvarovanie bez nezmyselnych vystupkov a hran, ale snad to moze byt aj lepsie. Ak nie Stoji za to uvazovat nad autom na dovolenky co box nepotrebuje. Maju niektore kombiky aj moznost vaku na lyze?