Zajetí benzinového motoru

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.08.05  19:33

« Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

OK, pri tom 1° je to ešte pochopiteľné, motor je vďaka prevodom veľmi málo zaťažený. Ale aj tak sa mi zdá rozumnejšie zaradiť vyšší stupeň až okolo 2500 otáčok. Ale u vyšších prevodových stupňov je dosť riziko napísať niečo takéto do návodu. Jasne, človek, ktorý má vzťah k technike a cit si môže dovoliť jazdiť so štvorvalcom už od 1500 otáčok (sám to tak robím). Ale univerzálne sa to nedá napísať, že majú ľudia radiť už pri 2000 otáčkach na vyšší stupeň. Ešte, že ten návod málokto číta. Zrejme to je odstavec, ktorí tam vsunuli ekologickí aktivisti, aby ten návod dostal nejaké body za ekológiu :D
    U trojvalca je presne ako píšeš rozumnejšie radiť pri vyšších otáčkach, lebo si s rovnakým motorom musia poradiť len 3 valce a teda budú viac namáhané (samo závisí aj na sprevodovaní). A aj tvoj postreh o 6 a viac valcoch je správny. Automat napríklad u Volva S80 T6 (t.j. biturbo 6 valec 2,8) radí tak, že po preradení poklesnú otáčky pri pokojnej jazde na cca 1300 otáčok. Výrobca snáď vie, čo robí. Ale ak by som mal vždy pri dosiahnutí 2000 otáčok radiť na vyšší stupeň u fabie 1,2/47, tak by po preradení klesli otáčky takto:
    2° - 1150 - 15 km/h
    3° - 1400 - 26 km/h
    4° - 1450 - 37 km/h
    5° - 1650 - 50 km/h
    Aj tých 1600 otáčok je na zrýchľovanie dosť málo. A ak idem ustálenou rýchlosťou po rovine, tak predsa nepotrebujem radiť. Takže môj názor sa potvrdil, práve u toho 1° je viac ako vhodné radiť až pri vyšších otáčkach, lebo po preradení na 2° podľa návodu by mal motor 1150 otáčok. A to je predsa len na zrýchľujúci trojvalec fest málo. Neporedpokladám, že by niekto chcel ísť ustálenou rýchlosťou 15 km/h.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.08.05  17:37

« Re: Re: Zajetí nového motoru

V tom navode je to take dvojzmyselne pise sa tam:
    "Na prvni rychlostni stupen jedte asi jen na vzdalenost delky vozidla. Na vyssi rychlostni supen radte v okamziku, kdyz motor dosahne asi 2000 otacek"
    Je k tomu taky obrazok, kde je znazornena zavislost spotreby od zaradeneho stupna a IV. stupen je tam od cca 45 kmph, V. od cca 50 kmph a VI. od cca 60 kmph.
    Otazka je ci to myslia iba pre I. stupen alebo pre vsetky.
    Ten navod je tu: [odkaz]
    strana 145
    Moj nazor na tuto temu je taky, ze pre kazdy motor je to ine a ak sa clevek trochu vyzna, tak to vyciti. Napr Fabia 1.4 MPi 50 kW nema problem po rovinke na V. 1500-1600 otackok, ale 1.2 47 kW uz potrebuje aspon 1800 otacok.
    Pri posuvani v zapchach 1.4 MPI nema problem ist na volnobeh a podla mna to nie je podtacanie.
    Klasicky priklad podtacania je ked nejaky magor ide do kopca na V. stupni 80kmph, auto zpomaluje a on drzi plny plyn.
    Ale univerzalne asi funguje uz viac-krat spomenuta rada - ak mate mierne zosliapnuty plyn a auto ide rovnomerne a na dalsie zosliapnutie motor reaguje tak je to v pohode.
    Ak mate napr 6-8valec s automatikou, tak ta udrziava pri kludnej jazde motor aj okolo 1500 otackok.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.08.05  17:13

« Re: Zajetí nového motoru

To je veľmi divné. Oskenuj mi tú stránku. Ešte aj keby sa jednalo o nafťák, ktorý je všeobecne stavaný viacej na nízke otáčky, tak okolo 1900 otáčok sa práve preberie turbo, tak prečo by si mal preradiť. Skôr by som to chápal naopak, že ak otáčky klesnú na 2000, tak sa odporúča preradiť. To by šlo.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.08.05  14:16

