PIAA - žárovky
"-- skrytý --" 14.11.04 13:03
« Re: nákup v USA
Právě z toho mám strach, že u té Plasma Blue, kde „dálkové vlákno svítí bíle“ a „potkávací modře“, že právě pro můj případ, kdy špatně vidím ve tmě když prší a v protisměru jezdí auta, a já musím jet na potkávací světla a tím pádem u Plasma Blue s „modrými“ No prostě že bych si tím moc nepomohl když „modré světlo“ do deště není vhodné… Je to sice krkolomná věta ale snad to pochopíte :-)
Hledal jsem na internetu kde jsem mohl ale ohledně tohohle tématu (Xenony versus déšť) jsem nic jiného nenašel než jen že to namodralé světlo do deště moc vhodné není. Takže mě pro moje použití přijde nejlepší řada White, kde třeba PIAA Extréme White H4 60/55 W svítí jako135/125W a teplotu světla má 4150 K a PIAA Platinum Competition H4 80/80 W svítí jako 150/150W a teplotu světla má 3800 K. Budu rád když mě poradíte jestli tyhle dvě jsou dobrá volba a která z nich by byla lepší. Ta 4150 K by byla asi bělejší, 3800 K zase víc svítí… Dobře jde porovnávat na [odkaz] a [odkaz]
To 555: když máš ty žluté Narvy v Impreza Fog lights, zajímalo by mě jestli ta žlutá barva pomůže i ve tmě když prší a do protisměru jezdí auta nebo jestli je to dobré jenom do mlhy a třeba hustého sněžení. Abych je neobjednával zbytečně – v mlze jezdím minimálně a kdyby to nemělo pomoct při dešti tak by to byly vyhozený peníze. -
"-- skrytý --" 13.11.04 20:22
« Re: PIAA Super Plasmy - zkušenosti
Omicron to velmi dopber opisal. Plasmy nemaju ten modravy odtien, oni maju taku teplou. Na mokrom je oko v nevyhode a ma dojem,ze svetlo je pohltene, ale ak je tam zachovale biele znacenie, svieti ako dive.
ION som zatial nemal, mam 85W Narva gold, co je cosi podobne a moje hmlovky s velkym priemerom s tym funguju super. Nadherne vidiet asi tak 30m pred seba zltu plochu, ktora sa do sirky taha daleko mimo cestu a zaregistujem aj objekty, ktore sa len blizia do cesty...srnky, zajaca a pod. V hlme fantasticke a v tejto kombinacii mi to vyhovuje. Nemam tendenciu menit ich za driving lights, alebo davat tam ine, ako zlte.
i -
matuS 13.11.04 15:46
« Re: Re: Re: Re: Re: nákup v USA
jo, lenze ked objednas 10 baleni tak pri vstupe do EU naparia dovozne clo a DPH
takze nevidim to nijako ruzovo.
navyse pisete, ze su citlive na pokles napatia a ja mam na motorke problem ze mam automaticke svetla, t.j. po natoceni motora sa ihned zasvietia (lenze ked je studeny tak sa stane ze po sekunde hned zhasne a musim startovat znova a vtedy uz svetlo svieti stale) -
« Re: Re: Re: Re: nákup v USA
Pro twin pack H4 (Piaa H4 Super Plasma GT-X Bulb 60/55W=135/120W (2 Pack)) je např. na AutoSuperMartu cena cca USD 73. Za dopravu chtějí kolem USD 60 (včera jsem kontroloval - mám u nich účet). Takže pokud se toho objedná více, ušetří se na dopravě... -
matuS 13.11.04 14:49
« Re: Re: Re: nákup v USA
ako je to teda s cenou ak to zoberieme viaceri?
asi by som mal asi tiez zaujem, ja by som to dal do motorky.
mam vpredu 2x H4
co by tam bolo dobre dat? ja vidim dobre aj s tym ci tam je teraz ale preco nebyt lepsie viditelny napr vplyvom xenon-looku.... -
« Re: Re: nákup v USA
Pokud nechceš Plasma Blue GT-X, tak potom určitě EXTREME SUPER WHITE.
