Ford Mondeo TDCi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
impaler 16.06.05 11:39
« Slevy na mondeo
Aniž bych chtěl pánům trhat diskusi, má někdo zkušenější názor na bombastickou akci Mondeo teď v červnu?
Zjistil jsem, že probíhá nejen zde v Belgii, ale také v ČR a nejspíš i jinde. Slevujou 20%, což přesahuje běžnou míru. Není v tom někde něco divného? Mám se bát, nebo se prostě Fordu jen hromadí auta ve skladech?
Jsem připraven objednávat, ještě váhám mezi benzínem 1.8 a TDCi 2.0 115 koni+sestikvalt. Má někdo názor na benzíny 1.8i 110k, 1.8i 125 k a 1.8 Sci 129k+sestikvalt?
Z celkem významných daňových důvodů bych rád sáhl po nejslabším, nedělám chybu? Je nejspíš vývojově nejstarší, pravda?
Furt jsem taky nevyčet, jestli si na ty městské pojížďky (nejen, ale často) do 2-3 km mám opravdu kupovat to TDCi. Postaví se někdo proti tuším Mitsimu a jeho názoru na diesel vs. benzín, že ušetřené peníze za naftu vyrovná dražší údržba a opravy? Nafta je tady navíc k nižší spotřebě opravdu levnější, asi o dvacet eurocentů, jestli se nepletu. -
"-- skrytý --" 16.06.05 11:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
Ty zcela systematicky podlamuješ moji dobrou víru v přesnost dnešní strojírenské výroby "fajnovějších" součástek! A já furt, proč mne ta dnešní auta čím dál tím více se... >:D
PS: Onehdy jsem kolegovi sháněl v zahraničí jedno kolečko do převodovky. Když jsem ho konečně po měsíci držel v ruce a na krabičce si přečetl "Qualité 1A", myslel jsem, že padnu do mdlob - ta věc vypadala, jako kdyby před sebou měla ještě několik výrobních operací! A to nejsem strojař... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
Mitsi, jasně standartně můžeš na 0,05 mm vyrábět, na 5 setin se dá dneska už i soustružit, dokonce i do kalených materiálů......ale 5 setin je pořád asi tak padesátkrát :-) více než tisícina, o které mluvíš........ Jasně že se dá pomocí různých diamantových a jiných lapovacích past ( a nebo třeba popelem , ale jedině z tvrdé Sparty :-) ) něco došolichat na pomyslnou tisícinu, kterou pak ale stejně nezměříš...........ale dovedeš si představit, že někde ve výrobě automobilových motorů sedí zástupy popelem šolichajících maníků ?? A navíc v přísně klimatizovaných prostorách, protože jakýkoliv pohyb teploty o pár desetin by jejich práci zrušil ?? -
"-- skrytý --" 16.06.05 11:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
To víš, my, modeláři, my to umíme! Co třeba technologie "lapování"? Tou je vyroben každý malý spalovací motorek na metylalkohol až do objemu cca 20 ccm, tedy pokud nemá pístní kroužek. U RC karburátorů máš tisicinovou přesnost zcela běžně a tolerance Tě vcelku nezajímají, jelikož se každý celek spasovává dohromady s tím, že se finální "začištění" vzájemně se pohybujících dílů dělá rozptýleným cigaretovým popelem v řídkém "nosiči". A jestliže mohu mít doma mechnický (!) setinový úchylkoměr (obdržel jsem darem od bývalého pracovníka Zbrojovky Brno), proč by např. v nástupnickém podniku bývalého Motorpalu Jihlava nemohli mít dnes něco mnohem fajnovějšího v optickém či magnetickém provedení s přesností ještě o několik řádů vyšší?
