FORD FOCUS II

"-- skrytý --" 03.02.10  15:55

« Re: Re: Škoda v.Ford

vito dodávka je, ale to celkem jedno. nad přední nápravou nesedíš v žádném z těch aut, nebo jo ? nevím v čom problém, zrovna C max i S max alias galaxy ( i když v menší míře ) parazitují na podvozkových skupinách původní řady tj. focus a mondeo.

foto superkutil

superkutil 03.02.10  15:47

« Re: Re: Škoda v.Ford

Já u těch MPV mám pocit, že jedu s dodávkou. A to platí jak pro C-MAX, S-MAX, Renault Grand Scenic, Ford Galaxy, Mercedes Vito. Je to otázkou zvyku, ale vždy mám pocit, že se v první zatáčce převrátím. A ještě k tomu posez nad přední nápravou, to je skoro jak Š1203. Ale na druhou stranu, když jedu s Grand Scenic, tak super posez, výborný výhled (nemá dvojité přední sloupky) a sedí jak přibitý. Fakt se to snad nedá utrhnout. Když vidím jak s tím jezdí kamarád, tak klobouk dolů Francouzům.

"-- skrytý --" 03.02.10  13:25

« Re: Re: Škoda v.Ford

k renaultu se vyjadřovat nemohu, bo mám osypky několik dnů kdy si do toho nějakým omylem sednu.....u c-maxe a focusu nepozoruju nějak dramatický rozdíl v jízdních vlastnostech, to samé platí u S-maxe a mondea, galaxy aktual jsem neměl tu čest zkoušet.spíš si myslím že mini/midi MPV je na osobních preferencích. C maxe myslím hodně lidí volí kvůli tomu pocitu, že sedí trochu výš a líp vidí kolem sebe, interiér je pocitově vzdušnější, i když bych řekl že ne prakticky využitelnější.

DIM 02.02.10  12:57

« Re: Re: Škoda v.Ford

.... a taky s sebou taháš zbytečná kila železa, klimatizuješ více vzduchu, na střechu abys měl žebřík, máš větší aerodynamický odpor a hluk, více zatěžuješ podvozek, a každý favorit Tě při nabrání z boku převrátí .....

foto superkutil

superkutil 02.02.10  12:48

« Re: Re: Škoda v.Ford

DIM: Sedíš výš a tak vidíš přes auta před sebou, líp se nastupuje, líp se leze do kufru a vejdou se tam kola na výšku. Hůř se leze na střechu, auto se za jízdy více kývá a hůře sedí. Většinou ve vyšším autě sedíš víc na kolmo.

Ale třeba s tím kufrem je to sporné. Měl jsem možnost porovnat Renault Lagunu z roku 1999 a Grand Scenic 2007. A kupodivu obě auta mají stejně vysoký, široký i hluboký kufr. Je to dané tím, že Laguna má kufr zapuštěný hodně do podlahy.

DIM 02.02.10  09:53

« Re: Re: Škoda v.Ford

Tak já mám doma Focuse i Mondeo, obojí kombi. V čem je ale lepší to VYSOKÉ auto ??

štíreček1 01.02.10  17:22

« Re: Re: Škoda v.Ford

Ty dáš kolo do kombíka na stojato??? Já teda kola nevozím, takže nevím, ale někde jsem viděl maxe a ten chlap měl udělané spec držáky a upevnil přední vidlici do toho držáku. Samozřejmě přední kolo musel sundat. Kufr je fakt malý a nahoře se zužuje. Taky když jsem maxe vybíral, běhal jsem s metrem kolem kufru a všichni měli srandu, že vybírám auto podle velikosti kufru. Kočár taky nevozím, to možná až budu dědek, ale do té doby už třeba maxe mít nebudu. Mně šlo spíš o to, že několikrát do měsíce potřebuju auto naložit a to stejně jezdím sám, takže se mi líbilo jednoduché sklopení sedadel a prostor i na výšku. Jinak podvozek mi zase připadá komfortnější, focus už měl ale za sebou 115tis, takže to je takový přechod s ojetého do nového. S mondeem nemám možnost srovnávat, i když padla úvaha i na to mondeo, jenže nakonec jsem vzal právě maxe, protože jezdím často po městě, navíc moje paní by si musela dodělat řidičák na návěs, takže to byl takový kompromis mezi námi, ale teď bych nejspíš do nízkého auta už nešel.

foto Moik

Moik 30.01.10  13:23

« Re: Re: Škoda v.Ford

Jo, nakládá se dobře, jinak kvůli kufru jsem ho právě prodal.. IMHO je focus II kombi více rodinné auto, jak C-MAX.. např. kolo do maxe na stojato nedáš, do kombíka jo, stejně tak kočárek podélně atd atd. Podvozek MAxe tvrdší a hůř sedí jak FOcusII. Mně prostě C-MAX nesedl vůbec v ničem... tím ale nepíšu, že je to špatné auto, jen subjektivní názor. Potom jsem měl Focuse 2.0TDCi a to bylo jiné svezení, ale ty gumy.... Mondeo je teď fakt kliďas, vůbec nenutí k závodění, je to aristokratický sluha... s ledovým úsměvem a bez hnutí brvy zvládne snad všechno..

