Lada Niva - vaše názory
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Feroza
K tej feroze: Ano je fakt, ze nie vsetky mali uzaver v predu - treba hladat. Podobne je faktom, ze je ich velmi maaalo = problematicky potencialny servis. Preto treba velmi, ale velmi zvazit vlastne moznosti v pripade nejakych tech. problemov. Ja som to uviedol iba ako velmi zaujmavu alternativu. Poznam totiz chlapika co ma kvazi restauraciu v horach = neasfaltove cesty. Vozieva na tom potraviny ked je teren 'ako tak' zjazdny. Inokedy mu sluzi starucky UNIMOG ... Jeho postehy: Motor ako tak v pohode, ale zerie olej (na kratkyvch trasach to ale moc nevadi), zadna naprava ale nie je dimenzova na prevoz tazkych nakladov - hold auto pre srandu so spickovou priechodnostou. Ono treba to zvazit na co ho chcete. Este ke tej nive - ma samonosnu karoseriu co pri korozii byva problem (volakedy sme mali doma Moskvica - tam zadna naprava casom 'vosla do kufra'). Feroza ma ram - tam staci pri problemoch flexa a CO2. Este typ: neviem ako v CR, ale na slovensku predava Armada prebytocne zasoby, my sme tak kupili pred par rokmi za 1000sk (srotovu cenu) a flasu domacej UAZa, sice som pod nim stravil strasne vela casu, ale da sa to prezit. -
« Bez nadpisu
jo - to uz byla nova generace - ty diesely se zacali dodavat tak tipuju pred 3 rokama. Misto toho koupil tusim Freelandera ale mozna defendera- nevim
patrol a pajero - to uz teren nic moc - tiha. Ten range nevim.
A co land cruiser ??? - vaha hodne vysoka ale rekl bych ze vlastnosti super - pouzivaj ho v KRNAPU a vyjezd spickovej
U toho cherokee prave dost nadavali na motor - ze je slabej, hlavne na silnici. Ono udelat 140kW (???? v nejsilnejsi verzi) na 4 litrech neni zadnej moc dobrej vykon - chapu kroutak -
« Re:
ad spotřeba...v terénu si na malou jedničku pod plným plynem vezme stovku možná i litrový Samurai.
ad váha...on se Cherokee blbě někam zařazuje, je samozřejmě o něco těžší proti kategorii Niva, Samurai, Vitara, Aro 10,4, ale proti Patrolu, Pajeru, Range atd je to muší váha. Na druhou stranu má motor výkonově srovnatelný s velkými offroady. Podle mě, je s ohledem na to docela lehoučký.
Spolehlivost nemůžu posoudit, neb jsem ho neměl. Možná něco málo naznačuje to, že nemá žebřinový rám, ale je samonosný. Na druhou stranu Niva je konstruovaná stejně a a ještě k tomu má přední nápravu nezávisle zavěšenou. V tomhle má Indián určitě navrch.
ad kámoš...pokud koupil Jeep s motorem MB, tak to bude nejspíš už druhá generace ne? To se asi s hranáčem nedá srovnat. A jestli místo něj koupil LR Defender, nebo Discovery, tak nejspíš udělal dobře.
ad Vitara..to je vůbec docela nedoceněné a podceňované auto. Asi je to tím, že na pohled ani moc nevypadá jako offroad. Nicméně pokud ho někdy někdo viděl v terénu, byl vždy překvapen. Na členitém povrchu určitě mnohem lepší než třeba Patrol. Navíc je spolehlivá. Bohužel se moc neprodávají (ojeté-asi majitelé ví proč) a když už, tak je neúnosně drahá, nebo do mrtě ojetá.
ad...offroad závody... zrovna ty dva kousky Jeepu Cherokee co jezdily Moravskou trofej myslím nijak extra upravený nebyly. Jen odlehčené, možná zesílené prvky podvozku, skořepinové sedačky a vnitřní rám. Myslím, že jinak +/- sériovka. Ale nevím jistě. Rozhodně to nebyly úchylné hybridy se kterými se jezdí v Čechách, kde není problém vidět Trabanta na podvozku Suzuki, Aro s podvozkem od Land Cruiseru a Peugeot 205 s podvozkem Mercedes G.
ad...obecně offroady. Stejně se ve finále dá říct, že pokud jsou dvě auta podobně velká, podobně tvarovaná, mají podobnou světlost a předvším budou mít !!srovnatelné obutí!! atd, budou se v terénu chovat +/- podobně a nezáleží na značce a objemu motoru. Rozdíl bude jen v té spolehlivosti, Pro mě byl největší šok, když jsem z Ara 10,4 s motorem 1,4 l, o 65 koních přesedl do Wrangleru se čtyřlitrem. Nebo přesněji, šok se nekonal, ten Wrangler jezdil v podstatě úplně stejně jako to Aro, prakticky žádný rozdíl... -
« Bez nadpisu
nikdy jsem ho nevlastnil ale zkusenosti nejaky mam, kamos ho dostal jako splatku dluhu od nejakeho uz nesolventniho partnera. Je to lesak a myslivec - takze vyuziva tohle auta tak z 90% v terenu ,na silnici si netroufne - jezdit za 25 litru neni zrovna vyhra, v terenu se dostaval az na 100 (kratkodobe - jizda pres oranici), dostupnost zas az tak spickova me nepripada - uz dost velke vaha oproti nive, vitare atak.
