Ford Mondeo TDCi

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 31.05.05  16:04

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: turbo

pockaj >:D
    ked sa jedna o odbocovanie v pravouhlej krizovatke, tak OK, tam je to s motorkou narocne.
    ale na rovine? keby to osolil, tak by si stihal iba tak max prvu sekundu. skor ten motorkar chce normalne odist z krizovatky a prekvapi ho nejaky ktory si chce nieco dokazovat. ked motorka nieje v otackach, tak to este sekundu-dve trva nez sa tam dostane a potom je prec.
    btw je to svinarna ked vytlacis motorku, pretoze ta ta ajtak nikde zdrzovat nebude...ale my sme na to uz v CR a SR zvyknuti :(
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  15:41

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: turbo

To matuS: Samozřejmě to nedělám vždy. Ale vzhledem ke způsobu využívání a používání mého vozu to dost často považuji za potřebné.
    PS: Takový záhul totiž v rukách "standardního uživatele" asi žádné auto běžně nedostane... Když už jsi zmínil ty motorky: motorkáři se docela diví, když stojím první na světlech a oni se nacpou vedle mě, že mne jako každého jiného prostě "osolí". A úplně nejvíc se diví, když je to navíc do zatáčky/v křižovatce při odbočování - to pak mají "nějaké problémy s náklonem", resp. potíže vejít se do jízdního pruhu za situace, kdy mne nedokáží "ohulit", nechtějí ubrat a já jim tam jaksi překážím se svým MPV...
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 31.05.05  14:36

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: turbo

Já osobně raději "dochlazuji" i atmosférický benziňák!
    toto je podla mna hlupost.
    a teda nielen podla mna, pretoze s kolegami motorkarmi sme na serveri na tuto temu viedli dlhu debatu (ci po dojazde este nechat motorku vrcat) a kazdy povedal ze nie. lebo to nema zmysel.
    motor sa lepsie ochladi ked ides piankou jazdou, nielen ze na neho fuci vietor ale aj vodne cerpadlo ide rychlejsie.
    to ze to kolegovi prdlo by sa stalo tak ci onak, zjavne islo o chybu materialu.
    ad chladenie turba - to je samozrejme nieco ine.
    jinakpochybuji ze by si bral iz treba Ford na triko nejake hromadne poruchy
    neviem ako u forda ale citroen, mercedes a skodovka ma v manuali napisane, aby sa vozidla s turbom po ostrejsej jazde nechali vychladit na volnobehu.
    takze urcite by som to nezanedbaval.
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.05  14:23

« Re: Re: Re: Hmmmmm

Pokud vyjedeš na kopec s přehřátým autem, tak je to
    přece jenom něco jiného !! Mě se teploměr na Mondeu TDCI nepohnul ani při 37 stupňových vedrech na Corsice, kdy jsme se pohybovali na jedničku terénem dobrou hodinku........Mimochodem, turbo přece není v největší permanenci při ustálené rychlosti , ale v okamžiku kdy se šlápne na plyn.................
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  13:11

« Re: Re: Hmmmmm

Taky verim , temhle odborne osvicenym vykladum, jen poukazuji, ze to nejspis neni az tak nutne, jinakpochybuji ze by si bral iz treba Ford na triko nejake hromadne poruchy :o) >:D nahodou nevite nekdo jak je to s kvalitou benzinu u pump MAKRO? nejak se me zda ze je to nic moc...auto hur jede :o) vlastni Filcku kombi ...jj chudy student ..jinak doma Mondeo v TDci tak ze proto se pripojuji k diskuzi.,...a hlavne jako fanda Fordu :o) Focus rulez :o)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  13:09

« Re: Re: Hmmmmm

No právě! Já se nepovažuji za tak bohatého, abych se vlastní hloupostí připravoval o peníze na opravy něčeho, co šlo zachránit prostou prevencí. A prevence je něco, u čeho se jen stěží dokazuje, že to má nějaký smysl. Já na ni ale věřím!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  13:04

« Re: Hmmmmm

Z hlediska strojarskeho musim souhlasit s Mitsim a sam to tak delam.Ale z hlediska praxe to co vidim(jezdim 2x za mesic Brusel-CR) to dela jen malokdo.V SRN prave pri tankovani je to videt.Nekdo zastavi a nez si vytahne kartu nebo penize tak to necha bezet, jiny to pere 200, pak sup brzda, vypnout, natankovat a znovu 200.Kazdej at dela jak cemu veri :?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  12:53

