Ford Mondeo TDCi

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  13:09

« Re: Re: Hmmmmm

No právě! Já se nepovažuji za tak bohatého, abych se vlastní hloupostí připravoval o peníze na opravy něčeho, co šlo zachránit prostou prevencí. A prevence je něco, u čeho se jen stěží dokazuje, že to má nějaký smysl. Já na ni ale věřím!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  13:04

« Re: Hmmmmm

Z hlediska strojarskeho musim souhlasit s Mitsim a sam to tak delam.Ale z hlediska praxe to co vidim(jezdim 2x za mesic Brusel-CR) to dela jen malokdo.V SRN prave pri tankovani je to videt.Nekdo zastavi a nez si vytahne kartu nebo penize tak to necha bezet, jiny to pere 200, pak sup brzda, vypnout, natankovat a znovu 200.Kazdej at dela jak cemu veri :?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  12:53

« Hmmmmm

hezka diskuze to je pravda....clovek by rekl i poucna...ale nerikejte mi ze vyrobce jak si nepouziva mozek a navrhne motor ktery je nutno po dojeti nechat jeste chvili bezet...a je me jedno jestli par vterin nebo minut...nikde se o tom oficialne nepise...ani v navodu...ani prodejce nic nerekne...a ty motory jedou v poradku i pres 200tisic...neberte to jako nejakou urazku...jen lehce nahozenou otazku...opravdu vyrobci neuvazuji? ze tady davate jednu radu za druhou ;)))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  12:52

« Re: Re: Re: Re: Re: turbo

Ono také záleží na tom, co kdo chápe pod rychlou jízdou: asi je rozdíl mezi tím, když někdo cestuje "svých pohodových 160 po dálnici" s autem, kterému to nečiní potíže, a jiný stylem "furt co to dá".
    Já osobně raději "dochlazuji" i atmosférický benziňák! Začal jsem tak činit poté, co kolega po našem "závodě do kopce" (s atmosférickým benziňákem) ve švýcarských Alpách vyjel na kopec a aby "ulevil motoru", ihned ho chcípnul. Okamžitě se to vyvařilo (přitom venku nebylo víc jak 10 st. C), praskla boční plastová komora chladiče a zkroutila se hlava motoru, přičemž samozřejmě došlo k poškození těsnění pod hlavou. Bylo to (naštěstí pro něj, nikoli pro mne) opravdu velké, ale hlavně hodně drahé poučení: starosti jsem ovšem měl i já, jelikož jsme v 8 lidech zůstali pouze s jedním pojízdným (naštěstí) autem, o zkažené dovolené ani nemluvě...
    PS: Znáte ceny odtahů ve Švýcarsku? Raději to ani nechtějte vědět! Odtah jsme samozřejmě museli zaplatit, použitelný chladič sehnali na vrakovišti (vlastnoruční výměna) a s poškozenou hlavou motoru se kupodivu - byť za cenu neustálého dolévání vody v intervalech, které se neustále zkracovaly (v závěru cca každých 50 km: kanyst původně na benzín sloužil jako "zásobárna vody") - dalo dojet až domů. Přeji podobný zážitek všem těm, kteří to považují za "velmi teoretický problém".
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.05  12:23

« Re: Re: Re: Re: turbo

DIM: proč pár minut? stačí úplně nechat chvíli pracovat motor bez zátěže. A to se většinou dějě. Když najíždíš na pumpu, tak brzdíš v odbočovacím pruhu motorem, pak pomalu jedeš ke stojanu... a když to necháš ještě 20vt. bublat, tak se ti motor odvděčí a poznáš, že nebudeš vypouštět z motoru totálně černý zasazený olej. Dnešní motory jsou OK a nechaji si hodně líbit. Proč se ale nesnažit, aby byly ještě víc v pohodě?
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.05  11:08

« Re: Re: Re: turbo

Tak nevím, najezdil jsem s různými turbomotory stovky tis. km a motor jsem nikdy běžet ani po rychlé jízdě nenechal...........a nikdy jsem nic nezadřel a původní Octavia 1,8Turbo má dnes 250 tis a žádný problém s turbem neměla. Teoreticky je to dobrá rada, ale přijet k pumpě na dálnici a napřed někde stát pár minut než začnu tankovat.......to opravdu nedělám, a ani jsem to u nikoho neviděl. Zdá se mi to jako velmi teoretický problém........
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.05  21:30

« Re: Re: turbo

Turbinka se točí i na volnoběh, jde velmi lehce a i na volnoběh auto vyrobí nějaký spaliny. Vlivnější plnicí tlak ale turbo udělá až při vyšších otáčkách (jde to poznat nelineárním zvýšením výkonu). Já osobně turbo neslyším ani při staženém okénku ani při otevřené kapotě. Slyším jen, když se začne otvírat přepouštění spalin (tj. když jsou vysoké otáčky a je potřeba snižovat plnící tlak). Vychlazení turba olejem při volnoběhu je veledůležitá věc před každým vypnutím motoru po jízdě. Olej totiž v ložisku zůstává stát po vypnutí motoru (narozdíl od zdvihátek, odkud rychle steče dolů). Nedodržení dochlazení má za následek zhoršování kvality oleje a podobně, jak píše Mitsi.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.05.05  09:42

