Chiptuning a Vase skusenosti
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
- Chiptuning a Vase skusenosti 29.10.2004 07:56
- prosba - dotaz 31.10.2004 13:36
- Dotaz na Mitsiho 02.11.2004 17:04
-
chytre rj 02.11.2004 18:20
- Re: chytre rj 02.11.2004 21:14
- Re: chytre rj 03.11.2004 07:52
- Bez nadpisu 03.11.2004 13:09
- Bez nadpisu 03.11.2004 13:14
- Bez nadpisu 03.11.2004 16:34
- CENOVA NAROCNOST 04.11.2004 07:24
- Bez nadpisu 05.11.2004 23:37
- Bez nadpisu 06.11.2004 20:12
- Bez nadpisu 07.11.2004 18:34
- Bez nadpisu 07.11.2004 20:05
- Bez nadpisu 07.11.2004 22:49
- to hrubago 11.11.2004 08:50
-
-
"-- skrytý --" 29.10.2004 08:04
« Re: Chiptuning a Vase skusenosti
Mně výrobce vozu přeprogramovával ŘJ celkem 5x, kvůli nedosahování deklarovaných výkonových parametrů. K ničemu to nevedlo!-
« Re: Re: Chiptuning a Vase skusenosti
mozes povedat, ake auto a ake parametre nedosahovalo ? Vykon, zrychlanie maximalka ?-
"-- skrytý --" 29.10.2004 10:10
« Re: Re: Re: Chiptuning a Vase skusenosti
Deklarováno 110 kW/225 Nm, naměřeno 99,5 kW/191 Nm, maximálka OK (deklarováno 190 km/h, podle tacho 200 km/h), zrychlení nejsem schopen věrohodně/spolehlivě změřit, deklarovaná průměrná spotřeba 9,1 l/100 km, "moje" průměrná spotřeba 13,2 l/100 km při rozumném stylu jízdy (pod 12 jsem se vůbec nikdy nedokázal dostat). Naštěstí je to už minulost, ale mne to stálo dva roky nervů, neustálých bojů a dodatečných výdajů, zatímco výrobce to stálo více, než jsem mu já zaplatil při koupi nového vozu! Blíže se k tomu už raději nechci vracet: Já jsem konečně spokojen a výrobce také - že se mě zbavil...-
« Re: Re: Re: Re: Chiptuning a Vase skusenosti
zrejme pekne nepodareny motor. Dost velky rozdiel. Inac ja si myslim, ze moj kusok tiez nema deklarovany vykon, ale nema vyznam to dako riesit, spotreba je o.k. Neskusal si to dat niekomu z tuningovych firiem? Ono stratit si uz asi moc nemohol .-
« Re: Re: Re: Re: Re: Chiptuning a Vase skusenosti
Marek: Chiptuningom sa da aj dost stratit, takze nim by som problemy neriesil. Videl som uz nejake odpalene ventily..
Co sa tyka zvysovania vykonu u benzinov bez turba, je tam jeden nemenny fakt, a to krutak. Ten sa uz vecsinou zvysit neda (iba ak za vysoku cenu tepelnych nasledkov). Jedine, co mozes spravit, je posunut ho vyssie/nizsie. Ked chces zvysit vykon, posunies ho vyssie a tym stratis tah dole..-
"-- skrytý --" 29.10.2004 12:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chiptuning a Vase skusenosti
- Naprosto souhlasím s TopGunem: V rámci opakovaného přeprogramovávání ŘJ se pouze posouvaly špičky výkonu a točivého momentu v otáčkách, nikoli měnily absolutní hodnoty! To už měly mnohem větší vliv svíčky, vzduch. filtr, palivo, řidší olej v motoru atd.
- A pokud jde o tzv. "chiptunery" - kdo jiný by to měl umět lépe, než sám výrobce, kterému muselo být jasné, že dokud to nebude OK, tak se mne nezbaví? Nakonec to vyřešila výměna "laděné" hlavy motoru (nadvakrát, ta první se nepovedla), instalace ostrých vaček, jiných vahadel ventilů, kompletního výfukového systému atd. atd. Po všech těchto změnách pak už jedna z map konečně i zafungovala - ale nezávidím nikomu, kdo za mnou jede, neboť mu musí přijít blivno z toho smradu z mého výfuku...!
