Ford Mondeo TDCi
impaler 24.04.06 17:28
« Čeština :)
MĚ to taky dost stírá (vypéká), ale moc MNĚ to nestírá podle představ. :)
Jak by to mohlo být sklem, co myslíš? To máme snad stejné, ne? Já už jsem i koupil nové stěrače (aero či co, Ford od Valeo, origoš za litr pár), a nevidím moc pokrok. Nemůžu si pomoct, nelíbí se mi, že za stěračem je mlha i v těžkém dešti, byť na dobře umytém skle jen chvilku. To je to fakt normální?
A v přerušovaném lehkém dešti pak šmouhy, které už ani zběsilým ostřikováním prostě nedostanu pryč jinak než houbou u pumpy? -
impaler 24.04.06 17:17
« Stěrače věčně zelené...
lordmystic: vítej, ať to dobře a bezpečně jezdí.
My máme za sebou zas jednu dávku do ČR a zpět, tam nalítáno 1500, celkem teda přes 4000 za deset dní. Čidlo teploty po opravě před odjezdem opět v poho, rafička se už dávno zase nehýbe než před zahřátím.
Tankodrom Hranice-Nový Jičín několikrát, otřesné (doslova a často). Kontrola policisty dvakrát, bez následků (jak taky, slušná jízda), v pohodě a s úsměvem.
* s meďourem a pupkem v plandavým obleku na bavlněným triku, ale to už je jiná pohádka. :)
Aha, a teď ty stěrače: furt mě serou, už tam liju jen vodu s pár kapkama jaru a furt se to rozmazává divně, nechává to stopu, umejt čerstvý kakance to nechce...co tam lijete? Čistím tyto zánovní gumové lišty často, prstíčkem kontroluju, nepomáhá. Podezříval jsem vyhřívání, že špínu připíká dřív, než se stihne umýt, ale teď to nepoužívám a problém trvá. -
lordmystic 24.04.06 15:15
Takže dobrá rada zní - měnit raději preventivně palivový filtr dřív než je obvyklé - tím nic nezkazím.
Jinak ohledně těch brzd - bylo mi to divné, ještě jsem hledal na webu, protože se mi občas zdálo, že auto brzdí někdy líp a někdy hůř. Zjistil jsem, že to bude mít asi na svědomí tzv. brzdový asistent nebo jak se to jmenuje, který nevyhodnocuje sílu stisku pedálu, ale rychlost jeho sešlápnutí a podle toho bude brzdit. Na té dálnici jsem jednou lehce dobržďoval kolonu a pak jsem musel rychle dobrzdit úplně když mi tam vjel z vedlejšího pruhu a to byl problém. Ale kdyz rovnou hamstnu na brzdy, tak se mi zdá že to brzdí líp - to by přesně vysvětlovalo ten brzdový asistent. I když taky ve velké rychlosti - měl jsem cca. 140km/h jsem musel zastavit kvůli srnce a to mi přišel nástup brzd docela bídnej a šlo to až moc brzo do abs - a to jsem to sešláp dost rychle. Fakt tam asi budu mít špatný kotouče nebo destičky. Při další výměně si nechám dát nějaký lepší s drážkama nebo tak. Uvidíme.
S tou spojkou jsem rád že nemám ze začátku problém jen já, už jsem si říkal že jsem totalní nešika :). Ale musím říct, že při klidné jízde je to v pohodě, to už jsem si zvyknul, trochu horší a méně plynulé je to tehdy, kdy potřebuji z nuly či minimální rychlosti co nejrychlejí akcelerovat a to ty tři rychlosti pod plynem jdou tak nějak neplynule... Ale chce to cvik. -
« Re: Re: Re: Re: Rada
Nástup těch brzd je možná pomalejší, ale když se potlačí, tak to brzdí velmi dobře. Na rozdíl od třeba Octávie, kde je nástup strašně citlivý, úplně bez odporu pedálu, ale jak jdeš dál dolů, tak už se nic tak výrazného neděje a pak už přichází ABS. Vím, že mi to právě u Octávky ťukalo dosta často - třeba při přejetí příčné nerovnosti při brždění, na vodě a pod.. Tady o ABS vůbec nevím , nemyslím zimu a led :-)
To ovládání spojky a řazení a přeřazování chce fakt jistý cvik. ˇTradičně když přeřazuju, tak buď to při puštění spojky trochu přbrzdí než se projeví stalčení plynu, a nebo trochu protočí a cukne dopředu. Je to velmi úzké rozpětí......... -
"-- skrytý --" 24.04.06 14:14
« Re: Re: Re: Rada
My Lord!!!
Pokud se filtr zanese (a u nás je to rozhodně dřív), prostě filtrační vložka v místě největšího náporu praskne...
Dovedeš si představit co to udělá !!! Čerpadlo konec, vstřiky konec.
Jinak gratulace, mám kombíka a brzdy NEMAJÍ chybu!!! Tak to nech proklepnout, kdovíjaké destičky tam strčili, dej originál!!!