Jinak žárovky Plasma Blue mají vlastně dvojí funkci, ta skutečná Plasma Blue je (u H4) jen na potkávacím vláknu, na dálku je tam Extreme White. Třeba Ti to pomůže v rozhodnutí. Nové Sparky ale mají mít těch 6000-7000 Kelvinů (!) na obou vláknech.
O žlutejch PLASMA ION YELLOW uvažuju osobně již několik let (!), ale dosud jsem se nějak pořád neodvážil za to ty prachy dát... Naposledy to bylo asi před 4 lety, kdy jsem "přezbrojil" na Octavii Combi, a chtěl jsem je v H3 dát do mlhovek v Oktávce. Jenže když jsem viděl na vlastní oči, jak se mlhovky u jiné Oktávky doslova vevnitř "roztekly" (odpar nějakého vnitřního černého plastu, jehož páry se usazovaly na reflektoru) po výměně originálních H3, za jiné H3, které byly normálně zakoupeny jako "dobré" mlhové žárovky (včetně homologace !). Myslel jsem si tehdy něco o nějaké vadné konstrukci Okt. mlhovek, resp. jejich přecitlivělost na vyšší teplo, a právě u ION CRYSTAL (jak se správně jmenují) jsem si nebyl jist jak to s jejich teplem je. Jinak to jsou asi nejlepší mlhové žárovky na světě (do Evropy se oficiálně nedovážejí, bůhví proč, asi málo mlhy)...
Ale stále o nich uvažuji, s nimi osobní zkušenost nemám (na rozdíl od Plasma Blue), cokoliv bych o nich přivítal...
Na ten byznys se ozvi mikeso@seznam.cz, on to organizuje. -
"-- skrytý --" 12.11.04 17:26
« Re: nákup v USA
Taky o nich delší dobu uvažuju takže jestli byste je objednávali tak se taky přidám, ať to máme levnější. Potřebuju H4 do Imprezy. Ale ještě mám pár otázek:
Nechci to kvůli "efektu" xenonů, ale kvůli tomu abych dobře viděl a to hlavně třeba ve tmě za deště když člověk musí jet kvůli autům v protisměru na tlumený - to fakt "nic" nevidím.
A jestli jsem to dobře pochopil tak by pro mě nebyly vhodný ty namodralý (řada Plasma) - s něma je prý právě za deště blbě vidět. Asi bych teda potřeboval něco z řady White. Dle katalogu mě přišli "nejsvítivější" PLATINUM COMPETITION 80/80W, ale rád si nechám poradit, ptotože tam jsou ještě SUPER WHITE, PLATINUM WHITE, EXTREME WHITE.
Nevíte taky jestli by mě pro výše zmíněný případ pomohlo dát do mlhovek PLASMA ION YELLOW? Je mi jasný že by mi to markantně pomohlo v mlze (oproti "bílým" originálům) ale pomůže ta žlutá barva i ve tmě když prší a do protisměru jezdí auta? Já totiž v mlze zase tak často nejezdím, takže ta mě netrápí, ale kdyby to mělo pomoct při dešti tak bych je tam koupil. Kdyby né tak bych místo mlhovek dal Driving lights jako doplňkový k dálkovým světlům. -
« 2 omicron
diky moc - nechce jeste nekdo neco objednat at se rozdelime o dobirku??
