Ojetina do 100 000, kterou značku?

17.05.2005  21:35

Ojetina do 100 000, kterou značku?

Chci nějaký auto tak max do 100 000. Nejdřív jsem uvažoval o Felicii tak do 80 000. Když jsem viděl jak reznou tak se mi zalíbyl Peugeot 306, ten je pozink. No jenže má zas hroznou převodovku a tak nějak se mi špatně řídil. Teď uvažuju o Golfu III. Chvilku jsem uvažoval o Octavce :-))Většinou jezdím do práce a občas nějakej vejlet. Tak max 1000 Km měsíčně. Motor myslím tak 1,6 benzín..... Nechci korejce a italský auta. Co vy na to? Na který auta jsou dostupný ND
    Klidně i nabíďnete

"-- skrytý --" 17.05.2005  21:56

« Re: Ojetina do 100 000, kterou značku?

Jenže uvažuješ úplně špatně! Právě italskými a korejskými vozy bych vzhledem k Tvému finančnímu limitu začal a speciálně Felicií skončil. Ta 306 je taky rána vedle. Takže ještě jednou a s rozumem v hrsti, prosím!

18.05.2005  09:26

« Re: Ojetina do 100 000, kterou značku?

Ištvánek: Tu Ochcávku za 100 bych chtěl vidět. To musel být pěknej vrak, do kterýho během 3 měsicí zahučís tak 50 táců...
      Já bych se poohlédnul po nějakém autě od firmy. Má sice více najeto, ale většinou kvalitní a pravidelný servis. Ovšem musí to být něco, na čem se nestřídali ridiči jak na kolotči (takže Feldu ne), něco s čím jezdil např. ředitel nebo nějakí menší šéfíci....

17.05.2005  22:21

Bez nadpisu

Nějakej příklad by nebyl? Dobře, korea možná, ale Ital ne e. Co je na tý 306 rána tak vedle? Jen tak pro informaci.

"-- skrytý --" 17.05.2005  22:38

Snad všechny ojeté 306 mají špatné převodovky, na GO zralé přední nápravy a řízení, některé i zadní naprávy (záleží, jestli v tom jezdili max. dva lidi vpředu, nebo spíše rodina se zavazadly). Jinak je to "pojízdná olejnička" - únik oleje a dalších kapalin téměř odevšud, odkud unikat může/mohou. Kromě toho jsou žádané (proto vysoká cena, stočené tachometry, dokonce auta dotažená z francouzských vrakáren: když Francouz odloží auto na vrakoviště, tak už tam určitě patří - na rozdíl např. od Švýcarska), a to i u zlodějů (děsně se kradou). Kup si Hyundaie Lantru a pokud zrovna netrefíš na "splácaninu z několika kusů", budeš určitě spokojen.
      PS: Jsi typická oběť marketingu: "Máte pneumatiky, nebo Michelin?"; Jezdím na Castrol!"; "Nejlepší jsou německé vozy!"; "Italská auta se ser..." atd.
      Proto Ti vřele doporučuji zbavit se předsudků, které už dnes nemají žádné racionální opodstatnění.

18.05.2005  08:17

Bez nadpisu

Ahoj, já bych si kopil Golfa, i když za sto tisíc bude okolo roku 1995. Při jeho koupi bych ale dával velikej pozor. Většina Golfů má totiž stočený tachometry a většinou to jsou bouračky z německa, který se u nás opraví a pak se prodaj. Ale pokud natrefíš na dobrej kousek tak ten Ti vřele doporučuji

"-- skrytý --" 18.05.2005  09:17

Tak speciálně tohle považuji za úplně ujetý výběr!

18.05.2005  09:27

ital

zbav se predsudku...... Fiat Bravo, Brava, nebo Marea

"-- skrytý --" 18.05.2005  10:03

Bez nadpisu

A co takhle Citroen Xantia ?
    Prosím nekamenujte mne hned od začátku, že má poruchové hydropneumatické pérování. To je trochu zažitý mýtus a proto Citroeny kupuje málokdo a jejich ceny podle toho vypadají. Pokud si přečtete testy této ojetiny ve SM nebo někde jinde, uvádí se tam, že je to nejspolehlivější citroen a v podstatě se mu vytýká jen pár drobností jako korodující výfuk apod.
    Osobně mám s Citroenem a hydraulikou zkušenosti, takže si myslím, že při alespoň základní péči s ní nejsou žádné problémy.
    Moje Xantia Brejk 1,8 74 kW vyrobená 12/2007 najeto 122 tkm dovezená z D vloni jako mírně poškozená (ohnutý závěs a šrám pod zadním světlem) 2x airbag, ABS, aut. klimatizace, okna, zrcátka, orig. radio s ovl. na volantu. Pěkná metalíza, čistý a nepoškozený plyšový interiér, servisní knížka. Celkem přišla na 109 tKč, myslím že dnes by se její cena pohybovala nejméně o 10t méně. Na STK bez závad, nikde ani kapka úniku oleje, vše funkční.
    Za rok provozu se nechaly dofouknout koule (Citroen doporučuje kontrolu za 2 roky, dofuk 6x150 Kč, nová koule stojí podle výrobce 1000-1500, tedy srovnatelné s klasickým tlumičem), výměna zadního výškového korektoru, který začal kapat (1500 i s prací - použitý korektor, nový jinak 3500)
    Vzhledem k celopozinklované karoserii žádný problém s korozí, myslím, že auto při standardní údržbě bude ještě dlouho sloužit. Pravda, Citroen 1,8 není až tak úsporný motor (většinou městský provoz průměr lehce nad 8,5 l), to musí každý zvážit v poměru k najetým km, jako vhodná motorizace se nabízí i TD a HDi, samozřejmě pořizovací cena je trochu vyšší a i nároky na údržbu. Nicméně když se podíváte na velikost auta a hlavně jeho rozvor, myslím že má málo konkurence. Vlastnosti hydropneumatického pérování, případně i Hydroactivem II ocení jenom ten, kdo se v Xantii svezl, ostatní jen papouškují co někde slyšeli.
    Myslím, že při trochu znalosti trhu a schopnosti rozpoznat kvalitu kupovaného vozu se dá i kolem 100 tKč vybrat slušné rodinné auto s bohatou výbavou, které se záhy nestane požíračem dalších financí. Nechtěl jsem dělat Xantii nějakou reklamu, ale porovnejte si ceny, vlastnosti, užitné parametry a výbavu s jinými auty (např. se zde zmiňovanými "žádanými" P 306 (i zloději - opravdu počet p306 ve statistikách krádeží mne překvapil) a myslím že Xantia nevychází vůbec špatně

"-- skrytý --" 18.05.2005  10:23

Ano, ojetá Xantia je pořádný kus opravdového auta za dobrý peníz. Doporučuji praktické svezení s Xantií vs. Golfem. Kdo to jednou zkusí, rychle pochopí...

foto matuS

matuS 18.05.2005  13:56

Peta, tiez som bol s citroenom optimista, na C5 dokonca vyrobca uvadza ze cely system nepotrebuje na 6 rokov alebo 150.000km udrzbu.
      kazdopadne to pokazene hydraulicke cerpadlo, ktore stalo 40.000sk, ma z toho velmi rychlo vyliecilo
      inac pruzenie u xantie je naozaj mimoriadne pohodlne, C5 je v tomto o dost horsia.

"-- skrytý --" 18.05.2005  10:42

Bez nadpisu

Omlouvám se , jsem trochu napřed :-) rok výroby Xantie samozřejmě není 2007, ale 1997. Jinak mne překvapilo, že ani po těch letech se z auta neozývají žádné pazvuky z plastů apod. Auto má ještě centrál na DO a mlhovky. Motor je překvapivě tichý na volnoběh i rozumné otáčky. Zatím si prostor a pohodovou plavnou jízdu užívám a neměnil bych za nic. Jednou ale ta výměna taky přijde a nebude to zase nic jiného než Citroen C5 Break, samozřejmě jak jinak než s hydropérováním >:D

"-- skrytý --" 18.05.2005  10:48

Bez nadpisu

Možná by nebylo marné se podívat na Daewoo. Za tu cenu bude Lanos nebo Nubira.
    Kdysi jsem měl Nexii (za super cenu) a bylo to poměrně přijatelné auto. Do té doby jsem se korejců taky bál, ale dnes je už zkousnu taky.

"-- skrytý --" 18.05.2005  11:00

Daewoo určitě ne! Není totiž Korejec jako Korejec" Hyundai a Kia jsouodvozeniny Mitsubishi a Mazdy, zatímco Daewoo je nepovedenou kopií ještě nepovedenějšího originálu Opel!!!

"-- skrytý --" 18.05.2005  11:45

Bez nadpisu

to Mitsi: kolik jsi najel v Daewoo, že ho hodnotíš?
    Dokud jsem ho neměl (a už ho zase dávno nemám) tak jsem mu taky nevěřil.

"-- skrytý --" 18.05.2005  12:32

Svezení s Nexií (pravda, jen několik desítek km) mi rychle připomenulo jinak dávno zapomenuté časy mého služebního Opela Kadetta, s nímž jsem měl tu čest cca 3 roky/několik desítek tis. km. Samozřejmě nemohu porovnávat hledisko spolehlivosti, ale jak jsem už napsal: "Nepovedená kopie od ještě nepovedenějšího originálu". V daném případě mi "návrat do minulosti" opravdu silně vadil!

18.05.2005  16:17

Nubira je kopií jakého Opelu?

18.05.2005  16:26

« Re: Re: Re:

inac ja by som sa priloniel k tej Brave. Mal som 1.2 80k a bol som spokojny. Auto som mal 10mes. a malo uz skoro 100tkm a malo len drobne chyby. Ale to bol dovoz z talianska. I tak to auto je fakt fajn a uzitkova hodnota vyborna

"-- skrytý --" 18.05.2005  17:10

« Re: Re: Re:

To Viados: motor a převodovka jsou v každém případě opelácké (pardon, GM), podvozek zřejmě taktéž. Tipl bych to na starou Vectru, ale možná se mýlím...

"-- skrytý --" 18.05.2005  21:31

« Re: Re: Re: Re:

to Mitsi: neuveris, Ascona ;-)

18.05.2005  20:37

Bez nadpisu

Tu Xantii bych bral, ale taky se bojím ty hydropneumatiky....... To skoro vypadá že do 100 000 nic neseženu......

"-- skrytý --" 18.05.2005  21:41

Do 100.000 Kč se dá sehnat obrovská hromada aut. Osobně bych se spíš klonil k dovozu z I, F nebo CH (perfektní servis, povinný pojistky a tím pádem precizní opravy, žádná sůl, žádný díry v silnicích), naopak bych se obloukem vyhnul dovozu z D, A a NL (jsou to stejný prasata jako Češi, akorát je tam dráž).
      PSA prodělali za posledních 15 let zásadní kvalitativní změny a není důvod, proč se jich nějak moc bát. Jsou samozřejmě nepovedený modely nebo nepovedený součásti, který mají lidi, kteří se jimi zabývají zmáknutý a umí je opravit nebo i preventivně řešit. Já znám spíš Špageťácký auta, opět velmi zásadní kvalitivní posun za posledních 15 let a po osobních zkušenostech považuju za nejhorší evropská auta Německá (vím - jsem divnej). Nejspolehlivější auta dělají samozřejmě Japonci, má to ale svá úskalí (koroze, brzdy, ceny a dodávky ND).
      Jestli chceš nějaký krátký hodnocení Italů, tu je:
      Fiat Punto - od r. 98 (do tý doby odcházelo zavěšení zad, nápravy) je o.k. ve všech provedeních. První kusy 3. generace trpěly na rosení světel - v záruce vyměněno a občas zlobily vstřikovače Bosch - materiál se neúčtoval. Bravo/Brava - určitě vynechat provedení 1.4 12v. Čím pozdější modifikace, tím líp (měnily se materiály přístrojovky, některý součásti elektriky, ap.). Vyhnul bych se starým verzím TD. Marea a Marea Weekend - jedno z nejspolehlivějších aut, co znám. 2.0 20v je super, ale papá. Asi bych se opět vyhnul starým TD, naopak JTD je super, hlavně pětiválec 2.4 (ale těch je málo). Alfa Romeo 155 - nedoporučuji motorizaci TwinSpark 16v kvůli spotřebě oleje a následné destrukci lágrů. 8v naprosto v pohodě, u V6 je jediný problém - nelze sundat zadní hlavu = motor musí při průseru ven. Spolehlivost průměrná, V6 chlastá. Nebrat 2.5 TD!!! Ani 2.0 TD teda není žádnej zázrak, ale není to zdaleka takovej průser.
      AR 146 - o.k., ale zásadně se vyhnout verzím do r. 1997 - žádný boxer!!!! Nebrat ani TD, naopak JTD je výborná (od r. 99). Je zvláštní, že i při absolutní konstrukční podobnosti motorů TS 16v není na 146 zdaleka tolik závad, jako na 155/156 TS 16v. Nevím proč.
      AR 164 - jenom druhou generaci (od r. 93 - světla čočky), TS 8v, V6 TB a 3.0 12v/24v jsou celkem v pohodě (ale u třílitru to ručení...). Nebrat nikdy první generaci, odchází tam motorek Bosch na klimačce a to je potrat + další poruchy. Hlavně žádnou 2.5 TD!!! Verze Q4 chlastá 20 l a moc nejede, naopak V6 TB jede výborně a moc nechlastá (vyráběla se do r. 97).
      Lancia Dedra - výhradně druhou generaci (celochromovaná mřížka - od r. 94), spolehlivost o.k., motor 1.9 TD žádnej zázrak. Za pozornost stojí verze 2.0 16v SW Integrale 144 koní s pohonem všech kol a zadní elektrohydraulickou uzávěrkou.
      Lancia Kappa - vyhnout se verzi TD (problémy), naopak dobrá je 2.4 JTD, benzinový pětiválce 2.0 20v a 2.4 20v s tím nejedou nic moc, 2.0 20v Turbo jede jako sviňa, ale chlastá kolem 13 l. Dobrej a úspornější je šestiválec 3.0 , ale to ručení...
      pro Italy mluví dobrý ceny (páč je nikdo nechce - všichni se jich bojí jak čert kříže), většinou výborný jízdní vlastnosti (v dané třídě), dobrá mechanika, nadstandardní výbava (hlavně Alfa-Lancia) a levný náhradní díly. Trochu na nich skřípe elektronika Bosch (ale to všude, kde se Bosch vyskytuje) a protože v Itálii nevědí, co je díra v silnici, tak interiér vydává na našich tankodromech nepříjemný pazvuky. Mým osobním favoritem by byla AR 146 1.8 TS nebo Marea JTD, obě se prodávají kolem těch 100.000 Kč.
      Pak bych se zamyslel nad Mazdou (323, 626), Lancerem, Galantem, dá se i třeba Civic 1.5 VTi (ale hlavně ne VTEC a žádný Type-R).