štíreček1 29.01.10  22:52

« Re: Re: Škoda v.Ford

Moik-předminulý víkend jsem maxe trochu protáhl a je fakt, že na ty rychlé předjížděcí manévry pár koní scházelo, ale byl jsem naložený až po střechu, max už ani nepéroval, neměl kam, za to nádherně seděl, ale těch skoro pětset kilo bylo znát. Na druhé straně mi ani prázdný galaxy td neujel ani po osmdesáti km, pak jsme se rozdělili. V kopečkách bych právě úbytek výkonu nezaznamenal, připadlo mi, že tah je pořád stejný a prudké stoupání za čtyři a sto, stejně rychle v tom kopci jezdí i prázdný a tak stejně to zvládal i původní tddi 66kw. Trojka se dá vytočit i za sto dvacet, motor si přebere i 5200otáček, tak možná se dá jet i víc, zkošel jsem to asi dvakrát, nejsem sadomasochista. Vzhledem k tomu, že často jezdím na valašsko, tak max výkon stejně v hodně zatáčkovitém a kopcovitém terénu nevyužiju, ale zadivočit se s tím dá. Závoďák to sice není, to bych volil nekompromisně jiný vůz a motor, ale jako rodinný vůz a dvakrát do týdne malá dodávka mi vyhovuje nejlépe. Měl jsem obavy o velikost kufru, ale sedadla jdou lehce překlopit a oproti kombíku se velice dobře nakládá. :-)

foto Moik

Moik 29.01.10  21:06

« Re: Re: Škoda v.Ford

Štíreček, 1.8TDCi je míň rozšířený především proto, že se v D nenabízel, je to doména jen některých trhů.

1.6TDCi(Al) je lehčí jak 1.8TDCi (litinový), proto ty auto jedou stejně, já na dálnici bych řekl, že jede líp ta 1.6, ale souhlasím velice, že 1.6TDCi je pro C-MAX úplně na hraně... stačí více naložený a rozjezd do kopce nebo předjíždění, to je utrpení, protože trojka končí na 100kmh a čtyřka už netáhne. Já měl takový C-MAX rok.

Ale já si taky nevyskakuju, mám Mondeo 1.8TDCi 92kW, jede to sice podstatně líp, jak ten C-MAX, ale závoďák to není. Já to auto používám skoro výhradně na dálnici, tam je perfekt.

"-- skrytý --" 29.01.10  18:32

« Re: Re: Škoda v.Ford

je škoda, že pověst původního Duratorqu poškodila dementní obsluha a údržba. je to stejné jako u 2,5 TDS ( BMW ) - všichni jakože odborníci všude na fórech píšou jaký to je drek motor, nikdo ale neřeší zdroj obtíží, a to tepelná roztažnost materiálu. Jinak řečeno skutečnost že TDS neodpouští zacházení stylem v mraze nastartovat a ihned šlapat plný plyn a hnát to do otáček, nejlépe předtím než se motor ohřeje na provozní teplotu. původní fordí TD se projevovalo stejně. jasně bylo tupější proti srovnatelnému TDI, ale kdo chce VW ať si ho koupí a neřeší skutečnost že Ford je tupější.Obdobně to vidím s aktuálním spektrem toho co Ford v naftě předvádí: ty motory nejsou v jádru špatné , ale fordí benzín je o několik světelných let lepší. sorry milovníci pažoutu :-)

"-- skrytý --" 29.01.10  12:03

:yes:

"-- skrytý --" 29.01.10  11:13

« Re: Re: Škoda v.Ford

Tobě musím zatleskat PO DLOUHÉ DOBĚ ŘEKL NĚKDO PRAVDU O TDCI.Že si ty motory sami Peugeoti na foru nevynáší do nebe....

"-- skrytý --" 28.01.10  16:32

« Re: Re: Škoda v.Ford

no jo ale anglie je bašta fordu, my tady ve střední evropě jsme ve vleku českých mutací časopisů typu Autobild a tedy i názorů německých odborníků. Polož vedle sebe Autocar, topgear atd. a autobild kde jsou stejné auta v testu, není pak co dodat.....

"-- skrytý --" 26.01.10  20:05

« Re: Re: Škoda v.Ford

No nic takoveho jsem neslysel.naopak,ziji momentalne v anglii a tady jsou fordy velice oblibene a to i u odborniky viz.Top Gear!!!!Nejlepe prodavane auto v anglii?no jasne Ford Focus!!!Vidim jich tady strasne moc a 2 ze 3 jsou v nafte.Co ja jsem slysel,tak nafta od fordu je povedena,daleko lepsi nez skodovacke!!!ale jak jsi rikal,nazory mame vsichni.

"-- skrytý --" 26.01.10  17:54

« Re: Re: Škoda v.Ford

no já bych nezapomínal na obecně rozšířenou fámu o kvalitách motoru 1,8 nafta made by ford. Co pozoruju v okolí, tak klasická reakce je " forda v naftě nikdy, motory stojí za draka, jenom toho pažouta má smysl vzít". to že jsem opačného názoru, neznamená že mám obecnou pravdu, jen říkám svůj názor který se mi v mé praxi potvrdil, nejsem velký příznivec downsizingu, thats all :-) . Ale kolik lidí, tolik názorů , platí to u aut víc než kde jinde....

štíreček1 16.01.10  11:09

« Re: Re: Škoda v.Ford

V tom případě nechápu, proč je těch 1,6 daleko víc než fordích 1,8? A dávají se nejenom do c-maxe. Tu 1,8jsem projížděl a nejvíc mi vadilo, že nešla tak pěkně do otáček, navíc díra jak hrom mezi 1 a 2. To bylo nedomyšlené a těch 5kilowat navíc mu stejně sebrala těžká převodovka, 1,6 není jen pocitově živější. Daleko živější byl focus 1,8TDDI s jen 66kw, tam jsem dal za pět a jezdil jako s automatem. Jinak max, já a pětset kilo nákladu a nezaznamenal jsem větší problémy, na plný plyn jsem nejel ani s takto zatíženým autem. Netřeba dodávat, že to není závoďák. Jak jsem řekl, kdybych se v něm nesvezl mám doma 1,8tdci.

