SUZUKI SWIFT
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 12.08.07 23:38
« Re: SPOTREBA
V prvom rade spotreba určite nezávisí na tom či mám na aute plecháče, alebo elektróny. Ale závisí na tom aký je rozmer obutých pneu (myslím, že takto to bolo myslené).
Mám zistené, že na mojom Swifte je chyba tachometra cca 10% (na radaroch, platí pre rýchlosti do 100km/h). Takže takáto chyba bude aj v natočených kilometroch. Zároveň túto chybu do svojich prepočtov zahrnie aj môj palubný počítač. Paradoxne ju aj ja zahrniem do svojich prepočtov. Prečo? Lebo ja vlastne tiež odčítam kilometre z tachometra. Takže ak palubák ukáže inú spotrebu ako si následne spočítam manuálne, je to jeho chyba a tá môže byť napr. aj v sonde, ktorá mu dodáva údaj o "pretečenom" benzíne... Toto je môj názor. ;-)
Marcelino, máš pravdu. Rozmer pneu 185/60 R15 som nielen že nenašiel ako ekvivalent k 165/70 R14, ale som ich ani nenašiel v tabuľkách. 8-s Ako ekvivalenty sú v tabuľkách 185/65 R14, 195/60 R14, 195/55 R15 atď.
K benzínkam - neostáva mi nič iné ako súhlasiť. Na benzínkach kde je veľký obrat benzínu bude mať benzín určite lepšiu kvalitu ako na renomovanej benzínke kde nikto netankuje, byť sú v tom benzíne aditíva. :-O
Len pozor na jednu vec. Myslím si, že tie aditíva v konečnom dôsledku môžu spotrebu aj mierne zvýšiť. Predsa len sú to prísady ktoré môžu znížiť oktánové číslo. Naopak by však tieto aditíva mali mať "blahodárny" učinok na motor z dlhodobého pohľadu. V tomto však nie som odborník a tak to aj berte: 8-s -
Marcelino 12.08.07 16:25
« Re: SPOTREBA
ono by bolo dobre vediet, na aky rozmer je nastaveny palubny pocitac, tacho ci ABS...
pretoze 14" 165/70 ma tusim az o 25mmm mensi obvod, ako 15" 185/60...
...predpokladal by som, ze tie 15" boli povodne myslene ako kolesa k tomuto autu - vidiet to aj opticky na prvy pohlad: 14" 165/70 nevyplnaju tak pekne priestor pod blatnikmi ako 15"185/60 ... rovnako aj pri pohlade zozadu je sirka 185 optimalna - sedia k tomu aj zasterky...
inak len tak mimochodom - v TP preukaze mam zapisane len dva rozmery 14" 165/70 s ktorymi som auto kupoval a ekvivalent je 15"185/60
zaujmave ale je, ze podla ziadnych tabuliek nie su tieto 2 rozmery ekvivalentne :*) 8-s -
"-- skrytý --" 12.08.07 12:04
« SPOTREBA
co sa tyka spotreby, zabudate, ze zavisi od obutych pneu a to nielen z hladiska jej vysky, ale aj z hladiska presnosti. pretoze udaj o prejdenych km sa moze lisit o 272km na 10 000km, pretoze elektrony maju o 1.64cm vacsi celkovy priemer. ja som bol teraz na dlhsej ceste (400km), spotreba podla palubneho pc bola 5.4l/100km a podla udaja o prejdenych km vysla 6l/100km. kde je pravda, je tazko zistit. ale myslim, ze pri elektronoch tych 6l na 100km je velmi blizko skutocnosti.
co sa tyka benzinu, ja som raz natankoval Shell VPower 100 a mal som problem vyliezt s autom na kopec. benzin, ktory tankuje malo ludi, moze mat o dost horsiu kvalitu (viac vody, viac kalu). preto odvtedy tankujem ten benzin, ktory tankuje najviac ludi. je tazko povedat, ci vam prisady, ktore davaju do vpoweru vobec vykompenzuju pripadnu zhorsenu kvalitu. ale ked mate dobru benzinku, ktora nadrze pravidelne cisti, tak urcite za to stoji tankovat lepsi benzin. co sa tyka testu, tak kvalitu benzinu v SR hodnotila SOI celoplosne a najmenej zavadnych vzoriek benziku odobrali na cerpacich staniciach JET. Zavadny = benzin, ktory nesplna zakladne normy na kvalitu. Preto lepsie tankovat kvalitny benzin bez prisad, ako zavadny s prisadami (moj nazor). -
"-- skrytý --" 12.08.07 12:04
« SPOTREBA
co sa tyka spotreby, zabudate, ze zavisi od obutych pneu a to nielen z hladiska jej vysky, ale aj z hladiska presnosti. pretoze udaj o prejdenych km sa moze lisit o 272km na 10 000km, pretoze elektrony maju o 1.64cm vacsi celkovy priemer. ja som bol teraz na dlhsej ceste (400km), spotreba podla palubneho pc bola 5.4l/100km a podla udaja o prejdenych km vysla 6l/100km. kde je pravda, je tazko zistit. ale myslim, ze pri elektronoch tych 6l na 100km je velmi blizko skutocnosti.