18.05.2005  21:22

Bez nadpisu

Koukám i teda na japonce, jsou spolehlivý, ale co náhradní díly a opravy? Který jsou u nás tak nejběžnější? a maj dostupný náhradní díly.....

19.05.2005  07:59

pro někoho stupid názor:

kup si feldu 1,6, za ty prachy už seženeš tiptop stav a nebudeš řešit problém s dalšíma investicema.Doporučuju něco ve výbavě, ABS, servo, centrál, 2x airbagy.Spraví ti to každý garážník, žádná záludnost tě nečeká.Ve finále ještě ušetříš za výzkumy.není to auto na image, ale za ty prachy si taky na nic moc hrát nemůžeš.

"-- skrytý --" 19.05.2005  08:36

Bez nadpisu

Je to těžký si dobře vybrat ale pro mně je to japonec,v týhle cenový relaci je spolehlivost hodně důležitá,jedině snad když někdo často bourá tak se vyplatí něco z levnějšíma dílama ;-)

19.05.2005  09:43

S dílama na japonce už snad nemůže být dneska problém ne??? Běžný věci by měly být skladem, zbytek se dá objednat a musí tu do týdne/14 dní být. Pokud ne, je to neschopnsot prodejců protože když to jde z USA (osobní zkušenosti) tak to musí jít i z Japonska.
      Jinak bych doporučil Chrysler Neon 2,0 (bud s manuálem nebo je na výběr i automat) nebo Chrysler Stratus 2,0 (5 st. manuál, jezdí za cca 8 litrů). Komu není líto pár Kč navíc, tak s motrem 2,5 V6 (motor od Mitsubishi). Levný díly (zhruba jako na Octavii I), běžně dostupný, dobrá výbava (klima,ABS, el. okna, zrcátka,mlhovky, rádio s 6 repro, posilovač atd.). Do 100 tisíc běžně k sehnání

"-- skrytý --" 19.05.2005  10:10

S dílama alespoň na Mitsubishi není problém vůbec žádný! Všechno, co jsem kdy potřeboval, bylo max. do druhého dne.
        PS: Pravda, jednou jsem potřeboval gumovou vzpěrku na zadní plato ke Galantu hatchback, a to trvalo to měsíc (dodávka z Japonska). Jenže to byl díl na už 10 let staré auto, který do té doby nikdy nikdo přede mnou nesháněl...

"-- skrytý --" 19.05.2005  10:23

No já bych si vybral samozřejmě něco Japonskýho! >:D

19.05.2005  11:45

Trochu soudnosti, prosím. Chrysler Stratus v automatu a spotřeba 8 litrů? To snad jedině při ustálené jízdě 90 kmh mezi obcema. A Chrysler Neon - proboha, proč ???

19.05.2005  12:09

« Re: Viados

Čti pořádně....8 litrů u R4 2,0 s 5st. manuálem!!!! V6 2,5 s automatem jezdí cca 10-11.....

19.05.2005  12:22

« Re: Re: Viados

Baricchelo: 8l povazujem na dvojliter za normalnu, mozno skor aj trosku vyssiu spotrebu...

19.05.2005  12:25

« Re: Re: Re: Viados

NO dyt jo...Píšu snad někde něco o tom že je to nějaká zázračná??? Ten motor se začal dělat v 95, takže na tu dobu slušný...

"-- skrytý --" 19.05.2005  11:58

Bez nadpisu

To magic: nevím jak v posledních 5-6 letech, ale v minulosti ve Švýcarsku solili stejně jako u nás. Mám na mysli podhůří.

"-- skrytý --" 19.05.2005  12:16

Pajda: Jenže to v CH není sůl, ale něco, co se u nás nazývá (tuším) Tonacal. Je to 3-5x dražší než sůl, nemá korozivní účinky, neničí životní prostředí a účinkuje snad až do -7 st. C, zatímco sůl jenom do -4. Jen to po vyschnutí (na rozdíl od soli) dost práší, zanechává mnohem výraznější bílé mapy a např. mne z toho pak pálí oči. Takže asi tak!

19.05.2005  12:05

Bez nadpisu

Tak to tady tak procitam .... Taky jsem pred nedavnem resil podobny problem a nevedel, kam se vrtnout. Mezi kandidaty nakonec zbyla Honda Civic v 1.6 (dobre zkusenosti nekolika znamych) nebo Mazda 323F s 1.8.
    No nakonec jsem nekoupil nic s tim, ze radsi pockam az budu mit 200KKc a budu mit vetsi moznost vyberu.
    Hlavne me u tech aut stvalo to, ze jsou prece jen min 7-8 let stary a protoze jsem lama a nevidim do toho, bal jsem se, ze do toho zahuci moc penez na opravach.
    Ted jsem si stanovil hranici 200KKc. Takze uz se tesim, az zacnu vybirat. Nejhorsi je, ze ani sam sobe nemuzu zarucit, ze ji zas nezvednu :-)
    Omlouvam se za dlouhy prispevek, ktery tazateli asi moc nepomuze.

19.05.2005  18:22

Bez nadpisu

No, auto už potřebuju, jezdím se schnilou 120, a je lehce bouchlá.... Moc toho nenajezdím, ale z tý Feldy 1,6 mám strach že mi před barákem schnije. Kdyby to rezlo jako 120ky tak by to ještě šlo, ale todle rezne i pod lakem.....
    Spoustu věcí (většinu) si opravím sám a díly jsou na 120ku skoro za darmo. Ty japonci mě lákaj, ale pár kamarádů je mělo a už je nechtěj, kvůly těm ND. Pokud trefím na supr feldu, tak ji koupím a vymáchám v oleji..... Ještě mrknu na ty japonce a korejce.......

foto petrumr

petrumr 19.05.2005  20:23

Bez nadpisu

já sem koupil corollu,a nezdál se mě termostat,tak sem ho koupil taky-293kč.Zjisti si kolik stojí na feldu 1,6-je to stejný jak na wv,seat atd.Výš jaká je nádhera zvuku japonských šestnáctiventilů ;-) mrkni na stranky co mě zbylo do sto,tak za to bych feldu dostal.

"-- skrytý --" 19.05.2005  23:09

Bez nadpisu

Já tedy osobně mám pocit, že nejhorší poměr hodnoty vůči ceně u ojetin v ČR má Škoda. Pokud vezmu Felicii za 100.000 kč, tak bude mít 100% shnilý zadní dveře, korozi na spojích a na uložení podvozku, motor zralý na GO (1.6 jsou sice trochu lepší, ale zase je neunese ta př. náprava). Kastle je z papíru, takže bude zkroucená jak ze ždímačky, kvalty tam půjdou jen na písemnou žádost, podvozek na nerovnostech divně "bruslí" a boj s řízením je doslova bojem o přežití. Je pravda, že Felicia je poslední levná Škodovka co do ceny ND, které jsou ještě velmi levné (potom už to jsou pecky větší než na AR 156). 10 let starou Alfou nebo Mazdou či Galantem pojedu klidně hned do Paříže, ale s 10 let starou Felicií bych si netroufl bez kompletní SO ani do Krkonoš. Chryslera považuji za rovněž velmi neš'tastnou volbu, už jen žárovky nebo blbej baroskop (konektory, závity) jsou ještě větší problémy jak s Japonci. Automat je u ojetiny silně riskantní nákup a lajkovi bych jej doporučil jen v případě, že by mi dlužil hodně peněz. Je to prostě konfekční a módní zboží jako jeansy nebo tranzistorák a podle toho je to taky vyrobený. Výtky Evropanů vůči kvalitě Američané tradičně nechápou a s otazníky v očích jen krčí rameny..
    S díly na Japonce mám osobní zkušenosti a nepropadal bych zrovna nadšení; na většinu Evropanů se v I dělají kvanta dílů (Rhibo, Vema, Magneti-Marelli, Fri-Tech atd.), které jsou za velmi rozumný peníz při kvalitě minimálně stejné (často i lepší) jako originál. Na Japonce ne-e, např. Rhibo sice rozjeli nějakou Japan-line, ale moc širokou nabídku teda nemají. Na druhý straně jsou Japonci prostě nejspolehlivější, což je dáno jejich mentalitou - jsou velmi pečliví, detailističtí a neuvěřitelně flexibilní. Češi tyto vlastnosti jakýmsi historickým omylem přisuzují Němcům, což je pro mne naprosto nepochopitelné.
    Jinak v I, F a CH se solí buď chloridem draselným nebo rozmrazovacími postřiky, nikoliv chloridem sodným jako u nás, v Německu nebo Rakousku. U nás se tyto drahé rozmrazovací postupy používají pouze v chráněných oblastech.

20.05.2005  08:41

Takže doporučuješ spíš evropský nebo japonský? Vono to má každý asi svoje klady a zápory.
      Neznáte někoho kdo dotáhne na objednávku auto z toho CH do CZ? Nebo to při koupi do těh 100 000 nemá cenu a radiji to koupit v bazaru nebo přes inzerát?
      Klidně bych si i za auto připlatil, ale podle mě čím dražší auto, tím víc ztratí na ceně třeba za 5 let co ho budu mít. Jasně, levnější může bejt nakonec v dílech dražší, to se stát může........
      edit: no feldu bych za 100 nekoupil, tak max za 85, ale to by musela bejt...........

20.05.2005  15:14

« Re: Magic

Sorry, ale ted píšeš kraviny. Na Chrysleru pro Evropu jsou normální H4, do blinkrů můžeš použít oranžový žárovky z Feldy a vzadu jsou taky normální žárovky, který maj v každym druhym kšeftu nebo v nějakym hypermarketu....
      Automat je potřeba projet a auto odvýzt na diagnostiku...Nesmí v tom nic škubat, pokud ano, nebrat!!! Navíc jak jsem psal jsou verze s manuálem...S kvalitou žádný problémy nejsou..

"-- skrytý --" 20.05.2005  12:12

Bez nadpisu

U ojetiny je naprosto nejdůležitější V JAKÝM STAVU to auto je a PO KOM. Proto bych vždycky vycházel z konkrétní nabídky, vytipoval 5-6 dobrejch a pěknejch aut a hodil dotaz, co na nich může bejt problém, protože každá značka umí udělat mizernej model a zmetek kus. Hlavně si upřesni, jestli to má být dvou- nebo tříprostorový auto, s jako mírou komfortu, má mít 3,4 nebo 5 dveří, jak zhruba velkej kufr (dělil bych na malej/velkej, nepočítal bych každej litr), jakou mám představu o spotřebě, pov,. ručení, atd. Dále jakou mám dostupnost kterýho servisu a ND a poinformoval bych se na zkušenosti s konkrétním typem/značkou. Z toho mi vyjde, že chci např. hatchback nebo sedan, 4 nebo 5 dveřák, s motorem 1,4-1,6 l, kufr alespoň 300 litrů, chci aby na to šel závěs a přitom to trochu poslouchalo a jelo. Vezmu annonci a půjdu postupně - začnu Alfou 146, přes Citroen Xsara, Fiat Brava, Ford Escort, Hondu Civic, Hyundai Accent, Mazdu 323, Mitsubishi Lancer, Nissan Almera, Opel Astra, Peugeot 306, Renault Megane, Rover 45, Saab 900, Seat Toledo, Subaru Imprezu, Suzuki Baleno, Toyotu Corollu až po třeba VW Boru. Potom z toho něco vyloučím (nelíbí se mi, špatné zkušenosti v okolí, nemám dostupný servis nebo naopak to dělají vedle v baráku) a zbyde mi nějaký užší okruh, v němž si vyberu co je mi blízké, prodiskutuju to a nakonec mi vyjde těch 5-6 aut, u nichž se rozhodnu na základě konkrétního tech. stavu. Pokud to auto má celkově stát 100.000 Kč, musím počítat s tím, že hned po nákupu může (ale ne vždy musí) potřebovat další investice (pneumatiky, náplně, brzdové součásti, řemeny...). jestliže jsou vedle sebe dvě stejný auta z nichž jedno má nový gumy, všechny náplně a řemeny a to druhý sjetý gumy, vůle v ramenech, olej černej jako botu a kotouče vydřený do průhlednosti, tak je cenovej rozdíl v tech. stavu cca 15-20.000 Kč. Proto je dobré si u konkrétního auta udělat předběžný rozpočet, co to tak zhruba bude stát. S autem z CH jsou trochu větší problémy, protože Ch není v EU. CH, I a F mají zjednodušený TP, takže se musí spousta údajů dokládat od importéra (hlučnosti, hmotnosti, atd.). Prostě všechno má svý klady a zápory a to poslední slovo musíš mít ty.

21.05.2005  18:13

Bez nadpisu

Kurnik tak si kup slusneho (nejlepe z CH) Renault 25 V6 za 30k Kč. Zbytek ušetříš na pojistku a benal, prip vymenu oleje, filtru atd. U techto motoru je uplne jedno kolik maji najeto. Narozdil od tech malych hrkacu co uvazujes se alespon poradne svezes a v poradne vybave. Dily jsou o hodne predimenzovane a odolnejsi, ceny jsou sice vyssi, ale ne prehnane.
    A navic pokud nekam vletis s takovym korabem, tak mas o hodne vetsi sanci ze vyvaznes zdravý :-) .

"-- skrytý --" 22.05.2005  09:45

Bez nadpisu

Neřekl bych, že Magic píše kraviny. Naopak bych řekl, že to byl zatím zdaleka jediný rozumný a k věci příspěvek, ten co tady napsal právě Magic. Nesouhlasím sice s každým písmenem, třeba zrovna tu Felicii bych za výše zadaných podmínek doporučil nejspíš, ale ten popsaný obecný postup při výběru ojetiny sedí naprosto do puntíku, a nikdo jej tu nepopsal lépe, a co pamatuju tak ani v celém motorcafé za nějaké poslední 3 roky. A jestli má Chrysler žárovky takové či makové, je věc naprosto podružná...

22.05.2005  22:39

Tak to vypadá, že končím na tý felicii, chtěl jsem 1,3, ale tu jen tak se servem neseženu, tak teda 1,6. Vo kolik je těžší oproti 1,3? Tak o 30Kg? Je to opravdu tak znát na tom podvozku? Nejsem závodník (většinou)

"-- skrytý --" 23.05.2005  07:58

Bez nadpisu

Na životnosti dílů přední nápravy to znát je, ale nijak bych si s tím nelámal hlavu, při tom nájezdu který uvažuješ. Nadto to jsou věci, co stojí doslova pár šupů...

