Octavia 1,9 TDI
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« A jeste klima
Me zkusennosti.Zapnuta klima je znat jak za jizdy,pri akceleraci dost,tak samozdrejme i pri volnobehu.Mam manualni na 81kw stale jeste v solidni kondici.Pod 5stupnu se zkratka nespusti.Takze se treba i par mesicu proste nehybe.Zatim maka spolehlive,pri prvnim otepleni po zime ji necham hned "prohnat" a pak pri nepouzivani zhruba jednou za mesic aspon na pul hodky.Klima je spotrebic dosti hladovy.Kdo o tom systemu trosku neco vi,co vsechno musi bezet,tak neni co resit.Pokud to neni potreba,tak se ji snazim nezapinat.Smazit jsem se vsak nehodlal a nehodlam.Doporuceni???Pokud jde udrzet prijemne bez klima,zbytecne nezapinat.Plati pro manual,automatickych jsem moc nevyzkousel.To Mitsi:Nehan nam porad tolik ty nase octavky,nejsou dokonaly,ale mame je radi.... -
"-- skrytý --" 18.05.05 12:37
« Re:
Když nevíš, co dělat, přečti si návod! Ovšem doporučuji nečíst ho jako knihu (tj. od začátku do konce). To se pak při čtení pasáží o nastavování sedaček a správném způsobu používání dětské pojistky unavíš a nedostaneš se k tomu podstatnému, co bývá uvedeno až na konci... -
"-- skrytý --" 18.05.05 11:53
« To: MatuS a mitsi
Teorie o provozu klimatizace po celý rok jsou pěkné, jenže pod +5 st. venku se (aspoň v Octávce) vypne.
Takže klimatizaci nevypínám (právě to odvlhčování je hlavně v létě snad lepší než chlazení), ale bohužel se vypne sama (i při přepnutí na vnitřní okruh, kdy studený vzduch nenasává). -
"-- skrytý --" 18.05.05 11:09
« Bez nadpisu
V nejbližších týdnech budu kupovat starší octavii combi 1.8T. Jako člověk s naprosto jinými zájmy než jsou auta jsem se stal pravidelným návštěvníkem tohoto fóra, abych si doplnil "vzdělání".
Občas jsem překvapen některými příspěvky. Debatami o turbech či klima, kompresorech, kdy co dělat a nedělat, ... získávám pocit, že je pomalu lepší mít auto, které je malé, pomalé, v létě nesnesitelně prohřáté, ..., abych se tak vyhnul riziku, že něco udělám jinak než se má >:D -
matuS 18.05.05 09:16
« Re:
lenze ten kompresor si pokazil zlym pouzivanim. mal si ho pouzivat cely rok. ked 4 mesiace stal, to ho zabilo.
nie nadarmo vyrobca predpisuje minimalne raz za mesiac kompresor zapnut.
osobne nechapem preco ludia v zime klimu vypnu. so zapnutou to lepsie odhmlieva okna a ked ju nieje treba, vypne sa sama a spotrebu nezvysuje. -
"-- skrytý --" 18.05.05 09:14
« Re:
Mohu Tě ujistit, že elektrické servořízení v ceně několika desítek tisíc Kč na Fabiích, které odchází velmi často, je údajně rovněž japonské. Kdo a kde ho vyrábí, to opravdu netuším. Ale svého času jsem řešil problém s Hallovou sondou na Volvu S80 od japonské firmy Denso, ale "made in Spain". Prostě nefungovala, jak měla. Sehnal jsem tutéž "made in Japan" a od té doby bylo po problému. Prostě když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž!
PS: Pokud tady systematicky hájím japonské vozy, mám tím samozřejmě na mysli vozy "made in Japan". A pokud bych si měl vybrat mezi "evropských Japoncem" a Korejcem, sáhnu raději po výrobku firmy Kia či Hyundai. -
"-- skrytý --" 18.05.05 01:24
« Bez nadpisu
Re: Mitsi
U Octávky mi po 5 letech odešel pro změnu kompresor klimatizace (používám ji od jara do podzimu nepřetržitě).
Než jsem ho vyhodil, tak jsem si ho vyfotil. Na fotce s lupou čtu:
SANDEN CORPORATION MADE IN JAPAN.
Takže já mám trochu jiný názor, než že vše německé je špatné a japonské dobré ...
