Octavia II

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.01.07  17:25

« Re: Re: Re: Re:

Souhlas s Alessiem, kolikrát je taková mlha , že na 50m nevidíš ani ty mlhovky.
    Přední mlhovky mají u některých aut spíš funkci, aby bylo auto dřív vidět než, aby pomohlo samotnému řidiči.
    Jinak tomu kdo svítí mlhovkama i za dobrý viditelnosti bych bral body.
  • « 00 Reagovat !

foto Alessio1

Alessio1 11.01.07  14:56

« Re: Re: Re:

i kdyby to mělo pomoci tomu, že tě uvidím o 0,2s dřív...je dobré jí zapnout (protože za tu dobu ujedu třeba 3 m a ty se při brždění mohou hodit)
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 10.01.07  16:12

« Re: Re:

@Alessio: Jo, jo, za spatne viditelnosti sviti zadni mlhovka krasne, hlavne u Avii nebo starych aut, kde normalni zadni svetlo neni skoro videt.
    Na druhou stranu na modernich autech s velkymi zadnimi svetly nevidim pro jeji zapinani vicemene duvod (pokud by nekdo v mlze nevidel "dostatecne brzo" zadni lampy treba prave OII, pak patri k ocnimu a ne na slilnici ;o)
  • « 00 Reagovat !

foto Alessio1

Alessio1 09.01.07  22:33

« Re:

popleta...nebo odborník. U nás se to těžko pozná ;-) PS: ale radši ty zadní zapínej...nerad bych tě "navštívil" ;-)
  • 00 Reagovat !

foto exup

exup 09.01.07  22:23

« Bez nadpisu

š.team:
    já vím, Ty máš tu vyhlášku nabušenou, ale nezapnu a nezapnu. A své myšlenky já budu věnovat radši nějakým příjemnějším tématům ;-)
    PS. inu asi to tam tak stojí, ale musel to sepisovat nějaký popleta..
  • 00 Reagovat !

foto

08.01.07  22:22

« mlhovky

exup: abys při střetu s nějakou všímavou bílou čepicí nemusel zbytečně utrácet,mysli na to co Ti posílám.

Osobně jsem zadní mlhovku ještě nikdy nezapnul. Dožiju-li se 60-ky, nevylučuju, že své chování změním..
    Osvětlení vozidel
    § 32
    (4) Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště.Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.
  • 00 Reagovat !

foto exup

exup 08.01.07  17:08

« Prcinka

Souhlasím, tohle jsem samosebou jen použil, nevymyslel. Ani já však neznám jejího původního autora. Slyšel jsem to tak před 26-ti léty od svého bratrance, cestou pěšky na taneční zábavu do sousední vsi. Přiznám se, že tehdy jsem si uměl něco představit jen pod tím vokem. To druhé mi jen libozvučně znělo a chystal jsem se to co nejdřív poznat. Že to nevidí, mně v mých představách vůbec nevadilo. Stačilo mi ji aspoň vidět.. :*)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.01.07  13:16

« Re: Re: Mlhofky

Replika "Voko není *, voko vidí" není původní, ale nemohu si zaboha vzpomenout odkud je ..... ? Pomozte, jinak neusnu :-) Jinak moc mě replika v tomto kontextu pobavila....
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 08.01.07  11:34

« Re: Mlhofky

@exup: Skoda, ze's nenapsal driv, hezky's cele tema shrnul. Nej nej veta, ktera by se dala tesat: V daném případě musím ale konstatovat, že voko není *, voko vidí.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 08.01.07  10:27

« Mlhofky

Každý jednou zapomene, tak jako zapomene puštěná dálková světla. Takže v téhle oblasti se nic nového nevymyslí.
    bmw ma nejake nove zariadenie, ktore monitoruje okolie auta pri zapnutych dialkovych svetlach a ked dobiehas nejake auto, alebo nejake ide z protismeru, system automaticky dialkove zhasne. Potom, ked v dosahu opat nikto nieje, tak dialkove automaticky rozsvieti.
    Myslim, ze taketo nieco by sa prave na hmlovky dalo velmi dobre vyuzit, a to nielen na predne hmlovky ale aj na zadne.
  • 00 Reagovat !