"-- skrytý --" 15.01.10  20:02

« Re: Re: Škoda v.Ford

jo jasně PSA je pocitově určitě živější, jenom marně pátrám po pohnutkách mágů z Fordu proč se 1,6tdci objevuje u C-maxe, tam už je opravdu u konce s dechem pokud se snažíš využít potenciál auta a naložíš ho třebas na dovolenku.....

štíreček1 13.01.10  20:33

« Re: Re: Škoda v.Ford

Souhlasím s Tebou ze spolehlivostí, měl jsem escort 1,8D a focus 1,8TDDi a motorově absolutně spolehlivé!! Jezdilo to i v mínus třiceti. Pak jsem si jel koupit 1,8TDCi, ale slabší tddi byla daleko živější v nízkých otáčkách díky převodovce. Kdybych se tehdá nesvezl s PSA, tak mám doma fordí motor. Rozhodlo prvních deset metrů, dobrá třicet metrů a už bych nikdy neměnil. Zbytek jsem popsal v recenzi.

"-- skrytý --" 13.01.10  10:14

« Re: Re: Škoda v.Ford

2 štíreček:svezl čeče - v C-maxu i focusu, ale neoslovilo mě to. nejsem zrovna příznivec francouzské produkce, tak nějak zastávám názor ford forever alias 1.8 je už po letech vychytaná, bez ohledu na to co se dělo s hlavou a vstřikováním za modernizace je ten základ pořád stará dobrá Endura ( i když tímto názorem asi leckoho popudím, trvám na tom že se problémy s notně ojetým 1.8 vázaly na údržbu a zacházení, nikoliv konstrukční vady ) .

štíreček1 12.01.10  21:00

« Re: Re: Škoda v.Ford

Myslím, že ses ještě nesvezl s tím....pseudo...:-)
    Jinak jednašestku v benzínu jedině tu novou! Stávající je dost slabá a nepružná.

"-- skrytý --" 12.01.10  13:14

« Re: Škoda v.Ford

mám v opatrování fleet jak focusů od roku 2008, tak i Octavií jak 1.9 tak i 2.0 TDI, s rokem výr. někdy od 2006. S ohledem na ceny značkového servisu, dílů a řešení reklamací doporučuji všemi 10ti Ford. nezapomínal bych ani na rozdílné pořizovací ceny uvedených aut.U focusu bych šel jednoznačně do 1,8 tdci , pseudo peugeot agregáty nebrat v potaz, anebo benzín v 1.6 taky není špatný, ale samozřejmě záleží na osobní preferenci.

"-- skrytý --" 12.01.10  13:13

foto mates2

mates2 11.01.10  05:16

« Re: Re: Škoda v.Ford

jo autorizovaný servis. klasika filtry + olej, naftovej myslim neměnili, protže je ob výměnu a já jim to zapoměl říct, že to chci tak uvidim...a ty destičky

Dong1 10.01.10  20:13

« Re: Re: Škoda v.Ford

Jo jo svolavacku sem taky loni na jare dostal postou. Vymenena ridici jednotka ventilatoru a kably.

Za 6700 i s destickama, to byl origo servis?
    (me si rekli za desticky 3500 a za garanci je to bezne 6000+)

foto mates2

mates2 10.01.10  16:13

« Re: Re: Škoda v.Ford

tak sem byl na prohlídce po kilu a i s novejma destičkama na předek 6700, jo a proběhlo tam něco s kabelama u ventilátoru,prej je na to svolávačka, že by to snad mohlo krodovat a zkratovat,takže zdarma opraveno jinak stále bez poruch vyjma tý jedný popsaný ve vlákně 2.0 TDCi, spotřeba nějak mezi 5.5-6.0l, přesněji nevim mam holoverzi, olej od výměny do výměny

"-- skrytý --" 07.01.10  09:48

« Re: Škoda v.Ford

ja mam tiez focus II 1.8 TDCI a som s nim spokojny,dobre sedi,ma celkom dobru spotrebu,,,a nemam s nim zatial ziadne problemy,,, :-)

"-- skrytý --" 07.12.09  20:36

« Re: Re: Škoda v.Ford

ford guvno vort fiat jego brat

"-- skrytý --" 16.11.09  17:38

« Re: Škoda v.Ford

ja mam focuse,2.0 tdci a jsem velmi spokojenej.nevim jestli chces novou octavku s novym dieslem,ale ty starsi se moc nepovedly.zatim mam najeto s focusem 7 tis.km a bez problemu.Octavia je vetsi,ale zaradis se do davu lidi.Ford neni tak videt,jako skoda.I tohle me ovlivnilo.ale obe auta jsou to lepsi v nizsi stredni.

"-- skrytý --" 16.11.09  17:37

"-- skrytý --" 16.11.09  17:35

DIM 16.11.09  10:29

« Re: Škoda v.Ford

Záleží na tom , co preferuješ. Prostor ? Cenu ? Pohodlí ? Sportovnější vlastnosti ?

Obecně je podle mě sportovnější Focus, má přece jen lepší podvozek i rozvor, Focus je v tomhle směru vyváženější a je to taková " poctivá nižší střední ".

