Zajetí benzinového motoru
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 19.07.05 09:39
« Re: Re: Re: Zajetí nového motoru
(cit.) Jezdim tak, ze kdyz chci akcelerovat, podradim a snazim se jezdit v rozsahu 2500 - 4500 (dokud neprelezu pres 3000, davam plyn s citem polehoucku). Obcas motor i potocim, kdyz je k tomu prostor.
- To je ideální.
- Podtáčení? Pod 2000 ot./min. a hned plný kotel, pokud možno na pětku... -
« Re: Re: Zajetí nového motoru
Co je "podtaceni"? Je to sourani v kolone na 2000 otacek s minimalnim plynem jen na udrzeni rychlosti? Nebo to plati pro 1000 otacek a plyn az na podlaze a nejlepe do prudkeho kopce?
Jezdim tak, ze kdyz chci akcelerovat, podradim a snazim se jezdit v rozsahu 2500 - 4500 (dokud neprelezu pres 3000, davam plyn s citem polehoucku). Obcas motor i potocim, kdyz je k tomu prostor.
Jinak kdybych se mel drzet pedantsky v rozsahu nad 3000 ot. musel bych radit nekde pres 5000. -
"-- skrytý --" 19.07.05 05:37
« Re: Zajetí nového motoru
Když ono je tomu právě naopak! Dnes se při výrobě používají mnohem menší výrobní tolerance, ale aby se to vůbec točilo, dělají se hrubší povrchy, čímž se současně ušetří (finalizace povrchů je totiž časově náročná a tím i drahá záležitost). Pokud se zabíhá s rozumem, vznikne celek, kde do sebe jednotlivé díly zapadají přesněji, než v minulosti. Takový záběh ovšem trvá mnohem déle, než zmíněný 1 tis. km. Ostatně už proto dnešní motory dosahují optimálních výkonových parametrů nejdřívě po 5 tis. km, zatímco dřívější motory "na tom byly nejlépe" mnohem dříve a pak už se to jenom zhoršovalo...
Při "drastickém stylu záběhu" dochází k lokálním tepelných šokům na "výstupcích" hrubých povrchů, které se namísto zarovnání/vyhlazení doslova vylamují ve větších celcích. Motor se pak jakoby rychle "uvolní", což se projeví rychlejším nástupem výkonových parametrů, avšak se všemi negativními důsledky z toho vyplývajícími (už to tu někdo popisoval). Pro toho, kdo nechce držet auto déle, než několik desítek tis. km, jde ale o dobrou variantu, jak "si to auto rychle užít".
Ovšem úplně nejhorší z hlediska škod na motoru je systematické podtáčení! -
Adrian77 19.07.05 00:10
« Zajetí nového motoru
Když otec kupoval v roce 1998 novou Felicii u F3K v Třebíči, tak mu šéf tohoto centra (bydlel tenkrát v naši ulici), že se nový auta už nezajíždějí, že je to už zajetý z fabriky :roll: . Asi doufal, že se to brzo zhuntuje, a za pár let příjde otec pro další auto. No asi mu to nevyjde. První auto - Fiata 125 měl otec 25 let, s Felicií to vypadá na stejně dlouhou dobu. A já si Škodu nekoupím. Mám oči jen pro novou Pandu (až doslouží Saxík). -
« Jak ho naučíš, takovej bude...
Pánové (a případné dámy) v roce 1989 ještě před sametem jsem měl možnost být u vagonování new Fagoritů v Mladé Boleslavi a to byl zážitek! Stejně tak převoz aut z nádraží na Mototechny. Ovšem to jsem opravdu trpěl. Zpátečka - plnej - otočka smykem - mezitím jedna, stylem zuby jsou všechny - spojka - průhrab - nutný malý hvizd i na dvojku - .... No humus. A pak si to strejda koupil a zajížděl dle příruček. Bohužel stejnou situaci jsem zažil ještě jednou asi před 7mi lety, kdy polští kamioňáci s přepravníkama vezli nová Cinquecenta a z nějakého důvodu je překládali z jednoho auta na druhý na odlehlém parkovišti. Nejradši bych jim nakopal * - pořádně!
Zajíždějte s rozumem. -
"-- skrytý --" 15.07.05 15:43
« corsa
No tak me prodejce rekl ze u techhle nejnovejsich motoru staci ta prvni tisicovka a pak uz je to jedno, ja mam tedka na tachometru asi 1400 kilometru, sam sem s tim najel asi 600 za dva tydny a stridam styly jizdy, vetsinou jezdim svizne a drzim motor kolem tech 3000 otacek, kdyz potrebuju predjet nebojim se to vytocit az do 5500 kdy ma motor nejvyssi vykon a nemuzu si na nic stezovat... -
"-- skrytý --" 14.07.05 09:00
« Re:
Mirek: Uvedený článek mi silně připomíná znění, která jsem se učil někdy před více než 30 lety. Dříve (díky použitým materiálům) skutečně bylo možné výrazně ovlivnit stav motoru záběhem. Dnes zdaleka není možné tolik "pokazit" nebo přidat. Vyhneš-li se extrémům - plný plyn v nízkých otáčkách a nebo přetáčení - tak je to to nejlepší co pro motor můžeš udělat. Životnost motoru a dlouhodobý výkon ovlivňují víc faktory pozdějšího servisu, než záběh. -
« Bez nadpisu
Chystam se koupit hondu jazz, mel bych si pro ni jit pristi tejden, je to moje prvni novy auto a tak bych ji chtel poradne zaject. Na skoda.panda.cz jsem docetl tohle, co si o tom myslite?:
-Po složení motoru a montáži do vozidla nechat motor běžet na volnoběh asi 30 min., kontrolovat stav kapalin, tlak oleje (kdo má tlakoměr oleje), teplotu chladící kapaliny (jestli se rychle nezvyšuje).
