BMW X3
« BMW X3
Dabel: Výhody som už opísal. Prečítaj si pár mojich príspevkov dozadu. ;-)
Pernamentný pohon 4x4 to má len nie 50:50. ;-)
Ide tu o možnosť predbiehať rýchle autá na diaľnici a pritom sa ľahko vyštverať v zime na chatu. Nechápeš :?: >:D
A pokiaľ ide o priestor, mal by si si do X3-ky sadnúť. Je v nej toľko miesta ako v ktorejkoľvek limuzíne strednej triedy. ;-)
Stavros: Neboj, už sa na tom pracuje. >:-[] -
matuS 15.12.04 11:36
« Re: Re: Re: Re: Re: BMW X3
ale co je na nich sportove? toto som napisal ked som prisiel zo skusobnych jazd bmw1:
ako prve som mal 120i, cize 2 liter, vykon okolo 150 koni, tak sa dalo cakat ze to bude fasa jazda. No, nebola. auto malo najazdene 1500km, takze este z neho asi nesiel plny vykon. Bola to fakt slabota! Zvuk pri 3000ot bol ako na inom aute pri pridani plynu pri 1000ot, cize akoby sa dusil. Aky taky vykon z toho isiel od 5800ot a vyssie (redline 6500, cutout asi 6800), inak to bolo vyslovene lenive, mozno aj preto to malo 6st prevodovku, ktora bola nic moc, dlhe drahy radenia a navyse redline na dvojke pri 90km/h sa mi zda dost blbe...isiel som s tym na Pezinsku Babu (kopec pri Bratislave kde sa konaju preteky do vrchu), takze aby som mohol ist pomerne svizne, tak som isiel stale na 3jke a stale som tam mal 6000 otacok (samozrejme mam na mysli ten usek pred prudkymi zakrutami) Zhodou okolnosti prave pri 6000ot to malo zvuk ako normalne auto v normalnych otackach, takze vzdy ked som sa pozabudol, tak ma v rozbehu zastavil obmedzovac...
V prudkych zakrutach to sedelo priemerne a auto islo cez predok von, ze som mal pocit ze je to predohrab (gumy tusim 225). Zadok vobec nepomahal riadit, spravit powerslide bolo nemozne (nizky vykon) - cely cas som mal vypnute nejake DCT, co malo byt nieco ako system kontroly trakcie, vyplo sa spolu s tym aj ESP.
Brzdy sa mi zdali super, tak isto riadenie. Mam poznamku este k sedeniu zadnej napravy - nekontroloval som tlak v gumach, ale v tiahlych zakrutach tak divne tocil zadok, akoby tam bola aktivna naprava. Mal som z toho cudny pocit, pretoze za takych podmienok sa auto spravalo vyrazne pretacavo, kym pod plynom v uzkych zatackach vyrazne nedotacavo, ako som pisal vyssie.
Spotreba bola uplne hroziva (nad 15l) a fakt ze ziaden rekord sa s tym utrhnut nedalo. Tym nechcem povedat ze sa s tym neda jazdit, motor bol celkom pruzny, ale cele to bolo akesi vlazne, od BMW som teda cakal rozhodne daleko viacej, toto bolo ako auto pre zensku.
Druhe som mal 120d, turbodiesel o vykone 163koni, a to bolo ine kafe! Toto uz slo naozaj dobre, akurat skoda ze dizel nejde tocit do 7000 :-) Bohuzial som sa musel o auto podelit s kamosom, takze ja som isiel len po dialnici, vytiahlo to 230 (od 180 hore to slo velmi pomaly) takze neviem ci sa jazdne vlastnosti nejako zmenili. Ale urcite toto je motor, ktory by som do toho zobral. BTW pri tych 230 to na dialnici sedelo spolahlivo, bolo vidiet ze na to sa zamerali asi viacej ako na uzke zakruty.
Co sa tyka samotneho auta, tak priestorovo je to pre 4 ludi v pohode, aj vzadu sa aj vysoky (do 185cm) velmi dobre posadi, ale nesmu byt 3, lebo na sirku sa nezmestia. Vypracovanie, ehm, celkovo dobre, ale boli tam detaily, ktore by som v aute za milion nezniesol (zopar plastov na palubovke, zapinanie stropneho osvetlenia v kabine, ovladanie stresneho okna...)