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Už je mi to jasné, díky.
    to Diamant:
    zajímavé je, že v originálním návodu pro Š Fabia je uvedeno, že se má vždy při dosažení 2 tis. otáček přeřadit na vyšší (!) rychlostní stupeň. Nechápu, proč to tam tak píšou...
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 05.08.05  13:29

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Zed: rozdil neni zadny, jen jsem naznacil hranici plynu kteroui povazuju za podtaceni
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 05.08.05  09:25

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Ono to nie je ani tak o otáčkach, ale o zaťažení motora. Navyše pri studenom motore ten olej tak dobre nemaže a teda by si ho pod 2000 nemal príliš dusiť. Ja som zástanca teórie, že pod tých cca 2000 otáčok jazdím až keď je motor zahriaty a idem po rovinke ustálenou rýchlosťou.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.08.05  07:07

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Nejsem teda moc technický typ, můžeš mi blíže vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tím, co doporučuješ a "plavbou" na 2 st. s 1,5 tis. ot. bez předchozího "nadupnutí" plynu?
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 05.08.05  07:01

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

zed: tak vyskousej nekdy vyslapnout spojku a seslapnout plyn aby se motor vytocil na 3000ot (na "neutral") a potom se stejne seslapnutym plynem nebudes "podtacet" ani pri 1500ot
  • « 00 Reagovat !

foto

05.08.05  06:55

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

A co popojíždění v koloně na rovině, tj. courání po metrech, dejme tomu cca 1,5 tis az 2tis ot na 2 st. s lehkou nohou na plynu, je to taky podtáčení? Přestože mám 1,2 htp, připadá mi tak trochu drastické mít řazen 1 st. Dík
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 04.08.05  12:29

« Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Jeste k tematu: pokud opravdu jde auto dobre za plynem ta navrhuji nasledujici. Nastartovat a pockat az se zacne motor mazat (zalezi na oleji a teplote ale), melo by stacit 20s a potom s lehkou nohou kopecek vyjet. Jednicka urcite neuskodi ale pokud je to stoupani do 12° snese to asi i dvojka.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.08.05  12:25

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

...ono možná s tím úhlem jsem to fakt přehnal, když si to teď promítám v hlavě, tak z nejnižšího místa do nejvyššího to bude max. 70m.
    Díky za názory, obecně mi šlo o to, že se studené motory nemají příliš vytáčet...pokud bych ten kopec jel s zahřátým motorem, držel bych to kol 3t.otáček a to už se mi zdá na studený motor moc. čau
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 04.08.05  12:13

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Ja by som asi nechal tú dvojku, ale točil by som na trochu vyšších otáčkach. Ono si uvedom, že tesne po štarte sa hodne dobíja aj akumulátor (po štarte je trochu pumpnutý) a vyššími otáčkami sa aj rýchlejšie zahreje lambda.
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 04.08.05  12:03

no jestli to nahodou neni prestreleny udaj s tim uhlem 25-30°. Maximalni stoupavost na I.r.s. bych hadal kolem tech 30° ale na II.r.s. tak max 20° a to pri "plnem" plynu. Doporucuju vzit si uhlomer :-) 300m pod uhlem 30° je prevyseni 150m pokud pocitam dobre a to je peknej kopec...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.08.05  10:44

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Jasně, nechci podtáčet, ale i na těch 2100 otáček a dvojku to jede plynule a na pedál plynu vyvíjím jen jemný tlak, což je podle mě hlavní ukazatel...
    Na jízdu s jedničkou jsem teda vůbec nepomyslel, spíše váhám, zda-li teda více ot. na dvojku, ale jak jsem psal výše, nepřipadá mi, že bych při tom motor trápil.
    Třeba mám blbý názor, ale já se hlavně řídím podle toho, jak mám v dané chvíli nohu na plynu, tj. klidně jedu 1500 otáček na dvojku, ale plyn mám jen lehce "naťuknutý". Např. jízda do ostřejších zatáček - nedovedu si představit, že bych v 20-25km/h řadil jedničku jen abych nepodtáčel..a to i s zahřátým motorem.
    Ale dík za názor
  • « 00 Reagovat !