Ale seriozni - at me to nezustane doma.
na piaa zarovce H4 super plasma gtx 55/60 -> 135/120w je mozno vydelat pri objednani
pri 1 sade cca 400Kc na zarovce (a to je uz s postovnym)
2 sad (4zar.) pres 800Kc na zarovce s post
a pri 3 sadach uz 950 Kc na zar. s post.
samotna sada teda tam stoji cca 73 usd - t.j. 1790 Kc (895 Kc zarovka) - oproti tomu v CR 4230Kc - t.j. o vece nez 58% mene - vse ostatni je postovny (cca 65 usd)
Tak se rozmyslete -
« PIAA Super Plasmy - zkušenosti
Mám s nimi více jak 6-ti letou zkušenost, postupně jsem od r.98 pořizoval ty, které PIAA uváděla na trh a měly nejvyšší barevnou teplotu. Dnes jsou to Super Plasmy (GT-X, Spark...). Zkušenosti :
- extrémní citlivost na výkyvy palubního napětí při startování motoru, dobré je rozvítit vždy až po startu
- výborná viditelnost za dobrých povětr. podmínek, v dešti je to horší, dobré doplnit do mlhovek PIAA Plasma Ion Crystal, které jsou ostře žluté
- životnost tak 1-1,5 roku, jak kdy...
- při "přesedlání" na normální evropské žárovky (náhražky jako Osram Cool Blue, Philips BlueVision) "dočasná slepota" - dobře se na ně zvyká
- jak již někdo psal, při jízdě po dálnici, uhýbají "trotlové" usazení v levém pruhu rychleji, světlo je asi plaší :-)))
Rozhodně bych nekupoval v Česku (byla zde jmenovaná jedna CZ firma), cenová politika PIAA pro Evropu je více než podivná, párek žárovek, které v USA vyjdou na cca USD 70, stojí u této firmy cca 4.500,- Kč (!). Takže i když připočtete dopravu z USA kolem 40-60 USD, pořád se to vyplatí. -
docela by me zajimalo, kdyz mam na aute dost velkej dosvit (nevim jak je to mozne, ale je to tak) a kdyz si koupim ty PIAA zarovky, bude to jeste lepsi, ze to bude svitit dal? nez ted
Kdyz jedu treba s Lagunou nebo 206koum nebo jinym novym autem, tak se mi docela zda, ze malo svitej orpoti mymu...

Plasma Blue (a všechny její varianty GT-X, Spark atd..) svítí BÍLE, a ne modře. To modrofialové zabarvení spektra se zdá pozorovateli zvnějšku při pohledu do žárovky v určitém úhlu. Bílé světlo je nejkvalitnější někde kolem K 4500-6500, vše méně je více do žluta a červena (viz spektrum světla). V tomto rozsahu právě pracují jak pravé Xenony (ty s kvalitními výbojkami) a právě také PIIA Plasma Blue. Z toho vyplývá, že PIAA Super White (kolem K3800) a PIAA Extreme White (kolem K4100) mají světlo teplejší, tzn. směrem k červené části spektra.
To znamená, vrátím-li se k Tvým pochybám o PlasmaBlue, že potkávací vlákno (technologie Plasma Blue) ve skutečnosti svítí více "bíle", než to dálkové (technologie Extreme White). Modré světlo je někde od K7000, a pod touto hodnotou je světlo bílé, nahoru studenější, dolů teplejší...
To že ve špatných povětrnostních podmínkách se někomu zdá horší viditelnost se žárovkami s vyšší barevnou teplotou (bělejšími) je jasné (je to mj. obecně známé majitelům Xenonů), a proto se také do mlhovek doporučují žluté žárovky, a to nejlépe ty, které mají již emisi v oblasti žlutého světla (K2000-3000), a ne ho jen přebarvují nějakým filtrem na skle baňky. Například výborné jsou již zmíněné PIAA ION Crystal (ION Yeloow).
Myslím, že ideální řešení je použít do hlavních světel PlasmaBlue, a do mlhovek (pro špatné podmínky - déšť. mlha, sníh) Ion Crystaly...
Touto cestou asi půjdu já, zatím jsem Ion Crystaly nevyzkoušel, ale mají extrémně vynikající pověst (bohužel za extrémní cenu).