23.05.2005  09:42

Re:oddie

No tak dobrá no, já jen že zbytečně mystifukje lidi...Ono jeden tvrdí že to má blbý žárovky, druhej že to žere 20 litrů, třetí že na to nejsou díly a čtvrtej že se to rozpadne za 5 000,- Km. Takhle vznikaj fámy a "zaručené informace z 3 ruky". Uvádím jen na pravou míru, neb vím na 110% jak to je opravdu.
    K nákupu Felicie - ano, všechno je tam za babku. Taky tomu ovšem odpovídá živostnost. Doporučuji si přečíst recenzy Feldy na ww.tipcars.cz v sekci Magazín. Po její přečtení se nezbývá než pousmát a utéct pryč. :D

"-- skrytý --" 23.05.2005  10:01

Bez nadpisu

Tyhle "recenze" nečtu ze zásady. Pár jsem jich kdysi přečetl, a byly to tak neuvěřitelné slinty mimo mísu, že je ztráta času je číst. Člověk, který se okolo aut pohybuje, a má vlastní praktické zkušenosti, něco takového věru číst nepotřebuje, a laik, který tomu ani za mám nerozumí, udělá líp, když se dojde zeptat "svého" osvědčeného servicemana, toť můj názor. Pohříchu, je vůbec nejtěžší najít nějakého takového rozumného servicemana :(
    Jinak k té Felicii - pokud někdo hodlá najet ca 10-15tis ročně, tak jako tazatel zmiňuje v úvodu, tak prostě jednou za dva roky nechá vyměnit silentbloky ramen, příp. čepy, to je práce na chvilku a materiál ani ne za litr. S jinými značkami aut si nadto nějak extra v životnosti nepomůže - já ty silentbloky beru taky jako spotřebák, akorát mě sada stojí 2x-3x tolik (když beru i kosti). A i kdyby se našlo něco s životností podvozkových dílů přes 100tis km, tak na 10 tis ročně je to stejně zbytečné - pochybuju, že dotyčný bude mít 10-letou ojetinu doma dalších 10 let.

"-- skrytý --" 23.05.2005  10:20

Bez nadpisu

Barrichello> probíráme tu nákup ojetýho auta a značná část Chryslerů tu je dovezených z USA nebo Ch a dalších zemí, takže je velmi pravděpodobné, že koncovka žárovky (byť je to H4) je ta velká, závity jsou Witworth, atd. Proto bych do toho lajka nezatahoval, byť není neřešitelný ani tyhle věci sehnat.
    Ištvánek> to je přesně ono, zvážit co od toho auta očekáváš. Na Felicii budeš muset měnit ramena i na 1.3 (pravděpodobně i tlumiče alespoň vpředu a ložiska tam taky nic nevydržej), ale ta 1.6 má 5 ložisek na klice (1.3 má jen 3 - unikát), takže ta klika není na 100.000 km ani zdaleka tak rozjetá. Prostě životnost motoru 1.6 je mnohem vyšší. Mně by na tom autě vadilo hlavně řízení, brzdy a podvozek, dále spotřeba, koroze a sportánský interiér. Zato ND jsou za krásnou cenu a opravuje to každej Jouda i v Horní Dolní. Z aut, co jsem uvedl bude nejrychlejší, nejovladatelnější a nejrobustnější ta Alfa, ale pokud jezdíš narozbitých silnicích, tak na to rozhodně není vhodná (a spotřeba je taky vyšší), na díry se spíš hodí Peugeot/Citroen - ty jsou nejen nejlíp odružený, ale i stejně dobře vybavený; nejspolehlivější asi bude Mazda/Toyota a to není na úkor konstrukce ani výbavy, jenom ty díly trochu váznou; nejlevnější a 99 % skladem n. díly jsou na Felicii a Fiata, největší kufr má Toledo, atd. Nejdřív se ale neboj jít do autobazaru a pár těch aut si vyzkoušet. I víc od jedný značky/typu třeba jen v různých motorizacích (se kterou většinou souvisí i výbava). Na auta je mezi lidma nějaký obecně rozšířený názor, který vytváří hlavně novináři a který spíš souvisí s jejich osobními vztahy s importéry. Když se ale v redakci AMS udělal test s normálníma lidma, nikdo nechtěl Škodovku ani Folkse, naopak nejlíp lajci hodnotiti Almeru a Bravu. Proto si to hlavně vyzkoušej, nejlíp alespoň chvilku za volantem, klidně obraž o víkendu několik bazarů a nestyď se, jsou tam od toho, aby ti to auto předvedli. Co ti řeknou ber ale s rezervou (každý auto, o který má zákazník zájem je to nejlepší na světě, protože z toho koukaj prachy). Nespěchej, nekupuješ přeci rohlík. Pokud jsi z Prahy a okolí, neboj se zajít třeba i do Autopalace na Spořilově do firmy AutoPoint. I v této cenové relaci tam můžeš sehnat auto se zárukou, kterou kupodivu můžeš i uplatňovat a už jsem tam zažil i GO motoru v rámci záruky.

23.05.2005  11:47

Oddieho a magica řadím...

k nejrozumějším lidem v tomhle fóru. Řešit žárovky na Chrysleru v tomhle tématu je ztráta času ( stejně jako pročítat 75% příspěvků od samozvaných znalců ). Sežeň si slušného dovozáře a nech si dovézt Feldu třeba z Belgie nebo Francie.Za auto dáš cca. 60.000 tak jak leží a běží.Když rozpočítám 10.000 na přihlášení a rozprach ( úplatky atd. ). zbývá mi 30.000 na opravy. Pokud jsi průměrně manuálně zručný ( podle toho co píšeš ) tak přední ramena uděláš s palcem v zadku: silentbloky, rejdové a kulové čepy, uložení tlumičů tzv.misky. k tomu dejme tomu nové desky, sem tam díl výfuku a jiné korunové položky.Když natrefíš na načaté 5-té dveře taxe dá koupit v náhradě výlisek inkriminovnaého místa, stejně tak třeba zadní lemy - stovkové investice.Když nepočítáš svou práci tak v materiálu jsem u sumy max. 10.000,- a to už máš i nové náplně a baterku.Nějaká lakařina cca 5.000,-.
    Pokud počítám dobře máš auto v solidní výbavě v tiptop stavu za nějakých 85.000,- . Uštětřil jsi 15.000,- a ještě víš co máš, žádné výzkumy a výmrdy. není to luxus ani image, ale o co jde? lapat kočky, nebo jezdit v poměrně slušném autě za rozumné náklady na kilometr?Ber v potaz, že felda bude ztrácet pomaleji na hodnotě než všechny ty korejci, italové, amíci aspol. Za 5 let bude mít určitě pořád vyšší cenu a hlavně, prodáš ji bez potíží!!!!!!!

23.05.2005  12:16

« Re: Oddieho a magica řadím...

No, je fakt, ze normalni clovek, kterej si chce koupit rodinny posunovadlo, ten si asi tezko poridi Chryslera... To je podle me fakt pro fandu nebo pro super rybu, ktera si to v bazaru koupi, ze se ji to libi, pak za mesic ho najdete obesenyho...!:-)
      Doporucuju taky tu Feldu, klidne i u nas koupit... ta se vzdycky nejak splaca a bude to s rozumnejma investicema jezdit.

foto Saab

Saab 23.05.2005  14:00

« Re: Re: Oddieho a magica řadím...

Tak to budu zřejmě jediný, který tě bude od nákupu Felicie odrazovat. To auto má sice levné ND, ale jinak je to tragédie, to auto má mizerný podvozek, bez posilovače se pěkně nadřeš nehledě na to, že volant nejde nastavit a polohu má jak v autobuse, taky má velice nepřesné řazení a taky je to auto hlučné a když motor 1.3 trošku vytočíš, aby to jelo, tak řve jako kdyby mlel z posledních sil, ten zvuk je úděsný. Já s Feldou jezdil 4 roky, kupovaná jako nová 1996 (akční model Atlanta s certifikátem, že to auto prošlo nějakou nadstandardní kontrolou), prodána 2000 a Feldu už nikdy více. Nicméně je fakt, že s ní nebyli téměř žádné problémy ani reznoucí páté dveře, které byli zřejmě ve standardní výbavě až u pozdějších modelů :-) Takže jestli je pro tobe důležitý cestovní komfort, tak se jí vyhni.

23.05.2005  14:55

« Re: Re: Re: Oddieho a magica řadím...

No párkrát jsem s Feldou 1,3 MPI jel, a musím říct, že to řazení je podle mě hodně přesné, lepší než VW. No a taky si myslím, že 1,3MPI má 5x uloženou klikovku. 3x není žádný unikát, to třeba má i Favo a ten taky najede 300 000. To k těm výtkám na feldu. Jinak souhlasím že to není moc phodlné, ale jezdím se 120cítkou, takže pro mě není problém spartánský interiér. To co mi vadí nejvíc je koroze. Chci servo, takže 1,6, ale za kolik se s ní dá jezdit?
          Každej tu chválí japonce, ale ty díly mě fakt odrazujou.

foto Saab

Saab 24.05.2005  08:13

« Re: Re: Re: Re: Oddieho a magica řadím...

to Ištvánek: s VW nemám zkušenosti, takže přesnost řazení srovnat nemůžu, ta Felda byla rodinné auto se kterým jsem často jezdil a byl jsem celkem spokojený. Pak jsem si musel koupit vlastní a zvolil jsem Corollu 1.3 z roku 1989 a řazení bylo lehčí a přesnější minimálně o 2 třídy. Když doma viděli jaká je Felda "střep" ve srovnání s tou o 7 let starší Toyotou, tak šla z domu a na mé doporučení ji nahradil Saab, který na tom byl s řazením taktéž mnohem líp (ikdyž Toyota je o chlup lepší ;-) ). V současnosti mám Corollu z roku 1993 a pro porovnání, trojku zařadíš bez problému malíčkem (4ku ukazováčkem), rychlost zapadne lehce a bez problému, to u Feldy nehrozilo.
            Zkus, jak ti tady někteří doporučují, různá auta nejdříve vyzkoušet a které ti nejlíp padne, tak to vyber.

24.05.2005  10:23

« Re: Re: Re: Re: Re: Oddieho a magica řadím...

Ja zaradim malickem Déčko a uz se nestaram, to je pohoda...! :D

23.05.2005  15:03

« Re: Re: Re: Oddieho a magica řadím...

este k tej felde, mal som feldu ako novu od roku 98 skoro az doteraz, co sa tyka predajnosti, tak som ju nevedel predat. Bola to 1,6 pravidelne servisovana so serv. knizkou, bez zavad, vsetky gumi nove a na diskoch, kde tu sa uz ale ukazovali hrdzave bodky na kasni... Mala nalietanych 97 tis km a o nejakych vytlcenych silendblokoch a tlmicoch ani chyru... K tej spotrebe, tak napr. poslednu zimu vacsinou len mesto 7,0 az 7,7 l/100 km a v lete cesta do chorvatska spotreba 5,2 l/100 km. Je to vsetko vvsak asi individualne, lebo stretol som sa aj s feldou 1,3 a spotrebou 10 l/100 km v zime a to chlapec sa snazil chodit na setrilku ...

23.05.2005  15:23

« Re: zadek

:o-) No ještě jsem žádného majitele Chrysleru příp. jiné ameriky na stromě neviděl...
        Jo pro fandy to je, ale dá se s tím jezdit i jako se spotřebkou....Zrovna v sobotu jsem viděl v Berouně jednu docela pěknou buchtu co měla Neona..

23.05.2005  15:15

Re:magic

Hm...té značné části se jde jednoduše vyhnout, když nehceš auto ze zámoří.... Ona ta "značná část" z USA a Kanady má totiž úplně jiný označení, teda kromě NEONU. Ten se jmenoval i v USA Neon. Ale jinak - Stratus = Cirrus (v USA); Vision (Concorde) Voyager (Town and Country), New Yorker (LHS, i když tam je to trochu složitější)...Navíc když si do toho sedneš, tak to má budíky v majlích, červený blinkry apod. Závity whitwort už moc nejsou - v motoru vůbec ne (a nejen v těch co pocházející od Mitsubishi)...
    To jen tak bokem...Co se týče té recenze - tak si ji přečti, co já jsem pochytil od známých apod. co tu Feldu maj, tak to 90% sedí....

"-- skrytý --" 23.05.2005  22:49

Bez nadpisu

Ištvánek > No, já měl na mysli "raritu" ve smyslu moderního motoru - tenhle tříložiskový OHV-zázrak pochází z Populára a to už je fakt přetěžká ostuda. Nerad bych se mýlil, ale poslední "konkurence" v Evropě byl snad Seat Marbella, který se už nevyrábí von Wok 14 let ...
    A argument, "že to taky jede" - původně čtyřválcový Š 120 vídám jezdit na 2 válce a taky se to (občas) hejbe, to bych asi za bernou minci nebral...
    Teď vážně. Vyzkoušej si ty auta a potom se rozhoduj. Ne opačně. Třeba si pak koupíš tu Felicii stejně, ale vyzkoušej. Bez toho mluvíš o cizích pocitech a irelvantních svědectvích z doslechu. Všimni si, že ti necpu ani to či ono auto, je mi naprosto fuk, co si koupíš a bude to tvá volba. Ale tvé "rozumové" argumenty pro tu Felicii nezní mému uchu dobře. Ale jak říkám, je to jen tvoje věc a tvá volba.

24.05.2005  06:44

2 ištvánek:

Dobrý muži, motor z fáva a a feldy 1.3 je pořád to samé, resp. 1.4 z prvních Fabií totéž.Jediná felda co má smysl řešit je ta s 1.6. Jinak souhlas s magicem, poslední rozhodnutí je na tobě. Nestojíš mi na place a asi nikdy nebudeš >:D takže mě to je taktéž jedno >:D .
    Jenom dle mého názoru a zkušeností je to vhodný kompromis - pohodlí pravda nebyl hlavní důvod proč se felicia zrodila, pořád je to trochu lepší favo, technicky někde úroveň přelomu 70.-80.let ( aspoň mám ten pocit že tak nějak Bertone páchal první návrhy ). Jinými slovy - s 1.6 koncernovým motorem to v podstatě je srovnatelné s Golfem II, Escortem Mk.V - VI atd.Ve smyslu pokročilosti techniky samozřejmě, ne designu.
    Špatná volba není ani Escort poslední generace s 1.6 16v, 1.4 moc žere a 1.8 už je na normální ježdění zbytečně agilní ( ale člověk se pěkně sveze to je fakt ). Pěkné kousky seženeš kolem 80.000. Trošku dražší bude Golf III, od 60.000 seženeš třebas Toledo ( můj tajný tip )s TD. Hele už to tady někdo psal - vytipuj si pár aut resp. pro a proti a pak konkrétní kousek. V extrémním případě, lepší super stav rákosí než šrot Felda a naopak.....