-
-
-
-
-
"-- skrytý --" 29.10.2004 10:56
« Re: Re: Chiptuning a Vase skusenosti
Mitsi. Mám přesně opačnou zkušenost. Výměnan všech čidel s výběrem co nejužších tolerancí, výměna ŘJ s přeprogramováním výropbcem a výměna kabeláže vedla k rapidnímu zvýšení výkonu a poklesu spotřeby o 1l. Vše v záruce. Jenže... 20x návštěva v servisu během záruky a to vždy nejméně na 2 dny. Ten servis byl 80 km od domu. Neustálé handrkování se servisem, garančním technikem a posléze zástupcem výrobce, který když nechtěl, tak nerozuměl ani angklicky. Už nikdy bych do toho nešel, protože ty nervy, co mě to stálo, už nikdo nevrátí. Když to auto ještě dnes občas zahklédnu, tak se mi dělá špatně, ač to auto bylo jinak výborné.
-
-
-
"-- skrytý --" 31.10.2004 13:36
prosba - dotaz
Jak by jste zacali svepomoci se zvisovanim vykonu motoru (benzinovy -atmosfericky)?Uz jsem tady cetl ,svicky ,vzduchovy filtr, ridsi olej(ubere na zivotnosti?). Co dale ?-
"-- skrytý --" 01.11.2004 09:54
« Re: prosba - dotaz
Osobní zkušenost: Nejlépe funguje úplně mokrý vzduchový filtr - zvuk motoru jako kdyby upadl výfuk, na mokru to hrabe jak zběsilé, jen té životnosti bych se bál. I proto jsem tam raději hodil bavlnu od K/N - sice se také namočí, ale zřejmě nepouští tolik vody do sacího traktu.
PS: Předělávat sací trakt jen kvůli tomu, že při rychlé jízdě v hustém dešti nabírá vodu, tak to rozhodně nehodlám...-
« Chip-tuning
uz ziadne dalsie skusenosti ? Firiem som nasiel dost, co slubuju narast od 7% narastu vykonu a viac, ale tych konkretnych skusenosti malo. Dokonca na www.powerchips.fr su aj konkretnejsie udaje ako je cas zrychlenia a max. rychlost.
Mazda 6 1.8 88kW:
z 120PS na 134PS, 165/188Nm 1000m s pevnym startom 32.6/32s., maximalka 200/215km/h
P 307 1.6:
z 109PS na 125PS; 147/169Nm, maximalka 190/205km/h
Xsara 1.6 :
z 110PS na 123PS; 147/167Nm, maximalka 195/212 km/h, 1000m s pevnym startom 31.6/30.7s.
Focus 1.6:
101/115PS; 145/166Nm; max. 185/200km/h; 100m 33.5/32.5s. .-
"-- skrytý --" 02.11.2004 16:31
« Re: Chip-tuning
Pokud tomu věříš...
PS: Rozhodně jsem na hony daleko tomu, abych prohlašoval, že chiptuning u atmosférického motoru je nesmysl. Ale je nesmysl věřit tomu, že prostým prohozením datových map získáš tolik a tolik kW a Nm navíc. To by totiž někdo musel ten daný konkrétní motor hodit na brzdu, několik hodin si hrát s datovými mapami a pak říct: "Tady z toho daného konkrétního kusu motoru jsem pomocí chiptuningu dostal maximum možného." Bohužel však neznám nikoho, kdo by to takto dělal.
A ještě dodatek: Nehovořím o chiptuningu turbomotorů!
-
-
-
-
"-- skrytý --" 02.11.2004 17:04
Dotaz na Mitsiho
Zajímalo by mě, jestli se řídicí jednotky za běhu nějak adaptují na vlastnosti motoru a paliva, nebo jestli opravdu jedou jen podle předem daných map. Adaptace by měla smysl, protože palivo je pokaždé jiné, vlastnosti motoru se časem taky mění ... Na druhou stranu jsou adaptivní algoritmy z matematicko-programátorského hlediska problém, protože musí být hodně robustní. Nevíš, jestli se adaptivní algoritmy používají ? V Avensisu mám ze spotřeby podle PP pocit, že se adaptuje podle natankovaného benzínu, ale je možné, že se mi to jen zdá. -
-
« Re: chytre rj
Riadenie motora je tak trochu schizofrenicke. Sice je tu riadiaca jednotka so svojimi mapami, no na druhej strane tu mame lambda sondu a cidla tlaku/teploty nasavaneho vzduchu, ktore dynamicky ovplyvnuju pouzitie map z riadiacej jednotky.
