SUZUKI SWIFT
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Bez nadpisu
Mám dotaz,Swift mi startuje v pohodě,ale občas se stane,že po otočení klíče v zapalování jakoby nechytl a až když pustím klíč,tak se motor pozvolna rozběhne,čím to může být? Je to na reklamačku? Těžko bych to v servisu předvedl,dělá to tak jednou za týden,spíš za 14 dnů -
« výběr auta
souhlasím s tím, že vybrat nové auto je hrozně složité, každé má plusy i minusy a aby to jeden vyhodnotil, tak by musel mít v hlavě kompjůtr. Do toho vstupují další věci - způsob financování, které kdo dokáže nabídnout, případně se řeší protiúčet starého auta a zase je všechno jinak. Do svých úvah sem zahrnula i Swift, svezla se s ním - moc příjemné auto, živé, malé, jo - líbilo se mi dost. Nakonec sem do něho nešla, bylo přece jen příliš malé. -
Ricardo 16.06.06 22:14
« Re: Nekolik dotazu
1. Jel jsem jen s 1.3 (s několika kusy od tach. 200 do 40.000 km) a tam jsem měl vždy velmi dobrý pocit z dynamiky. Pokud uvážím rozdíl 40 tisíc (teď ještě o 15 víc) tak bych ještě vzhledem k o trochu chudší výbavě o 1.5 GLX ani neuvažoval. Nicméně VVT u Suzuki není elektronická záležitost - časování ventilů se mění podle hustoty oleje (= otáček motoru) - takže bych se poruch nebál. Navíc podle měření AutoBildu má 1.3 v reálu nějakých 74 kW.
2. Už jsem to tu psal, japoská verze má kromě podsvícení ve žluté a el. okýnek vzadu jak píšeš ještě volant obšitý kůží (normálně stojí skoro 10 tis.), více látky ve výplni dveří, kvalitnější potahy, lepší rádio a lepší zámek pátých dveří. Jiných rozdílů jsem si nevšiml a ani o nich nevím.
3. Se 4x4 jsem nejel, nemohu soudit, co se týká výbavy/zpracování platí to stejné co pro 1.3 GLX - oba se dovážejí z Japonska.
4. Rádio v japonské verzi hraje podle mě líp navíc od srpna by mělo mít přímo podporu MP3. -
« Nekolik dotazu
Dobry den.
Jelikoz mam vazny zajem poridit si prave Suzuki Swift chtel bych se tady zeptat na nekolik veci. Ono vubec vybirat si nove auto jsou pro mne silena muka, nebot u kazdeho auta najdu nejakou tu vyhodu i nevyhodu (subjektivni), a tak jsem stale krapet nejisty ;) Jenom pro informaci, dalsi moji kandidati ke koupi jsou Honda Jazz, Toyota Yaris, Hyundai Getz, Kia Rio a nekolik dalsich aut do 400 tisic (ale cokoliv levnejsiho ma u mne prioritu).
Suzuki Swift se mi velmi libi -- je to takove sympaticke prditko a pro prevazne mestsky a primestsky provoz se mi jevi jako velmi vhodne. Ale zpet k otazkam:
1. Stale se u Swifta rozhoduju mezi 1.3 nebo 1.5 motorem. V testech (auto-revue.cz ?) se pise, ze 1.5 nema prilis lepsi chod nez 1.3, kilowattovy vykon je vetsi jen nepatrne, kroutici moment uz vyrazneji. Otazkou zustava, zda cenovy rozdil za ten vetsi kroutak stoji. Zda se mi ze vetsina lidi i zde na foru vlastni verzi s 1.3 motorem. Zkouseli jste pred tim i 1.5? Motor 1.5 je vybaven variabilnim casovanim ventilu, coz nevim, zda je vyhoda nebo nevyhoda (elektronicke vychytavky taky muzou byt zdrojem poruch). Je to poznat?
2. Podle informaci se u nas ted 1.3 GLX dvojkolka (mam zajem prave o model GLX) prodava dovezena z Japonska. Muze tady nekdo na foru porovnat rozdily mezi japonskou a madarskou verzi? Vim, ze japonska verze ma nekolik modifikaci (tusim ze okna vzadu v elektrice, zlute podsvetleni budiku -- skoda, cervene se mi osobne velmi libi). Dulezitejsi spise je, jestli se montaz u japoncu projevila nejak pozitivne na kvalite. Nekolik z vas si tady stezovalo na vrzani a razy na predni a zadni naprave. Je to u japoncu lepsi nebo horsi? A pak jeste jedna vec: U nove Toyoty Yaris je mozno sehnat verzi taktez montovanou primo v japonsku. Dozvedel jsem se ale, ze do ni se montuje specificky akumulator, ktery je mnohem drazsi nez v tech montovanych u francouzu. Neni i u japonskych Swiftu taky podobna nemila "vychytavka"?