"-- skrytý --" 24.05.2005  13:46

« Re: 2 ištvánek:

Můj švagr má velmi pěknou Feldu s motorem 1,4 (samozřejmě s tím tříložiskovým), snad s poslední várky, která tehdy přišla na trh. Najeto cca 80 tis. km, karoserie netknutá korozí, perfektní stav laku. On i jeho manželka (ta s tím hlavně jezdí) jsou s ní velmi spokojeni. Nedávno mne požádala o zjištění, co tam vpředu pořád klepe... Svezl jsem se a úplně se zhrozil: brzdy, podvozek, řízení, řazení, spojka, převodovka, ventilace, veškeré ovládací prvky a pohyblivé díly v interiéru, kliky a zámky atd., prostě tohle všechno zralé na GO! Nejlepší na celém autě jsem shledal onen konstrukční zázrak z roku raz dva (motor), plechařinu a lak. Jinak to auto je v nesrovnatelně horším stavu, než bývaly kdysi Š105/120/130 stejného stáří a stejné kilomtráže.
      Majitelé/uživatelé jsou s ním přesto nadmíru spokojeni, jelikož je spolehlivé (podotýkám, že jezdí denně max. 8 km ráno tam a večer zpět) a když jim kiksne na cestě (zrovna tuhle jim odešel blok zapalovacích cívek za několik tis. Kč!), tak nemají problém s rychlou opravou.
      Inu, měřítka spokojenosti s autem mají opravdu velký rozsah...

24.05.2005  17:44

« Re: Re: 2 ištvánek:

Dobře no, tak mi teda vytipněte pár dobrejch aut o ktrejch si myslíte že se dají pořídit do těh 100 000, v jakým roku a ještě bych rád věděl jak je to cenově a s dostupností dílů. Nevím kde bych to scháněl, možná auto kelly.... Dal bych za auto i víc, ale nevyplatí se mi to, při tom co najedu, jasný?

24.05.2005  21:06

« Re: Re: Re: 2 ištvánek:

Ištvánek: Já bych pro tebe měl jedno BMW 524td v bídném optickém a úplně normálním technickém stavu, najeto 730.000 km, auto dávám tak jak je za 39 tisíc, budu to co nevidět měnit za jednu superlibovou E28mu se serviskou. Zbytek můžeš klidně prošukat s děvkama a máš setsakramentsky pohodlný auto na běžný ježdění. Jenom musíš mít tak dobrýho mechanika na tyhle auta jako já jinak z tebe někdo vytahá duši a budeš věčně poslouchat jak praskaj hlavy, což se ti když se k tomu budeš chovat lidsky nestane ani za pět miliónů kilometrů. Já s tím jezdil a byl jsem s tím naprosto spokojenej, ale ta E28 mě prostě dostala a tak to musí pryč.

25.05.2005  13:40

« Re: Re: Re: Re: 2 ištvánek:

RebB: Istvi ale nerikal, ze je domaci kutil, tak mu to Bawo prilis z vlastni zkusenosti nedoporucuju... Osobne jsem jich vlastnil mnohonasobne vic, nez je abnormalni pocet..!:D

"-- skrytý --" 25.05.2005  20:50

Bez nadpisu

Napsat vytipujte mi auto je nesmysl.
    1. Co od auta o?ekáváš?
    2. Má být velké, st?ední nebo malé?
    3. Má mít 2,3,4, nebo 5 dve?í?
    4. Jaký máš nároky na kufr? Nebo rad?ji kombík? Vyžaduješ skláp?ní zadních sedadel?
    5. Kolik v n?m bude jezdit lidí a jak jsou velcí/tlustí?
    6. Benzin nebo nafta?
    7. Je pro tebe podstatné stá?í (t?eba pro m? ne, protože mám auto 11 let stré a je v podtatn? lepším stavu než kámošovo 2 roky "nový")?
    8. Trváš na n?jaké minimální výbav? nebo na n?jakém konkrétním prvku?
    9. Je n?co, co vysloven? odmítáš?
    10. Máš nap?. omezení kubatury, spot?eby nebo n?jaké jiné?

foto mech13

mech13 25.05.2005  21:55

japonec vs. felda

ja teda zase doporucim japocne. Jako BFU z neho mam mnohem lepsi pocit nez z feldy. Bracha si koupil auto ve stejnou dobu jak jine zname. Bracha ma 323F (91 nebo 93?) za 40k a zname ma feldu, jednu z poslednich za 120k a podle vseho je na tom mazda nesrovnatelne lip. posilovac, motor, jizdni vlastnosti... ja s magdou obcas jezdim a parada. je to aspon 2x lepsi auto za 1/3 ceny.
    na tu magdu nepadlo jediny krivy slovo za to na feldu slisim jenom nadavky.
    co se tyce tech nahradnich dilu tak to podle neni zadna nevyhoda - ony totiz nejsou potreba.
    co budes radsi? kazdy 3 mesice neco kutit a menit za malou cenu nebo jednou za rok udelas to samy o neco draz?

"-- skrytý --" 25.05.2005  23:02

« Re: japonec vs. felda

Feldu jsem mel necely rok, nedavno jsem se ji zbavil a uz bych to nechtel ani zadarmo. Prece jen jsem si zvykl na jina auta a necekal jsem ze rychlost nad 120 bude v ni tak silny adrenalinovy zazitek (nekecam, vic jsem nejel, bal jsem se - takove nejak nestabilni, v Omeze jinak nemam problem pri 200). Proste takovy auto s hodne kompromisy, aby bylo levne a pritom jako ojetina je dost predrazene. Ja tu feldu vzal jen ze byla od znameho hodne levne a na zimu do mesta se mi nechce nicit diesel :-)

"-- skrytý --" 27.05.2005  11:49

Tak já si tu dam taky dotázek 8-)

Požadavky:
    - objem do 1800ccm
    - najedu kolem 10-12tis (spíš couračky, ale když by byl provoz levnější než vlak...tak je to jasný)
    - combi (vozim kola, úly-nástavky, seno, aj) nebo hodně šikovnej hatchback 8-)
    - měřim 188cm a 50% budou jezdit 2os., 30% 4-5os. a 20%sám.
    - dieslu se nebránim - je mi to jedno
    - jezdim pohodičku, teď mam š120 takže se neženu za megavýkonem, zajímá mě spíš spotřeba.
    - jo ještě abs a 1airbag by bylo fajn, jinak na stáří kašlu - spíš stav
    Budu kupovat tak na podzim, ale je dobrý už vědět co chci a rozhlížet se, tak mi dejte ňákej tip.
    Dík.

"-- skrytý --" 27.05.2005  11:58

« Re: Tak já si tu dam taky dotázek 8-)

:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: SUZUKI :idea:

27.05.2005  12:29

« Re: Re: Tak já si tu dam taky dotázek 8-)

Sice osobne jsem na jiny auta, ale doporucil bych Opel Astra kombi. Kolem 70 tis, koupis peknyho Opela Astru v kombiku, je na to vyborna dostupnost nahradnich dilu, vsechno je levny a je toho vsude dost, auta jsou velice vydrzny, vdecny a nenarocny. Zejmena bych doporucil verzi s motorem 1,6i - osmiventil, jede to dobre, nezere to moc a jsou to nejvetsi drzaci motory... Urcite existujou modernejsi motorizace tohodle modelu, ale tahle obycejna 1,6i je fakt celkem vyhra.
        Ale pozor, je spoustu hnusnejch a shnilejch Aster tedlech, ale sezenes za dobrej peniz i opravdu velice pekny kousky!
        Tak, ted me muzete rozmetat, rict mi, ze vsechno spatne a ze nejlepsi bude neco uplne jinyho, nejlip amerika naka.... :D

27.05.2005  13:30

Re: zadek

:lol: Ameriky s motorem o obsahu 1,8 se prakticy nedělaly(a nedělaj), vyjímkou byl Neon a americký verze Suzuki - Geo Metro apod..

30.05.2005  14:45

Bez nadpisu

Ahoj. Co říkáte na Audi 80. ZA 100000 se dá sehnat v turbodieselu Tdi a ten je skoro nezničitelnej. Nemá totiž jako Oktávka a atd. snímač vzduchu. Jinak jakákoli 80 od 1988 je poměrně dobrej kup. Tydle auta měli jako první plně pozinkovanou kastli, takže pokud nebyly bouraný tak jsou bez koroze!!!!!!!!

"-- skrytý --" 30.05.2005  16:02

Bez nadpisu

Pokud tedy preferuješ kombíka a pracanta, přitom jsi relativně vysoký a i vzadu potřebuješ nějaké místo, já osobně bych volil nějakou spíš střední třídu. Podle kilometrů by to nebyl disel, protože by se ti nevyplatil. Padla tu Audi 80, já tam vidím velmi drahý servis a díly, dále Astra, na které by mě odrazovala nejhorší lakýrka ze všech evropanů, nejhorší evropský brzdy a nic moc kvalita. Já bych to osobně a čistě subjektivně asi porovnal takto:
    1. Fiat Marea Weekend,
    7. Peugeot 306 Break,
    8. Renault Laguna,
    9. Toyota Carina SW,
    10. Opel Vectra.
    Určitě jsem na něco zapomněl a určitě to někdo jiný uvidí úplně jinak.
    Když si ten seznam vezmeš a zjistíš si, kdo a jak v tvém okolí je DOBŘE opravuje, tak za ním zajdi a on už ti určitě poradí, kde to auto koupit tak, aby bylo v dobrém technickém stavu. Pravděpodobně i bude ochoten se na to auto před nákupem mrknout a případně udělat odhad, kolik peněz sežere prvotní investice. Snaž se najít auto, které nenese známky havárie (ne - to nic, to se jenom vymění to a to...), ke kterému je kompletní dokumentace včetně původu a servisu (do toho servisu se vyplatí zavolat a zeptat se).

"-- skrytý --" 30.05.2005  16:31

Bez nadpisu

Magic: to mají být auta do 100tis, jak je v záhlaví diskuze? 306 combi do 100tis si nějak moc neumím představit - teda spíš umím, jak asi bude vypadat... Dtto Vectra combi - odkdypak se dělala, myslíš že už bude pod 100tis? Při porovnání 306 combi - Astra combi, oboje starší modely do cca 99, bych osobně vzal spíš tu Astru, přesto (nebo právě proto) že se pažoutům tak trochu věnuju (samozřejmě pokud bych nechtěl diesel, ve starší Astře žádný rozumný není). Podle mě se ten tvůj výběr do 100tis moc netrefuje, spíš tak 150 a víc, aby ty auta k něčemu vypadaly.

30.05.2005  17:55

japonec

nevim jak moc ti záleží na tom co budeš mít za auto, ale já za 60tis. koupil toyotu Celicu 1,6 z 93 roky, je sice pravda že na zadní sedačky se vejdou lidi tak max do 175cm, ale jinak je to super kára, za ty prachy. Velikost kufru je víc než nadprůměrná( dvě mrtvoly by se tam vešly jak nic) a když máš choutky tak to i celkem jede(jen 105k) a navíc je sexi. Akorád z ceny náhradních dílú se celkem pose**reš.... naštěstí je to Toyota takže je to hodně spolehlivý, mě zatim zklamala jen baterka, ale ta původní už dávno nebyla.

30.05.2005  18:21

Bez nadpisu

No to auto by nemuselo bejt kombík, když bude, nic se neděje. Velikost ,no malý nechci jen ze strachu o zdravý, takže tak ta felda až po max 406ku. Takže si myslím dobrej rozptyl. Jinak hodně věcí si opravím sám.
    Chtěl bych pokud možno středně spolehlivé auto s dostupnýma náhradníma dílama, nízkou spotřebou, tak do 8 litrů.....takže asi 1,6 benzín.... Taky aby trošičku vypadalo... Třeba se mi nelíbí Citroen AX. Co mě nebaví, je opravovat rez, takže to mě na tý feldě odrazuje, ale uvidíme, dal jsem si inzerát......

"-- skrytý --" 30.05.2005  23:01

Bez nadpisu

Já osobně bych doporučoval vydat se pro auto do světa, nebo alespoň vyzkoušet oba velké německé vyhledavače. www.mobile.de a www.autoscout24.de . Podle výsledku tam bych se rozhodoval jak dál. Chce to začít v podrobném vyhledávání.

31.05.2005  08:00

Ja nevim, tahle diskuze je cela jako blabol mi pripada. Kazdej neco doporucuje, kazdy druhy doporucovany auto je nakej exot, kteryho ma nekdo jako svyho milacka... Ja se snazil doporucit fakt normalni, levny, jednoduchy a spolehlivy auto. Ktery je navic chlebova zalezitost s maximalni dostupnosti servisu a nahradnich dilu.
      Jooo, kdyz si beznej clovek koupi Toyotu Celicu kolem padesati - to bude fakt to " prava" volba!!!:)

31.05.2005  13:38

« 2 zadek - souhlas

Běžné auto s 1.6 benzinem:
        Škoda Felicia facelift nahoru
        Ford Escort 16v
        Opel Astra
        Citroen ZX/Peugeot 306 před faceliftem ( cena )
        Peugeot 405
        Opel Vectra A
        Seat Toledo - Cordoba - Ibiza
        pořadí není určující, z větších bych asi vybíral:
        Passat facelift okolo 93 ale s 1,6 nevím....
        Mondeo po faceliftu 97 nahoru s 1,6 stačí
        Vytipuj si několik aut které jo a na ty se zaměř.Rozhodující je účel použití, předpokládaný průjezd ročně, obsaditelnost atd.
        Potom už nezbývá než u konkrétního kusu posuzovat technický stav. IMHO bral bych raději méně vybavené auta, čím víc elektroniky úměrně s najetýma kilometrama tím větší potenciál problémů. Zajímej se o možnosti oprav v tvém okolí ( nejlíp vem si sebou někoho kdo to bude servisovat ).
        howgh

31.05.2005  16:26

Bez nadpisu

Passat 93??? To je překlep ne?? Pokud ne, tak to bych fakt nedoporučoval..Stačí se kouknout na interiér - hrůza...A exteriér taky nic moc, z dnešního pohledu zoufale zastaralej a už tehdá ošklivej...

01.06.2005  10:50

Dyt to rikam, ze je cela diskuze blabol, Barikovi se nelibi Passat.. Rekl bych, ze je naopak hodne dobrej ten vntirek:)
      Proste at si kazdej koupi co se mu libi a je to.

01.06.2005  14:32

To je lepší ta 405-ka, Astra nebo Escort...