co sa tyka benzinu, ja som raz natankoval Shell VPower 100 a mal som problem vyliezt s autom na kopec. benzin, ktory tankuje malo ludi, moze mat o dost horsiu kvalitu (viac vody, viac kalu). preto odvtedy tankujem ten benzin, ktory tankuje najviac ludi. je tazko povedat, ci vam prisady, ktore davaju do vpoweru vobec vykompenzuju pripadnu zhorsenu kvalitu. ale ked mate dobru benzinku, ktora nadrze pravidelne cisti, tak urcite za to stoji tankovat lepsi benzin. co sa tyka testu, tak kvalitu benzinu v SR hodnotila SOI celoplosne a najmenej zavadnych vzoriek benziku odobrali na cerpacich staniciach JET. Zavadny = benzin, ktory nesplna zakladne normy na kvalitu. Preto lepsie tankovat kvalitny benzin bez prisad, ako zavadny s prisadami (moj nazor). a konkretny test najdete tu: [odkaz] -
"-- skrytý --" 08.08.07 23:42
« Re: zvlastny zvuk riadenia
Teoreticky nemusí ani do servisu. Stačí na začiatok postupne povoliť a potom dotiahnuť všetky skrutky (ručne). Ak to prestane, je vyhrané. Ak nie, je to inde.
Mimochodom, to pnutie v prípade, že sa skrutky moc dotiahnu tam za určitých okolností fakt môže vzniknúť. -
"-- skrytý --" 08.08.07 18:55
Kafe: Kedysi dávno som tu písal o podobnom "zvuku". Neviem, či obaja píšeme o tom istom. Väčšinou sa to stalo pri parkovaní alebo odjazde z parkoviska pri nízkej rýchlosti a vytočenom volante. Samozrejme keď som prišiel do servisu, vtedy sa to nie a nie zopakovať... Pripadalo mi to ako keby na prednej náprave alebo riadení dochádzalo k nejakému pnutiu, ktoré sa zrazu uvolní a "buchne". Začalo to keď sme prehodili zimné Al disky za nové Al disky na leto. Po lete mi ich išli v servise zhodiť a mali čo robiť... Boli utiahnuté moc silno. Laicky dedukujem, že to pnutie a buchnutie mohlo súvisieť práve so silným zatiahnutím šróbov. Teraz mám nahodené znova tie isté letné disky a nie je nič počuť.
Snáď ti to pomôže - skús si ich dať v pneuservise povoliť a dotiahnuť momentovým kľúčom.
Daj vedieť, či to pomohlo. -
"-- skrytý --" 08.08.07 09:02
presne tak, zvuk sa ozve ked sa s autom pohyna po stati ale nie ked auto stoji par dni ale aj ked stoji par minut. Servis to isti. A tiez sa to neozyva pravidelne, len niekedy, tak cca pri kazdom 5 nastartovani, pohynani a pootoceni volantu na lava. -
"-- skrytý --" 07.08.07 23:28
Tak takýto zvuk som si všimol aj na svojom Swifte, ale zistil som, že mi to urobí len ak dlhšie stojím na parkovisku, a pri parkovaní po vypnutí motora som ešte potočil volantom do polohy uzamknutia. Pretože v mojom prípade sa to ozve len občas (cca 1x za dva týždne), tak tomu neprikladám žiaden význam. Osobne predpokladám, že môže ísť o pnutie v riadení - myslím, že tam je aj kardan a ten občas zvykne takto cvaknúť. -
Marcelino 07.08.07 21:25
urcite navstiv iny servis... lepsia rada asi nebude...
