Zajetí benzinového motoru

foto matuS

matuS 10.08.05  09:23

« Re: Re: Re: Re:

ved preto napisal ze ma ist 1km tam a 1 km spat.
    vynuluje sa tak nielen sklon cesty ale aj vietor, a prave kvoli tomu vetru je treba robit ten test simultanne, inak podmienky na meranie nebudu zhodne.

10.08.05  09:19

« Re: Re: Re:

diamant: ale meranie spotreby ako si pisal je maximalne neobjktivne. Ten 1km moze byt laho dole kopcom, s vetrom v chrbte a mas take krasne cisla :-). Sa som takto meral spotrebu na 10-20km useku. Tam aj ked ides z kopca, potom ides do kopca a ako tak sa to vynuluje + aj - .

Diamant 10.08.05  08:16

« Re: Re: Re: Re:

Máš pravdu. Ja som len chcel naznačiť, že jednak technológia sa dnes vyvíja a jednak fakt, že ono nezáleží ani na tom motore. Motory sú konštruované tak, aby vydržali bez poškodenia zhruba tie isté otáčky. Samozrejme nerátam extrémy od Japoncov, kde sú maximálne otáčky vyššie.

foto Saab

Saab 10.08.05  06:26

« Re: Re: Re:

"Zober si taký benzínový turbomotor. Ten má v nižších otáčkach omnoho vyšší výkon aj točivý moment a teda aj väčšie zaťaženie napríklad piestov či kľukového hriadeľa (a keď je ešte aj s priamym vstrekom benzínu, tak má ešte aj vyšší kompresný pomer a namáhanie je ešte o to vyššie). A ako vidíš, prežije to. "
    to Diamant: turbomotory mají díly motoru (písty apod.) z "pevnějších" materiálů než motory bez turba, proto to zvládnou. Kdyby se dali písty z atmosferického motoru do turbomotoru, tak by byl motor za chvíli KO.

Diamant 09.08.05  21:29

luf - Aha, takže tým vlastne ani nejazdíš. Pokiaľ jedným autom jazdí jeden a iným druhý, tak môže byť odlišný nie len štýl jazdy, ale aj trasy, po ktorých to auto jazdí. Ale rozdiel medzi 6 a 7 L je pomerne významný. Zober si, že také 2,0 TDI má oproti benzínu spotrebu o 1,5 L nižšiu a už je z toho veľké pozdvihnutie a každý to TDI chváli.
    A potom ako u už padlo, ak chceš so slabším motorom držať nejaké vyššie tempo ako so silnejším, tak aj tá spotreba je podobná. Lenže ak budeš chcieť ísť úsporne, tak s tým slabším spravíš nižšiu spotrebu, ako s tým silnejším. A o tom to je. Je tam potenciál ušetriť, len ho treba správne využiť. A presne ako Fero píše, 1,2 je super do mesta. A taktiež som toho názoru, že ešte treba trochu počkať, potreba ešte trochu klesne. Mne napríklad spotreba na voľnobehu definitívne sadla na hodnotu 0,8 L/h až po cca 20.000 km.
    Ale keď ti tá spotreba nedá spať, tak urob experiment. Zmeraj spotrebu pri ustálenej rýchlosti 70, 90, 110, 130 km/h. Ideálne tak, že po ustálení rýchlosti vynuluješ palubný počítač a prejdeš úsek aspoň 1 km touto rýchlosťou. Priemernú spotrebu zapíš na papier. Potom to zopakuj približne v tom istom úseku cesty aj opačným smerom a urob vždy priemer pre spotreby pri tej istej rýchlosti. A potom si požičaj Fabiu a skús to isté. Potom sa uvidí.
    Fero - je pravda, že vŕtanie aj zdvih je identický ako u 1,6 / 55, ale skutočne bolo zadanie také, že nový trojvalec mal vzniknúť tak, aby využíval maximum dielov za 1,4 16V.

"-- skrytý --" 09.08.05  19:39

luf napsal:Kde teda vidis vyhodu tej Fabie?

Kde asi? Fabia Combi 292000, Renault Megane Combi 420000. Chapes?