01.06.2005  14:31

To: zadek

na vnitřku Passatu z 93 (nebo i jiných ročnících této generace) nevidím nic dobrého - jedině ošklivé plasty a příšernej volant...Kdyby mi neřekli že je to Passat, tipoval bych podle interiéru tak Moskvič 85 :o))))))))) To auto už je z hlediska, kdy to bereš jen jako "spotřebk" dosti zastaralý a pokud to bereš ze stránky fanouškovské, tak jsou lepší auta než VW Passat, kterým se dá věnovat....

01.06.2005  14:52

« Re: To: zadek

No a proto tady jsou desitky vyrobcu aut, stovky modelu..., aby si kazdej nasel to svoje!
      Muj salek caje jsou teda Mercedesy starsich modelu, model 124 a 126, jsou to auta do kila, ale rozhodne to beznemu spotrebiteli tady nedoporucuju.
      Co rikas Bariku na interier tehlech Medvedu? To ti musi pripadat asi uplne strasny si myslim, ne??? To neoplyva zadnou modernou...

01.06.2005  16:35

Bez nadpisu

Z mercedesů znám detailněji jen řady 123 a 124....Obě vnitřky docela fajn, na svojí dobu. 126 nevim...
    Nejde o to aby byl interiér moderní - nemusí bejt, o hodně hezčí jsou třeba interiéry z 60,70. let...ale musí nějak vypadat....Nějaký tvary a když jsou plasty, tak aby trochu vypadaly a nebyly tvrdý a nevzhledný...Jenže většina výrobců hlavně začátkem 90.let šetřila kde se dalo a interiéry to odnesly (ted nepočítám luxusní vozy, ale běžný auta)...

02.06.2005  08:09

když už řešíš takovou kravinu u auta do 100.000, jako je kvalita použitých materiálů v interiéru ( am I stupid really only one in here? ) tak se se mnou poděl prosím tě o následující - kvalita v B6 pašíku je jako lepší? Výplně dveří v superbu po dvou letech - vypadají většinou jako kdyby se na tom denně pořádal grupáč, interiér třeba Fabie, ten je taky OK? Bavíme se tady o autě na běžné ježdění, ne o leštěnce.Pro mě je důležité že se to nesere, ceny ND jsou příznivé a nežere to,thats all co po autě za ty prachy můžu chtít.asi jsem divný, budu muset se sebou něco udělat.
      Připomíná mi to zájemce co jsem tu měl včera na place: stáli u Formana 94, prahy měl šplíchnuté bodym přes to lak,sem tam odlouplý lak od kamínku, jinak OK. Zhodnotili to tak jako by chtěli nové auto ( cena za oknem 40.000 ), prohlásili to za bourané ( původní stav, barva zjevně oleštěná od myčky po dlouhodobém mytí ).Sdělili mi na závěr že to body není body ale pupínky koroze jeden na druhém a s výkřikem "my si na vás posvítíme!" odešli někam do propadliště dějin.Dlouho jsem se tak nezasmál, od srdce.Je to prej zdravé ;-)

"-- skrytý --" 02.06.2005  08:32

Bez nadpisu

"kvalita použitých plastů v interiéru", to je slint, který se používá, když dojdou argumenty (tedy skoro pořád :-) ). Já už se tomu ani nesměju, ale maně jsem si tak na to vzpomněl, když jsem ráno usedal do své 405 - v čem že jako má být ten interiér lepší než v Passatu? V tom, že to na kočičích hlavách vydává vpravdě kočičí koncert? Asi jsem taky divný, ale interiéry mi u těhle pixel přijdou jako věc podružná, a zajímá mě cca totéž - že se to nesere, ceny ND jsou příznivé a nežere to, případně že se do toho pohodlně naskládám i se spoustou krámů a doveze mě to kam potřebuju. A nepřijde mi, že by se lidi v těchto rubrikách ptali na něco diametrálně odlišného...

"-- skrytý --" 02.06.2005  09:12

Á, panáčkové šmudla a oddie se tu vyznali z toho, že jsou "divní". Asi je to nakažlivé! Roznesl to magic, neboť ten první "přiznal barvu": totiž že je divný. Krátce poté jsem to chytil já...
      Ad plasty v interiéru: Na těch mne zajímá pouze to, jak moc ze zrcadlí v čelním skle, jak moc se z nich uvolňují změkčovadla, jak moc stárnou/křehnou/smršťují se/mění tvar, jak jsou bytelné a jak moc vržou. Jinak jsou mi ukradené: obvykle na ně nesahám (volant i hlavici řadičky mám obšité kůží), takže vůbec nechápu, co stále mají motorističtí novináři s tou "příjemností na omak"...!

"-- skrytý --" 02.06.2005  11:01

oddie: možná máš pravdu, že v ČR se tyhle auta neseženou v dobrým stavu. Přiznávám zcela dobrovolně, že vycházím z cen ojetin na severu Itálie, protože jinam bych už pro auto nepáchnul. Všechno je to do 3.000 Eur, dovoz se dá realizovat po ose a cesta vyjde asi na 10.000 Kč i s poplatkama (jeden ropák tam a zpět + jeden vochlasta zpátky). Na paleťáku to ale nebude nijak zásadně dražší. Je ale pravda, že je to úmorný a trochu náročný na papírování, nehledě k tomu, že např. odhlášení auta v I může trvat i měsíc. Holt, něco za něco. Ale musím na rovinu říct, že technickej stav těch aut je v porovnáním s CZ, D, A nebo NL nesrovnatelně lepší. A hlavně na 10 let starým autě v poho povolím jakejkoliv šroub, kdeždo u rozsolených meger z Česka nebo Německa mi jich polovina zůstane v ruce.
        Ad materiály v interiéru: já myslel, že se tu bavíme o autech a ne o výrobě plastických hmot. Tyhle kritéria mi připadají jako kupovat kolo podle držáku na zvonek....pro mě je přístrojovka nepřítel, protože když se posere motorek v klimačce (jako třeba u KAŽDÝ AR 164/I), tak ji musím složitě a nechutně rozebírat a pátrat, kam výrobce schoval ten a ten šroubek, aby nebyl vidět. Kdyby tam byl jen rovnej panel z karbonu jako na béčkových soutěžákách, byl bych mnohem šťastnější a hned bych si jednu 164/I za 200-300 Eur koupil jen tak, na vožení hnoje...
        Měřítko "dílenské zpracování interiéru", které se strojařským dílenským zpracováním nemá nic společnýho, si vymysleli naši rádobynovináři - gympláci, aby získali mediální zbraň proti importérům, kteří s nimi vyjebávají. Mně osobně se nejvíc líbí interiér aut WRC... :D

02.06.2005  11:05

To oddie: Nemyslím si že by kavlita plastů byla nepodstatná. Nevím jak ty, ale já jezdím uvnitř auta a tak je pro mě důležitější interiér než exteriér. Jakmile něco vrže, nebo po čase mění barvu, či tvar, tak mě to štve, protože mě to obtěžuje. Proto při koupi vozu hodně důkladně kontroluju jak lícují plasty, jak jsou příjemné na omak atd. Auto které by bylo navenek ošklivé bych si sice také nekoupil, ale interiér považuji za důležitější. Nechápu lidi, co si koupěj navenek slušně vypadající auto s hnusným interiérem (viz. Oktávky tuším do roku 2000 nebo současné Opely).

02.06.2005  11:26

« Re: Brázdič

Hele, sakra, řešíme tu snad auto do 100 000 a ne auta pro nějaký manekýny. Já mám š 120 a interiér mi přijde v pohodě, prostě jsem na to docela nenáročnej.... Kdyby Felda nerezla, tak je to pro mě ideální auto. To znamená že moc nežere, má levný ND, vypadá v pohodě, spolehlivá je tak průměrně, ale hafo věcí opravím doma.... Mám i na dražší auto, ale prostě je těh peněz škoda, chci taky někde bydlet atd... navíc se o dražší auto budu bát, a to je pro mě taky nepříjemný. Občas parkuju v Praze.

"-- skrytý --" 02.06.2005  11:38

« Re: Re: Brázdič

Ištvánek: zas tu Felicii tolik nehroť, tak katastrofálně zase nerezne. Stačí vybrat vhodnej polotovar (nepobořený nezprasený), a nechat opravdu důkladně vylejt dutiny a spodek, pak ti reznout nebude. Sice je na tom o dost hůř než vrstevníci, přeci jen je to jen převlečenej Favorit, ale před očima se ti nerozpadne, to se zas tak bát nemusíš. Na víko kufru snad ani nekoukej, to budeš muset vyměnit tak jako tak, ale to je na šroubech, tak co. Jinak, stejnou spoustu věcí si opravíš i na jiných autech, zas takový rozdíl ve složitosti to není, takže se nemusíš upínat jen na to - ale je to nejjednodušší volba. to tvoje "Mám i na dražší auto, ale prostě je těh peněz škoda, chci taky někde bydlet atd" je absolutně trefné - taky mám starou šlupku mj. i proto, že jsem to radši dal do bydlení apod., a nemám potřebu se kvůli blbý plechovce a +-20tis km ročně zadlužovat... Je to o prioritách, takový Magic na tom bude tutově podobně, Zadek jakbysmet...

"-- skrytý --" 02.06.2005  11:27

Magic: no jo, ty jseš holt magor přes ty italy... ;-) S tou severní Itálií, to asi platí jen pro tebe, nebo jen pro úzkou oblast a italská auta. Já do těhle končin kdysi jezdil za prací, a mý zkušenosti jsou naprosto jiný, za pravdu ti můžu dát snad jen v tom, že tam nesolej... Jinak oblast, kde se to mísí s Tyrolskem, z obou národů maj asi to horší - fanděj Němcům a německejm autům, ale co Ital, to závodník - takže nejrozšířenější auta, co jsem tam viděl, byly orasené Golfy a Passaty (protože jsou "Echt Deutsch" a tedy nejlepší - pamatuju, jak jsme nas.ali čerstvého majitele Golfu combi ujištějím, že ten jeho "echt Deutsch" wágen byl vyrobenej na Slovensku, on to chudák netušil). Fandy do italů, navíc se chovající k autům slušně jsem tam neviděl nikde. A co jsem se tak sháněl po jiných autech, že bych si třeba odsud přivez (např. Berlingo), tak buď zoufalé, nebo předražené, nebo oboje. Fakt nevím, kam jezdíš... ale tvoje plus, když takové místo znáš.
        Brázdič: ty jsi ale o pár cenových kategiríí vedle, nezdá se ti? Jistěže není interiér úplně nepodstatnej, ale vybírat auto do 100tis podle palubky je prostě kravina. Nadto u těhle starých šlupek mezi nimi zas tak podstatné rozdíly nejsou - možná mimo pár úletů.

"-- skrytý --" 02.06.2005  11:36

Brázdič: Hmmm...já zase nechápu, jak někdo může vyházet hromadu peněz za krumpl křivej jak rohlík, s tlumičema vzduch/vzduch, vůlí v řízení na čtvrt otáčky a ložiskama 2 cm od radiální osy, jdoucí na 3 válce, ale s krááááásně naleštěným lakem přístrojovkou, vypulírovaným interiérem a novýma koberečkama (úhrnná hodnota investic cca 500,- Kč). Navíc se ta přístrojovka v noci nádherně leskne v čelním skle, takže je na silnici vidět kulový (na soutěžákách se přístrojovka obsaluje temnou šedou látkou, aby nevydávala odlesk; to je potom krása....). Ale to už psal Mitsi. Já dávám přednost autu, o který se předchozí majitel evidentně nemusel starat, protože jenom jezdil a dolejval benzin a vodu do ostřikovačů, což já chci taky. Kdo má potřebu auto před prodejem moc lakovat, má k tomu asi nějakej důvod a potřebuje, aby přes ten lesk nebylo vidět něco jinýho.
        Kámoš měl nějaký dobrý, spolehlivý a pohodlný auto, který se mu zdálo, že moc chlastá. Za benzin dal cca 4.000/měsíčně. Tak ho prodal a koupil jiný, úspornější, hlučnější a dražší. Pravda, za naftu dává měsíčně už jen 3.000 Kč, to jo, to mu vyšlo. Bohužel ale dalších 5.000,-/měs. dává za opravy.....Inu, jsem docela rád, že nejsem divnej sám, že jsou trochu divný i Mitsi a Oddie...
        Oddie: je fakt, že jezdím do I pro Italy, což je moje psychiatrem indikovaná úchylka, ale Mantova, Venezia, Torino naprostá pohoda. Moje současná Alfička je až z Janova (z čehož jsem měl docela strach) a taky o.k. Za málo peněz moc muziky (auta nad 5 let věku jsou pro ně starý - když se jich zbaví, dostanou od státu slevu na nový). Navíc mají poslední dobou strašně tvrdý technický a jen tak nějakej křáp jima neprojde jako u nás (to je dřív vyvezou do Německa). Možná mám kliku, ale fakt je, že jsem tam nějak mizerný auto už leta neviděl. A to ani na silnici. Je teda fakt, že kupuju jenom přes koncesionáře, v bazaru jsem tam nikdy nebyl (jestli je tam teda mají...).

"-- skrytý --" 02.06.2005  11:45

« Re: Re: Re:

Magic: člověče, já jsem po pár letech okolo servisu naopak na auta, jak píšeš "o který se předchozí majitel evidentně nemusel starat, protože jenom jezdil a dolejval benzin a vodu do ostřikovačů" lehce alergickej. Už skoro nesnáším výraz "držák", a to z jednoho jedinýho důvodu: KAŽDÉ auto potřebuje nějakou základní údržbu a péči. No a když je nějaké auto vyhlášený držák, tak se s ním prostě jen jezdí a na nějakou péči se se.e... Takže, to že s tím předešlý majitel jen tankoval a jezdil vůbec nemusí znamenat, že tomu bude až navěky amen. Žádný držáky totiž nevydrží věčně, takže se taky klidně může stát, že to původní majitel prodá včas, a novému majiteli se vysype všechno. A těch případů znám bohužel velmi mnoho, a dost špatně se to u těch "držáků" odhaduje. Takže je fajn mít vyhlášený držák, ale ještě líp po někom, kdo mu přesto věnoval pravidelnou péči...

