Sportovni brzdy
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 31.08.04 12:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ABS na s
Přečti si to znova: z rychlosti 130 km/h na uplně rovné a suché silnici se ABS NESMÍ vůbec projevit. Pokud ano, je něco špatně, protože za takové situace je zpoždění kol kolem 9 m/s2 a to ABS nemá zasáhnout. Pouze pokud se zpoždění přiblíží nebo přeleze hranici 9,81 m/s2. Samozřejmě na vlhku nebo stačí na nerovnosti a už je to jinak, ale tam záleží i na dalších okolnostech. Já osobně nemám ABS rád, ze všech aut ho vyhazuju a zatím se mi to vždycky vyplatilo, auto vždycky brzdí líp (třeba AR 156 2.0 TS skoro o 25 %). Samozřejmě přehřívání brzd to neeliminuje. Jinak OMP dělá sadu 971C racing na Rovery 200/400 všechny modely s ventilovanými předky 89-96 a 96-00 pod označením OT6177 (předek) a OT 6941 (zadek). Cenu mohu zjistit, chvíli to vždycky trvá (protože Špagetožrouti zásadně ceny neudávájí). Tipuju přední+zadní kotouče a přední+zadní destičky tak na 15.000 Kč. Jedná se o temperovaný litinový kotouče s drážkováním a vrtáním + destičky se zaručeným minimálním koeficientem tření 0,48 (standardně je tak 0,2-0,3) v rozmezí teplot 135-910 ?C. Zkus si ale - jen tak cvičně - vyměnit kapalinu a hadičky, často to pomůže a stojí to pár šupů. Taky zkus překontrolovat těsnost víčka, některý brzd. kapaliny jsou natolik hydroponní, že jim stačí venkovní vlhkost a už se začínají vařit. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ABS na suchu
Ked ma auto tvrdsi podvozok, stava sa dost casto, ze niektore z kolies si zmysli zaseknut sa a vtedy mu pribehne na pomoc ABS. V horsich pripadoch vtedy ABS zacne pomahat vsetkym kolesam.. :roll:
Staci, ze to jedno koleso je v mlake, alebo na nejakej nerovnosti vozovky.. -
"-- skrytý --" 31.08.04 09:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ABS na suchu
Přikláním se spíše k Magicovi. Spíná-li ABS za dané situace relativně snadno, pak je auto nejspíš tzv. "přebržděné na předek", což je 90% současné automobilové produkce. Poněkud jiným případem je samozřejmě situace, kdy mají brzdy natolik slabý účinek (např. v důsledku přehřátí), že vůbec nedokáží zablokovat kola, tj. aktivovat ABS... U Octavie RS jsem na brněnském okruhu dostal brzdy do tohoto stavu během pouhých dvou odjetých kol! -
"-- skrytý --" 30.08.04 23:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ABS na suchu
To už jsme fakt hodně od původního tématu, ale:
Felicie (krátká):
Pohot. hmotnost: +/- 1000 kg (je to o 200 kg míň než R220) :roll:
Délka: 3855 (tady jsem se ani tolik nesekl :-)
Šířka: 1635
Rozvor: 2450
Světlá výška: 100 mm (tak proto jsem se pod ni nemohl nasoukat :-)
Detaily zde: [odkaz]
Ale furt mi nedochází proč by ABS na suchu nemělo zabrat ... -
« Re: Re: Re: Re: Re: ABS na suchu
Problem vidim v tom ze muj Rover ma 1994 ccm + Turbo... S tim se neda jezdit do kopce nahoru za 2 dolu za 2 >:D
Ne vazne, na felde (mam s ni najeto jen cca 2000km) jsou brzdy odpovidajici hmotnosti a motoru, na mem roveru pravdepodobne seriovky nestaci, mozna jsou ty kotouce na hranici zivotnosti, nevim... Nijak to nepiska, nevrze, ale jezdil jsem v mnoha autech a tady v tomto pripade mi to nevyhovuje, prot jsem zahajil tento thread. Nema smysl davat do brzd 75 000, nezivy me ralye... -
"-- skrytý --" 30.08.04 21:56
« Re: Re: Re: Re: ABS na suchu
Sorry - nepochopil jsem, nečtu všechno a hlavně si nepamatuju kdo co kdy napsal. Podle té krve jsem tě měl za pokrevního bratra Ace2 ;-) Omlouvám se.
Nevím, nejvíc mám najeto ve Felicíích a brzdy mi nikdy výrazně nevadly. (A to nejsou brzdy ve feldě nic moc). V alpách mi trochu hřála voda v chladiči a smrděla spojka. Nahoru na dvojku, dolů na dvojku a bylo po problémech. Landcruiser za mnou jsem nechal předjet hned jak to šlo, ale přece se kvůli němu nebudu stresovat.