Preci jen v USA, odkad to je, je to auto zejmena duchodcu. Co jeste vim ze se tomu radi podelavaji takovy ty pridavny veci (ve smyslu co u osobaku neni)- jako prev., diferenc., uzaverky a podvozek dostv terenu trpi.
A kamos koupil funglovku - neco s MB motorem (uz diesel, CDI) a musel ho asi po roce vratit, - problemy s motorem a rizenim, dost nadaval , misto toho koupil LR a chvali, taky vitaru - ale nejaky problemy s motorem - jednotka
Ale nutno dodat, vypada opravdu dobre- hlavne ty hranaty
myslim ale ze auta co jezdej na offroad zavody nemaji s beznyma verzea nic moc spolecnyho -
« Re:
tradaja, hele co máš proti Cherokee? Ze všech offroadů generace ´90 má největší světlost, jako jeden z mála se dá sehnat s automatem a při tom je poměrně lehký. Sám jsem ho sice nejel, ale na offroad závodech na Moravě s ním dvě posádky někde od UH pravidelně vítězily (tak v letech 97 - 2000). Řekl bych že ho podceňuješ, nebo s ním máš nějakou osobní špatnou zkušenost? Mám na mysli samozřejmě starého hranatého Čerokéze.
Daihatsu mělo u nás zastoupení jen velmi krátce, takže to s těma Ferozama a Rocky nebude asi žádný med. -
« Bez nadpisu
myslim ze ta feroza je zasah do cernyho, ale napr. na annonci je jenom 1 za 29 tis. Daihatsu ma vlastni motory ????? Jak se daji sehnat dily ??? Spolehlivost ??? Potreboval bych koupit neco takoveho na podzim, tak za cca 120, a aby to jeste nejakej rok vydrzelo. Vitary sou drahy, samuraie maly, niva ani nahodou, cherokee - to nechci, do terenu nic moc. Nic jinyho mem moc nenapada. Nechci do toho rvat prachy. To daihatsu si myslim se by bylo dobry - jak uz sem psal, dost jizd opravdu v tvrdym terenu, dost na silnici (ale bydlim v podkrkonosi) s nekdy dost snehem, potreboval bych za tim tahat vlek. A kdyz se v tom prevezou 4 lidi tak bych se nezlobil. Diky -
« Re:
Rob, já vlastní Nivu neměl, jen jsem s ní jezdil, takže o pátém kvaltu mám jen mlhavé tušení. Jinak jsem byl potrestán rumunskou konkurencí Aro, ale to přeháním, měl jsem to autíčko docela rád, projelo hodně a v létě se dala sundat střecha:-)
Co se automatů týká, dost často se dá zaslechnout (od lidí, kteří nikdy v terénu nejeli), že "automat do teréňáků nepatří"... což je samozřejmě nesmysl. Kdo někdy jel v opravdu těžkém terénu, musí výhodu automatu ocenit. Jednak se to vyplatí ve stoupání, protože to, jak správně říkáš, podřadí bez ztráty trakce, druhak měnič trošku poladí momentovou charakteristiku směrem k nižším otáčkám, (resp nižším rychlostem), což se v terénu hodí a třeťak, a to já považuju za největší výhodu, máš v čelnittém terénu volné ruce a můžeš točit volantem a sledovat trasu. Což je strašně super, protože když je terén opravdu náročný, tak chvílema nevíš, jestli máš dřív kroutit volantem, sázet kvalty, sledovat povrch, brzdit, nebo co...
