Prevodovka DSG - mate ? jak to jezdi

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia

foto Diamant

Diamant 06.02.06  21:10

Zažil som toho už dosť a jazdil som so skutočne mnohými autami, ale pri prvej jazde s DSG aj mňa prekvapilo, že sa to po uvolnení pedálu rozbehne. Jednoducho som to nečakal, keďže je tam spojka. Vie niekto, či sa tá spojka zopne po uvolnení brzdového pedálu, alebo je tak trochu zopnutá stále?
    Inak som uživateľom klasického automatu, ale keby som mal teraz na výber, určite by som volil DSG, hlavne kvoli ekonomike prevádzky. Hoci sa priznávam bez mučenia, asi 3/4 roka som nejazdil v aute sa manuálnou prevodovkou a minulý týždeň som mal tú česť na trase 500 km a manuál mi tak či tak pripadá viac FUN. Toľko môj názor.

"-- skrytý --" 04.02.06  09:21

Jestli se mohu zapojit do diskuse, tak v DSG převodovce se má olej měnit každých 60.000km nebo 4roky, olejový filtr každých 60.000km.
    Třeba to může být důležité pro Vaše rozhodování ......

03.02.06  20:03

OMICRON :
    ajo jasně, já to ohledně toho brzdového pedálu psal jako odpověď na příspěvek na 3.stránce ;-)
    Jinak taky jsem s ní jezdil a je to super!!! >:-[]

03.02.06  15:45

to Martin IV.:
    Nu Martine IV., nic ve zlem, kdyby jsi to tu trochu vice sledoval (nejen tento thread), tak o obou vecech, o kterych se zminujes se samozrejme vi.
    Vzhledem k tomu, ze DSG je automat. prevodovka, tak se to samozrejme rozjizdi po uvolneni brzdoveho pedalu - a vubec me to nevadi, naopak.
    A to omezeni tociveho momentu je kazdemu majiteli DSG samozrejme zname, nicmene je jiz znama varianta, ktera toto omezeni nema (kdyz samozrejme pominu DSGčko, které je v Bugatti Veyron >:D ).
    Ale jasne, kazdy kdo jde na chiptuning s DSG s tim musi pocitat - a mezi nami, nepodcenuj ty tuningove firmy, oni o tom samozrejme vi, protoze pri chipu TDI s DSG se samozrejme nejen dela chiptuning ECU, ale meni se i casovani a prechodove stavy u DSG.
    Nothing news...

03.02.06  14:09

jen jsem vám chtěl říct, že po uvolnění brzdového pedálu u DSG, se auto rozjíždí jako u automatu...
    A ještě jenda drobnost. Pokud by jste do budoucna přemýšleli o úpravách motoru s DSG převodovkou, pozor, je nadimenzovaná maximálně na 350NM, nevím jestli to zde už někdo psal, ale raděj to píši....

02.02.06  14:24

« Re: TK

Tak ty vlastnosti porovnávej s něčím stejným - co vychází z manuálu stejně jako DSG...Vono je problém že nic takového není, tak si tam dorazíme jako konkurenta HDM, 60 let starý konstrukční objev, že.
    Hlavně že máme něco na porovnání...
    Proč neprovnáváš DSG s CVT? Co? Dyt je to buřt ne, CVT je taky "automat". A můžem to vzít i jako porovnání se skůtry - je přeci fuk, že tam není páka a točí se rukojetí Dyt je to automat, tak vo co go ne:o) Extrém neextrém.
    V DSG není olej? No třeba tam soudruzi nalili vodu (v rámci snížení nákladů) :o))
    Bezúdržbové převodovky známe, tohle se snaží nabulíkovat důvěřivcům i řada výrobců u HDM. Stejně tak doživotní náplně, doživotní záruky atd. Krásné pohádky, jen co je pravda. Kdo jim chce věřit, at tak činí :o)