Co sa tyka vodica, tak posed v aute super, vyhlad von cez zrkadla super, volant najsuper (krasne tucny kozeny) ciferniky krasne, bolo vidno ze na vodica sa snazia zaposobit najviac. Trocha som mal problem so sedackou, strasne ma tlacila opierka na krize, a slecna mi nevedela ukazat kde sa to nastavuje (sam som to nenasiel. btw sedadlo je tak zvlastne skonstruovane ako u isteho korejskeho auta - operadlo zasahuje az do sedacej casti, na Prime v ich motormagazine toho korejnca kvoli tomu pekne zniesli pod zem, u BMW to nekritizuje nikto...) BTW auta boli v dost dobre vybave - koza, elektricka strecha a pod, ale sedacky boli manualne nastavitelne - ouch. A po 40min ostrej jazdy ma fakt bolel chrbat. ??? ups
Dalsi problem bol v pedaloch. Ani si neviem spomenut, kedy sa mi naposledy stalo, ze som so spojkou stlacil aj brzdu. Bol som z toho prekvapeny nielen ja. A to som mal obute normalne slusne topanky. Plynovy pedal bol tiez nasackovany na brzdovom, zrejme aby bolo mozne pri brzdeni stlacit aj plyn (na medziplyn) nic ine ma nenapada.
Proste a jasne, keby som mal dat milion za auto, BMW 1 by to urcite nebolo, dost ma to sklamalo, ale BMW som soferoval prvy krat v zivote a mozno som mal len privelke ocakavania. -
"-- skrytý --" 15.12.04 11:31
« Re: Re: Re: Re: Re: BMW X3
X3 je rozhodně o dost prostornější, než trojková řada!
To 911T: Já netvrdím, že BMW neumí udělat MOTOR, který by si nezasloužil mezinárodní ocenění, přinejmenším za high-tech. Jenže ty motory, které se dávají do cenově dostupných BMW, rozhodně prim ve svých kubaturách (ve vztahu ke konkurenci) nehrají! Navíc mám takový silný pocit, že často vůbec nedosahují deklarovaných výkonových parametrů.
A pokud jde o podvozek, "tvrdost" ještě nedělá "sportovní charakter" a už vůbec ne "jízdní vlastnosti". "Jednička" si prostě hraje na "sportovně střiženého Bavoráka", kterým ovšem v žádném případě není! Bohužel...
PS: Řada věcí je samozřejmě otázkou zvyku, ovšem "lámání šaltpáky" při řazení zpátečky považuji za nebetyčnou hloupost. -
« Re: Re: Re: Re: Re: BMW X3
911T: Stale spominas "nesporne vyhody", ale ja ich stale nevidim (okrem teda tej lyzovacky raz za rok). Ked chcem auto do terenu, kupim si normalny offroad a nie takyto "radoby terenak", ktory ani permanentny 4x4 nema, nehovoriac o uzavierke. Ked chcem auto na dialnicu ("predbiehat osobaky"), kupim si silne auto strednej triedy s omnoho lepsimi jazdnymi vlastnostami, nizsou spotrebou, lepsim vnutornym priestorom a pohodlnejsie. Ked chcem auto na "santenie", kupim si sportaka. Ale kedy si kupim nieco take ako "lahky offroad", teda okrem toho pripadu, ze by som chcel mat image bezkrkeho vyholeneho truhlika? -
« Re: Re: Re: Re: BMW X3
Mitsi: Neviem čo Ti na tých bavorcoch tak vadí. Podľa mňa vo svojich modeloch ponúkajú športovejšie jazdné vlastnosti(tvrdšie podvozky) ako konkurencia čo im nemožno vyčítať. Na tom je tá značka postavená. :roll:
A čo sa týka motorov - aj ja mám pocit že napr. tá 1.6(115k) v jedničke nie je dostatočná motorizácia na BMW tohto typu, ale čo sa týka kvality motorov je BMW jednoznačne na špici. Svedčia o tom aj pravidelné ocenenia v ankete motory roka kde sa BMW každý rok usádza v niekoľkých( :!: ) kategóriach na prvých troch miestach. ;-)
Ale ten spomínaný dvojliter som neskúšal takže neviem. 8-s
Ináč s tou spiatočkou je to len otázka zvyku. ;-)
Marlin: V jedničke vzadu nie je menej miesta ako v konkurencii. Skúšal som. A ten kufor sa tiež nevymyká priemeru. ;-)
Samozrejme ak je to niekomu málo, musí sa pokuknúť po strednej triede. ;-)
A ten dobytok na X3-ke si mohol kúpiť čokoľvek iné a jazdil by možno rovnako. Ikeď všetci dobre vieme ako výkonné auto vodiča pokúša ísť až do červených otáčok. >:-[]