Octávia je na svoje podvozkové parametry mírně přerostlým vozem, ale zvládá to taky dobře.

Já jsem volil Focuse jako druhé auto. Jako první ( rodinné ) bych raději zvolil Octávii. Ale ještě je důležité, jak to vychází cenově ! ?

"-- skrytý --" 15.11.09  19:07

« Škoda v.Ford

Přeji pěkný den.Chtěl bych se jen zeptat,zda má někdo reálnou zkušenost s Ford Focusem II a současně i Škodou Octavia v provedení TDCi,nebo TDi.Stále se nemohu rozhodnout.Můžete psát na rakberg@gmail.com.Děkuji za Váš názor

"-- skrytý --" 15.11.09  16:21

« Škoda v.Ford

Přeji pěkný den.Chtěl bych se zeptat,zda tady někdo z Vás má reálnou zkušenost s vozem Škoda Octavia a Ford Focus II v provedení TDi,nebo TDCi.Nevím pro který typ vozu se rozhodnout.Srdce velí tak a rozum zase jinak.Pomůžete mi svým názorem?Děkuji.

štíreček1 04.11.09  19:11

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Mně tam šupli ten mobil 5W30. Těch výrobců je samozřejmě víc a jak už jsem psal je vcelku jedno jakou značku, ale záleží na specifikaci. V Polsku je levnější vše, takže té ceny bych se nebál. Občas tam koupím naftu a nestačím se divit. I když vemu tu nejlevnější, tak to jede líp než u nás na shellllll

"-- skrytý --" 04.11.09  16:49

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Dneska jsem se ptal co to vlastně ten olej Motorcraft je.Bylo mi řečeno, že ho pro ford vyrábí Mobil a že je totožný s olejem MOBIL SUPER FE 5W-30.Specifikaci oleje pro ford vyrábí skoro každý větší výrobce-např.Castrol,Valvoline,BP,Mobil.… ve finále je skoro jedno od jaké značky olej je.Záleží tedy jen a jen na tobě pro jaký olej se rozhodneš.Ten olej co je na Aukru je asi origo,je totiž z Polska a tam se forďácký ND (omezená nabídka)dají koupit přes e-shop u nás jsem se s takovou možností nesetkal.

Nicco 04.11.09  16:21

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Mne kedysi pinukali 3 typy. Prijimaci technik ich opisal ako mineralny Ford, polosynt Castrol a synt Castrol.

Po dlhom vadani som povedal polosynt, lebo za synt pytali nejakych 350czk za liter. Preto by som sa radzej vyhol podobnemu predrazovaniu a kupil si ho sam za 200czk.

Na druhu stranu, sa bojim kupit olej na aukre, ked oficialne sa ten motorcraft nepredava, tak ktovie, aky to v skutocnosti olej je. Dnes sa falsuje uz vsetko v Cine.

Existuje specialny Castrol pre Fordy, ale maju ho iba na oficialny chtrankach. V obchodoch som ho nevidel, lebo ho asi nahradzuju 5W40kou

Castrol Magnatec
    5W-30 A1
    Castrol Magnatec 5W-30 A1 kombinuje "inteligentní" molekuly se syntetickou technologií zajišťující silnější film ochranné vrstvy. Vhodný pro používání v moderních úsporných zážehových a vznětových motorech Ford včetně motorů s mezichlazením a přeplňovaných motorů.

Splňuje specifikace:
    ACEA A1/B1, A5/B5
    API SL
    ILSAC GF-3
    Ford WSS-M2C913-A
    Ford WSS-M2C913-B
    Ford WSS-M2C913-C

Asi to necham tak a poviem fo Forde nech tam daju Motorcraft.

"-- skrytý --" 03.11.09  20:25

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Osobně jsem se nesetkal s tím,že by mi nabídli nějakou alternativu na olej Motorcraft.Je za dobrý prachy a příjde mi že je snad Fordem trochu dotovaný.

štíreček1 03.11.09  19:25

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Právě hustější olej by byl vhodný na delší trasy, poněvadž na popojíždění po městě se dost neprohřeje, je hustší, tudíž taky míň maže a nedostane se všude. Plná syntetika se vždy doporučovala na zimu z důvodu lepších startů a lepšího dřívějšího mazání chladného motoru, protože olej 5W 40 byl řidší než 10W 40 a dostal se dřív všude. Ale když jednou nastartuješ a jedeš třeba 300km tak stačí i hustější 10W - 15W...ale do nového motoru bych nedoporučoval. I když ve fordu jsou taky někde docela profíci a dají ti tam zrovna to, co mají po ruce a když se něco po.... tak pak řeknou, co jste to tam měl za olej???

Nicco 03.11.09  16:55

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Absolutne suhlasim, ze zalezi na specifikacii.
    Do Focusa ale dovoluju aj 5W40 ak nemame 5W30 poruke.
    Pytam sa preto, lebo
    1) som videl akciu Castrol 5W40 5L za 900czk
    2) 5W30 je riedky ako cocacola. Vyrobeny podla sucasnych eko pravidiel, nizkej spotreby a malych odporov. Niektori ho kritizuju. Da sa porovnat k michelinEnergy saver Pneu, ktore, su tvrde a tenke, teda nevhodne na mokro a do chladnejsieho prostredia.
    Riedky olej a tvrde gumy si mozu kupit v Spanielsku/Portugalsku, kde je stale teplo.
    Preto ma napadlo, ci nedam hustejsi a vydrzi v meste viacej.