foto exup

exup 08.01.07  10:19

« Mlhofky

Opět se potvrdilo, že téma mlhovek je dost citlivé. Mnozí si v jejich světle neodpustí i takové vlídné rýpnutí, do toho druhého. Naštěstí ještě ne rýčem, ale slovem, na úrovni a slušně.
    Někdo je může, používá a obhajuje. Proč ne, pokud tím, jako třeba kouřením, neotravuje ty ostatní. Někdo je nemusí, nepoužívá a zatracuje - jako třeba já. Nepouštím se vůči někomu do opozice, pokud je předmětem sporu subjektivní téma, kde proti gustu žádný dišputát (modrá je hezčí než červená..), anebo tam, kde mám o tématu chabé znalosti. Mlhovky nejsou dyšputátní téma. Ale ani téma jednoznačné, typu ano / ne, dobře / špatně. Každý, kdo je vlastní, k němu však může zaujmout vlastní názor. Źádný však nelze zevšobecňovat.
    Já je nemusím, protože :
    - mně ke xenonům vážně nic nepřidají. Respektuju níže zmíněné teorie o barvě či teple světla. V daném případě musím ale konstatovat, že voko není *, voko vidí. A mé oči fakt vidí nicotný účinek mlhovek OII. Ať si je pustím za jasné noci, nebo za jízdy slabší mlhou, či oním mlíkem. Ve všech těchto podmínkách jsem je zkoušel. Neodepsal jsem je předem. Prostě zlepšení se odehrává 10 m před autem, kde mě to vůbec nezajímá. Takže 0. Můj 16-ti letý syn s dobrým zrakem je mi svědkem. Dobře je jejich "efekt" vidět, když si je člověk na místě zapne samotné a pak teprve k nim přidá ty xenony. A pak zase mlhovky vypne, zapne atd.. Otrlejším náturám doporučuju si zkusit krátkou (jinou nelze ..) jízdu jen s mlhovkami. Pak, alespoň mě, napadá otázka, k čemu mi je tam vlastně za nemalé peníze vsadili?
    Neprůstřelný dyšputát lze v tomto případě vidět v tom, že každý to jejich světlo a účinek prostě vnímáme fyziologicky jinak. Budiž.
    - že je auto s rozsvícenými mlhovkami v mlze lépe (dříve) vidět.. Taková moje zkušenost prostě není. Sice ne tolik jako Howard, ale najezdím toho za rok dost (40 t. km). Všemi druhy počasí. Nepřizpůsobuju mu své výjezdy. Když jedu, všímám si okolí. I toho, jestli v mlze uvidím protijedoucí auto z mlhovkami dřív. Nechci říct, že je to na desetinu něčeho stejné, svítí-li na ně či ne. Považuju to za ale za nevýznamné. Toť prostě má zkušenost. Když někdo řekne, že má jinou, budu ji respektovat. Jen bychom se měli vyvarovat na tohle teoreticky aplikovat zdánlivou podobnost s chytákem o parníku plujícím do New Yorku. To neznáte? Takže : jeden parník dopluje z Evropy do New Yorku 14 dní. Za jak dlouho tam dopluje 14 parníků ..? Kolikrát dříve a lépe bude spatřeno auto, které si masku vybaví 4x více reflektory..?
    - u zadních mlhovek pro mě převažují negativa v podobě oslňování ostatních při opomenutí strojníka vpředu je vypnout, nad pozitivem v podobě zvýšení bezpečnosti. Jinou funkci asi nemají. Když už někdy, tak používat jen v tom mlíku. Jindy to ty vzadu otravuje. Toť opět moje zkušenost. A patřím k těm, kteří programově ty vpředu dojíždějí, než za nimi jezdívají, či po dojetí za nimi jedou ve spokojeném závěsu, coby za vodičem.. Takže posuzuju a vnímám i situace, kdy můžu přičíst zadní mlhovce body za to, že mi umožnila zaregistrovat auto, ke kterému se blížím zezadu větší rychlostí, dřív, než kdyby svítil jen koncovými. Nutno dodat, že dnešním autům svítí koncová světla o dost víc, než těm starším. Jen těch žárovek, co tam mají.. A co teprve diod.. Některá už oslňují pomalu jen těmi koncovými. Jasně, bude stačit jedna stará Š100 a budu brát svá slova zpět, až se o ní třeba i ve slabší mlze zbrzdím a obě auta zkrátím. Nechť tedy zadní mlhovky používá kdo chce, ale nechť na to myslí! To je bláhové přání, které nelze uhlídat. Každý jednou zapomene, tak jako zapomene puštěná dálková světla. Takže v téhle oblasti se nic nového nevymyslí. Ti, kterým to tak vadí, budou dále hledět se za takovým sklerotikem (nebo taky ignorantem..) dlouho nezdržovat..
    Beru to i tak, že nejsou plné silnice jen nás, kteří sem přispívají a kteří jsou, předpokládám, dobří řidiči, někteří i profíci - v pravém slova smyslu, ne jen profesí. Silnice jsou plné i, bez urážky, šedesátníků, sedmdesátníků s pomalejšími reakcemi, dříve unavenějšími, lidí s různými handicapy. U těch pak třeba můžeme děkovat té naší opovrhované, ale rozvícené zadní mlhovce za to, že o nás náhle nezastavili. Ne, že by jeli jako ďáblové, ale protože už toho měli za námi, třeba v koloně prostě plný kecky a naše mlhovka bylo to jediné, co udržovalo jejich pozornost a co nás uchránilo od nárazu. Možná ale taky to, co je otupovalo a otupilo natolik, až nám dalo pocítit ten náraz.
    Osobně jsem zadní mlhovku ještě nikdy nezapnul. Dožiju-li se 60-ky, nevylučuju, že své chování změním..
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 08.01.07  02:47