3. Ma tady nekdo osobni zkusenosti s jizdou v 4x4 verzi noveho Swifta? Jsem ridic naprosty zacatecnik a pokud by mi tahle spinana zadni naprava v zime na naledi zachranila zdravi (a majetek), tak by mi to snad i stalo za ty penize. Jenom nevim, zda jde skutecne o realne zlepseni jizdnich vlastnosti, nebo jen o kosmetickou okrasu, kterou clovek ani nepozna. :-(
4. Jsem celkem intenzivni posluchac hudby (v praci jsem porad se sluchatky na usich) a tak mne u aut zajima i audio vybava. Tedy ne, ze bych byl nejaky fanatik a vyzadoval nejake kotle se subwoofry. Spise mi jde o to, zda se Swift dodava se slusnymi repracky (takze jestli to jen nechrasti) a slusnym CD prehravacem. Moje prvni navsteva u Suzuki se bohuzel odehrala bez testovaciho CD, takze jsem si to osobne zatim nemohl zkusit. Zajima mne vsak i vas nazor. Hraje to dobre (za ty penize), jde hudba dobre slyset i na zadnich sedadlech (abych to nemusel zbytecne davat nahlas)? Taky mne zajima moznost prehravat MP3. Vim, ze CD Swifta tohle neumi, ale nemontuje se treba do japonskeho novejsi prehravac, ktery by to umel? Kazdopadne jsem v nabidce nasel moznost instalace CD-changeru, ktery na fotce ma viditelny napis "MP3". Tak snad tohle by byla cesta. Ma ho nekdo?
Uznavam, ze nektere veci z toho, co se ptam, jsou prkotiny, ale nekupuju auto kazdy den. A ja nedokazu kupovat auto jako rohliky. K memu prekvapeni je hodne lidi, kteri prijdou do autosalonu nebo bazaru, kouknou na barvu auta, sednou si dovnitr a kdyz je cena vlidna, tak ho hned vezmou -- nechapu... -
« Bez nadpisu
Tak mě naštěstí do Sviště neteče,a jako bývalý motorkář jezdím hrozně rád v dešti a vychutnávám si ten pocit sucha >:D
Nemáte náhodou někdo na sedačce masážní kuličky? Koupil jsem nějakej šunt v Globusu a ty jsou moc široký,přesahujou přes sedačku,tak kdyby dal někdo nějakej tip.
Nemám klimu a toto vidím jako řešení proti potícím se zádům -
« Dalsi clen "Swift klubu"
Zdravim vsetkych majitelov Swiftika!
Ja osobne mam na tomto "zihadle" najazdenych zatial cca 4500km, bez vyraznych problemov.
Zatial sa vykytli nasledovne (nezavazne) poruchy:
1) vrzganie a "skokovity" chod spojkoveho pedalu: vraj chyba nejakeho tesnenia, odstranene v ramci zaruky za hodinu v servise.
2) (tuto poruchu na fore zatial myslim nikto nespominal) asi po 2 mesiacoch mi zacalo do auta pri silnejsich dazdoch zatekat cez vadne tesnenia prednych okien (vyrobna vada?). Odstranene v ramci zaruky za 1 den.
Inak si auticko nemozem vynachvalit, vozi spolahlivo a je to s nim aj celkom zabavne :)
Pre pripadnych zaujemcov o Swiftika z okolia ZA mozem odporucit zilinsku predajnu A-Auto, maximalna ochota, pocas servisu tesnenia okien zapozicali nahradne auto a pod. -
« Bez nadpisu
Ako ste swifta zabehavali. Su tu nejake thready o tom, ale mna zaujima prave toto auto. Ja sa zatial snazim neist nikdy na pny plynovy pedal, a tocim tak do 4000 otacok s tym ze ani nepodtacam. Mozem tomu dat viac alebo mu staci tolko ? Ide super aj tak, takze ... -
"-- skrytý --" 10.06.06 20:19
« Bez nadpisu
A od začátku roku 288 ks, loni 377, takže pokud všechny existují, máme tu celkem 665 nových Swiftů, kteří se chovají momořádně vstřícně k chodcům, což si zaslouží uznání a potlesk, neboť za tu dobu tu máme další desetitisíce aut, která se k chodcům chovají méně vstřícně,některá až likvidačně. A to nemluvím o řadě řidičů, kteří chodce rozhánějí na přechodech,že?