No asi skusim zavolat do Fordu, ci si mozem priniest ten 5W40.

štíreček1 03.11.09  16:42

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Do focuse patří forďácký olej 5W 30 dle specifikace, kterou najdeš v návodu nebo na netu. Do svého bývalého focuse jsem dával 5W 40, ale až měl víc najeto, protože tento olej jsem měl zdarma 8-s Ve městě by se měl interval výměny zkrátit až na polovinu, ale jak už jsem řekl, to pro mě nebyl problém. Pokud máš novější auto, tak já jedině předepsaný. Dle mě nezáleží ani tak na značce, jak na specifikaci.

"-- skrytý --" 03.11.09  15:54

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Přesnou cenu neznám ,ale stačí zvednout telefon a do fordu zavolat.Myslím,že jsem platil do 200 Kč za litr.

Nicco 03.11.09  00:17

« Re: FocusII Olej Motorcraft

A kolko ta stoja tie 4,1L vo Forde?
    Ci sa mi to oplati kupovat za 800+100postaCZK

"-- skrytý --" 02.11.09  22:47

« Re: FocusII Olej Motorcraft

Nechávám tam lejt 5W-30 Motorcraft.

Nicco 02.11.09  22:20

« FocusII Olej Motorcraft

Co myslite, oplati sa kupit tento olej:

pripadne:

Alebo radsej kupit Castrol alebo dokonca Mogul?

Pouzivate 5W-30 alebo 5W-40?
    Potreboval by som nieco s nizkou spotrebou, teda riedky, ale zase nech vydrzi moje caste studene starty a cesty mestom.

Mam 1.6benzin. Do 1.4benzin Fiesty mi vo Forde davali 5W-40 Castrol Magnatec, jeden rok Castrol Softec TXT, ale z tovarne tam bol nejaky Motorcraft.

štíreček1 23.10.09  16:13

« Re: Vyhřívání zadního okna

To sklo pokud vypneš klimu se Ti bude rosit do té doby, než se srovná teplota, protože vydechuješ teplý vzduch. Někdy je sklo zamrzlé i zevnitř, pokud den předtím odněkud dojedeš, v autě je teplo a vlhko, okna se zarosí a zmrznou. To se mi stávalo celkem často pokud den předtím jsem auto dobře vytopil a právě tady je nejlepší ta teplá voda, protože sklo velice rychle rozmrzne i zevnitř, zapneš ofuk a sklo se vvysuší klimou, pokud jedeš dál. Já to mám do práce ani ne dva kiláky, takže u mě to nehrozilo, ale bylo vidět. Chemii v tomto případě bys musel použít i zevnitř. Ale jak říkám, když bylo dvacet a více, taky byl problém s přimrzáním. Někdy ale byla na skle docela silná vrstva ledu a ta voda trochu pomohla a šlo to líp dole škrabkou.

Čičo 23.10.09  15:27

« Re: Vyhřívání zadního okna

Nicco a Dong1: Spustenie klímy minimálne raz za týždeň odporúča aj každý manuál k autu - kvôli premazaniu hadíc a kompresora. Ale nikto vám nekáže mraziť, preboha!

Neviem prečo majú všetci klímu spojenú s „mrazením”... A ešte lepší sú tí, ktorí ju v aute síce majú, ale ju nepoužívajú lebo sa im zvýši spotreba. :-O

Dong1 23.10.09  12:04

« Re: Vyhřívání zadního okna

Nicco: Nevim, takhle sem o tom nikdy nepremyslel. Predpokladal sem ze se klapky nastavuji proporcionalne dle nastavene polohy knofliku. Zatim to na fikusu, pouzivam takhle skoro 3 roky a pred tim asi 6 let na fobii bez klimy (kvuli nemoznosti zapnuti vnitrniho okruhu) a nic se nestalo.

Cico: No mrazit kvuli tomu v -15 nebudu :-) (teda kdyz nepocitam ze ma nejakou ucinnost do cca +5, jak je to psane i v navodu)

Nicco 23.10.09  10:30

« Re: Vyhřívání zadního okna

Tak cas od casu ju zapnem, hlavne aby sa premazalo tesnenie, inak ze vraj popraska alebo vyschne, ale ze by nepouzivanim v zime odisla, o tom som nepocul.
    Zaujimavy napad s tou vlaznou vodou, ale 100%-tna istota je chemicky rozmrazovac, ako pise DOog1
    Dong1: neviem ako to je vo vnutri urobene, ale nevadi to, ked nechas vypinac smeru fukania pootoceny pred normalou polohou?

Čičo 23.10.09  09:56

« Re: Vyhřívání zadního okna

Vy čo klímu v zime nepoužívate - na jar sa potom nečudujte ak vám odíde kompresor (za oveľa vyššiu sumu ako je ušetrené palivo)...