« Re: Re: Re: Re: Polarita

@Diamant: Neda se nez souhlasit - polarizacni filtr ke staremu fotaku mam mimochodem taky (na hory a krajinky pri slunci z boku bezva - clovek hezky filtruje odlesky a meni kresbu "kroucenim", pod vodou jsem dosud nefotil), bohuzel k digitalu zatim ne (a prijde asi az k novemu a "poradnemu" stroji ;o)
    A pokud Skodovka uvadi 21%, pak to asi maji zmerene a nechavam se podat ;)
    Co se UV filtru tyka, celkem hezky clanecek je na [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Alessio1

Alessio1 07.01.07  23:57

« Re: Re: Polarita

ani alesiové ani allesiové ale Alessiové >:D . Nevím, druhého neznám........tak ho příště pozdravuj. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

07.01.07  23:49

« Re: Polarita

To Alessio:
    "...omicron: my jsme nějak spolupracovali?..."
    To byla mylka s "Alesiem", netusil jsem, ze tu jsou dva Alesiove (Allesiove) ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Alessio1

Alessio1 07.01.07  23:26

dobře, myslel jsem, že to bude podobné jako u tabulového skla, ale sklo v autě asi už není to staré známé křemičité sklo , že :roll:
    Jinak...prosím popiš mi, jak tedy fungují levné brýle, pakliže na nich není polarizační filtr...nedokážu si funkci představit (protože přes polopropustnou folii asi prd uvidíš)
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 07.01.07  23:21

« Re: Re: Re: Polarita

Tých 21% som si nevycucal z prsta, ale uvádza to priamo Škodovka!
    Bohužiaľ, je to tak. Slnečné okuliare môžu byť bez polarizácie a bez UV filtra (snáď ani dnes to tie najlacnejšie od rákosníkov nemajú). Tie zraku fakt škodia, presne ako tu vysvetlil omicron. UV filter je na ochranu zraku pred UV žiarením a polarizácia preto, aby človeka tak neoslňovali niektoré odrazy. Ja používam polarizačný filter aj pri fotení a dajú sa s tým urobiť celkom divy (napr. vo vode vidno ryby a podklad).
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 07.01.07  21:24