09.08.05  19:20

OK, pridem sa hadat znovu, ked bude mat 30000km ;-). Uz necakam nejake extremne zlepsenie vykonov a spotreby, do 2000km sa nieco dialo, ale odvtedy jazdi rovnako. Proti tomu Megane sa zabehaval az nechutne dlho.
    BTW v meste jazdi za 6.8 (ja s nou po meste nejazdim), ale ja za 7.5, maximalne za 8 ked postavam dlho v zapchach, co zase nie je ziadny extremny rozdiel. Casom ju snad budem mat moznost prehanat po Prahe aspon tyzden, aby som na konci vedel poreferovat, ako na tom je.

09.08.05  19:08

to Diamant:
    ad odobratie valca: blok 1.6 55 kW ma vrtanie x zdvih presne take iste ako 1.2 76.5x86.9 , ja som len z toho usudzuval, ako to bolo naozaj neviem
    jasne ze pri 2000 otackach je tam stale maximalnych 19 kW, na "namahanie" motora ma ale zasadny vplyv aj zprevodovanie (co ma luf problem pochopit), lebo motor sa uplne inac namaha na 1-ke a na 5ke pre 2000 otackach, suvisi to samozrejme s jazdnymi odpormi, ktore su na 5-ke pri 2000 otackach ovela vacsie
    ad vykon 1.2 47 kW , no ja som prave pocul, ze aj 12V verziu museli utlmovat, lebo v pohode zvladla 55 kW (ked si pozries konkurencne motory, tak 55 kW pre 1.2 nie je ziadny problem) ale potom by nemal vyznam motor 1.4 55 kW
    to luf: nezda sa ti nefer posudzovat spotrebu Fabia 1.2, ktora ma iba 5500 km ? sam si pisal, ze ti spotreba na 1.6 postupne klesala, pisem to po x-ty raz 1.2 je skvela v meste-zapchy, studene starty, krizovatky,...

09.08.05  19:04

Diamant - hmotnost mam z webu skodovky: fabia sedan elegnace HTP 1090-1180kg. Ako asi tak mozem vediet, ci to je ta dolna alebo ta horna hranica? Megane kombiik ma uvedenych 1215kg. V idealnom pripade je fabia o 100kg lahsia...
    HTP mi nezerie vela, 130km po okreskach som spravil s priemernou spotrebou 5.4l pri toceni, o akom sa tu hadame. Ale serie ma to, ze vacsie auto s vacsim motorm to urobi za 5.8l. Od kupenia doteraz (5500km) ma ta Fabia priemernu spotrebu 6.1l/100 (podla PP, skutocnu nikto nepocita). Nejazdim na nej ja, ale clovek, ktory jazdil vzdy pomaly a s rozvahou. Ja sa neobmedzujem, jazdim skoro stale s plnym autom a napriek tomu mam priemer za 52.000km 7l/100 skutocnych, za toto leto mam priemer iba 6.5l/100. Kde teda vidis vyhodu tej Fabie?