« Hmmmmm

hezka diskuze to je pravda....clovek by rekl i poucna...ale nerikejte mi ze vyrobce jak si nepouziva mozek a navrhne motor ktery je nutno po dojeti nechat jeste chvili bezet...a je me jedno jestli par vterin nebo minut...nikde se o tom oficialne nepise...ani v navodu...ani prodejce nic nerekne...a ty motory jedou v poradku i pres 200tisic...neberte to jako nejakou urazku...jen lehce nahozenou otazku...opravdu vyrobci neuvazuji? ze tady davate jednu radu za druhou ;)))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.05.05  12:52

« Re: Re: Re: Re: Re: turbo

Ono také záleží na tom, co kdo chápe pod rychlou jízdou: asi je rozdíl mezi tím, když někdo cestuje "svých pohodových 160 po dálnici" s autem, kterému to nečiní potíže, a jiný stylem "furt co to dá".
    Já osobně raději "dochlazuji" i atmosférický benziňák! Začal jsem tak činit poté, co kolega po našem "závodě do kopce" (s atmosférickým benziňákem) ve švýcarských Alpách vyjel na kopec a aby "ulevil motoru", ihned ho chcípnul. Okamžitě se to vyvařilo (přitom venku nebylo víc jak 10 st. C), praskla boční plastová komora chladiče a zkroutila se hlava motoru, přičemž samozřejmě došlo k poškození těsnění pod hlavou. Bylo to (naštěstí pro něj, nikoli pro mne) opravdu velké, ale hlavně hodně drahé poučení: starosti jsem ovšem měl i já, jelikož jsme v 8 lidech zůstali pouze s jedním pojízdným (naštěstí) autem, o zkažené dovolené ani nemluvě...
    PS: Znáte ceny odtahů ve Švýcarsku? Raději to ani nechtějte vědět! Odtah jsme samozřejmě museli zaplatit, použitelný chladič sehnali na vrakovišti (vlastnoruční výměna) a s poškozenou hlavou motoru se kupodivu - byť za cenu neustálého dolévání vody v intervalech, které se neustále zkracovaly (v závěru cca každých 50 km: kanyst původně na benzín sloužil jako "zásobárna vody") - dalo dojet až domů. Přeji podobný zážitek všem těm, kteří to považují za "velmi teoretický problém".
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.05  12:23

« Re: Re: Re: Re: turbo

DIM: proč pár minut? stačí úplně nechat chvíli pracovat motor bez zátěže. A to se většinou dějě. Když najíždíš na pumpu, tak brzdíš v odbočovacím pruhu motorem, pak pomalu jedeš ke stojanu... a když to necháš ještě 20vt. bublat, tak se ti motor odvděčí a poznáš, že nebudeš vypouštět z motoru totálně černý zasazený olej. Dnešní motory jsou OK a nechaji si hodně líbit. Proč se ale nesnažit, aby byly ještě víc v pohodě?
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.05  11:08

« Re: Re: Re: turbo

Tak nevím, najezdil jsem s různými turbomotory stovky tis. km a motor jsem nikdy běžet ani po rychlé jízdě nenechal...........a nikdy jsem nic nezadřel a původní Octavia 1,8Turbo má dnes 250 tis a žádný problém s turbem neměla. Teoreticky je to dobrá rada, ale přijet k pumpě na dálnici a napřed někde stát pár minut než začnu tankovat.......to opravdu nedělám, a ani jsem to u nikoho neviděl. Zdá se mi to jako velmi teoretický problém........
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.05  21:30

« Re: Re: turbo

Turbinka se točí i na volnoběh, jde velmi lehce a i na volnoběh auto vyrobí nějaký spaliny. Vlivnější plnicí tlak ale turbo udělá až při vyšších otáčkách (jde to poznat nelineárním zvýšením výkonu). Já osobně turbo neslyším ani při staženém okénku ani při otevřené kapotě. Slyším jen, když se začne otvírat přepouštění spalin (tj. když jsou vysoké otáčky a je potřeba snižovat plnící tlak). Vychlazení turba olejem při volnoběhu je veledůležitá věc před každým vypnutím motoru po jízdě. Olej totiž v ložisku zůstává stát po vypnutí motoru (narozdíl od zdvihátek, odkud rychle steče dolů). Nedodržení dochlazení má za následek zhoršování kvality oleje a podobně, jak píše Mitsi.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.05.05  09:42

« Re: Re: Re: dotaz

matuS: (cit.) "alebo to spravis tak ako ja, klimu mam zapnutu stale, vobec sa o nu nestaram, len si podla potreby menim teplotu.
    smrdiet zacala teraz, po 4 rokoch. vycistenie stoji cca 1000 korun....
    zda sa mi pohodlnejsie aby sa klima prisposobovala mne ako ja jej..."
    - Kdybys v reálu viděl, co všechno dokáže "vyrůst" v tvarově velice komplikovaném prostoru výparníku klimy (ta vrstva plísní hrála nádhernými barvami od sněhově bílé až po nachově purpurovou a nešla odstranit ani wapkou!!!), přestal by sis myslet, že nastříkání nějaké dezinfekce do průduchů ventilace za 1000 Kč jednou za 4 roky něco vyřeší...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.05.05  09:37