« Re: Re: Re: dotaz

matuS: (cit.) "alebo to spravis tak ako ja, klimu mam zapnutu stale, vobec sa o nu nestaram, len si podla potreby menim teplotu.
    smrdiet zacala teraz, po 4 rokoch. vycistenie stoji cca 1000 korun....
    zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej..."
    - Kdybys v reálu viděl, co všechno dokáže "vyrůst" v tvarově velice komplikovaném prostoru výparníku klimy (ta vrstva plísní hrála nádhernými barvami od sněhově bílé až po nachově purpurovou a nešla odstranit ani wapkou!!!), přestal by sis myslet, že nastříkání nějaké dezinfekce do průduchů ventilace za 1000 Kč jednou za 4 roky něco vyřeší...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.05.05  09:37

« Re: turbo

Ondra D.: Jenže on je poněkud rozdíl mezi tím, když se turbo točí naplno (u načipovaných motorů klině až 300 tis.ot./min.!), a když se se "jen tak líně převaluje" při volnoběžných otáčkách motoru. Nezapomeň, že ložiska turba jsou v zásadě fluidní, tzn. že je vytváří tlak kapaliny, v daném případě motorového oleje. A pak je tu ten "tepelný spád", tj. extrémně rozdílné teploty jednotlivých, ovšem k sobě vzájemně těsně přiléhajících (do sebe smontovaných) dílů: představ si, jeké dílo zkázy vyrovná rozdílná tepelná roztažnost těchto dílů, když nevytvoříš podmínky (tím, že je necháš "tepelně a teplotně" alespoň trochu srovnat volnoběhem) pro vyrovnání tepelného spádu.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  13:39

« Bez nadpisu

to OndraD:Ja vim, ze si to tak nemyslel :-) .Ty mas 2,0TDCI to nemohu posoudit, ale muj 1,6TDCI mi nepiska(ani zvenku neni nic slyset, kdyz treba manzelka odjizdi a ja stojim u auta).To chlazeni je znama vec, kdyz ho peru 170 po dalnici, tak kdyz zastavim na tankovani nechavam ho pokazde chvili bezet na volnobeh :!: .Jsem povolanim strojar a tak s tim motorem a hlavne turbem "soucitim".V mem oboru se zabyvam servisovanim velkych turbo-kompresoru a z praxe vim, ze kdyz se "masina" vypne tak minimalne 5minut musi bezet cerpadlo oleje aby se ochladila loziska(kde neni pomocne cerpadlo, tak je spadova nadrz ktera ho nahradi).Pokud se toto nedodrzuje, tak se loziska napekaji a za par cyklu se muzou vyhodit :!:
  • 00 Reagovat !

foto

29.05.05  13:10

« turbo

to Petr Blaha: Sorry, ja to myslel obrazne, me to auto take vyhovuje. Jestli se tedy mohu zeptat profiku. Proc turbo hvizda i pri brzdeni motorem a toci se i pri volnobehu, jak jsme tay resili, jestli ma volnobeh vliv na vychlazeni turba pred vypnutim motoru po rychlejsi jizde. Diky
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  08:46

« Re: Mondeo - C-Max

to PetrT:Take zdravim >:D ."Belgicani" budem uz jen tyden, vracime se do CR a uz se moc tesim "domu".Na novou Galaxy jsem moc zvedavej, jestli to bude podobne te studii co predstavili, tak by to bylo moc pekne auto ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  08:35

« Mondeo - C-Max

To OndraD: Motory jsou odlišné. Zatímco C-Max používá motory ze spolupráce Ford-Peugeot (za tento motor jsou zodpovědni Francouzi) Mondeo používá zatím pouze motory Ford Duratorq Puma (100% Ford). Teprve s nástupem nástupce Galaxy a nástupce Mondea se tyto "francouzské motory více rozšíří do skupiny Ford. Ford naoplátku dodává (je zodpovědný) motory pro užitková auta (Transit, Ducato, Boxer, Jumper) a motor 2,7HDI/TDCI (šestiválec).
    Na konci tohoto roku bude nový motor 2,2HDI/TDCI mít biturbo a 180 koní. (Opět neplést s motorem Ford Puma 2,2TDCI 155 koní)... Zdravím také všechny Belgičany.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  08:10

« Bez nadpisu

to OndraD:No to si me pekne na..al, kdyz si C-maxe nazval "sunkou"!Myslim, ze co do komfortu si C-max s Mondeem rozhodne nezada a jen pro tve info., treba predni kotoucove brzdy C-maxe jsou ze spickoveho Mondea ST 220 :!:
  • 00 Reagovat !