Dong1 23.10.09  07:26

« Re: Vyhřívání zadního okna

Klima okno vysusi behem chvilky, bohuzel se okamzite zase orosi pri jejim vypnuti (dokonce bych rekl, ze vic jak na zacatku).
    A proto ji v zime nepouziam, pokud chci foukat na sklo, tak kolecko otocim tesne vedle horni polohy (tak aby se klima jeste nezapla) a nebo ji vzdy potom vypnu (bohuzel se po dalsim startu zase zapne).
    Jinak na rozmrazovani predniho skla pouzivam chemicky rozmrazovac, sice to stoji nejaky peniz, ale 100% ucinne a bez opetovneho zamrzani :-)

štíreček1 22.10.09  21:13

« Re: Vyhřívání zadního okna

V zimě se každé auto rosí, nanosí se do auta sníh, pak roztaje a když topíš, tak vlhko jde na skla. Nebo stačí když mrzne a dýcháš, vždy otvírám trochu okno nebo pak to přimrzá na sklo zevnitř. Pokud nechceš klimu používat v zimě, stačí otočit ovládání někam jinam než na sklo, ale právě v zimě se potřebuje foukat na sklo nejvíc. Je fakt, že vlhké sklo se hned vysuší. Já několik let používám vlažnou až teplou vodu na zamrzlé sklo.Ráno si naleju do dvoulitrovky a pěkně ho odmrazím. Sklo se tím prohřeje, stěrače odmrznou a sklo se nerosí ani zevnitř. Problém je ale ve velkých mrazech, protože voda přimrzne ještě dřív, než ji stačím setřít stěrači, to pak používám variantu č.2 hlavu z okna ven >:D

Nicco 22.10.09  16:13

« Re: Vyhřívání zadního okna

Proste nie som z tych, co by klimu pouzivali denne. Stve ma to hlavne v meste, ked mam prejst 5-6km. So zapnutou klimou musim pridavat viac plynu pri rozjazde a tak aj spotreba je vyssia. Tato zima bude Focusova prva, tak uvidime. Fiesta klimu nemala a rozmrazoval som len teplym vzdychom.

Ale ked hovoris, ze vysusuje vzduch, tak to by som mohol pouzit, na dazdive jesenne dni, ked vonku stale prsi a je zima. Sadnem do auta a po par sekundach su vsetky okna zarosene. Len otazka je ako dlho to bude odrosovat a ako dlho to potom vydrzi odrosene.

Čičo 22.10.09  11:07

« Re: Vyhřívání zadního okna

Ako už povedal kolega - ak máš prepnuté ofukovanie na čelné sklo, je predpoklad, že preto, aby si ho odrosil. Preto sa zapne klíma, ktorej jednou z funkcií je aj vysúšanie vzduchu.

Napr. vo Fabii bez klímy ak máš zapnutý vnútorný obeh a prepneš ofuk na sklo tak sa vnútorný obeh vypne. Prečo asi? Info v učebnici fyziky pre ZŠ...

štíreček1 21.10.09  15:47

« Re: Vyhřívání zadního okna

Ten ventilátor jsem měl ve focusovi a mám ho i v maxovi, někdy to hodně pomůže, protože klima vysušuje vzduch, ale někdy je to taky docela zbytečné jako to vyhřívání zadního okna, když není namrzlé.

Nicco 21.10.09  12:48

« Re: Vyhřívání zadního okna

Mne to vo FFII nerobi. Ale tiez tam je jedna ficura, co ma rozculuje, ze sa automaticky zapne klima, ak mam ventilator otoceny na celne sklo a zapnem ho.

štíreček1 20.10.09  18:44

« Vyhřívání zadního okna

Všiml jsem si, že s vločkou se automaticky zapne vyhřívání zadního okna - dělá vám to taky? Není to zrovna dobré řešení na krátké trasy :-O

štíreček1 20.10.09  18:41

« Re: Hmlovky

Do mlhovek bych volil čtyřledky kulaté, vidím je dost často jezdit a svítí stejně jako ty obdélníkové. Pokud už je máš, není co řešit - varianta dvě! Za plastem není místo, navíc bys je neměl kolmo. Já jsem je musel taky víc zapustit, aby netrčely ven a byly kolmo. Na těch fotkách to je vidět. Budeš s tím spokojený a zmákneš to i sám.

Nicco 20.10.09  15:54

« Re: Hmlovky

Hmlovky by som chcel zachovat, uz len z principu. Hella robi taku sadu na Focus a Golf, ze das ich okruhle ledky namiesto hmloviek. Ale ked som to pozeral, tak cena bola cez 4000czk. Naviac, ja uz LEDky mam.
    Teraz sa pokusim vlozit link, ci sa mi to podari:

Čičo 20.10.09  00:05

« Hmlovky

Ak by ti nevadilo, že prídeš o hmlovky (ktoré aj tak nevyužívaš) tak ideálne je ich vyhodiť (nie do koša :-) ) a SPDS dať na ich miesto.

BTW, že ich môže mať tá Felícia je samozrejme blbosť, ešte nemal asi šťastie na poriadneho policajta. A tá Honda tiež...

Nicco 19.10.09  23:27

« Re: DLR

Tie plastove kryty hmloviek su dva, jedna horna lista a potom spodna vypln okolo hmlovky. Ani za jednym nie je miesto. Pod nimi je naraznik. To by som musel rezat do naraznika.
    Ked to dam do varianty 2 tak to sa bude dat v pohode umiestnit rovno - v narazniku budu zosikma, ale pri pohlade zpredu budu rovno. Tato varianta je najepsia, len som sa bal vzdialenosti, ale Felicia to zmenila ;-)

Este som sa bal, ked dam riadiacu jednotku pred chladic, ci tam nebude teplo, ale na moje prekvapenie po 450 km a dilnici bol chladic studeny.