"-- skrytý --" 02.06.2005  11:58

« Re: Re: Re: Re:

To jo, pokud někdo sere na servis a štří na něm, tak je to snad největší průser. To jsem na mysli neměl. Já taky obšas vyměním olej, řemeny a další věci, který jsou napsaný v návodu k použití. To samozřejmě. Jde mi o mimořádná vydání, která jdou nad rámec pravidelnýho servisu. Poruchy vzniklé jinou příčinou než zanedbáním servisu. Hlavně pak o následky bouraček a jiných katastrof. Stačí se kolem sebe rozhlídnout - kolik je kolem nebouarnejch aut? A kolik těch bouranejch je dobře spravenejch (takže to není poznat)?
            Máš samozřejmě pravdu - musím přeci počítat s tím, že každá auto má nějaký provozní náklady mimo benzinu (náplně a kapaliny, gumy, silentbloky, rozvody, desky, kotouče) a na tom se šetřit rozhodně nevyplácí. Hodně aut je zničenejch jen proto, že to někdo koupil a časem zjistil, že nemá na servis a začal chytračit (nejvíc se to asi týká sportovních aut) nebo to naboural a při rozpočtu na seriozní opravu šel do kolen (často průser made in pojišťovna, která zaplatí z tý opravy tak půlku). Navíc, aby to bylo ještě zamotanější, já vůbec nekupuju "vyhlášený držáky", ale naopak v česku "vyhlášený sráče"! No, a pak si jednu nedej....

02.06.2005  12:00

« Re: Re: Re: Re:

Hele, tak jaký auto splní moje požadavky? Třeba Astra-rezne, je asi lepší než felda, ale zas o něco nákladnější a pro mě složitější opravy.... Chtěl bych prostě auto, kterejch je u nás dost, aby se dalo snadno rychle opravovat. Do servisu s tím jezdit nechci......
            Nejedete někdo náhodou někam do EU pro auto? Nebo neznáte někoho slušnýho kdo by něco přitáhnul?

02.06.2005  10:14

Zajímavé

kritéria pro výběr - aby ste v tom něco odvezli - v kategorii do 100 táců na výběr asi tak 300 druhů aut (přes Trabanty, škody, lady, a všelijaké dnes už veterány), aby se to nesralo(těch je taky dost, obstojí i staré vozy poctivé konstrukce) - tak 130 typů....Takže vaším jediným argumentem je aby to nežralo, to už máte jednodušší, to vám klesne tak na 50....Přeji příjemný výběr >:D
    Takže kdybsme diskutovali o autě do čtvrt/půl mega, favority budou jistojistě Fabia 1,2 HTP a Koktávka ve stříbrný metle a samozřejmě v TDI >:D Protže do toho se všechno vejde, nežere to.....V servisním manuálu sice nejni napsáno kdy se má měnit olej natož v kolika KM třeba rozvody, výměna stojí stejně jako na kdejaký luxusnější auto, ale to jsou přeci detaily, v jednom sevisu vám řeknu že při 120, v druhém 140 a třetím 180, vybírá se podle nálady a co poradí experti na fórech, hlavně že je to IN a NEŽERE TO!!! No když tomu bude chybět pár kobyl, tak se to přeci čipně, vono to bude hulit jak tepelná elktrárna po výbuchu, ale těch 7 koní navíc za to stojí. Ještě přidat křídlo z merkuru a a pár spojlerů a máme hustokáru jak ferrari. Zbejvá nasadit si šumiho čapku a vyrazit :o))))))))))))))))))))))

"-- skrytý --" 02.06.2005  10:46

« Re: Zajímavé

No jo, kruci, jsme fakt nějací nudní, když radíme takové křápy, což. Já to říkám furt, podle mě se nikdo neřiďte, dyť já o těch autech vůbec nic nevím! Radši si nechte poradit od -náctiletého magůrka, že se auto má kupovat srdcem, a hlavně ať je to něco extra, co nemá každej, to je přece to hlavní, ne? Vyprdněte se na spotřebák, a kupte si nějakého exota s velkým motorem, ty jsou v pohodě, dotyčný přeci takové má, a nikdy na tom nic nedělal! Co už na tom, že dotyčný má mokré razítko na řidičáku, že jeho "zkušenosti" pocházejí z přiblblých diskuzí, v lepším případě z náhodné koupě jedné pixly, co na tom, že dotyčný za "zkušenosti s provozem" vydává roční nájezd, který pokoří i průměrný cyklista... Copak internet, to je věc, houby že papír snese všechno, internet snese víc než všechno :D

02.06.2005  12:20

Sorry

Nojo, nějak jsem si nevšiml že je to téma auto do 100tis. Je pravda že v této cenové kategorii se na plasty již moc hledět nedá. To je také jeden z důvodů, proč jsem nedavno manželce sháněl auto v relaci 100-150tis.Kč a skončil jsem na ceně 177tis.Kč, protože jsem nebyl schopen skousnout nic levnějšího. Občas s tím autem taky jezdím a potřebuji trochu komfortu.
    Je to ale o zhýčkanosti. Kdysi mi přišel krásný i Favorit GLXi z roku 94 a jak si člověk zvykne na první třídu, tak se mu do druhé či třetí sedá špatně.

"-- skrytý --" 02.06.2005  12:46

« Re: Sorry

Brázdič: jasně že se na lepší zvyká velice rychle, a to původní, co předtím "stačilo", je najednou strašný střep... Mý první auto byl žigulík, a jaká to tehdy byla kára! A sedni si do toho dneska :)
      Ištvánek: víš jak to vezmi? En ten tý ky... ;-) Ta Astra je jednoduchostí a odolností proti korozi s tou Felicií zhruba nastejno, dtto třeba Escort a mnoho dalších. Mnohem víc záleží na stavu té které šlupky, než na konkrétní značce. Z Felicií se bude asi vybírat nejlíp, ale jinak je to vážně fuk - klidně si vyber co se ti líbí, najdi nějaký konkrétní slušný kousek, a pak se podívej na klub té dané značky, jestli sis náhodou třeba nevybral nešťastný kousek. Mou doménou jsou Peugeoty (najdeš mě taky ve fóru na peugeot-club.cz), takže ti např. rovnou nedoporučím 306 1,4i, naopak 306 1,9D je velmi vděčné auto, a cenou se od benzínů moc neliší. Na nějaké závodění s tím ovšem zapomeň, jede to zhruba jako ta Felicie... Z ostatních značek mám povědomí třeba o té Astře 1,6i (ten starý 8-ventil), ten je velice nenáročný, naopak 16v motorům bych se vyhnul, stejně tak dieselům. Už tu byl zmíněný Escort, ten mi osobně moc nevoní, určitě ne 1,4i, určitě ne diesel. Po ostatních autech moc nekoukám,to ať ti nadhodí někdo jinej... Ještě je zajímavý auto Xantia - ale při výběru je nutná asistence někoho, kdo jim skutečně rozumí, tam na stavu záleží opravdu hodně.

02.06.2005  13:23

« Re: Re: Sorry

Ja uz tady nic nedoporucuju, stejne si kazdej koupi co chce...
        Ale jen poznamecka k tem severoitalum, posledni dobou co se tak v autech pohybuju, tak jsou auta z tyhle oblasti hodne chvaleny a prej zachovalejsi, malo jezdeny.... nez v tom D... Samozrejme nikdy nic neplati na 100% plosne!
        Jeste me zaujal dalsi aspekt aut pro manzelky... Jsem asi nakej divnej nebo co, ale moje kdysi pritelkyne a soucasna manzelka vzdycky u nas mela lepsi a drazsi a luxusnejsi auto nez ja. Ja jsem celkem nenarocnej a uskrovnim se, taky kdyz mam na trase nejaky problem, mnohem snaz se s nim vyporadam, nez zenska...
        Takze kdyz chlapi casto shanej neco pro zenskou na jezdeni, neco levnyho, malyho, nemusi bejt nic moc, tak se usmivam a rikam si, ze to je pro manzelku pomsta!!! :D

03.06.2005  08:03

« Re: Re: Re: Sorry

Už jsem to ti psal, kup si nějakou feldu, něco si nechej na opravu a pořád budeš v klidu. Image je na * to jsi sám psal taxe nenech ovlivnit těma teenagerama co jsou tak těžce in.vytipuj pár aut a podle kusu do toho jdi. každé auto más svoje slabé místo proto je dobré si k výběru vzít někoho kdo ví o čem je řeč, pokud nejsi sám takový všeználek.Těch pár stovek co dáš nějakýmu mechánovi aby s tebou objel pár aut se ti určitě vrátí.

"-- skrytý --" 03.06.2005  09:53

« Re: Re: Re: Sorry

Záleží taky na manželce - třeba ta moje měla nejraději Rapida a teď mi nechce s ničím jezdit, že se jí to řídí blbě. Trošku pohne nohou na plynu a auto už poskočí, jenom pohne rukou na volantu a auto už zatáčí, ťukne do brzdy a auto už stojí...prej nic pro ni. A pak se z toho nezastřel, člověk shání po celým světě auto, který poslouchá pokud možno už na myšlenku a ona s tím pak nechce jezdit! Tak jezdí metrem a je spokojená.
          Jinak se ale většině ženským, který znám, líbí spíš malý auta - prej "co je malý, to je milý" (skoro všechny toužej po P206). Krom jedný kámošový přítelkyně, které měla do nedávna Dačenu a jednou si od něho pučila lehce zbořenou Deltu Nuovu HF (2.0 16v Turbo, cca 220 koní, kilo za 6,3 s) a od tý doby mu ji nevrátila...že prej když to turbo zabere, má orgasmus...

"-- skrytý --" 03.06.2005  10:42

auto ??

Kluci,
    někdo z vás miluje Italy, jiný medvědy, další Peugeoty, já třeba ty "neskutečně" poruchové Citroeny, kterým se každý z dálky " vyhýbá".
    Ale tím pádem asi nebudeme běžní users, kteří umí do auta nalít benzín, možná i olej a chtějí, aby auto s co nejmenšími problémy sloužilo, moc nežralo a nějaký rok vydrželo.
    Tak jsem alespoň pochopil požadavek autora. Mnohá doporučení různých exotických značek jsou samozřejmě out, s mnoha bych i souhlasil. Bohužel však nemohu souhlasit s doporučením Felicie jako optimální volby. Moje služební felicie skončila u mého kamaráda, tak můžu sledovat i její vývoj. Pokud zhodnotím pořizovací cenu, výbavu , jízdní vlastnosti, komfort, spotřebu, tak si myslím že na tom za ty samé peníze mohl být značně lépe. On však měl S120, chtěl zase něco obyčejného, co spraví i na vesnci (co na tom, že 12 km je krajské město, kde je vše na jakoukoli značku). Prostě nechtěl nic cizího. Dnes mají felecie už dvě v rodině a po čase zjišťují že to s tou spolehlivostí a nenáročností není až taková pravda. Jedna Felicie navíc utrpěla havarii na zadní část, přesto že to byl jenom ťukanec, projevilo se to na celém skeletu a je to nyní znát i na jízdních vlastnostech (prostě ten skelet asi nemá nic moc tuhost). Jak píšete, auto se sice před očima nerozpadne, ale pozink u jiných typů je prostě pozink. A spotřeba ? Vím sám, když jsem s ní jezdil, kolik žrala, když se s ní chtěl člověk pohybovat trochu svižněji.
    Myslím si, že Felicie není v svojí cenové kategorii to nejlepší, o možné výbavě už vůbec nehovořím. Lidi si jí snad kupují jenom proto, že je česká (dá se to říci ještě o dalších typech škodovek - že jsou české ?)), protože mají zažité, že na ostatní zančky jsou drahé ND, servis a bla bla. Prostě samá klišé a mýty.
    Chtěl jsem říci, že sám si umím vybrat auto, které bude stát stejně jako ta Felicie, bude mít o 300% lepší výbavu, bude mít o 100% lepší zpracování, jízdní vlastnosti, užitnou hodnotu a vydrží o nějaký ten rok déle bez rezavých fleků na zadních dveřích. Pravda, možná nad ním bude soused od vedle vrtět hlavou, že takové auto spravovat neumí, přesto že dokáže spravit každý traktor. Ale na to už mám své lidi, kteří tomu rozumí a je na ně spolehnutí.

"-- skrytý --" 03.06.2005  11:14

Bez nadpisu

Peta: kdo že tu psal, že miluje Peugeoty? Snad nemáš na mysli mě? Tak to jsi vedle, já miluju jen a pouze svou drahou polovičku, a všem autům říkám shodně "popelnice" :-) . Že jsou starší Peugeoty mou doménou ani náhodou neznamená, že bych je měl milovat, jen do nich prostě trochu víc vidím....
    S tou bouračkou a "pozinkem": nevím, jaké jsou tvé zkušenosti, ale já měl možnost se rýpat a rozebírat různě bouraná auta v několika desítkách případů - ať již šlo o odstrojování pro opravu, či o rozebrání na díly. A buď ujištěn, že rána se projeví ve skeletu VŠECH aut, nejen Felicie. Možná by ses divil, kam až se přenese lehký ťukanec na špičku, znamenající "pouze" narovnání šavle - ono to na první pohled není vidět, ale našel jsem u takových aut trhlinky ve spojích ještě v půli podlah. Ne že by to byla nějaká katastrofa, ale o to rychleji pak takové auto rezne v nosných částech. A ad pozink - chceš poslat fotku vnitřku prahu jinak pěkného auta koncernu PSA z konce r.95, tedy ani ne 10 let starého? Pozink je dobrá věc, ale není všespasitelný a taky nevydrží věčně...
    Ad Felicie - nikdo zde nepsal, že je to nejlepší, co lze koupit. Samozřejmě že není. O žádném ojetém autě nelze obecně napsat, že je nejlepší - a když to někdo udělá, jen tím dokazuje, že ví naprosté ho... Pro každého je nejlepší něco jiného - a pro laika je nejlepší zajít se zeptat do svého osvědčeného servisu, čemu rozumí nejvíc a co mu budou schopni nejlépe servisovat, to už tu taky padlo. Jinak klišé a mýty tu byly, jsou a vždycky budou, stejně jako předsudky - těch je tu snad nejvíc, a taky zabedněnost a neschopnost přiznat si vlastní omyl či změnit názor - a toho je na takovýhle fórech přeplněno...
    P.S. když vidíš do citrónů a bydlíš kousek od něj, vyber mu nějakou pěknou Xantii, ať vidí, jak se jezdí kočárem ;-)

"-- skrytý --" 03.06.2005  12:25

« pozink

Ani ten samozřejmě není samospasitelný. Naprosto klíčový je výchozí materiál (jsou vůbec ještě k mání legované plechy?), zacházení s plechy a příprava povrchu před jakoukoli další úpravou (rezavý základ válející se v dešti na dvoře fabriky nezachrání ani sebelepší pozink) a konstrukční provedení detailů (neodvětrané dutiny, kde kondenzuje vlhkost při každé změně teploty může být klidně z nerezu a stejně časem skončí špatně).
      A pak samozřejmě průběžné opravy lakovaných částí: k čemu mi je, že auto má nový krásný kabát/lak, když pod ním je kdovíco a vydrží ta tak max. první zimu?! Proto nechápu lidi, kteří touží po pozinku, pokud možno po čestvé opravě karoserie s kompletním přelakováním. To je asi stejné, jako když mi někdo vykládá, jak je prima, že koupil auto s motorem čerstvě po GO, přičemž ten, kdo to dělal, nemá dostupnou dynamickou vyvažovačku...