foto

28.05.05  22:14

« piskani turba

Ahoj, ja to turbo taky neslysel nez jsem si stahnul okenko. Uvnitr auta nic slyset neni, ale vne vozu to je slyset. Zvuk je to ale pekny >:D Ja mam vetsi sunku /C-MAX TDCi/ nez Mondeo, takze nemohu posoudit, ale rekl bych ze motory jsou totozne.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.05.05  19:58

« Turbo

To OndraD: Podle mne turbo na Mondeu nepíská! Já ho alespoň nikdy neslyším, zatímco třeba VWéčka pískají až hrůza. Pískat by mohlo přidřené, ale nejsem na to odborník...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.05.05  18:58

« to ondra

Ja mam mondeo tdci rv 2002, najeto 100 000 km ,ale turbo tam vubec nejde slyset....píská ti to při vsech rychlostnich stupnich nad 2000 otacek? me totiz pro zmenu nad 2000 otacek piska prevodovka, ale jen na 5 rychlost..
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 28.05.05  16:13

« Re: Re: dotaz

alebo to spravis tak ako ja, klimu mam zapnutu stale, vobec sa o nu nestaram, len si podla potreby menim teplotu.
    smrdiet zacala teraz, po 4 rokoch. vycistenie stoji cca 1000 korun....
    zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej...
  • 00 Reagovat !

foto

28.05.05  16:10

« dotaz

Mitsi diky moc. Jeste posledni dotaz. Mam C-MAXe 2.0 TDCi a ten ma servisni intervaly po 20.000. Jaky je tvuj nazor na prvni vymenu oleje, Neni lepsi ho nechat v tech prvnich 20.000km vymenit po 10.000 a pak uz normalne podle servisni knizky? Je lepsi plna syntetika nebo polosyntetika primo od Forda. Znamy rikal ze jsou velmi dobre oleje Q8. Diky.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.05.05  15:57

« Re: dotaz

Ad turbo: Ložiska turba a částečně i turbo jako takové jsou chlazena motorovým olejem. Když vypneš motor ihned po dojetí, přerušíš přísun tlaku i oběh oleje a tzv. tepelný spád, kterému jsi předčasným vypnutím motoru nedal šanci, aby se srovnal, postupem času dorazí turbo i olejovou náplň s možností druhotného poškození dalších choulostivých mechanických částí motoru v důsledku používání "přeškvařeného oleje".
    Ad klima: V případě potřeby si ji zapneš a jezdíš bez jakýchkoli omezení. Před ukončením jízdy (či spíše před odstavením auta na více, než řádově pár desítek minut), vypneš min. 5 min před dojetím kompresor klimy (ale nikoli větrák ventilace), aby se osušil výparník klimy. Tím zabráníš tomu, že Ti začne brzy smrdět: na výparníku se vlivem vlhkosti a tepla po odstavení auta pomnoží bakterie a další havěť, což je mj. zdraví nebezpečné.
    Často se setkávám s tím, že lidé jezdí s permanentně zaplou klimou a současně aktivovaným okruhem vnitřní cirkulace. Velká chyba! Mít stále zapnutý kompresor (i když to vzhledem k vnějším teplotám není nutné) zbytečně zatěžuje motor, zvyšuje spotřebu a nevypínání kompresoru ještě před dokončením jízdy vede ke smradu a zdravotním rizikům (viz shora). Permanentně zaplá vnitří cirkulace zase způsobuje mlžení skel zevnitř, snížení účinnosti klimování a především eliminaci důležité funkce klimy - totiž vysoušení vzduchu!
    Klima je nejúčinnějším prostředkem na odmlžení skel (samozřejmě se nesmí použít vnitřní cirkulace): bez ohledu na vnější teplotu zapneš klimu, v případě potřeby do toho klidně pustíš naplno topení, proud vzduchu nasměruješ na čelní a boční skla a "vysoušecí funkce" klimy pak už vykoná své.
    Pokud klimu např. v zimním období nepotřebuješ, ale s utem jezdíš, je třeba alespnoň jednou za čas "promazat kompresor" (je v něm stálá olejová náplň), aby Ti pak při prvním spuštění na jaře neodešel do věčných lovišť. Osobně doporučuji pustit kompresor tak min. na 5 minut týdně, a to buď před vyjetím (pokud parkuješ v garáži, kde nemrzne), nebo v rámci městkých popojížděk, kde je alespoň jakás takás šance, že se klima i za mrazu sepne (jinak je totiž chráněna před "zamrznutím" tím, že prostě pod určitou teplotou (tak kolem plus 4 st. C) nesepne kompresor, třebaže ji aktivuješ. V těchto případech je vhodné, když k PRVNÍMU sepnutí kompresoru nedojde při vytočeném motoru: proto je dobré aktivovat klimu v režimu volnoběhu motoru, nikoli při zimní jízdě stylem "na doraz".
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…