štíreček1 19.10.09  21:34

« Re: DLR

Dají se oddělat ty plastové kryty u mlhovek? Kolik je za nimi místa? Viděl jsem ty diody strčené tam, ale byly kousek ven a nebyly kolmo. Pokud by se to dalo nějak zapustit dovnitř, taky by to nemuselo být špatné. U nás jezdí jeden opel, má je mírně zešikma ven a ještě se to dá, ale pokud nestojíš přímo před autem a stojíš bokem, tak jedno světlo svítí, ale to druhé už není vidět

štíreček1 19.10.09  21:23

« Re: DLR

Normálně zkopíruju odkaz a pak ho vložím tak jak je a ono to funguje ;-)

Nicco 19.10.09  20:04

Ta Honda je bomba >:D
    mam fakticku poznamku. Ako pidavas tie linky v tejto diskusii? Ja ked dam http alebo rovno www tak vzdy mi ich vlozi ako text a konce pre istotu odsekne.

štíreček1 19.10.09  18:54

« Re: DLR

Většinou na těch fotkách je vidět, že se vždy hledí na estetiku a do nárazníku nikdo kvůli nějakým centimetrům vrtat nechce. Je tam dost fotek, co je mají blízko značky. Tohle ale boduje

štíreček1 19.10.09  18:35

« Re: DLR

Jasně, varianta dvě bude lepší, ono kdyby ti trčely ven, tak by Tě mohli fízli upozornit na přečnívající nebo ostré hrany, kde bys mohl někoho zachytit. Toho si všimnou víc, než nějakého centimetru. Já osobně jsem nikdy problém neměl a můžu říct, že jsem je měl u nás první. Teď už s tím jezdí každý a je mnoho typů těch světel. Pokud nějak nerozchodím automatické rozsvěcování, budu o nich uvažovat znovu. Jinak nějaké světla jsou tady:

Jo a ještě jsem měl před diodama pojistku 3A, stačí údajně 1A ale tu jsem nemohl sehnat.

Nicco 19.10.09  18:21

« Re: DLR

Hmlovky mam, len neviem, ci je to vyhoda, lebo za 8 mesiacov som ich zapol iba raz na 5 minut.
    Dnes som stretol Feliciu, co mala moje LEDky v prednej mriezke chladica - tak ako je znak Skoda a boli od seba asi 20 alebo 30cm! Ked ich niekto moze mat tak blizko, tak ja mozem mat 54cm medzi nimi a teda zvolim variantu 2.

Nicco 19.10.09  18:13

« Re: LED na FocusII

Dobre vymyslene s tym zapojenim! Genialita je v jednoduchosti :-!
    Prioritou pre mna je pripevnenie LED do naraznika, kable su az dalsi level. Bohuzial v najblizsich dnoch uz cas na montaz nebudem mat, tak aspon skusim precesat internet ci nenajdem nejake foto.

Čičo 19.10.09  00:40

« DLR

FoFoII má blbo tvarovaný nárazník (prakticky od úrovne svetiel zošikmený) s nedostatkom mriežok (takže ani tie zošikmené SPDS nie je veľmi kam umiestniť). Neviem či máš hmlovky - ak nie, tak miesto je jasné. Ak áno napadajú mi jedine okrúhle SPDS a umiestniť ich vedľa hmloviek...

štíreček1 18.10.09  20:31

« Re: LED na FocusII

Já jsem je viděl na prvním c maxovi zabudované přímo v tom černém plastu jak je u mlhovek, takže asi za tím místo bude, jenže je nevýhoda, že nejsou natočené kolmo ke směru jízdy, pak totiž svítí šikmo ven a zepředu se svítivost snižuje. Ale i tohle už je vymyšlené, prodávají se zešikmené diody, podobně jako obrys auta. Pokud máš ty čtyřdiodové, tak svítí super. Volil bych spíše variantu, aby nepřečnívaly ven, to je myslím horší, než nějaký centimetr k sobě. U mého focuse byla ta mřížka v nárazníku vytahovací, ale musel jsem ji trochu upravit, aby tam vlezly, takže přímo do nárazníku jsem nevrtal. Jinak zapojení jsem řešil tak, aby se zaply s klíčkem, našel jsem pojistku na rádio a tam je připojil, takže zapneš klíč do polohy dva, světla svítí, startuješ, světla nesvítí podobně jako když zhasne rádio, má to výhodu, že nesvítí při samotném startu a do kabiny jsem přivedl jen plus pól. Mínus jsem ukostřil na blatníku, ale při zapnutí normálních světel jsem ledky zhasínal vypinačem v kabině. To mě ale nebavilo, takže pak jsem mínus ukostřil na plus pól potkávacích světel v pojistkové skříni v motorovém prostoru. Takže pokud byly potkávací světla vyplé, ukostření šlo přes vlákno žárovky, pokud se zapla normální světla, na mínus pól diod se přivedl plus a tím nebyly ukostřené, takže samy zhasly. Ušetřil jsem za relátko

Nicco 18.10.09  20:09

« Re: LED na FocusII

Diky Stirecek1. Na FOcus I som uz videl kopec fotiek hlavne na ford-focus.cz, ale nikde som este nevidel foto FocusII, preto som napisal, ci niekto nema. Inak mam asi tie iste RL LED, ako mas ty, ale ja mam 4diodove.
    Dnes som sa hral s roznymi variantami, kde to nasrobujem, ale dokoncil som iba tu riadiacu jednotku. Dal som ju na plechovu podlozku a upevnim to za SPZ pred predny chladic, asi tak 5cm od teplotneho cidla na vystuhe narazniku. Kable v tejto polohe dojdu az ku skrinke s poistkami.
    Uz len tie LEDky nejako zamontovat.