"-- skrytý --" 03.06.2005  13:06

« Re: pozink

Mitsi: ono se někdy u něčeho dělaly karosářské díly z legovaných plechů??? A můžu vědět, co to bylo za materiál (legury a jejich cca obsah)? Vzhledem k tomu, že pro ty plechy je důležitá především velká tvarovatelnost zastudena (hlubokotažnost), a svařitelnost 1 (zaručená), a pro výrobu čehokoliv ještě k tomu cena, zdá se mi to jako blbost - zvlášť když není problém udělat povrchovými úpravami odolnost proti korozi pro dobu předpokládané životnosti auta víc než postačující...
        Ad generálky - nemám rád auta po GO čehokoliv. Klidně koupím bouračku - ale NE po opravě, hezky tak jak je, s mojí důkladnou prohlídkou, a opravovat ji bude klempíř, kterého já si vyberu a který mě k případným nečekaným problémům při opravě okamžitě zavolá, a nebude nic masovat. Že takový klempíř nepracuje za flašku, snad asi psát nemusím :-) Dtto motor - dřívější pojem GO znamenající opravdu "velkou" GO je již dnes nenávratně ztracen. Dnes se za GO vydává výměna těsnění pod hlavou, případně vrcholem dnešní "opravdu poctivé GO" je naprasení Goetze kroužků - že by dneska někdo dělal výbrusy atd, to snad jen fandové sami pro sebe. Opěk - klidně koupím auto s vysypaným, vylítaným, potkaným motorem, s prasklou hlavou atd, a budu si jej řešit sám - ale "po GO" ve mě budí podezření...

"-- skrytý --" 03.06.2005  14:06

« Re: Re: pozink

Přestav si, že ano. Ovšem přinejmenším v bývalém Československu to skončilo někdy na přelomu 60. a 70. let, kdy se škodovky začaly dělat z plechů dodávaných VSŽ Košice. Předtím to byly plechy z Rakouska, a třebaže konstrukce např. Š100MB a Š100 byla stejná (stejně blbá z hlediska neodvětraných dutin - např. ukotvení zadního ramene dokázalo při brždění vylítnout i s kusem spodku: nechápu, k čemu tam byly 4 šrouby...), tak Š100 uměla shnít doslova před očima za 2 zimy, zatímco Š1000MB na tom byla o dost lépe. Čím byly ty rakouské plechy legované, to opravdu netuším.

03.06.2005  14:16

« GO

Taky nemám rád auta po "GO".
          Jinak jsem teda vytipnul : Toledo, Felicia, Astra, Xantii- leda s náhradním čerpadlem >:D V sobotu objedu pár bazarů, kouknu na to jak to vypadá a buď koupím nebo pak něco přes inzerát. Co je lepší? :?:

"-- skrytý --" 03.06.2005  15:30

« Re: GO

O.K. Tvůj výběr.
            Kdybys měl zájem, dal by se přivýzt Fiat Marea Weekend ELX, 1.8/113 koní, r.v. 1997, 72.000 km, červená, ABS, el. okna 4x, 2x airbag, stav. volant + sedadlo řidiče, centrál, mlhovky, servo, klimatizace, rádio + 6 repro, hagusy, lišty. Zánovní baterka, rok starý výfuk. S vyřízením CZ dokladů cena v Praze 98.600 Kč. Náhradní díly má JPH buď skladem (řemeny, kladky, ramena, silentbloky, destičky, kotouče, výfuky), nebo na objednávku každý čtvrtek odpoledne příjezd z centrál. skladu (nutno objednat do středečního poledne).
            Až budeš obrážet ty bazary, zkus si ji jen tak okrajově, abys porovnal s tou Felicií nebo Toledem...

03.06.2005  17:12

« Re: Re: GO

To Magic:
              Koukal jsem na ni na netu a zdá se dost velká, ještě to omrknu na vlastní oči. Jinak kolik to tak může žrát, takle v kombíku asi dost ne?

03.06.2005  16:03

« Re: GO

To Ištvánek: Potřebuješ nějaký originální těžítko na pracovní stůl, že by jsi k té Xantii chtěl i náhradní čerpadlo? ;-) To je zrovna díl, který by ti dlouho ležel v garáži, to když už nějaké díly, tak zadní ramena, výškový regulátor. BTW Xantie je zrovna taková černá ovce všech fancouzských aut co se týče umístění v různých "seriozních a nejobjektivnějších" statistik spolehlivosti a býva umístěna dost vysoko. Dají se sehnat za velmi slušnou cenu, s velmi dobrou výbavou a přiměřeného stáří.

"-- skrytý --" 03.06.2005  18:09

Bez nadpisu

To je dobrá cena, za tu Mareu. Odkud to je? Jestli za tuhle cenu je fakt ve stavu odpovídajícím popisu, bez problémů a nepobořená, je docela bez konkurence...
    Na kravinu s čerpadlem na Xantii už odpověděl Qeta, já bych napsal asi něco podobného... ale když maj lidi nesmyslný předsudky, ať je maj. Mmch. i kdyby odešlo, nejedná se o nijak drahou záležitost, a na vrakáčích jich je dost. Pokud jde o samotné hydro, tak je důležité, jakou to auto mělo údržbu - záleží na tom víc než jinde. Pokud je to po normálním člověku a ne po praseti, je údržba příp. GO podvozku levnější než u klasického pérování - ono např. i výměna všech koulí za fungl nové vyjde levněji než sada slušných tlumičů na srovnatelné jiné auto... to jen tak na okraj.

foto petrumr

petrumr 03.06.2005  22:16

A ty si myslíš,že xantie nemá tlumiče-ty koule moc nestojí,myslím okolo 700Kč,ale v té kouli je membrána a nad membránou plyn a pod membránou olej z tlumiče a z toho čerpadla co pohání aji servo na brzdy. :roll:

06.06.2005  08:18

« Lidičky neblázněte

neraďte mu xantii, narazit na kousek s pravidelnou údržbou jestejně pravděbodobné jako potkat sněhuláka v červenci.Vysoká pravděpodobnost problémů.Xantii bych vzal jedině od známého s jasnou minulostí.Za finanční limit bych preferoval klasickou konsrtukci bez anomálií.Nezapomeňte že si to auto bude chtít pár let nechat a pokud bude mít smůlu a narazí na nějaké dementy pseudocitroeny ( jako já v začátcích svých auto-kouzel ) tak se nebude stačit divit.Než jsem se o Hydractivu naučil vše potřebné, měl jsem za sebou investici 30.000,-
        To už raději 405 posledních ročníků 1.9TD, co Oddie?
        Přimlouvám se za vyškrtnutí Xantie z doporučovaných vozidel.

"-- skrytý --" 06.06.2005  08:52

Smudla: ne.

"-- skrytý --" 06.06.2005  08:55

Bez nadpisu

oddie> no, odkud asi tak může bejt Marea, kterou já nabízím? Je jich tam hromada od Eur 1000, např. ještě modrá ELX, na tu je sice rok záruka, ale je už o celých 500 E dražší ... všechno sever Itálie, auta na razítko pro nákup novýho. Dedra od Eur 500 (nelze přihlásit) a má nový gumy a destičky (ale Lancia v ČR nemá zastoupení, takže každej servis na to čumí jak tele na nový vrata; na druhý straně málo která automobilka má u nás tak pohodovou dodávku ND jako Fiat/AR/Lancia). Asi nikdy nepochopím, proč tam nedají "daruji do dobrých rukou". Nejhorší na tom je, že jsme už pro pár byli. Třeba AR 155 2.0 TS 16v za Eur 900,- Jak nová, po výměně náplně v klimačce, nový oleje a řemeny, jen měla totálně sjetý přední gumy (zadní byly snad nový Bridge 720). Prodej tejden před jejich STK. Krom těch gum jsem na ní nenašel chybu (třeba kotouče sotva hmatatelnej věnec - pohledem nebyl ani vidět). Zatím jezdí bez chybičky a byla tam i nová lékárna a originál neporušená sada s rezervou, trojúhelníkem a nářadím (což jsem u nás nikdy neviděl - vše ještě originál s logama AR). Jela po ose z Benátek a potom se ještě projela i dvakrát Benátky-Praha + cca 25.000 km po ČR a zatím vše o.k.
    ištvánek> Marea je auto střední třídy (Felici sotva nižší střední). Proti Felicii jsi o jednu až dvě třídy vejš, a to nejen prostorem, ale i řízením, jízdníma vlastnostma a hlavně výbavou (X je s klimačkou). Spotřeba u 1.6 se pohybuje v mým případě (Praha a okolí) kolem 7,5 l, u 1.8 něco přes 8 l. Ale nevím, jak a kde jezdíš ty (Felicia 1.6 je v mých rukou žíznivější - pod 9 se jen tak člověk nedostane; u 1.3 jsem ale zase pod 7 l). Výkonově je na papíře Marea 1.6 a 1.8 sice skoro stejná (1.6/100 k, 1.8/113 k), ale ta 1.8 je podstatně lepší tahoun hlavně v nižších otáčkách, není potřeba ji tolik vytáčet a je tišší. Marea má např. zajímavou konstrukci zadních dveří - vyklápí se klasicky nahoru, ale pod nimi je zadní nárazník, který se ještě dá vyklopit dolů a tím pádem je nakládací hrana hrozně nízko. Je to super v tom, že nakládat těžký věci můžeš přímo z paleťáku. Samozřejmě nevím, jestli to využiješ, psal jsi něco o úlech, atd. Veškerý poruchy se týkají žárovek (musí být v zadu 10W, 5W praskaj) a sem tam i elektroniky Bosch (debimetr, lambda) a zhruba na 100.000 km je dobrý udělat výměnu předních ramen (dají se sice vyměnit jen silentbloky, ale ze zkušenosti radím měnit komplet rameno, protože je v něm zakovanej svislej čep). Je to jedno z nejspolehlivějších aut, co znám. Ale to jen tak jako inspiraci - co se za ty peníze dá kde koupit. Rozhodně ti ji necpu a importem aut se neživím, takže mi je to fuk. Narazit na dobrej kus v ČR je ale problém.

"-- skrytý --" 06.06.2005  10:24

Bez nadpisu

Marea za 1000,- € je pěkná cena. Ale slušnou na etu za tu cenu neobjevím. Jsi ochoten dát nějaký kontakt kromě toho, že je to sever Itálie?

06.06.2005  10:54

Hele, ale za těh 1000E asi nebude v nějakým slušným stavu ne? Kdyby byla za těh 1000 tak bych neváhal. Jinak se mi moc nelíbí čumák toho auta, ale za 1000 by mi to nevadio :-))

"-- skrytý --" 06.06.2005  14:31

Bez nadpisu

No ne, já si snad taky koupím Mareu, když je Magic umí tak levně :-) Původně jsem si jako případné příští auto vytipoval Berlingo, ale ty jsou nesmyslně drahé...

"-- skrytý --" 06.06.2005  14:47

Bez nadpisu

Kus za 1.000 E bych nenabízel, i když sám mám auto za 1.200 a je sehr gut a kámoš za těch 900 a je taky v poho. Tahleta Marea by byla za těch 98.600 Kč nebo pak za 119.000 Kč modrá s roční zárukou. Kolem toho kila by jich bylo víc, i 1.6. Není to ale žádný tajemství, za tyhle prachy (2.000-2.500 Euro) jsu i na www.autoscout24.it docela normálně, já spíš koukám do AutoSuperMarket (takovej tlustej žlutej Italskej inzertní časopis) nebo na [odkaz] nebo už jsem vyzkoušel i střelbu na slepo přes eBay.it a zatím vše o.k. Ale je to samozřejmě trochu riziko.

"-- skrytý --" 26.06.2005  10:06

« Re: magik

:P prošel jsem ten italský server, ale něco slušnějšího od 3500 Eur, sháním Mareu 1998 s klimou a kombi, potřebuji se vlézt i s dovozem a přihlášením do 100000,- kč, může mi někdo poradit ?díky!!!

"-- skrytý --" 27.06.2005  00:31

« Re: Re: magik

A musí to být r. 98? Dy't se tam nic podstatnýho neměnilo, krom designových detajlů! Pokud ne, zkus třeba:

07.06.2005  08:14

magic
    zdravím, kolegyňka by se asi zajímala o jednu z těch mareí, dal bys mě kontakt na 48t zavináč seznam.cz ? Mimochodem taky jednu mám a až půjde manželka do práce tak budu mít dvě >:D >:D .

07.06.2005  08:37

ta marea je zajímavá alternativa, s ohledem na cenu nemám co dodat.Zajímavý je hlavně ten dvojdílný systém na kufru u kombíka, IMHO mezi dnešníma autama unikát.

"-- skrytý --" 07.06.2005  10:08

Bez nadpisu

Sklopný zadní nárazník měla už Regata i Tempra. Fiat si to rozumné držel dost dlouho.

07.06.2005  11:07

Já jezdil s Bravou 1,6 automat a do města ideální vozítko...Výbava sice nic moc, ale po jízdní stránce nemám větších námitek...

07.06.2005  11:32

Bez nadpisu

Nechte už ty Fiaty. :-) Hele, tak jsem koukal po Civicu a moc se mi líbí. Horší je, že jich je málo. Pokud víte o Feldě 1,3-1,6 MPI se servem, může bejt i kombi, nejlíp s novou tváří a do 80K. Tak sem s ní :-) Už musím něco koupit.

07.06.2005  12:01

Nebo se vykaslete na vsechno o cem tu mluvite, pojdte se zacit bavit o autech konecne...
      Tak co ty Mercedesy??? :D

"-- skrytý --" 07.06.2005  12:15

Zadek: no, tak nadhoď, co by bylo do 100tis... a jak to tak bude vypadat ;-)

07.06.2005  12:15

No jo, a splňuje nějakej ty moje požadavky? Cena, spotřeba, dostupnoust ND..... ?

07.06.2005  12:41

« Re: Re: Re:

Hele, jak jsou na tom tarý Swifti? Tak kolem roku 93? Jsou docela levný, ale nevím o nich vůbec nic.....

07.06.2005  13:03

« Re: Re: Re: Re:

A proč tak starý?? Do 100 tisíc jsou i novější...Ono je to tady skoro to samý, ale jako spotřebka je lepší vždy něco novějšího...Přečti si testy, tam se dočteš co a jak...