Takze aj ked chiptuning prida vstrekovanie, vzduchu moze byt nedostatok a tak lambda uberie, inak by sa znicil katalyzator. -
"-- skrytý --" 03.11.2004 07:52
« Re: chytre rj
andree_cz:
- Zkus odpojit akumulator a s cistou skrtici klapkou zresetovat RJ. U "chytre" RJ nedostanes z motoru jeste ani po mnoha tisic nasledne najetych km to, co pred resetem ECU, obzvlaste u starsiho auta. Tady jde o dlouhodobe prizpusobovani map charakteristikam motoru. Pokud nebude patrny rozdil, jedna se "jednoduchou" RJ ("adaptivni" RJ jsou v zasade dvojite).
- Pak ale existuje jeste i kratkodobe prizpusobovani map stylu jizdy ridice: proste pojedes delsi dobu vyrazne pianko, RJ si nastavi co nejmensi spotrebu a exhalace na ukor vykonovych parametru motoru. Naopak pokud pojedes ostre, RJ uprednostni nastaveni ve prospech vykonu na ukor ostatnich velicin, vcetne napr. prubehu krivky tociveho momentu (proste budes citit, ze musis vice tocit). Zda to RJ umi nebo nikoli, poznas podle toho, ze prechody mezi obema rezimy nejakou dobu trvaji: tj. v ramci pianko jizdy nemuzes ocekavat, ze motor pri nenadale potrebe prudce akcelerovat bude reagovat stejne, jako kdybys predtim jel ostre a naopak - pri prechodu z ostre jizdy do "pianka" jede motor jak blby a neprimerene az prehnane reaguje na kazdy pohyb pedalu plynu.
- Je tam jeste rada dalsich "vyfikundaci" (plne elektronicky volnobeh, ochrana motoru a katalyzatoru odpojenim zapalovani atd. atd.), ale pro ilustraci to snad staci.
PS: Vlastne jen diky "chytre" RJ jsem sveho casu s Mitsubishi Lancerem 1,5 (66kW, 128Nm) zle prohanel dloulitrove Passaty a Audiny...-
"-- skrytý --" 03.11.2004 13:30
« Re: Re: chytre rj
Mitsi, a nevíš, jaká jednotka (chytrá/blbá) je v Mazdě 626 z roku 2000 ? Resetovat, abych to zjistil se mi nechce, je to moc práce ;-)-
« Re: Re: Re: chytre rj
Country: 626 rad GF/GW ma spominanu "inteligentnu" jednotku spominanu Mitsi. Jednak mi to potvrdil Rudo, jednak som si to vsimol sam: "kratkodobe" nastavenie sa udeje po cca. 50km prejdenych urcitym stylom a jeho zmena je naozaj dost citit.
Prakticka skusenost: po hodine "pianko" jazdy na okreske 70km/h (vlecenie sa za kamionom bez moznosti predbehnut ho, "solichanie" plynoveho pedalu malickom na nohe) sa mi na dialnici auto loudalo a zdaleka sa ani nepriblizovalo k ryhlosti, ktora je inokedy na tachometri takmer okamzite.-
"-- skrytý --" 03.11.2004 19:33
« Re: Re: Re: Re: chytre rj
Dabel: souhlasím, mám podobnou zkušenost, a doufal jsem, že mi ten názor někdo potvrdí.-
"-- skrytý --" 03.11.2004 20:49
« Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
A kolik kilometrů (přibližně) způsobí takovouhle změnu režimu jednotky - z pianko jízdy na ostrou ?
David-
"-- skrytý --" 03.11.2004 22:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Mám vypozorovaný obrácený případ. Tj. z ostré jízdy na piánko. Ostře jedu trasu asi 2 hod, pak přijde rozbitá cesta a jedu 1/2 hod piánko. Tuto 1/2 hod. motor "divočí". Takže tato doba bude nejméně 1/2 hod. Nelze si však pod tímto rozdílem představit, že z motoru o 80 kW bude náhle 90 KW. To ani náhodou! Rozdíl je jako mezi málo jetým a dobře zaběhlým motorem. Řekl bych, že to může poznat jen ten, kdo s identickým autem jezdí. Rozhodně se to nechová tak, jakobyste přesedli do auta jiného výrobce.-
"-- skrytý --" 03.11.2004 22:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Taky mi už několikrát přišlo, že po jízdě s plně naloženým autem jede prázdný auto líp, než jezdilo předtím. To bude asi jenom pocit, bohužel ...
David-
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
nevote nekdo, jestli ma 106-ka (ridici jednotka magneti mareli, motor 1124) adaptibilni RJ?-
"-- skrytý --" 03.11.2004 23:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Ano, ladit "chytrou" RJ je uplna blbost! Prostou vymenou map z toho motoru totiz stejne nikdo nedostane vic, nez si umi sama RJ tzv. "naadaptovat".