Diamant 09.08.05  18:15

luf - samozrejme, že ak idem ustálenou rýchlosťou, tak motor môže bežať kľudne na 2000 otáčkach. Ten výkon, ktorý potrebuješ na udržanie auta v chode je dosť malý. Takže aj sily pôsobiace na pohyblivé diely motora sú malé. Okrem toho sa v motore spáli málo paliva, takže sú tie diely aj málo tepelne namáhané a rovnako sa menej znečistí olej od spalín prenikajúcich do neho zo spaľovacieho priestoru.
    1200 kg? To máš set sakra ťažké auto. Ja mám ťažký motor, Elegance a ešte kopec výbavy navyše, originál ťažné (riadny kus železa) a kufrík s náradím. S plnou nádržou váži moja Fabia 1220 kg. (To som naozaj vážil).
    Fero - nie je to s tým odobratým valcom celkom tak. Za základ motora 1,2 HTP bol použitý motor 1,4 16V. Piesty sú identické a aj niektoré ostatné diely. To bola úloha pre konštruktérov - ale to len tak na okraj. Ale inak je to zdôvodnenie pravdivé. Nemám námietok.
    Luf - pochop, že pre priebeh točivého momentu je podstatných mnoho faktorov. Ako napíklad naladenie vstrekovania, tvar piestu, tvar a dĺžka sacieho potrubia, kompresný pomer a mnoho ďalších faktorov. Takže tvoja jednoduchá matematika tak celkom neplatí.
    zed - ale jasne, že pri 3000 otáčkach to ešte nie je ono, lebo výkon ešte nedosiahol svoje maximum.
    luf - pochop, že auto so silnejším motorom (predpokladám, že tvoja 1,6-ka je silnejšia než HTP) má aj ťažšie sprevodovanie a teda na tom istom prevodovom stupni pri 2000 otáčkach pôjdeš rýchlejšie a to v praxi znamená, že ten motor musí vyrobiť viac energie na udržanie auta v chode. A predpokladám, že tvoj Renault je aj o čosi ťažší, takže aj pri zrýchľovaní potrebuješ viacej energie. Preto je to namáhanie oboch motorov približne rovnaké. Zober si taký benzínový turbomotor. Ten má v nižších otáčkach omnoho vyšší výkon aj točivý moment a teda aj väčšie zaťaženie napríklad piestov či kľukového hriadeľa (a keď je ešte aj s priamym vstrekom benzínu, tak má ešte aj vyšší kompresný pomer a namáhanie je ešte o to vyššie). A ako vidíš, prežije to. Tak to už nerieš a zmier sa s tým, že svojmu HTP nijako neublížiš, ak budeš jazdiť aj v okolí 2000 otáčok. Samozrejme nie hore prudkým kopcom na 5° a s plynom na podlahe. Hoci v princípe by mal prežiť aj to, nakoľko ten maximálny výkon, čo je motor schopný vyrobiť nie je vysoký. Okrem toho výkon na jednu otáčku nie je konštantný, ale s otáčkami narastá. Takže vlastne vo vyšších otáčkach je ten motor namáhaný viacej (a to aj tepelne).
    Dajme tomu, že tvoj motor má pri 1500 ot. 19 kW. Ale ak ich budeš využívať na 1°, tak ti rýchlosť veľmi rýchlo stúpne a otáčky tiež. Ale ak to isté spravíš na 5°, tak ten motor bude v tých nízkych otáčkach podstatne dlhšie. Myslím, že ani tieto otáčky nie sú pre motor nijako škodlivé, ale predpokladá sa, že pod tých 1500 otáčok už nie je tlak oleja dostatočný a motor by mohol byť horšie mazaný. Hoci aj o tom pochybujem, keďže bežné autá s výkonom trebárs tých 47 kW majú aj klimu a tá si môže zobrať cca 5 kW. Ešte je tam alternátor, takže ak človek stojí v zápche a má pustenú klimu naplno, tak kľudne ten motor môže na tom voľnobehu ísť takpovediac na plný plyn a musí to prežiť.
    Že ti HTP žerie toľko ako 1,6-ka je len a len tvoja chyba. Nevieš s tým HTP jazdiť. Ostatným majiteľom skonzumuje HTP toľko, že takej 1,6-ke (ani FSI) sa o tom ani nezdá.
    fero - v tomto má luf pravdu, že ak má motor pri 2000 ot. 19 kW, tak ich má bez ohľadu na prevodový pomer. A ak by tie odpory boli vyššie než potrebný výkon, tak auto bude spomaľovať. Ale faktom je, že na tej 1-tke to človek nedusí na plný plyn a tých 19 kW to zďaleka nebude. Inak HTP nemá 55 kW lebo aj tých 47 dosahuje tak akurát. Mal som info, že keď vyrábali tie motory, tak tú slabšiu verziu museli trochu priškrtiť, lebo aj napriek absencii ventilov mala veľmi podobný výkon ako 12V verzia.

09.08.05  17:55

BTW, no fakt sa dost nudim :-)
    z coho usudzujes ze je to podtacanie, sam pises, ze to zvlada v pohode, a ked to nedusis do prudkeho kopca, tak by som v tom nevidel problem, detto 1.2 pri 2000 ot
    ked bezi motor pri volnobehu na 700 otacok, je to podtacanie?
    6-8 valce s automatmi v pohode radia tak, ze sa otacky pohybuju okolo 1200-1300, jednoducho, ten motor ma aj pri tychto otackach dostatocny vykon aby prekonaval jazdne odpory po rovinke, tak v com je problem?

09.08.05  17:51

Tieto citaty vytrhnute z diskusie maju velku informacnu hodnotu. Priznavam, ze ked som lenivy, tak trojku pri 1500 nechavam. To ale neznamena, ze to nieje podtacanie.
    BTW ty asi nemas toho moc na praci, ze?