07.06.2005  13:11

« Re: Re: Re: Re: Re:

Za ty peníze se dá sehnat i rok 98,99...Jinak ta generace se dělala dlouho a i pod jinými značkami (jako Geo Metro se např. prodával v USA) nebo Subaru Justy AWD...

07.06.2005  13:45

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Nee, nebudu tady vypravet o Mercedesech... koho to zajima, at se koukne na tipcars nebo do Annonce pro orientaci v cenach.
                Za 50 se da koupit hodne pekna benzinova MB190E, za 70 moc fajnova naftova 190E, od 70 tis moc pekny benzinovy MB124, za kilo jsou hezky naftovy MB124, od 150-200 tis jsou moc fajnovy naftovy kombiky 124 a ty uplne nejmladsi a nejvymazlenejsi 124.....) Samozrejme, ze se da za 150 tisic koupit pri smule i pekna ruina!!!
                Dostupnost nahradnich dilu na tyhle modely je uplne bych rekl ve srovnani s jinymi znackymi temer bezkonkurencni, je toho vsude mraky a za dobry ceny, navic v replice se da koupit temer vsechno za lidovy ceny.

07.06.2005  13:46

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Nojo, nejdriv jsem delal fory a jak jsem se rozkecal nakonec...!!!:D
                  Kuprikladu moc fajnovy W126 s bohatou vybavou - osmivalce jsou cenove kolem 150 tis jeste pro zajimavost.

07.06.2005  13:50

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

To je na pojížďky jak dělaný :roll:

07.06.2005  14:56

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

No, taky rikam, ze ty osmivalcovy 126 zminuju jenom pro zajimavost... Je mi jasny, ze takovy auta si porizujou jenom skalní fandové....:) Kuprikladu ja mam ty osmivalce doma hnedle tři:)

07.06.2005  15:08

« Re: zadek

190-ku měl soused, tuším 2,4 ve velmi pěknym stavu...

"-- skrytý --" 07.06.2005  17:07

Bez nadpisu

Ještě k těm cenám medvědů připiš taky roky výroby, aby lidi měli představu, o čem je řeč...

08.06.2005  07:26

Ty MB jestli to nahodou nekoho zajima jsou radove rocniky 85 - 95.

09.06.2005  22:26

Tak se rozhoduju už jen mezi Feldou a Swiftem. Skusím se v tom Swiftovi svést a pak se rozhodnu. Na fotkách vypadá dost malej :-), měřím 186, snad to bude OK. Byla by to verze 5D s motorem 1,3 nebo 1,6. Ta Felda musí mít servo. K tomu rozhodnutí sem došel, protože moje cesty budou 90% couračky do práce a z5. I 100 000 je si myslím na takový auto dost...

"-- skrytý --" 13.06.2005  14:07

« Re: Re: Re:

Neváhej a jdi do swifta!Nekradou se,mají super motory a jsou naprosto spolehlivý!Na každodení ježdění do práce naprosto dostačující auto. :D

13.06.2005  15:21

« Re: Re: Re:

186cm chlapik ve Swiftu.... gratuluju! >:D Krasna vosa na bonbonu...

13.06.2005  19:02

« Re: Re: Re: Re:

To je *, oni mu tady dohazujou osmivalcovy Ciny s rozvorem 3m a 5l lednickou a on sem napise ze chce Swift.

13.06.2005  21:35

« Re: Re: Re: Re: Re:

Hold každej neni tak zámožnej, aby mohl jezdit osmiválcem do práce.... Ale to ti co na to mají, jen těžko chápou......

14.06.2005  10:02

« Re: Ištvánek

No, on ten V8 moc nežere, dokáže jezdit mezi 13-15 litry...Navíc nevím jak konkrétně to máš daleko ty do práce, ale na courání typu 10-15 km tam, 10-15 km zpátky je nejlepší MHD apod. Než někde čumět půl hodiny v zácpě (týká se hlavně těch co jezdí po Praze, ne tebe)...

14.06.2005  10:46

« Re: Re: Ištvánek

Swifta nee!!!!!!

"-- skrytý --" 15.06.2005  14:05

« Re: Re: Re: Ištvánek

proč neee?furt lepší swift než felda :idea:

14.06.2005  11:44

« Re: Re: Ištvánek

Bariku: Ty V8 mam celkem tri kusy 126/500SEL, 156/560SEL a 126/500SEC, ale na bezny jezdeni do prace pouzivam rozhodne naftovou 124, delam v centru Prahy - 150 metru od Vaclavaku a dojizdim cca 35 km sem a to samy zpatky.
                  Tyhle osmivalce nejsou o nejake prakticnosti, to je o lasce. Poslednich 14 dni jsme jezdili hodne s tim SECem a nekolik namerenych spotreb pro zajimavost pri velice a uplne maximalne nehospodarne jizde je nekde mezi 17-18 litry.
                  Pro bezny jezdeni samozrejme doporucuju nakyho benzina 1,6 - 2.0. Vrele doporucuju Tdi.

14.06.2005  14:25

« Re: zadek

Vim, ale za těch 14-15 se s tím dá v poho jezdit...

14.06.2005  15:03

« Re: Re: zadek

Barik: Tys s tim nekdy jezdil??? Ze to tak znas??? >:D
                      Jinak je to pravda. Pri poklidnejch dalkovejch cestach, no, klidne i sviznejch dalkovejch ano...

14.06.2005  15:05

« Re: Re: Re: zadek

Nejezdil,ale znam lidi co to maj (V :-! a denně s tím jezdí....Takže narozdíl od jiných vím....

14.06.2005  20:38

« Re: Re: Re: Re: zadek

560 SEC AMG jsem mel na 700 km/100l - bezna jizda. Zavody Praha - Brno byly okolo 30-35 l/100km.

14.06.2005  20:44

« Re: Re: Re: Re: Re: zadek

Jo a tem povidackam o 190 cm chlapech a Oplech Corsach a Yarisech taky neverim. Treba do Civicu se vubec "nevlezu", volant tlaci do stehen, leze se do toho jako do tanku skokem nohou napred, z Yarise "nevidim ven" pres strop a hlava se dotyka stropu. Fabia je celkem v pohode, bylo tam mista jako v Meganu. Mam 196 cm.

Marcelino 15.06.2005  09:25

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: zadek

to walther: ano mas pravdu - napr. do Yarisa sa za zavolant naposadim - ma maly rozsah nastavenia a strasne "debilne" urobeny stredovy panel - toho dizajnera co to robil by som nakopal do gul - najhorsie je, ze sa neoplati cakat na novy Yaris, ten stredovy panel tam nechali rovnako sproste rieseny. Proste si tam nemam kam dat nohy :!: a ked si posuniem sedacku, tak aby sa mi vosli nohy pod volant, tak uz nedociahnem rukami na volant :roll: :?

15.06.2005  10:26

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: zadek

No, je mozny, ze se teda zacaly dit zazraky...! :D

Marcelino 13.06.2005  23:45

« Re: Re: Re: Re:

hmm, 186 cm, no neviem ako je na tom "stary" swift, ale ten novy Swift co mam objednany ja uplne vpohode - mam vyse 190cm a mozem sa dokonca posadit "sam za seba" - a hlavu vobec nemam opretu o strop a taktiez pred kolena sa mi este zmesti dlan... :D

14.06.2005  09:13

« Re: Re: Re: Re: Re:

No, ty osmivalce a vubec Mercedesy jsem tady zminil pro zajimavost skutecne, zadny doporuceni na ne jsem tady nedaval, protoze to sice nejsou drahy auta, lec jsou takovy trochu specielni a maji sva specifika... >:D Hlavne uz jsou to starsi auta, ktery vyzaduji trochu castejsi udrzbu... ty levnejsi kousky z nich.
              At mi zadnej chlapik, kterej meri 186-190cm nevypravi, jak jsou maly auta tipu Swift bezvadny a jak je to ta prava volba, merim asi 189, do Swiftu, P205, do Matize, do Una, Punta.... atd, atd se samozrejme vejdu, ale s pohodlim a spokojenosti to nema spolecnyho vubec nic!!!

Marcelino 15.06.2005  09:17

« Re: Re: Re: Re: Re: Re:

to zadek524: ja som napisal - neviem ako je na tom "stary" swift , ALE "novy" Swift je v pohode - absolvoval som skusobnu jazdu , tak viem o com hovorim :!: - komentuj len auta v ktore si realne soferoval :!:
                apropo Fabia bola vdaka kvalitnym sedackam a dvoj-oso nastavitelnemu volantu pre mna najpohodlnejsia, akurat som sa dozadu sam za seba nenedel posadit a na krizovatke som mal zly vyhlad na semafory, pretoze uz som sedel prilis posunuty vzadu :?

"-- skrytý --" 15.06.2005  15:06

RE:zadek

Zdravím všechny.
    Já jen tak na okraj,jak zadek524 zmiňoval ty mercedesy,tak já taky jednoho používám dnes a denně,je to 200D/W124,rok 1987,najeto 630tisíc.Šlape jak švýcary,velice pohodlný,prostorný a jak pěkně sedí na silnici!Nechá si líbit ledacos,poruchy v podstatě nemá,občas dolejvám olej do serva,občas do motoru,jinak pohoda.Není to na závodění,do kpce je taky pomalejší,ale nemůžu si pomoct,to auto je přesně to,co bych si znovu koupil,kdybych potřeboval něco pro denní užívání.Záleží na každém co od vozu čeká.Myslím ale,že pokud se zeptáte kohokoli jiného na tyhle auta,bude jen spokojeně pokyvovat hlavou.Z cen náhradních dílů taky mít strach nikdo nemusí,fakt to ujde. >:D >:D

16.06.2005  09:45

« Re: RE:zadek

To Frantisek:
      Nevim, jestli znas, ale zkus kouknout na stranky: www.mercedes-classic.cz. Tam se ti bude libit!!!:-)
      Jo a kdybys mel nekdy nakej problem se svym MB nebo potreboval nejake nahradni dily, s duverou se na me muzes obratit,... Praha.

16.06.2005  21:15

« Re: Re: RE:zadek

Když mám příležitost, tak zalezu do bazaru a vybírám si auto. Nejhorší je, že je jich tak 1/3 bouraná a ty ostatní jsou buď drahý nebo bílí :-( Vypadá to na dlouho.... Nevíte o někom solidním kdo dokáže dovést auto z EU? Já v tom vidím hromadu papírů a navíc každej říká na podmínky dovozu něco jinýho...

17.06.2005  07:55

« Re: Re: Re: RE:zadek

Ištvi: Mám bílý auto, urcite bylo i bourany a jsem maximalne spokojenej! :D

17.06.2005  10:28

« Re: Re: Re: Re: RE:zadek

Zadek524: Hmm, asi se s tím budu muset smířit, nebo koupit bouračku a sám si jí opravit........

"-- skrytý --" 29.06.2005  09:06

to Ištvánek

Odkud jsi ? Mám kontakt na jednoho člověka, který se tím zabývá. Na rozdíl od jiných, kteří slíbili, že jakmile něco požadovaného objeví a již se nikdy neozvali, tento se s nabídkou několika aut ozval za 3 dny. Jednalo se v tomto případě o auta nebouraná, s jasným původem, většinou 1. majitel, servisní knížka. A autě informoval do nejmenších detailů a jeho systém je takový: odveze tě na místo kde auto stojí, pokud nic nebrání tomu, abys auto nevzal, tak již zpět jedeš po vlastní ose s převozními značkami, na které tady pak můžeš jezdit do vyřízení českých dokladů.
    Cenu za auto řekne včetně těchto služeb - tedy konečnou, kterou platíš na místě, pokud se dohodnete. Auto vybíral podle fin. limitu, který jsem mu zadal a podle požadovaných parametrů - motoru, km, výbavy atd. Neskládá se žádná záloha, protože ví, že pokud o autě kupujícího informuje, v 99% případech kupující auto bere a nestává se, že se na místě najdou nějaké nesrovnalosti, pro které by kupující auto nechtěl. Pokud se to přesto stane, je to jeho riziko a jeho byznys. To mi přijde docela fér.
    Býval bych to asi využil, ale hodinu před tím než mi volal, jsem složil zálohu na auto, které bylo již v čechách. S vyřizováním dokladů nebyl jediný problém, pokud dostaneš odhlášku, fakturu a orig. TP. A to jsem to nikdy nedělal, takže jsem se trochu obával, jaké problémy mohou nastat.
    Z vlastní zkušenosti mohu doporučit koupi auta mírně poškozeného, snadno s malými náklady opravitelného, neboť tyto auta jsou venku za velmi dobré ceny.
    Jak již bylo zmíněno v příspěvcích, individuální dovoz je vždy o jiné ceně, než které tam dostávají stálí odběratelé.

29.06.2005  17:23

« Re: to Ištvánek

Tak to zní zajímavě. Napsal jsem ti SZ, klidně to hoď i sem.......

"-- skrytý --" 29.06.2005  23:40

« Re: to Ištvánek

jen jedna technická. Originál TP nikdy nedostaneš, nediv se tomu. Dostaneš pouze kopii.

30.06.2005  09:44

Bez nadpisu

2 magic: Nevím jestli je to ze všech zemí stejné, ale mám auto v dubnu dotažené z Německa a originál TP mám. Zůstal mi dokonce i po přihlášení auta v ČR, čemuž jsem se opravdu divil.

"-- skrytý --" 30.06.2005  11:26

Bez nadpisu

Cizí TP si česká policie nebo úřad nemá důvod nechávat, není to jejich doklad. Pokud jsem si dovezl auto z ciziny, vždy jsem ho dostal zpět.

"-- skrytý --" 30.06.2005  11:50

Bez nadpisu

Z Německa a Rakouska orig. TP s odhláškou mám, na českém úřadě mi akorát co pamatuju do něj jednou švihli razítko "registrováno" - asi aby se na to nedalo přihlásit ještě jedno auto :).

30.06.2005  14:17

Corsa

Do Opla Corsy C jsem se v pohodě vešel. Měřím 197 cm. Nevejdu se do Fáčka (levým kolenem furt přehazuju blinkr) a pochopitelně ani do Š 120L. Do Feldy ano, i když těsně. >:D Ale v Zafiře je ten posez pravda lepší. Až na ten výhled přes levý sloupek.

"-- skrytý --" 30.06.2005  23:06

Bez nadpisu

Tak v I dávají jen kopii TP, ale je pravda, že si vzpomínám, že v CH mi vystavili TP na mý jméno jako "nicht CH-wohnen"

"-- skrytý --" 02.07.2005  09:12

Re: magik

vyčetl jsem, že v r.98 došlo k technické modernizaci vozu, lepší(spolehlivější a výkonnější) řídící elektronika motoru, delší převody pro 1,6i. Zdroj časopis ojetiny od A do Z, ale i tak dík.