Tím ale v žádném případě netvrdím, že japonské je špatné. -
spitfire 17.05.05 14:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klimatiz
to Mitsi: Ty to ještě nevíš? VW přece poručí i větru, dešti >:D
Připouštím, že moje znalosti fyzikálních zákonů jsou dosti chatrné. To, že klimna žere asi trochu víc, než žárovička blinkru jsem ale schopnej pochopit. Nicméně z mého subjektivního pohledu to zase nesežere až tolik, abych to při normální běžné jízdě nějak registroval. -
spitfire 16.05.05 14:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klimatizace
To Mitsi: 10 kW mi připadne nějak hodně. Nejsilně jší auto, co jsem měl s klimou mělo 205 koní a tam se zapntí nebo nezpnutí klimy logicky nijak neprojevovalo. Měl sjem ale klimu taky v 90 koňový Oktávii a nikdy mi nepřišlo, že by klima výkon auta nebo spotřebu nějak výrazně ovlivňovala. Jeto to tak nějak pořád stejně ať bylo vedlo nebo zima. Při tom to chladilo jak ďas. -
"-- skrytý --" 16.05.05 13:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klimatizace
TopGun: Nevím o tom, že by to šlo v programu ŘJ nastavit, ale dohadovat se nebudu - prostě nevím. Ale jinak je tam obvykle zakomponován "zpožďovací faktor", tj. k připojení kompresoru dojde až po uplynutí určité doby do momentu, kdy přestaneš držet plný plyn. Já bych si tipnul, že jde právě o tohle, nikoli o nějakou hranici otáček motoru. Otáčky motoru by neměly kompresoru nějak vadit, předpokládám, že patřičné zpřevodování má výrobce dobře spočítané.
PS: Pokud se Ti kompresor připojuje "s pískotem", tak si rychle napni hnací řemen, případně ho zkontroluj (včetně napínací kladky) a raději rovnou vyměň! Pískat totiž nesmí. -
"-- skrytý --" 16.05.05 12:58
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klimatizace
To andree: Dvěma kW nevychladíš auto! Pokud jde např. o 1.2 HTP, tak při malých otáčkách motoru klima téměř nechladí. Moderní klimy totiž umějí přizpůsobit svůj výkon otáčkám řemenice kompresoru - jinými slovy: pokud jsou otáčky malé, malý je i odběr příkonu a tím je i malý výkon chlazení. S rostoucími otáčkami pak roste účinek. Tím je řešen problém, kde vzít výkon pro klimu u slabého motoru při nízkých otáčkách klikovky, kdy ten motor často nedává ani tolik, kolik by si kompresor klimy vzal při plném výkonu. To byl ostatně i důvod, proč se donedávna nedávaly klimy do aut s malými motory: nebyly totiž kompresory s regulovatelným výkonem a montáž původních typů (ve stylu "všechno nebo nic") by znamenala praktickou nepoužitelnost takové kombinace - buď by to chladilo stále málo nebo by se s tím nedalo vůbec jezdit!
Možná proto, že je to asi nejhladovější Škodovka si dost hlídám spotřebu. Po přečtení knih o eko jízdě jsem dost změnil styl jízdy (základem jsou co nejnižší otáčky motoru).
Asi extrémy s tímto autem mám mezi 6 a 12 litry, (průměr na dálnici 80 km/h a 160 km/h).
Hodně přitom sleduji vliv klimatizace. Dnes bylo přes 30 stupnu, takze klima jela zpocatku na plno a pozdeji stale na velky vykon. Presto spotreba (mereno pri volnobehu a 60km/h) stoupla ze zhruba 1,8 l/100km na 2.5, max. 3 litry.
I z toho je videt hladovost tohoto motoru, na volnoběh běžně 2l/hodinu, studený i přes 3l/hod. Klime staci min nez tomuto motoru (s ostatním příslušenstvím) na volnobezny chod.
Při běžném provozu je zvýšení spotřeby (ať už při snaze o přesnost měřené při volnoběhu nebo při záběru) do 0.5 l/100km.
Když si uvědomím, jak velký vliv na spotřebu má způsob jízdy, tak proti tomu je spotřeba klimatizace zanedbatelná. S ohledem na výkon motoru to odhaduji, že při maximu bude příkon kolem 5kW, při běžném provozu 1, max. 2 kW.
Na tomto autě mám najeto 160 tisíc.
Ještě k dojmům: Běžně vůbez nepoznám snížení výkonu spotřebou klimatizace. Výrazně to bylo znát, jen když mě "opustil" japonský kompresor (psal jsem o tom).
Klima málo chladila, byly znát rázy při zapínání a při akcelaraci byl chybějící výkon skutečně znát.