02.02.06  13:54

« Re: Re: Konstrukce

To: R.Barrichello
    Jistě že srovnávám,ale vlastnosti ne konstrukci jako ty.A ty má DSG lepší včetně údržby a ekonomiky provozu-nepotřebuje totiž nic a zvláště honit olej v HDM kolem dokola. Mě osobně taky zajímá,jestli mě DSG bude stát více peněz v údržbě a kolik vydrží- to jsou praktické věci Ale nevím co tady vymýšlíš- do DSG žádnou specielní údržbu nevyžaduje,je bezúdržbová a nevím proč by neměla vydržet kilometráž,jako klasická mechanická-to ,jestli tam běhaj 2 spojky na 2 hřídelích-nemá na životnost žádný vliv. Takže tvoje otázky jsou jen vyjádřením spekulací a nedůvěry. Zjisti si nejdřív konkretní informace, o kterých tady spekuluješ a týkají se DSG a pak můžeš něco podnětného říct.Jinak nevím na co to je dobrý a užitečný.

02.02.06  13:16

« Re: Konstrukce

Vždyt sám porovnáváš - " Nakonec spotřeba a rychlost řazení jsou určitě užitečné vlastnosti převodovky,ale důležitý je i celkový dojem a pocit -tady DSG vyhraje, v ekonomice taky, v rychlosti taky-tak o co jde?"
    Může být lepší jedna DSG oproti jiné převodce DSG, tam račte porovnávat, ne porovnání s HDM, který bylo v autech běžně už v 50. letech, kdy ještě vaši dědové kvedlali pákou (pokud vůbec měli v čem kvedlat) :o)
    Mě jako uživateli to jedno není, mě zajímá kolik ta převodovka vydrží, jak častá je údržba, kdo to umí spravovat, co se do toho leje, kolik stojí to co se do toho leje....

02.02.06  12:46

« Konstrukce

To: R.Barrichello S tím hodnocením jseš úplně mimo,nás vůbec nezajímá,jestli je DSG jiné konstrukce,to mi je jako uživateli auta úplně jedno.Podstatné je to,že DSG má podstatně lepší vlastnosti než klasický automat,tyto odlišné vlastnosti a lepší pocit z jízdy zjistíš hned,když se obojím krátce po sobě svezeš. Nakonec spotřeba a rychlost řazení jsou určitě užitečné vlastnosti převodovky,ale důležitý je i celkový dojem a pocit -tady DSG vyhraje, v ekonomice taky, v rychlosti taky-tak o co jde?. Odlišné principy a konstrukce a jejich vzájemné posuzování zajímají konstruktery,co se tím živí-možná,ale pro nás jako uživatele to není vůbec důležité.Až někdo vymyslí novou převodovku s vodotryskem a bude lepší než DSG,tak bude lepší a hotovo

02.02.06  12:13

« Omicron

Nechtěl jsem se vkládat do diskuze se svými příspěvky - ale DSG nemůže být obrovský kus cesty vpřed od HDM, když s HDM kromě toho že taky řadí automaticky nemá nic společného. Je to založeno na zcela jiném pricipu.
    To bys mohl říct že motor Škody Favorit je obrovským krokem kupředu vůči Trabantu. Je to pravda, až na to že jde o zcela odlišnou konstrukci :o)
    Traktor John Deeere rok výroby 2004 je taky oborvským krokem kupředu vůči řejči :o))
    Ono za slovo "automat" jde schovat věcí. Tím ovšem nechci v žádném příapdě DSG kritizovat. Jen trvdím že s HDM nemá mnoho společného tudíž se dají oba dva systémy těžko srovnávat, nehledě na to kdy HDM převodovka byla zkonstruována a poprvé použita v autě.

"-- skrytý --" 02.02.06  10:44

« Re: Re: Re: Re: DSG pro Omicron

OMG. Tak jen strucne:
    Je DSG manualni nebo automaticka prevodovka? Je to automaticka prevodovka.
    Je DSG klasicka automaticka prevodovka nebo robotizovana prevodovka? Je to robotizovana prevodovka.
    Staci ti to takhle?
    Nebo se podobne hadas i treba u toho kdyz nekdo rekne o motoru ze "je to fajn Common Rail", tak hned musis vystartovat ze to neni zadnej vlak, ze to je diesel?

