Chiptuning a Vase skusenosti
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 06.11.04 11:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Pro MTE: Je mi lito, ale to, co je v Tve Felde, je opravdu snad to "nejhloupejsi" (z hlediska ridici elektroniky), co lze v dnesni automobilove produkci objevit. O onech 200 km "adaptace" (dle instrukcni knizky) je na "osahani si" externich cidel ridici jednotkou, nikoli schopnost "uceni se", resp. prizpusobovani datovych map. -
"-- skrytý --" 05.11.04 21:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
to Mitsi : Mám Felicii 1.6 a podle "chytré knížky" se po odpojení baterie musí ujet cca 200km, aby se ř.j. adaptovala na původní hodnoty. Z toho jsem pochopil, že mám chytrou ř.j., když odpojím baterku, tak po znovu zapojení to auto jede úplně stejně blbě. Je tam hrozně ubohá akcelerace (asi jako bych jel s Favoritem) a ani razantní jízdou se nic nezmění, takže v praxi to vypadá, že nemám chytrou ř.j. Teď by mne zajímalo jaká tam je teda ř.j. a proč mám nízkou akceleraci. Pro úplnost - mám nové svíčky, vzduchový filtr,nemám podhuštěné gumy, diagnostika nehlásí žádnou chybu a jezdím na shell V-power . -
« Re: CENOVA NAROCNOST
ako ale vidim, stale sa tu bavite v teoretickej rovine a skusenosti dost malo. Rad by som vedel, z coho tie firmy ziju, ked si to skoro nik neda chipnut. Z benzinovych aut to asi nebude :-) este k tym udajom co sa tu dali do placu. Neviem ako daka firma moze slubit zvysenie maximalky o 15km/h pri naraste vykonu o "smiesnych" cca 15PS= cca 12%. ( 123PS= 212km/h u Xsary ). Toto su teda jasne hovadiny. Tu sa tunil aj tachometer :D -
« CENOVA NAROCNOST
myslim ze ocekavat, ze chiptuningem z auta dostanes special je asi blbost. Pred casem jsem se dost zajimal a jezdil silnicni motorky a udelat neco s ridici jednotkou je dost alchimie a musi se upravit dost parametru. A plno dilu k tomu vymenit (jako je svod. vyfuk, popr. motorove upravy - vycky, hlavy apod.) a to v cene min. od 50000 ( to je minimum pro amatera) kterym se toho moc nevyresi) . Jen svody s koncovkou ktery za neco stojej (napr. Akrapovic) stojej cca 60000+.
A ke vsemu jsou nutny dynamicky testery. Je to spis vyzkum nez neco jinyho.
Ted si nemuzu vzpomenout na www adresu jednoho amaterskyho ladice z jiznich Cech (kterej ma techniku na ladeni a znalosti k nezaplaceni. Pokud nekdo vi, o cem mluvim tak at sem da adresu. Rad se zase kouknu na co prisel -
"-- skrytý --" 03.11.04 23:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Ano, ladit "chytrou" RJ je uplna blbost! Prostou vymenou map z toho motoru totiz stejne nikdo nedostane vic, nez si umi sama RJ tzv. "naadaptovat".
Marlin: Zda je RJ "chytra" nebo "jina", to poznam po ujeti max. 300 metru. Ale radit ti jak, to je jako kdybys po me chtel, abych ti po netu sdelil, jak mas naladit sve piano... -
"-- skrytý --" 03.11.04 22:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Mám vypozorovaný obrácený případ. Tj. z ostré jízdy na piánko. Ostře jedu trasu asi 2 hod, pak přijde rozbitá cesta a jedu 1/2 hod piánko. Tuto 1/2 hod. motor "divočí". Takže tato doba bude nejméně 1/2 hod. Nelze si však pod tímto rozdílem představit, že z motoru o 80 kW bude náhle 90 KW. To ani náhodou! Rozdíl je jako mezi málo jetým a dobře zaběhlým motorem. Řekl bych, že to může poznat jen ten, kdo s identickým autem jezdí. Rozhodně se to nechová tak, jakobyste přesedli do auta jiného výrobce. -
« Re: Re: Re: chytre rj
Country: 626 rad GF/GW ma spominanu "inteligentnu" jednotku spominanu Mitsi. Jednak mi to potvrdil Rudo, jednak som si to vsimol sam: "kratkodobe" nastavenie sa udeje po cca. 50km prejdenych urcitym stylom a jeho zmena je naozaj dost citit.
Prakticka skusenost: po hodine "pianko" jazdy na okreske 70km/h (vlecenie sa za kamionom bez moznosti predbehnut ho, "solichanie" plynoveho pedalu malickom na nohe) sa mi na dialnici auto loudalo a zdaleka sa ani nepriblizovalo k ryhlosti, ktora je inokedy na tachometri takmer okamzite. -
"-- skrytý --" 03.11.04 13:14
« Bez nadpisu
Dalsi vec je udelat spravne vsechny korekcni mapy (teplota chladici kapaliny, teplota nasavaneho vzduchu atd.), studene starty.
No jediny co si myslim ze bude fungovat je treba zvyseni tlaku turba a doufat ze vyrobce jednotky na to pamatoval a jsou k dispozici korektni benzinove a predstihove mapy pro danej tlak. -
"-- skrytý --" 03.11.04 13:12
« Re:
Podstatna vec je casovani. Dobre udelanej predstih je klic k vykonu a spatnej znamena bud vykon dolu nebo detonacni spalovani. A uz vubec nechapu jak nekdo muze ladit slozitejsi systemy kdy je treba vanos. Turboaplikace jsou hodne tezky namapovat pac tam pribyva dalsi rozmer a dalsi tisice kombinaci. Udelat korektni mapy pro turboauto je treba prace 10 hodin na brzde a ani tak neni vysledek zarucen. -
"-- skrytý --" 03.11.04 13:09
« Bez nadpisu
S tou teorii chiptuningu je to vselijake. Vyrobce optimalizuje RJ na pouziti ve vsech podminkach (teplo, zima, nadmorska vyska) a s rozumnou spotrebou a dynamikou. Cili zda se ze prostor ke zlepseni a praci na vyvoji lepsiho programu tu je. Vicemene plati nejaka rovnice pro bohatost kdy ma motor nejvetsi vykon ale neni ji mozne z duvodu spotreby dodrzet ve vsech rezimech. Pro stanoveni optimalnich davek je dobre samozrejme vse odladit na brzde jinak to dopadne tak ze na spici to udela 5 koni plus a vsude jinde 15 koni minus.
Protože ten V-pover je uplne normalni 95 oktanu s aditivama jaky tam davaj uplne vsichni dodavatele benzinu.