Ford Mondeo TDCi
impaler 29.06.05 12:14
« RE: pojištění
Davidoff: díky, to mi potvzuje, že ještě s poj. proti krádeži to nebude o tolik míň, než se mi mezitím snad daří předběžně domlouvat zde (cca 1100-1500 ročně all-inclusive i s povinným).
Mitsi: nejedná se mi o žádný šolich. Jsem sice trvale stále hlášen v ČR, ale jinak dlouhodobě jsem v Belgii, pracuju tady, mám tady povolení k pobytu. Proto (však jsem to už psal) budu registrovat na belgické značky, stejně tak i pojištění musí být od subjektu s licencí pro Belgii.
Blbé je to, že kdo se nezajímá pořádně, utrpí belgickým systémem penalizaci prostě za to, že nebyl dříve pojištěn (to jsou ta tvoje potvrzení, která já prostě nemám. Belgický mlaďoch je od začátku jištěn třeba přes rodiče, ale papírově to může dokazovat, až si lajsne svoji první pojistku po pár letech. Se mnou se o tom bavit nechtějí - že jsem neměl jak získat lejstro, když jsem sám pojištění nepotřeboval).
Každopádně se mi to jeví, že když dám ročně něco přes tisícovku za klid na duši včetně krádeže a nějakých zdravotních pojištění pro řidiče a pasažéry (šel bych tak do 1500 max), nebude to o moc dražší, než bych za káru v hodnotě kolem 20 000 eur platil v ČR. Davidoff neuvádí krádež a už jsme přitom na 24 000 Kč. Takže ne o moc níž s tou krádeží asi, co, než mých potenciálních 30 000-45 000 Kč za rok. -
"-- skrytý --" 29.06.05 09:45
« Re: Pojištění?
impaler: Podle platné úmluvy EHK OSN (tuším z r. 1957) musíš při změně trvalého pobytu z jedné smluvní strany (země) do druhé přehlásit auto na místní značky (a tím i pojištění) nejpozději do 3 měsíců. Pokud tak neučiníš, budeš v zemi nového bydliště sankcionován. A to, že jsi tak neučinil, vyjde najevo, jakmile se něco (byť sebemenšího) stane.
PS:
- Pokud jsi to auto koupil jako nové venku (asi bez daně...?), stejně ho nemůžeš přihlásit v ČR, aniž bys nemusel doplatit českou DPH (v případě dovozu z oblasti mimo EU i clo).
- Osobně se mi vždy "venku" podařilo domluvit rovnou nejvyšší možný bonus (50-55%), třebaže jsem byl "novým" klientem. Samozřejmě to předpokládalo dovalit nějaká potvrzení, podepsat místopřísežná prohlášení a volit nejvyšší možnou spoluúčast. V kumulativní sumě povinné ručení + plné havarijní pojištění + pojištění sedadel, proti živlu a vandalismu jsem se pak dostával na roční pojistné, o kterém se mi v ČR bohužel může jenom zdát... -
impaler 29.06.05 09:22
« Pojištění?
Měl bych dotaz na výši pojistného v ČR, byť jen informativně. Budu muset registrovat a pojistit v Belgii a pořádně se prohnu. Rád bych to srovnal.
Auto: nové Mondeo 2.0 TDCi 96kW Ghia + pack X, další příslušenství ne.
Hledám kompletní balíček s povinným ručením, havarijním pojištěním, poj. proti krádeži či pokusu o ni, většinou zde za pár desítek euro ročně dávají i asistenční službu, právní podporu k případnému soudu apod.
Šílené je tady bohužel to, že jelikož je to moje první auto, a tedy i pojištění, považují mě za vrcholně rizikového klienta a ty pálky jsou neuvěřitelné. Chápu, že to je drahé auto a pojištění nebude zadarmo, ale přece jen...jenom za ručení chtějí cca 600-1100 euro ročně, u mne tedy spíš u té horní meze. Sakra práce. Mám řidičák 10 let, to je ovšem moc nezajímá, ujeté kilometry bez nehod v cizích autech (rodiče) nemám jak dokazovat.
Je mi jasné, že si to můžu najít sám nebo vyžádat na ČP a dalších. Vás prosím o nějaké krátké konkrétní příklady, bude-li někdo ochoten, případně zkušenosti, co je zbytečné (?) nebo co je únosné riziko. Bydlím tady sice hned vedle policejní služebny, ale chci jezdit i do ČR. :-) Přece jen je to vysoká výbava (kůže) a nechci usínat opocenej, co ráno (ne)najdu před barákem. Díky eventoš za info.
P.S. Nebo ještě jinak - po kolika letech při takovém plném pojištění a bez pojistných událostí člověk v ČR to auto zaplatí podruhý? Tady to vidím tak na 7-9 let, a to mě fakt děsí. -
impaler 24.06.05 18:50
« Re: Ako zajazdit TDCi ?
Hm, tak se mi zdá, že máš tu výbavu skoro lepší. :-) Jinak se to moc dobře čte, já jsem si žádné zkušební jízdy nedal.