Marlin: Zda je RJ "chytra" nebo "jina", to poznam po ujeti max. 300 metru. Ale radit ti jak, to je jako kdybys po me chtel, abych ti po netu sdelil, jak mas naladit sve piano...-
"-- skrytý --" 05.11.2004 21:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
to Mitsi : Mám Felicii 1.6 a podle "chytré knížky" se po odpojení baterie musí ujet cca 200km, aby se ř.j. adaptovala na původní hodnoty. Z toho jsem pochopil, že mám chytrou ř.j., když odpojím baterku, tak po znovu zapojení to auto jede úplně stejně blbě. Je tam hrozně ubohá akcelerace (asi jako bych jel s Favoritem) a ani razantní jízdou se nic nezmění, takže v praxi to vypadá, že nemám chytrou ř.j. Teď by mne zajímalo jaká tam je teda ř.j. a proč mám nízkou akceleraci. Pro úplnost - mám nové svíčky, vzduchový filtr,nemám podhuštěné gumy, diagnostika nehlásí žádnou chybu a jezdím na shell V-power .-
"-- skrytý --" 06.11.2004 11:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: chytre rj
Pro MTE: Je mi lito, ale to, co je v Tve Felde, je opravdu snad to "nejhloupejsi" (z hlediska ridici elektroniky), co lze v dnesni automobilove produkci objevit. O onech 200 km "adaptace" (dle instrukcni knizky) je na "osahani si" externich cidel ridici jednotkou, nikoli schopnost "uceni se", resp. prizpusobovani datovych map.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
"-- skrytý --" 03.11.2004 13:09
Bez nadpisu
S tou teorii chiptuningu je to vselijake. Vyrobce optimalizuje RJ na pouziti ve vsech podminkach (teplo, zima, nadmorska vyska) a s rozumnou spotrebou a dynamikou. Cili zda se ze prostor ke zlepseni a praci na vyvoji lepsiho programu tu je. Vicemene plati nejaka rovnice pro bohatost kdy ma motor nejvetsi vykon ale neni ji mozne z duvodu spotreby dodrzet ve vsech rezimech. Pro stanoveni optimalnich davek je dobre samozrejme vse odladit na brzde jinak to dopadne tak ze na spici to udela 5 koni plus a vsude jinde 15 koni minus.-
"-- skrytý --" 03.11.2004 13:12
« Re:
Podstatna vec je casovani. Dobre udelanej predstih je klic k vykonu a spatnej znamena bud vykon dolu nebo detonacni spalovani. A uz vubec nechapu jak nekdo muze ladit slozitejsi systemy kdy je treba vanos. Turboaplikace jsou hodne tezky namapovat pac tam pribyva dalsi rozmer a dalsi tisice kombinaci. Udelat korektni mapy pro turboauto je treba prace 10 hodin na brzde a ani tak neni vysledek zarucen.
-
-
"-- skrytý --" 03.11.2004 13:14
Bez nadpisu
Dalsi vec je udelat spravne vsechny korekcni mapy (teplota chladici kapaliny, teplota nasavaneho vzduchu atd.), studene starty.
No jediny co si myslim ze bude fungovat je treba zvyseni tlaku turba a doufat ze vyrobce jednotky na to pamatoval a jsou k dispozici korektni benzinove a predstihove mapy pro danej tlak. -
CENOVA NAROCNOST
myslim ze ocekavat, ze chiptuningem z auta dostanes special je asi blbost. Pred casem jsem se dost zajimal a jezdil silnicni motorky a udelat neco s ridici jednotkou je dost alchimie a musi se upravit dost parametru. A plno dilu k tomu vymenit (jako je svod. vyfuk, popr. motorove upravy - vycky, hlavy apod.) a to v cene min. od 50000 ( to je minimum pro amatera) kterym se toho moc nevyresi) . Jen svody s koncovkou ktery za neco stojej (napr. Akrapovic) stojej cca 60000+.
A ke vsemu jsou nutny dynamicky testery. Je to spis vyzkum nez neco jinyho.