Nicméně trvám na tom,že konstruktéři Swifta to s měkkostí přídě trošku přehnali. -
"-- skrytý --" 09.06.06 21:36
« Bez nadpisu
Tomu trochu nerozumím.Pokud je dobrá ochr.chodců,je měkký předek,nějaké zaoblení přídě,vhodná výška nárazníku a jeho tvarování,měkká nebo vystřelující kapota(C6), takže jinak než konstrukčně se problém z pohledu pas.bezpečnosti řešit nedá. Nebo existuje nějaké nekonstr.řešení dané konstrukce? Že se hledá kompromis= pas.ochrana osádky a ochrana chodců je jasné a co se týká osádky,tak jsou lepší auta než Swift.
No jo,až budu majitelem jedné nejmenované jap. značky,stanu se nekritickým fanouškem a nepřipustím, že něco mohlo být jinak a lépe.Ale to nehrozí, neb bych se musel registrovat,asi se nechat schválit a osobně myslím, že kádrování za 40 let docela stačilo...přistoupit na takové hrátky u tak nepodstatné věci, jakou je nějaký model auta,tak to nehrozí.Opakuji,že současná auta v dané třídě jsou +/- všechna vpodstatě stejná a řešit,které a proč je lepší, je naprostá hloupost. -
"-- skrytý --" 09.06.06 20:19
« Re: Re:
tehac: Tak to neřeš. Prostě jsem si dovolil LUXUS 30 let jezdit bez sebemenší nehody,na 2 pokutách dostat celkem 300Kč a pak jsemv 10 km rychlosti narazil do auta vpředu a Swift se málem zrušil.Zranění nula.
Nechápu,čemu nerozumíš.
Prostě existuje vazba mezi výbornou ochranou chodců, ale současně se auto při sebemenším drcnutí,fakt už nevím, jak to vysvětlit, tak se to bortí.Nárazník sice propružil(při té rychlosti asi 1 km/h),ale za ním se prvky zlomily a málem probořily chladič klimy. Jestli to považuješ za bezva řešení,tak jo,konečně já takové auto mám,takže mám právo sdělit,že tak extrémně řešená konstrukce je nepoužitelná pro městský provoz, ty si jej můžeš koupit též a spasíme svět. >:D
Pokud někdo chodce sejme na přechodu(a já to asi určitě nebudu,neb tam zastavuji dlouhá léta i bez zákona), tak v nějakých 50 km/h je zcela jedno, jestli má auto výbornou nebo nulovou ochranu chodců.Ten to stěží přežije tak jako tak.
Konstrukce je moje původní profese,takže trošku vím, o čem je řeč.
Je to asi jako když se vedou vášnivé diskuse o počtu hvezdiček v crash testu. Primární je nebourat a to zajistí prvky aktivní bezpečnosti, správné pneu,zkušenosti řidiče,používání mozku,stav vozovek,dopravní značení a asi i chování lidí na silnicích vůči sobě navzájem,autoškoly,Policie atd.
A ty máš co za auto,ale po pravdě,ať vím,jestli mne kritizuje majitel auta,které je vůči chodcům ještě vstřícnější, než moje.
BTW:Swiftem jezdi stejně žena či dcera,nebo to střídají s dalším malým autem.Já jezdím velkým, pětihvězdičkovým,chodci maji 2*,což stačí.Jo,předek krom kapoty(ta z AL slitiny) je tuhý,takže na parkovišti do mne občas někdo drcne,ale auto hned neopravuji. Nic nepraská. Laguna2.
Nicméně pokud pojdeme 50, narazí se do chodce,tak ten dopadne špatně v obou případech,ať od Swifta či Laguny. Biomechanika a traumatologie.
Takže jezdíš čím???..... Popravdě!
shi: Asi tak nějak, 150% souhlas,jak auta s rámy,tak obecná míra bezohlednosti. 600 ks či kolik Swiftů nezachrání ani nezlepší statistiky nehodovosti. -
"-- skrytý --" 09.06.06 20:06
« Bez nadpisu
techac: Já ITho argumentaci celkem chápu. Ono totiž nic se nemá přehánět a u Swiště to podle všeho přehnali. Chodce jsem zatím nesrazil nikdy, ale parkovací šrámy zdobí mnou řízená auta ze všech stran, aniž bych ve většině případů tušil kde se na těch autech berou. Lidi prostě parkují jako prasata a neváží si cizího majetku. Co se týče chodců přijde mi lepší připlatit si 5000 Kč a mít na autě špičkové pneumatiky, než zaplatit každý rok 10 000 Kč za opravu poddimenzovaných částí.