foto

04.08.05  10:17

takt to co robis je urcite zle. Ale radsej by si mal ist 3000ot na jednotke , ako 2000 na dvojke. Do takeho kopca ide o podtacanie a trapenie motora. Motoru ani zastudena tych 3000 otacok neuskodi tak, ako tych 200 na dvojke.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.08.05  09:55

« Re: Re: Re: Re: Zajetí nového motoru

Dobrá... auto mívám v garáži, která je pod kopcem, tj. každé ráno musím se studeným motorem ten kopec vyjet.
    Může mít tak 25-30° a asi 300 m.
    Celkem by mě zajímalo, jak tento kopec co nejlépe zvládat - tj. ve smyslu ohleduplnosti k motoru.
    Mám 1.2 12v Fabii a řeším to tak, že jedu na 2 st. cca 2100 ot, víc otáček se mi zdá nešetrné vzhledem ke studenému motoru...
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 24.07.05  00:38

« Re: Re: Re:

Ako som písal, asi po 20.000 km. Ale subjektívne som mal dojem, že auto sa dostalo do najlepšieho až okolo 30.000 km. Inak som meral na brzde po 15.000 km aj po 30.000 km a motor dával 93 resp. 95 kW a krivka točivého momentu sa tými ďalšími 15.000 km viacej narovnala a namerané maximum bolo 178 resp 185 N.m a krivka v celom spektre narástla. Ako som spomínal, zabiehal som opatrne. Môj kamoš, čo má tiež 2,0 a jazdí ako závodník bol na meraní tiež a pri 30.000 km mal 95 kW a 183 N.m. Akurát krivky boli ešte rovnejšie, než moje. Takže ani ten štýl jazdy s motorom veľa nenarobí, akurát bude kratšia životnosť.
    Klima? Ak je spotreba na voľnobeh okolo 0,8-0,9 L, tak s klimou obvykle okolo 1,1-1,3 L. Ale veľa záleží od nastavenia teploty a rýchlosti ventilátora. Piestový kompresór klimy totiž plynule mení zdvih podľa potreby a teda aj mení odoberaný výkon z motora. Za jazdy klima urobí obvykle tak okolo +0,5 L. Ale ja sa nedávam príliš vymrazovať.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.07.05  20:46

« Re: Re:

Diamant : pokud se nepletu tak mas dvolitrovou fabku ze ? A muj dotaz je za jak dlouho se zajela ? tj. ustalila se spotreba a zacala se chovat "zive" . A pokud mas klimu tak jak se projevi v aktualni spotrebe ?
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 23.07.05  10:31

« Re:

Musím s Mitsi súhlasiť. Určite motor nie je zabehnutý už z výroby a taktiež povrchy jednotlivých dielov nie sú hladšie ako kedysi. Presne ako píše, tolerancie by mohli byť dnes menšie, takže magori vo fabrike a na preprave z vlaku do predajne to snáď tak nezlikvidujú. Pri zábehu ide o to tie povrchy zahladiť a to platilo kedysi a platí to aj teraz.
    Inak tá minimálna spotreba sa dá zistiť pomerne ľahko. Ak stále používate rovnaký olej, tak stačí sledovať spotrebu na voľnobehu. Samozrejme treba docieliť stále rovnaké podmienky. Teda ideálne bez klimatizácie, s dobre zahriatym motorom a ideálne po dlhšej jazde, aby bol aj akumulátor dobitý. Tá spotreba môže byž u 4-valcového benzínu trebárs 0,9 L/h a časom bude častejšie a častejšie preblikávať na 0,8 až sa tam napokon ustáli. Mne to obvykle trvá tak 20.000 km.
    A potom u slabších áut (okolo 50 kW) sa dá testovať aj maximálka. Ideálne merať prístrojom GPS na prázdnej diaľnici a v rovnakom úseku zmerať maximálku smerom tam aj smerom naspäť a urobiť priemer (vylúči sa vplyv sklonu cesty či vetra). Vždy samozrejme skontrolovať nahustenie pneumatík. Takto sa dá zároveň neskôr zisťovať kondícia auta, ak si to človek píše.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.07.05  12:14

« Bez nadpisu

Celkem záleží jaké máš auto. Vmám případě u nové Pandy není třeba točit více jak 3500. Max. Mt je v 2500, takže pohodička.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…