GeorgRolf: Áno tá redukčná prevodovka určite spraví svoje. Veď ja ani nepochybujem o kvalitách FORESTRA v teréne. Rozhodne sú väčšie ako sa na prvý pohľad zdá. :roll:
Stavros: Ja Ti predsa neberiem že DICOVERY je super OFF ROAD. LAND ROVER bol na toto vždy expert. ;-)
Aj keď vzduchové pruženie je už roky u niektorých áut úplne bežné. :roll:
Ale uvedom si že nemôžeš X3-ku porovnávať s týmto mamutom. Tie autá sú proste niekde inde. Na hony vzdialené. X3-ka nemá ambície byť ťažký OFF ROAD. Ale má ambície na diaľnici predbiehať osobáky. >:-[]
A ešte niečo. Nehovor mi že nový DISCOVERY nie je imidžovka :!: -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMW X3
2 mitsi. JA jsem 1 jeste nejel, takze nemuzu soudit, sice se mi po designovy strance libi, ale to je tak vsechno, co o tom aute muzu rict. Asi to budu muset zkusit a udelatsi o tom vlastni nazor.
ja bych si X3 nekoupil, protoze kdybych si uz koupil off roada, tak s nim v tom terenu jezdit budu, a kupoval bych si budto Disco III, Patrola (stareho hranateho, tridveroveho, i noveho) nebo Defendra. Ta X3 mi prijde bez vyuziti, do terenu se nehodi, jenom do lehkeho a na silnici to holt neni ono :roll: -
"-- skrytý --" 15.12.04 09:10
« Re: Re: Re: Re: Re: BMW X3
To marlin: to, co jsi vyjádřil ve vztahu k jedničkové řadě, je jen jedna část problému - k tomu přistupují ubohé motorizace (obzvláště benzínový dvoulitr je navzdrory papírovým údajům opravdu trapný) a pro BMW "neadekvátní" jízdní vlastnosti. A to už vůbec nemluvím o řazení zpátečky, kde se vždy bojím, že ulomím šaltpáku. Ale to je dnes problém všech BMW bez automatu.
PS: Uvědomuji si, že motorističtí novináři tvrdí pravý opak. Asi dostali pěkný dárek za odzkoušení... (mně nedali v BMW nic). -
« Re: Re: Re: Re: BMW X3
Byl jsem na predvadeckach Land Rover Discovery III, auto ma vzduchove perovani s moznosti nastaveni dle pozadavku ridice. Je v nem naftovy sestivalec 2,7 s vykonem 190 PS. Na vzduchovem perovani jede po normalni silnici s neuveritelnou stabilitou a lehkosti, do interieru nepronika temer zadny hluk a v terenu zvlada to same jako Defender. Po shlednuti videa, ktere natocil majitel firmy s predvadecim vozidlem jsem si musel nahodil sanici. Co auto zvlada v hlubokem snehu a v terenu na normalnich zimnich kolech jsem jeste nevidel. Nazvedane off roady se uzaverkama vsech tri diferencialu nepocitam. Proste ja bych si X3-ku nekoupil v zadnem pripade, uz z toho duvodu, ze mi vadi slovo imidzovka. -
« Re: Re: Re: BMW X3
Světlá výška je vážně limitující faktor, ale upřímně...myslíš si, že 6 mm hraje až takovou roli? (Forester - 195 mm, X 3 - 201 mm) To jsou ovšem trapné katalogové parametry. Ve skutečnosti je důležité, jak je spodek auta "uklizený", než pár milimetrů sem a tam. Co třeba redukční převodovka, nižší těžiště atd atd? Je to fakt jen o image...nic jiného v tom není. -
« Re: Re: Re: Re: BMW X3
2 Mitsi, proc myslis, ze jednicka je pruser? Zadohraby hatchback, kde je malej kufr a dozadu se nikdo rozumne nenasouka..... ehm, asi jsem si odpovedel co :roll:
2 911T no, ja to neberu, kdyz si koupi bezpecnejsi auto (mimochodem, tim malym aute jsem myslel 106ku ;-) jeste horsi)
no, kdyz sleduju tady jistou X3 (ktera tady jezdi) tak ten ridic jezdi jak dobytek, a mam vzdy strach kdyz ho vidim, nevim co udela. A podle me to je kockolap, ale urcite sve vyhody ma.... -
"-- skrytý --" 15.12.04 00:06
« Re: Re: Re: BMW X3
Aniž bych se chtěl mísit do debaty, zda SUV od BMW (či úplně jiné firmy) ano či ne, neodpustím si malou poznámku (když už jste do této oblasti zabředli): BMW 1 je po všech stránkách docela průser, ale věřím, že se přesto najdou "značkaři", kteří to koupí jenom proto, že nese znak BMW.