Jediné problémy v horách s bržděním jsem měl když jsem tam jel na horským kole. Byl jsem mladej, blbej a naštěstí jsem na něm neměl tachometr :-) Jel jsem asi tak 100 km/h, minul jsem odbočku, brzdil jsem půl kilometru a pak jsem se do toho příšerného kopce vracel.
Pár kolon jsem na dálnici zažil, ale s brzdama zase nic - jedinej problém byla teplota v kabině a zvýšená teplota chladící kapaliny. Asi jezdím klidněji než ty a pak tolik nebrzdím. Nemyslím si, že by Felda měla lepší chlazení brzd než Rover.
"Co mi na to povis??? Muzes jezdit bezpecne jak chces, ale svuj vuz budes mit plne pod kontrolou az kdyz budes znat jeho chovani v extremnich situacich. "
Jo to je pravda. Bohužel abych se udržel ve cviku tak bych musel na cvičák s kluznou folií nebo závodní dráhu aspoň jednou za čtvrt roku a to pokud možno se stejným autem. Tolik financí do toho nehodlám vrážet, takže to ztrácí smysl. Prostě se snažím myslet dopředu a doufám, že to bude stačit. -
« Re: sportovni brzdy
joe, dikes, konecne fundovana odpoved...
Ty mas MX5 USA verzi??? Ja mam M323 USA, desky a kotouce taky ze statu, ale nevim co je to za znacku (sracku), brzdi to ale sqele s tim ze po 30 000 mil temer zadne opotrebeni kotoucu a desky maji jeste 3 mm. Budu je asi menit, mel jsem dve sady, to ani ta kara tolik nevydrzi >:D
Problem mam ale se seriovkama na Roveru, jsou tam tusim Lucas, proti Magde to brzdi tak o 20 - 25 procent mene... -
« sportovni brzdy
brzdy jsem resil na moji MX5 letos na jare, vysledek je takovy ze jsem si nechal z USA poslat High performace brake kit, obsahujici vsechny kotouce vrtane, drazkovane MOSS + brzdove desky HAWK Green + pancerovane hadice k brzdicum Goodridge, tahle cela sranda vysla na cca 22tisic, dalsi uroven je s vymenou kotoucu za vetsi + 4 pistkove trmeny, ale to je cca 5x drazsi. Auto s touhle sestavou brzdi perfektne oproti serii opravdu velmi znatelne zlepseni, jedine negativum je ze pri zahrati prednich brzd to piska, je to evidentne deskama protoze se seriovym osazenim je to ticho (nove MOSS kotouce + mazda desky) a trochu vic to spini kola, ale to je jasny vetsi treni = vetsi brzdny vykon = vetsi opotrebeni. -
« Re: Re: Re: ABS na suchu
Asi si me nepochopil nebo nectes... Bude ti to mozna divne, ale po dalnici jedu 120 - 130, mimo 90 - 100, mesto max 60, ale spis 40 - 50. Ale jednou za cas se naskytne prilezitost si zazavodit (treba tedka o weekendu na letisti) a to pak poznam kde je nedostatek. Nejedna se o normalni provoz, to fakt ne. Nejsem ten typ "prvni nebo mrtvy", to nemej strach.
Pokud jsi byl nekdy v horach, urcite vys co to dela s brzdama. pokud jedes pomalu, tak to nechladi a spatne brzdi. pokud jedes rychle tak to brzdi ale je to o hubu. Pokud jedes extreme pomalu, tak sice skoro nebrzdis, ale zase ti strahava STK oznaceni nejaky landrover, co zjevne nema naladu cekat az sjedes kopec ktery on ma denne 10 krat. Kdyz jedes extreme rychle tak ti nepomuzou ani brzdy z F1 a udelaj ti krizek u silnice...
Tedka uvazuju ze brzdy dle tveho vlastne nepotrebuju... No ale priklad: Extremni horko. Jedes po dalnici. Brzdy na provozni teplote. Chces sjet z dalnice, ale kolona. 3km... sakra. Brzdis, v poho. Zastavis, rozjezd, zase brzdis. Teplota brzd extreme stoupa. Konecne sjezd z dalnice. Rozjedes se, ale ouha, v puli vyjezdu borcovi klekla skudka z toho horka a ty porazis vystrazny trojuhelnik ktery prave prichazi umistit. Oznaceny predmet: stopa cislo 4 za mistem havarie vystrazny trojuhelnik vzdalenost 100m. Nemusim doufam psat co se stalo tomu klukovi, ze?
Co mi na to povis??? Muzes jezdit bezpecne jak chces, ale svuj vuz budes mit plne pod kontrolou az kdyz budes znat jeho chovani v extremnich situacich.
Znam par "lidi", kteri jezdi na kref porat a vzivote to nezkouseli nikde jinde nez v beznem provozu. Kdyz jedou extrem v provozu tak to vetsinou rozbijou. Jezdil tak muj byvaly sef a boural cca 1x mesicne, vetsinou to nejak ukecal, prachu mel na to dost, a my mu to furt davali do kupy....