PS: Např. axiální házivost předních kotoučů považuji na přílišnou po překočení odchylky 0,05 mm ve vzálenosti 140 mm od osy otáčení. Připadá Ti to snad přehnané? Na to, že jde o "něco tak brutálního"... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
Mitsi, pokud chceš něco vyrobit sériově s tisícinovou přesností, musíš napřed zadat výrobní tolerance plus minus. Pokud navíc ten díl zapadá do nějakého jiného dílu, tak musíš počítat i s tolerancemi plus minus toho protikusu......... A pokud bys měl s tisícinovou přesností složit cokoliv, musel bys vyrábět s přesností ještě vyšší. Opravdu znáš technologii , která umí vyrábět s přesností na půl mikronu ?? A to navíc sériově ?? A jak bys asi tak součástky kontroloval ?? Pokud chceš v dnešním světě ISO-DIN něco na výstupní kontrole změřit, musíš mít kalibrované měřidla s přesností minimálně o řád vyšší, v našem případě tedy na desetitisíciny milimetru :-) To je pouze velmi teoretická a především laboratorní záležitost........V něčem tak brutálním jako je motor, takováto technologie volající po elektronovém mikroskopu místo nemá......O tom jsem přesvědčen......... -
"-- skrytý --" 15.06.05 18:52
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
Já ale přece netvrdím, že díra/hřídel jsou v turbu spasovány s tisícinovou vůlí! To ložisko je samozřejmě v zásadě fluidní, takže o něčem podobném vůbec nemůže být řeč. Já jen tvrdím, že je to vyrobeno s tisícinovou přesností, což je trochu rozdíl. Jenže když tam ta tisícinová přesnost nebude (pro udržení správného tlaku oleje mezi plochami), tak to neudrží dynamické vyvážení rotoru - a pak ty důsledky...
Obdobně vstřikovací čerpadla - jenže tam už jde skutečně o tisícinové spasování, které ovšem maže především samotné palivo, tj. nafta. A když se tam vloudí kapička vody či - nedej bože - dokonce nějaká nečistota, je prostě konec... S něčím podobným se setkáš pouze u přímovstřikových benzínů, kde je navíc problémem to, že benzín sám o sobě nemaže! -
« Re: Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
Fakt jsi přesvědčen o tom, že např. rotor turba je uložen v tisícinové vůli ?? To by mě zajímalo, jak by si s tím pohnul :-) Navíc jak bys asi tak dostal jakékoliv mazivo do té tisícinové mezery ?? A jak se asi tak sériově vyrábí uložení DÍRA-HŘÍDEL s tisícinovou tolerancí ?? A v neposlední řadě jak se takové uložení značí ?? A co se týká vstřiků : v piezoelektrických tryskách sytému TDCi je opravdu vstřikovací mezera v mikronech....ale to není mechanická záležitost !! Jedině snad uzavírací "jehla", to nevím, ....ale tam ta teplota je asi na provozní jako první, tady bych opravdu rozdíl mezi dlouhými a krátkými cestami nehledal. Opotřebení motoru díky častým cestám po studenu se projeví tak na mechanických záležitostech typu uložení kliky, ojnic, vaček, ventilů, opotřebení válců, pístů a kroužků...........ale takové věci najdeš v benzínu taky ...... -
"-- skrytý --" 15.06.05 15:25
« Re: Re: Re: Re: diesel:mesto
nevim jestli Mitsi mysli pridavne topeni,to by pak problem castecne resilo,nebot ti motor predehreje pred tim nez do auta vlezes,da se to naprogramovat.Jinak bych vsadil rozhodne na dlouhou cestu ze bude mene zatezujici pro motor/alespon jako pomer opotrebeni na jeden kilometr/

Teď si ověřuju, že ty daňové důvody nebudou až tak horké: dá se ušetřit na jednorázovém poplatku za registraci asi 350 u slabšího benzínu; někdo mi lhal, že to pak je taky výše povinného ručení, teď se dívám, že ne a že to roste méně skokově v desítkách eur.
Prodejci tady tvrdí, že střední třídu prodávají z 90% v dieselu. S tím odprodejem - hodně tady zdá se valí systém leasingu s vysokou zůstatkovou hodnotou, garantovanou na začátku, třeba nějaká třetina ceny auta. Pak si ho člověk buď doplatí a odveze, nebo ho nechá prodejci (garantovaná možnost) a kupuje nové. Netuším zatím, jak moc je to zajímavé - úrok bude předpokládám větší než u půjčky na plnou cenu.
Protože se v tom teď plácám, jestli benzín nebo naftu, zeptám se jinak: co bude příjemnější mé milé, která nemá zatím moc naježděno (žigulík)? Kterému z těch motorů bude v městském provozu příjemnější nezkušený řidič?