Při statické prohlídce X3 (na rozdíl od 1, kterou jsem "protáhl" v dost verzích, s X3 jsem zatím nejel), mi byla sympatičtější než X5 a rozhodně bych po ní sáhl raději, než po řadě 3, což jen jen o málo menší průser, než řada 1.
Jestliže šlo výrobci o snahu přiblížit vozy BMW i méně majetné klientele - to kvůli nesporným kvalitám této značky, pak X3 hodnotím jako trefu do černého, zatímco řadu 1 jako úplný propadák dobrý tak opravdu jen pro ty "značkaře", kteří od auta skutečně neočekávají více, než že ponese renomovanou značku. -
« Re: Re: BMW X3
Jasné, viezol a práve preto píšem čo píšem. To auto ma očarilo. Nie je to divá koza ako RAV4-ka a CRV-čko. Na ceste je ako doma. A v zátačkách prekonáva všetky pravé SUV-ka. ;-)
V teréne som síce FORESTRA nevidel, ale veľa som počul. Nato ako vyzerá je to vraj slušný zálesák(ako všetky SUBARU). Ale svetlá výška nepustí. :roll:
Jednička je už iná kapitola. Mimochodom, skúšal si aj A3-ku? Myslím že jej nemáš veľmi čo vyčítať. Vo svojej triede to rozhodne nie je outsider. Ide len o to, čo od toho auta očakávaš. Ak chceš komfort, kúp si škaredého MEGANa. :D -
matuS 14.12.04 22:50
« Re: BMW X3
911T uz si sa niekedy v tej slavnej X3 viezol? uz si ju skusil a porovnal s foresterom v terene?
lebo mam pocit, ze si len nadseny z citania reklamnych brozur.
som sa celkom nedavno vozil v novej triede 1 a musim povedat ze je to uplne obycajne auto (za neobycajnu cenu) so sirokymi gumami a tvrdym podvozkom ale pritom si vsade o tom precitas ake je to super-mega-bomba. len aby ta x3 nebola presne o tom istom - auto pre panicky. -
« BMW X3
Zabudol som ešte na GeorgRolfa. ;-)
Takže neviem ako je to u Vás ale pochybujem že si chudobný podnikatelia kupujú auto cez milión Kč. U nás určite nie. ;-)
Táto trieda má svoj význam. A väčší ako si myslíš. Veľmi málo ľudí skutočne využíva drahé OFF ROADy ktoré majú naozaj vysoké prevádzkové náklady. Pritom tieto autá nie sú ani komfortné a ani veľmi čiperné. Práve naopak. A keď si to títo ľudia uvedomia, hádaj čo si kúpia nabudúce. Samozrejme ľahké SUV/SAVko(alebo aj SUBARU). A až potom zistia čo je to praktické auto. ;-)
A máš pravdu, v prípade BMW budú mať aj imidžovku. ;-) -
« BMW X3
Vidím že sa to tu konečne trochu rozhýbalo, takže pekne poporiadku. ;-)
Stavros: Nový LAND ROVER DISCOVERY je síce super OFF ROAD, bohužiaľ len OFF ROAD. ;-)
Marlin: To je presne to o čom som písal. 206-ka má tuším štyri hviezdičky v NCAP. X3-ka má buď štyri alebo päť(neviem, nikde som to nevidel), ale na tom vôbec nezáleží. Pri strete týchto dvoch áut ťahá jednoznačne za kratší koniec vodič 206-ky bez ohľadu na hviezdičky. :roll:
Marlin bohužiaľ kto nato má, kúpi si bezpečnejšie auto bez ohľadu na ostatných. To nemôžeš nikomu vyčítať. :roll:
Dabel: Bez urážky ale veľmi pochybujem že nížší FORESTER má v teréne navrch pred X3-kou. X3-ka síce nemá uzávierku diferenciálu ale zato má xDRIVE, ktorý dokáže vyvinúť maximálny potenciál na koleso/á s najlepšou adhéziou. ;-)
Takže s tou frajerinou máš pravdu, ale u tohto bavorca je úplne oprávnená. ;-)