09.08.05  17:38

to luf:
    tvoj citat
    "Vobec ma netrapi jazdit pri 1500ot, trojka si v klude poradi."

09.08.05  14:19

No praveze je zasadny rozdiel, ci tam mas 2000 otacok na 1ku alebo 5ku, pretoze na 1ke ides cca 15 kmph na 5ke cca 60 kmph, a je ti dufam jasne, ze jazdne odpory pri 60 kmph su niekolkonasobne vyssie ako pri 15 kmph
    predsa nechces dufam povedat, ze motor sa na 1ke pri 2000 otacok "trapi" takisto ako na 5ke pri 2000 otackach ??
    mimomesta maju tieto motory podobnu spotrebu pretoze prekonavas +- tie iste jazdne odpory, na co potrebujes nejaky vykon a na to potrebujes nejake mnostvo paliva, ale v meste ti staci podstatne nizsi vykon, a tam ma 1.2 nizsiu spotrebu, lebo bla bla bla
    ja jazdim mimo mesto za cca 5-5.5 mesto za cca 6.0-6.5
    tento motor ma problem akuart s tym, ze nema 55 kW, lebo koncernova politika a Fabia je dost tazka
    koncim s touto diskusiou, pretoze uz som podal dost argumentov, a porovnavanie 1.2 vo Fabii s 1.6 v Megane je trosku problematicke napr preto, ze podla cennikovych cien je najlacnejsi Megane 1.6 za 560 000 a najlacnejsia fabia 1.2 za 300 000 je to iny segment, tieto auta si kupuju ludia podla svojich potrieb, a tie ma kazdy ine
    jedna otazka: aku mas rychlost na Megane 1.6 na 5ke pri 2000 otackach?

09.08.05  14:11

Nechapu co tady porad chcete zajizdet... Proste jezdit normalne a bude to OK.

foto matuS

matuS 09.08.05  14:09

podla mna tu riesis blbosti.

09.08.05  13:56

BTW vobec necakam, ze HTP mi da to, co moj motor. Ale ked mi to neda, preco si za to zapyta skoro to iste? Nemyslis, ze to je dovod mysliet si, ze je to motor - nepodarok?

09.08.05  13:54

fero - ta tabulka ti moc nenahrava. Pri 2t otackach ma 19kW. A je uplne jedno, ci tam mas 1ku alebo 5ku, proste 19kW-straty sa prenesie na vozovku. Takych istych 19kW ma 1.6 z Meganu pri 1500 otackach. Preberte si to ako chcete, mne je to jedno, ja sa k motoru spravam tak, ako si myslim ze mu najlepsie vyhovuje, ako sa spravate ku vasim vy mi je vlastne uplne jedno.
    BTW porovnavat 1.2 v Cliu s HTP je pocta pre ten reanultacky motor z roku ~1990 (ten motor bol predstaveny v prvej generacii Clia)

09.08.05  13:18

« Re: Re: Re: Re:

Je pravda, ze jsem zkousel jizdu do kopce s ruznymi otackami mezi 3tis. az 4tis. a taky se mi zdalo, ze pri tech 3tis. to jeste neni maximum, a ze to o neco lepe tahne kolem 3,5 tis. otacek.
    Ty tabulky jsou zajimave (pro lufa ale asi ne :-)
    Ke spotrebe: kdyz porovnam tabulkove spotreby s mou spotrebou, tak se zhruba shoduje. Nechci prilevat olej do ohne, ale pozoruji nakupy novych vozu pro taxisluzbu v nasem okr. meste a za posledni rok jsou to 4 htp 12v (ruzne taxisluzby), 1 panda a 1 focus c-max (motorizace neznam, nejsou na dverich), trebas to jakous vypovidaci schopnost ma....ale to uz je stejne mimo tema - "zajeti...

09.08.05  12:53

to zed:
    podla udajov skodovky je max krutiaceho momentu pre 1.2 HTP naozaj pri 3000 otackach
    ja som vychadzal z "realne" nameranych hodnot:
    500 otacok hore dole to je jedno, aj tak sa to moze lisit motor od motora
    snazil som sa na konkretnych prikladoch vysvetlit princip