Nejsem běžný kupující v této kategorii, hledal jsem NST a Ford mi za stejné peníze jako nového Focuse Clippera nabídl Mondeo. Navíc nemám extra zkušenosti, najel jsem sice pár desítek tisíc km, ale ne stovky a nejezdím denně.
Proč to tady vykládám - naznal jsem, že mnohem větší vypovídací hodnotu pro mě bude mít právě toto fórum a rád bych poděkoval všem, i v jiných větvích tohoto webu. Doufám, že skutečnost bude plus mínus odpovídat zkušenostem ostatních.
No a Mondeo - vyhrávalo se mu snáz právě tím, že jsem si jinak sedal spíš do menších aut. Prověroval jsem pravda ještě C-Maxe, Corollu Verso a Scenika. Naznal jsem, že bych si možná zvykl, ale že se mi nechce. Prostor nad hlavou, co s tím, když je auto stejně relativně krátké a kufr nic extra.
Nějakou dobu byl ve hře Mégane II Grandtour. Dokud jsem si do něj nesedl. Odložím loket na středovou opěrku, ta se pohne. Říkám si hm...na prodejně, to je trochu blbý. Jenže ono se to hýbalo i v dalších modelech, co tam měli. Ergonomie v těch jejich autech úplně debilní, na cestě ke klikám překáží madla apod., divný moderní design pro osmnáctileté holky (můj dojem, samozřejmě).
Mondeo přesně tak, jak říkáš. Střízlivé, elegantní, účelné, všecko na dosah a pocit paráda. Úplně me dostal držák na kafe - ale to je dnes možná běžné řešení. -
« Re: Re: Re: Re: Ako zajazdit TDCi ?
hm, Ghia je Ghia...aj ked v tej verzii Trend X toho dost nabuchali...
ja som este zvazoval Octaviu 2,0 TDI Elegance + doplnky a Vectra 1,9CDTi 110 kW Elegance + doplnky (obe kombi).
Vectra bol velmi horuci kandidat, ale velmi ma sklamal motor - papierovo sice 110 kW a 320 Nm (Mondeo 330 :-) ), ale od spodu ten motor skoro vobec netaha. krivka je posunuta do vyysich otacok a je to aj citit - zrychlenie na 100 kmh pomalsie o takmer 0,5 sekundy...inac interier sa mi pacil, velky vnutorny priestor, dobra vybava (aj ked mi nevysli xenony :-( )... exterier ok, aj ked o tej prednej casti nie som 100%ne presvedceny... ale inac velmi prijemna jazda, radenie ok...ale ten motor...
Design Octavie sa mi velmi paci, a to zvonku a relativne aj vnutri...ale je to stale nejake uzke a hlavne to klaustrofibicke znizenie stropu uprostred strechy - citil som sa tam strasne stiesnene. Materialy ok, vybava slusna. akurat na octavii jazdi kazdy druhy... co sa tyka motorizacie - TDIcko dost klepe, zatah od spodu slabsi...ale potom sa ukaze a auto ide aklo dive...akceleracie pod 10 sek hovori za vsetko...
no a potom som si sadol do Mondea s vyrazom "co sa mi to tu pokusate predat...". Najprv ma mierne sokovali vybavou Trend X (ESP, xenony, el.klim., vyhrievane sedadla a predne okno, Sony MP3, tempomat atd.) + ponukli park. asistent a deliacu siet...a ked som si tam sadol, tak mi mierne klesla sanka od uzasu, kolko je tam miesta...interier je konzervativny, materialy ok. vedel som o Fordoch, ze vzdy mavali dobre podvozky, ale ked som ho vyskusal spolu s TDCI 96 kW - to auto ma chytilo za srdce. Presne vam neopisem, ako mam dojmy z pruznosti motora a z podvozka, ale viem, ze som v jednom kuse mal problem s kontrolou rychlosti (100 kmh ani neviem ako), v aute bolo prijemne ticho (na rozdiel od Octavie s TDI) a po jazde som tuho rozmyslal, ci sme isli cely cas po cestach bez jam a hrbolov ;-)
Ako povedala moja najdrahsia - to auto ponuka viac, ako sa na prvy pohlad zda...bolo to skratka absolutny "fiha" efekt...no a teraz sa uz neviem dockat, kedy ho pojdem vyzdvihnut :D -
impaler 24.06.05 13:37
« Re: Re: Re: Ako zajazdit TDCi ?
Ty pokyny z manuálu se tváří obecně, je to na začátku, aniž by se jakkoli mluvilo o konkrétní motorizaci. Ani ten manuál není přímo pro diesel nebo tak něco.
K mému kusu: původně jsem vybíral Trend a k němu jsem chtěl alu kola, možná xenony.