-Prvních 1 000 – 1500 km se studeným motorem velmi opatrně, jezdit s málo sešlápnutým akcelerátorem na nižší rychlostní stupně, po zahřátí motoru se snažit nesešlapovat akcelerátor naplno, sešlapovat s vláčnou plynulostí, zrychlovat se dá obstojně i na půl plynu (zkuste si to, budete velmi překvapeni jak na centimetrové sešlápnutí dokáže motor svižně běžet) .
-Varianta 1: po uplynutí této doby je možné postupně motor více zatěžovat, ale vždy až po důkladném prohřátí motoru, což v zimě může být i po 12 – 15 km jízdy, se studeným motorem se jezdí opatrně vždy, i když je motor zajetý. Není dobré dlouhodobě udržovat stejné otáčky, mají se často měnit otáčky a zátěž motoru, nejhorší je jízda po dálnici. Motor se bude zabíhat postupně delší dobu.
-Varianta 2: po důkladném zahřátí motoru mu začnu řádně nakládat, pod plným plynem vytáčet do otáček maximálního výkonu (nepřetáčet!), akcelerovat vždy s plným plynem, prostě styl brzda – plyn. Takhle se motor prohání asi 5 – 10 000 km, což pro záběh postačuje. Ovšem platí, že dlouhodobá jízda na plný plyn není ku prospěchu věci. Také trvalé vytáčení motoru po skončení záběhu není optimální řešení, motor se namáhá více než je nutné, zkracuje se jeho životnost.
-Výhody a nevýhody varianty 1:
- menší spotřeba paliva při záběhu
- často vyšší dosažitelná maximální rychlost, pokud je dostatečně dlouhá dráha na její dosažení, motor se dá dost přetočit (nemá-li omezovač)
- nižší subjektivní i objektivní akcelerace
- tišší chod
- vyšší životnost motoru
- motor se chová civilizovaně – „pantátovsky“
Proč: motor se vzhledem k nízkému průměrnému zatížení zaběhne na minimální vůle na klice a ojnicích, které vytvoří větší odpory otáčení. Malé vůle naopak zpřesní vedení součástí a tak je životnost motoru většinou výrazně vyšší, pokud se s motorem jezdí stejným jízdním stylem. Dosažený výkon bude na dolní hranici udávanou výrobcem. Nejhorším řešením je takový motor později zkusit „rozdivočit“ variantou 2, nepovede se to a motor relativně brzy zkolabuje.
-Výhody a nevýhody varianty 2:
- výrazně vyšší spotřeba paliva při záběhu
- mívá větší spotřebu oleje proti variantě 1
- většinou se motor nedá na vyšší rychlostní stupně příliš přetočit, na otáčkách maximálního výkonu často končí (také dobře)
- motor má lepší akceleraci a je i celkově živější
- hlučnější chod
- životnost motoru bývá nižší, ale nemusí to být zase tak markantní
- motor není „pantátovský“, často se chová jako motor o vyšším výkonu
Proč: motor si díky vysokému zatížení vytvoří stlačením povrchových vrstev na pánvích klikového hřídele a ojnicích větší vůle (podobně, jako se to dělá u závodních motorů, kde jsou ale vůle ještě větší), píst je daleko více tepelně namáhán, více se roztahuje a tím se dobrousí, tím se také jeho vůle zvětší a klade menší odpor pohybu. Zvětší se ale spotřeba oleje, protože píst není tak dobře veden a kroužky ve válcích nepracují v optimálním režimu. Spotřeba oleje se ale nemusí zvýšit zvlášť výrazně, často je rozdíl zanedbatelný. Právě pro horší vedení pístů ve válci klesá životnost motoru. Ovšem pokles nemusí být výrazný, při správné údržbě a včasné výměně kvalitního oleje většinou dosáhne předpokládané hodnoty životnosti.
Co si o tom myslite? Vic by si mi libila varianta 2, tedy aby byl motor zivejsi a mel lepsi zrychleni, ale bojim se, abych ho tim nejak neposkodil. -
Diamant 03.07.05 19:59
« Bez nadpisu
Jasne, že by to vydržať malo! Ale dobrým zábehom sa môže ovplyvniť spotreba pohonných hmôt či oleja. Ja mám napríklad straší 2,0 MPI na ktorý všetci nadávajú, aký je nenažraný. A čuduj sa svete, olej temer nedolievam (niektorí aj do 3 L / 15.000 km, ja len 0,5) a dokážem zajazdiť kombinovanú spotrebu aj 5,4 na 400 km dlhej trase. -
Diamant 03.07.05 11:38
« Bez nadpisu
Ešte som chcel dodať, že je to proti môjmu presvedčenie týrať studený a nový motor. Ale bol som na jednej akcii, kde som musel týrať Audi A6 4,2 Qattro. Pekne športový režim a plyn na doraz a potom zase celou silou na brzdy. A medzi tým všakovaké manévre a šmyky. Chudák auto malo na tachometri 350 km, gumy na hranách úplne zodraté. Spotreba prekvapivo len tesne nad 40 litrov.