« Re: turbo

Ondra D.: Jenže on je poněkud rozdíl mezi tím, když se turbo točí naplno (u načipovaných motorů klině až 300 tis.ot./min.!), a když se se "jen tak líně převaluje" při volnoběžných otáčkách motoru. Nezapomeň, že ložiska turba jsou v zásadě fluidní, tzn. že je vytváří tlak kapaliny, v daném případě motorového oleje. A pak je tu ten "tepelný spád", tj. extrémně rozdílné teploty jednotlivých, ovšem k sobě vzájemně těsně přiléhajících (do sebe smontovaných) dílů: představ si, jeké dílo zkázy vyrovná rozdílná tepelná roztažnost těchto dílů, když nevytvoříš podmínky (tím, že je necháš "tepelně a teplotně" alespoň trochu srovnat volnoběhem) pro vyrovnání tepelného spádu.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  13:39

« Bez nadpisu

to OndraD:Ja vim, ze si to tak nemyslel :-) .Ty mas 2,0TDCI to nemohu posoudit, ale muj 1,6TDCI mi nepiska(ani zvenku neni nic slyset, kdyz treba manzelka odjizdi a ja stojim u auta).To chlazeni je znama vec, kdyz ho peru 170 po dalnici, tak kdyz zastavim na tankovani nechavam ho pokazde chvili bezet na volnobeh :!: .Jsem povolanim strojar a tak s tim motorem a hlavne turbem "soucitim".V mem oboru se zabyvam servisovanim velkych turbo-kompresoru a z praxe vim, ze kdyz se "masina" vypne tak minimalne 5minut musi bezet cerpadlo oleje aby se ochladila loziska(kde neni pomocne cerpadlo, tak je spadova nadrz ktera ho nahradi).Pokud se toto nedodrzuje, tak se loziska napekaji a za par cyklu se muzou vyhodit :!:
  • 00 Reagovat !

foto

29.05.05  13:10

« turbo

to Petr Blaha: Sorry, ja to myslel obrazne, me to auto take vyhovuje. Jestli se tedy mohu zeptat profiku. Proc turbo hvizda i pri brzdeni motorem a toci se i pri volnobehu, jak jsme tay resili, jestli ma volnobeh vliv na vychlazeni turba pred vypnutim motoru po rychlejsi jizde. Diky
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  08:46

« Re: Mondeo - C-Max

to PetrT:Take zdravim >:D ."Belgicani" budem uz jen tyden, vracime se do CR a uz se moc tesim "domu".Na novou Galaxy jsem moc zvedavej, jestli to bude podobne te studii co predstavili, tak by to bylo moc pekne auto ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  08:35

« Mondeo - C-Max

To OndraD: Motory jsou odlišné. Zatímco C-Max používá motory ze spolupráce Ford-Peugeot (za tento motor jsou zodpovědni Francouzi) Mondeo používá zatím pouze motory Ford Duratorq Puma (100% Ford). Teprve s nástupem nástupce Galaxy a nástupce Mondea se tyto "francouzské motory více rozšíří do skupiny Ford. Ford naoplátku dodává (je zodpovědný) motory pro užitková auta (Transit, Ducato, Boxer, Jumper) a motor 2,7HDI/TDCI (šestiválec).
    Na konci tohoto roku bude nový motor 2,2HDI/TDCI mít biturbo a 180 koní. (Opět neplést s motorem Ford Puma 2,2TDCI 155 koní)... Zdravím také všechny Belgičany.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.05  08:10

« Bez nadpisu

to OndraD:No to si me pekne na..al, kdyz si C-maxe nazval "sunkou"!Myslim, ze co do komfortu si C-max s Mondeem rozhodne nezada a jen pro tve info., treba predni kotoucove brzdy C-maxe jsou ze spickoveho Mondea ST 220 :!:
  • 00 Reagovat !

foto

28.05.05  22:14

« piskani turba

Ahoj, ja to turbo taky neslysel nez jsem si stahnul okenko. Uvnitr auta nic slyset neni, ale vne vozu to je slyset. Zvuk je to ale pekny >:D Ja mam vetsi sunku /C-MAX TDCi/ nez Mondeo, takze nemohu posoudit, ale rekl bych ze motory jsou totozne.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…