02.02.06  10:35

« Re: Re: Re: DSG pro Omicron

to kmarty:
    Nu čekal jsem s napětím, která "potrefená husa" se ozve jako první, a jsi aspoň konzistentní ve svém tažení za "pojmy a dojmy".
    Nicméně to ode mne není žádná válka, ani svatá, jen jsem obyčejný majitel DSG automatu (s 20 najetými kkm), který je nadmíru spokojen, má zkušenosti se všemi možnými jinými HDM automaty, a nemá rád prázdné tlachy. Ta převodovka je skutečně vynikající, bezchybná (v tom, co od automatu můžeme očekávat), a od HDM je to obrovský kus cesty vpřed. Budu mít jistojistě v budoucnu problémy s možným návratem k manuálu či HDM. To asi i bude jednoznačně rozhodovat o výběru další značky.
    Ono je to docela trapné se snažit tuto dizkusi "shodit", když už se nějak nemůžou najít objektivní argumenty pro negativní kritiku této převodovky, tak jí alepsoň budeme dehonestovat např. tím, že začneme tvrdit, že vlastně není automatická, protože není HDM apod. Obdivuhodné !
    Doporučoval bych Ti kmarty napr. navštívit prislusnou katedru v Dejvicích na CVUT, aby Ti vysvetlili obecny pojem automaticke prevodovky.
    Jinak naposledy (nyní již prosím !), uvádějte zde skutečně příspěvky, které mají něco společného s podstatou tohoto threadu, asi by to chtělo možná nějakého moderátora...

"-- skrytý --" 02.02.06  10:13

« Re: Re: DSG pro Omicron

...ale je v tom technicky popis funkce, konstrukce a principu teto prevodovky
    ...ktery ti zcela jasne rika ze se jedna o robotizovanou prevodovku :-)
    Cetls Viktoruv post az do konce? Ono je to vazne jedno co mas za automat. Dulezity je prece ze nemusis radit :-)
    Rozumim ze muze byt pro tebe pokorujici zjisteni ze DSG je uspesnym pokracovanim na poli robotizovanych prevodovek, nikoliv klasickeho automatu, ale pokrok nezastavis.
    A co se tyce nadpisu tohohle postu, kdyz se podivam na tve prispevky, tak si rikam ze se to melo spis jmenovat "DSG - holy war". Bylo by to trefnejsi :-)
    Jestli ti vadi ze DSG jezdi a ze ji nekdo ma (tudiz na veskere otazky skrz nazev topicu uz neni mnoho prostoru, takze se musi vzit ponekud volneji) a ze i ostatni se o ni zajimaji a to dokonce ne proto aby ji poslapali, ale aby se dozvedeli neco prinosneho od dlouhodobych uzivatelu (a tim nemyslim "je to nej, vsechno ostatni je fuj" ci naopak), protoze zkusebni jizda je sice fajn, ale zas toho tolik nerekne, tak to potom fakt promin.

02.02.06  10:05

« Re: DSG pro Omicron

Jen tak mimochodem bych kazdemu navstevnikovi tohoto threadu chtel pripomenout, ze se tento thread jmenuje :
    "Prevodovka DSG - mate ? jak to jezdi"
    a ze by si nekteri mohli mimoch. take precist FAQ ke zdejsimu diskuznimu foru...
    Tot jen k tem prispevkum, ktere "melou" o necem jinem. Ja z nazvu (pokud jeste umim cesky) rozumim, ze se zde maji objevit prispevky lidi, kteri maji zkusenost s touto prevodovkou, a ne prispevky radoby chytraku, kteri si o ni neco nekde precetli, nebo slyseli nekde v radiu Jerevan, nebo od "jedne pani". Rozumim, ze to pro nektere napr. majitele HDM muze byt ponekud pokorujici, ale prosim je, aby si na to vytvorili forum jine, napr. nejake srovnavaci.
    A Viktorovi bych jen vzkazal, ze v tom jeho "prekladu" neni nic o tom, zda-li to je ci neni automaticka prevodovka, ale je v tom technicky popis funkce, konstrukce a principu teto prevodovky. Proste to uz prijmi, ze to automat je, a ze automat je to kvuli tomu, ze to rozhoduje a radi za ridice ZCELA samo (a mimochodem, vyrazne lepe nez jakykoliv HDM automat).
    V opacnem pripade si prosim nech vysvetlit pojem slova "automaticky".

foto spitfire

spitfire 02.02.06  09:44

« Re: Re: DSG pro Omicron

to Viktor: Napsat, že každý systém má svoje pro a proti toho moc neříká. Ti co DSG mají ho docela velebí, zajímalo by mne, co bys uvedl do kolonky "proti".

