Zkušenosti s Fabia 1.2 HTP
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
"-- skrytý --" 29.08.05 18:58
« Re: Re: Re: Re: Re: Doubravák
Já především nechápu, proč chce někdo čipovat 1,2 HTP! Mně ten motor rovněž připadá konstrukčně zajímavý a povedený - tedy vzhledem k účelu, k němuž je určen: do malého auta, které bude jako 2. až 3. v rodině sloužit k pojížďkám po městě. Navíc se jedná o "základní motorizaci" a výrobce to ani nijak neskrývá. A to, že si ho někdo pořídí do kombíka na dlouhé trasy a že je to v ČR u Fabií naprosto "převažující motorizace", je problém českých zákazníků, nikoli onoho motoru a jeho výrobce! -
« Re: Re: Re: Re: Doubravák
To Luf:každé auto jede nejlépe kolem otáček maximálního výkonu.Možná pokud by se Favorit držel těsně kolem otáček max.výkonu zas by tak špatně nejel.Bohužel v normálním provozu je to nemožné a přechody např.2500 až max.otáček byli dost tragické.Aspoň u karburátorové verze, u vstřikování nevím. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doubravák
zed: Do rozdilnosti 1.4 16V moc nevidim, ale rekl bych, ze zrovna to je prikladem marketingovych cacher. Subjektivne muzu rici, ze ta silnejsi varianta me zklamala a 74kW jsem tak nejak nemohl dohledat. Na druhou stranu lide co meli cest s 55kW variantou v automatu byli necekane prijemne prekvapeni timto motorem. Jinak souhlas s Mitsim, ze felinarsky 1.4 40kW jezdily vyrazne lepe, nez bylo udavano vyrobcem. Jeste k ty 1.2 12V... . Ten motor mi prijde celkem vyvedeny, a divil bych se, kdyby zrovna v tomto pripade vyrobce motor umyslne poddimenzovaval at uz z jakychkoliv duvodu. Preci jenom bych vice veril testovanemu SW od VW, nez Pepovi z garaze. Jeden muj kamarad si prave nechal takhle od druheho kamarada poupravit SW ve Fiatu Uno 1.0 a jedinym vysledkem byla zvysena spotreba az o 2l/100km. -
"-- skrytý --" 29.08.05 16:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doubravák
zed: V tomto konkrétním případě nevím. Ale např. motory 1,3 MPI ve Feldě 40 a 50 kW se lišily vačkovým hřídelem a stupněm komprese (o rozdílnosti SW nic nevím, ale předpokládám, že datová pole byla jiná - už kvůli jinému stupni komprese a časování ventilů). Navíc ta 40 kW verze měla ve skutečnosti na brzdě větší výkon, takže šlo spíše o deklarované, než nějaké v praxi podstatné rozdíly.
Dále vím o motoru Honda 1,6 z UK, který měl dvě výkonové verze, jež se naopak lišily výhradně průměrem difuzoru tělesa škrticí klapky. Atd., atd. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Doubravák
A kdyz skocime na ty atmosfericke motory, je tedy to PODSTATNE A ROZDILNE napr. mezi vw 1.4 55kW a vw 1.4 74kW ci mezi S 1.4 44kW mpi a S 1.4 50kW mpi
v konstrukci motoru (ci jinych navazujicich casti) nebo je to zcasti i zalezitost upravy sw? -
"-- skrytý --" 29.08.05 15:06
« Re: Re: Re: Re: Doubravák
luf: Naprostý souhlas!
JirkaKocman: Ale řeč šla přece o čipování atmosférického motoru! 1,8T je přeplňovaný motor, jehož jednotlivé výkonové verze se navíc neliší pouze SW v ŘJ. Takže je to srovnávání hrušek s jablky, nic víc.