Jo a Rover 600 je limuzina, Rover 200 je 3D nebo 5D, rozvor 2504, delka 3987... vcetne zrcatek 1900 >:D -
"-- skrytý --" 30.08.04 19:03
« Re: Re: ABS na suchu
No jo tak jestli je to opakovaný brždění, tak to bude proto, že se ti něco přehřívá - buď destičky, kotouče, nebo kapalina.
Rover taky není sporťák, ale limuzína. Nebo se pletu ? :roll:
Jezdit na krev se nevýplácí, taky bys tu krev mohl vidět zblízka.
Vyser se na krev a jezdi na spotřebu a kochej se krajnou. Je to mnohem lepší.
Až když se něco fakt posere, tak ti začnou prolétat hlavou myšlenky jako:
"* já nás všechny zabiju a nic se s tím už nedá dělat"
A zoufale točíš volantem a snažíš se zůstat na silnici a ono to nejde a nejde. To jsou pak dost hrozný sekundy, který trvají fakt dlouho. :shock:
A pokud máš víc štěstí, než rozumu, tak to přežiješ a pak pochopíš, že jsou důležitější věci, než přijet včas. Jezdit na krev - nikdy. Posrat se něco může i při normální jízdě, proč tomu ještě napomáhat.
Jezdit se má tak, abys byl schopen kompenzovat chyby ostatních, ne že budeš riskovat, že sám budeš chybou a budeš potřebovat, aby ostatní byli schopní vykompenzovat tvoji chybu.
U nás je to na silnicích fakt příšerný. Bohužel myšlenka defensivního řízení se u nás moc nepropaguje, spíš naopak.
Prosím, nezhoršuj už tak bídnou situaci na našich cestách. Díky. Petr -
« Re: ABS na suchu
No vida... tema jsem mel spise nazvat: Brzdy...
Me spise vadilo ze ac mam nove gumy tak kdyz jedu na krev a nekolikrat po sobe zabrzdim dost prudce, tak pri stejnem seslapnuti brzd to tak dobre nebrzdi. U te konkretni serie si nejvice lidi stezuji na brzdy - mala zivotnost a nic moc ucinek. Rozhodne treba v golfu IV to brzdi lepe... Sice hure jede, ale brzdi lepe >:D -
"-- skrytý --" 30.08.04 17:38
« ABS na suchu
Proč by měla být chyba, že ABS zasáhne na suché rovné silnici ?
ABS má za úkol zabránit zablokování kol, pokud na to pořádně dupnu a mám takové brzdy, že dokáží zablokovat kola, tak ABS zasáhnout musí.
Největší brzdný účinek je při skluzu 15 až 20 procent a ABS se snaží se tomu přiblížit. Když se kola zablokují, tak se guma začne tavit, maže se a klouže to. Proto dobře seřízené ABS zasáhne i na suché vozovce a zabrání zablokování. Aspoň takhle já chápu ideální funkci ABS za sucha.
Věc druhá je, jestli ABS pracuje optimálně a nezasahuje zbytečně brzo.
Např. ve Fabii jsem v zimě měl pocit, že bez ABS bych zabrzdil o dost dřív. Ale to mohlo být i blbýma zimníma gumama a vyšší hmotností Fabie oproti Felicii, na kterou jsem byl zvyklý.
Na druhou stranu Toyota Avensis brzdí jako čert a to je těžší než Fabie. U ní si na předčasné zásahy ABS zatím nemůžu stěžovat. -
« Re: Re: Re: Re: Sportovni brzdy
Pak tedy... nekde je chyba. Toto jsem skousel na krev brzdit kdyz jsem to kupoval, ABS zabralo temer okamzite. Nefvidim do toho proto ty dotazy.
Jinak je to na seriovy Rover 200, r.v. 1998 s ABS, vepredu vzadu kotouce. Vepredu jsou takove jakoby se dvou spojene tyckama - dle meho usudku chlazene.... nebo se mylim?? Kdyz ja neznam nic jineho nez brzdove klice a bubny... Desticky jsem si menil u predchzich aut sam, kapalinu taky, nikdy zadny problem.
Ta pojistka na ABS je kde???
ABS je fajn pre colveka, co nie je pretekar a potrebuje pocas brzdenia menit smer.
K upgrade brz.. stalo ma to vela penazi a casu a poznatok je, ze lacne riesenie je nkovy kotuc a kompromisne oblozenie ale DS2500, alebo len vymena za velke brzdy typu AP, Brembo... to medzi tym je mrhanie penazi.
Mal som aj keramicke kotuce a neprezili ani 12000km normalnej jazdy a reklamacia skoncila, ze mi ponukli 20% zlavu na nove...