Tiež mi nejde o to vynachváliť toto auto do výšin, keď sú aj lepšie. Chcem len poukázať na nepopierateľné výhody tohto praktického auta. Myslím že sa bavorci trafili do čierneho. Má to skutočne veľmi slušné jazdné vlastnosti. ;-)
Poviem Ti, toto auto je určite lepšia voľba ako keď si nejaký týpek kúpi PATROLa, vozí sa na ňom celý rok po cestách a má z toho * lebo toto auto je na ceste na dve veci. A neobháji to ani tým že ide štyri rázy do roka na chatu, kde by s normálnym autom nevyšiel. 8-s
Povedzme si na rovinu - koľko OFF ROADov sa skutočne využíva v teréne? 15-20%? Viac určite nie. ;-)
O o tých vyšších prevádzkových nákladoch X3-ky som už písal. Cena o 100 000 Sk vyššia ako u klasického kombíku BMW a o liter vyššia spotreba sú naozaj zanedbateľné veličiny v porovnaní s výhodami ktoré toto auto ponúka. Samozrejme nie všetci by ich využili, ale Tí si kúpia klasiku. ;-) -
« Re: Re: Re: Re: BMW X3
Že by přecejen platilo to co jsem napsal původně? Že je to pouze kočkolap pro o něco méně bohaté podnikatele (kteří nemají na X5, Cayenne, Touareg)?
Tahle třída aut je vážně k ničemu. V terénu se nedostane nikam, myslím že ani na polní cestě nemůže být o mnoho lepší než běžné combi 4x4 a na silnici to také žádný sporťák nebude. Takže k čemu je dobré? Jen na IMAGE - čili kočkolap. Pokud člověk chce jen vypadat "jako" pak OK, kup si X3 (či podle obsahu peněženky dražší či levnější auto tohoto typu). Pokud jde člověku o praktičnost, měl by se podívat po skutečném off roadu a pokud je člověk praktický a krom toho požaduje univerzálnost, asi mu mnohem lépe poslouží cokoli od Subaru - od Imprezy, přes Forestera a Legacy až po Outback. Jen ta image asi nebude tak strašně moc IN jako u bavorské značky, možná se ani sousedi nebudou tak ohlížet a slečny kroutit zadkem. O to lepší bude užitná hodnota. -
« Re: Re: Re: BMW X3
911T: Ten "inteligentny" pohon - to je nejake pripajanie v style Haldex? Samozrejme, ze permanentny 4x4 (aj s nejakou tou uzavierkou) je omnoho lepsi tak do terenu, ako aj na bezne cesty.
Inak, aby sme si rozumeli... nejde mi o tvrdenie v style "BMW X3 je na figu". Mne ide skor o take vseobecne zamyslenie sa, co taketo auto poskytuje nadhodnotu za vyssiu cenu, vyssie prevadzkove naklady a horsie jazdne vlastnosti na ceste oproti "tradicnym" autam povedzme strednej triedy. Ako prve vidim "image drsneho chlapa", ako druhe lyzovacky a chaty (to uznavam ako prakticke vyuzitie - ale ako casto to clovek potrebuje?).
A pochybujem že by si značka ako BMW dovolila nejakým spôsobom klamať zákazníkov čo sa týka výkonu ich motorov. :roll:
S tým podvozkom máš pravdu. Samozrejme že tvrdosť neznamená nevyhnutne športovosť, ale je to viac menej nutné pre dobré jazdné vlastnosti. Závisí to však aj od zavesenia náprav, charakteristike tlmičov a mnohých iných vecí. :roll:
Jedničku som síce na ceste neskúšal ale si prvý čo naňu takto nadáva. Počul som viac pozitívnych názorov. :roll:
S tou radiacou pákou ale preháňaš. >:D
Matus: Naozaj sa k jedničke nemôžem vyjadriť. Ale čo sa týka modelov od 3-ky vyššie, tam je náskok BMW v jazdných vlastnostiach evidentný. Na druhej strane tým trpí komfort. BMW je auto pre úzky okruh nadšencov športovejšej jazdy v "klasickom" aute. ;-)