1.) varianta je najnizsia poloha od vozovky - 25-26cm a 46 cm od bocneho obrysu a 67cm medzi nimi, cize celkom ok, akurat potom LEDky trcia vonku a mozem ich pritlacit napr o obrubnik pri parkovani

2.) varianta je vyssie, asi 32cm od vozovky, ale az 52cm od obrysu a 54 mezi nimi. To uz by boli skryte v narazniku.

3.) varianta je ze zoberiem 1600czk a pojdem do Ford servisu, len neviem ako to namontuju, ci mi to neodpadne po 100m.

Tie tvoje si zasroboval odspodu o naraznik? Alebo si naraznik daval dole a tak sroboval?

To Cico. Tie led maju homologizaciu a su RL a ako som pisal ma ich 80% ludi, aj Stirecek1.

štíreček1 18.10.09  19:14

« Re: SPDS

Právě proto jsem si sehnal homologované, ale byly větší, takže šly do spodní mřížky, aby byly od sebe co nejdále. Vzdálenost od obrysu byla dodržená, od země taky. Ale je dost aut co si je dávají, kde je napadne. Viděl jsem je připevněné 20cm od sebe. Auto stále jezdí s těmito světly, takže nejspíš v pohodě.

Čičo 18.10.09  16:14

« Re: SPDS

Tých 60 cm musí byť medzi najbližšími bodmi činnej plochy (bližšie to naozaj nemá význam, napr. v kolóne, preto je aj max. vzdialenosť od vonkajšieho obrysu 40 cm). Pár cm by sa dalo získať presunom do tej spodnej diery v mriežke. K ostatnému sa nevyjadrujem...

štíreček1 18.10.09  15:43

« Re: SPDS

Vzdálenost mezi světly jsem měl 57cm a mezi krajními diodami byla větší než 60cm. U některých aut to prostě jinak nejde bez toho abys řezal v nárazníku a taky za nárazníkem není místa nazbyt. Viděl jsem tyhle samé světla na mondeu a byly ještě blíž, montovali mu je přímo v servisu dle vyhlášky, ale brali taky v potaz estetickou stránku věci a možnosti. Na stk v pohodě, ani se nedíval na homologaci, ani ho nezajímalo zapojení a už vůbec si nedovedu představit, že by běhal s metrem. Policie je k tomuto taky shovívavá, předtím jsem měl na autě nehomologované, viz foto v recenzi nebo foto zde [odkaz] a nikdy žádný problém. Když už mě zastavili, většinou se chodili dívat dozadu, zda mi nesvítí nic jiného.

Čičo 18.10.09  15:11

« SPDS

To štíreček: Vzájomná vzdialenosť SPDS musí byť min. 60 cm - ŠPZ má 52 cm, takže si ich pravdepodobne nemal namontované v súlade s predpismi.

To Nicco: nepoznám Mycar, ale veľa z týchto čín/taiwanov má síce homologáciu, ale len ako pozičné, nie DLR tak bacha na to.

štíreček1 17.10.09  23:18

« Re: LED na FocusII

Měl jsem diody na jedničce, viz foto [odkaz]
    zapojení je taky jednoduché. Auto je prodané, světla jsou ve skříni. Pár fotek focuse mám i v recenzi.

Nicco 17.10.09  20:30

« LED na FocusII

Chlapi, ma z vas niekto LED denne svetla na Focuse II? Mohol by zverejnit foto ako a kde ich ma prisrobovane? Pripadne ak niekto nasiel niekde foto na internete, nech prida link.
    Ja uz mesiac hladam niekoho co to ma a poradil by, kde to tam mam namontovat. Nemyslim teraz tie Hella okruhle namiesto hmloviek, ale take taiwanske od Mycaru (obdlznikove), co ma 80% aut dnes.
    Raz som videl jeden FocusII v Brne, ale bolo to z dialky, takze niekto taky uz existuje ;-)
    Diky

Dong1 08.09.09  07:35

« Re: Ford turbo u motoru 1.6 tdci

jj, je to OK. Jen sem si pri slove cisteni jedne trubky nepredstavil 3000kc :-)
    Ja se s nima pokusim domluvit v ramci pristi garance co s tim.
    Ale dik za info, aspon vim kolik si mam asi pripravit.

foto lulipin

lulipin 07.09.09  18:56

« Re: Ford turbo u motoru 1.6 tdci

no čistí nečistí, já se s nimi bavil a ty průtokové šrouby musí být každopádně nové, jediné co bys ušetřil je ta tlaková hadice, ale pokud bys ji čistil tak dáš zase více peněz za práci. Věř, že to je ta nejlevnější varianta, potom mám na emailu ještě jednu za 13 tis, tam se toho mění víc a má to mít za následek odstranění toho pískání. Nové turbo stojí cca 16700 kč a repase turba stojí cca 7000, ale musí se prý měnit olej, filtry, vedení tlakového oleje tak to stejně vyjde na 12000 kč. Nevím, jestli jsem ti pomohl, ale v mém servisu jsou velice ochotní a dají se s nimi najít různé varianty. Mám též jiné zkušenosti s přístupem, typu jde to jen tak a přes to nejede vlak a musí se měnit díl za nový a pak se teprve ukáže, že to problém neodstranilo, ale za to přece servis nemůže...

Dong1 07.09.09  18:38

« Re: Ford turbo u motoru 1.6 tdci

lulipin: Diky za info. Ja sem uvazoval o cisteni v ramci 80t km prohlidky...ale nejlevnejsi to zrovna neni :-)
    (jestli jsem spravne pochopil tak je to vymena vsech zanasejicih se casti - v Hale mi rikali ze to pouze cisti)