Ted si nemuzu vzpomenout na www adresu jednoho amaterskyho ladice z jiznich Cech (kterej ma techniku na ladeni a znalosti k nezaplaceni. Pokud nekdo vi, o cem mluvim tak at sem da adresu. Rad se zase kouknu na co prisel-
« Re: CENOVA NAROCNOST
ako ale vidim, stale sa tu bavite v teoretickej rovine a skusenosti dost malo. Rad by som vedel, z coho tie firmy ziju, ked si to skoro nik neda chipnut. Z benzinovych aut to asi nebude :-) este k tym udajom co sa tu dali do placu. Neviem ako daka firma moze slubit zvysenie maximalky o 15km/h pri naraste vykonu o "smiesnych" cca 15PS= cca 12%. ( 123PS= 212km/h u Xsary ). Toto su teda jasne hovadiny. Tu sa tunil aj tachometer :D
-
-
"-- skrytý --" 07.11.2004 18:34
Bez nadpisu
Jo sorry pletu. Leješ tam normální benzin akorat tomu rikas V-power :-)
Protože ten V-pover je uplne normalni 95 oktanu s aditivama jaky tam davaj uplne vsichni dodavatele benzinu. -
"-- skrytý --" 07.11.2004 20:05
Bez nadpisu
hrubago : to jestli např. shell přidává do benzínu svá aditiva či nikoli, nebo jestli vesnické JZD na pokraji krachu má srovnatelný benzín, by bylo na úplně jinou diskuzi. Ty si nech svůj názor, já si nechám svůj. Pro mě za mě si jezdi třeba na vodu z pračky. -
"-- skrytý --" 07.11.2004 22:49
Bez nadpisu
Jo jo jezedaci pouzivaji jako aditivum vodu. To je fakt. Nicmene v kvalite 100 okt. benzinu jsem u Shellu, Benziny, OMV nezaznamenal zadnej rozdil.-
"-- skrytý --" 07.11.2004 22:49
« Re:
Nicmene Ceska republika patri kvalitou benzinu k uplne spicce na svete. -
"-- skrytý --" 11.11.2004 01:13
« Re:
Většinu aditiv pro všechny výrobce paliv a hlavně olejů dodává BP. Shell si dělá všechno sám, proto jsou tak drahý (jestli lepší, pochybuju). To jen tak na okraj. Jinak nejlepší tuning Feldy je prodat ji a koupit lepší auto, všechny ostatní pokusy mi přijdou k smích, protože vynaložené úsilí a prostředky přijdou vniveč. Navíc u většiny dnešních aut (krom VW - mých oblíbenců >:D ) nebývá problém s tím, že by motory trpěly malým výkonem, ale spíš v tom dostat ten výkon na zem. Takže místo čipů made in Domanico-Delanico bych doporučoval pořádný tlumiče, brzdy, gumy, ližiny, rozpěry a potom bych pomalu začínal přemejšlet o motoru...
hlavní otázka je ale v tom, jestli to taky pan jezdec ukočíruje :?
-
-
to hrubago
ani bych nerekl ze patrime kvalitou benzinu ke spicce - jelikoz pri prodeji motorovych pil a krovinorezu se dava na vyfuk lapac jisker, ktery se ihned pri prodeji v CR musi sundavat- jinak by se zacpalo to sitko a celej motor by se zasral. To sitko je urceny pro americky trh.
Podle toho soudim (a to rikaj i servisaci)- olejem to neni - ten je original vyrobce. Jedna se samozrejme o 2T motory-
"-- skrytý --" 11.11.2004 09:55
« Re: to hrubago
Tradaja: Par "motorovych strojecku" na zahradu doma mam a dost se v tom i sam hrabu (nejen pro sebe, ale i pro vsechny kolem), a proto si pri svem nejlepsim vedomi a svedomi dovolim prohlasit, ze naprosta vetsina problemu s dvoudobymi motory techto masinek je zpusobena:
- neschopnosti majitele/uzivatele namichat smes se spravnym pomerem miseni,
- pouzivanim naprosto neadekvatniho oleje ("to, co maze retez, musi prece umet mazat i motor", nejvetsi prasarnou je pak samozrejme pouzivani vyjeteho motoroveho oleje!),
- zadna udrzba (necisteni vzduchoveho filtru, spatne zapalovaci svicky...),
- neserizeni karburatoru jednak po zabehu motoru, jednak pro konkretni podminky prace motoru (to samozrejme neudela ani servis, protoze s tou masinkou tzv. "neni na placu").-
"-- skrytý --" 11.11.2004 10:58
« Re: Re: to hrubago
Kvalita benzinu jsem testoval na svym motoru. Byl pomerne agresivne namapovan - velky tlak i predstih a nikdy nedoslo k detonacnimu spalovani. Profi ladici kteri jeszdi po celem svete si nemuzou ceskej benzin vynachvalit protoze si muzou dovolit nastavit jednotky daleko agrsivneji nez jinde.
-
-
Dakujem