Moje osobní zkušenost: čipování atmosférického motoru je naprostá hloupost, neboť práce odvedená motorem se nezmění. -
« Re: Re: Re: Doubravák
paulz - vo facku som nieco malo najazdil, ale ovela viacej som najazdil v Skode Rapid s motorom z Favorita a vo Feliciach. A IMHO keby bol motor Favorita dobre odhlucneny (tak, aby clovek nemal pocit, ze vyskoci cez kapotu ked ma nad 3t otacok), tak by sa ho ludia nebali tocit a nestacili by sa divit jeho vykonom. Vacsina tych motorov ale otacky nad 3t nikdy nezazilo. Pomer vykon/hmotnost neosalis tocakom. Tym samozrejme nechcem povedat, ze by jazda s fackom alebo favoritom bola prijemnejsia, ako s Fabiou HTP ;-) -
« Re: Re: Re: Re: Re: zed
no kdyz automobilky delaji stejny motor a pouze SW upravou resi vykonnejsi verze (1.8T 110kW a 1.8T 132kW napriklad) tak verim ze lze z motoru dosahnout vice pouze zmenou SW... z nektereho vic, z nektereho mene...
I kdyz zustane prace motoru stejna v celem rozsahu tak mi to neva... Zvaste kdyby to slo na ukor vyssich otacek... Z 95% vyuzivam otacky ve spektru 2,5-4,5t... -
« Re: Re: Re: Re: zed
Jirka: Vsechno co pises je moc hezky, ale prirodni zakony proste nejakou upravou softwaru proste neobelstis. Dobre, dejme tomu se ti nejakym zpusobem zmeni kroutici moment, ale prace odvedena motorem v celem spektru otacek bude takrka stejna. (pokud vrchol kr. momentu posunes smerem "dolu" nizsi). Kazdopadne zmeny v dynamice motoru, bez uprav sani, vyfuku, vacek, kompresniho pomeru, jsou fakt naprosto marginalni. Vsak sam poznas :-) -
« Re: Re: Doubravák
To Luf:buď jsi nikdy nejel ve favoritu nebo ve Fabii.Ve Favoritu jsem najel 160 000km ve Fabii 33 000.Jestli Fabie 1.2 47kw má větší výkon/v testu naměřili skoro 57kw/,ale rozdíl ve výkonosti je velký.V kopcích jezdím průměrně o 20km rychleji než s Favoritem/ten jsem měl taky nový/.
A rok jsem měl Favorita i Fabii kombi spolu takže můži srovnávat. -
« Re: Re: Re: zed
pokud se zvedne krouťák tak při akceleraci nebude nutné šlapat tolik na plyn aby auto zabralo, na PP jde vidět rozdíl když chci akcelerovat z 2500 a z 3000 ot a pokud po chipu dostanu optimalni kroutak z 3-4t na 2,5-4,5t tak věřím že to může mít kladný vliv na spotřebu a pokud se to nijak neprojeví (což není důvod proč to dělám) tak se alespoň zlepší pružnost motoru... -
« Doubravák
každý je zvyklý na něco... neříkám že 1.2 12V je nějaký rychlík zvláště v combi (i když combi není zase o moc těžší než hatchback a když pojedou dva v krátký tak je to jak jeden v dlouhý...).
Osobně čas od času vozím opravdu narvaný kufr, ale moc to neváží (takové 2 20kg balíky sena a je plno...). Jelikož jsem byl zatím líný koupit si nosič na kolo, tak když čas od času potřebuju kolo někam dovést (jen svoje naštěstí) tak ho do kombíku narvu... Ale zpět k motoru.
Ne každý je zvyklý na silný motor, pořípadě nemá potřebu silného motoru. Před fábkou jsem jezdil více méně jen ve fáčkách (tedy abych nekecal prošel mi rukou 3.5 V8 motor v Tatře kterou jsem taky chvíli měl >:D ) Ve fábce jsem poprvý (jako řidič) když jsem si ji šel vyzvednout... Byl jsem neskutečně překvapený jak jezdí. Kopec který jsem ve fáčku s cihlou na plynu vyjížděl v 80 a víc už jen velmi s těží to s 1.2 vyjedu kolem 120 bez cihly s cihlou kolem 140...
V první půlce září bych měl jet na čipnutí.. výkon mírně vyleze, ale hlavně průběh krouťáku se celkem ustálí v rozmezí 2,5-4k ot. Což je přesně to spektrum které při běžné jízdě s HTP člověk nejvíce využije... mělo by to přinést i snížení spotřeby... jsem zvědavý...