...auto mas v zaruke a toto rozhodne nie je normalne... nech ti ukazu aspon jedno auto, kde to robi buchot "normalne" :no: ;-\
apropo, ktory je to servis ? - pripadne skus kontaktovat priamo importera... -
"-- skrytý --" 06.08.07 23:16
« zvlastny zvuk riadenia
viete niekto poradit? pri toceni volantu do lavej strany pri pomalych rychlostiach, otacanie na parkovisku napr., asi v prvej pol otacke volantu, sa niekedy ozve zvuk ktore pripomina buchnutie kladivom do nejakej casti riadenia. Na volante pri tom nebadat ziadny nazaz, riadenie funguje dobre, pri servisnej prehliadke povedali ze to je "normalne"(zo servisu preberala ho moja mangelka), takze tam auto pojde este raz lebo to podla mna normalne nieje. Neviete niekto poradit co by to mohlo byt? -
"-- skrytý --" 03.08.07 13:19
« suzukiswift.sk
Aj ked toto Forum o znacke SUZUKI SWIFT povazujem za najlepsie a najkomplexnejsie, co sa tyka prinosu informacii, postrehov a skusenosti, rad by som vas vsetkych pozval aj na nove diskusne forum, ktore najdete tu: www.suzukiswift.sk, prosim neberte to ako konkurenciu, je to len dalsia moznost ako rozsirovat svoje znalosti a rady o znacke SWIFT. Vsetci ste vitani. -
"-- skrytý --" 03.08.07 09:57
« Re: Cvakajúca sedačka vodiča podruhé
Nuž, čo k tejto poslednej diskusii dodať?
Ceed a i30 ma teraz moc nezaujímajú. Kupovať ich nebudem a pre porovnávanie je to iná kategória áut.
Cvakanie prednej sedačky a v mojom prípade zadných zámkov je reálny fakt. Je to spôsobené nie najlepším dielenským spracovaním interiéru, alebo podcenením montážnych vstupov. Pravdou je, že tu ide v prvom rade o prašule a cenu. Navyše je to pri každom aute iné. To čo trápi mňa, niekoho iného vôbec nezaujíma (človek od človeka vnímame svoje okolie inak).
Čo sa týka môjho Swišťa, momentálne po zopár zásahoch mojich rúk úplná spokojnosť. Dokonca´, a to som prekvapený, mám momentálne priemernú spotrebu 5,6 :-) (štandardne som mal kombinovanú spotrebu 6,4).
K sťahovačkám: Robím vo fabrike, ktorá vyrába pre automobilky. Všetko čo automobilkám dodávame sú bezpečnostné diely. Archivácia dokumentácie 15 rokov (súdne spory). Schvaľovací proces pre napr. dodávateľa materiálu pre výrobky, ktoré dodávame do VW trvá cca 2 roky. Automobilka chce každý rok nižšiu cenu dodávaných komponentov a na druhej strane chybovosť môže byť 1ppm (max. 1 vadný kus z milióna dodaných). Hrozba sťahovacej akcie pre dodávateľov do automobiliek je Damoklov meč, ktorý nad dodávateľmi visí každý deň. Ak sa ale automobil skladá z 25 000 - 60 000 komponentov, aký Damoklov meč visí nad automobilkou? Skúste si dať na túto otázku odpoveď. 8-s
Tak došwišťania kolegovia ;-) -
Marcelino 02.08.07 22:51
« Re: Cvakajúca sedačka vodiča podruhé
hmm, jedine Suzuki, s ktorym mam "dlhodobejsie" skusenosti (2roky 38tis.km) je Swift, takze mam troska jednostranny pohlad na vec... :*)
Ceed sa vyraba este len pol roka, takze kvalita sa len ukaze - ale na prvy dojem je naozaj lepsie spracovany nez predchadzajucie Cerato ci modely Suzuki Swift, SX4 ci Ignis... Grand Vitaru neviem porovnat - v tej som sa este neviezol...
otazka je ako na tom bude Ceed napr. po 2r jazdenia, ci sa neukazu rozne necakane "vady na krase"...
i30 - tak tam je to s kvalitou este znacne "vo hviezdach" - zatial ich moc nejazdi ;-)
Obvod bude az 1894mm verzus 1843mm, cize na jedno otocenie kolecka az 5cm. To by sposobilo naozaj dost velku neprenost na tacho. 10% to vsak nebude ani z daleka :)