@Diamant: Okenni tabule ma UV propustnost pod 20% a proto predpokladam, ze u auta to bude podobne. Jinak specializaci na optiku jsem nemel (FE VUT), presto si myslim, ze tebou uvedeny priklad je tezko spocitatelny, neb vetsinu velicin bud odhadujes a zanedbavas nebo bys musel vse presne zmerit a pak uz nemas vlasten co pocitat. Zkratka u spousty fyzikalnich jevu predem netusis, ktery bude mit v praxi nejvetsi vliv na vysledek (proto se veskere spocitane veci overuji ve zkusebnach).
  • « 00 Reagovat !

foto Howard

Howard 07.01.07  21:17

I kdyz je to zbytecny flame, proc ne, posluz si...
    @omicron: Ja nepsal zvasty, nybrz zkusenosti a divim se, ze nekdo je muze mit stejne (matuS) a nekdo diametralne odlisne (ty a Diamant, pokud jsem dobre pochopil). By me zajimalo, jestli vazne mas xenony a jezdis s nimi v mlze (a jak "rychle"), kdyz za volantem ocividne zazivas neco jineho.
    Jinak osobne nepouzivam slunecni bryle (krome vysokohorskych tur a lozeni, na ktere mam specialy), tudiz si je ani nekupuju tam ci onde - nosim trvale bryle dioptricke neztmavovaci. Spis jsem chtel poukazat, ze pokud nekomu jde pouze o polarizaci ci o UV filtr (ktery stejne dneska uz maji vsechny, neb je to velmi levna zalezitost), je jedno, jestli jsou znackove - tyto vlastnosti bryle bud maji nebo ne a da se to lehce overit. Ja osobne mam rad kvalitni veci, ovsem platit jen za znacku ci modni zhovadilost se mi nechce...
    Tema fyziky radeji vynecham, mily Watsone ;o)
    PS: Tva myslenka, ze svetlo se chova ve tme jinak nez ve dne (ci ze jinak funguji polarizacni bryle je usmevna ;) - aspon tak jsem pochopil tvoji vetu Nepsal jsem nic o polariz. svetle v reflektorech, ani ve tme.
  • « 00 Reagovat !

foto Alessio1

Alessio1 07.01.07  20:34

omicron: my jsme nějak spolupracovali? >:D . Co se týče těch brýlí...opravdu si myslím, že když chceš, aby propouštěly jen zlomek dopadajícího světla, tak je musíš polarizovat...nevím, jak by se to dělalo bez polarizace :?:
    UV filtr by v brýlích měl jistě být, ne každé sklo UV zachycuje (ale fakt si myslím, že křemičité sklo např. do oken UV zachycuje (nebo veeelmi velké procento) - jinak by fot.el. jev pokračoval dál.
  • « 00 Reagovat !

foto

07.01.07  20:13

« Re: Re: Re: Polarita

to Alessio:
    Zdravim >:D v Novem roce a tesim se na dalsi spolupraci >:D ... , co se taky tech polar. bryli, tak je to trochu jinak, slunecni bryle v zadnem pripade neznamenaji, ze jsou polarizovane, naopak je to exklusivni klub vybranych vyrobcu, kteri je opravdu umeji dobre, napr. Polaroid.
    Slunecni bryle by naopak mely dnes byt VZDY s velmi silnym a kvalitnim UV filtrem, a pokud to tak neni, je to zahravani si se zrakem. Pokud UV filtr nemaji (obvykle od rakosniku), oko ktere se prizpusobi viditelne slozce svetla tak dostane plnou prdu nediditelne UV slozky, kterou by bez bryli neobdrzelo, nebot by oko bylo prirozene primhourene.
    A bezne sklo take samozrejme cast UV slozky propousti, pokud neni specialne upravene.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…