Já mám automat ve svém druhém Subaru a nemůžu si ho vynachválit...až na spotřebu teda... -
« Bez nadpisu
Magic ma pravdu, to auto snad opravdu dokaze shnit i za jednu zimu, pred asi 10 lety jsem ji privezl ze Svycarska, perfektni kousek, kdyz jsem vsak zacal to auto zkoumat bliz, nestacil jsem se divit, bylo jen 3 roky stare a kdyz jsem omylem zavadil o tesnici gumu v kufru, tak koroze pod tim byla takova, ze jsem to rozdrtil i prstem, kdyz jsem sundal chromovou obroucku od predniho svetla - to same, uplne uz jsem dostal strach to auto ridit, jinak na ceste celkem super dira nedira , vsechno to tak nejak pohltilo, na tom aute byla velice zajimava vec, Rusaci totiz museli pro vyvoz mit uz katalyzator a pritom to nemelo jeste pocitac, trochu mi to obcas skubalo a v servisu na to hledeli jako by to spadlo z Marsu, nasli tam totiz nejaky tisteny spoj , vypadalo to jak nahradni pamet do pocitace a to ridilo ten proces spalovani, nekdo o tom mozna vi vic, ale v te dobe to byla celkem pekna zajimavost -
« Bez nadpisu
GeorgRolf: Dík za podporu, aspoň někdo se mnou souhlasí. Holt NIVA nikdy nebude JEEP CHEROKEE, a naopak. Upřímně: Fakt bych ji nechtěl. Možná jako dar, i když trochu danajský. PS: Moc příjemná věc v terénu je automatická převodovka. Řazení bez přerušení trakce je fajn. Já osobně mám automaty moc rád, bohužel v „našich zeměpisných šířkách“ je názor na ně velmi skeptický. Komické bývá přirovnání: „Nikdy jsem s tím nejel a ani bych to nechtěl“. Co si potom myslet, že? PS2: Pátá rychlost u NIVY prý občas „trochu“ zlobí >:D Nevíš o tom nic? -
« Bez nadpisu
magic: Jako strojař vím, že diferenciál se skládá ze součástí, jako jsou pastorek, (dnes většinou kuželový s globoidním ozubením z důvodu hlučnosti) talířové kolo , čep satelitů, satelity (min. dva) a planetová kola. Velmi zjednodušeně a v základu samozřejmě a u konstrukce dif. nejčastěji používané. Pokud není mech. uzávěra či elektronicky řízená trakce jednotlivých kol (přibrzďování protáčejícího se kola), potom kolo, které nemá adhezi, se bude prostě protáčet. U NIVY tedy platí, že pokud je jedna náprava na podkladu, který umožňuje záběr oběma kolům, potom se jede. To platí samozřejmě při uzavřeném mezin. dif. Pokud uzavřen není, stačí aby jedno(!) kolo bylo "ve vzduchu", a prostě se nejede. Přídavná převodovka je jenom převodovka. Nic víc. Zanedbávám určitý přenos momentu prostřednictvím tření a odporu oleje v soukolí. Zejména v zimě, kdy je olej méně tekutý, je to znát. Jestli ale myslíš, že je to u NIVY jinak, přesvědčovat Tě nebudu. Každý si necháme "to svoje." PS: Když zhasne u NIVY motor při zařazené rychlosti, tak přestane fungovat i spojka, že nejde motor opět nastartovat? -
« Re:
Magic? Můžeš ještě trochu objasnit o jakém originálním systému pohonu made in CCCP mluvíš? Niva se kterou jsem jezdil já a i ty další se kterými jsem se měl možnost kdy setkat měly vždy normální mezinápravový dif s manuální uzávěrkou a volné nápravové diferenciály, přesně tak jak píše Rob. Jediná věc navíc byla redukce. A zrovna na motokrosové trati (Vranov) mám s Nivou i jinými offroady leccos najeto a nikdy jsem neměl pocit, že by se ve šplhání do kopce chovala jinak než jiné offroady. Krom toho, že měla nedostatek síly... -
"-- skrytý --" 21.01.05 11:05
« Bez nadpisu
To Rob 2> překvapuje mně, že píšeš kolik jsi najel km s Nivou a přitom ji neznáš. Když tam narveš redukci, tak si systému šplhadla prostě nelze nevšimnout, zvlášť do nějakýho prudkýho kopce (např. motokrosová dráha). Můžou za to právě ty volný diferákyna nápravách, díky nimž se protilehlá kola na jedné straně volně odvalují přes satelity po planetkách na rozdíl od té dvojice kol, která je v záběru. To samý dělá většina čtyřkolek do uzavření špér na nápravách (když ji hodíš na zvedák a budeš točit levým předním kolem, nejčastěji zadní pravý - podle konstrukce a odporu těch diferáků - se bude točit proti; Majitelé např. Subaru Impreza s atmosf. motorem by o tom mohli taky vyprávět). Samozřejmě máš pravdu v tom, že off-road chce nejraději naftu kvůli velkýmu krouťáku v nízkých otáčkách. Když u Nivy chcípne v kopci motor, jsi v háji, nastartovat ho při zařazeným kvaltu je skoro nemožný. Ale tady se hovořilo o auťáku do 50.000 Kč, takže podobné úvahy jsou nad rámec požadavku. Krátkej rozvor bych vnímal naopak jako výhodu, protože právě nejběžnější důvod uvíznutí velkých a těžkých off-roadů v terénu je postavení auta na podlahu. -
« Re:
Ono když se řekne "projede vše", tak to pokaždé znamená něco jiného. Záleží jaký terén si pod tím představíš. Patroly jsou držáky, je to takový tažný kůň, ale nikoliv kamzík. Ve skutečnosti je to tak, že třeba Samurai projede často tam, kde by Patrol (nebo třeba i Hummer) skončil a zase naopak. Samuraie by si určitě nikdo nevzal na cestování po Africe, ale když jde o opravdu členitý terén - hrboly, zlomy, boule, úžlabiny apod. je lehký offroad jako je Niva, Samurai či Vitara nepřekonatelný. Defender (zvláště krátký) má výhodu v tom, že i přes větší rozměry je poměrně lehký, má velkou světlost (nejen vzdálenost mezi zemí a nejnižším bodem podvozku, ale celkově je tak nějak docela vysoký) a na spodku nemá moc míst, se kterými by mohl zachytit. S Defenderem jsem ovšem nikdy nejel, tenhle poznatek mám vypozorovaný spíše "zvenku", takže mě ber v tomto s rezervou.