02.02.06  09:29

« Re: DSG pro Omicron

DSG neni zadna "robotizovana", ci "semi-automaticka" prevodovka,
    Obávám se, že Audi samo prezentuje jako manuální robotizovanou převodovku:
    "The basis for this new development is a three-shaft 6-speed manual gearbox that offers considerable variability in the selection of the transmission ratio. With the use of a twin multi-plate clutch with ingenious electro-hydraulic control, two gears can be engaged at the same time."
    Zdroj: [odkaz]
    Byl to čtvrtý odkaz na google com na dotaz: DSG gearbox principle - na vysvětlenou, proč čerpám z Nového Zélandu.
    Obecně se za automatickou převodovku považuje taková, která je schopna sama svojí MECHANICKOU KONSTRUKCÍ měnit převod, za robotizovanou taková, která mění rychlosti s pomocí nějakého vnějšího zařízení (typicky "počítač + serva"). Jiná věc je, že elektronika stále více kecá do řazení standardního automatu či variátoru a že robotizované převodovky jsou z hlediska obsluhy (nikoliv svého chování) stejné jako HDM či CVT.
    Osobně mi je jedno, jaký systém mi "uřízne" spojkový pedál. 6 let jsem měl 4stupňový HDM od Aisin, nyní mám rok "klasickou robotiku" Dualogic, s DSG jsem jel cca 20 km zkušební jízdu. Tvrdím, že každý systém má své pro i proti a na každý si člověk musí zvyknout. Rozhodně ale netvrdím, že ten a ten je nej, naopak si myslím, že normální řidič, který auto používá jen jako dopravní prostředek, ten rozdíl ani nemusí zaznamenat - ne že tam nejsou, ale prostě ho nezajímají.

"-- skrytý --" 01.02.06  15:57

« DSG

Mám OII 77kW TDI PD s DSG od VI/05. Mám najeto 15tis.km.Jezdím hodně po městě a DSG si nemůžu vynachválit nejenom na městské ježdění. Klasické ruční řazení se mi v 21. století u aut nabitých elektronikou jeví jako těžký středověk. :P

30.01.06  20:30

« DSG

DSG jezdi dobre, pochopitelne ma v automatickem rezimu urcite mouchy, protoze je to automat a muze radit jenom podle informaci, ktere ma. Zejmena ze to projevuje pri kombinaci jizdy do kopce a urcite rychlosti, kdy se dostane do stavu ze "nevi" a prerazuje mezi 3 a 4 treba nekolikrat, ale ne zy by to nejak zvlast vadilo.

"-- skrytý --" 29.01.06  23:55

amen

29.01.06  23:47

« To jenyk

Sakra,já už to taky pochopil,tak to musíš jen víc zdůraznit,viš?
    Musíš říct jako já,já s tím jel a bylo to super,neumím si představit nikoho normálního,který s tím jel a řekl by to jinak.
    Poznámka pro zájemce o DSG:
    Můj vývoj: OI-100 000 km bez poruch, OI TDI 220 000 km bez poruch,najezdím ročně 45 000 km-nebaví mě kvedlat šaltrpákou v českém silničním provozu-spíše mně to unavuje-co udělám?
    Jdu do DSG-mám to odzkoušené a další automaty k tomu včetně Japonců: Závěr :Je to naprosto logický vývoj.
    Protože za týden budu mít DSG-2,0 TDI a objedu za rok Zemi po rovníku,tak vás budu moci dostatečně často informovat o DSG a OII.
    Nemám problém s tím,že bych zamlčel negativní zkušenost.
    Jsem totiž zastáncem názoru,že jsem odpovědný za svoje rozhodnutí a nemám komplex s tím,že nedokážu varovat ostatní s negativní zkušeností.
    Nejdůležitější je tady skutečnost: Neposrat se z toho-ať si každý vybere !!!