Dokud nebude zakázán vjezd do měst vozidlům s "ochrannými" rámy, tak je celkem pokrytecké bavit se o nějaké ochraně chodců. Nejvíc by se pro chodce udělalo, kdyby v TV běžela kampaň pro chodce o tom jak se má přecházet silnice a jak se chovat v blízkosti přechodu. -
"-- skrytý --" 09.06.06 19:04
« Re:
IT: problém mám asi s chápáním tvého uvažování...
Pokud řekneš, že si radši koupíš auto, které má co nejhorší ochranu chodců, asi ti o lidi kolem sebe moc nejde :roll:
Vím, neřekl si že to budeš kupovat, aby si srážel chodce, jenom aby si neplatil za opravu "ťukanců", co jiná auta vydrží...
Ale vem si to z toho pohledu, že nedej bože někoho srazíš (a to ti nepřeju!). Nevím co je pak lepší pro tebe lepší, jestli někoho pořádně "zramovat" (vyčítat si to a třeba mu doživotně platit) a na autě "nemít" škodu, nebo si radši vyměnit nárazník! -
"-- skrytý --" 09.06.06 17:46
« Bez nadpisu
tehac: A co máš za problém??? Jednak většina osobních aut na našich silnicích nechrání ani osádku, natož chodce,takže pojďme obnovit vozový park novými auty.Já s tím problém nemám.
K ochraně chodců:Swift ji má hyper skvělou, jenže výsledek je ten, že při nedobrždění a naražení do auta přede mnou v asi 10 km/h se stalo, že na tom předním autě praskl i tak už dávno prasklý nárazník a já toho měl za téměř 80 tis.Jistě že vím, že vpředu je auto jiné než vzadu. Jenže se Swiftem stačí sebemenší ťukanec, jenom při parkování mezi auty "nadoraz" se mírně opřít o přední auto a nárazník okamžitě praskne,hliníková výztuha, která drží spec. platový profilový příčník se láme a při rychlosti asi 1 km/h se výztuha posune o 2,5 cm směrem k chladiči klimatizace a zůstane od něj pár milimetrů.Takže stačí,aby se ti někdo se závěsem u hypermarketu o nárazník jenom lehce opřel a máš škodu za řádově 15 tis. Zkus si to auto rozebrat a uvidíš zajímavou konstrukci.
Takže zcela vážně píši, že stejný ťukanec např. s Fabií(říká se tomu parkovací šrámy) a naprosto nic se neděje,ale Swift se musí opravit. Já ta nová auta docela střídám a u žádného něco podobného nebylo či není možné. Proto ANO: příští auto bude takové, které má špatnou ochranu chodců a bude to Avensis. Ten je za ni kritizován, řeší to až konstrukce kapoty. Ale při sebemenším ťukanci se nebude bortit nárazník a konstrukce za ním.
Swift je auto do městského provozu,ale to jak je neskutečně měkký a bořící se předek auta, je holt extrém. Ve větším městě to auto můžeš mít nepojízné díky tomu každý den, neb s rozbitým chladičem klimy se jezdit nedá.
Jestli víš, jak se parkuje např. v Paříži, myslím v podélném směru, jak se auta, aby vyjela,se nárazníky vytláčejí, či naopak jsi viděl zaparkovávat 4,5 m dlouhé auto do mezery 3 m dlouhé, tak tě ubezpečím, že po 1 dnu provozu je Swift nepojízdný.
Konečně, chodce je lepší pouštět a já to dělám celý život,takže vo co go? Rám na autě nemám a nikdy mít nebudu.Ani na SUV.
BTW: Jakou ochranu chodců má většina ojetých dovozů? Já kupuji zde,nové a odvedu DPH,když nic jiného. -
"-- skrytý --" 09.06.06 14:15
« Bez nadpisu
Marcelíno:no jo, asi v našich státech vedu na rozsah škody, pokud to někdo nezrušil totálně..nicméně,ne každý píše na net, nebo píše,ale nepochubí se.
Nárazník,hm, to je prevít.Kluci šikmoocí to udělali tak, že se to celé bortí i při malém,říkejme tomu parkovacím, ťukanci. ;-) Jiné auto drží, nic se nemačká,zde jak papír.Je to prý pro blaho chodců.
Teď poučen budu kupovat auto,které má co nejhorší ochranu chodců,protože Swift se oravdu bortí naprosto kouzelně. Všude je něco,my si to alespoň přiznáme a seč mám dnes bojovou náladu, nebudu psát, kde jsou hoši s hyperdokonalými auty a hákliví na sebemenší zmínku, že i tam se něco kazí, jako že se kazí, neb se kazí všem,ale i tak je to obrovský pokrok proti tomu, co bývalo,takže vše je +/- nastejno.