Moc se mi líbilo řešení SsangYongu pro Asii a východní Evropu vč. ČR - používají zdvojenou filtraci. První filtr odlučuje vodu a druhý nečistoty. Takhle si představuji přístup k věci. -
lordmystic 24.04.06 13:33
Možná máš pravdu, brzdy nechám prohlídnout, ale celkově když porovnám brzdy na Mondeu a Passatu, tak není vůbec o čem pochybovat. Možná jsou na Passatu až moc dobré. Na druhou stránku Mondeo je docela těžšký auto a také se brzdí z vyšších rychlostí, ale stejně musím stále počítat s oněco větší brzdnou dráhou. Fakt jsem zažil na spoustě aut lepší a citlivější brzdy. -
lordmystic 24.04.06 13:04
Konec spekulací, napíšu své praktické zkušenosti. Auto jsem přivezl minulou středu z německa. Měl jsem štěstí, vybíral jsem ze dvou a jedno bylo opravdu pěkný (se všema papírama v perfektním stavu za slušný peníz).
První zkušenosti... No s čím mohu srovnávat - Peugeot 405, Audi A100 2.5l, Passat 1.9TDI. Ať si říká kdo chce co chce, musím potvrdit, že podvozek je super! Při řízení mám výbornou kontrolu nad podvozkem, zpětná vazba mi velice vyhovuje. Proti Passatu je řízení tužší, ale stále velice pohodlné a díky tomu i přesnš poznám jak se auto chová. Už jsem i dvakrát uvedl v akci i ESP, to auto se fakt na suchu nedá utrhnout - zkoušeno na letišti (zatím originální Ford 16-ky kola). Překvapil mě i solidní komfort na horších silnicích a na těchto rozbitých okreskách i výborné jízdní vlastnosti. Motor 96kW má solidní zátah již pod dvěma tisíci. Bohužel mám pouze 5-kvalt, ovšem na okresky a silnice první třídy kde většinou jezdím mi poslední dva rychlostní stupně v pohodě stačí a nemusím skoro vůbec řadit. Trošku z počátku zápasím s plynulostí při rozjíždění a řazení prvních tří rychlostních stupňů, často se mi ještě stává že se mi při sešlápnutí spojky při řazení roztočí motor - musím plyn pouštět dřív než zmáčknu spojku - u Passatu tento problém ani nebyl u Peugeota 405 jsem musel stále držet auto pod plynem aby to jelo. Holt si zvykám na vyšší výkon. Palubní PC dobré, jen mi chybí krátkodobá paměť a okamžitá spotřeba. Ovládání rádia pod volantem super, jen mi chybí podpora mp3 :(. Řazení přesné, vzhled auta a interiéru pro mě osobně perfektní. Páté dveře u liftbacku co mám super, ohromný kuft s výborným přístupem. Parkovací asistent super, do dnes jsem s ním nejezdil, dnes bych si bez něj auto nekoupil. Velice mě zklamali brzdy. Je to ohraná písnička, říkal jsem si že to není možný aby to auto nebrzdilo, ale třeba na dálnici je to tragédie. To že dupnu ve 120km/h na brzdu (vší silou) a auto si jede vesele dál, tak z toho jsem byl dost rozčarován. Samotné brzdy jsou hodně měkké a vlažné. Budu se muset podívat po nějakém řešení jestli existuje, jiné kotouče a destičky, snad to pomůže.
Celkový dojem je ale perfektní, dlouho jsem se bál abych nekoupil špatně, dnes po necelém týdnu a 1500km po všech silnících všeho druhu musím konstatovat, že to auto v přímém srovnání jednoznačně poráží Passat kterého mají rodiče a se kterým často jezdím také. Nyní už jen uvidíme co vše se na autě začne sypat. Je to hodně odvyslé od kusu auta, stylu jízdy a stavu vozovky a paliva. Jsem moc zvědavej... -
"-- skrytý --" 16.04.06 16:53
« S-MAX
Petře,
mně bylo jasné okamžitě že Tě to sebere (když se Ti zalíbil C-Max). Pokud se podíváš na prodeje C-Maxu, padají... Toto bude maličko problém pro Forda - S-Max je příliš parádní a C-Max je naproti tomu příliš drahý.
Nu, počkám si, musí se to vidět. Pokud bude mít alespoň částečně použitelnost kombíku, beru ho místo Mondea. Ale to musím mít ještě rok tak je čas to všechno důkladně rozvážit.
Zatím zdar. Už bylo načase aby Ford vytáh nějaké eso proti těm vlkohradskejm a makarónům. (Nové Galaxy bude velký problém pro ostatní velká MPV). -
"-- skrytý --" 16.04.06 11:24
« Motory 1,6HDI,TDCi
Petře,
motory nejsou úplně identické. Jasně, vyrábí se ve Francii ale na žádost značky se upravují. Dost často se potom ladí pro potřeby jednotlivých typů. Dokonce se pro velký úspěch přesouvá výroba z Francie do Anglie (pro skupinu Ford samozřejmě).
Podle mne to bude v zatlumení (Ford má lepší zatlumení). Může být také že Ford používá jiné turbo!!!
Vždy jsem šokován když kolem mne projede O1, jak píská - je to slyšet venku i vevnitř.
U mého Mondea nevíš že tam nějaké turbo je.
Howgh, měj se.
Nová éra přichází!!! Vivat S-Max!!! Vivat, vivat, vivat!!!

Mám pětikvalt, ale v automatu. Těžká pohoda. Podle mne pět rychlostí úplně stačí, šestikvalt je zbytečná móda a automat je nejlepší!!!! Jenže ho teď nedělají, prý neplní Euro 4.
(A na barikády).