Já třeba momentálně blbnu v terénu s Kubelwagenem Bundeswehru (v podstatě takový terénní VW Brouk) ze ´60 let. Má to jen klasický zadní pohon (a motor vzadu), váží to kolem 700 kg i s plnou nádrží a mnohdy to projede i tam, kde vím, že bych s klasickým 4x4 offroadem co jsem jezdil dřív projel jen těžko. Proč? Protože je lehký a má naprosto hladký spodek bez jediného výstupku, takže se nemá čím zachytit. Na druhou stranu, jak je bláto, tak hrabu a hrabu a hrabu. Prostě vždycky je něco za něco... -
"-- skrytý --" 20.01.05 21:45
« Bez nadpisu
Smudla: na ty vaše kotáry, se divím, že sis tu Nivu nepořídil už dávno. Za tu cenu, a to co popisuješ, je velice dobrý kup, a na ty účely naprosto ideální. Sice bude třeba pořádně zařádit s klempířinou, ale to nevidím jako nejmenší problém. A asi bych do toho vrazil plyn, je to karb a typovka, takže papíry za hubičku, a bombu se směšovačem máš beztak tutově aspoň v jednom exempláři pod stolem...
Jinak se dost divím, že se na něco takového ptáš na netu, jako bys nikdy neměl žádného žigulíka. Přitom, mám dojem, ses mj. i na nich vyučil, nebo se pletu? -
« ?????
do patrola z 80. let jak tady nekdo napsal bych teda nesel. Patroly jsou uz pomerne velky kravy, do terenu nevhodny. Ten znamy ma misto nivy jeste mitsubishi L200 a na tu 200 kvuli prujezdnosti nedava - ale vyhoda je tam odpojitelny nahon jedny napravy - cesty. Pry ma skodka (se slusnyma gumama) lepsi vlastnosti aspon co se tyce stoupavosti atak. Ja teda taky jednu dobu jezdil skodky :-) a s prujezdnosti terenem jsem byl spokojen. Musela byt teda na 14 palcovych kolech a poradny protektory, zapadl jsem jen jednou a to po vanu, a to jsem najezdil v lese tisice km a teren jsem zkousel veskerej (v lese podnikam a tak dotazeni nejakeho vetsiho mnozstvi materialu neni rucne mozna). Taky byla zivotnost skodek 7-20 mesicu a pak prodej nejakymu tragedovi tak za 1500. Ta L200 je cistej delnik taky, stejne jako toyota hilux, nissan pickup apod. Auta na prevozy materialu ikdyz uvnitr to celkem taky jde, rychlost do 80 pak uz to dost plave.
Co je napr. do terenu ciste nevhodny je jeep cherokee -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Rob2 Niva nemá motor nevhodný pro terén, ale spíš málo účinnou redukci. Aro 10,4 má koní ještě méně, krouťák téměř o 20 % nižší, ale redukci o 35 % účinnější a nedostatkem tahu v terénu netrpí. Samozřejmě pokud to nebereš tak, že jediný motor pro terén je diesel
LandCruiser je určitě super ve všech podobách, ale je to spíš auto kategorie Patrol. I když starší (hranatá) třídveřová verze co vypadá jako traktor by určitě spadala do kategorie o které se bavíme. To by mohla být přímá konkurence Čerokéze, protože váha bude podobná, výkon taky. A Toyota bude určitě lepší, ale to je soudím, neznám, je jich docela málo.
No možná je 140 kW ze 4 l málo, ale nebavíme se přece o vlastnostech na silnici. A v terénu je výkon motoru podružná hodnota. Viz např Auto Union Munga (v podstatě jeep Bundeswehru), která má 0,9l dvoutakt odpovídající +/- Wartburgu a průjezdnost je při tom skvělá. Nebo rakouské offroady Hafflinger a Pinzgauer, které taky mají pár koní a při tom nedostižné vlastnosti.