Chtěl jsem auto rychle, ne v září. Mám navíc nárok na super slevu, je to ale strašného papírování tak na měsíc. Takže jsem předposlední den slevové akce na starý model měl na výběr už jen dvě Ghie. Vzal jsem tu, co stála na prodejně:
Hatchback 2.0 TDCi 96 kW
Ghia + pack X (kožené a vepředu i vyhřívané sedačky s el. nastavením, el. sklopná vnější zrcátka, rádio Sony mp3)
Těším se taky ukrutně, jenže to vidím realisticky ve druhé půli července nejdříve. -
Taky doufám, že budeš řvát mááám nadšením..........Tak teď to raději nečti :-) : Při silných deštích mi někdy proteče voda přes dveře dovnitř . Zdá se, že si najde cestu někde v oblasti kolem zrcátek a pak steče po vnitřní straně dveří dolů a na zem.........Neřešil už to někdo ?? -
« Re: Re: Re: Re: Re: Ako zajazdit TDCi ?
:D tak diakritika a drobne jazykove odchylky mozu byt niekedy celkom zaujimave ;-)
...ale to nic nemeni na veci, ze uz pocitam hodiny a minuty. prave som dostal info, ze auto je uz u dealera nachystane, ale teraz je na tahu leasingovka...takze countdown bezi... >:D
dufam ze za par dni budem moct zakricat "MAAAAAAAAAAAAM" >:D a poslat prve dojmy z jazdy... -
« Re: Re: Ako zajazdit TDCi ?
Zdravim a vdaka za podrobne info. niekde podobne som to videl, len som si nebol isty, ci to plati aj pre diesely. ja som mal doteraz len benzinak.
inac plne suhlasim zostat v kontakte, bude mozno zaujimave porovnavat prve dojmy, skusenosti a neskor poruchovost, alebo radsej neporuchovost ;-)
ja este tiez budem mat Mondeo pred faceliftom - presvedcila ma vybava Trend X a 96 kW TDCi na mna tiez urobilo dojem. Podvozok vyborny a hlavne vnutri je to obrovsky nakladak (teda aspon kombi, ktore uz netrpezlivo ocakavam :-) )
Rozmyslal som, ci dam prednost vyssej vybave alebo si pockam na facelift, ale nakoniec zvitazil "pragmatizmus" a zobral som auto zo skladu - super vybava, fajn cena. Este som od importera po dlhsich tahaniciach dostal parkovaci asistent + zadnu sietovu stenu (moje psi sa uz nevedia dockat ;-) ) Auto by malo prist za 1-2 tyzdne, ale uz teraz ohryzujem ceruzku a neviem sa dockat...
Btw. aku vybavu a motor si zobral ? Podla tvojej odpovede tipujem ;-) TDCi - aku vykonostnu triedu ? -
impaler 22.06.05 20:47
« Re: Ako zajazdit TDCi ?
Zdravím,
já mám objednáno totéž (výběhový model před faceliftem) a dnes jsem si vyzvedl manuál (překládám pracovně z FR):
"Pro záběh nejsou stanoveny žádné specifické pokyny. Jednoduše se během prvních 1500 km vyvarujte příliš prudké akcelerace. Měňte často rychlost vozidla a netrapte motor. Tímto způsobem se prvky motoru zaběhnou.
Nové pneumatiky by se měly zabrousit (?) zhruba po 500 km. Během této doby může vozidlo vykazovat nezvyklé jízdní vlastnosti. Během prvních 500 km proto nejezděte příliš rychle.
V mezích možností se během prvních 150 km ve městě a 1500 km na dálnici vyvarujte prudkého brždění.
Po prvních 1500 km můžete postupně vozidlo uvést do běžné cestovní (?) rychlosti a maximálních povolených rychlostí."
Prostě nejdřív trochu opatrně a pak už vesele. :)
Pán má nový model? Že bychom o sobě mohli vědět a průběžně podiskutovat, jak co drží, eventoš zlobí. I když ty změny jsou hlavně estetické. Nové mondeo se mi moc líbí, ale zase jsem něco uspořil. :-) Úspora samosebou nepozorovaně mutovala ve vyšší výbavu... -
« Ako zajazdit TDCi ?
Hi all, tak sa mi konecne priblizuje okamzik, kedy si pojdem pre nove Mondeo TDCi 96 kw. Som uz patricne nervozny, ale ved to poznate...
Mam vsak 2 otazky, kde by som potreboval poradit:
1. ako spravne zajazdit TDCi ?
2. je vhodne po par tisic km v zabehu vymenit olej (zopar ludi mi to odporucalo...)
Vdaka za kazdy postreh... -
« Re: Re: Re: Re: Re: MONDEO TDCi 96kW
Hm, braska si vypestoval na tohle palivo PARAAAADNI alergii 8-s
Ja z mnoha duvodu presel na elektriku - ten nejhlavnejsi je, ze tak nejak nemam prihodny testovaci prostor a na Miraku se straznici ofrnujou i nad vetsima autama na vysilacku... :roll:

Možná v Belgii je to jinak. U nás je možnost dopojistit pojistku proti krádeži nebo totálce (Eurogap).
Ahoj David